hwao
30.06.2006, 12:45:04
na dzis Null Miał przygotować oficialny regulamin, ja juz pocielem layout na strone, teraz szykuje silnik php pod strone
NuLL
30.06.2006, 13:37:38
Regulamin bedzie wieczorem
siemakuba
30.06.2006, 15:12:52
Cytat(NuLL @ 30.06.2006, 14:37 )

Regulamin bedzie wieczorem :)
kul, zdążyłem :)
Po głowie mojej pałęta się pomysł. Pomysł ten zakłada wykonywanie części zadań przez wywoływanie skryptu za pomocą crona raz dziennie. Czy taka funkcjonalność jest dozwolona? na potrzeby prezentacji zostałyby dostarczone przykładowe dane, które normalnie gromadzone by były za pomocą wspomnianych codziennych wywołań z crona.
Można tak czy nie można?
pozdr.
NuLL
30.06.2006, 16:40:30
Cytat
Dziwne podejscie, to taka sztuka dla sztuki ma byc?Jak robisz jakis projekt to tez nie korzystasz z bibliotek?
Dlaczego dziwne

Cytat
kul, zdążyłem :)Po głowie mojej pałęta się pomysł. Pomysł ten zakłada wykonywanie części zadań przez wywoływanie skryptu za pomocą crona raz dziennie. Czy taka funkcjonalność jest dozwolona? na potrzeby prezentacji zostałyby dostarczone przykładowe dane, które normalnie gromadzone by były za pomocą wspomnianych codziennych wywołań z crona.
CRON jak CRON - w sumie to uzywane na codzien narzedzie
SongoQ
30.06.2006, 16:59:55
Znam final tego konkursu. Nikt nie bedzie pisal. Bedzie 0 prac do oceny. Kazdy ma wlasne zajecie, pracy a pracy, trudno na forum czas zlalezc a co dopiero na konkursy. Prawda @NuLL (IPB?

)
hwao
30.06.2006, 19:22:05
@SongoQ: to bardzo miło że wypowiedziałeś się w imieniu wszystkich zainteresowanych tym konkursem.
Jak Ci się nie chce (bądz nie umiesz-sadzac po nastawieniu, i nie chodzi tu o umiejetnosci) to nie bierz udziału.
Ja zachecam do zabawy

Myśle ze za pare dni pojawi sie juz pierwsza beta strony, na ktorej to bedzie smigać
Fuzja
30.06.2006, 20:08:04
Ci którzy chcą się trochę pobawić to i tak się pobawię i prace napiszą, więc przykro mi SongoQ ale jednak jakieś prace się znajdą
tuner
30.06.2006, 20:18:15
Cytat(Fuzja @ 30.06.2006, 19:08 )

(...) jednak jakieś prace się znajdą

Tego to nie wiedzą nawet najstarsi indianie

Najpierw trzeba znaleźć wystarczającą ilość chętnych. Jeśli ich liczba podzielona przez 4 będzie większa niż 3 to można zaczynać
nasty
1.07.2006, 07:34:50
Jak beda jakies nagrody to tapewno beda prace, a nagrody nie koniecznie musza byc kosztownie ( bo to chyba by bylo nie przyjemne

), to moze byc np. tytul "developer" na forum albo takie symboliczne podobne nagrody ....
Ludvik
1.07.2006, 10:51:45
Cytat
tytul "developer"
O ile dobrze się orientuję, to grupa developerzy gromadzi ludzi rozwijających php.pl, więc nie ma tam miejsca dla przypadkowych ludzi, takich jak zwycięzcy letnich konkursów.
Wątpię, żeby były pieniądze na nagrody, więc jedyne co mi przychodzi do głowy to wspomnienie o konkursie w newsach. Pierwszy news informujący o rozpoczęciu, zasadach itd., a drugi o wynikach. Wydaje mi się, że wspomnienie o zwycięzcy w zamykającym newsie i, tak jak było wcześniej pisane, możliwość umieszczenia jakiegoś artykułu o tym to wszystko na co można liczyć.
Mimo wszystko, mam nadzieję, że znajdą się ludzie, którzy napiszą coś dla zabawy, a nie dla nagrody. Gorzej będzie właśnie z czasem... Pożyjemy, zobaczymy...
SongoQ
1.07.2006, 11:26:30
@hwao Nie ma za co.
Nie jestem przeciwny takim konkursom, konkursy motywuja itd. Mam nadzieje ze prac bedzie jak ziaren piasku na pustyni i komisja oceniajaca bedzie miala sporo pracy. Chetnie moge poprzegladac prace innych. Najwazniejszym problemem takiego konkursu sa checi, checi, checi.
Fuzja
1.07.2006, 11:37:17
Żadnych nagród, na co to komu i tak nikt nie zasponsoruje bo kto ma to zrobić?
Najlepiej tak jak napisał chyba Ludvik - news i tyle.
siemakuba
1.07.2006, 12:25:37
Hej kurcze, niechże to będzie jak pisał NuLL w pierwszym poscie zdaje się. Niech będzie dla frajdy i satysfakcji własnej ewentualnie. Nagrody? Eeeetam, IMHO zupełnie niepotrzebne.
Co do czasu - właśnie, jest z nim różnie, ale jak dla mnie to też można potraktować jako część zadania. Studenci / ucziowie mają wakacje, osoby pracujące przeważnie mają tzw. wakacyjne rozluźnienie. Czasu, jeżeli konkurs ma trwać do końca wakacji jest bardzo sporo. Zadaniem jest organizacja czasu pracy. Moim zdaniem jest go tyle, że spokojnie można sobie zaplanować jakieś działania. To czy komuś czasu starczy, zależy tylko od niego :)
I na koniec powtórzę się: dajcie spokój z nagrodami, tytułami. A potem co? Wizyty w zakładach pracy? Uściski dłoni prezesów? Bawmy się!
pozdr.
Cytat
I na koniec powtórzę się: dajcie spokój z nagrodami, tytułami. A potem co? Wizyty w zakładach pracy? Uściski dłoni prezesów? Bawmy się!
I oto wlasnie chodzi.
Przepraszam za brak regulaminu - regulamin postaramy sie umiescic na stronie konkursu ktora tez postaramy sie uruchomic jak najszybciej pod adresem
http://art.php5.pl - tam tez bedzie repozytorium i wszystko inne
Vengeance
1.07.2006, 22:39:09
To ja chyba oddam pod oceny swój framework... ot tak. Przez wakacje akurat będzie czas dobrze przetestować go na powstającym projekcie (DziejeSie.pl) i połatać jakieś błędy itp.
Yhy, ciagle pracuje nad tym projektem... dopiero (a moze juz

) ide klasci sie spac, na dzis wystarczy
splatch
5.07.2006, 09:24:38
Halo, może jakaś data? Od kiedy do kiedy, regulamin? Do tego nie trzeba strony..
Cysiaczek
5.07.2006, 09:32:29
Nic z tego nie rozumiem. Gdybym chciał wziąść udział w konkursie,to od razu przegram, bo wszyscy uzyją SMARTY, które znam słabo, bo nie lubie :/
nasty
5.07.2006, 09:34:19
Wcale nie, jak napiszesz cos pomyslowego co nawet niema interfejsu, ale rowiazuje/ulatwia jakis problem to masz spore sznase
php programmer
5.07.2006, 09:49:11
Ida konkursu jest OK, ale troche niejednoznaczna,
bo jeden i drugi napisze 200 KB kodu, ale programy
robią oczywiście coś innego i jak tu rozstrzygnąć
który lepszy, idea powinna być chyba w drugą stronę:
Zadać jakiś konkretny niebanalny,
ale zarazem nie za bardzo skomplikowany problem,
i wygrywa ten kto użyje do tego jak najmniej KB.
Cysiaczek
5.07.2006, 09:52:31
Może ten konkurs byłby na napisanie biblioteki?
nasty
5.07.2006, 09:59:31
Cytat
wygrywa ten kto użyje do tego jak najmniej KB
Co? ma sie miescic w 200 KB, a nie im mniejsze tym lepsze, bo jest roznica miedzy dobrze okomentowanym kodem z indentami a, caly kod w jednej
linji, gdzie niema spacji
Cysiaczek
5.07.2006, 10:05:29
No mi też te KB nieładnie pachną...
siemakuba
5.07.2006, 10:25:08
ehh, skąd tyle złego nastawienia?
@NuLL zaproponował konkurs - super, coś się dzieje, jest okazja do zabawy kodem, która może przy okazji zaowocować fajnym narzędziem/biblioteką.
@NuLL podjął się zorganizowania tego od strony oranizacyjnej, @hwao od strony technicznej. Szacunek dla nich za to, że mają chęć zrobić coś dla kogoś. O tak poprostu, dla frajdy.
@cała_reszta kombinuje najpierw z nagrodami (sic!), potem z zasadmi. Kurcze, tak to już bywa z konkursami, że organizator ustala zasady a uczestnicy, jeżeli chcą wziąć udział w konkursie to się do nich poprostu dostosowują.
Patrząc na posty "ehh, za mało kilobajtów", "ehh, za dużo kilobajtów", "ehh, bez tematu to ja nie chcę" nie wiem co o tym myśleć. Może ich autorzy powinni napisać petycje do Lotto, że może powinni losować jedną cyferkę, bo to łatwiej trafić niż sześć.
P.S. @NuLL, @hwao - ustalcie zasady jak uważacie, zróbcie regulamin, zróbcie sajt. Komu będzie pasowało ten się pobawi - komu nie to nie. Zmianiając i pytając i kombinując ten konkurs zakończy się jeszcze przed rozpoczęciem.
pozdr.
Cysiaczek
5.07.2006, 10:27:15
splatch
5.07.2006, 11:25:04
Mi limit nie przeszkadza, zmieszczę w nim tyle ile będę mógł, a jak będzie za mało - trudno, coś trzeba będzie sobie darować. Nie będę pisał żadnych CMSów i tak dalej. Mam już 1 bibliotekę na ukończeniu, kolejna w fazie projektowania i jeszcze jedna w głowie.
SongoQ
5.07.2006, 11:25:14
Cytat
Nic z tego nie rozumiem. Gdybym chciał wziąść udział w konkursie,to od razu przegram, bo wszyscy uzyją SMARTY, które znam słabo, bo nie lubie :/
Ktos musi przegac zeby inny mogl wygrac. Ale to nie o to chodzi liczy sie pomysl i wykonanie.
Pracuje ciągle nad strona techniczna

myśle ze jeszcze 2 dni mi to zajmie, nie chce oddac szajstwa

Skontaktuje sie z NuLL'em co z tym regulaminem i dam znac jak tylko cos "odkryje".
Co do limitu 200kb, to nie jest to wokol ten konkurs ma sie krecic, jedynie ograniczenie zeby nie robic za duzych bibliotek. (nikt nie bedzie mial czasu ogladac wiekszych

).
NuLL powiedział ze regulamin bedzie umnie na biurku do godziny 17

jak tylko sie z nim zapoznam i ustalimy wszystko ostatecznie przedstawimy go na forum w tym temacie.
Tworzymy z hwao drafta regulaminu

Jesli ktos ma jakies uwagi do dodania prosimy o info

Regulamin w naszej wersji

pojawi sie rowniez tutaj gdzie bedzie mozna o nim rozmawiac
Pozostało mi na dzis:
- Popracowanie wyswietlania projektów
- Dodawanie projektów
- Wyswietlanie profili
- Dorobienie kodu do pozostałych bloków w designie.
- Dopisanie paru algorytmów, ale to juz sama matematyka

Czyli już całkiem nie dużo (przeszłem wczoraj przez autoryzacje).
Pozostało jeszcze troche bajerów do napisania, ale wydaje mi się iż system będzie mógł działać w wersji beta bez nich (zostana dodane jak tylko je napisze

)
Null nadal czekam na regulamin

Dziś jeszcze przydalo by sie pogadac na Jabberze
Cytat(nasty_psycho @ 5.07.2006, 10:59 )

Co? ma sie miescic w 200 KB, a nie im mniejsze tym lepsze, bo jest roznica miedzy dobrze okomentowanym kodem z indentami a, caly kod w jednej
linji, gdzie niema spacji

Na potrzeby konkursu, można napisać mały skrypcik, który usuwałby komentarze - oddanyby został do zastosowania lokalnego. Zapewne nawej juz coś takiego jest.
Co do formatowania, trzeba po prostu okreslić, które standardy kodowania uzywać. Ja proponuje
Zend Framework php Coding Standard.
Ludvik
6.07.2006, 16:36:59
Nie wiem czy to najlepszy pomysł, żeby narzucać styl kodowania. W końcu nie piszemy jakiegoś poważnego projektu, tylko prace konkursowe, które powinny przedstawiać umiejętności autora. Oczywiście czytelny kod mile widziany i powinien być punktowany. Osobiście preferuję nieco inny styl pisania - innaczej ustawiam klamry, nie poprzedzam prywatnych/chronionych zmiennych/metod znakiem "_", natomiast umieszczam je na samym końcu klasy, co raczej nie jest nieczytelne. Nie widzę problemu w narzuceniu kilku mniej "osobistych" cech kodu...
EDIT: LBO: Jeżeli chodzi o wycinanie komentarzy z kodu php, to mam do tego klasę, która wycina wszystko co niepotrzebne (php_strip_whitespace) z wszystkich plików w katalogu. Trzeba ją tylko trochę przetestować i dodać edycję wyłącznie plików .php. Robota na 5 minut, ale nie mam dostępu do swojego kompa, więc nie sprawdzę tego wcześniej niż w poniedziałek następny. Jakby byli chętni, to mogę podesłać kod.
Cysiaczek
6.07.2006, 16:52:48
Pewne standardy lepiej zachować. Co do tego Zenda, to czy umie mi ktoś wyjaśnić, dlaczego klamry otwierające blok dają w osobnej lini?
@Ludvik - wydaje mi się, że nikt się nie obrazi, jak dasz privaty i protecty na końcu. Samo podkreślanie $_varaible to raczej php4 style (nie było pzeciez visibility).
Ludvik
6.07.2006, 16:56:07
Być może uważają, że zwiększy to czytelnośc kodu. Dla mnie to jest tylko sposób na rozrost ilości linii kodu i klamer otwierających nie poprzedzam otwarciem nowej linii. Tak czy inaczej każdy ma swoje preferencje... W przypadku Zenda taki był wybór zespołu programistów.
splatch
6.07.2006, 19:19:53
Jestem przeciwny tego typu pomysłom. Ja nie stosuje na dobrą sprawę żadnego standardu kodowania php. Jest to przekrojówka PHPDOC + PEAR z elementami standardów Sun. Staram się by kod był zwięzły i czytelny, nie zamierzam pisać zgodnie ze standardem, który jest w ZF i nikt mnie do tego nie zmusi.
Moja propozycja ktora podeslalem hwao byla taka iz bede dwie wersje kodu - jest z komentarzami, druga bez - caly kod musi byc czyteleny tak czy tak wiec wycinania tabow czy tez enterow nie ma.
Seth
11.07.2006, 11:10:55
Czy wiadomo juz cos na temat strony konkursowej jak i samego konkursu?
hwao
11.07.2006, 11:22:42
Strone konkursowa juz koncze, pozostało już mi niewiele akcji, zeby oddac do beta testów.
Regulamin jest w juz w zasadzie skonczony, tylko NuLL miał jakies poprawki dac od siebie- chyba wszystko bylo uzgodnione, wiec czekam na wersje finalna - zapytam go zaraz co jest grane
Seth
11.07.2006, 11:29:53
W takim razie czekam
hwao
11.07.2006, 11:53:03
Regulamin ostateczna wersje obiecal mi NuLL wyslac na dzis, byc moze jutro pojawi sie pierwsza wersja beta stronki.
Jak tylko dostane regulamin to zaraz opublikuje go na forum.
bigZbig
11.07.2006, 12:00:25
Jak sie ten regulamin szybko nie pojawi to zamiast konkursu wakacyjnego bedziemy mieli konkurs swiateczny i mam tu na mysli Boze Narodzenie.
hwao
11.07.2006, 12:10:16
O ile dobrze pamietam, to wakacje trwaja 2 miesiace, chyba ze jestem w bledzie...
bigZbig
11.07.2006, 12:44:21
Oj dla studentow to nawet trzy
hwao
11.07.2006, 13:08:03
Jeszcze zanim bede studiowal troche upłynie czasu...

Wiec dla mnie to poczatek wakacji... Dajcie mi troche czasu staram sie kazda wolna chwile na to poswiecic... ale niestety (na szczescie) mam inne komercyjne zlecenia i nie moge z nich zrezygnowac..
splatch
11.07.2006, 13:24:10
Dla mnie dochodzi połowa lipca ;P
bigZbig
11.07.2006, 13:38:35
Cytat(hwao @ 11.07.2006, 14:08 )

Jeszcze zanim bede studiowal troche upłynie czasu...

To najlepsze (trzymiesieczne wakacje) jeszcze przed Tobą. Ja jak sie dobrze zakrece to moze dostane 2 tyg. urlopu

. A ponieważ mi ten urlop w sierpniu wypada, a wybieram się nad ciepłe morze to niestety z konkursu musze zrezygnować. Ale chętnie skrytykuje

regulamin.
hwao
11.07.2006, 17:22:02
Ok, na szybko wrzucam szkic, przepraszam za literówki gdyz musze juz znikac i nie chce zeby nie bylo ze "nie ma"

Jak tylko wroce poprawie go, przeczytam co tam wspolnie ustalilismy i pokaze juz oficjalna wersje.
Zapraszam do zaprezentowania swojego stanowiska, chociaz watpie zeby byly wieksze zmiany. Co do stronki, to narazie probojemy zalatwic jakis hosting, jutro wieczorem sie dowiem czy sie udalo, czy musimy szukac dalej. Sam silnik strony posiada juz praktycznie wszysstko co potrzeba, trzeba by go jeszcze porzadnie potestowac.

Pozdrawiam.
Szkic regulaminu 1. Prace muszą być napisane w języku PHP5.1 i wyżej.
2. Źródło skryptu nie może przekroczyć 200 kilobajtów
- Wspomniany wcześniej limit, dotyczy tylko kodu php, kod zawarty w szablonach nie wchodzi w jego skład (pod warunkiem że nie posiada logiki). Podobnie przykłady wykorzystania programu, nie wchodzą one w limit 200 kilobajtów.
- Proszę aby nie dołanczac dokumentacji wygenerowaniej na podstawie PHPDoc, jak ktoś będzie chciał to wykona sobie ją sam.
- Po rozpakowaniu, całość nie może zajmować więcej niż 500 kilobajtów
3. Maksymalna ilosc funkcji zawartych poza klasami wynosi 5.
4. Poziom raportowania błędów, na którym kod będzie oceniany to E_ALL | E_STRICT
5. Zakaz wykorzystanie własnego handlera bledow do ukrywania samych bledow
6. Bazy danych
Wielosc bazy nie jest limitowana – byle by się miescila w calosci rozpakowanego skryptu czyli 500 kilobajtach
7. Zakaz trzymania źródła aplikacji poza plikami liczonymi do wielkości 200 kilobajtów. Co za tym idzie, nie dopuszczalne jest trzymanie źródła aplikacji przykładowo w bazie danych, bądz też sciąganie go z internetu i innych żródeł.
8.Można wykorzystywać dowolne biblioteki, pod warunkiem że całość nie przekracza 200 kilobajtów
9. Nie wolno korzystać z PEAR'a.
10. Głównym celem tejże inicjatywy jest znalezenie pożytecznego i praktycznego zastosowania języka php.
11. Nie narzucamy standardów kodowania - jedyny wymóg to wcięcia no i czytelny kod ;]
12. Całość bedzie uruchamiana na standardowym php 5.1.4 z wlaczona obsluga cURL oraz MySQL. Dostepny jest CRON ;]
13. Cześciowa konfiguracja pliku php.ini:
register_globals = Off
magic_quotes_gpc = Off
error_reporting = E_ALL | E_STRICT
max_execution_time = 30
8mb pamięci
ini_set() wyłączone, chyba że w pliku info.txt będzie rozsądne uzasadnie jej użycia - żeby nie było nie domówień, możliwo kontakt z którymś z prowadzących i zapytania.
Cysiaczek
11.07.2006, 18:04:06
Mam pytanie dotyczące tych pięciu funkcji poza klasami. Przyznam, że nie rozumiem tej idei. Czy to ma zmuszać do OOP? Przecież jeśli będę potrzebował funkcji, to umieszczę w klasie jako statyczną. Czy to też jest uwzględniane? A może źle to rozumiem?
Pozdrawiam
hwao
11.07.2006, 19:53:22
Statyczne metody sa dozwolone

Poprostu zeby smietnika nie bylo
Cysiaczek
11.07.2006, 20:21:28
EAASYYY Tiger easyyy
Jak to 200 KB? Przecież samej dokumentacji jest zwykle 10-30 % kodu (dla np. phpDoc'a). To co - dokumentację w osobnych plikach?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.