Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy edytor dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
athabus
a zmieniłeś perspektywę z javy na php ? Taki mały przycisk w prawym górnym narożniku.
Jarod
Nie zauważyłem. Pobieram jeszcze raz bo to co się ściągneło było chyba uszkodzone. Wywalało się. Jak jest różnica między php IDE a Eclipse? Bo widziałem (pobieżnie) obydwa i to jest to samo..

Nie zauważyłem. Pobieram jeszcze raz bo to co się ściągneło było chyba uszkodzone. Wywalało się. Jak jest różnica między php IDE a Eclipse? Bo widziałem (pobieżnie) obydwa i to jest to samo..
athabus
Już ktoś o to pytał - różnice są, ale oba ide bazują na Eclispe- mówiąc eclipse masz na myśli chyba phpEclipse?
Jak trochę popracujesz na jednym IDE a potem zmienisz je na drugie, to wyczujesz różnice. Ale ogólenie oba są porównywalnej funkcjonalności.
paniwladca
jEdit i jak dla mnie nie ma lepszego

no oczywiscie pozostaje przy vim-ie winksmiley.jpg
Jarod
Niestety to PhpEclipse jest strasznie ubogie. W opcjach nie znalazłęm możliwości włączenia podpowiadania skłądni.. Chyba, że nie to ściągnałem. Jedyne co to koloruje składnie php.. Jak większość edytorów
menic
Jak w PsPad ustawić numerowanie linii bo jakos nie moge znaleźć sad.gif
athabus
Cytat(J4r0d @ 27.11.2006, 13:13:04 ) *
Niestety to PhpEclipse jest strasznie ubogie. W opcjach nie znalazłęm możliwości włączenia podpowiadania skłądni.. Chyba, że nie to ściągnałem. Jedyne co to koloruje składnie php.. Jak większość edytorów

Hehe, słabo szukałeś ;-)
Na początek musisz przejść na perspektywę php - tam podpowiadanie składni jest defaultowo. IMHO podpowiadanie składni działa trochę gorzej niż w phpIde, ale i tak w porównaniu z innymi edytorami to jest niebo a ziemia.
Co do ubogości... Niech Cię nie zmyli spartański interfejs Eclipsa. Ten edytor ma fajne zarządzanie projektami, wparcie dla cvs (i svn po doinstalowaniu wtyczki), historie edycji pliku i wiele wiele innych fajnych funkcji. Trudno znaleźć lepszy edytor do php/
Jarod
Cytat(athabus @ 29.11.2006, 17:32:28 ) *
Hehe, słabo szukałeś ;-)
Na początek musisz przejść na perspektywę php - tam podpowiadanie składni jest defaultowo.

Przechodzę w perspektywę php winksmiley.jpg W ustawieniach podpowiadanie składni rzeczywiście włączone ale nie podpowiada składni.. :/

Cytat(athabus @ 29.11.2006, 17:32:28 ) *
Trudno znaleźć lepszy edytor do php/

Dalej twierdze, że do zenda się nie umywa. Pobawię się jeszcze eclipse ale obawiam się, że.. będę piracił winksmiley.jpg
athabus
Jeśli nie działa Ci podpowiadanie składni w Eclipse to spróbuj phpIde. Na forum phpEclipse kilka osób pisało, że podpowiadanie im nie działa. Mi zawsze działało bez ustawiania czegokolwiek.

Co do zenda to nie mam porównania, bo wiedziałem, że i tak nie wydam 400zł na edytor, więc nawet nie próbowałem. Do Eclipsa trzeba się po prostu przyzwyczaić. Zawsze gdy pokazuje go komuś po raz pierwszy to mówi że jest g... warty, a potem po pokazaniu możliwości zmienia zdanie :-) Zresztą w phpIde Zend też macza swoje palce.
mike
Pamiętajcie, że PHPEclipse podpowiada jeśli plik jest w utworzonym projekcie.
Pojedynczym plikom składni nie podpowiada.
revyag
No właśnie mam z tym problem.

Każda klasa w innym pliku. Podpowiadanie działa tylko jeśli używam ich statycznie, kiedy tworzę obiekt i chcę się odwołać do jakieś metody to lipa.

Przykład.
Dwa pliki. Klasa1.php, Klasa2.php

W Klasa2.php
  1. <?php
  2. $this->klasa1 = new Klasa1();
  3. $this->klasa1-> //i tu nic nie ma
  4. //a tak pokazuje wszystkie metody z Klasa1
  5. Klasa1::Metoda1()
  6. ?>
Jarod
Ja mam problem z eclipse. Pobrałem eclipse (eclipse-SDK-3.2.1-win32), rozpakowałem, uruchomiłem i postępowałem zgodnie z informacją zawarta na stronie http://www.zend.com/de/phpide/ w części "Download via the Eclipse Update Site".

Niestety nie mogę wykonać tej czynności ponieważ mam taki błąd:
KLIK
Nie wiem co z tym zrobić. Macie jakieś pomysły?

--@edit Sab
Proszę nie zamieszczać takich dużych obrazów bezpośrednio.
DjKermit
Witam.
Po przeczytaniu tematu zacząłem się bawić wspomnianym wiele razy eclipse'm i mam pytanie/prośbę.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego phpide nie podświetla wbudowanych funkcji php'owskich, czy to tylko ja nie moge sobie z tym poradzić?
DeyV
J4r0d - spróbuj najpierw zainstalować wymaganą zależność, czyli w tym przypadku org.eclipse.emf 2.2
Jarod
Cytat(DeyV @ 13.12.2006, 10:19:09 ) *
J4r0d - spróbuj najpierw zainstalować wymaganą zależność, czyli w tym przypadku org.eclipse.emf 2.2

Próbowałem i nie mogłem zainstalować.
NuLL
Sciagnij calosc zamiast babrac sie w klocki.
Jarod
Co się z tało z pozostałymi wypowiedziami? Pomijając fakt, że po zmianie wyświetlania postów forum się sypie?
athabus
DJKermit - co rozumiesz przez podświetlanie? Kolorowanie składni? Jeśli tak to PhpIde po prostu nie podświetla wbudowanych funkcji i traktuje je jak zwykłe funkcje (przynajmniej u mnie). Nie próbowałem tego konfigurować, więc nie wiem czy nie da się na 100%.
DjKermit
Cytat(athabus @ 14.12.2006, 11:01:27 ) *
DJKermit - co rozumiesz przez podświetlanie? Kolorowanie składni? Jeśli tak to PhpIde po prostu nie podświetla wbudowanych funkcji i traktuje je jak zwykłe funkcje (przynajmniej u mnie). Nie próbowałem tego konfigurować, więc nie wiem czy nie da się na 100%.

Tak dokładnie chodziło mi o kolorowanie.
Nie do końca traktuje je jak zwykłe funkcje bo wyświetla ich opisy, podpowiada argumanty dla nich itp, czyli je rozpoznaje.
Byłoby też miło gdyby je jeszcze kolorował.
Jeśli jest na to sposób będę wdzięczny za info.
Jarod
Używam Eclipse php IDE (od 2dni). Napisałem taki kod:
  1. <html>
  2. <body>
  3. <?php
  4. $variable1 = 'Something...';
  5. $variable2 = 10.2;
  6.  
  7. echo $variable1.' '.$variable2;
  8. ?>
  9. </body>
  10. </html>

Podpowiada mi sam zmienne, a jak chcę żeby podpowiadał funkcje to muszę się męczyć z Ctrl+spacja. To nie jest jecze najgorsze. Najgorsze jest to, że jak odpalam debugowanie to nie wyświetla mi zawartości zmiennych..

Klik

A pozatym jak dopisałem coś takiego:
  1. <body>
  2. <?php
  3. $variable1 = 'Something...';
  4. $variable2 = 10.2;
  5.  
  6. echo $variable1.' '.$variable2;
  7.  
  8. ale bład....
  9. ?>

to nie wywalił błędu tylko wykonał skrypt.. LOL

Macie jakieś pomysły?
athabus
DJKermit - jeśli dodasz opisy do swoich funkcji tez będzie ci podpowiadał.

Np zrób tak
  1. <?php
  2. /**
  3. * Zwraca cos tam z czegos tam 
  4. *
  5. *@param string $zmienna
  6. *@return string
  7. **/
  8. function mojaFunkcja($zmienna) {}
  9. ?>

Generalnie phpIde rozpoznaje wszystkie funkcje - jeśli funkcja jest skomentowana zgodnie z phpDocumentorem to będą również podpowiedzi. Dla phpIde nie ma większego znaczenia czy to jest funkcja wbudowana php czy Twoja. Tyle, że po prostu ich nie koloruje :-)
dr_bonzo
Cytat
Najgorsze jest to, że jak odpalam debugowanie to nie wyświetla mi zawartości zmiennych..

No przeciez pisze, ze sesja (debugowania) sie zakonczyla (Terminated) to co ma pokazywac?
DjKermit
Cytat(athabus @ 17.12.2006, 15:05:56 ) *
DJKermit - jeśli dodasz opisy do swoich funkcji tez będzie ci podpowiadał.
...
Generalnie phpIde rozpoznaje wszystkie funkcje - jeśli funkcja jest skomentowana zgodnie z phpDocumentorem to będą również podpowiedzi. Dla phpIde nie ma większego znaczenia czy to jest funkcja wbudowana php czy Twoja. Tyle, że po prostu ich nie koloruje :-)

O doc'ach, podpowiadaniu itd wiem, chdzi właśnie o to kolorowanie.
Jarod
Cytat(dr_bonzo @ 17.12.2006, 15:27:42 ) *
No przeciez pisze, ze sesja (debugowania) sie zakonczyla (Terminated) to co ma pokazywac?

To inaczej. Jak sprawdzać zawartość zmiennych?
no-name
Ok. Ja trochę z innej beczki. Czy poza Eclipse-owymi potworami istnieje jakiś darmowy edytor php posiadający funkcje interaktywnego (bo takie wyzwalane ze skrótu, to kicha jest..) autouzupełniania kodu?
Jarod
Cytat(no-name @ 21.12.2006, 16:55:29 ) *
Ok. Ja trochę z innej beczki. Czy poza Eclipse-owymi potworami istnieje jakiś darmowy edytor php posiadający funkcje interaktywnego (bo takie wyzwalane ze skrótu, to kicha jest..) autouzupełniania kodu?

Pspad jest darmowy i ma podpowiadanie ale nie pamiętam czy da się ominąć Ctrl + Spacja. Ściagnij i zainstaluj.

Tyle ludzi używa eclipse i nikt nie wie jak zrobić działający debuger w eclipse php ide?
no-name
Pspada używam regularnie ze względu na jego przenośne właściwości. Ale autouzupełniania w nim nie da się włączyć.
Jarod
Cytat(no-name @ 21.12.2006, 16:55:29 ) *
Czy poza Eclipse-owymi potworami istnieje jakiś darmowy edytor php posiadający funkcje interaktywnego (bo takie wyzwalane ze skrótu, to kicha jest..) autouzupełniania kodu?

Nie koniecznie. Mi trochę w zendzie przeszkadzało autamatyczne.

Panowie ale jestem zadowolony biggrin.gif Jeb**** tzn męczyłem się z eclipse dosyć długo i się poddałem. Próbowałem xdebuga, dbg2 i lipa - nie mogłem zmusić eclipse (innych edytorów z możliwością deugowania też) do wyświetlania zawartości zmiennych. Nawet zarejestrowałem się na zend.com i pobrałem ZendDebugger-5.2.3 oraz ZendPlatform-2.2.3 -> ten drugi sypał się przy instalacji. Lukam luka i co widzę?

http://downloads.zend.com/phpide/all-in-one/ -> with debugger smile.gif Teraz wszystko śmiga łądnie smile.gif
no-name
Jakąś alternatywą jest też PHPEdit w wersji 0.8 (ostatnia darmowa). Mały, szybki, a składnie podpowiada i ma w cholerę innych opcji. Ciekawe, czy dałoby się go jakoś podrasować?
Jarod
Cytat(no-name @ 23.12.2006, 13:03:56 ) *
Jakąś alternatywą jest też PHPEdit w wersji 0.8 (ostatnia darmowa). Mały, szybki, a składnie podpowiada i ma w cholerę innych opcji. Ciekawe, czy dałoby się go jakoś podrasować?

Jest wesja 2.8 ale płatna. Wolę wybrać (już wybrałem) to co darmowe i ma duże wsparcie. Sprawdź phpide. pzdr.

EDIT: Czy ktoś wie jak zmusić eclipse phpide do kodowania w iso-8859-2 ?
vip3r
Wg. mnie Pajączek 5.0.2 NxG PRO
SHiP
A ja korzystam z Kate pod linuksem. Kolorowanie składni ma, obsluguje utf-8, zapamietuje sesje, zwijanie funkcji,klas etc również. Do tego linux tworzy backupy plików.
Fusin
Hmm własnie od 2 dni korzystam z linuxa ubuntu 6.10 no i niestety nie wiem jakiego edytora użyć. Kate nie wchodzi w grę bo korzystam z gnome, eclipse nie bo niepotrzebny mi taki kombajn winksmiley.jpg Cos w miare lekkiego, co ma kolorowanie składni i to mi wystarczy ;] JAk ktoś coś takiego zna to bylbym wdzieczny gdyby się podzielił smile.gif)
dr_bonzo
bluefish

ew. doinstaluj KDE i bedziesz mogl kate uruchamiac na gnome
Fusin
KDE mi sie nie podoba od czasu, gdy poswiecilem 3 godziny na sciagniecie go a potem sie okazało ze w czasie instalacji przy 98% kubuntu siada ;/ Tak że zostaje przy gnome ;] Dobra, czekam na dalsze propozycje. winksmiley.jpg
Turgon
Fusin: może gEdit ? Chyba ma podobne możliwości, bo to odpowiednik Kate na Gnoma smile.gif
Po za tym używanie Kubuntu 6.10 to jest czysty masochizm smile.gif
vip3r
Nie polecam zajaczkow, bo sa niedopracowane. Pajaczki leepsze:D
Fusin
@Turgon gedit nawet kolorowania składni nie ma ;/ Chyba jestem skazany na eclipse...
cadavre
W kwestii IDE do kompletnych projektów? Jakaś alternatywa do Zenda (i tak genialnego)?
Fusin
Dobra, zastosowałem rade dr_bonzo i nie żałuje winksmiley.jpg
Problem [solved] winksmiley.jpg
iLoVeAnia
co sądzicie o tym edytorze:

php DESIGNER 2007 questionmark.gif

czy on jest godny uwagi smile.gif ?
cadavre
Kiedyś korzystałem ale to tylko lichutki, pełen błędów notatnik z podświetlaniem składni. Już teraz - nie polecam.
nrm
nie wiem czy to pisalem, ale ostatnio przerzucilem sie na RapidPHP - pasuje mi, ma to czego potrzebuje i jednoczesnie wsparcie do xhtml/css co mi sie bardzo przydaje.
iLoVeAnia
a dreamweaver 8 dla poczatkujacego programisty bedzie myslicie odpowiednim edytorem:) ? czy polecacie cos skromniejszego tongue.gif
mokry
Osobiście korzystam z Zend Development Environment i też nie narzekam tongue.gif. Ba! Powiem więcej: Nie zamienię go na nic innego winksmiley.jpg
Dandelion
a jak skonczy sie trial zaplacisz czy moze juz zaplaciles winksmiley.jpg
cadavre
Cytat(iLoVeAnia @ 5.01.2007, 22:22:40 ) *
a dreamweaver 8 dla poczatkujacego programisty bedzie myslicie odpowiednim edytorem:) ? czy polecacie cos skromniejszego tongue.gif
Ale raczej nie do php. winksmiley.jpg

Cytat(mokry @ 6.01.2007, 02:29:53 ) *
Osobiście korzystam z Zend Development Environment i też nie narzekam tongue.gif. Ba! Powiem więcej: Nie zamienię go na nic innego winksmiley.jpg
True! Rkingsmiley.png

Cytat(Dandelion @ 6.01.2007, 13:06:41 ) *
a jak skonczy sie trial zaplacisz czy moze juz zaplaciles winksmiley.jpg
Zend wcale taki drogi nie jest.
revyag
299$ czyli ~900zł to niedużo ? smile.gif

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wydania tyle kasy na edytor, skoro phpIde jest za free i w niczym nie ustepuje zendowi.
Dandelion
Cytat
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wydania tyle kasy na edytor, skoro phpIde jest za free i w niczym nie ustepuje zendowi.

szczegolnie ze uzywam eclipse do php i javy. Zend tego nie oferuje
hhg
winda=>editplus
linux=>vim,kate
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.