Cytat
Wracając do początku postu - nikt chyba nie zaprzeczy, że ms przegina z cenami.
Skoro owe ceny, są dla Ciebie nieuzasadnione, to dlaczego wybierasz ich produkty? Jest wiele alternatywnych rozwiazan, darmowych. Nie musisz korzystac z oprogramowania Microsoftu. Jesli nie podoba Ci sie cena BMW - chociaz autko moze byc calkiem fajne - jezdzisz kupionym za grosze maluchem. Tez samochod.
Jesli zas mimo tego sciagasz te kopie nowego Windows czy Office, to cos w tym jest, nieprawdaz?
Cytat
Ale nie ważne - sytuacja jest taka - za produkty MS należy płacić i na dodatek MS pośrednio zmusza do używania własnego systemu. Tak więc MS wymusza od ludzi pieniądze, a ludziom brakuje.
M. in. prowadze dzialalnosc gospodarcza i jakos nigdy nie odczulem, ze MS zmuszal mnie do czegokolwiek. Powiem wiecej. W naszym kraju ZUS nakazuje - jesli zatrudniasz powyzej 5ciu osob - rozliczac sie za pomoca programu Platnik. Program jest napisany tylko dla Windows, wiec w pewnym sensie czuje sie przez ZUS zmuszony do uzywania systemu Windows... Ale chwila, moment. Czy to oznacza, ze musze go zakupic i zmontowac komputer specjalnie pod niego? Nie, gdyz sa biura rachunkowe, ktore te robote moga odwalic za mnie. Teraz wystarczy wziasc kalkulator, obliczyc zyski i straty i wierz mi... tego samego dnia bedziesz wracal do domu z pudelkiem Windowsa.
Nastepny przyklad. Dziecko wraca Ci do domu placzac, ze widzialo w gazecie gre, yyy, jakas tam (nic mi teraz do glowy nie przychodzi) dzialajaca tylko pod Windows. Jest problem, gdyz na Twoim Linuxie/innym Open Source owa gra wyjdzie, albo nie, w przeciagu kilku lat. Czy jest to wina Microsoftu, ze WSZYSTKIE (nie bede wspominal o tych dwoch, trzech, co czasem cos pod Linuxa napisza) firmy maja systemy Open Source gdzies? Chyba cos w tym jest...
Kolejny przyklad. Molochy jak Adobe, Macromedia, Newtek, Discreet, zarzekaja sie od lat, ze (jak w przypadku palenia papierosow) od "nowego roku" zaczna pisac soft pod Linuxa. I mamy. Adobe zrobilo Acrobata, Macromedia sprzedala sie Adobe, Newtek udaje ze tematu nie ma a Discreet robi plastikowe kulki w 3D Max. Cos srednio im sie to udaje. W przypadku Adobe byly juz konferencje prasowe na ten temat. Sadze, ze kiedys Photoshop powstanie na Linuxa, ale co z tego. Bedzie masa innych programow, ktorych nam bedzie brakowac.
Do czego zmierzam. Owszem, mozna bawic sie w teorie spiskowe i zyc w przekonaniu, ze Microsoft dosypuje cos do wody i wykupuje spoty podprogowe w TV, aby kazdy kupowal ich produkty. Lecz - tak na zdrowy rozsadek - wiesz, ze tak nie jest.
To co napisales, jest czystym zerznietym tekstem z grup dyskusyjnych/for o Linuxie. Tam, ludzie o niespelnionych pragnieniach i z mnostwem wolnego czasu, wymyslaja kilobajty demagogicznych tekstow, ktore dzialaja na mlodych ludzi niczym miod na pszczoly.
Cytat
cała polska działa "pod MS"
Urząd Miasta Karpacz, Urząd Miasta Jelenia Góra, Gmina Piechowice, Gmina Szklarska Poręba, Gmina Miłków, i inni, a jest tego jeszcze troche. To okoliczne miasteczka - z terenow Dolnego Slaska, których jednostki centralne korzystają z systemów Linux. Tylko, ze jakos nikt nigdy nie wpadl na pomysl wylac gorzkie zale do Linux+ czy zglosic to chlopakom z linuxnews.pl. Jesli piszesz "cała", to sprecyzuj, bo to co piszesz samo zakrawa na demagogie. Strasznie duzo uzyles w tekscie slowa: "wymusza". Tam gdzie mieszkasz Policja wchodzi do domow i leje palka kazdego z Linuxem?
I teraz cos na zakonczenie:
- czuje sie zmuszany przez swiat do zmiany auta, bo cena ropy jest duzo nizsza niz cena benzyny
- czuje sie zmuszony przez producenta gry X, poniewaz jego produkt zabija mi komputer i musze zmienic karte graficzna
- czuje sie zmuszony zjesc w knajpie azjatyckiej, bo jak bylem ostatnim razem to mi cholernie smakowalo i codziennie o tym mysle (to samo tyczy sie jednej takiej pizzerii - spisek do kwadratu?)
- ci co wymyslili ogrzewanie gazowe swoimi debilnymi reklamami zmuszaja mnie do zmiany z pieca koksowego na gaz. co gorsza, musze za te wygode wiecej zaplacic... ba! i sam montaz bedzie mnie w cholere kosztowal
- to samo tyczy sie okien plastikowych, nowoczesnych farb, lozka wodnego i telewizora 42"
- mozecie sobie tylko co czuje moja zona w sklepie ze szmatami dla kobiet