Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarobki programisty
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
nasty
Cytat
Co masz na myśli pisząc "udokumentowane doświadczenie"?
Mam na myśli doświadczenie, które możesz wpisac w CV, gdzie potencjalny pracodawca zawsze mógłby poprosić o referencje.
czyli:
Cytat
Ja mam na swoim koncie ~5 lat freelancerki + pół roku pracy stałej ale niestety w niewielkiej firmie.
Czyli masz pół roku udokumentowanego doświadczenie i - podejżewam że - imponujące portfolio smile.gif

Cytat
Wszyscy cieszymy się twoim sukcesem (...)
ROTFL biggrin.gif
nrm
Cytat(JoShiMa @ 21.01.2009, 11:37:54 ) *
No chyba żarty sobie stroisz. Po pierwsze wszystko zależy od regionu. Ja tam nie wiem jak jest w Dąbrowie, ale według Twoich danych to ja chyba jestem megakillerem hi hi hi

nawet minikillerem nie jesteś, po prostu masz szczęście winksmiley.jpg

Stawki podane przez phpiona są całkiem realne, taka średnia: gorsi dostają mniej, lepsi trochę więcej.
Seta7
Te stawki 20/30 na godzinę to chyba stawki programistów z małym doświadczeniem. Ile może dostać programista php w wawie z 5-letnim udokumentowanym doświadczeniem ?
nasty
Brutto, 6 000+ zł.

Przepraszam, nie doczytałem ze PHP, ale Java i .NET to tyle.
nrm
Cytat(Seta7 @ 21.01.2009, 12:38:10 ) *
Te stawki 20/30 na godzinę to chyba stawki programistów z małym doświadczeniem.

Nie dałbym 4800 zł brutto programiście z małym doświadczeniem i nie wiem czy ktokolwiek tyle by takiemu dał.
mike
Cytat(Wykrywacz @ 21.01.2009, 11:56:50 ) *
Planuje wziąć 2-3 ludzi do pracy zdalnej, na umowę zlecenie 1-2 zajmujących się c# i jednego od php'a i myślę aby zaproponować, za dzień pracy nad projektem w wypadku C# 200-300zł netto w wypadku PHP'owca 200-250zł również netto.

Czy sądzicie że to dobra propozycja? (ciągłość zleceń różna)
To zależy od trybu pracy, sposobu rozliczania czasu i przede wszystkim to zależy od stałości pracy.
Na jak długo i z jaką gwarancją ciągłości zatrudnienia jestes w stanie związać się z kimś współpracą?

Sama kasa jest OK. Ala kasa to nie wszystko.
JoShiMa
Cytat(nasty @ 21.01.2009, 14:27:23 ) *
Cytat
Ja mam na swoim koncie ~5 lat freelancerki + pół roku pracy stałej ale niestety w niewielkiej firmie.

Czyli masz pół roku udokumentowanego doświadczenie i - podejżewam że - imponujące portfolio smile.gif
ROTFL biggrin.gif

Nie zgadzam się. Przecież pracując jako Freelaner możesz udokumentować swoje doświadczenie. Szczególnie jeśli się robi aplikacje webowe. Każdy może wejść i zobaczyć jak działają czy wyglądają lub skontaktować się z właścicielem i potwierdzić autorstwo. W czym problem?

Cytat
nawet minikillerem nie jesteś, po prostu masz szczęście winksmiley.jpg

Stawki podane przez phpiona są całkiem realne, taka średnia: gorsi dostają mniej, lepsi trochę więcej.

No wiem, że nie jestem (obiektywnie) megakillerem ale też nie jest tak, że mam mega szczęście. Po prostu różnice w zależności od regionu są bardzo duże.

Cytat
Brutto, 6 000+ zł.

Przepraszam, nie doczytałem ze PHP, ale Java i .NET to tyle.

PHPowiec też może tyle wyciągnąć smile.gif W Warszawie z 5-letnim doświadczeniem. Java, C, C++ to nawet 10 000 PLN (mówię z doświadczenia smile.gif )
Wykrywacz
Zakładam 8h faktycznego czasu pracy. Dla uproszczenia na każdy dzień chciałbym z pracownikiem ustalić co jest możliwe do napisania przez niego przez 8h i z tego go rozliczał.

Przy zachowaniu stałości pracy jako takiej, aczkolwiek póki co nie stałości zleceń, gdyby taka była myślałbym o umowie o pracę i siedzeniu w biurze przez pracownika.

Na razie takie osoby będą mi potrzebne, jeżeli obecnymi siłami nie damy rady pokryć obecnej pracy, a planuje wykonać parę działań aby ilość zleceń zwiększyć, czy wyjdzie.... jak bym miał pewność brał bym ludzi do zespołu, a tak to nie stać mnie na nowych etatowych.
nasty
Cytat
Nie zgadzam się. Przecież pracując jako Freelaner możesz udokumentować swoje doświadczenie. Szczególnie jeśli się robi aplikacje webowe. Każdy może wejść i zobaczyć jak działają czy wyglądają lub skontaktować się z właścicielem i potwierdzić autorstwo. W czym problem?
Temu napisałem ze "+ portfolio".

Cytat
PHPowiec też może tyle wyciągnąć smile.gif W Warszawie z 5-letnim doświadczeniem. Java, C, C++ to nawet 10 000 PLN (mówię z doświadczenia smile.gif )
A widzisz tam taki plusik po 6000? smile.gif ja podałem dolną granice a Ty - no chyba że nie potrafie czytać ze zrozumieniem - górna ( "nawet" ) smile.gif
JoShiMa
Cytat(nasty @ 22.01.2009, 01:41:27 ) *
Temu napisałem ze "+ portfolio".

A to nie jest udokumentowanie? Bo chyba nie rozumiem co masz na myśli pisząc "udokumentować"

Cytat(nasty @ 22.01.2009, 01:41:27 ) *
A widzisz tam taki plusik po 6000? smile.gif ja podałem dolną granice a Ty - no chyba że nie potrafie czytać ze zrozumieniem - górna ( "nawet" ) smile.gif

E tam zaraz górną. Osiągalną smile.gif niestety nie wszędzie w Polsce. No ale masz rację plusa nie zauważyłam.
mike
Wynagrodzenie programistów PHP kończy sie tam gdzie zaczyna się wynagrodzenie programistów Java i .NET.
Dlatego między innymi uciekam z PHP.
rzymek01
A orientujecie się może ile moze zarabiać programista c++?

i jakie narzedzia musi bezwzględnie znać?
c3zi
@mike Aż tak dramatycznie to nie jest. Wątpię, aby zarobki programistów JAVY zaczynały się od 6k, a wiadomo że PHPowiec możę tyle wyciągnąć.
mike
Cytat(c3zi @ 22.01.2009, 10:39:55 ) *
@mike Aż tak dramatycznie to nie jest. Wątpię, aby zarobki programistów JAVY zaczynały się od 6k, a wiadomo że PHPowiec możę tyle wyciągnąć.
Ależ właśnie dokładnie tak jest.
JoShiMa
Cytat(mike @ 22.01.2009, 11:59:35 ) *
Wynagrodzenie programistów PHP kończy sie tam gdzie zaczyna się wynagrodzenie programistów Java i .NET.

Nie dziwię się. Jesteś facetem i jakoś tak ciążą na Was pewne potrzeby finansowe snitch.gif. Ja sobie mogę pozwolić na to, żeby robić to co mnie kręci oczywiście oczywiście jeśli jest to należycie do(wy)cenione

Cytat(rzymek01 @ 22.01.2009, 12:33:19 ) *
A orientujecie się może ile moze zarabiać programista c++?

Nawet i dychę brutto albo więcej, oczywiście jak się legitymuje stosownym doświadczeniem, wiedzą i umiejętnościami. A co do narzędzi, które jednoznacznie kojarzą mi się z c++ to pewnie głównie VS, ale przypuszczam, że to nie wszystko jednak tu szerszego doświadczenia nie mam.

Cytat(c3zi @ 22.01.2009, 12:39:55 ) *

Wiadomo, że te 6000+ to nie dla każdego kto sobie napisze w CV, że zna Javę...
graft
Jestem ciekaw ilu z Was - podających zarobki - zarabia na umowie takie lub podobne pieniądze.

Pytanie: Kto z Waz zarabia (pomijając własne działalności) więcej niż 6000 netto? To chyba żadna tajemnica, pisząc "incognito"...

Ja bym nie podpisał umowy z pracownikiem na 6k czy 10k. Premia owszem - projekt zakończony, przyniósł zyski - mogę dać premię, ale nigdy na umowie. Mając sztab pracowników zarabiających takie pieniądze musiałbym spać z jednym okiem otwartym, bo po paru miesiącach pracy, cały personel mógłby po prostu odejść na swoje, a ja bym został z ręką w nocniku...

Mówmy o średnich zarobkach programistów, wiadomo, że osoby odpowiedzialne, starsi programiści osiągają bardzo dobre zarobki. W dolnośląskim świeży programista PHP może liczyć na 3000-4000 netto + premia. W małych miastach jest koszmar - nawet 1400 potrafią zaoferować - z tym, że często stanowisko programisty jest naciągane i powinno być nazwane "łeb-master"...
nasty
Cytat(mike @ 22.01.2009, 09:59:35 ) *

Nie mogłeś tego lepiej ująć! smile.gif
c3zi
@mike U mnie w mieście programiści JAVA dostają ok. 2500 netto, co jest stosunkowo dobrym wynagrodzeniem (oczywiście patrząc na region).
W moim regionie 80% programistów JAVA pracuje w "większej" firmie, natomiast z programistami PHP bywa różnie, często są to małe firmy, które .. mało płacą.

Myślę, że w tym roku stawki oraz wymagania kandytatów spadną. Zacznie się myśleć, gdzie pracować, a nie za ile smile.gif
kaszewczyk
Witam, jestem nowy w świecie php ale nie w świecie programowania robiłem to już w c/c++ oczywiście poziom zaawansowania moich umiejetności nie jest wysoki ale cos tam umiem winksmiley.jpg a mam pewną potrzebę stworzenia niewiekiej strony, więc przez następnych kilka tygodni będę dzielił się z wami moimi wątpliwościami odnośnie php.

Mój pierwszy post postanowiłem napisać w tym temacie ponieważ przypomniała mi się zabawna sytuacja która miała miejsce na ćwiczeniach z SO kiedy to kolega męcząc się z jakimś skrypcikiem zostałem zauważony przez prowadzącego ten podszedl do niego i oczywiście problem uznał za banalny i demonstralnie wygłosił "ojj uczcie się, bo będziecie wymieniać papier w drukarce za 1500 zł", wtedy kazdy wtedy zaczął go wypytywać o namiary na tą firme co płaci tyle za takie rzeczy tongue.gif
Ale wracjąc do tematu, wydaje mi się że płace programistów są uzależnione od samego języka jakiego używają i jakie owy język daje możliwości. W przypadku programowania aplikacji internetowych też dużą wage ma firma w jakiej się pracuje, no i sama znajomość php i xhtml nie jest wystarczająca wystarczy spojrzeć na wymagania pracodawców: js, sql, php, css, xhtml i to połowę przynajmniej w stopniu dobrym. Więc jeśli jesteś dobry w tym co robisz i robisz to sumiennie to w zależności od regionu i miasta i oczywiście warunków finansowych twojej firmy na starcie powinieneś dostać około 2000-4000 zł

~kaszewczyk
yaro
Zapraszam do Krakowa albo Warszawy, tutaj znajdziecie płace po 4k na reke, a i ktos z duzym doświadczeniem to 5,6k. Tylko jest jeden mały problem, ceny mieszkań i ogólenie rzecz ujmując, życie jest dużo droższe niż w mniejszych miastach. Wiec nie jest łatwo zrobić porówanienie.
Programiści PHP nie są najlepiej opłacani, za dużo ludzi zna php i w zbyt młodym wieku. Nie mam nic przeciwko żeby ktoś mając 16-18lat pracował, tylko chodzi o to że jego potrzeby finansowe są znacznie mniejsze od tych kto juz skończył studia i chce sie sam utrzymywać. Dzięki temu że php jest stosunkowo łatwo sie nauczyć to jest gorzej opłacany.

Mnie bardzo kręci JavaScript, tylko że w Polsce jest to raczej mało opłacalny język, bo raczej potrzebują ludzi z talentem grafika + javascript, a nie tylko i wyłącznie js :/ Mnie pasowałoby cos takiego jak praca nad YUI, jQuery, no ale jakos w Polsce o tym moge pomarzyc, nieważne winksmiley.jpg

Tak samo jak @mike przerzucam sie na .NET. Na pewno php pozostanie u mnie na zawsze, bo od niego sie zaczęło tongue.gif
plurr
popieram mike z przejsciem PHP => JAVA.
JAVA daje wiecej mozliwosci. A więcej możliwości to większe zapotrzebowanie na programistów. Co dalej za tym idzie, większe zarobki.

Nawet ostatnio oglądałem program w tv, w którym ludzie robili samochody poruszające się bez kierowcy - zgadnijcie w czym wiekszość z nich pisała oprogramowanie ? smile.gif Oczywiscie JAVA.
Ten język jest nawet w telewizji cyfrowej.

Od strony samego języka to ucząc się javy, zaczynam dostrzegać coraz to więcej dziur w phpie.

Co do sedna tematu, to wątpie że na śląsku któryś programista php zarobi więcej niż 4k. Średnia pewnie wynosi 2.5.
Z drugiej strony temat zarobków, jest teraz tematem tabu i mozna sobie tylko spekulowac.
chlebik
Pisalem ladnego posta, ale Opera mi zastrajkowala i sie postanowila wylaczyc (sic!). Zatem na krotko, nie pisze ile zarabiam bo nie moge (klauzula w umowie o prace), ale podaje zarobki orientacyjne dla WARSZAWY i wszystko NETTO:

- 0 doswiadczenia lub jakies duperele klepane znajomym, najczesciej student, umowa o dzielo/zlecenie, czesto niepelny wymiar godzin - 1,5k - 2,5k

- cos tam juz sklepal i napisal. Pracowal w firmie, z innymi programistami, umie napisac kod, za ktory nie musi sie wstydzic. 2k-4k.

- zna sie na temacie. Pisal w 1/2 frameworkach, zna je dobrze, jest w stanie myslec i zna sie nie tylko na kodowaniu (JS, bazy, serwery, sieci jako takie), czyli taki 'starszy programista'. Oczywiscie umowa o prace, kilkanascie lat doswiadczenia ( > 2) - 3k-6k.

Widelki sa duze, a i wymagania tez dosc orientacyjne. Niestety w tej dziedzinie jest tyle 'IFow', ze trudno podac jakakolwiek prawidlowosc. Polecam rowniez podobny watek na konkurencyjny forum o Rubym - link.

Co do dyskusji pobocznej o zarobkach Java to mowiac o Warszawie to prawidlowosc podana przez Mike'a jest jak najbardziej odpowiednia. Z informacji z trzeciej reki, wiem, ze standardowo na etacie javowcy dostaja w stolicy ok. 8k netto, starsi wyciagaja ponad >10k netto. Tutaj polecam linki - gazeta, a takze pewna grupe dyskusyjna.
kris2
Cytat(plurr @ 23.01.2009, 22:35:37 ) *
popieram mike z przejsciem PHP => JAVA.
JAVA daje wiecej mozliwosci. A więcej możliwości to większe zapotrzebowanie na programistów. Co dalej za tym idzie, większe zarobki.

Zupełnie się z wami nie zgadzam. JAVA jest dla klepaczy kodu którzy chcą siedzieć w open space z innymi klepaczami i robić nudny soft. Ja programuje bo to lubie i nawet gdyby przy JAVIE była większa kasa to wolę PHP bo tutaj są ciekawsze wyzwania są też szanse by porobić własne rzeczy, co w JAVIE jest raczej mało prawdopodobne. Skazujesz siebie samego na pracę dla kogoś bo trudniej jest się z czymś wybić indywidualnie. To też nie prawda że programista JAVA wyciąga o wiele więcej. Piszecie ze 8-10K netto. W PHP też można tyle zarobic, tylko oprócz PHP trzeba też wymiatać w bazach danych, znać się świetnie na optymalizacji PHP, serwerów, baz danych. Myślec kreatywnie i znać perfect angielski. Prawda jest taka że w PHP średnie zarobki są o wiele niższe bo większość programistów jest zupełnie niewykwalifikowana. A skąd to wiem? bo poprawiam wasz kod smile.gif czasem jak klienci pokazuja mi kwiatki niektórych programistów to nie wiadomo śmieć się czy płakać. Zapytania SQL trwające 2 minuty i mające dwie strony A4 , które można zmieścić w 5 linijkach i 20 ms. albo odpytywanie się w pętli o rekordy bo ktoś nie słyszał o funkcji JOIN. i dlatego niektorzy zarabiają 10zł za godzine a inni 100zl. Czasem cztero osobowy zespół programistów zarabiających 10zl/h robi soft 4 miesiące, który jeden programista potrafi napisać w miesiąc ale trzeba mu płacić 50-80zl/h (sami policzcie co się bardziej opłaca).
Zeby programować w javie trzeba być już o poziom wyżej , pewnie dlatego minimalne/średnie zarobki są większe. Chociaż tam też sie trafiają "geniusze" .

Cytat(yaro @ 23.01.2009, 22:04:12 ) *
Mnie bardzo kręci JavaScript, tylko że w Polsce jest to raczej mało opłacalny język, bo raczej potrzebują ludzi z talentem grafika + javascript, a nie tylko i wyłącznie js :/ Mnie pasowałoby cos takiego jak praca nad YUI, jQuery, no ale jakos w Polsce o tym moge pomarzyc, nieważne winksmiley.jpg

Nie wiem jak sobie wyobrażasz pracę znając tylko js? niby co to jQuery mialo by robic, odwoluwać się do gołych HTML'i. js ma sens jak znasz php, rally, .net albo pythona. Nie wiem dlaczego wszyscy chcą się tak specjalizować?!? Dobry programista powinien znać podstawy wielu języków, wymiatać w minimum trzech i być w stanie nauczyć się kolejnego w bardzo krótkim czasie. W zyciu nie uczyłem się js ani ajaxa, to po prostu samo przyszło gdy potrzebne były rozszerzenia client side do moich skryptów w PHP i nie wyobrażam sobie firmy która tworzyła by stanowiska tylko programistów js, normalnie jakis absurd. No może jakby gry robili w js ale jakie jest zapotrzebowanie na takie coś?
Poza tym co to za sformułowanie "w Polsce moge o tym pomarzyć" ? Dziś mamy erę internetu, nawet moja babcia ma komputer, a ja i większość moich znajomych pracujemy online dla pracodawców na drugim końcu świata. Więc nie ma różnicy czy siedzisz w polsce, Indii , Chinach czy USA. jeżeli jesteś w czymś na prawdę dobry to prace znajdziesz spokojnie. Chyba że lubisz siedzieć w biurze , pogadać z kolegami , wypić dwie kawki i poczytac newsy zanim siądziesz do pracy smile.gif no to rzeczywiście zostaje tylko praca stacjonarna. W zdalnej pracy nie ma takich luksusów bo placą za efekty.
mike
Cytat(kris2 @ 24.01.2009, 20:41:08 ) *
To też nie prawda że programista JAVA wyciąga o wiele więcej.
Prawda jest taka że w PHP średnie zarobki są o wiele niższe (...)
Jak się zdecydujesz wróć do nas tongue.gif
kris2
Cytat(mike @ 24.01.2009, 21:11:19 ) *
Jak się zdecydujesz wróć do nas tongue.gif

Chyba masz jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem(jak 70% polaków). Jest różnica między tym co można maksymalnie wyciągnąć (tutaj uważam że w obu technologiach da się zarobić maksymalnie tyle sami) a średnimi i minimalnymi zarobkami?
Poza tym nie cytujesz całej wypowiedzi i wyrywasz ją z kontekstu. To takie na poziomie polskiego parlamentu. Gratuluje!
erix
Może by tak wydzielić spór javowcy vs. reszta świata?
chlebik
RE: kris2

Dzizas ale tu nie ma co wydzielac! Po prostu tak jak kolega sam zauwazyl - w PHP TEZ DA SIE ZARABIAC TAKIE PIENIADZE JAK W JAVIE, ALE... I o to "ale" sie rozchodzi - dlaczego jesli jestem koderem mam jednoczesnie byc adminem i specem od baz danych by zarabiac tyle samo co inni bedac tylko koderami?? Troche to dziwne - pisze kod, chce byc w tym dobry, chce zarabiac by moc wziasc ten kredyt na pol miliona zlotych by wybudowac dom, to dlaczego mam jeszcze czytac manuale do Apache/Lighty lub specyfikacje PL/SQL do sniadania? Nie lepiej nauczyc sie tej Javy/NETa/C++/whatever plus jakies tam frameworki i klepac TYLKO KOD bez koniecznosci znania sie na dziesieciu innych rzeczach? Ja mam rodzine, jakies hobby i lubie pic piwo - mam z tego zrezygnowac by 'wymiatac' w swiatku PHP bo znam sie jeszcze na X,Y, Z - a moze lepiej naucze sie JEDNEJ RZECZY i wezme puszke zimnego browara do wlasnego ogrodu?

A co do z kolei "supermegahiper" oryginalnosci PHP - prosze cie nie rozsmieszaj mnie. Ze co niby nowego klepiesz? Kazdy projekt, ktory tworzysz sprawia, ze w ogole przewracasz do gory nogami swoje pojecie o programowaniu i PHP w ogole? To znaczy chyba, ze malo troche przezyles, bo wybacz, ale 90% IT to jest zwykla rzemieslnicza robota, kolejny CMS/CRM/aplikacja webowa, ktore do bolu wcielaja najzwyklejszy w zyciu CRUD i tyle. Nasza-klase, googla i takie tam juz dawno wymyslno i raczej jakis specjalnych przelomow w tej dziedzinie nie widze.

PS. 100zl za godzine pracy biora specjalisci od SAPa, a nie od PHP. Chyba, ze mowisz o pracy dla zagranicznego pracodawcy (o czym chocby wskazuje wspomnienie o perfekcyjnym angielskim).

PS2. "wymiatac w minimum trzech" -> upadlem i zona musiala mnie podnosic z podlogi.

PS3. Nie, nie tworze zapytan na 2 minuty (max to 5 sek, ale to generowanie statystyk), wiem tez do czego sluzy JOIN, EXPLAIN i pare innych oryginalnie brzmiacych hasel smile.gif
kris2
Nie sądzisz że pracując w JAVIE będziesz mial do czynienia z większą ilością wiedzy i bibliotek do opanowania? Bazy danych i tak będą potrzebne w nie mniejszym stopniu niż PHP, a zamiast z apache będziesz się zmagał z bibliotekami sprzętowymi.
Ale tak dyskusja nie ma sensu, większość z was uważa że trzeba się totalnie specjalizować w jednej rzeczy, a ja uważam że jest dokładnie odwrotnie. I każdy powinien iść w swoją stronę smile.gif

Miłego dnia
erix
Cytat
większość z was uważa że trzeba się totalnie specjalizować w jednej rzeczy, a ja uważam że jest dokładnie odwrotnie

Nie masz racji. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego; IMHO lepiej jest zatrudnić specjalistę, który jest najlepszy w swojej dziedzinie niż kogoś, kto jest człowiekiem-orkiestrą i nie posiada swojego konika.

Wszystko ewoluuje; kiedyś był lekarz kardiochirurg - teraz nawet zajmujący się żyłami/tętnicami mają swoją specjalizację. Gdyby próbowali we wszystkim, nie byliby wystarczająco świetni w tym, w czym powinni.
chlebik
Brawo dla tego Pana na gorze. Moze to wynika ze specyfiki pracy na etacie, ale w kazdej NORMALNEJ firmie istnieje cos takiego jak specjalizacja - mam PMa, mam team leadera, sa programisci, grafik, admini i szef wszystkich szefow smile.gif Kazdy bierze pieniadze za cos, na czym sie ma znac i kropka - z tego wynika chocby prawo budzenia adminow o 2 w nocy kiedy serwery padaja.
nasty
Cytat
Nie sądzisz że pracując w JAVIE będziesz mial do czynienia z większą ilością wiedzy i bibliotek do opanowania? Bazy danych i tak będą potrzebne w nie mniejszym stopniu niż PHP, a zamiast z apache będziesz się zmagał z bibliotekami sprzętowymi.
Nie. Masz ludzi co Ci pisza web services, gdzie wymagana jest wiedza o SOAP, WSDL, i wzorcach z nimi zwiazanymi + oczywiscie czesc platformy przeznaczona do tego. Masz ludzi co pisza klienta co konsumuje to. i kazdy z tych ludzi ma inny zestaw informacji i wiedzy o tworzeniu oprogramowania. Masz tez takiego kogos jak DBA, on jest od pisania wydajnego SQL-a.

Popieram erix-a i chlebik-a, trzeba sie specjalizowac.
Spawnm
Tia specjalizuj się , ale chyba nie w php tongue.gif
znajdź prace gdzie nie jest dodatkowo wymagane: js/ajax, (x)html , css , mysql.
życzę szczęścia ;]
erix
Cytat
ale w kazdej NORMALNEJ firmie

Kolega napisał niewyraźnie? tongue.gif

Jeśli jesteś freelancerem, to owszem; musisz być dobry we wszystkim. winksmiley.jpg
empathon
Cytat(erix @ 26.01.2009, 16:34:35 ) *
Jeśli jesteś freelancerem, to owszem; musisz być dobry we wszystkim. winksmiley.jpg

Też niekoniecznie smile.gif Jeśli dostatecznie się cenisz (tzn. nie robisz naszej-klasy za pińset pln) możesz zlecić cześć prac podwykonawcom i wcale na tym nie stracisz.
NoiseMc
Nie wiem jak sobie wyobrażasz pracę znając tylko js? niby co to jQuery mialo by robic, odwoluwać się do gołych HTML'i. js ma sens jak znasz php, rally, .net albo pythona. Nie wiem dlaczego wszyscy chcą się tak specjalizować?!? Dobry programista powinien znać podstawy wielu języków, wymiatać w minimum trzech i być w stanie nauczyć się kolejnego w bardzo krótkim czasie. W zyciu nie uczyłem się js ani ajaxa, to po prostu samo przyszło gdy potrzebne były rozszerzenia client side do moich skryptów w PHP i nie wyobrażam sobie firmy która tworzyła by stanowiska tylko programistów js, normalnie jakis absurd. No może jakby gry robili w js ale jakie jest zapotrzebowanie na takie coś?

Ja na przyklad w ten sposob wyobrazam sobie prace ludzi, ktorzy robili front end do Gmaila albo Google Maps ... kolesie od JS musza naprawde konkretnie sie w nim specjalizowac zeby osiagnac efekty ktore osiagneli winksmiley.jpg
rzymek01
Racja, popieram specjalizację.

dygresja:
Ludzie biorą przykład z natury, z która związana jest ewolucja, a ewolucja to nic innego jak ciagłe specjalizowanie i dążenie do ideału. To tak jakbyś rekinowi kazał wskakiwac na drzewo po banany biggrin.gif Sam widzisz, że obycie ze wszystkim na poziomie 30% jest sprzeczne z naturą tongue.gif Aha, i nie zapominaj, że gdzie się obejrzysz masz ciąg Fibbonaciego.
Jabol
Pierdzielicie troszkę farmazony kłócąc się o specjalizację. Im bliżej ktoś jest implementacji tym bardziej powinien się specjalizować, a im dalej tym powinien mieć szerszą wiedzę. Tzn. np. menadżer produktu powinien wiedzieć, że istnieją różne technologie które razem połączone może dadzą to co on chce. Architekci i analitycy powinni wiedzieć jakie to technologie. I powinni znać dużo technologi, żeby wiedzieć które będą najlepsze, ale głęboka wiedza im się nie przyda. Natomiast programiści powinni znać dobrze kilka wybranych technologi żeby móc dobrze zaimplementować to co dostaną do implementacji. Nie muszą natomiast znać wielu technologii bo tego po prostu się nie da. Do innej technologii po prostu bierze się kogo innego. Proste.

//edit: i tutaj mała dygresja - widać co się bardziej opłaca. Oczywiście analitycy zarabiają wiecej. Więc wniosek prosty - szeroka poglądowa wiedza opłaca się bardziej. Oczywiście nie ma innej możliwości dojścia tam niż poprzez specjalizację w jakieś dziedzinie i powolne przechodzenie na wyższe poziomy abstrakcji oraz poznawanie innych technologii.
isso
:| jestem po części zdruzgotany odpowiedziami...

hmmm to bardziej do osoby, która rozpoczeła temat:

Idziesz na staż? umowa na 2 miesiace 1200 zł - bierz jak leci... za 2 miesiace bedziesz wiedzial co jak w firmie wyglada, jak idą projekty i ile jesteś w stanie zarządać od szefa... bo co Ci z tego "ja chce 2k", a szef "a ja chce elefanta" i dziekuje... jako stażysta nie można wymagać za wiele... no chyba, że masz jakieś konkretne niepodważalne umiejętności - no ale w takim wypadku po co iść na staż?

jednak po tych dwóch miesiącach sytuacja ulega zmianie... widzisz swoją pozycję w firmie, możliwości rozwoju i masz pole do negocjacji... jezeli przebiegną niepomyślnie... człowieku:) jest 100 innych firm w Wa-wie, które chętnie zatrudnią programistę... a wtedy już będziesz wiedizał ile Twoja wiedza jest warta.

a tak wróciwszy jeszcze do zarobków... ;]

Nie wiem jak można porównać programistę(nawet początkująceg) do kasjerki(bez obrazy dla kasjerki), ale to nie ma kompletnie odbicia w rzeczywistości... kasjerka nie potrzebuje praktycznie żadnych umiejętności, aby pracować... progamista? no minimalne potrzebuje smile.gif a co dziwne teraz niejednokrotnie osoby, które nie potrzebują szczególnych umiejętności w swojej pracy zarabiają koło 1300-1600 zł netto...

mieszkam we wrocławiu i wielu moich znajomych pracuje, więc mniej więcej się orientuję ile komu i za co płacą... na inwentaryzacjach płacą 9 netto za godzine co = 1440 zł za 160 godzin... dlaczego więc mówię, że 1200 zł to ok? staż, to jest odpowiedź, staż... nie jest to jakkolwiek forma zatrudnienia na dłuższy okres... jest to jedynie przygotowanie do zawodu... "wstęp"...

temat rzeka...
kris2
Cytat(Jabol @ 27.01.2009, 15:50:48 ) *
Pierdzielicie troszkę farmazony kłócąc się o specjalizację. Im bliżej ktoś jest implementacji tym bardziej powinien się specjalizować, a im dalej tym powinien mieć szerszą wiedzę.

W 100% się z Tobą zgadzam.
Myślę to powinno pogodzić wszystkich winksmiley.jpg

Cytat(isso @ 28.01.2009, 21:05:11 ) *
Nie wiem jak można porównać programistę(nawet początkująceg) do kasjerki(bez obrazy dla kasjerki), ale to nie ma kompletnie odbicia w rzeczywistości... kasjerka nie potrzebuje praktycznie żadnych umiejętności, aby pracować... progamista? no minimalne potrzebuje smile.gif a co dziwne teraz niejednokrotnie osoby, które nie potrzebują szczególnych umiejętności w swojej pracy zarabiają koło 1300-1600 zł netto...

Tu się pozwole z Tobą nie zgodzić. Po 1 kasjerka ma ogromną odpowiedzialność, po 2 musi być uczciwa a to jest duża wartość dla firmy.
A początkujący programiść tak naprawde bardziej uczą się w firmie niż pracują. Wykonują często małpie roboty a jak daje się im coś bardziej skomplikowanego to można zdziwić się cudownymi rozwiązaniami jakie znajdą. Menadżer projektu musi im poświęcać dużo więcej czasu niż innym pracownikom a jego czas kosztuje. Zatrudniając początkującego programistę zatrudniasz go dlatego że liczysz że to kumaty gościu i szybko wskoczy poziom wyżej (co niestety ostatnio jest problematyczne). A taką kasjerke stawiasz za ladą i od pierwszego dnia pracuje z podobną wydajnością jak doświadczone kasjerki, a początkujący programista z niewielkim ułamkiem wydajności doświadczonego programisty.
Sedziwoj
Widzisz tylko kris2, aby być kasjerką nie trzeba praktycznie nic umieć, dowód kasy samoobsługowe, z tego każdy korzysta. A aby być programistą, nawet tak nieudolnym jak opisujesz trzeba już mieć sporą wiedzę której większość społeczeństwa nie posiada. (do kas samoobsługowych nie są wcale takie małe kolejki, bo to nie jest żadna umiejętność).
Więc mi nie porównuj nawet. Jeśli firma nie potrafi płacić więcej to chyba jest coś nie tak z firmą.
Ostatnio słyszałem małą pogawędkę, chodziło o to jak pracownik (w małej firmie) próbował swojemu przełożonemu wyjaśnić czemu powinno dawać się premie jak projekt skończy się w terminie, argument przełożonego "przecież zakończył się w terminie, czyli jak trzeba, to za co ta premia ma być płacona", po prostu brak zrozumienia aspektu psychologicznego.
To samo się tyczy płac pracowników, jak jeden zarabia więcej od drugiego, bo tak wytargował sobie przed podpisaniem umowy. Może i fajnie że firma musi mniej płacić temu jednemu, ale jak się on dowie że takie coś zaszło, to raczej nie będzie zadowolonym pracownikiem.
Moim zdaniem z płaceniem pracownikowi powinno się jak z wszystkim w życiu, być po prostu uczciwym. I dać znać o tym pracownikom, wtedy nie ma problemu z zarobkami, pracownik wie że dobrze ma płacone, a nie jak mój kolega odchodząc z pracy dostał propozycję 50% podwyżki... taki zabieg nie zatrzyma osoby, bo pokazuje jak firma wykorzystuje pracowników.
Jest kwestia czy firmę stać na dobrze wykwalifikowanego pracownika, bo nie oszukujmy się nie każda firma ma przychody wystarczające aby płacić programiście 4k netto, nie mówiąc więcej...
kris2
Cytat(Sedziwoj @ 31.01.2009, 12:19:57 ) *
To samo się tyczy płac pracowników, jak jeden zarabia więcej od drugiego, bo tak wytargował sobie przed podpisaniem umowy. Może i fajnie że firma musi mniej płacić temu jednemu, ale jak się on dowie że takie coś zaszło, to raczej nie będzie zadowolonym pracownikiem.
Moim zdaniem z płaceniem pracownikowi powinno się jak z wszystkim w życiu, być po prostu uczciwym. I dać znać o tym pracownikom, wtedy nie ma problemu z zarobkami, pracownik wie że dobrze ma płacone, a nie jak mój kolega odchodząc z pracy dostał propozycję 50% podwyżki... taki zabieg nie zatrzyma osoby, bo pokazuje jak firma wykorzystuje pracowników.
Jest kwestia czy firmę stać na dobrze wykwalifikowanego pracownika, bo nie oszukujmy się nie każda firma ma przychody wystarczające aby płacić programiście 4k netto, nie mówiąc więcej...

Nie wiem skąd macie takie poglądy, bo przecież komuna was chyba nie wychowywała a socjalizm nie jest trendy. Z tego co piszesz wszystkim powinno być po równo. Zatrudniałem już wielu programistów i różnice w ich umiejętności/wydajności i jakości kodu sięgały kilkuset procent i nie widze powodu aby płacic ludziom równo. Tak miało być w komunizmie i socjalizmie. Każdemu po równo, ale te systemy na szczęscie upadły. Sam jako pracownik dowiadywałem się też że ktoś przedmną zarabiał na tym samym stanowisku o 50% więcej i jakoś nie rzuciłem pracy i się nie wsciekałem. Po prostu jak mnie zatrudniali była inna koniunktura, może koleś był lepszy albo nie wiem co , przyszedł mój czas i jak miałem czym zabłysnąć to poszedłem negocjować więcej. Praca to nie jest jakaś manna z nieba. Praca to układ między Tobą a pracodawcą i znaczenie ma to jak Ty się z nim ułożyłeś a nie jak ułożył się ktoś z zagródki obok. Nie obchodzi mnie czy inni pracownicy w firmie w której pracuje na podobnym stanowisku zarabiają 50% tego co ja czy 200% tego co ja. Moje umiejętności i zdolności negocjacyjne pozwalają mi zarabiać tyle ile zarabiaj i jestem zadowolony bo samemu to wynegocjowalem i na taki układ się zgodziłem.A gdy mi ten układ przestanie odpowiadać to bede probował wynegocjować coś lepszego jak się nie uda poszukam lepszej pracy. I tyle.
I jeszcze jedna dobra rada. Jeżeli zdecydowałeś się odejść a pracodawca proponuje ci więcej kasy żebyś został to nie przyjmuj takiej propozycji. Bo jesteś już pracownikiem niepweny, postrzeganym jako potencjalny uciekinier i osoba do odstrzału przy najbliższej okazji jak wyszkoli się twojego następcę aby tym razem to pracodawca decydował kiedy Ciebie zwolni. Najlepiej naprawdę mieć argumenty i iść uczciwie renegocjować warunki fianansowe wcześniej, jeżeli się nie uda i znajdziesz nową pracę to już nie warto oglądać się za siebie.
peter13135
no a jak sie ma sprawa zarobków w Lublinie??
erix
Dołączam się do pytania. winksmiley.jpg

W każdym razie, z tego, co gdzieś czytałem, to są one na pewno dużo niższe z tej racji, iż koszty utrzymania są na Wschodzie niższe niż dalej na Zachód...
Ruda Grażyna
Cytat(isso @ 28.01.2009, 21:05:11 ) *
... dlaczego więc mówię, że 1200 zł to ok? staż, to jest odpowiedź, staż... nie jest to jakkolwiek forma zatrudnienia na dłuższy okres... jest to jedynie przygotowanie do zawodu... "wstęp"...

temat rzeka...

Amen Rkingsmiley.png

Trzeba taka sytuacje zalozyc za logiczna na "starcie" chyba ze ktos ma szczescie i trafia do dobrze platnej firmy, z reguly to lepiej zacisnac pasek i przetrwac takie 2 miesiace a pozniej delektowac sie z efektow.

powodzonka
pracoholik
Cytat(TomASS @ 21.07.2006, 09:32:18 ) *
Zależy od miasta, firmy w której się zatrudniasz, Twojego zaangażowania i wielu, wielu innych rzeczach, także trudno to jest ocenić.

Jakie są stawki dla Młodszego Programisty w Austrii i Niemczech?
Czy sa osoby ktore podjely sie pracy w w/w panstwach?
Jakich warunków powinienem oczekiwać i czego żądać?
Z gory dziekuje.
netvalue
przestańcie z tymi freelancerami. Gdzieś widziałem w sieci badania które przeprowadzono na firmach wynajmujących freelancerów do niektórych zleceń. Wyszło na jaw że w 60% psy wieszają na nich za terminowość, 40% za nie całkowite rozumienie briefu...
blooregard
Taa, za to pracownicy (programiści czy graficy) najemni w firmach wszyscy, bez wyjątku, w 100% wyrabiają sie w terminie i chwytają w lot "briefy", pisane przez mądrali z "handlowego" czy innego marketingu.
Ciekawe, jakby zrobić takie procentowe zestawienie właśnie dla pracowników najemnych i porównać z tymi wynikami z ankiety, która grupa okazałaby się jednak lepsza.
mike
Cytat(blooregard @ 16.04.2009, 22:18:56 ) *
Ciekawe, jakby zrobić takie procentowe zestawienie właśnie dla pracowników najemnych i porównać z tymi wynikami z ankiety, która grupa okazałaby się jednak lepsza.
Jestem w stanie się założyć o swoją pensję, że freelancerzy poszliby na dno w tym zakładzie.
pyro
Btw. nie bierzmy się pod "stereotyp". To też zależy od konkretnego freelancera/ów smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.