Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co z tą Polską
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
Ameka
Witam

Jest taka sprawa bo generalnie na forum są ludzie 25+... znają już trochę życie, wiedzą jak jest itd.

zastanawiałem się jak będzie wyglądać moja przyszłość
myślałem nad tym długie miesiące, i niestety
doszedłem do smutnego wniosku że w Polsce nie dla mnie przyszłości.

Założenie firmy - podatki i korupcja mnie zeżre, kolega ma firmę komputerową "bez kieszonki nic nie załatwisz"
Iść do pracy - nienormalność pracodawców, mnie przeraża, lizanie dupy szefowi - to nie dla mnie
nic nie robić - kasę to by się chciało brać ale robić to nie ma komu !

Dlatego pytam was, informatycy w większośći doświadczeni
Mam 16 lat i pytam:
Jak żyć?

pedro84
Zmienić nastawienie, bo inaczej będzie ciężko...
pedro84
Cytat(Ameka @ 1.05.2012, 00:30:18 ) *
Założenie firmy - podatki i korupcja mnie zeżre, kolega ma firmę komputerową "bez kieszonki nic nie załatwisz"

Bzdura, przez duże "be".

Iść do pracy - nienormalność pracodawców, mnie przeraża, lizanie dupy szefowi - to nie dla mnie

To pracuj sam na siebie. A nie, przecież korupcja.

Patrz wyżej... Cóż za konsekwencja w myśleniu wink.gif

Wyjedź gdzieś jak Ci się tu nie podoba.
prowseed
Możesz stać się bombką choinkową albo starą jagodzianką...
Anyway: bardzo durny temat. Jeśli już tak bardzo chcesz wiedzieć, to porozmawiaj o tym z rodzicami.

Cytat

podatki owszem, ale jaka korupcja? Gdzie? Kto nie daje i kto nie bierze?

Cytat

szef jest od tego, by szefował, a nie był Twoim kolegą, z którym możesz sobie iść na piwo na przerwie.
To, czy jest normalny, czy nienormalny, to bardzo indywidualna sprawa i to w dwóch płaszczyznach- osoby i obserwatora.
Jak jesteś dziadowskim pracownikiem, to musisz polizać czasem, jak jesteś wartościowy, to nawet szef Ci będzie lizał.
Jak widać nisko siebie oceniasz w tej kwestii.

Cytat

Nie wiem co chciałeś przekazać w tym wykrzyknieniu. To Twoja opcja na przyszłość, czy potępienie danej postawy(co by nie pasowało do listy)?
Jeżeli tylko na takie perspektywy Cię stać po długich miesiącach myślenia, to rozważ jeszcze tą starą jagodziankę.
Daiquiri
Na wstępnie zaznaczę, że zdecydowanie pozytywnym aspektem jest fakt, iż w ogóle się nad przyszłością zastanawiasz.
Być może kolega załatwia coś "na lewo" lub "poza kolejką". Parę ładnych lat latam po urzędach i jedyne z czym przyszło mi się zderzyć to niekompetencja.

Jeżeli uważasz, że na etacie trzeba "lizać dupę szefowi" czy zarobki są niewielkie w stosunku do pracy - to załóż własną działalność. Role się odwrócą. Ahhh, pamiętaj tylko o tym, że masz zobowiązania w stosunku do pracowników, nawet jeżeli złotówki w tym miesiącu firma nie zarobiła smile.gif.

Uważam, że w dużej mierze dramatyzujesz na podstawie tego, co powiedział kolega kolegi, którego zna Twój kolega. Zamiast zastanawiać się nad tym czy wolisz "korupcję" czy "lizanie tyłka", zainwestuj w to, co w miarę pewne - wiedzę i doświadczenie. Masz sporo czasu, nie zmarnuj go.

skowron-line
Chyba za dużo telewizji oglądasz, na tą chwilę skup się na nauce. Osoby dobrze wykształcone nie mają problemu ze znalezieniem pracy.
Jak będziesz miał taki podejście to nic nie załatwisz i do niczego nie dojdziesz. Pozytywne myślenie i ciężka praca to klucz do sukcesu. J zaczynałem od przerzucania skrzynek z jabłkami i worków ziemniaków na giełdzie owoco warzywnej, później zaliczyłem jeszcze kilka cięzkich prac i z doświadczenia mogę powiedzieć ciężka praca ale nad książkami a nie z workami z cementem.

Edit
@down
Efekt upałów smile.gif No ale masz rację nie mam pracy
pyro
Cytat(skowron-line @ 1.05.2012, 08:46:31 ) *
Osoby dobrze wykrztałcone nie mają problemu ze znalezieniem pracy.

Ahah, czyli że nie masz pracy rolleyes.gif ?

// EDIT

Hmmm... poza tym to się sprawdza raczej w kierunkach ścisłych... gdzie indziej różnie to jest. Bo jak dla mnie znaleźć pracę to nie zostać zatrudnionym za pensję porównywalną do minimalnej krajowej.
ShadowD
Programista / informatyk, taki jak większość tutaj obecnych (tych bardziej znanych ofc) to ludzie z pasją do tego co robią, My/Oni nie robimy tego bo nam ktoś kazał, bo nie było innego kierunku na jaki się dostaliśmy, bo nie chciało nam się nic robić, a informatyka na studiach jest uważana za kierunek dla każdego. Osobiście nie mam problemu z pracą mimo, że wolę pracować puki co na własną kieszeń (umowy o zlecenie itd.) to pierwszą propozycję z firmy dostałem w wieku 17 lat, ~2k na rękę i mieszkanie szefa które miało być dla mnie i jeszcze jednego przybłędy (praca pod Wawą, a ja z Lublina od gdzieś z nad morza) + pomoc w znalezieniu szkoły i jakimś zaaklimatyzowaniu się, więc propozycja jak dla mnie była kusząca jednak kobieta na miejscu okazała się ważniejsza. :-] Ogólnie ta sytuacja powiedziała mi że jeśli jest się dobrym w tym co się robi i ktoś to zauważy, to znalezienie pracy nie jest problemem jedyne co trzeba to wziąć się do roboty i walczyć o swój rozwój poza szkolny, czasem poszukać zleceń i coś zrobić a po jakimś czasie ludzie nawet drogą "a bo robił Pan stronę mojemu koledze" będą się zgłaszać, a wiedząc że jesteśmy solidni nie będą się przejmować ceną oczywiście w granicach rozsądku.

Podsumowując, zanim zaczniesz narzekać weź się za naukę i wykonuj swoją pracę, a z czasem wszystko Ci się poukłada i wszystkie rozterki miną za młody jesteś by martwić się pracą chyba że sytuacja majątkowa tego od Ciebie wymaga.

Edit:
U nas na forum często są ciekawe ogłoszenia "o pracę", np. ostatnie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=19...mp;#entry960070

Płaca jest ok, wymagania też są do spełnienia - często szuka się ludzi do wszystkiego a tutaj jasno określają co masz znać, więc nie mów że pracy nie ma! :-)
!*!
Ameka i kolejny temat z dziedziny trollingu. Masz 16 lat tak? Wykorzystaj to na zabawie, bo później będzie tylko gorzej biggrin.gif

Korupcja, gdzie? W firmach czy przy ich zakładaniu? Faktycznie, może jak chcesz coś szybciej załatwić, to dasz tą kawę Pani z okienka i gra muzyka. Rób to na czym się znasz i jeszcze na tym zarób. Polska to nie czarna dziura i jak każdy kraj daje duże możliwości. Każdy ma ręce i nogi, a co niektórzy nawet i mózg, więc wykorzystaj to wink.gif
pyro
Cytat(!*! @ 1.05.2012, 10:45:40 ) *
Polska to nie czarna dziura i jak każdy kraj daje duże możliwości. Każdy ma ręce i nogi, a co niektórzy nawet i mózg, więc wykorzystaj to ;)

W porównaniu z czym? Na tle Nigerii może i lepiej wypada, ale jakoś się to nie sprawdza w Europie. Akurat Polska znajduje się w niszy.. niestety. Ale to prawda... mozliwości zawsze jakieś są.
!*!
Cytat(pyro @ 1.05.2012, 11:03:52 ) *
W porównaniu z czym? Na tle Nigerii może i lepiej wypada, ale jakoś się to nie sprawdza w Europie. Akurat Polska znajduje się w niszy.. niestety. Ale to prawda... mozliwości zawsze jakieś są.

Co Ci się w Europie nie sprawdza? Cały Polski sektor IT jest ceniony za granicami, a Ty mi mówisz że się nie sprawdza? W kraju są inne zapotrzebowania bo mentalność przedsiębiorstw jest inna, na szczęście się to zmienia.
pyro
Cytat(!*! @ 1.05.2012, 11:07:22 ) *
Co Ci się w Europie nie sprawdza? Cały Polski sektor IT jest ceniony za granicami, a Ty mi mówisz że się nie sprawdza? W kraju są inne zapotrzebowania bo mentalność przedsiębiorstw jest inna, na szczęście się to zmienia.

Mówiłem to w ujęciu ogólnym, a nie tylko o sektorze IT. Może i za bardzo uogólniłem, ale nie wiadomo tak naprawdę o co chodziło autorowi tematu - czy o sam sektor IT, czy różne dziedziny.

// EDIT

Poza tym co z tego, że za granicą jest ceniony sektor IT, skoro w Polsce (mimo że też jest "ceniony") płace i warunki i tak są na niższym poziomie? Tutaj się nie sprawdza ;]
Niktoś
W zarobkach jesteśmy prawie na samym końcu w UE-wyprzedzamy podajże Bułgarię,Litwę może Słowację.I po za tym te umowy śmieciowe,które częściej są stosowane przez pracodawców.Nie jest słodko.
http://forsal.pl/artykuly/612554,eurostat_...szych_w_ue.html
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 11:13:11 ) *
.I po za tym te umowy śmieciowe,które częściej są stosowane przez pracodawców.Nie jest słodko.

TO zależy kiedy są stosowane. W parlamencie są idioci co chcą całkowicie ich likwidacji... A to dobije np. wolnych strzelców. Co innego gdy jesteśmy na takiej umowie "na stałe".
Niktoś
Chcą to dobrze,ta ustawa jest antyspołeczna i daję furtkę pracodawcy do wykorzystywania pracownika.Pracownikowi takiemu nie przysługują świadczenia urlopowe,świadczenia zdrowotne,świadczenia emerytalne,koszty wynagrodzenia są często głodowe(wiem,bo siostra na takiej umowie pracowała i to zdaje się ,że była to poważna firma z usług telefonii mobilnej).Nie wiem, gdzie tutaj widzisz plusy.Łapiesz grypę czy inne cholerstwo i pozostajesz tylko z rachunkami za leki.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 11:31:15 ) *
Chcą to dobrze,ta ustawa jest antyspołeczna i daję furtkę pracodawcy do wykorzystywania pracownika.Pracownikowi takiemu nie przysługują świadczenia urlopowe,świadczenia zdrowotne,świadczenia emerytalne,koszty wynagrodzenia są często głodowe(wiem,bo siostra na takiej umowie pracowała i to zdaje się ,że była to poważna firma z usług telefonii mobilnej).Nie wiem, gdzie tutaj widzisz plusy.Łapiesz grypę czy inne cholerstwo i pozostajesz tylko z rachunkami za leki.

Widzisz tylko czubek własnego nosa. Myślisz że freelancer który zaczyna, a jego zlecenie jest jednorazowe, to myślisz że go stać od razu na założenie firmy, podatki i zusy? Taka umowa to idealne wyjście i każdy jest zadowolony.
Niktoś
Czy przez tą grupę społeczną(freelancer),ma cierpieć reszta społeczeństwa?Na chwile obecną tak jest,jak pisałem u góry ustawa antyspołeczna ,nadająca się do kosza lub gruntownej przebudowy.Wiesz ,żeby korporacje zatrudniały pracownika na tą umowę ,za mniej niż 1tys zlotych,to jest coś nie tak.
!*!
A dlaczego w imię własnego dobra chcesz ograniczać innych? Jestem za zmianami, aby nie można było zatrudniać na stałe z taką umową, ale absurdem jest ich likwidacja, bo co ma podpisać pracodawca z freelancerem który wykonuje jednorazową usługę?

Poza tym jak ktoś się daje wycyckać i się zgadza na taką umowę przy "stałym" zatrudnieniu, to już jego sprawa, zawsze są sądy pracy.
Niktoś
Ta umowa,jest zrobiona pod pracodawcę nie pod pracownika.Same korzyści dla pracodawcy,zero korzyści dla pracownika.
Cytat
Poza tym jak ktoś się daje wycyckać i się zgadza na taką umowę przy "stałym" zatrudnieniu, to już jego sprawa, zawsze są sądy pracy.

Widzisz jak niektórzy nie mają wyjścia to i na taką umowę się zgodzą,a że ta umowa daje pracodawcy największe korzyści to przez nich są coraz częściej stosowane,pomijając nawet fakt ,że skarb państwa na tym traci.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 11:51:29 ) *
Ta umowa,jest zrobiona pod pracodawcę nie pod pracownika.Same korzyści dla pracodawcy,zero korzyści dla pracownika.

Przykład proszę. Pracowałeś kiedyś jako freelancer czy tylko wklepałeś w google "co to jest", bo odnoszę takie wrażenie. Jak jesteś wolnym strzelcem to taka umowa pasuje i to bardzo, żadnej składki, tylko odprowadzasz podatek. Pracodawca bierze składkę na siebie (w zależności od umowy), Ty dostajesz pieniądze, pracodawca to za co zapłacił, skarb państwa podatek i gra muzyka.

Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 11:51:29 ) *
Widzisz jak niektórzy nie mają wyjścia to i na taką umowę się zgodzą,a że ta umowa daje pracodawcy największe korzyści to przez nich są coraz częściej stosowane,pomijając nawet fakt ,że skarb państwa na tym traci.

Nie wiem czy wiesz, ale pracownik ma prawa. Była nawet organizowana akcja społeczna przez rząd, odnośnie tych umów.
ShadowD
Cytat(!*! @ 1.05.2012, 11:44:55 ) *

Dokładnie, dla uczniów, studentów szukających co trochę projektu lub dwóch nie wyobrażał bym sobie zakładania firmy, nie komentując tego że jako "uczeń" jestem bardzo ograniczany, jeśli będę bezrobotny przysługuje mi cała masa świadczeń i co najważniejsze dofinansowania dla firm, młodych przedsiębiorców itd. jako uczeń nie widzę szansy na założenie swojej firmy, składek (choć ograniczonych do tych niskich) 300-400zł miesięcznie, co po dwóch latach zamieni się w kilko krotność tej kwoty, plus wat i dochodowy i co by mi zostało? Mogę albo zatrudnić na taką umowę albo na żadną, po prostu mi się to nie kalkuluje, a ubezpieczenie mam od rodziców (jeszcze haha.gif)!

Wracając do nadużywania tego typu umów - to wina wyłącznie ludzi, jeśli by się nie zgadzali to by takich sytuacji nie było, a nie tak jak jest teraz jeden się nie zgodzi to dziesięciu czeka na jego miejsce i krzyczy w klejce że mu pasuje 50% zarobków i umowa o działo/zlecenie.
Niktoś
Cytat
Wracając do nadużywania tego typu umów - to wina wyłącznie ludzi, jeśli by się nie zgadzali to by takich sytuacji nie było, a nie tak jak jest teraz jeden się nie zgodzi to dziesięciu czeka na jego miejsce i krzyczy w klejce że mu pasuje 50% zarobków i umowa o działo/zlecenie.

To wina ludzi?To albo nic i co wtedy robisz?
Zdecydowanie jestem za nie za obecnym system tej umowy.Z tej formy zatrudnienia według mnie mogliby tylko korzystać drobni przedsiębiorcy lub jednoosobowe firmy.Średnie przedsiębiorstwo,dużą firmę czy korporację powinno stać na zatrudnienie pracownika na "normalnych" zasadach i godziwie zapłacić za jego usługi,a nie traktować jak śmiecia i na takie też umowy zatrudniać.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 12:07:25 ) *
To wina ludzi?To albo nic i co wtedy robisz?

Albo rybki, albo akwarium. Chcesz pracę, bierz jaka jest, albo idź do sądu bo Cie pracodawca chce... Uważasz że sąd nic nie zrobi? To po co ta cała gadka? Tyle szumu że te umowy są złe, ale żeby coś zmienić to nie ma komu.
Niktoś
Cytat
Tyle szumu że te umowy są złe, ale żeby coś zmienić to nie ma komu.

No właśnie, to jest najgorsze.
Cytat
Uważasz że sąd nic nie zrobi?

Sądzić się z dużą firmą ,korporacją,no życzę powodzenia,a takie podmioty też korzystają z tej formy zatrudnienia.

Powiedz w którym innym kraju UE jest taka egzotyczna forma zatrudnienia?Chyba nie znajdziesz.
ShadowD
@Niktoś szczerze kojarzę Cie tylko dlatego że tam gdzie czytam Twoje posty masz odmienne zdanie od innych. :-]

@!*! ma rację, popatrz jeśli pracodawca nie miał by jeleni chcących pracy na taką umowę to by musiał zatrudniać na inną, a że teraz jest taka ciekawa sytuacja an tynku, że my jako pracownicy musimy wręcz bić się o pracę i zgadzać się na dziwactwa to inna sprawa, jeśli wszyscy jak jeden mąż powiedzieli byśmy nie to coś by się zmieniło. Tak jak i z ofertami pracy czasem na forum "przygotuje lay za 50zł bo pf tworzę" tak i w życiu do puki są jelenie robiący za darmo dopóty my nie mamy roboty.

Całe szczęście się uczę, mam świadczenia zdrowotne od rodziców i mogę sobie pozwolić na takie umowy które w moim przypadku się pożyteczne, nie kalkuluje mi się płacić za darmo 300zł i do tego jeszcze podatki, mało co by mi zostawało...
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 12:18:38 ) *
Powiedz w którym innym kraju UE jest taka egzotyczna forma zatrudnienia?Chyba nie znajdziesz.

W każdym są takie umowy. Z tymi różnicami że są inaczej interpretowane np. w Niemczech, są takie umowy jak u Nas z tym wyjątkiem że umowa o pracę/zlecenie jest tylko dla firm.

I nadal mi nie odpowiedziałeś. Czym te umowy tak bardzo krzywdzą pracownika? Wysokością zarobków? Nikt nie każe pracować za darmo, tak samo jak podpisywać niekorzystnych umów.
Niktoś
Przecież opisałem wszystko wyżej,a możesz poczytać tutaj:
Cytat

Brak składek ZUS-życzę dużej emerytury.
Brak składek zdrowotnych-życzę Ci abyś zawsze był zdrowy,bo do lekarza raczej pójść nie będziesz mógł(chyba że zapłacisz)
Brak świadczeń urlopowych-życzę miłego odpoczynku którego nie dostaniesz a jak już to bez grosza przy dupie.
Cytat
Wysokością zarobków?

Tak wysokość zarobków,to koszt nie przekraczający 1300 zł/msc, gdyż po przekroczeniu tej kwoty pracodawca musi odprowadzić większy podatek.

Widzisz plusy,bo ja nie a jak ktoś nie ma wyjścia to i na takie gówno pójdzie.

Cytat
@Niktoś szczerze kojarzę Cie tylko dlatego że tam gdzie czytam Twoje posty masz odmienne zdanie od innych. :-]

Dziękuję za komplement.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 12:50:48 ) *
Brak składek zdrowotnych-życzę Ci abyś zawsze był zdrowy,bo do lekarza raczej pójść nie będziesz mógł(chyba że zapłacisz)
Brak świadczeń urlopowych-życzę miłego odpoczynku którego nie dostaniesz a jak już to bez grosza przy dupie.

Kto Ci powiedział że muszę mieć emeryturę?
Kto Ci powiedział że potrzebne mi składki zdrowotne?
Kto Ci powiedział że potrzebne mi świadczenia urlopowe?

Rozumiem że nie każdy może prowadzić własną działalność i musi pracować dla kogoś. Ale w takiej sytuacji musi się zdecydować czy chce być pracownikiem czy zleceniobiorcą. W PL jest za dużo zaschniętych schematów z cyklu "pracuję, muszę odprowadzać składki, bo muszę mieć emeryturę". To jakaś kompletna bzdura, nikt Ci nie każe to raz, a dwa, tak jak wspomniałem... Ty decydujesz kim jesteś i to czy dajesz się wycyckać. Jak się dajesz, zgadzasz na warunki pracodawcy, to nie miej do nikogo pretensji że jest tak a nie inaczej.
Niktoś
Cytat
W PL jest za dużo zaschniętych schematów z cyklu "pracuję, muszę odprowadzać składki, bo muszę mieć emeryturę". To jakaś kompletna bzdura, nikt Ci nie każe to raz, a dwa, tak jak wspomniałem... Ty decydujesz kim jesteś i to czy dajesz się wycyckać. Jak się dajesz, zgadzasz na warunki pracodawcy, to nie miej do nikogo pretensji że jest tak a nie inaczej.

No to pracuj na takiej umowie,a na starość płacz,albo powróz bo żyć nie będzie za co,a z tej niskiej kwoty raczej nie odłożysz na emeryturę.
No Ty to chyba czytasz między wierszami.Przecież pisałem ,że jak ktoś nie ma wyboru ,bo np.ma rodzinę i dzieci na wychowaniu ,a praca potrzebna na teraz to i na takie coś pójdzie ,a forma tej śmieciowej umowy jest furtką dla pracodawcy ,aby właśnie takie sytuacje wykorzystywać.Jak nie ty ,to przyjdzie ktoś inny bardziej zdesperowany i będzie robił za nic nie wartą umowę i nic nie warte pieniądze więc te śmieciowe umowy są ciągle zawierane.

Cytat
Kto Ci powiedział że potrzebne mi składki zdrowotne?

Pókiś młody i zdrowy to tak pracuj,ale jak zdrowie nie dopisze to jesteś w czarnej dup...Za hospitalizacje płacisz z własnej kieszeni, za lekarza z własnej kieszeni, za leki także(refundacja już ciebie nie dotyczy).Czy zdołasz to wszystko sobie opłacić otrzymując 1300zł ?Wybacz ja nie uważam ,żeby to było wspaniałe.
!*!
Cytat
No to pracuj na takiej umowie,a na starość płacz,albo powróz bo żyć nie będzie za co,a z tej niskiej kwoty raczej nie odłożysz na emeryturę.

A Ty na prawdę jesteś taki naiwny że wierzysz, że skoro płacisz teraz składki, to Twoja emerytura będzie kosmiczna? Zanim Ty będziesz na emeyturze, to może się okazać że system emerytalny który już dzisiaj zdycha, w ogóle przestanie istnieć.

Cytat
No Ty to chyba czytasz między wierszami.Przecież pisałem ,że jak ktoś nie ma wyboru ,bo np.ma rodzinę i dzieci na wychowaniu ,a praca potrzebna na teraz to i na takie coś pójdzie ,a forma tej śmieciowej umowy jest furtką dla pracodawcy ,aby właśnie takie sytuacje wykorzystywać.Jak nie ty ,to przyjdzie ktoś inny bardziej zdesperowany i będzie robił za nic nie wartą umowę i nic nie warte pieniądze więc te śmieciowe umowy są ciągle zawierane.

Ok, ale czyja to jest wina? Tego bebe pracodawcy? Jest furtka, ok, ale to nie znaczy że te umowy są złe. Zakazać zatrudniania na okres nieokreślony/określony czy jak to się ładnie prawnie nazywa i po kłopocie. Bo niby co podpiszesz z pracodawcą jak jesteś zleceniobiorcą a nie pracownikiem?

Cytat
Pókiś młody i zdrowy to tak pracuj,ale jak zdrowie nie dopisze to jesteś w czarnej dup...Za hospitalizacje płacisz z własnej kieszeni, za lekarza z własnej kieszeni, za leki także(refundacja już ciebie nie dotyczy).Czy zdołasz to wszystko sobie opłacić otrzymując 1300zł ?Wybacz ja nie uważam ,żeby to było wspaniałe.

Wolny strzelec zarabia znacznie więcej, więc może sobie pozwolić na odkładanie, bo nie przytłaczają go składki. Poza tym zawsze możesz się ubezpieczyć sam.
Niktoś
Cytat
Wolny strzelec zarabia znacznie więcej, więc może sobie pozwolić na odkładanie, bo nie przytłaczają go składki. Poza tym zawsze możesz się ubezpieczyć sam.

Widzisz i znowu odnosisz się do wąskiej grupy ,a te umowy są znacznie szerzej stosowane i to coraz częściej.Umowa o pracę jest zastępowana coraz częściej przez umowę o dzieło w ?normalnych? firmach.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 13:50:09 ) *
Widzisz i znowu odnosisz się do wąskiej grupy ,a te umowy są znacznie szerzej stosowane i to coraz częściej.

I dlatego cały czas czekam na odpowiedź. Czyja to wina. Urzekła mnie ta historia o wielkich korporacjach zatrudniających na takie umowy, ale trzeba być naprawdę kompletnym debilem, aby się godzić na to. Skoro korporacja,duża chce Cie zatrudnić, to zakładam że nie jesteś jełopem i masz jakieś doświadczenie, więc rynek jest otwarty.
Jeśli jest to mała firma, to wystarczy straszak w postaci sądu pracy, znasz pracodawcę który ma małą firmę a chce się szlajać po sądach? Mało odważnych.

Jeśli jesteś pod ścianą, masz chorą matkę, dziecko i a żona nie ma futra na zimę, to bierzesz robotę jaka jest, bez znaczenia jaka jest umowa, ważne żeby były pieniądze. A jeśli nie jesteś pod ścianą, to oczywiste chyba że musisz walczyć o swoje.

Edycja.

Wiesz w ogóle co to jest umowa o dzieło, zlecenie, pracę i czym się różnią, oraz dlaczego są nazywane śmieciowymi (bo to takie proste nie jest).
Niktoś
Cytat
Jeśli jesteś pod ścianą, masz chorą matkę, dziecko i a żona nie ma futra na zimę, to bierzesz robotę jaka jest, bez znaczenia jaka jest umowa, ważne żeby były pieniądze. A jeśli nie jesteś pod ścianą, to oczywiste chyba że musisz walczyć o swoje.

A furteczka ciągle się otwiera i zamyka a wyzysk ciągle trwa,czy więc umowa ta jest rzeczywiście taka dobra?

Cytat
Wiesz w ogóle co to jest umowa o dzieło, zlecenie, pracę i czym się różnią, oraz dlaczego są nazywane śmieciowymi (bo to takie proste nie jest).

Może nie wiem tyle co siostra ,która pracuje przez ponad 10 lat w kadrach,ale w chinach nie żyje,więc co nie co wiem.
!*!
Tak, a jak go zatrudnię na umowę o pracę, w dodatku z jeszcze niższym wynagrodzeniem, to już wyzyskiem nie będzie, no bo przecież będą świadczenia. Masz genialne podejście.
Niktoś
Cytat
Tak, a jak go zatrudnię na umowę o pracę, w dodatku z jeszcze niższym wynagrodzeniem, to już wyzyskiem nie będzie, no bo przecież będą świadczenia. Masz genialne podejście.

Tą kwotę reguluje ,najniższa średnia krajową niższa nie może być,w umowie o dzieło nie masz takiej regulacji.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 14:05:20 ) *
Tą kwotę reguluje ,najniższa średnia krajową niższa nie może być,w umowie o dzieło nie masz takiej regulacji.

Tak, bo umowy dzieło/zlecenie wystawiasz na 50zł.
Niktoś
Cytat
Tak, bo umowy dzieło/zlecenie wystawiasz na 50zł.

Nie, Ty sobie nie ustalasz ,ale na tą umowę pracodawca może ci określić stawkę godzinową np.5zł/h ,gdzie przy pełnym wymiarze godzin nie wyjdzie Ci tyle co byś pracował na umowie o pracę.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 14:12:19 ) *
Ni ty se nie ustalasz ,ale za na tą umowę pracodawca może ci określić stawkę godzinową np.5zł/h ,gdzie przy pełnym wymiarze godzin nie wyjdzie Ci tyle co byś pracował na umowie o pracę.

Czyli doszliśmy to tego że chcesz być pracownikiem który nie potrafi zadbać o własne ja. Czy ktoś Ci broni negocjować warunki pracy? Chociażby takie podstawowe aby po X czasu, zmienić umowę na odpowiedniejszą? Oczywiście zaraz napiszesz, że pracodawca prędzej Cie zwolni niż zatrudni i wyskoczysz z chorymi dziećmi i przymusem zarabiania. Jednak to nie ma znaczenia, każdy ma wybór i albo życie Cie zmusza, albo walczysz o swoje... chyba że godzisz się na przegraną.
Niktoś
Są okręgi ,obszary o bardzo dużym bezrobociu (25-30%),gdzie umowy śmieciowe są powszechnie stosowane.I przy tak dużym bezrobociu ,będziesz wybrzydzał?
Umowy te doprowadza do sytuacji takiej ,że mimo iż jesteśmy "Tanią siło roboczą w UE" ,to teraz zbliżamy się do epoki niewolnictwa i wyzysku.Niektórzy się godzą bo nie mają wyjścia.
Dzieje się odwrotnie co w Chinach teraz jest.Tam płace rosną,ogólnie poziom życia wzrasta.U nas dzięki właśnie takim ustawom idziemy po równi pochyłej w dół.O przysłowiu robić za miskę ryżu można już zapomnieć,teraz trzeba powiedzieć robić za worek kartofli i będzie to bardziej stosowne powiedzenie.
Daiquiri
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 11:41:38 ) *
Czy przez tą grupę społeczną(freelancer),ma cierpieć reszta społeczeństwa?Na chwile obecną tak jest,jak pisałem u góry ustawa antyspołeczna ,nadająca się do kosza lub gruntownej przebudowy.Wiesz ,żeby korporacje zatrudniały pracownika na tą umowę ,za mniej niż 1tys zlotych,to jest coś nie tak.
Taka drobna uwaga. Nawet jeżeli masz np. umowę na czas określony na 5lat, w sądzie pracy jesteś traktowany jakbyś miał umowę na czas nieokreślony. Jeżeli z ciągłości oraz charakteru umów jasno wynika, że Twoja praca to nic innego jak praca na czas nieokreślony (tyle, że Twoja umowa o pracę tego nie wykazuje), możesz spokojnie wywalczyć co trzeba w sądzie pracy. Nie jest więc tak tragicznie.

Niktoś, zdarza się, że taka "śmieciowa umowa" jest jedyną opcją dla pracodawcy, żeby zatrudnić pracownika. Uważam, że to tego pracownika należałoby zapytać, czy woli dostać pieniądze na takich warunkach jakie się z tym wiążą, czy nie dostać ich wcale.

Ja wiem, że z punktu widzenia pracownika, najlepsza jest solidna pensja + wszelkie świadczenia przy umowie na czas nieokreślony. Jednak spójrzmy na to realnie - przy obecnym stanie rzeczy, mikro przedsiębiorcy mieliby problem ze spełnieniem takich wymagań. Do tego dochodzą osoby, które dobrze czują się przy mniej zobowiązującej formule pracy. Nie każdy pracodawca śpi na pieniądzach, część z nich zarabia niewiele więcej niż pracownicy, biorąc jednak na barki wszystko co związane z ryzykiem, jakim jest prowadzeniem działalności gospodarczej. Zawsze powtarzam, że skoro uważacie, iż pracodawcy nie są w porządku, sami zostańcie takimi, którzy zapewniają niebotycznie wysokie pensje i świadczenia dla swoich pracowników smile.gif.

Niktoś, piszesz o obszarach, w których szaleje bezrobocie. Chyba nie łudzisz się, że każdy ma równy start? Co z dziećmi z rodzin patologicznych? Ludźmi mieszkającymi na obszarach wiejskich? Nie jesteśmy w stanie zapewnić wszystkim równego startu. Nie ma tego u nas, nie ma też w innych krajach smile.gif. Nasze postrzeganie powinno być zatem przekrojowe i uśrednione. Uśredniając miary, mamy największą szansę zadowolić zarówno grupę, która należy do "średniaków", jak również tę aspirującą do tego miana.
!*!
Czekałem, aż do wywodów o chorobach dołączysz bezrobocie. Każdy ma taką pracę i zarobki na jakie zasługuje. Nie jesteśmy w chinach, nikt Cie nie pakuje do obozu i nie każe pracować za kartofla.
Niktoś
@Daiquri
Widzisz mądrze piszesz tylko mikroprzedsiębiorcy ,freelancerzy ,ale z tej formy także korzystają średnie,duże przedsiębiorstwa,które można powiedzieć śpią na forsie ,a że mogą jeszcze bardziej ograniczyć koszta związane z zatrudnieniem to zatrudniają na śmieciówke pomimo iż stać by ich było na 100-ki pracowników z normalną umową.Dali im narzędzie to korzystają ,a w ostateczności cierpi pracownik,gdyby nie mieli tego narzędzia to zatrudnili by normalnie ,bo przecież, ktoś musi robić.
Cytat
Czekałem, aż do wywodów o chorobach dołączysz bezrobocie. Każdy ma taką pracę i zarobki na jakie zasługuje. Nie jesteśmy w chinach, nikt Cie nie pakuje do obozu i nie każe pracować za kartofla
.
Może poczytaj o Chinach najpierw,niż się tak wypowiadać.Owszem ograniczona jest wolność słowa[czyt.komuna],al się zdaje że poziom życia przebił kilkakrotnie nasz poziom.
lobopol
Niktoś czytam twoje wypowiedzi i się co chwilę za głowę muszę łapać.

Cytat
Są okręgi ,obszary o bardzo dużym bezrobociu (25-30%),gdzie umowy śmieciowe są powszechnie stosowane.I przy tak dużym bezrobociu ,będziesz wybrzydzał?
Umowy te doprowadza do sytuacji takiej ,że mimo iż jesteśmy "Tanią siło roboczą w UE" ,to teraz zbliżamy się do epoki niewolnictwa i wyzysku.Niektórzy się godzą bo nie mają wyjścia.
Dzieje się odwrotnie co w Chinach teraz jest.Tam płace rosną,ogólnie poziom życia wzrasta.U nas dzięki właśnie takim ustawą idziemy po równi pochyłej w dół.

Co ja bym zrobił? Zmieniłbym miejsce zamieszkania na bardziej dochodowy rejon, nie żyjemy w czasach średniowiecza, że zmiana miejsca zamieszkania to jest coś nadzwyczajnie trudnego, sam właśnie się przeprowadzam bo znalazłem fajną pracę prawie 400km od miejsca zamieszkania.

Cytat( @ 1.05.2012, 14:12:19 ) *
Nie, Ty sobie nie ustalasz ,ale na tą umowę pracodawca może ci określić stawkę godzinową np.5zł/h ,gdzie przy pełnym wymiarze godzin nie wyjdzie Ci tyle co byś pracował na umowie o pracę.

Jak to nie ja ustalam stawkę za swoją pracę, przecież gdy przyjmuję zlecenie czy idę do nowej pracy negocjuję swoją stawkę. Nie odpowiada mi to szukam pracy gdzie indziej. Przecież jak mi ktoś powie "Panie ja panu za to dam 5zł/h" to powiem, "Wybacz, ale za mniej niż x/h tego nie zrobię" zgodzi się to pracuję, nie zgodzi się to szukam czegoś innego, ale wdaje się w negocjacje.

Cytat(Niktoś)

Mylisz pojęcia, chodziło Ci zapewne o pensje minimalną, która notabene jest jedną z najgorszych rzeczy blokującą umowę o pracę dla wielu osób. Właściwie umowa o pracę ma tylko jedną zaletę jak dla mnie, o wiele łatwiej o zdolność kredytową przy niej.

Cytat(Niktoś)

Rozumiem, że liczysz na emeryturę? Aktualnie wiek emerytalny będzie miał wynosić 67 lat, czyli mając jak ja 25 lat na karku przez najbliższe 42 lata mam oddawać znaczną część moich aktualnych zarobków, mając nadzieje, że zus nie padnie, dożyję 67 lat (ciekawe ile sobie pożyje na emeryturze), wiek emerytalny znowu nie zostanie przesunięty. Wybacz wolałbym te pieniądze które muszę w ten sposób oddać samemu odkładać na konto.

Dalej ze składkami, wolałbym samemu płacić na prywatne ubezpieczenie i mieć pewność, że jak coś mi się stanie to nie skończą się limity ani nie będę musiał czekać rok na prześwietlenie

Świadczenia urlopowe są zależne od umowy z pracodawcą, w poprzedniej firmie osoby pracujące na umowę o dzieło/zlecenie miały coś takiego jak normalny urlop (płatny). Wszystko jest kwestią umowy

Daiquiri
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 15:14:32 ) *
@Daiquri
Widzisz mądrze piszesz tylko mikroprzedsiębiorcy ,freelancerzy ,ale z tej formy także korzystają średnie,duże przedsiębiorstwa,które można powiedzieć śpią na forsie ,a że mogą jeszcze bardziej ograniczyć koszta związane z zatrudnieniem to zatrudniają na śmieciówke pomimo iż stać by ich było na 100-ki pracowników z normalną umową.
No tak, ale jak ustalisz kto śpi na pieniądzach? Nie ustalisz, bo firmy często "ukrywają" dochody pod kosztami czy inwestycjami. Tutaj jest pies pogrzebany. Tylko pracownicy są w stanie "wymusić" na pracodawcy polepszania własnych warunków, odmawiając pracy.

I tak kompletnie z drugiej strony, w jakim Państwie byśmy żyli, gdybyśmy z każdej strony byli zmuszani do "dzielenia się" naszym bogactwem? Wszyscy chodzimy po tych samych chodnikach, przyjeżdżają do nas Ci sami Policjanci smile.gif. I tak mamy już progi podatkowe, jakbyśmy dołożyli do tego wyższe składki na świadczenia dla bogatych (bo przecież Kowalskiego i Nowaka stać, niech płacą!), zabrali emerytury tym, którzy mają na prywatnym koncie odłożoną sporą sumkę (po co im emerytura, mają jeszcze dużo pieniędzy!) itd.. Wiem, że to bardzo skrajne przykłady, niemniej jednak to, gdzie ustalimy granicę zależy od naszego punktu widzenia. A od czego zależy punkt widzenia każdy wie smile.gif.

Niestety wolny rynek to nie tylko korzyści, ale i pewne "straty". Czasami wydaje mi się, że mamy wybór pomiędzy posiadaniem pieniędzy,a brakiem towaru i brakiem pieniędzy przy nadmiarze towaru smile.gif. Wolność premiuje zaradnych, tych z lepszym startem, a także tych bardzo zdeterminowanych.

Myślę, że większość z nas chciałaby zarabiać/dawać zarobić spore sumy ze świadczeniami itd.. Jednak nic na siłę smile.gif.
!*!
Cytat(Niktoś @ 1.05.2012, 15:14:32 ) *
Może poczytaj o Chinach najpierw,niż się tak wypowiadać.Owszem ograniczona jest wolność słowa[czyt.komuna],al się zdaje że poziom życia przebił kilkakrotnie nasz poziom.

Zawsze bawiły mnie takie porównania. To tak jakbyś napisał że w Warszawie żyje się lepiej bo płace są wyższe, ale zapominasz że koszt utrzymania jest również wysoki.
ShadowD
Prawo rynku mówi prosto jeśli znajdzie się ktoś kto pracę x zrobi za połowę stawki to taki pracownik zostanie zatrudniony, jeśli nie będziemy przyjmować takich umów/zleceń to pracodawca po x osobach stwierdzi że miną tydzień, robotnika nie ma i musi podnieść stawkę inaczej ani pracownik nie zarobi ani on!

Identyczną sytuację można przenieść na grunt umów i wymówki typu "bezrobocie", "cała rodzina umiera" można do jednej jak i drugiej sytuacji bezproblemowo przypisać więc od kogo zależy płaca/umowa od pracodawców czy pracowników? Pracodawca zrobi wszystko by mieć pracowników i by kosztowali jak najmniej jeśli nie damy się wykorzystać to oni tego nie zrobią, w ostateczności koleś zamknie działalność i wzrośnie bezrobocie. ;]
phpion

Bzdura. W styczniu 2011 zarejestrowałem działalność. Wszystko poszło bardzo sprawnie, w każdym urzędzie byłem miło obsługiwany. Żadnych "prezentów" dawać nie musiałem.

Kolejna bzdura. Jeśli idziesz na rozmowę do firmy, w której widzisz szefa-buraka i podejmujesz taką pracę - Twoja decyzja. Szef jak każdy inny człowiek może być albo pacanem i wyzyskiwaczem, albo normalnym człowiekiem. Ja każdorazowo trafiałem na ten drugi typ.
Ameka
"bez układów firmy bym nie założył" - słowa znajomego informatyka
"Bez łapówki - a powiedz kto nie daje i nie bierze?"

to że ty nie miaeś problemu to nie znaczy że jesteś większością, raczej mniejszością ;]

rząd chce decydować na co mamy wydawać pieniądze.

gdybyśmy:
to co odkładamy na składkę zdrowotną odkładali na konto bankowe i odliczali procesnt
służba zdrowia była by lepsza, dlaczego? - kolega 230zł/msc. ubezpieczenia zdrowotnego, prywantego od osoby.
Prywatnie chodzi jak chce i igdzie chce do każdej kliniki bez kolejki.

Składka emerytalna - przez tyle lat co płacisz na tą emryturę, wujek obliczył że statystycznie pracując TYLKO 55 lat
odkładasz do 120 roku życia ;]

Polska to bagno, odechciewa mi się tu siedzieć, ludzie nie załatwią niczego normalnie tylko za flaszke, wartosci 5000zl za
koncesję albo inny papier...

Przepisy są zagmatwane, skomplikowane oraz nieprzyjazne firmą.

dolina krzemowa nie może powstać - bo przepisy

" nie o taką Polskę walczyliśmy "
~znajomy 78 lat.
pedro84
Cytat(Ameka @ 2.05.2012, 01:27:27 ) *
"bez układów firmy bym nie założył" - słowa znajomego informatyka
"Bez łapówki - a powiedz kto nie daje i nie bierze?"

to że ty nie miaeś problemu to nie znaczy że jesteś większością, raczej mniejszością ;]

Wierutna bzdura - prawisz głupie frazesy bez żadnego poparcia.

rząd chce decydować na co mamy wydawać pieniądze.

gdybyśmy:
to co odkładamy na składkę zdrowotną odkładali na konto bankowe i odliczali procesnt
służba zdrowia była by lepsza, dlaczego? - kolega 230zł/msc. ubezpieczenia zdrowotnego, prywantego od osoby.
Prywatnie chodzi jak chce i igdzie chce do każdej kliniki bez kolejki.

Z ciekawości, jakie ubezpieczenie? Dlaczego pytam? Bo kolejna bzdura. Zapytaj kolegę co się stanie jak nagle dostanie zawał.

Składka emerytalna - przez tyle lat co płacisz na tą emryturę, wujek obliczył że statystycznie pracując TYLKO 55 lat
odkładasz do 120 roku życia ;]

To co proponujesz?

Polska to bagno, odechciewa mi się tu siedzieć, ludzie nie załatwią niczego normalnie tylko za flaszke, wartosci 5000zl za
koncesję albo inny papier...

Wyjedź. Mogę Ci nawet zasponsorować bilet. W jedną stronę...

Przepisy są zagmatwane, skomplikowane oraz nieprzyjazne firmą.

Firmom! Kolejny "młody, wykształcony"? Przepisy podatkowe są durne, to fakt. Ale jakoś "troszkę" firm w tym kraju istnieje.

" nie o taką Polskę walczyliśmy " ~znajomy 78 lat.

A co ten znajomy zrobił, żeby nasz kraj był lepszy? Tęskni za komuną? Ciutkę za mało. Narzekać, to nawet kretyn potrafi.
d3ut3r
Osobiście jestem zdania, że jeżeli nie dasz się to nikt nie będzie na tobie żerował. Jednak wielu młodych ludzi nie potrafi się sprzedać uderzają w pierwsze lepsze ogłoszenia o prace, niepewne agencje pośredniczące i wyrabiają sobie właśnie takie zdanie o naszym rynku pracy.

W IT jest sporo pracy, ale no właśnie nie wystarczy napisać księgi gości w PHP trzeba się kształcić nie koniecznie na uniwersytetach ale za trendami trzeba nadążać.
Chyba nikt się nie łudzi że z minimalną wiedzą dostanie 5k na rękę i dodatki.

Ta sytuacja nie odnosi się tylko do IT dobry murarz/hydraulik/elektryk/stolarz nie będzie robił za 5zł / h.

Sam zaczynałem od stażu z UP za 725 zł na rękę miesięcznie jednak nie narzekałem wykorzystałem czas przez, który mieszkałem z rodzicami na zdobycie doświadczenia żeby nie mieć później pustego CV i może jeszcze nie nadaję się do pracy w zespole Google to jest 10x lepiej niż 3 lata temu.

Praca za granicą też nie jest trudna, można znaleźć ogłoszenia pracy zdalnej dla firm płacących w funtach czy euro. Moim zdaniem trzeba ciągle szukać lepszych warunków narzekaniem nic się nie zmieni tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.