Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moze konkurs na wakacje ? :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
Ludvik
Jakość kodu będzie oceniana. Udokumentowany kod = lepszy kod. Czyt. dokumentacja w kodzie wlicza się do limitu.

Tak ja widzę tą sprawę i nie jest to dla mnie nic dziwnego.
Cysiaczek
No nie exclamation.gif!
Niby za to mam placic?
  1. <?php
  2. /**
  3.  * ble ble ble
  4.  */
  5. private $zaJakieGrzechy='?';
  6. ?>

No nie bardzo :/
Ludvik
Prywatnych i chronionych atrybutów i metod nie musisz dokładnie dokumentować. Przecież w większości wypadków wystarczy dobre nazewnictwo. Interfejs to inna sprawa, tam wszystko musi być opisane.

Poza tym bawimy się tak, jak jest napisane w regulaminie. Wygrywa ten, który potrafi napisać coś ciekawego i nienaruszającego zasad. Jeżeli regulamin komuś nie będzie pasował, to zawsze ma wybór - może nic nie pisać. Napisane było, że kod max 200KB. Komentarze to też kod.

Póki co, to cieszymy się, że coś się dzieje smile.gif Teraz czekamy na stronę...
Cysiaczek
To w takim razie ja zrobie bez komentarzy smile.gif a co !

[joke]

Póki co to możemy ten konkurs nazwać Error 404 tongue.gif

[/joke]
Kas
A można tak dokładniej wiedzieć co ma być przedmiotem konkursu? Jak na razie widze trochę wyamagań:
  • php 5.1
  • Programowanie obiektowe
  • Kod php do 200 kB

Trochę to mało. smile.gif Każdy porządny konkurs ma coś takiego jak temat lub myśl przewodnia. To jak?
Ludvik
Temat jest dowolny, byle by był ciekawy i użyteczny.
Cytat
10. Głównym celem tejże inicjatywy jest znalezenie pożytecznego i praktycznego zastosowania języka php.
Kas
A będzie można składać wiele prac?
hwao
Tak ilość prac będzie dowolna, ale szedł bym na jakość nie na ilość tongue.gif
bigZbig
Do kiedy mozna zgłaszać prace?
Adiasz
Cytat(hwao @ 11.07.2006, 18:22 ) *
6. Bazy danych

• SQLite

• MySQL

dlaczego akurat z tych baz mozna korzystac a nie z postgreSQL ?

czy procedury/funkcje wykonywane w bazie danych licza sie do limitu kodu?
nasty
Cytat
Można wykorzystywać dowolne biblioteki, pod warunkiem że całość nie przekracza 200 kilobajtów
To znaczy ze moge uzywac klasy z ZF lub eZ components ?
Ludvik
Możesz, ale jest to wliczane do limitu...
Strzałek
coś czuje że wszyscy się nagadają.
Powiedzą że regualmin fe. Że nie może być tego, tamtego i nikt nie żłoży pracy :/
Ludvik
Na pewno kilka osób zrzuci winę na regulamin widząc, że nic ciekawego nie wymyśli (już zaczyna się tak dziać tongue.gif). Ale na pewno ktoś się znajdzie, kto odda jakąś ciekawą pracę. Ja jestem póki co bez pomysłu :/ Bo czas chyba się znajdzie...
hwao
Cytat(Adiasz @ 12.07.2006, 08:48 ) *
dlaczego akurat z tych baz mozna korzystac a nie z postgreSQL ?

czy procedury/funkcje wykonywane w bazie danych licza sie do limitu kodu?

Poniewaz te zostaly wybrane. Ja bylem tylko za SqLite ale ostatecznie dorzucilismy te mysql. Taka decyzja została podjeta głównie z powodu popularnosci mysql i braku tak ogromnych mozliwosci jak inne bazy danych (to znaczy, ze ktos nie zapropouje sobie 70% aplikacji w samej bazie danych smile.gif konkurs jest głównie dla programistów php a nie SQL).

Cytat(nasty_psycho @ 12.07.2006, 10:12 ) *
To znaczy ze moge uzywac klasy z ZF lub eZ components ?

Tak możesz używać, ale tak jak odparł już Ludvik.

Istnieje też możliwość składania prac poza konkursem, co oznacza ze beda posiadały osobny ranking każdy będzie mógł je pobrac i ocenic - ten ranking nie bedzie zamykany.

Bedzie tez ranking wszysykich prac, włąsnie z konkursowymi, także jak kogos praca nie spelnia kryteriów to też może się nią podzielić.

---

Ok, strona konkursowa juz jest gotowa i znajduje sie w internecie jako wersja beta smile.gif

Pozostaje jeszcze sprawa domeny do zalatwienia smile.gif
LBO
I co z tym konkursem?
bela
Cytat(LBO @ 22.07.2006, 14:45 ) *
I co z tym konkursem?

Pewnie: miało być pięknie, wyszło jak zwykle sad.gif
seaquest
Z tego co wiem, to strona konkursu jest na ukończeniu. Także piszcie... Niedługo będzie strona...
bela
Sea, a to nie można wystawić publicznej bety, zamiast tego ciągłego: na ukończeniu. Wakacje już w połowie!
hwao
Strona jest juz ukonczona, pozostalo dopisac troche tekstu... ale to narazie mozna pominac tak ze jest sprawna w 100%

Byla juz testowana przez beta testerów, i wszyskie zauwazone nie dociagniecia zostaly juz poprawione.

Czekalem aż php.pl przyzna mi subdomene, ale niestety się nie doczekałem (miało być w poniedziiałek) we wtorek juz pojechałem na "wakacje" bez kompa.. takze start niestety nie odbedzie sie do czasu az subdomena nie bedzie dzialac... ewentualnie ja wraca najprawdopodobniej w przyszyl wtorek i dopiero wtedy moze cos zrobie sam w tej sprawie gdyz teraz nie mam czasu.

Tak jak proponowal Seth, chcialem wykupic swoja domene ale nie zdarzylem poniewaz musialem jechac...

Jak ktos chce potestowac strone to niech pisze domnie na PW to podam linka bedzie mogl posprawdzac i napisac "co nie dziala, lub co sugeruje dodac/poprawic".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.