Niktoś czytam twoje wypowiedzi i się co chwilę za głowę muszę łapać.
Cytat
Są okręgi ,obszary o bardzo dużym bezrobociu (25-30%),gdzie umowy śmieciowe są powszechnie stosowane.I przy tak dużym bezrobociu ,będziesz wybrzydzał?
Umowy te doprowadza do sytuacji takiej ,że mimo iż jesteśmy "Tanią siło roboczą w UE" ,to teraz zbliżamy się do epoki niewolnictwa i wyzysku.Niektórzy się godzą bo nie mają wyjścia.
Dzieje się odwrotnie co w Chinach teraz jest.Tam płace rosną,ogólnie poziom życia wzrasta.U nas dzięki właśnie takim ustawą idziemy po równi pochyłej w dół.
Co ja bym zrobił? Zmieniłbym miejsce zamieszkania na bardziej dochodowy rejon, nie żyjemy w czasach średniowiecza, że zmiana miejsca zamieszkania to jest coś nadzwyczajnie trudnego, sam właśnie się przeprowadzam bo znalazłem fajną pracę prawie 400km od miejsca zamieszkania.
Cytat( @ 1.05.2012, 14:12:19 )

Nie, Ty sobie nie ustalasz ,ale na tą umowę pracodawca może ci określić stawkę godzinową np.5zł/h ,gdzie przy pełnym wymiarze godzin nie wyjdzie Ci tyle co byś pracował na umowie o pracę.
Jak to nie ja ustalam stawkę za swoją pracę, przecież gdy przyjmuję zlecenie czy idę do nowej pracy negocjuję swoją stawkę. Nie odpowiada mi to szukam pracy gdzie indziej. Przecież jak mi ktoś powie "Panie ja panu za to dam 5zł/h" to powiem, "Wybacz, ale za mniej niż x/h tego nie zrobię" zgodzi się to pracuję, nie zgodzi się to szukam czegoś innego, ale wdaje się w negocjacje.
Cytat(Niktoś)
Tą kwotę reguluje ,najniższa średnia krajową niższa nie może być,w umowie o dzieło nie masz takiej regulacji.
Mylisz pojęcia, chodziło Ci zapewne o pensje minimalną, która notabene jest jedną z najgorszych rzeczy blokującą umowę o pracę dla wielu osób. Właściwie umowa o pracę ma tylko jedną zaletę jak dla mnie, o wiele łatwiej o zdolność kredytową przy niej.
Cytat(Niktoś)
Brak składek ZUS-życzę dużej emerytury.
Brak składek zdrowotnych-życzę Ci abyś zawsze był zdrowy,bo do lekarza raczej pójść nie będziesz mógł(chyba że zapłacisz)
Brak świadczeń urlopowych-życzę miłego odpoczynku którego nie dostaniesz a jak już to bez grosza przy dupie.
Rozumiem, że liczysz na emeryturę? Aktualnie wiek emerytalny będzie miał wynosić 67 lat, czyli mając jak ja 25 lat na karku przez najbliższe 42 lata mam oddawać znaczną część moich aktualnych zarobków, mając nadzieje, że zus nie padnie, dożyję 67 lat (ciekawe ile sobie pożyje na emeryturze), wiek emerytalny znowu nie zostanie przesunięty. Wybacz wolałbym te pieniądze które muszę w ten sposób oddać samemu odkładać na konto.
Dalej ze składkami, wolałbym samemu płacić na prywatne ubezpieczenie i mieć pewność, że jak coś mi się stanie to nie skończą się limity ani nie będę musiał czekać rok na prześwietlenie
Świadczenia urlopowe są zależne od umowy z pracodawcą, w poprzedniej firmie osoby pracujące na umowę o dzieło/zlecenie miały coś takiego jak normalny urlop (płatny). Wszystko jest kwestią umowy