Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Posio
Nie miałem na myśli tego, że programowanie się nie przydaje w ogóle. Chodziło mi o w.w przedmioty. Co do Struktur danych to masz rację na laboratoria też jest potrzebne programowanie, ale na same zagadnienia teoretyczne nie. To chyba jedyny z wymienionych na który jest potrzebne programowanie. BTW. samego programowania jest od cholery. Grafika, Programowanie obiektowe matlaby bla bla bla... O dziwo, zaczynając studia, myślałem że wszyscy będą narzekać na przedmioty typu analiza itp. i będę ciąglę słyszał "Ale mało programowania, na ch* mi ta uczelnia, matma mi nie potrzebna." ale teraz kiedy jestem na 3 sem i jest programowania zdecydowanie więcej niż tych przedmiotów czysto teoretycznych widzę że 80% ludzi nie cierpi programowania. Gdy pytam się ich "to na cholere wam informatyka, przecież chcieliscie byc programistami"... i ta jakże standardowa odpowiedź "ale nasza uczelnia ejst tak ch* ze nic nie tłumaczą" <facepalm>. Także tego, nikomu nie dogodzisz. Osobiscie kocham programować, staram sie nie narzekać na "gówniane" przedmioty bo czesto okazują się gdzieś tam w praniu przydatne. A no i czasami można w towarzystwie zabłysnąć. Aktualnie sporo udzielam się w różnego typu eventach i kole .NET, dziś jestem po hackatonie (Nnight of the living dvs 3) i jestem wy*ebany jak byk po westernie ale świetne doświadczenie i polecam smile.gif Teraz wiem że 40h+ bez snu nie jest takie fajne. W każdym razie satysfakcja jest, że się goarnęło i że jakieś tam miejsce na podium regionu jest.

BTW. Dla tych którzy nie mają dziewczyn / nie są w jakichkolwiek związkach. Na programowanie idzie wyrwać fajne foczki snitch.gif Świat się zmienia na plus dla informatyków smile.gif
r4xz
Cytat(pedro84 @ 14.12.2014, 22:52:39 ) *
Fajnie wyszło. Masz gdzieś HTMLa albo jakieś PSDki? smile.gif

GIMP > Photoshop, bo darmowy... biggrin.gif

HTML nie mam, wypociny z dzisiejszego wieczora, tzn. wstępnie był plan zrobić kilka podstron, potem zakodować i wypuścić jako CC0... znam swoje lenistwo więc na tym jednym dniu roboty to pewnie się skończyło. Może jak się zmotywuje to zrobię coś więcej, może nawet zakoduje i wrzucę do działu oceny (ale jak już mówiłem - nie liczyłbym na to tongue.gif).
Turson
Cytat(sazian @ 14.12.2014, 20:58:06 ) *
pierwszy i drugi semestr jest po to żeby żeby odwalić 80% studentów więc nie masz się czym przejmować, kilka osób z mojego roku zaliczało analizę z pierwszego semestru na ostatnim. "To jest normalne"

O ile chyba tylko 2 przedmioty mam ciekawe, to reszta przyprawia mnie o ból głowy tak, że po każdych mam rozkminy czy te studia mają sens tongue.gif Nie ukrywam, że jestem na nich dla papierka, bo kiedyś może się przydać.
Spawnm
@Turson, z czasem pojawią się przedmioty które będą bazować na obecnych i wtedy zmienisz zdanie wink.gif
Oczywiście będzie kilka których zastosowania pewnie nie znajdziesz, ale to będzie zdecydowana mniejszość.
Pamiętaj również aby nie ograniczać wiedzy do treści z zajęć.
memory
Cytat(Turson @ 14.12.2014, 20:48:52 ) *
Czy tylko ja jestem matematycznym głąbem mimo że kocham programować? Mam na studiach algebrę i logikę, których za chiny nie mogę ogarnąć, ani zaliczyć sleep.gif Acha, to dopiero I semestr...

blink.gif
solificati
Cytat(Turson @ 14.12.2014, 20:48:52 ) *
Czy tylko ja jestem matematycznym głąbem mimo że kocham programować? Mam na studiach algebrę i logikę, których za chiny nie mogę ogarnąć, ani zaliczyć sleep.gif Acha, to dopiero I semestr...

Najpewniej padłeś po prostu ofiarą systemu szkolnictwa, który upiera się, że matematyka to liczenie coraz trudniejszych rzeczy a nie nauka o wzorcach i strukturach.
mrc
Poradzisz sobie, to trudne nie jest. Wystarczy posłuchać na wykładach, spędzić trochę czasu i zrozumieć kilka rzeczy. Sam miałem spore problemy na studiach (próbowałem pogodzić samodoskonalenie z programowania ze studiami), ale jakoś dałem radę.
Turson
Cytat(Spawnm @ 15.12.2014, 17:06:46 ) *
@Turson, z czasem pojawią się przedmioty które będą bazować na obecnych i wtedy zmienisz zdanie wink.gif
Oczywiście będzie kilka których zastosowania pewnie nie znajdziesz, ale to będzie zdecydowana mniejszość.
Pamiętaj również aby nie ograniczać wiedzy do treści z zajęć.

Gdyby moja głowa to ogarniała to nawet nie musiałoby być ciekawe wink.gif Z tego co patrzyłem to drugi semestr jest ciekawszy, ale czy dotrwam tongue.gif

Cytat(memory @ 15.12.2014, 17:27:00 ) *
blink.gif

Łot? biggrin.gif
memory
Co to za studia AHE ? biggrin.gif
Forti
Pierwsze dwa semestry są najgorsze. Ja np. na drugim odpadłem (czyt. zrezygnowałem) (wsb - informatyka i ekonometria) z powodu rachunkowości i mikroekonomii.
Turson
Cytat(memory @ 16.12.2014, 11:00:06 ) *
Co to za studia AHE ? biggrin.gif

aniolekx
Cytat(Forti @ 16.12.2014, 11:03:41 ) *
Pierwsze dwa semestry są najgorsze. Ja np. na drugim odpadłem (czyt. zrezygnowałem) (wsb - informatyka i ekonometria) z powodu rachunkowości i mikroekonomii.

do 3 razy sztuka, ja dopiero te "trzecie" studia skończyłem (Uniwersytet Łódzki) ;p Pierwsze dwie uczelnie na jakich bylem, tj Politechnika Łódzka i SWSPiZ to były dwa wielkie nieporozumienia ;p
Forti
Cytat(aniolekx @ 16.12.2014, 11:19:41 ) *
do 3 razy sztuka, ja dopiero te "trzecie" studia skończyłem (Uniwersytet Łódzki) ;p Pierwsze dwie uczelnie na jakich bylem, tj Politechnika Łódzka i SWSPiZ to były dwa wielkie nieporozumienia ;p

no nie wiem.. ja co prawda raz tylko próbowałem. Mam kumpla co próbował 4 razy i się nie udało wink.gif w anglii (nie pamiętam jakie), na politechnice w łodzi w wydziale robotyki, a później robotyki. Ja chyba spasuje, prace mam, przyszłość jakąś tam widzę.
Chyba że w trójmieście są kierunki typowo informatyka z programowaniem - zaoczne i tanie, co by było mniej szkoda gdy jednak zrezygnuje. Kiedyś chciałem na polsko-japońską szkołe nauk komputerowych, ale czesne jest miażdzące.
Posio
Cytat(Forti @ 16.12.2014, 11:25:06 ) *
no nie wiem.. ja co prawda raz tylko próbowałem. Mam kumpla co próbował 4 razy i się nie udało wink.gif w anglii (nie pamiętam jakie), na politechnice w łodzi w wydziale robotyki, a później robotyki. Ja chyba spasuje, prace mam, przyszłość jakąś tam widzę.
Chyba że w trójmieście są kierunki typowo informatyka z programowaniem - zaoczne i tanie, co by było mniej szkoda gdy jednak zrezygnuje. Kiedyś chciałem na polsko-japońską szkołe nauk komputerowych, ale czesne jest miażdzące.

Bez obrazy ale to chyba trzeba być trochę "niepełnosprytnym" żeby 4 razy próbować i nie zdać... Marudzicie że jest ciężko, a ja wychodzę z założenia że po prostu nikomu sie nie chce uczyć biggrin.gif
r4xz
Cytat(Posio @ 16.12.2014, 11:54:50 ) *
Bez obrazy ale to chyba trzeba być trochę "niepełnosprytnym" żeby 4 razy próbować i nie zdać... Marudzicie że jest ciężko, a ja wychodzę z założenia że po prostu nikomu sie nie chce uczyć biggrin.gif

I to jest właśnie cała trudnośc studiowania! haha.gif
memory
https://www.youtube.com/watch?v=Lhh4iRJWSCI#t=106

Co tutaj się dzieje snitch.gif
sazian
Cytat(Forti @ 16.12.2014, 11:25:06 ) *
na politechnice w łodzi w wydziale robotyki, a później robotyki.

to jest instytut mechatroniki(imsi) na wydział elektryczny(weeia) smile.gif
mic327
To uczucie kiedy prowadzący ćwiczenia, najpierw się pyta czy to są ostatnie zajęcia przed przerwą świąteczną, a potem po odpowiedzi mówi, że musi nam dopierdolić materiału. Cytat oryginalny. haha.gif
Forti
Cytat(sazian @ 16.12.2014, 18:26:17 ) *
to jest instytut mechatroniki(imsi) na wydział elektryczny(weeia) smile.gif

mechatronika i robotyka czy coś takiego. A później matematyka (tu napisałem też robotyka ;]). Mój błąd. thx
Posio
Cytat(memory @ 16.12.2014, 17:54:07 ) *

Zacytuje śmieszków z uczelni "Programowanie w HHH TTT MMM LLL - LOOOL", "PHP TO NIE PROGRAMOWANIE", "HEHEH, PHP to nie język programowania".
Każdy z nich ma problemy z napisaniem sortowania bąbelkowego ;D Piss yoł, pozdrawiam hejterów ;D
tzm
Cytat(Posio @ 16.12.2014, 22:00:42 ) *
Zacytuje śmieszków z uczelni "Programowanie w HHH TTT MMM LLL - LOOOL", "PHP TO NIE PROGRAMOWANIE", "HEHEH, PHP to nie język programowania".
Każdy z nich ma problemy z napisaniem sortowania bąbelkowego ;D Piss yoł, pozdrawiam hejterów ;D

Lmao, to niech programują w cebuli - wciśnij im to i niech szukają co to onion language...

ps. wróciłem do żywych graduated.gif
Posio
btw. wiecie ile na studiach można zarobić ? Tłumacze ludziom jak działa pęta za 50zł/h ;D
Mam z 3 takich agentów że mają u mnie po 2h tygodniowo korków smile.gif
Spawnm
Coś mi mówi że rok 2015 przyniesie nam plagę hakierów. Dwa filmy o hackingu mają trafić do kina
O$iek
E tam... analiza i algebra są przejmne. Gorsza jest fizyka "ja wiem, że państwo nie mieliście rachunku różniczkowego, ale muszę go użyć" wink.gif
PŁ WEEiA.
solificati
Cytat(O$iek @ 16.12.2014, 22:53:29 ) *
E tam... analiza i algebra są przejmne. Gorsza jest fizyka "ja wiem, że państwo nie mieliście rachunku różniczkowego, ale muszę go użyć" wink.gif
PŁ WEEiA.

Odwieczny problem na rachunku prawdopodobieństwa. Czy to metody probabilistyczne, czy statystyka, czy badania operacyjne - przychodzą studenci, których analiza skończyła się na całce Riemanna. Serio, rachunek prawdopodobieństwa jest łatwiejszy, gdy wie się co to jest miara.
tzm
Jak tam u was z czasem? Myślałem żeby jakiś mały zgrany team do zleceń zegrać 2x back, 2x front bo coraz więcej zapytań mam w temacie zleceń.. na pw pisać jak chcecie pogadać o tym.
aniolekx
@tzm zleceń nie brakuje, tylko zarobić coś ciężko ;p, ostatnio odezwałem się na jedno zlecenie tu z forum, to oferent napisał ze dostał oferty w przedziale od 300 do 1000 PLN, wiadomo ze pewnie weźmie za 300, a za takie stawki to mi się nie opłaca robić.
memory
@aniolekx to ty byłeś tym rodzynkiem smile.gif
aniolekx
Cytat(memory @ 19.12.2014, 19:19:42 ) *
@aniolekx to ty byłeś tym rodzynkiem smile.gif

wink.gif questionmark.gif
Forti
Weźmie za 300 zl i potem płacz ze gościu uciekł, ze czeka miesiącami lub ze stroną nie działka i czy może ktoś za 50 zl mu poprawi smile.gif
memory
Cytat(aniolekx @ 19.12.2014, 18:27:54 ) *
wink.gif questionmark.gif

Podałeś jako jedyny 3 razy tyle smile.gif
Evinek
Wiem, że na temat, ale tylko takie jedno pytanie.
Jaki ma sens, gdy mam dodany do tabeli klucz unique, próbując dodać coś do bazy np. z tym samym loginem to id i tak się zwiększa?
Przykład:
Dodaje użytkownika Evinek - id 1.
Próbuje znów dodać Evinek - błąd (id++).
Dodaje użytkownika XXX - id 3.
mrc
Przypuszczam, że to niedopatrzenie MySQL. Pewnie zwiększają licznik po wypelnieniu rekordu, a przy próbie zapisu wiersza jest tylko error, bez dekrementacji ID.
Pyton_000
Poszukaj na forum bo już był taki problem. że przy insert ignore zwiększało A_I dla InnoDB zdaje się.
sazian
do unique nie da się dodać auto increment tongue.gif
a tak na poważnie to może obejmij całość transakcją i w razie błędu daj rollback
Pyton_000
Da się ;P
  1. CREATE TABLE `ttt` (
  2. `id` INT(11) NOT NULL,
  3. `id2` INT(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  4. `tite` INT(11) NULL DEFAULT NULL,
  5. PRIMARY KEY (`id`),
  6. UNIQUE INDEX `id2` (`id2`)
  7. )
  8. COLLATE='utf8_unicode_ci'
  9. ENGINE=InnoDB;

Co do A_I to musisz ustawić

innodb_autoinc_lock_mode = 0
Evinek
Dzięki za odpowiedzi. Ogólnie mi to nie przeszkadza, a tylko ciekawy byłem.
sazian
"no popacz" człowiek całe życie się uczy smile.gif
mic327
Nie ma to jak uczelnia techniczna. biggrin.gif
http://www.wmt.wat.edu.pl/
mrc
Znacie może jakieś miejsce w sieci, w którym mogę znaleźć większe zlecenia (najlepiej z zagranicy)? Większe zlecenia, czyli projekty dla zespołu 3-4 osobowego na pół roku - rok - i dłużej (crm, startupy itp.).
rzymek01
@mrc
sam jestem ciekaw czy istnieją w ogóle takie serwisy z większymi zleceniami.

A nie myślałeś po prostu założyć firmy i zacząć pozyskiwać klientów w "tradycyjny" sposób?
Można rozpocząć współpracę z inkubatorami, startupami czy większymi firmami, ale to zwykłą drogą pisemnie/osobiście smile.gif
Przy funduszach europejskich też można się obłowić, ale to trzeba mieć dojścia, hehe smile.gif
mrc
@rzymek01

Jestem kiepski w pozyskiwaniu klientów, wolałbym działać na czymś typu oferia.pl, z tym że tam są w większości śmieciowe oferty - kilkukrotnie nadziałem się na coś takiego. Szukam miejsca, gdzie będę mógł zgłaszać zespół do większych projektów.
Evinek
Istnieje coś takiego jak USB przez bluetooth? Np. łączę jakieś urządzenie z tabletem, do tegoż urządzenia podłączam myszkę i operuje na tablecie. A jeśli nie to jest to ciekawy pomysł na biznes. ;]
Forti
Cytat(Evinek @ 1.01.2015, 18:40:21 ) *
Istnieje coś takiego jak USB przez bluetooth? Np. łączę jakieś urządzenie z tabletem, do tegoż urządzenia podłączam myszkę i operuje na tablecie. A jeśli nie to jest to ciekawy pomysł na biznes. ;]

Brak zapotrzebowania na to by był. Potrzeba dodatkowego urządzenia. Jest za to coś ciekawszego:

- mysz bluetooth
- wi-fi

Każde urządzenie podłączane pod usb może być podłączone przez bluetooth wink.gif
Evinek
Mam myszkę bluetooth, ale działa tylko z urządzeniem, które podłącza się pod USB. Klasyczna myszka.
Tablet zamierzam podłączać pod telewizor więc port USB będzie zajęty. Dlatego szukam rozwiązania. Są jakieś myszki przez bluetooth bez dodatkowych urządzeń, ale to mi się nie widzi. Mało ich i dosyć drogie.

Możesz rozwinąć myśl z Wi-Fi?
skowron-line
http://ebookpoint.pl/kategorie/informatyka/php
Forti
Cytat(Evinek @ 2.01.2015, 16:43:37 ) *
Mam myszkę bluetooth, ale działa tylko z urządzeniem, które podłącza się pod USB. Klasyczna myszka.
Tablet zamierzam podłączać pod telewizor więc port USB będzie zajęty. Dlatego szukam rozwiązania. Są jakieś myszki przez bluetooth bez dodatkowych urządzeń, ale to mi się nie widzi. Mało ich i dosyć drogie.

Możesz rozwinąć myśl z Wi-Fi?

"Mam myszkę bluetooth, ale działa tylko z urządzeniem, które podłącza się pod USB. Klasyczna myszka."

Jakie urządzenie? O czym ty mówisz? Tablet ma bluetooth + myszka ma bluetooth = brak dodatkowych urządzeń O_o nie myl myszki bezprzewodowej z myszką bluetooth -,-

edit:
dla jasności - każda myszka bluetooth jest bez adaptera -,-
Evinek
Może źle to napisałem - akurat w tych rzeczach jestem zielony.
Chodziło mi oczywiście o myszkę bezprzewodową, która jak mi się wydawało łączy się przez bluetooth z tym adapterem.

I wolałbym mieć miejsce na USB na myszkę, klawiaturę, pendrive czy nawet dysk niż tylko myszkę na bluetooth.
tzm
Spotkaliscie sie z jakimis stronami ktore maja identyczny uklad strony startowej jak facebook?
Nie mialem wiekszego pomyslu na main_page to w zasadzie zerznalem od nich i nie wiem czy to nie przegiecie a pomyslu brak.
SpiritCode
tzm
zerżnięcie to faktycznie może być przegięcie tongue.gif
Chociaż zmiana kolorystyki i niektórych funkcjonalności czy elementów i problem z głowy. biggrin.gif
A co do pytania to ja się szczerze mówiąc nie spotkałem. Są podobne ale identyczne nie sądzę. Załoga FB by się raczej zorientowali i złożyli pozew* tongue.gif
(*hiperbola... chociaż kto ich tam wie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.