Cytat(kazag @ 10.09.2008, 21:20:53 )

Zainstalowałem chrome i teraz np. z niego pisze. Wolę jednak starego dobrego FF2 (choć używam FF3, przez nieopatrzną aktualizację:/).
Dlaczego?
Chrom nie ma:
- blokady reklam,
- gestów myszy,
(wiem, FF ma jako wtyczki, ale ma!)
- subskrybcji RSS (albo ja tego nie umiem znaleźć...)
- wiesza się na flashu (na razie mi się wieszał tylko na flashu, może na innych rzeczach też),
- miewa dziwne przestoje
- nie ma polskiego słownika? albo ma go w wersji zubożałej, bo non stop podkreśla mi słowa, co niezmiernie mnie drażni,
Plusy chrome?
- "Galeria" odwiedzanych stron (myślałem, że zbędny bajer, a jednak się przydaje),
- wydaje się być nieznacznie szybszy w działaniu od FF3,
- wygląd (lubie minimalizm).
IE nie używam, bo jeśli przeglądarka nie potrafi wyświetlić cssa poprawnie, to ja podziękuję. Opery nie używam z uwagi na fakt, że w FF3 blokowanie reklam i flasha to kwestia kilku sekund i adblocka, a w Operze był to bardziej skomplikowane (przynajmniej kiedyś, od tamtej pory Opery nie sprawdzałem, choć podobno nie ustępuje FF).
Czy Chrom zabierze użytkowników FF? Tak jak mowi poprzednik - TAK, bo są to użytkownicy, którzy lubią szukać optymalnych rozwiązań, i część z nich za takie rozwiązanie uzna własnie Chrome.
- Chrome ma blokadę reklam: PRIVOXY, Adblock+
- Są gesty myszy: KLIK
- Subskrypcja RSS - oczywiście, że jest
- Wiesza się na flashu - wszystko wiesza się na flashu, bo to <censored by Benio101>, ale na Chromie najmniej.
- Miewa dziwne przestoje - jeśli używasz wersji 0.x, to owszem, ale nie sądzę, żeby było wiele tak nierozsądnych ludzi.
- Nie ma polskiego słownika - KŁAMIESZ JAK Z NUT!
- Plusy - zbyt wiele, żeby je rozpisywać.
- Główne plusy:
- Mnóstwo dodatków,
- Niewątpliwie najszybsza ze wszystkich przeglądarek (szczególnie na kanale Dev) - kilkanaście razy szybsza od Opery, Mozilli, kilkadziesiąt od Safari, kilka tysięcy od ie. (Testy robiłem samemu na najnowszych wersjach testowych niecały miesiąc temu).
- Dynamiczne karty i zakładki
Bardzo lekko mówiąc: Zastanów się, proszę, zanim coś napiszesz.