Shadowsword
20.07.2009, 14:25:36
Przez ostatnie dwa tygodnie jechałem w większości na GPRSie przez podłączenie telefonu do komputera i wierzcie mi, że bez Opery Turbo to bym tam zdechł.
artur_dziocha
20.07.2009, 20:17:22
Cytat(ayeo @ 19.07.2009, 17:33:59 )

W związku z czym rezugnuję z FF
Witam,
Też używałem Fx głównie z przyzwyczajenia.
Wczoraj zainstalowałem Operę 10 beta z repo Debiana. Jestem pod niesamowitym wrażeniem.
Dosyć zabytkowy komputer. Debian Squeeze. 512 RAM Athlon 2800+
Przy otwartch 9 zakładkach w tym google reader Fx/Iceweasel zamulał strasznie, procesor cały czas brzeczał przy otwieraniu nowej zakładki. Zabierał mi jakieś 150-200Mb zasobów.
Przy operze TYLKO 78Mb. Chodzi choć na betę BARDZO stabilnie. Można pracować bez jakichkolwiek problemów. POLECAM:)
Chyba najwyższy czas na zmianę przeglądarki.
Pozdrawiam
sztosz
20.07.2009, 22:19:41
Nie biję piany tylko podaję przykład tego jak każdy normalny człowiek podchodzi do przeglądarki. Wystarczyło doczytać do końca ze zrozumieniem, ale tego w szkołach ostatnio chyba nie uczą.
Nie ma dobrego/lepszego oprogramowania, są tylko przyzwyczajenia i upodobania.
Jeden powie lepsza Toyota inny Honda i co z tego jak ja wolę jeździć Mazdą? Ale macie rację, napisałem coś od siebie, bez własnego sarkazmu to dostanę na tym forum w twarz głupotą :/
erix
20.07.2009, 22:42:50
Ale nawet pani Jadzia z sekretariatu wie, że istnieje coś takiego, jak menu kontekstowe...
Poza tym, F1 ciężko wcisnąć? Dyskwalifikujesz program tylko dlatego, że nie wygląda jak Firefox? O.o
Cytat
dostanę na tym forum w twarz głupotą :/
Nie. Po prostu użyłeś kiepskiego argumentu,
bo nie wygląda jak firefox.
sztosz
20.07.2009, 22:50:34
Przeczytaj proszę całego posta jeszcze raz, nie zauważasz że wszystkie moje argumenty są w stylu "a bo mi się podoba tak a nie inaczej". W chwili pisania tamtego posta miałem jak się okazuje mylne przeświadczenie że w miarę jasno będzie widać że argumenty nie są do końca serio, ale jednak pasujące do przeciętnego użytkownika. Będę się upierał że "najlepszość" przeglądarki wynika z przyzwyczajeń i ulubień użytkownika tejże.
Jabol
12.09.2009, 22:56:05
Kilka dni temu zainstalowałem nowego Mac OS X - Snow leopard. Ci z Was którzy wiedzą to wiedzą, innym powiem, że "pod maską" wiele się zmieniło. Większość aplikacji apple została przepisana aby korzystać z tych nowych technologii. Między innymi safari 4. I muszę powiedzieć jedno - po prostu nie ma porównania z innymi przeglądarkamil. Reszta po prostu "ssie", że się tak wyrażę. Nie ma porównania - Safari miażdży konkurencję, conajmniej jeżeli chodzi o wydajność przy tym zachowując świetną używalność. Wcześniej FF miał kilka przewag nad Safari, ale teraz po prostu jest jak stara krowa w porównaniu do prawidziwego leoparda (śnieżnego

). Na dodatek acid3 100/100. Jeżeli używacie Windowsa to pewno nawet tego nie widać, ale na maku Safari po prostu nie ma sobie równych. Nie wiedziałem, że przeglądarka w ogóle może być taka szybka. Polecam wypróbować. Swoją drogą interesowałoby mnie też jak wygląda sytuacja na "PC"?
dr_bonzo
12.09.2009, 23:11:58
@Jabol: a ma skroty myszkowe? JEdnoklawiszowe ([1], [2]) przelaczanie kart? Undo od zamknietych kart wraz z pamietaniem historii?
sztosz
12.09.2009, 23:50:41
Ok, a teraz jeszcze raz bez Macowego fanboizmu

Już pomijam fakt że ściągam 27 MB (co się tam kryje? uraczą mnie iTunes, czy QuickTime mimo że nie chcę?), czy to że bez włączonego JavaScript (NoScript w Firefoxie) za cholerę nie mogłem ściągnąć tego z oficjalnej strony. A właśnie, jak wyłączyć w Safari JavaScript albo reklamy, czy Flasha (coś w stylu Flashblock?), pytam bo nie wiem, a z reklamami w przeglądarce nie mam ochoty żyć. Aha i jak sprawić żeby mi po otwarciu otwierała te same zakładki które były otwarte w momencie zamknięcia przeglądarki? Są może jakieś użyteczne dodatki do Safari które sprawią że będę mógł z przyjemnością jej używać? Bo rzeczywiście jest naprawdę nawet "na oko" szybsza od Firefoksa.
Jabol
13.09.2009, 00:13:40
Nie ma obsługi gestów myszkowych takich jak je znasz z FF. Nie ma też obsługi trzypalcowego pociągnięcia w dół/górę tak jak bylo to zrobione w FF (działało jak wciśnięcie End/Home). No i FF ma zdecydowanie lepszy pasek adresu który wyszukuje nie tylko w adresie ale również w tytule strony. Za to ma bardzo dobre przeszukiwanie historii, również biorąc pod uwagę treść stron (no i zrobione to w stylu cover-flow, więc naprawdę dobrze się szuka - również optycznie można stronę skojarzyć). Jeżeli chodzi o przełączanie kart to jest to zrobione w sposób w jaki robią to wszystkie inne aplikacje czyli cmd-shift-[right,left] przełącza na następną/poprzednią kartę. Nie jest to rozwiazanie ani lepsze ani gorsze.
JavaScript można wyłączyć - w ustawieniach. Osobiście ani z tej opcji ani z wyłączania Flasha nie korzystałem również w FF więc osobiście mi tego nie brakuje. Za to jak wypełniasz formularz którego jeszcze nie wysłałeś i wciśniesz cmd-w to dostajesz ostrzeżenie - nieoceniona opcja. No i jest operopodobne top-sites, przyjemne - zastępuje mi stronę główną tym bardziej, że i tak rss nie czytam już w igoogle tylko w Mailu.
Jak widać ma wady i zalety. Na pewno nie jest aż tak dobry dla osób które mocną zmieniają przeglądarkę róznymi dodatkami - nie ma to jak społeczność open source. Mi tam jednak tego nie brakuje. A szybkość to szybkość. Tym bardziej, że po kilku dniach nie wyłączania przeglądarki FF troszkę zaczynał mulić, a ostatnio rzeczywiście nawykłem nie wyłączać a jedynie usypiać komputer (a aplikacji na Macu się wyłącza, zamyka się okna - więc FF cały czas w tle istniał).
lysiu
24.09.2009, 16:04:49
Ja ostatnio zauważyłem, że przy skalowaniu obraz w operze i ff jest poszarpany, np.: gdy zrobimy napis z otoczką powiedzmy 3px to ta otoczka jest brzydka i nie wyraźna po przeskalowaniu. Natomiast w IE8 obraz wygląda idealnie!:>
SHiP
25.09.2009, 22:53:51
sztosz: Tyle kobiet na świecie a Ty musiałeś znaleźć taką z IE ;p. Moja ma firefoxa

Jeśli chodzi o poszarpania to ja zauważyłem, że chrome nie radzi sobie z border-radius. Jak jest na innych przegladarkach opartych o webkit? np. pod Safari? (
http://srodek.info - tu mozna sprawdzić)
Fifi209
26.10.2009, 23:10:31
Zrobiłem mały teścik, udział zabrały:
Opera 10
Firefox 3.5.3
Chrome 3.0.195.27
Opera - instalacja opery ogranicza się do kilku kliknięć, co dziwne instalator nie pyta czy Opera ma być domyślną przeglądarką, nie pyta również o stronę startową. Opera uruchamia się szybciej niż firefox i zużywa minimalnie mniej zasobów. Twórcy opery wreszcie dodali słowniki, lecz zainstalowany domyślnie jest tylko słownik angielski, dodam. że zainstalowanie polskiego słownika zajmuje około 5 sekund i ogranicza się do kilku kliknięć.
Firefox - instalacja liska to również, kilka kliknięć, lecz instalator proponuje zaimportowanie ustawień z IE, pyta również czy lisek ma zostać domyślną przeglądarką. Lisek zużywa najwięcej zasobów (może przez dodatki jakie mam zainstalowane), szybkość wczytywania stron bardzo podobna do opery. Domyślnie zainstalowany słownik polski, laik nie musi nigdzie grzebać czy szukać w pomocy.
Chrome - instalacja według google to kilka sekund - faktycznie! Instalator automatycznie odczytał moje zakładki z Firefox'a, zapytał czy chciałbym, aby był domyślą przeglądarką i czy google ma zostać domyślą wyszukiwarką. Słownik polski był od razu zainstalowany. Jeżeli chodzi o szybkość uruchamiania, chrome na pewno jest najszybsze - widać to gołym okiem, w czasie gdy odpala się lisek lub opera, nasz chrome jest już gotowy do pracy. Wygląd jest prosty jak budowa cepa, ale to nie przeszkadza. Szybkość wczytywania stron mnie zaskoczyła o ile zawsze uważałem, iż opera robi to najszybciej tak teraz mógłbym polemizować na ten temat.
Podsumowując:
Opera - prosta, w miarę szybka, lekka
FF - prosty, posiada dużą ilość dodatków, zasobożerny, wolny (w porównaniu do konkurencji)
Chrome - bardzo prosty, szybki, lekki, prosta konfiguracja.
Na końcu dodam, iż jestem gorącym zwolennikiem liska, z którym nie rozstaję się od lat, lecz konkurencja mnie bardzo zaskoczyła, kiedyś instalowałem chrome (jego początki) zobaczyłem jak "chodzi" i dałem sobie spokój, google przez ten czas bardzo udoskonalił przeglądarkę i byłem bardzo mile zaskoczony. Chrome i Opera cieszą się coraz większym zainteresowaniem, jednak uważam, że chrome stanie się najpopularniejszą przeglądarką internetową z racji ogromnych pieniędzy jakimi dysponuje google, po prostu zapłaci microsoftowi i chrome będzie zainstalowana razem z systemem co zmusi laików (czyli jakieś 85% użytkowników komputerów) do korzystania z przeglądarki google.
sztosz
29.10.2009, 09:54:14
Tylko tyle że ten lisek to panda ^^
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda nie chce mi się szukać gdzie o tym piszą na stronach Mozilli, ale na forum już nie raz o tym pisałem
Spawnm
29.10.2009, 10:17:48
Sztosz, ale w nazwie wyraźnie pisze fire
FOX czyli lisek
sztosz
29.10.2009, 12:23:37
http://www.mozilla.org/projects/firefox/fi...x-name-faq.html odczepcie się od tego lisa!!! Firefox nie ma zupełnie nic wspólnego z lisem. A jak napiszę że oficjalnym skrótem jest FX a nie FF to też mi na słowo nie uwierzysz? I takie jedno pytanie, w ogóle zajrzałeś pod link
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda ? Siódme słowo w treści artykułu, pogrubione...
thomson89
31.10.2009, 13:11:51
Dopóki nie było opery 9.8, z niechęcią podchodziłem do opery, ponieważ strasznie mi muliła. Teraz gdy wyszła 10 (9.8) to nie dość że jest bardzo ładna, to też szybko chodzi.
Więc teraz firefox poszedł w zapomnienie, aczkolwiek, opera nie ma takich możliwości co do dod. aplikacji. Np. popularne narzędzie do testowania stron (web developer) czy ściągania plików multimedialnych (download helper).
Napewno warto mieć obie przeglądarki: w operze codziennie przeglądam strony www, a w pandzie co udaje lisa, jakieś dodatkowe działania.
marcio
31.10.2009, 14:18:17
Ja osobiscie ostatnio na moim kompie zainstalowalem Opere bo FF mi sie zjebutal(musze zrobic formata ale mi sie nie chce i wiele aplikacji mi nie dziala).
Hmm no nie powiem jest szybsza niz ff ale gorzej sie ja obsluguje strony lepiej wygladaja pod ff, i do tego flash lepiej chodzi, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Z ciekawosci powiedzialem sobie ze wyprubuje chrome i safari pod xp'eka.
I musze powiedziec ze google chrome powala wszystkich na kolananch jako przegladarka do surfowania po necie.
A ff wole uzywac jak kodze itp....
sztosz
31.10.2009, 23:48:28
Cytat(marcio @ 31.10.2009, 14:18:17 )

Ja osobiscie ostatnio na moim kompie zainstalowalem Opere bo FF mi sie zjebutal[...]
Usuń profil FX'a (najlepiej zrób wcześniej kopię), to obejdzie się bez formata
marcio
2.11.2009, 20:24:59
Cytat(sztosz @ 31.10.2009, 23:48:28 )

Usuń profil FX'a (najlepiej zrób wcześniej kopię), to obejdzie się bez formata

Nie wszystko na kompie dziala ale wiekszosc wczesniej zainstalowanych aplikacji mi nie dziala w tym ff nawet jak zrobilem upgrade.
Ale to nic.
Nie wiem czy ktos podal ten link w tym temacie:
http://www.favbrowser.com/chrome-vs-opera-...orer-vs-safari/Art jest swiezy ze wrzesnia i mysle ze jest tam spore porownanie przegladarek.
Jednak od siebie moge powiedziec to:
Dzis mialem uprade opery do 10.01 czy cos takiego i moge powiedziec ze opera(nie testowane z mojej strony) zre tyle samo pamieci co ff(a jesli jest roznica to bedzie to -= 40mb) co przy 1gb ramu raczej nie jest odczuwalne.
Hmmm do tego moge dodac ze chrome 4 napewno szybciej sie uruchamia niz opera i ff gdzie ff 3.5 bodajze i chrome 4 uzywam na acer aspire one gdzie prcek to tylko 1.6 atom(mozna go porownac z 1ghz celeron/athlon) na hp mam core duo 2.0 ghz wiec roznica jest mniej x2.5 dla hp szybszy procek.
I powiem tak majac wlaczony notepad++,gg i ff z okolo 10 zakladkami komp nie muli(chyba ze mam wlaczony youtube albo cos z flashem) to wtedy owszem zamula.
Opera jest lajtowa ale zbyt czesto mi sie zawiesza na kilkanascie sekund(nie dana karta tylko cala przegladarka).
Chrome jest super jesli chce tylko przegladac strony a ff wole uzywac jesli robie jakis projekt bo to co dziala pod ff dziala pod wiekszoscia przegladarek.
Na 1 dzien zainstalowalem tez najnowsze safari for xp wyglad wymiata kladzie na kolana wszystkie inne gui przegladarek.
Jednak jak wchodzilem np na www.google.pl to zawsze wchodzil mi na wloski(bo tam mieszkam) i nie potrafilem tego zmienic no ale trudno.
Dodam jeszcze tylko ze gdyby opera na pc byla taka wydajna i fajna jak na PDA to mogla by robic konkurencje dla ff lub chrome ale w tym przypadku nie.
I mam nadzieje ze za niedlugo ukarze sie wersja beta Fennec'a bo interfejs jest obiecujacy a strony renderuje przepieknie tylko ze jest super mega wolna
bolverk
14.11.2009, 22:23:33
Co do wojny przeglądarek to może ktoś widział ten film dostępny na Youtube?
Prawdziwa historia internetu: Wojna przeglądarek (1/5)
thomson89
15.11.2009, 15:55:42
Kiedyś w telewizji... Ale oglądam znowu
zecik1976
9.01.2010, 20:59:58
Zdecydowanie polecam wszystkim FF. Ja dużo czasu spędzam przed komputerem i regularnie raz do roku zmieniam sobie laptopa. Przeniesienie wszystkich danych z Mozilla na nowy laptop to kilka minut, dotyczy to także Thunderbirda. Jesli chodzi o IE to uważam to za jakąś kpinę. NIe wiem jaki trzeba mieć komp żeby się na to g... nie wkurzać. Najnowszy IE jest zrobiony chyba pod komputery NASA bo na moim najnowszym VAIO otwiera się kilka sekund. Jeśli chodzi o Opera to po prostu mi się nie podoba wizualnie.
Od kilku lat używam tylko mozilla i jestem zadowolony na maksa z tego produktu.
bełdzio
10.01.2010, 02:14:21
Cytat(zecik1976 @ 9.01.2010, 20:59:58 )

Jeśli chodzi o Opera to po prostu mi się nie podoba wizualnie.
nie ma to jak konkret

jakby co to wygląd O można zmienić za pomocą wielu dostępnych skórek

i jak znam życie to znajdzie się nie jedna, która umożliwia upodobnienie O do FF
Crozin
10.01.2010, 13:12:59
Cytat
Przeniesienie wszystkich danych z Mozilla na nowy laptop to kilka minut
Pod operą to wypełnienie dwóch pól w formularzu (login/hasło).

Cytat
Jesli chodzi o IE to uważam to za jakąś kpinę. NIe wiem jaki trzeba mieć komp żeby się na to g... nie wkurzać.
Domyślam się że niby mulić miałby? Mam AMD Athlona 3000+ 2.5GiB RAM filmy na YT w HDReady nie działają płynnie, ale IE8 nie wydaje mi się być ociężały. Startuje tak jak i firefox.
Kildyt
10.01.2010, 13:26:08
Nie wiem czy ktoś już o tym pisał bo nie czytałem całego topica, ale ostatnia wersja opery (jeszcze alpha z tego co kojarzę) może wiele zmienić na rynku. Nowy silnik js jest na prawdę powalający. Sądzę, że prędzej, czy później inne przeglądarki też będą musiały ulepszyć swoje silniki bo jak widać HTML 5 i jego element canvas może wiele namieszać.

Osobiście używam chrome. Webkit zafascynował mnie swoim wsparciem dla nowości.
Używam od jakiegoś czasu Operę i muszę przyznać że bardzo mi przypadła do gustu.
Jestem bardzo z niej zadowolony.
amerro
2.02.2010, 10:27:26
zdecydowanie opera. bardzo łatwa i intuicyjna obsługa.
kiedyś przesiadłem się z ie na ff i uważałem, że już niczego lepszego nie może być niż ff. myliłem się, kiedy zacząłem używać opery, to o tamtych dwóch już zapomniałem.
blooregard
2.02.2010, 10:35:01
Ja używam Opery jako głównej przeglądarki juz od dłuższego czasu i też uważam ją za najlepszy wybór.
birmil
28.02.2010, 23:04:06
A ja polecam Google Chrome. Bardzo szybka lekka przeglądarka, można doinstalować sobie do niej rozszerzenia etc etc
Wykrywacz
8.03.2010, 00:21:35
E tam FF jest lepszy i nie musi mieć do tego w nazwie dopisku że jest chromowany
hieroshima
4.04.2010, 13:32:33
a ja ocenię to ze względu na interpretowanie css'a
IE<=6 chyba pozostawie to bez komentarza

IE 7 już troche lepiej, ale dalej daleko w tyle
IE 8 bardzo duża poprawa i interpretacja css'a praktycznie taka sama jak w Firefoxach
Firefox najlepsza przeglądarka dla webmasterów itd. liczne dodatki wspomagające prace idealna interpretacja css'a wartości wyrażonych w px, punktach
Opera dobra, ładna i szybka przeglądarka w interpretuje kod css w miare zbliżony do firefoxa, ale zdazają się problemy małe, głównie z szerokością pól <input

(w operze zawsze są szersze niż w innych)
Google chrome Safari itp. nie wiele o nich moge powiedzieć, ale z tego co sprawdzam zgodnosc stron z przeglądarką nie ma zbytnio problemów interpretuje kod tak jak przeglądarka powinna
Crozin
4.04.2010, 14:11:38
Cytat
IE 8 bardzo duża poprawa i interpretacja css'a praktycznie taka sama jak w Firefoxach
Chyba sobie kpisz?
Cytat
w interpretuje kod css w miare zbliżony do firefoxa
Pod wieloma względami jest lepsza, pod wieloma gorsza... Normalne przeglądarki (oparte o Presto/Gecko/Webkit) mają raczej są porównywalnej klasy i nie da się o żadnym silniku powiedzieć, że najlepszy, bo część interpretuje to, część tamto.
Kildyt
4.05.2010, 13:25:51
Co sądzicie o obecnym sporze gigantów o kodek do tagu video?
Z jednej strony mamy H.264 (zamknięty, płatny, obarczony patentami) promowany przez Google, Apple i Microsoft, a z drugiej Ogg Theorę (otwarty, lecz z gorszą jakością niż H.264) proponowany przez Operę i Firefox.
Ja osobiście podpisuję się pod Theorą z powodów ideologicznych i oczywiście materialnych (nie mam zamiaru płacić właścicielowi kodeka za używanie go ma mojej www).
Chciałbym poruszyć ten temat bo dla właścicieli stron oraz dla samych programistów jest bardzo ważny. IMHO sieć ma być open source i basta!
Wykrywacz
4.05.2010, 13:48:32
Proste biorę co lepsze oraz wspierane przez największe koncerny. Sieć to biznes, a nie miejsce dla klepiących biedę antyglobalistów.
To samo jeszcze jakiś czas temu można było powiedzieć o DivX i XviD

Jak dla mnie to czas zweryfikuje słuszność wyboru.
Naito
20.05.2010, 09:09:36
Czesc wszystkim.
Oczywiscie
Google Chrome i nic innego w tej dziedzinie

Z tego co wiem to nawet firma Canonical w swojej nowej wersji linuxa bodajze na laptopy chce zrezygnowac z Firefoxa na rzecz wlasnie GC i w wersji beta tego systemu juz jest on zaimpletowany.
Podsumowując BBSFF...
bełdzio
20.05.2010, 12:45:25
Cytat(Naito @ 20.05.2010, 10:09:36 )

Z tego co wiem to nawet firma Canonical w swojej nowej wersji linuxa bodajze na laptopy chce zrezygnowac z Firefoxa na rzecz wlasnie GC i w wersji beta tego systemu juz jest on zaimpletowany.
dostali dobry kontrakt to zmienili :-) choć to nie zmienia fakt, że ostatnio coś nie najlepszego z FF się dzieje / działo
marcio
20.05.2010, 12:49:46
Mnie sie chrome podoba prosty,szybki i intuicyjny jednak mialem z nim problem czesto nie wczytywal mi styli css.....
Do surfowania jest perfekt.
Pawel_W
20.05.2010, 13:15:28
Cytat(marcio @ 20.05.2010, 13:49:46 )

Mnie sie chrome podoba prosty,szybki i intuicyjny jednak mialem z nim problem czesto nie wczytywal mi styli css.....
Do surfowania jest perfekt.
potwierdzam, mam zainstalowanych 5 przeglądarek i wg mnie ranking wygląda tak:
1. Chrome
2. Opera
3. Mozilla
4. Safari
5. IE
Chodzi mi tu przede wszystkim o szybkość, Mozilla zbiera się u mnie ~30 sekund, podczas gdy Chrome z otwartymi na starcie 5 zakładkami 5 sekund
230005
20.05.2010, 14:05:29
Ranking szybkości wynikający z mojego doświadczenia wyglądałby podobnie jak twój. Ale jeśli chodzi o stabilność, to ustawiłbym Operę pod FF

. Zanim zaczniecie k*rwami rzucać, napiszę, że próbowałem przekonać się do tej przeglądarki kilka razy - raz na WinXP, potem na Vista, teraz na Win7. Nie zawieszała się aż tak często, ale przynajmniej kilka razy dziennie wyprawiała cyrki w stylu: nie dało się zaznaczyć tekstu na stronie, albo styli nie wczytała, czy tym podobne małe, ale potężnie wkurzające awarie. Z kolei FF wieszał mi się przynajmniej 3 razy dziennie jakoś tak chyba na samym początku wydania wersji 3.6.
croc
20.05.2010, 15:50:43
Ja używałem dłuuugo FF i pewnego dnia postanowiłem przełączyć się na Chrome. Wczoraj postanowiłem powspominać i uruchomiłem FF. Wrażenia? Tak jak przez te kilka lat wydawał mi się bardzo szybki (bo w porównaniu z IE torpeda), tak w porównaniu do Chrome już kiepściutko u niego z szybkością. Chrome ma taką zaletę, że zawsze działa jak świeżo po instalacji, nie odnotowuje spadków wydajności.
Ale denerwuje mnie w Chrome brak trybu prywatnego z prawdziwego zdarzenia. Nigdy nie lubiłem zapisywania historii - jest mi to niepotrzebne, ważne strony umieszczam w zakładkach, a historia szybko się zapełnia. W Chrome jest jedynie tryb incognito - można ustawić sobie skrót do tego trybu, ale już otwarcie linka przy zamkniętej przeglądarce otwiera tryb zwykły i przeważnie zapomina się o przejściu w incognito. Dlaczego nie dodano tak podstawowej opcji tego nie wiem. Jeszcze kilka spraw mnie denerwuje w Chrome, ale jego wydajność i stabilność wygrywa wszystko.
taktu
20.05.2010, 22:46:28
Chrome, chrome, chrome.. być może jest tot szybka przeglądarka ale ilość danych na temat użytkowników, jaką zbiera google jest już zdecydowanie zbyt duża. Dlatego nie mam zamiaru nawet jej instalować
SHiP
21.05.2010, 00:54:32
Zdecydowanie Chrome. Działa najszybciej. I nie chodzi mi tylko o prędkość jako programu. Silnik renderujący JavaScript(w tym ważny dla mnie obiekt canvas) działa duuużo szybciej niż u konkurencji.
Moja lista:
Chrome
Firefox
Konqueror
Opera
@taktu: A co ma piernik do wiatraka? Google i tak wie jakiej przeglądarki używasz ;].
marcio
21.05.2010, 01:25:44
W operze denerwowalo mnie to ze jak wieszala sie strona w karcie to niestety zawieszalo i przegladarke bo bylo w jednym procesie, z tego pamietam chrome takiego problemu nie ma ,ponadto kazda karta to chyba osobny proces.
SHiP
21.05.2010, 02:25:14
Tak i co więcej w przypadku zawieszenia się strony nie zamyka zakładki a jedynie czyści jej treść. Więc adres strony etc pozostaje na swoim miejscu. Wystarczy dać F5.
batman
21.05.2010, 07:34:44
Na początku również podobało mi się, że wszystko w Chrome jest w osobnym procesie. Jednak jak okazało się, że dosłownie wszystko jest procesem, mój entuzjazm zmalał. Okazuje się, że każdy plugin również jest procesem. Czyli po zainstalowaniu 5 pluginów i otwarciu kilku zakładek, zużycie pamięci jest o wiele większe niż w ognistej kobyle.
Poza tym przeglądarki mają takie coś jak przywracania zamkniętych kart, więc argument, że traci się wszystkie oglądane strony, jest dosyć mocno naciągany.
Naito
21.05.2010, 08:09:58
Cytat(taktu @ 20.05.2010, 23:46:28 )

Chrome, chrome, chrome.. być może jest tot szybka przeglądarka ale ilość danych na temat użytkowników, jaką zbiera google jest już zdecydowanie zbyt duża. Dlatego nie mam zamiaru nawet jej instalować

Jakie te dane niby zbiera ?
Rejestrujac sie w wiekszosci sklepow internetowych i temu podobnych serwisach rowniez sam wyrazasz zgode na przetwazanie twoich danych osobowych w celach zwiazanych z serwisem w ktorym masz profil. Co innego robi google ? gromadzi jedynie informacje na temat stron internetowych, ktore czesto odwiedzasz, produktow ktorch poszukujesz itp po to aby moc pozniej zarobic na informacji ktora sprzeda np firmie chcacej otworzyc nowy dzial lub zaczac produkcje przedmiotu na ktory jest obecnie popyt. Dane takie jak twoje imie nazwisko itp itd firmie google nie sa potrzebne a juz napewno nikt ich nie bedzie chcial kupic bo po co ? Inna sprawa adres e-mail na ktory mozesz miec wysylany spam do tego mozna by sie bylo przyczepic ale niestety w tym przypadku google nikomu go nie daje i sam mam u nich darmowa skrzynke pocztowa i jakos od kilku lat nie otrzymalem ani jednego e-mialu ze spamem tak ze wielki plus dla tej firmy ze potrafi dawac az tyle w zamian za tak niewiele.
thek
21.05.2010, 11:04:27
U mnie kolejność wiadoma...
Ostatnie: wszelkie wersje IE z adnotacją "im niższy numer tym gorzej"
Wyżej: przeglądarki tekstowe w stylu Links'a

Wygoda użytkowania gdziekolwiek się jest poprzez shella to duży plus, na który te z GUI nie mogą sobie pozwolić.
4. Konqueror. Coś jak IE w windowsie

Zintegrowany ze środowiskiem, ale nie przeszkadza i działa całkiem dobrze
3. Opera. Kombajn, ale wydajny, choć gdy się coś już w nim rąbnie to kaplica, poza tym wiele drobnych tak naprawdę błędów.
2. Rodzina oparta o silnik gecko (Firefox, IceWeasel i inne cuda). Skalowalność to duży plus i dlatego to moja główna przeglądarka, choć jak widać nie na top1, bo niestety coś od pewnego czasu z nią gorzej. Zadyszki od popularności chyba dostaje

1. Chrome. Szybka, szybka i na dodatek jeszcze mocno standardy stara się wspierać, przez co wiele rzeczy w niej już działa, choć u konkurencji niekoniecznie jeszcze. Używam rzadziej w zastosowaniach domowych niż tych na miejscu 2 i 3, ale doceniam ją i jej potencjał, stąd u mnie na 1 miejscu mimo rzadszego użytkowania.
Volume
21.05.2010, 17:10:29
moje top 3 podam...
jadąc j/w od dołu;)
3. Firefox (Z Mozilli tylko FF - pozostałe jadące też na gecko kompletnie mi nie przypadły do gustu).
2. Chrome (dałbym na 1 miejscu gdyby nie była mimo wszystko wolniejsza od Opery - najwyższy plus chrome to szybkie wsparcie w standardach).
1. Opera (na moim kompie działa najszybciej (zwłaszcza JS i cofanie) i pomimo że jest w jednym procesie u mnie to nie jest minusem bo nie przypominam sobie kiedy ostatni raz mi się coś na niej zawiesiło. Poza tym jeśli nawet byłby zawias to jak ktoś tu już wspomniał strony po takiej zawieszce i restarcie przeglądarki są zazwyczaj ciągle w pamięci).
SHiP
22.05.2010, 11:48:45
@batman: dobrze wiedzieć. Na szczęście nie instaluje wtyczek do Chrome

@thek: z tego co wiem Chrome ma WebKit w środku. Google go rozwija na własną rękę?
@Volume: nie wierzę, że JS w Operze działa szybciej. Sprawdz coś co żre bardzo dużo procesora, np. taki mój mały przykład canvasowy nastawiony na pożeranie zasobów
http://srodek.info/examples/game-0.0.3/tanks.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.