Cytat(plurr @ 23.01.2009, 22:35:37 )

popieram mike z przejsciem PHP => JAVA.
JAVA daje wiecej mozliwosci. A więcej możliwości to większe zapotrzebowanie na programistów. Co dalej za tym idzie, większe zarobki.
Zupełnie się z wami nie zgadzam. JAVA jest dla klepaczy kodu którzy chcą siedzieć w open space z innymi klepaczami i robić nudny soft. Ja programuje bo to lubie i nawet gdyby przy JAVIE była większa kasa to wolę PHP bo tutaj są ciekawsze wyzwania są też szanse by porobić własne rzeczy, co w JAVIE jest raczej mało prawdopodobne. Skazujesz siebie samego na pracę dla kogoś bo trudniej jest się z czymś wybić indywidualnie. To też nie prawda że programista JAVA wyciąga o wiele więcej. Piszecie ze 8-10K netto. W PHP też można tyle zarobic, tylko oprócz PHP trzeba też wymiatać w bazach danych, znać się świetnie na optymalizacji PHP, serwerów, baz danych. Myślec kreatywnie i znać perfect angielski. Prawda jest taka że w PHP średnie zarobki są o wiele niższe bo większość programistów jest zupełnie niewykwalifikowana. A skąd to wiem? bo poprawiam wasz kod

czasem jak klienci pokazuja mi kwiatki niektórych programistów to nie wiadomo śmieć się czy płakać. Zapytania SQL trwające 2 minuty i mające dwie strony A4 , które można zmieścić w 5 linijkach i 20 ms. albo odpytywanie się w pętli o rekordy bo ktoś nie słyszał o funkcji JOIN. i dlatego niektorzy zarabiają 10zł za godzine a inni 100zl. Czasem cztero osobowy zespół programistów zarabiających 10zl/h robi soft 4 miesiące, który jeden programista potrafi napisać w miesiąc ale trzeba mu płacić 50-80zl/h (sami policzcie co się bardziej opłaca).
Zeby programować w javie trzeba być już o poziom wyżej , pewnie dlatego minimalne/średnie zarobki są większe. Chociaż tam też sie trafiają "geniusze" .
Cytat(yaro @ 23.01.2009, 22:04:12 )

Mnie bardzo kręci JavaScript, tylko że w Polsce jest to raczej mało opłacalny język, bo raczej potrzebują ludzi z talentem grafika + javascript, a nie tylko i wyłącznie js :/ Mnie pasowałoby cos takiego jak praca nad YUI, jQuery, no ale jakos w Polsce o tym moge pomarzyc, nieważne

Nie wiem jak sobie wyobrażasz pracę znając tylko js? niby co to jQuery mialo by robic, odwoluwać się do gołych HTML'i. js ma sens jak znasz php, rally, .net albo pythona. Nie wiem dlaczego wszyscy chcą się tak specjalizować?!? Dobry programista powinien znać podstawy wielu języków, wymiatać w minimum trzech i być w stanie nauczyć się kolejnego w bardzo krótkim czasie. W zyciu nie uczyłem się js ani ajaxa, to po prostu samo przyszło gdy potrzebne były rozszerzenia client side do moich skryptów w PHP i nie wyobrażam sobie firmy która tworzyła by stanowiska tylko programistów js, normalnie jakis absurd. No może jakby gry robili w js ale jakie jest zapotrzebowanie na takie coś?
Poza tym co to za sformułowanie "w Polsce moge o tym pomarzyć" ? Dziś mamy erę internetu, nawet moja babcia ma komputer, a ja i większość moich znajomych pracujemy online dla pracodawców na drugim końcu świata. Więc nie ma różnicy czy siedzisz w polsce, Indii , Chinach czy USA. jeżeli jesteś w czymś na prawdę dobry to prace znajdziesz spokojnie. Chyba że lubisz siedzieć w biurze , pogadać z kolegami , wypić dwie kawki i poczytac newsy zanim siądziesz do pracy

no to rzeczywiście zostaje tylko praca stacjonarna. W zdalnej pracy nie ma takich luksusów bo placą za efekty.