Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy edytor dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
Cysiaczek
@seba22 - a dorobiła się obsługi SVN? Zrezygnowałem z tego edytora właśnie przez to (no i podpowiadanie składni...ehh) sad.gif
phpion
@athlabus:
W pełni popieram Twoje zdanie! Sam używam tylko i wyłącznie legalnego (w zdecydowanej mierze darmowego) oprogramowania. Jest dokładnie tak jak piszesz: na rynku jest masa softu, w którym można bezproblemowo kodować. Ja używam Eclipse PDT (aczkolwiek ostatnio zainteresował mnie KomodoEdit) oraz kED. Pierwszy jest głównym narzędziem pracy, natomiast drugi stanowi lepszy zamiennik dla Notatnika. Prawda jest taka, że (moim zdaniem) na pirackich wersjach lecą w zdecydowanej mierze osoby początkujące, które wychodzą z założenia, że mając program za grube pieniądze są w stanie wykonać pro oskryptowanie. Chyba właśnie stąd wychodzi przekonanie "byle zdobyć droższy soft to będę lepszy".

@seba22:
Quanta Plus (używałem bodajże w wersji 3.3) potrafi nieźle człowieka wk**ić smile.gif jeżeli możesz trzymaj się od tego programu z daleka. Ja miałem z nim różne cudeńka pod openSuse 10.2. Bez problemu odpaliłem na tym systemie Eclipse PDT. Pracowałem wówczas w połączeniu Eclipse PDT + kWrite; polecam taki zestaw.
kwiateusz
Hola hola, spokojnie powróćmy do tematu.

edit @21:14
Zbedne posty zostały usunięte, na priv sobie dyskutujcie na takie tematy.
melkorm
hmmm a ja używam SciTE - po dobrej konfiguracji ma się wszystko czego trzeba - czyli dla php kolorowanie składni podpowiadanie składni / funkcji (i atrybutów) jest lekki ładny przejżysty bez zbędnych wodotrysków - opcja debugowania. Dobrą zaletą jest obsługa wielu języków gdzie dla każdego możemy zmienic sobie dowolnie config'a dla własnych potrzeb ;] Minusem jest nie obsługiwanie większych projektów czyli wypisywania klas itp (jak w wiekszych programach typu studio) ale da się przeżyć ;]

Warte spróbowania dlal udzi którzy lubią lekkie i sprawne rzeczy ;]
yahuto
skoro tu taki ruch i piszecie o eclipse to mam problem: uzywam easyeclipse for php plus aptana-> (z wtyczka do php). mam problem z php browser, za kazdym razem kiedy odswierza sie przegladarka to pojawia sie komunikat jak w zalaczniku. jest to mocno irytujace. czy ktos zna odpowiedz? wiem ze mozna wylaczyc odswierzanie ale jest to swietne narzedzie i chcialbym go uzywac. prawdopodobnie jest to zwiazane z tym ze sa zmienne POST przekazywane podczas sesji, nie wiem.

czy mozna zamienic silnik php browser z ie na ff czy inny?

http://eclipseforum.org.pl/index.php?optio...08&catid=15
jarek_bolo
Panowie nie wiem czy wiecie ale właśnie zostało wypuszczone RC1 Net Beans 6.5 z pełnym supportem PHP (jak również, CSS, HTML, JS, SQL), integracją z SVNem jak również MySQLem. Szczegóły na stronie NetBeans.
Wczoraj była konferencja internetowa (google-> DimDim) na której ludzie z Suna pobieżnie omówili funkcjonalności i muszę przyznać, że przy IDE o wielkości 21MB funkcjonalność jest zajebiaszcza.

Polecam zainstalować i popróbować.
nrm
kiedyś się tym bawiłem ale zupełnie nie przypadł mi do gustu (nie pamiętam już czemu). ciekaw jestem jak to się ma do Eclipse 3.4 + PDT 2.0
vokiel
Zainteresowałem się postami poprzedników nt Net Beans, właśnie instaluje go sobie na virtualu (net beans 6.5 rc1 php), zobaczymy jak się będzie sprawować. Opisy, screancasty wyglądają zachęcająco, w praktyce się okaże.

A na codzień:
+ Eclipse Platform PDT all-in-one 3.3.1.1
+ Notepad++Portable 4.7.5
Babcia@Stefa
Jak wyżej, polecam Notepad++ jest najlepszym edytorem jaki widziałem smile.gif

Pozdrawiam, WebNuLL
erix
A ja polecę Komodo Edit; na licencji GPL, a ma dodatkowo (w porównaniu z np. N++) "Code Intelligence" - uzupełnianie kodu i kontrukcji języka + sprawdzanie poprawności kodu w locie. winksmiley.jpg
piaseq
Cytat(erix @ 29.11.2008, 11:28:24 ) *
A ja polecę Komodo Edit; na licencji GPL, a ma dodatkowo (w porównaniu z np. N++) "Code Intelligence" - uzupełnianie kodu i kontrukcji języka + sprawdzanie poprawności kodu w locie. winksmiley.jpg

Ja również polecam Komodo. Mi bardzo przypadło do gustu sprawdzanie poprawności kodu. Świetna sprawa, można wychwycić błędy jeszcze przed uruchomieniem skryptu.
blizniak
czy zna ktod jakis edytor php html podobny do editplus
tylko zeby byla w nim mozliwosc zwijania lini np zeby mozna zwinac linie od 300 do 500
bo gdy tych lini sie robi duzo to przewijanie tego calego kodu staje sie troche uciazliwe
DawPi
blizniak: komodo.
phpion
Tak wszyscy zachwalacie Komodo w związku z czym mam pytanie czy wersja Edit (ta darmowa) posiada "Outline" tj. okienko, które pokazuje wszystkie metody i składowe danej klasy + klas, po których ona dziedziczy? Tutaj nie znalazłem takiej informacji. Ponadto (może źle używałem) Komodo Edit chyba nie wspiera okienka "Tasks" czyli jeżeli w kodzie wpiszę np.
Kod
//TODO: cos tam

nie pokaże mi tej informacji w osobnym okienku (w Eclipse to jest - bardzo przydatne przy odkładaniu zadań na później winksmiley.jpg ).
Z góry dzięki za odpowiedzi,
pion
erix
Cytat
Tak wszyscy zachwalacie Komodo w związku z czym mam pytanie czy wersja Edit (ta darmowa) posiada "Outline"

Niestety, nie posiada ani Task, ani Outline. Nie miałem okazji pracować na Komodo IDE, ale jeśli chodzi o zadania, etc, to używam innych narzędzi i mi za specjalnie ten problem nie doskwiera. ;p

PS. Taka dygresja:
Cytat
Komodo Edit chyba nie wspiera okienka "Tasks"

Jak można wspierać jakąś funkcjonalność? tongue.gif
blizniak
a czy mozna w tym komodo zrobic cos takiego ze jak juz mam pozwijane jakies linie to po ponownym otwarciu pliku te linie beda tez zwiniete ?
piaseq
Cytat(phpion @ 7.12.2008, 13:27:01 ) *
Tak wszyscy zachwalacie Komodo w związku z czym mam pytanie czy wersja Edit (ta darmowa) posiada "Outline" tj. okienko, które pokazuje wszystkie metody i składowe danej klasy + klas, po których ona dziedziczy?Ponadto (może źle używałem) Komodo Edit chyba nie wspiera okienka "Tasks" czyli jeżeli w kodzie wpiszę np.
Kod
//TODO: cos tam

Komodo Edit sam w sobie nie posiada tych funkcji ale istnieją odpowiednie dodatki. "Source tree" wyświetla listę metod i właściwości klasy (nie jestem pewien czy dotyczy to również klasy po której dziedziczy). Do odkładania zadań na później służy dodatek TODO.

Cytat(blizniak @ 7.12.2008, 16:20:18 ) *
a czy mozna w tym komodo zrobic cos takiego ze jak juz mam pozwijane jakies linie to po ponownym otwarciu pliku te linie beda tez zwiniete ?

Edit->Preferences->Editor->Smart Editing->Restore fold state on document load
obelix94
Cytat(Cudi @ 18.01.2004, 01:05:15 ) *
Tak, WinSyntax jest świetny. Podrasowałem sobie tylko troche plik *.wsp dla php (kolorki mi sie nie podobały, mam teraz takie jak domyślne kolorowanie przez php) i jest super. I nawet jest lepszy od Crimsona jeśli chodzi o tabulacje, bo ma inteligentne cofanie 4 spacje do tyłu smile.gif Takiego edytora szukałem.

A możesz mi go przesłać? podobnym programem do WinSyntax jest PitPad. Ja osobiśćie nie lubię żadnych kombajnów. Nawet fajny jest Komodo Edit, wyświetla uproszczonego manuala do każdej funkcji. Nawet może być....
Moje faworyty:
1)WinSyntax
2)Komodo Edit
3)Pitpad
erix
Cytat
podobnym programem do WinSyntax jest PitPad. Ja osobiśćie nie lubię żadnych kombajnów.

PitPad, to badziewie - żadnego podpowiadania kodu, ogólnie - nadaje się, ale tylko do małych poprawek. Nic więcej.

Popiszesz trochę większych projektów, to wtedy zrozumiesz, że IDE wówczas, to konieczność.

Cytat
wyświetla uproszczonego manuala do każdej funkcji.

No, w pewnym sensie tak, ale z tą różnicą, że indeksuje również własne funkcje.
obelix94
Tak i wyświetla ich zmienne, jakie trzeba podać przy wywoływaniu. Pomocne przy dużych kodach. Indeksuje także same zmienne jakie zostały użyte. Pomocny programik. Polecam

PS: ma może ktoś plik od winsyntax wyedtytowany przez cudi'iego na poczatku tematu?
phpion
Cytat(obelix94 @ 22.12.2008, 00:33:46 ) *
Tak i wyświetla ich zmienne, jakie trzeba podać przy wywoływaniu. Pomocne przy dużych kodach.

Mylisz się. Przy większych projektach niezastąpione jest porządne IDE, które potrafi podpowiadać nie tylko funkcje (i ich składowe) standardowo wbudowane w PHP ale i funkcje tworzone przez programistę. Funkcje to jeszcze pikuś i małe miki ale bardzo przydatne jest inteligentne podpowiadanie metod dla konkretnych obiektów. Sofcik taki jak Winsyntax raczej sobie z tym nie poradzi smile.gif

Ja nadal pozostaję przy swoim: Eclipse PDT (jako edytor główny) + kED (do drobnych i szybkich poprawek) guitar.gif
vokiel
Sorry za OT, ale czy u kogoś Eclipse podpowiada nazwy metod np w takiej konstrukcji:
  1. <?php
  2. // ogolny zarys registry
  3. class registry{
  4.    private static $objects = array();
  5.  
  6.    public static function __construct(){}
  7.    public static function __clone(){}
  8.  
  9.    public static function getInstance(){
  10.        if (!isset(self::$instance)){
  11.            $obj = __CLASS__;
  12.            self::$instance = new $obj;
  13.        }
  14.        return self::$instance;
  15.    }
  16.  
  17.    public function storeObject($object, $key){
  18.        self::$objects[$key] = new $object(self::$instance);
  19.    }
  20.  
  21.    public function getObject($key){
  22.        if(is_object(self::$objects[$key])){
  23.            return self::$objects[$key];
  24.        }
  25.    }
  26. }
  27. $registry = registry::getInstance();
  28. $registry->storeObject('db','db');
  29. // i teraz pracujemy na obiekcie db zapisanym w registry
  30. $registry->getObject('db')-> //eclipse juz mi tutaj nie podpowiada metod klasy db co znacznie utrudnia korzystanie z registry
  31. ?>
danek
A ja polecam gPHPEdit winksmiley.jpg Niestety chyba tylko na *nixy
Walas
phpDesigner 2008

Bardzo fajny programik, kolorowanie składni, wszystko jak trzeba. Obsługa projektów, dokumentacja php... luksus smile.gif
Jabol
Cytat(danek @ 1.01.2009, 20:15:12 ) *
A ja polecam gPHPEdit winksmiley.jpg Niestety chyba tylko na *nixy

ostatnia wersja ma 2.5 roku. polecam przyjżeć się czemuś nowszemu.
.radex
Cytat(Walas @ 3.01.2009, 22:35:20 ) *
phpDesigner 2008

Bardzo fajny programik, kolorowanie składni, wszystko jak trzeba. Obsługa projektów, dokumentacja php... luksus smile.gif

komercyjne i windows-only. Eclipse ma wszystko (lub prawie wszystko) to co ma phpDesigner, a jest 100% free i wieloplatformowe winksmiley.jpg
blooregard
NetBeans 6.5

Wcześniej używałem Eclipse, często gęsto Komodo Edit, ale jednak NetBeans najbardziej mi odpowiada.
Fakt, brakuje paru funkcjonalności w porównaniu do Eclipse'a, ale jako "całość" jest dla mnie najodpowiedniejszy.
Powtarzam, dla mnie. Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba smile.gif
melkorm
Ja ostatnio zachaczyłem o Aptana Studio ... bo w końcu na coś tzreba się przerzucić . Z pluginem do php'a super się na tym pracuje - pozycja napewno warta do przetestowania ^^"
damian.1923
W mojej skromnej opinii bardzo dobrze sprawdza się Notepad ++

szczególnie wielbię go za odnajdywanie początkowych i końcowych znaczników HTML nawet wewnątrz instrukcji echo (niezbędne w rozbudowanych tabelach czy divach)!

poza tym znakomita nawigacja po pliku i ułatwienia w edycji za pomocą skrótów klawiszowych (np. kopiowanie linii)

pozdrawiam.
luniak
Popieram przedmówcę, ja też korzystam, od dłuższego czasu, z Notepad++ i jak na razie jestem zadowolony
bim2
Także używam i sobie chwalę, chociaż tyle słysze o Eclipse, że nie wiem czy się nie przerzucić. smile.gif
Piniek
bim2 :] Eclipse (ja wolę Komodo) używaj do większych projektów a Notepad++ jest idealny do drobnych poprawek.
melkorm
Obecnie Eclipse PDT + do mneijszych poprawek Scite, z własną konfiguracją.

Aptana jest trochen owa i miała sporo bug'ów ale wiele rzeczy także które by się przydały w PDT :]
bim2
Na moim starym kompie gdzie Eclipse nie chciało płynnie chodzić nie spodobało mi się.

Teraz jestem zakochany smile.gif Piękne. Szybciej i sprawniej się pisze, łatwe zarzadzanie projektami.... cudo smile.gif A notepad++ i tak zostawie jak bede chciał coś szybko zrobić :]
Mize
Eclipse PDT.
Moli
No więc na linuxie Eclipse PDT + gedit do szybkich zmian smile.gif Na windowsie E PDT + jakiś tam notatnik biggrin.gif Eclipse RLZ biggrin.gif
bim2
Okiem człowieka, który używał Notepad++ przez kilka latek, bo mu coś mocniejszego nie było potrzebne. Nie wiem czemu, ale teraz nie mogę powiedzieć że na Notepad++ pisze się wygodnie. Korzystam z własnego frameworka i podpowiadanie składni klas w Eclipse to coś naprawdę genialnego. Podpowiadanie funkcji wbudowanych w php też jest świetne. Często zapominałem nazwe, czy np wstawić "_" czy połączone wyrazy, a teraz nie muszę się za bardzo o to martwić.

Dlaczego ludzie nie mają chęcia bawić się z Eclipse? Często na forum czytałem, że coś nie działa czy coś się psuje. Po drugie jesli ktoś nie pobierze Eclipse PDT to na nic mu się to da. A ja zrobiłem tak za pierwszym dawnym razem.

Nie wie ktoś tylko czy jest jakaś wtyczka, aby pracować na localhoście, ale np tworzyć backupy na ftp?
Wykrywacz
Czy ktoś miał z was większe (poza zobaczeniem po instalacji bo to sam robię właśnie), doświadczenie z vs.php czyli php'em w Visual Studio?
bomblix
Ja programuje w netbeans 6.5 i jestem zadowolony, kiedys programowalem notepad++
danek
Cytat(Jabol @ 3.01.2009, 22:58:38 ) *
ostatnia wersja ma 2.5 roku. polecam przyjżeć się czemuś nowszemu.

I co z tego? W repozytoriach są nowsze wersje, sprzed max. paru tyg...
Tak czy inaczej jest funkcjonalny, a nie jest kobyłą...
yanoo
Cytat(vokiel @ 1.01.2009, 17:11:14 ) *
Sorry za OT, ale czy u kogoś Eclipse podpowiada nazwy metod np w takiej konstrukcji:
  1. <?php
  2. // ogolny zarys registry
  3. class registry{
  4.    private static $objects = array();
  5.  
  6.    public static function __construct(){}
  7.    public static function __clone(){}
  8.  
  9.    public static function getInstance(){
  10.        if (!isset(self::$instance)){
  11.            $obj = __CLASS__;
  12.            self::$instance = new $obj;
  13.        }
  14.        return self::$instance;
  15.    }
  16.  
  17.    public function storeObject($object, $key){
  18.        self::$objects[$key] = new $object(self::$instance);
  19.    }
  20.  
  21.    public function getObject($key){
  22.        if(is_object(self::$objects[$key])){
  23.            return self::$objects[$key];
  24.        }
  25.    }
  26. }
  27. $registry = registry::getInstance();
  28. $registry->storeObject('db','db');
  29. // i teraz pracujemy na obiekcie db zapisanym w registry
  30. $registry->getObject('db')-> //eclipse juz mi tutaj nie podpowiada metod klasy db co znacznie utrudnia korzystanie z registry
  31. ?>

żeby Eclipse, czy NetBeans podpowiadał w takiej sytuacji musisz pisać komentarze w phpDocu. np.
  1. <?php
  2. /* @var JakisObiekt */
  3. $obiekt = $registry->getObject('db');
  4. $obiekt-> powinno wywołać okienko z podpowiedzią.
  5. ?>

Przed każdą metodą też odpowiednie komentarze np
  1. <?php
  2. /**
  3.  *
  4.  * @param PDO $db
  5.  * @param string (optional) $cos
  6.  * @return PDO
  7.  */
  8. public function jakasMetodaWewntarzJakiejsKlasy(PDO $db, $cos = 'dupa')
  9. {
  10.  return $db;
  11. }
  12. ?>

dzięki temu później dostaniesz ładne podpowiedzi wywołując metodę.
suchy1
netbeans 6.5 smile.gif
Vitoss
Może nie w 100% wbiję się w temat, ale post jak najbardziej tutaj pasuje.

Poszukuję darmowego edytora, jednak najbardziej pod kątem HTML/XHTML i CSS. Kolorowanie składni PHP również jest istotne. Fajnie, jakby miał np. wbudowany walidator czy udogodnienia przy większej ilości elementów (np. divów - która linia rozpoczyna i który kończy), ale nie jest to konieczne.

Póki co używam KED'a i w zasadzie wszystko fajnie, pięknie, jednak brakuje mi w nim np. funkcji podpowiadania klas czy identyfikatorów. Przykładowo edytuję HTML'a, definiuję klasę czy id w jakimś elemencie, a on podpowiada mi jakie występują w CSS podpiętym pod ten dokument i z jakimi parametrami. Wiem, że np. Dreamweaver posiada taką opcję, ale jest płatny, z resztą nie mogę się do niego przyzwyczaić. Ponadto KED nie jest już rozwijany, co też jest wadą dla tego programu...

Moglibyście polecić ciekawą i dobrą aplikację?
Diwi
Zdecydowanie Aptana
23kulpamens
Batman życzy sobie, żeby każdy post dotyczący edytorów był tutaj. Nawet jeżeli dotyczy innego niż PHP, bez sensu. Ale moderator nasz pan. Jaki jest znośny edytor JavaScriptu z podpowiadaniem składni. Ale żeby miał jeszcze jedną rzecz obsługę bibliotek Prototype, script.aluco.us i Ajax (zwłaszcza podpowiadanie metod w obiektach, np. XMLHttpRequest). Eclipse ma niby JSEclipse, ale coś nie działa. Aptana nie radzi sobie ze wszystkimi obiektami, a tym bardziej z odwołaniem $$(). Zastanawiam się jeszcze na Flex Builder, ale wystarczył by mi nawet dobry plugin do Notepada++. Czy ktoś zna coś takiego??
michalg
Witam,

Dosyć obszerne porównianie różnych IDE do PHP:
http://www.smashingmagazine.com/2009/02/11...hich-to-choose/

Artykuł jest w zasadzie tylko wstępem - samo porównanie jest w arkuszu, do którego odnośnik jest w artykule.
Civil
Witam,
Poszukuję dobrego edytora html (może być płatny), który nada się dla grupy osób (pracowników), pożądane cechy narzędzia:
1) można w nim łatwo tworzyć oferty produktów w html (głównie tabelki, obrazki, linki, listy numerowane)
2) program powinien mieć tryb wysiwyg, ale nie musi on być rozbudowany, bardziej rozbudowany powinien być tryb tekstowy
3) program powinien mieć sporo kreatorów, przede wszystkim tabelek etc.
4) musi mieć podpowiedzi w trybie tekstowym i inne tego typu ułatwienia (zamykanie tagów)
5) musi dobrze współpracował z kodowaniem 8859-2
6) program w trybie wysiwyg nie ładuje do kodu tyle niepotrzebnego syfu co np. frontpage.

Znam podstawowe narzędzia w stylu pajączek, edhtml.
Większość funkcji spełnia phpdesigner w wersji powyżej 6.x.x tyle, że jest on głównie nastawiony na php, a to musi być coś dla osób które rozwijają się tylko w html i nie mają żadnego pojęcia o php, js itd.

Zna ktoś jakiś godny polecania program? Nie musi być po polsku, byleby tylko nie miał problemu z polskimi znaczkami i kodował w 8859-2.

Pozrawiam,
.radex
Cytat(Civil @ 28.02.2009, 16:50:25 ) *
Witam,
Poszukuję dobrego edytora html (może być płatny), który nada się dla grupy osób (pracowników), pożądane cechy narzędzia:
1) można w nim łatwo tworzyć oferty produktów w html (głównie tabelki, obrazki, linki, listy numerowane)
2) program powinien mieć tryb wysiwyg, ale nie musi on być rozbudowany, bardziej rozbudowany powinien być tryb tekstowy
3) program powinien mieć sporo kreatorów, przede wszystkim tabelek etc.
4) musi mieć podpowiedzi w trybie tekstowym i inne tego typu ułatwienia (zamykanie tagów)
5) musi dobrze współpracował z kodowaniem 8859-2
6) program w trybie wysiwyg nie ładuje do kodu tyle niepotrzebnego syfu co np. frontpage.

Znam podstawowe narzędzia w stylu pajączek, edhtml.
Większość funkcji spełnia phpdesigner w wersji powyżej 6.x.x tyle, że jest on głównie nastawiony na php, a to musi być coś dla osób które rozwijają się tylko w html i nie mają żadnego pojęcia o php, js itd.

Zna ktoś jakiś godny polecania program? Nie musi być po polsku, byleby tylko nie miał problemu z polskimi znaczkami i kodował w 8859-2.

Pozrawiam,

tutaj to by się chyba najbardziej pajączek nadawał, czemu nie on?
Civil
Nie orientuję się jak to wygląda z Pajączkiem jeżeli chodzi o licencje na komercyjne zastosowania. Niektóre firmy sprzedają np. wersje 5 stanowiskową w bardzo atrakcyjnej cenie, na stronie Pajączka nie znalazłem informacji o ofercie dla firm.
.radex
http://www.creamsoft.com/index.php?a=&p=contact

tu się dowiesz tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.