Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nielegalne oprogramowanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
babejsza
A ja jeszcze od siebie dodam, że według Twojej filozofii Picasso to dupa, a nie artysta ...
AxZx
Cytat(mike_mech @ 5.02.2007, 15:39:18 ) *
Sugerujesz, że artysta (oj, przepraszam. DUPA) postąpił wbrew temu co ty rozumiesz pod słowem artysta i możesz go z tego powodu okraść?
Lecz się człowieku bo to już chyba kleptomania.

nie domysliles sie ze nie slucham tego typu artystow?
nie interesuje mnie sztyka dla pieniedzy, dlatego w ten sposob pisze:P
Wykrywacz
Ale jak widzimy interesuje cie łamanie prawa.
To niezbyt zdrowe kolego "© 2006 AxZx Wszelkie prawa zastrzezone."
AxZx
Cytat(mike_mech @ 5.02.2007, 15:39:18 ) *
<ironia>
To z Twojego bloga.
Apeluję w tej chwili do wszystkich czytelników, skopiujcie wszystkie treści na stronie axzx.pl. Możecie swobodnie to robić, bo ~AxZx to dupa a nie programista, webmaster czy nawet redaktor tych tekstów.
</ironia>

nie ma sprawy, jestem swiadom tego ze jezeli cos tam wstawilem to bedzie to skopiowane.
Cytat
P.S.
Jeśli poglądy, które prezentujesz są Twoimi prawdziwymi poglądami to zgodny ze swoim sumieniem mogę nazwać Cię złodziejem.

mozesz myslec co chcesz, jestem za.

Cytat(Wykrywacz @ 5.02.2007, 16:01:32 ) *
Ale jak widzimy interesuje cie łamanie prawa.
To niezbyt zdrowe kolego "© 2006 AxZx Wszelkie prawa zastrzezone."

to co pisze na wlasnej stronie to moja sprawa.

ps.
kolegami nie jestemy i raczej nie bedziemy.
Wykrywacz
Ciebie również proszę o zaprzestanie prywatnych wynurzeń, bądź o ew. przeniesienie ich na PW.

edit:
Proponował bym też zastanowić się nad swoim argumentami w tej dyskusji ponieważ, zauważ, że nikogo nie obchodzą twoje prywatne filozofie na temat bycia złodziejem i DUPĄ.
Jeżeli uważasz zatem że twoje poglądy są słuszne proszę mam nadzieje że w imieniu wszystkich dyskutujących, o przedstawienie racjonalnych argumentów kolego "© 2006 AxZx Wszelkie prawa zastrzezone."
athabus
Cytat(AxZx @ 5.02.2007, 16:04:08 ) *
Cytat

CYTAT(mike_mech @ 5.02.2007, 15:39:18 ) *

<ironia>
To z Twojego bloga.
Apeluję w tej chwili do wszystkich czytelników, skopiujcie wszystkie treści na stronie axzx.pl. Możecie swobodnie to robić, bo ~AxZx to dupa a nie programista, webmaster czy nawet redaktor tych tekstów.
</ironia>

nie ma sprawy, jestem swiadom tego ze jezeli cos tam wstawilem to bedzie to skopiowane.

A ja jestem świadom, że jak wyjdę na Wildę (taka żulerska dzielnica Poznania) o 22 to wróce z podbitym okiem - W takim razie dresiarze nie robią nic złego - chodzę na własną odpowiedzialność
Turgon
@Wykrywacz: Czy ja coś kradnę ? Masz dowody? Inaczej twoje słowa są tylko oczernianie mojej osoby.
Fuzja
Prezentujesz poglądy złodzieja i tłumaczysz to tym, że nic nie zarabiasz.
Turgon
Widzę, że wy jesteś nie kumaci. Nie stać mnie, korzystam z lepszego Linuxa biggrin.gif
Fuzja
Ty za to alfa i omega.
revyag
Cytat
Nie jestem dorosły i nie zarabiam. Rodzice czasem mi dołożą do różnych inwestycji, ale generalnie uczą mnie, żebym umiał sam gospodarować własnymi pieniędzmi. Dla mnie 300 zł to bardzo duża suma...

@Turgon przeczytaj to i powiedz jakie Ci się wnioski nasuwają, biorąc pod uwagę fakt że odpowiadasz w temacie "Nielegalne oprogramowanie".
Następnym razem się zastanów, bo potem się dziwisz że ktoś posądza Cię o to że używasz lewego softu.

---
Poza tym proszę bez osobistych wycieczek, jeśli ktoś ma jakiś problem proszę z tym na pw
Gostom
Ja się ciesze że mam Legalną Winde i Office biggrin.gif
seaquest
Gostom: prosiłbym o nie obniżanie poziomu dyskusji. Następne posty tego typu będą usuwane i "nagradzane".
Ariok
sporo tu piszecie ale powieccie mi moze ktos wie jak mozna namierzac kogos kto siedzi w domu i sciaga filmy z netu albo mp3 zakladajac ze nie uzywa ani dc++ ani mula nom i nie siedzi na sieciach osiedlowych
da sie kogos takiego zlapac gdy uzywa nm torenta
mike
~Ariok nie ma możliwości ściągnięcia dużej ilości danych bez udokumentowania tego faktu.
Nie ważne jaka metodą ktoś ściąga mp3, filmy, e.t.c. Fakt, że na jego kompa przyszło w ciągu miesiąca 30GB danych jest faktem. Tego ukryć się nie da.
acztery
Kiedyś ściągałem co się da. ale od jakiegoś czasu przemyślałem sprawę i używam legalnego windowsa, offica i zenda pro. i jestem z tego domny. A to że osoby uzywają piratów to wina sytuacji jaka panuje w Polsce. Wszystko drogie ( tak jak wszędzie ) ale mało się zarabia. I to chyba ludzi zmusza do korzystania właśnie z piratów. No nic naraze jesteśmy najbiedniejszym krajem UE według badan. wiec za kilka lat może byc tylko lepiej ... Windows home. 5 tys zł średni zarobek 800 zł hehhe
Ociu
Mi udało się przekabacić rodziców na linuksa. Korzystam z ubuntu. Jako, że brak musiał mieć windowsa zakupiłem orginalne oprogramowanie + openOffice.
Ariok
mike_mech- ok zakladajac ze przyszlo mi na kapa 30gb w ciagu miesiaca jak ktos to moze zauwazyc przeciez to sa dane krazace po necie i laczach.Ktoś musiał by mieć podgląd na mego kąpa, albo musiałbym mieć jakiegoś szpiega (program )który by informował na bieżąco organy ścigania że taka osoba coś tam ściąga. Albo administrator serwera na którym znajdują się nie legalne programy musiałby zgłaszać policji że taki adres IP. Ściągnął to i tamto. Nobo jak inaczej można kogoś takiego namierzyć?
Sprecyzuje koleś ściąga 4-6 filmów miesięcznie parę mp3 na własne potrzeby gdy nie korzysta z DC++ ani emule nie jest w osiedlowej sieci a nie ma neostrady (bo tpsa lubi własnych klientów zgłaszać policji) to jak go złapać.
mike_mech- widze ze jesteś obeznany troszkę wiec powiedz jakich metod można użyć do namierzania piratów, jak to dokładnie działa.
ps.
kumpel kupił laptopa bez systemu-dlaczego- w sklepie mu idiota powiedział że to aż 350zł kosztuje i że pirat jest bardziej opłacalny. Ręce opadają, laptop i jeszcze na nielegalu. Po rozmowie z nim ma już orginał i problem utraty kompa na start.
mike
Cytat(Ariok @ 21.02.2007, 22:14:46 ) *
ok zakladajac ze przyszlo mi na kapa 30gb w ciagu miesiaca jak ktos to moze zauwazyc przeciez to sa dane krazace po necie i laczach.Ktoś musiał by mieć podgląd na mego kąpa, albo musiałbym mieć jakiegoś szpiega (program )który by informował na bieżąco organy ścigania że taka osoba coś tam ściąga.
Nie jest konieczne wgląd w Twój komputer. Wystarczy monitorowanie łącza. Pamiętaj, że zanim coś dotrze na jakikolwiek komputer to zawsze musi przejść przez jakiś serwer, router, etc. Nic nie stoi na przeszkodzie aby administrator takiego węzła monitorował ruch pakietów i ich natężenie. Potem łatwo powiedzieć, że koleś ten a ten o takim a nie innym numerze IP w tym miesiącu zassał, powiedzmy, 60GB i wysłał ze 20GB. Jest to już bardzo uzasadnione podejrzenie, że koleś ściąga nie tylko "na własny użytek" (co przecież też legalne nie jest) to na dodatek wysyła w świat sporo. Policja ma prawo się nim zainteresować o ile dostanie informację o takim delikwencie smile.gif

Albo administrator serwera na którym znajdują się nie legalne programy musiałby zgłaszać policji że taki adres IP. Ściągnął to i tamto. Nobo jak inaczej można kogoś takiego namierzyć?
Dokładnie. Czyli to co napisałem powyżej.

Sprecyzuje koleś ściąga 4-6 filmów miesięcznie parę mp3 na własne potrzeby gdy nie korzysta z DC++ ani emule nie jest w osiedlowej sieci a nie ma neostrady (bo tpsa lubi własnych klientów zgłaszać policji) to jak go złapać.
Wtedy sam musiałby być dużym dostawcą usług internetowych. W przeciwnym wypadku zawsze stoi w jakiejś sieci. Czy to dużej, czy to małej. Ale zawsze ma internet od dostawcy internetowego. A tu nie stoi nic na przeszkodzie żeby ktoś poinformował policję ile ściąga danych.

kumpel kupił laptopa bez systemu-dlaczego- w sklepie mu idiota powiedział że to aż 350zł kosztuje i że pirat jest bardziej opłacalny. Ręce opadają, laptop i jeszcze na nielegalu. Po rozmowie z nim ma już orginał i problem utraty kompa na start.
To w takim razie nagroda głupoty dla sprzedawcy. Baran z dwóch powodów.
1. Zachęca do kradzieży (jakby się uprzeć to i na to by paragraf znalazł smile.gif ) i szerzy złodziejstwo w społeczeństwie.
2. Skoro kolega polegał w całości na zdaniu sprzedawcy jako na kimś kto ma u niego autorytet. To sprzedawca powinien go nastraszyć (a ładniej mówiąc zareklamować) i ten system mu sprzedać.

Nie dość, że byłby uczciwy to bogatszy o kilka złotych smile.gif

Oczywiście, informacje o użytkownikach ściągających dużo danych nie są tak często rozdawane. Dzieje się tak (podejrzewam) tylko w sytuacji kiedy ktoś ewidentnie piratuje a przyjęte przez nas 30GB to w tydzień wyrabia.
Ja osobiście takiego złodzieja od razy był zgłosił.
Ariok
http://www.di.com.pl/news/15657,Policja_za...an_piratow.html

poczytajcie tam na dole jest więcej artykułów
Zbłąkany
@mike_mech:

Ja sądzę, że administratorzy wolą sami najpierw spróbować takiego delikwenta podporządkować pod prawo, np. grożąc, że to zgłoszą, albo zablokują dostęp do internetu takiej osobie (takie groźby ogranicza tylko wyobraźnia). Przekazanie takowych logów policji to ostateczność, bo wtedy policja może skontrolować wszystko, a żaden administrator nie lubi, jak się mu wchodzi w robotę (to wie każdy). Oczywiście istnieją perełki w rodzaju tego cytatu winksmiley.jpg , ale są one raczej rzadko spotykane, a to dlatego, że jako pierwszy zawsze obrywa administrator, np.: nie zgłosił tego wcześniej, albo, że źle zabezpieczył sieć, itd...
mike
Cytat(Zbłąkany @ 23.02.2007, 08:42:16 ) *
@mike_mech:

Ja sądzę, że (...)
Zgadzam się z Tobą.
To co napisałem wcześniej to właśnie taka ostateczność.
Ja też bym nie chciał wywlekać takich rzeczy poza serwer i użytkowników.
maryaan
Cytat(mike_mech @ 21.02.2007, 11:46:08 ) *
Tego ukryć się nie da.
pewnie ze sie nie da, ale ilosc sciagnietych danych jeszcze o niczym nie swiadczy, mozna sciagajac calkowicie legalne pliki wykorzystac te 30GB w ciagu tygodnia (w zaleznosci od szybkosci lacza oczywiscie) i nie bedzie to jakis specjalny wyczyn. Ale fakt jest faktem ze trafiaja sie osoby (niestety czesto) ktore zdzieraja z sieci tyle ile sie da, bo przeciez jest "za darmo" i moze sie kiedys przyda. Wystarczy popatrzec ile osob jechalo po limitach neostrady, np na laczu 1Mb limit byl 25GB, niby malo bo da sie wykorzystac w kilka dni, ale dla osoby ktora silowo nie ssala filmow czy programow z p2p limit byl nie do pokonania, przy normalnym uzywaniu neta wykorzystany limit wynosil srednio od ~5 - ~13 GB z tego co pamietam (na laczu 512Kb i 1Mb). Namietni downloaderzy przenosili sie z neo na sieci osiedlowe i tam obciazali lacza z czego niestety administratorzy za bardzo zadowoloeni nie byli i kosili caly ruch p2p. Dalej zle, wiec teraz wracaja na neo i jej klony zeby bez ograniczen ciagnac co tylko wyszukiwarka w programie do p2p znalezc potrafi
shpyo
Policja puka do drzwi smile.gif
http://wiadomosci.onet.pl/1488374,18,item.html

Na osiedlu obok, zawineli dwie osoby, zabezpieczyli serwer DC.
Jak ich wykryli? Prosto - każdy z nich udostępniał gigabajty danych na p2p.

Z kolei na innym osiedlu (też obok mojego tongue.gif) wpadli do admina sieci i kazali podać listę komputerów które generowały największy upload i download.

Nie rozumiem ludzi, którzy kupują sobie kompy za kilka tysięcy złotych i nie mogą wydać tych 300 zeta na windę...
Wykrywacz
Kwestia OS to jedna sprawa. Ale to nie jest zasadniczy problem przy tych którzy ciągną dziesiątki GB. To jest raczej kwestia społecznego przyzwolenia na tego typu kradzież. Zobacz jak dla niewielu osób jest to rzecz zła.
Turgon
shpyo: Wiesz ja na kompa wydałem ok. 1000 i nie mam więcej biggrin.gif
seaquest
To jak cie nie stać na winde, to jej nie używaj...
Wykrywacz
Tak Turgon wiemy że nie używasz Windowsa, tylko Linuxa.
Ale z twojej wypowiedzi wywnioskować można, że kradniesz poprzez ściąganie nielegalnego softu.
Swoją drogą nie masz co się przejmować, nikt nie wymaga od 14 latka (bez urazy), żeby miał forsę. Jeżeli faktycznie ściągasz nielegalny soft co można wywnioskować, to pragnął bym cię powiadomić, że jeżeli zostaniesz złapany na przestępstwie to nie ty a twoi rodzice będą ponosić tego konsekwencję.

W nawiązaniu do wypowiedzi seaquesta, jeżeli cię nie stać to nie używaj....
Turgon
Wykrywacz and Seaquest: Nie używam nie legala, bo po co ? Najnowsze gry mnie nie pociągają, a od czasu do czasu kupię sobie jakąś strategię, ale lubię stary styl, więc generalnie nie wydaje za dużo smile.gif Wolę wydać 3000 zł na nową gitarę niż na jakiegoś Adobe Photoshopa smile.gif
Speedy
o jaa... za 3000 zł możesz sobie kupić gitarę lepszą niż ma Desperado! Na takiej szkoda by było w ogóle grać tongue.gif.

Apropos tematu, ostatnio dowiedziałem się, że do mojego znajomego (mieszkanie prywatne) wpadła policja z nakazem i zarekwirowała komputer z całą masą nielegalnych filmów, które ściągał w ostatnim czasie jak najęty - komputer się nie wyłączał - chodził prawie cały czas - 24 h/dobę winksmiley.jpg.
Turgon
Speedy: Są droższe smile.gif Jak takiś mądry, to proszę kup mi nowego Fendera z Custom Shopa z 3 Humbami full wypas za 56k zł smile.gif Ja za to pokarzę Ci foty jak na nim gram... Korzystna umowa nieprawdaż?

Co do tematu nie dziwię się wcale. Do klientów firmy nie raz Policja wpadała smile.gif
bogdan89
a ja dowiedzialem sie od mojego kuzyna - policjanta z resztą - że to jedynie jest propaganda...
ale nie w nikam winksmiley.jpg
i żebyście mnie nie zjedli od razu powiem, że używam legalnego systemu Windows.

ale mam inne pytanie... otóż ściągam sobie z sieci (p2p) kilka odcinków Prison Break (wersję tvRIP), czy to jest nielegalne? skoro przecież jakby mi się chcialo w poniedzialki całą noc nie spać, mógłbym sobie to sam nagrać na DVD z telewizji FOX, która dostępna jest na tv satelitarnej. :|
Można to ściągać i później udostępniać?
Turgon
W sumie nie biggrin.gif To drugie może by tak źle nie potraktowali smile.gif Bo programy można rejestrować chyba do ponownego odtworzenia.
tiraeth
bogdan, jeżeli Ci nie udowodnią, że ściągałeś, to nic Ci nie grozi. Gorzej, gdyby mieli wgląd w udostępnione z Twojego PC smile.gif
starach
Imperatyw kategoryczny Kanta się kłania.
Chociaż sądząc po postach u niektórych tutaj jakoś kiepsko z moralnością.
Po co ściągać pirackie programy, skoro są legalne odpowiedniki ?
Po co ściągać j.w. filmy ?!
Po co ściągać j.w. gry ?!
Bezsensowne marnowanie czasu.
Owszem każdemu jest potrzebna rozrywka, ale niekoniecznie trzeba ją łączyć z kradzieżą.
Ja ściągam filmy, sęk w tym że są to filmy rozprowadzane jako freefansub'y.
( nie wiem co mi do łba strzeliło żeby się wypowiedzieć w tym 17 stronicowym śmietniku,
ale skoro już napisałem tych kilka słów to 'submit' )
sztosz
@orglee: Nie każdy chce tego samego. Pamiętaj też, że Imperatyw Kategoryczny nie mówi nic ogólnie o uniwersalności "maksym". Więc nieodpłatne dzielenie się tak zwaną "własnością intelektualną" nie stoi w cale w sprzeczności Imperatywu Kategorycznego.
bogdan89
@tiraeth: po obejrzeniu wszystkich tych odcinków Prison Break, które zostały wyemitowane juz na antenie FOX, doszedlem do wniosnu, że mogą mi udowodnić wiele rzeczy, nawet takich których nie zrobiłem... biggrin.gif

ale nie o to tutaj chodzi... co ma do rzeczy to, że ja od kogoś to ściągnąłem... przecież to tak ja poszedłbym do kolegi z kasetą VHS i nagrał sobie jeden odcinek "M jak Miłość", bo u mnie śnieży TVP2.
seaquest
bogdan89: ale Ty to udostępniasz dalej... I to jest przestępstwo...

A poza tym bez przesady... Chyba trochę za dużo naoglądałeś się tego Prison Breaka.
Jojo
Nie wiem czy ten link się już w tym temacie pojawił (nie chciało mi się czytać wszystkiego), ale jakiś czas temu przeglądając RSSy natknąłem się na taki artykuł:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,68367,3868855.html
Oczywiście dotyczy to konkretnej sytuacji, która miała miejsce w Częstochowie, ale uważam, że podejście Policji w całym kraju jest podobne.
bogdan89
... bo policja nie wchodzi do zwykłych użytkowników!
Rozmawiałem z policjantem z Wrocławia, i od niego wiem, że internetowe newsy, typu: "policja zatrzymała osobę która miała nielegalnego Windowsa" to tylko propaganda, aby promowac uzywanie oryginalnego oprogramowania.

Gorzej z tymi co nie tylko używają tego oprogramowania, ale także na szeroką skalę je rozprowadzają mając przy tym kasę dla siebie. Takich policja powinna ścigac...

No i dowiedzialem się też, że nielegalne jest ściąganie tzw. tvRIPA jakiegokolwiek serialu winksmiley.jpg chyba, że calkiem już tego nie rozumiem i karane jest tylko zarabianie na takich tvRipach a posiadac sobie takie moge :|

edit:
Telewizyjni piraci się nie poddają
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.