Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wojny przeglądarek
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Wykrywacz
Nie chcesz kupować lapsa z M$, idziesz do sklepu gdzie kupujesz lapsa bez M$......

Nie chcesz używać IE, instalujesz sobie FF albo coś innego.

Zgadzam się z przedmówcami, to jak czepianie się że kupujesz auto a ono ma wbudowane radio....

Niechcesz windy z ie, instalujesz sobie linucho podobne z inną przeglądarką.
Chcesz winde bez ie instalujesz sobie na windzie co innego.
Niechcesz audi z radiem blaupunkt'a, kupujesz se toyote z radiem toyoty
Chcesz audi bez radia blaupunkt'a, wyrywasz sobie radio, przeprogramujesz komputer i wsadzasz sobie co innego

Ja widzę w takim razie większy monopol wśród aut.
Niż w systemach z marki M$ z IE.
Sedziwoj
Widzę że ludzie są głupi skoro nie widzą problemu, a UE niepotrzebnie się stara, bo tylko narzekają.
Kończę już ten OT, bo dalsza dyskusja jest bez sensu.
bartg
Jaki OT? Temat brzmi: "wojny przeglądarek". Czy monopol IE to nie wojna przeglądarek?

Zgadzam się z wykrywaczem. Firmy zawsze dorzucają to co jest ich. Np. kupując Pepsi 2l, masz Pepsi Max 2l gratis. Podobnie jest z Win. Kupując Win masz IE, Notepad, Paint gratis.

W sumie nie widzę problemu. Nie podoba się to zmieniasz firmę. Do tej Pepsi mogę dokupić przecież Coca Cole, tyle że ten gratis i tak jest, ale można go wywalić.

Jeśli MS przegra to zaraz potoczą się procesy o FF w linuxie o Safari w Macu o Painta (czemu nie Photoshop Trial?) w Windzie itd itd itd...
Wykrywacz
Myślę że M$ sobie poradzi z wystawieniem zarzutów popełnienia jak tylko sam przegra winksmiley.jpg

I w tedy już nie będzie można kupić sobie całego zestawu kuchennego bo ktoś może nie chcieć mieć w jednakowym kolorze wszystkich półek!
kwiateusz
mnie tylko zastanawia czym ja sciagne sobie firefoxa ^^ jak nie bedzie IE
rzymek01
przez ftp biggrin.gif
erix
Nie, bo znowu komisja się przyczepi, że dają klienta FTP do systemu. ;p
bim2
Hmm, zaraz się przyczepią, że ATi ma robić stery dla nVidi, bo jak to tak, że tylko dla siebie robią? Jak kupuje ATI to nie mam wyboru innych sterów? A jak chce? ;/
c3zi
Rzeczywiście z jednej strony dobrze, że w końcu dobrali się do MS (za te wszystkie lata należy im się), ale z drugiej strony - tej racjonalnej, jest to jakieś nieporozumienie. To tak jakby mieć pretensję do kde, że dodaje automatycznie konquerora, do google, że chrome będzie automatycznie do androida ładowany. Takich porównać jest wiele, wiele i jeszcze raz wiele.
Wykrywacz
Protestuje przeciwko WinApi w windowsie uważam że powinienem móc mieć wybór!
rzymek01
W tym przypadku zdecydowanie M$ ma rację

ciekawe kiedy google zrobi swój OS biggrin.gif
.radex
Ja bym się czepiał, że nie da się odinstalować IE, a nie, że jest od razu. Tylko, że z tym jest problem, bo wiele elementów API jest na IE.
erix
Musiałbyś wywalić całego eksploratora (+panel sterowania, winhelp, skype, gg, multum innych aplikacji, co korzystają z kontrolki WebBrowser). winksmiley.jpg

Zresztą, rozwiązanie jest identycznie, jak w KDE - Konqueror; przeglądarka i eksplorator plików.
batman
Od pewnego czasu testuję Google Chrome i muszę przyznać, że za jakiś czas Fx stanie się dla mnie tym, czym jest teraz IE7 - narzędziem do sprawdzania, czy strona dobrze wygląda w tej przeglądarce.
Co przemawia na korzyść Chrome?
1. Szybkość - powala na łopatki nawet Operę (którą uważałem za najszybszą przeglądarkę)
2. Bezawaryjność. Nie wiem dlaczego, ale nieważne przy jakim kompie bym nie siedział, to i tak Fx się wywali.
3. Małe zapotrzebowanie na zasoby.
4. Największa z zalet - można ubić proces jednej zakładki, a reszta bezproblemowo działa.
5. Możliwość utworzenia "niby aplikacji" z gmaila, dokumentów i innych googlowych usług.

Jedyne czego mi brakuje w Chrome, to kilka rozszerzeń (Adblock, web developer toolbar, firebug), ale powoli znajduję zamienniki.
zabickim87
Cytat(batman @ 31.01.2009, 22:32:37 ) *
Jedyne czego mi brakuje w Chrome, to kilka rozszerzeń (Adblock, web developer toolbar, firebug), ale powoli znajduję zamienniki.

Są w ogóle jakiś dodatki do Chrome dla tych spraw? Także chce się przesiąść na Chrome ale bez tych dodatków jest to trochę "ciężkie"..
ayeo
@batman, możesz rozwinąć temat tych zamienników? Przyznam się, że uwielbiałem Firefoxa, głównie za ilość najróżniejszych pluginów. Najbardziej jednak zależy mi na FireBugu, którego ostatnio nie da się używać. Zamula strasznie. Kiedyś można było go włączyć tylko dla wybranych domen, a teraz debugowanie skryptu jest włączone domyślnie na każdej i chyba nie da się tego zmienić. Ja przynajmniej nie znalazłem. Wracając do tematu, chętnie przesiadłbym się na coś innego (Opera/Chrome). Problemem są właśnie rzeczone zamienniki biggrin.gif

Pozdrawiam!
zabickim87
Może http://www.mychromeaddons.com/chrome-addon...-google-chrome/ ?
batman
Jeden co udało mi się znaleźć do blokowania reklam, to opisany w linku podesłanym przez ~MatthewZ87 sposób. Sposób ten polega na zainstalowaniu lokalnego proxy, który filtruje treść. Regułki do blokowania trzeba dodawać ręcznie do pliku tekstowego w postaci czegoś podobnego do wyrażeń regularnych (ani to szybkie, ani wygodne).
Zastępstwo firebug-a można znaleźć w Opcje->Dla programistów->Konsola javascript. Do firebug-a się jednak nie umywa. Udało mi się znaleźć również aplikację do gestów myszy, jednak podobnie jak w przypadku reklam, trzeba zainstalować dodatkową aplikację, czego już nie robiłem.
Grzebiąc w sieci, udało mi się znaleźć informację, że google będzie robiło rozszerzenia do przeglądarki, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość.
bartg
W takim razie adblocka nie zopbaczymy... Pomyślcie, czy Google jako wydawca reklam doda adblocka? smile.gif
batman
Cytat(bartg @ 1.02.2009, 23:30:29 ) *
W takim razie adblocka nie zopbaczymy... Pomyślcie, czy Google jako wydawca reklam doda adblocka? smile.gif

Google zapowiedziało, że wyda taki dodatek do swojej przeglądarki. Należy pamiętać, że Chrome jest na chwilę obecną jest daleko z tyłu za innymi przeglądarkami. Dodatki w postaci Adblock-a pozwolą zdobyć mu kawałek rynku.

Cytat(bim2 @ 1.02.2009, 23:49:14 ) *

Niestety nie do końca to działa. Na Google Chrome nie udało mi się tego uruchomić, musiałem ściągnąć przeglądarkę Chromium, a nie wiem, czy jest to ta sama przeglądarka.
Poza tym można znaleźć w sieci proste skrypty js, które po dodaniu do paska zakładek pozwalają jednym kliknięciem myszy, usunąć reklamy.
bartg
Tak, tyle że wolałbym aby reklamy w ogóle się nie ładowały. Chodzi mi głównie o szybkość.

Nadal dziwi mnie dlaczego google nie dodało możliwości tworzenia własnych pluginów. Może chodzi o renomę szybkości? Jak oni stworzą plugin to będzie najszybszy(na tym im zależy), ale jakby ktoś się nie przyłożył a potem user załapał zawiechę Chrome?
batman
Cytat(bartg @ 2.02.2009, 13:14:16 ) *
...a potem user załapał zawiechę Chrome?

Wówczas można ubić proces odpowiedzialny za tą zakładkę, a nie całą przeglądarkę. Moim zdaniem tutaj tkwi siła Chrome (oraz oczywiście w szybkości).
Kihol
IE 6 jest shitem i to niezłym! Pracuję jako webdeveloper i wdrażając grafiki naszych ambitnych designerów często są problemy z przeźroczystymi png-ami. Jak każdy (prawie) wie, przeźroczystość nie jest obsługiwana w IE6 domyślnie. Trzeba kombinować filtrami a i te czasem zawodzą (np background repeat)! Dlatego szerzcie wszyscy wśród znajomych anty kampanie IE.. tongue.gif
Co do przeglądarki dla webdevelopera - używam fx-a3 z firebugiem i web developer toolbar. Poza tym posiadam oczywiście operę, ie tester, safari, ff2 i chrome - do testowania wyglądu strony i działania javascript.
Black-Berry
Słyszałem że M$ już nie suportuje IE6. Czy ktoś ma dane kiedy to cholerstwo może wyginąć ?
bartg
IE jest jak karaluch... Masa dzieci ma pirackie wersje Win XP a jak im update wyskoczy to się boją że wirus. I tak IE żyje.

PS. http://www.desktopwars.yoyo.pl
bim2
Własnie, jak ktoś się nie zna, a ma piracki system boi się, że po aktualizacji mu wykryje że ukradł system. Dlatego nie aktualizują... Szczęście, że do Visty nie dają IE6 smile.gif
ucho
Jeżeli ktoś nawet na piracie ma włączone automatyczne aktualizacje to IE 7 się zainstaluje - bo jest jako "ważna aktualizacja bezpieczeństwa". Ale jak bartg wspomina pełno ludzi wyłączyło update w diabły po tym jak w aktualizacjach były te magiczne powiadomienia o "(nie)legalności systemu Window®" - gdyby nie to może by IE 6 w końcu zdechło :/
kotek
Irytuje mnie to, że tylko przeglądarki Microsoftowe chcą wyświetlać CSS-a na moich stronach sciana.gif
wookieb
Cytat
Irytuje mnie to, że tylko przeglądarki Microsoftowe chcą wyświetlać CSS-a na moich stronach sciana.gif

Że co?
mike
Cytat(wookieb @ 8.02.2009, 19:00:45 ) *
Że co?
~kotek chyba chciał napisać w wątku "Humor" ale źle kliknął tongue.gif
M@rtin
Najpierw używałem IE lecz gdy dowiedziałem się, że są inne przeglądarki to pobrałem FF i tak zostało do dziś smile.gif. W międzyczasie testowałem też Operę ale coś nie przypadła mi do gustu.
ostrylg
Podobnie jak kolega wyżej winksmiley.jpg najpierw IE, później już tylko Firefox, czasami Safari.
erix
Ale czy ten wątek powstał po to, aby się zwierzać kto czego używał...?
bartg
@up: własnie

@topic:

UE nakazało dodawac inne przegladarki do windowsa. Zastanawiam się jakie przeglądarki tam trafią ( w końcu każdy może zrobic swój build). Swoją drogą to troche nieuczciwe. Ty kupujesz system a przeglądarke masz "gratis". W takim razie do Pepsi (teraz dorzucają PepsiMax) chciałbym mieć gratis Coca-Cole. Gdzie złożyć skargę? sciana.gif

Ciekawi mnie czy ktos oskarży Apple. Prowadzi 3x gorszą politykę od MS. W Win Mobile możemy zainstalować wszystko, a w iPhone? Płacisz 500$ i jeszcze za najmniejsze bzdety masz wydawać. To samo jest z przegladarką w iPhonie. Na symbianach na javie możmey wrzucić OperęMini.
mike
Niedługo idioci z Komisji Europejskiej będą kazać instalować IE na Linuksach.
wookieb
Cytat
UE nakazało dodawac inne przegladarki do windowsa.

Bo w tej kwestii są poj...... 0 (słownie ZERO) dokładnego przemyślenia swojej decyzji. To jakaś bezsensowna nagonka na MS. Nie bronię go, ponieważ też uważam jego niektóre praktyki za nieodpowiednie ale to jest po prostu niedorzeczne. "Muszą do windowsa muszą dorzucać inne przeglądarki" biggrin.gif - śmiech na sali, zażenowanie. Pomysł jest kompletnym debilizmem. Szkoda już podawac kolejne przykłady absurdów do jakich możemy dojść opisując ową decyzję UE.
mike
Skoro UE takie idiotyzmy w głowie to ja na miejscu Ballmera powiedziałbym:
- OK. Dorzucamy co chcecie a cena w UE będzie wyższa o 50%.
artur_dziocha
@mike - zgadzam się:)
Windows to system Microsoftu. Oni robia z nim co chcą. Nie podoba się - nie używaj. Proste.
Istnieje dużo alternatyw(linux, bsd, apple). Koniec i kropka.
Można się czepic apple za safari. Ale po co skoro safari nie ma takiego dużego procentu rynku:)trzeba dowalic najlepszym i najbogatszym.
erix
Niby Konqueror w KDE... Przykładów są dziesiątki...
bartg
Tak ja Mike powiedział, niedługo do Linuxa każą dodawać IE, Safari, a zamiast gimpa 30-dniowego Adobe Photoshopa. Do Windowsa w sumie też, zamiast painta. Decyzja jest nieprzemyślana. Jest to ich produkt i mogą DODAWAĆ co chcą. Bo to wszystko to są dodatki. To tak jakby kazali pisać komuś aplikacje ze specjalnymi modułami które sami sobie zażyczą.
erix
Cytat
komuś aplikacje ze specjalnymi modułami które sami sobie zażyczą.

Wbrew pozorom - już to się dzieje... (chociażby tylne drzwi w algorytmach szyfrujących)
bim2
Tylko czemu wszyscy mówią "Windows - nie chcesz to nie używaj", jak sprawa tyczy się monopolu IE. smile.gif Nie podoba mi się decyzja UE, ale ludzie czasami błędne argumenty wyciągają i porównania. Apple nie ma monopolu na rynku, a węcz mało osoób korzysta z ich systeemu (w porównaniu do MS). UE zrobiło głupio, ale nie odwołają bo wyjda na tym bardziej niekompetentnych.
pektusa
ja na poczatu uzywalam internet exployer, potem firefox i uzywam do tej pory, ale slyszalam ze opera jest jeszcze lepsza ale mi jakos sie nie widzi ona.
.radex
Cytat(pektusa @ 4.03.2009, 13:52:45 ) *
slyszalam ze opera jest jeszcze lepsza ale mi jakos sie nie widzi ona.

Tu opnie są podzielone - ja twierdzę, że opera rzeczywiście jest lepsza, ale ja mogę mieć np. inne założenia co do przeglądarki niż inni. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo i silnik graficzny to są one na podobnym poziomie (IMHO Opera jest trochę wyżej, ale jest zamknięta, więc nie wiadomo o wszystkim), dlatego wszystko zależy od gustu. Popracuj kilka dni (tydzień?) na Operze i zobaczysz, co Ci bardziej odpowiada.
Kildyt
Cytat(.radex @ 4.03.2009, 17:16:44 ) *
Tu opnie są podzielone - ja twierdzę, że opera rzeczywiście jest lepsza, ale ja mogę mieć np. inne założenia co do przeglądarki niż inni. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo i silnik graficzny to są one na podobnym poziomie (IMHO Opera jest trochę wyżej, ale jest zamknięta, więc nie wiadomo o wszystkim), dlatego wszystko zależy od gustu. Popracuj kilka dni (tydzień?) na Operze i zobaczysz, co Ci bardziej odpowiada.
Ja jednak od opery wolę firefoksa, ale nie krytykuję osób używających innych przeglądarek (no, poza IE biggrin.gif ). Dla mnie opera to nie jest to, czego oczekuję od przeglądarki. Po ostatniej instalacji z apt-get'a nie mam polskich znaków w programie. Dodając do tego ten niestandardowy wygląd, to nie wygląda to dobrze. Chciałem go zmienić, ale po minucie przeglądania menu programu nie znalazłem żadnej pozycji z themam'i. Może i gdzieś tam jest, ale przeglądarka, to przeglądarka. Szczególnie dla ludzi przesiadających się z IE powinna być maksymalnie prosta i intuicyjna w obsłudze.

Co mnie jednak boli w firefoksa, to jego zawrotna prędkość.
.radex
Cytat(Kildyt @ 4.03.2009, 18:17:33 ) *
Szczególnie dla ludzi przesiadających się z IE powinna być maksymalnie prosta i intuicyjna w obsłudze.

I właśnie dlatego domyślny wygląd opery jest Vista-like, a problemy z polskimi znakami są tylko pod Linuksem.

PS. Themy zmieniasz w Narzędzia->Wygląd. Do GNOME-a polecam cl_tango - dużo ładniej wygląda i wygląda jak pozostałe programy GNOME (jeśli ktoś ma w GNOME-ie kontrolki cleanlooks)
erix
Cytat
(IMHO Opera jest trochę wyżej, ale jest zamknięta, więc nie wiadomo o wszystkim)

A jakie ma to znaczenie dla użytkownika, czy jest zamknięta? Działa? Działa. Może <1% by grzebało cokolwiek w kodzie, nie popadajmy w paranoję, że o, jest zamknięte, to od razu odpada.

Dla mnie Opera jest lepsza od Fx-a (WebKit też jest lepszy winksmiley.jpg), bo przynajmniej obsługują po ludzku generated content.
.radex
Cytat(erix @ 4.03.2009, 20:24:21 ) *
A jakie ma to znaczenie dla użytkownika, czy jest zamknięta? Działa? Działa. Może <1% by grzebało cokolwiek w kodzie, nie popadajmy w paranoję, że o, jest zamknięte, to od razu odpada.

Zgadzam się, chodziło mi o to, że WebKit jest open-source, więc wszyscy wiedzieli kiedy przeszedł acid 3, a opera zamknięta, więc możliwe, że w rzeczywistości była przed WebKitem w "wyścigu" Acid 3.

Cytat
Dla mnie Opera jest lepsza od Fx-a (WebKit też jest lepszy winksmiley.jpg), bo przynajmniej obsługują po ludzku generated content.

... i :before, :after.
Kildyt
Open source to piękna ideologia, ale nie oszukujmy się - jej główną zaletą to właśnie ideologia.
Dla zwykłego użytkownika to program ma działać i jego nie obchodzi na jakiej jest licencji. Nawet dużych pieniędzy na open source nie ma, no ale nie dla wszystkich pieniądze są najważniejsze. Trudno mi sobie wyobrazić wszystkie skrypty na licencjach open source. Może dlatego, że jest to IMHO nierealne.

Co do thema, to nie mogą zrobić dla wersji na linuksa innego thema? Co do polskich znaków to mi program ma działać. Ja mam swoje problemy z programowaniem i nie chcę tracić dodatkowo czasu na poprawię produktu. Idę do konkurencji, i tyle. Takie prawo rynku. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.