Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 12:50:48 )

Przecież opisałem wszystko wyżej,a możesz poczytać tutaj:
Brak składek ZUS-życzę dużej emerytury.
Brak składek zdrowotnych-życzę Ci abyś zawsze był zdrowy,bo do lekarza raczej pójść nie będziesz mógł(chyba że zapłacisz)
Brak świadczeń urlopowych-życzę miłego odpoczynku którego nie dostaniesz a jak już to bez grosza przy dupie.
Tak wysokość zarobków,to koszt nie przekraczający 1300 zł/msc, gdyż po przekroczeniu tej kwoty pracodawca musi odprowadzić większy podatek.
Widzisz plusy,bo ja nie a jak ktoś nie ma wyjścia to i na takie gówno pójdzie.
Ze składkami ZUS będzie napewno WIEKSZĄ emerytura - dużo więcej byś zyskał, odkładając to na lokatę.
Kiedyś sobie napisałem skrypt do tego, uwzględniający podatek belki, ale bez inflacji etc, lokata 6%, kapitalizacja roczna, pracując przez 40lat i odkładając 200zł/miesiąc, w 26 roku pracy zysk z lokaty przewyższa twój wkład, masz na lokacie 126tys zł., a pod koniec pracy masz na lokacie 293tys. zł, corocznie otrzymując 13tys zł z lokaty.
Dla pracownika zarabiającego 4000zł brutto, koszt utrzymania przez pracodawcę wynosi 4890zł, z czego pracownik otrzymuje 2853zł. Składki emerytalne wynoszą 780zł. Ja podałem obliczenia dla kwoty 200zł/miesiąc, dla kwoty 780zł/msc? Po 25 latach otrzymujesz z lokaty 21tys. rocznie, co pozwala się już jakotako utrzymać jednej osobie (1750zł/msc), a po 40 latach pracy jesteś milionerem i otrzymujesz po 53tys. zł rocznie tzn. 4416zł/msc - czyli prawie tyle ile wcześniej zarabiałeś. Można też zdywersyfikować ryzyko, odłożyc część funduszy w kruszce etc.
Btw. dla pracodawcy to samo czy włoży w Ciebie 4890zł brutto na umowie o pracę czy na umowie o dzieło. Do umowy o pracę dochodzą jeszcze różne świadczenia zdrowotne, więc jeśli uda się z Ciebie wycisnąć realne 140h pracy (z 168h/msc) to bardzo dobrze - czyli pracująć o dzieło możesz zarządać więcej za coś

Z tym, że na umowie o pracę dostaniesz wyżej wymienione 2853zł netto, a na umowie o dzieło przy 20% kosztach 4186zł netto czy przy 50% kosztach uzyskania przychodu 4450zł netto.
Mam nadzieję, że niczego nie poknociłem, obliczenia czysto teoretyczne. Brak świadczeń urlopowych - popracuj więcej przed urlopem, po urlopie, zażądaj większej stawki - zwróci się z nawiązką.
Btw. sam mam 16 lat, nawet nie skończone, i pracuję na umowie o dzieło, do tego nie za wymienione wyżej 5zł/h, tylko bardziej satysfakcjonującą kwotę, więc nei mówcie mi, że nie ma w tym kraju pracy.
@Niktoś, ostatnio widzę, że jesteś najbardziej kontrowersyjny, taka rada, za pisanie postów nic nei zarobisz, dlatego lepiej zwiększać swoje umiejętności

@Ameka, tyyyle masz znajomych, tu z gazety, tu grafików, tu 78letnich znajomych, kolega z firmy komputerowej, tu wujka, tam ciocię, do tego masz dwuletni plan rozwoju witryny - takie świetne zaplecze do tworzenia, a ty z tego nie korzystasz. Lepiej zacznij więcej pracować nad swoim projektem, a narazie widzę, że tylko narzekasz.