Matma w programowaniu webowym to najczęściej kończy się na podstawowych operacjach arytmetycznych w stylu dodawanie odejmowanie, mnożenie i dzielenie. Rzadko zdarza się wykraczać poza to. A i tak część cięższych obliczeń można zrzucić na gotowe funkcje udostępniane przez język czy silnik db. Jak na razie jednym z "najcięższych" jakie miałem do wykonania to wrzucić w zapytanie do bazy obliczanie dystansu pomiędzy punktami, bo było mi to potrzebne by wyciągnąć na podstawie współrzędnych tylko te, które były w promieniu iluś tam kilometrów od określonego. Ale to było tylko proste wrzucenie wzoru na odległość euklidesową, nawet bez uwzględniania krzywizny Ziemi (po co zajechać miałbym bazę jeszcze bardziej?), a i tak podczas update'u skryptu jeszcze to uproszczę bo mam inny pomysł na podejście do tego problemu, będzie tylko obliczanie odległości w innej metryce niż euklidesowa, o ile komuś to cokolwiek mówi. Jeśli nie, to powiem tylko jedno słowo... abs.
I zgodzę się, że matma to piękność sama w sobie

Należę do grupy, która potrafi docenić prostotę, piękno algorytmu i zastosowanych rozwiązań matematycznych. A do tego miałem zawsze dryg do matmy to tym bardziej. O ile więc informatyk-webmaster nie musi umieć matematyki, tak jej znajomość potrafi czasem zdziałać wiele. Zwłaszcza teraz gdy jest canvas i svg można sobie nieco "zaszaleć". Właśnie teraz może się okazać, że webmaster, potrafiący coś więcej niż zwykła arytmetyka podstawowa, zrobi cuda z ich użyciem.