adi2005
21.07.2006, 08:21:20
Mam takie pytanie. Jeśli zacznę pracowac jako webmaster (XHTML, php, MySQL) bez doświadczenia (tylko staze) to na jakie moge liczyć zarobki na starcie? Na jakie zarobki moge liczyć po roku? Jąka stawkę najlepiej podawac na rozmowie kwalifikacyjnej?
TomASS
21.07.2006, 08:32:18
Zależy od miasta, firmy w której się zatrudniasz, Twojego zaangażowania i wielu, wielu innych rzeczach, także trudno to jest ocenić.
acztery
21.07.2006, 08:38:08
myśle ze mniej niż 1500 na reke programista nie powinnien zarabiać chyba ze zaczyna swoja przygode na wsi. ( tak jak wyzej zalezy od miasta )
mike
21.07.2006, 09:16:51
Tak ciężko przeczytać
zasady publikowania na forum OPINIE?
Jest tam jak byk:
"Forum służy wymianie informacji na temat funkcjonowania forum."Przenoszę na
Hydepark.
A poza tym dyskusje takie już były, poszukaj sobie na forum.
Na przykład tu:
900 zł za 8h pracy jako informatyk czy to za mało?
NuLL
21.07.2006, 09:28:26
Cytat(adi2005 @ 21.07.2006, 09:21 )

Mam takie pytanie. Jeśli zacznę pracowac jako webmaster (XHTML, php, MySQL) bez doświadczenia (tylko staze) to na jakie moge liczyć zarobki na starcie? Na jakie zarobki moge liczyć po roku? Jąka stawkę najlepiej podawac na rozmowie kwalifikacyjnej?
Zalezy w jakiej firmie
adi2005
21.07.2006, 10:00:26
Miejsce pacy to Warszawa. Wiem że to zalezy od firmy ale jeśli pytają o to na rozmowie kwalifikacyjnej to nie wiem co powiedzieć. Firma napewno nie z pierwszych stron gazet ani też nie jakaś "na uboczu"....
mike
21.07.2006, 10:04:00
Cytat(adi2005 @ 21.07.2006, 11:00 )

Miejsce pacy to Warszawa. Wiem że to zalezy od firmy ale jeśli pytają o to na rozmowie kwalifikacyjnej to nie wiem co powiedzieć. Firma napewno nie z pierwszych stron gazet ani też nie jakaś "na uboczu"....
Skoro pytają to powiedz

Oceń ile umiesz, jaka masz wiedzę, ile jest warta dla Ciebie Twoja praca i podaj kwotę.
Jeśli uważasz że Twoja wiedza jest sporo warta to staraj sie przełozyć ją na pieniądze.
Jeśli nie potrafisz to pomnóż sobie ilość godzin w miesiący przez stawkę za którą jesteś w stanie pracować.
Pamiętaj że na profity liczą się nie tylko pieniądze.
Mają stołówkę?, oferują szkolenia? (tak?) jakie?, umowa o dzieło? umowa o pracę?, perspektywy rozwoju?
adi2005
21.07.2006, 10:15:59
No z reguły jest tak ze chcą umowy o pracę. Umowy o dzieło rzadko spotykam. No do róznych firm trafiam. Tylko własnie ile zaproponować? Za 1200 PLN to ja mogę windowsa "administrować" bo tyle zarabiają moi znajomi którzy włąsnie "coś tam" klepią w komputerze (np jakieś dane do MS Excel). Ale ja znów jak zaproponowałem 1600 PLN to mnie rozmówca mało co z rozmowy nie wyprosil

Astronomiczna suma jak to nazwał.... Jeśli ktoś tu zagląda kto pracuje jako webmaster (php, SQL, XHTML) to niech napisze ile zarabia (lub zarabiał w pierwszym roku swojej pracy.
Sh4dow
21.07.2006, 10:25:04
na poczatku (3 miesiace okres probny) dostaje sie okolo 1500-1600 netto, pozniej na stale to juz zazwyczaj powyzej 2000 netto. Tak jest w przypadku firmy gdzie ja robie.
P.S. Tylko ja mowie o zawodzie programisty a nie instalatora windowsa i uzywania office do tworzenia stron www
mike
21.07.2006, 10:25:59
Cytat(adi2005 @ 21.07.2006, 11:15 )

No z reguły jest tak ze chcą umowy o pracę. Umowy o dzieło rzadko spotykam.
To jeszcze mało widziałeś

Umowa o pracę wcale nie jest tak popularna jak Ci się wydaje a poza tym wiele firm uciekając od fiskusa robi cos takiego: na przykład zarabiasz 2500zł, umowę o prace masz tylko na 1500zł a resztę dostajesz co miesiąc w umowie o dzieło (albo calkiem pod stołem :/)

Ale ja znów jak zaproponowałem 1600 PLN to mnie rozmówca mało co z rozmowy nie wyprosil

Astronomiczna suma jak to nazwał....
Warszawa? W McDonald masz robotę za 1400zł Trzeba było mu powiedzieć żeby się puknął w głowę albo poszukał jakiegoś niewolnika. (hmmm, a może właśnie szukał

)

Jeśli ktoś tu zagląda kto pracuje jako webmaster (php, SQL, XHTML) to niech napisze ile zarabia (lub zarabiał w pierwszym roku swojej pracy.
Większośc osób nie powie Ci ile zarabia, jest to często objęte klauzulą tajności w umowie o pracę.
I ja też Ci nie powiem

Ale powiem Ci ile mi dawali w K2 jak poszedłem do nich na rozmowę. Powiedzieć mogę bo w końcu tam nie pracuję

2500zł na początek, po okresie próbnym 3000zł. Umowa o pracę na część tej kwoty, reszta dzieło.
Ale zrezygnowałem

(Mówię o netto oczywiście)
acztery
21.07.2006, 10:48:53
mike_mech tak za mało nawet się nie zgodzilem na coś takiego i tego nie załuje
NuLL
21.07.2006, 11:20:08
Ja mam 1800 zlotych na poczatek ( nie mam umowy ani nic ale taka jest prognoza

)

Doswiadczenia w prawdziwej pracy nie mam za to moge sobie w CV wpisac znajomosci SVNa czy tez PRADO plus strony w domenie .pl pod php 5.1 tak wiec cos potrafie. Musze zrobic jeszcze certyfikat Zenda ale to juz piard
php programmer
21.07.2006, 11:36:51
Do NULL,
brak umowy w przypadku programisty, to chyba nie jest dobrze,
bo jak pójdziesz do następnej pracy, bez udokumentowanego doświadczenia
to mogą cię potraktować, jak nowicjusza,
ja zarabiam mniej, ale za to mam
umowe o prace na stanowisku programisata,
co wydaje mi się to zaprocentuje przy szukaniu
docelowej lepszej pracy.
nasty
21.07.2006, 12:04:32
A ja tylko tak powiem z tego co widze to programista w polsce niema tak fajnie. wiem ze to nie pasuje do rozmowy ale powiem ze np. u mnie programista zrabia takie cyfry co tu wspominaliscie tylko ze w dolarach

pozdrawiam
NuLL
21.07.2006, 12:09:07
Ja narazie nie pracuje - mam ostatnie studenckie wakacje

Musze zrobic certyfikat Zenda oraz zrobic zlecenie dla firmy. Mieszkam w 3miescie - firma w ktorej chce pracowac jest jedna z niewielu wartych zainteresowania - maja w swoim portfolio banki i duze firmy

Do pracy ide we wrzesniu ( o ile zrobie Zenda i skoncze projekty ) - w tej fimie pracuje sie tylko na umowe o prace badz jak mike wspomnial - umowa o prace plus umowa o dzielo - ale to drugie to naprawde wyjatek

Tak wiec wszystko jest w najlepszym porzadku. Po rozmowie kwalifikacyjnej dowiedzialem sie ze powininen znac Oracle'a ( nie bylo na liscie wymagan ) ale mowia ze to nie problem

bo raczej malo jaki freelancer ma doswiadczenie z Oracle'm. Troche sie tam zaaklimatyzuje i moje zycie moze byc calkiem fajne jak na 21 lat

php programmer - ja nie mam zamiaru robic na szago

Obecnie raczej nie mysle o nastepnej pracy - firma w ktorej mam pracowac jest dla mnie spelnieniem marzen
mike
21.07.2006, 12:31:09
~php programmer nie do końca masz rację, w poprzedniej pracy jeszcze jak studiowałem pracowałem prawie dwa lata na umowę o dzieło i jakoś nikt nie kwestionował mojego doświadczenia, w obecney miejscu pracy.
Poza tym bardzo wiele firm projekty i naukę na uczelni także bierze pod uwagę, o ile powiesz/pokażesz co ciekawego tam robiłeś.
~nasty_psycho ale w Polsce mam pewnośc że mi bomba na głowę nie pierdyknie
nasty
21.07.2006, 12:40:24
~mike_mech:: moze i pierdyknie

, ale mozesz isc do piachu z powodu bomby jak i wypadku samochodowego, i niema co sie matwic.
adi2005
21.07.2006, 12:50:16
Cytat(mike_mech @ 21.07.2006, 11:25 )

Warszawa? W McDonald masz robotę za 1400zł
Jeszcze się z nikim nie spotkałem kto by tyle zarabiał w Macu.... Chyba ze pracując 24godziny na dobe

Tam sie zarabia najniższą krajową zostając jeszcze po godzinach...
shpyo
21.07.2006, 12:55:10
Cytat
Jeszcze się z nikim nie spotkałem kto by tyle zarabiał w Macu.... Chyba ze pracując 24godziny na dobe winksmiley.jpg
Tam sie zarabia najniższą krajową zostając jeszcze po godzinach...
Chyba w Biedronce
wojto
21.07.2006, 15:49:37
adi2005 napisales, ze jestes webmasterem, ale bez doswiadczenia, jedynie staz. Dla przyszlego pracodawcy bardzo wazne jest zdobyte doswiadczenie poparte projektami, ktore moze obejrzec w internecie.
Od niedawna pracuje w Wawie, wiec sie w tym orientuje, bylem na 3 rozmowach kwalifikacyjnych, we wszystkich duze znaczenie mialo doswiadczenie (moje to ok 4 lat programowania w php) oraz bogate pfolio. Dlatego obecny pracodawca zrezygnowal z okresu probnego i moge pracowac za pelna kwote.
Tak jak mike_mech wspomnial, w kazdej z tych firm chcieli przyjac do pracy na umowe zlecenie, lub tak jak teraz mam umowa o prace za najnizsza krajowa (900 zl.) a reszta na umowe zlecenie.
Pamietaj tez, ze tutaj mowiac o kwocie mowi sie o kwocie na reke.
1400 zl to rzeczywiscie zarabiaja w MCdonaldzie, nawet jakis billboard wisial w Wawie ostatnio.
Z tego co wiem, to np. moj znajomy w drukarnii zarabia 1600, a kasjerki w supermarketach 1000-1200.
Ile ja zarabiam, nie zdradze, nie brakuje mi, a jeszcze pozwalam sobie 2k odkladac co miesiac na konto

Napisales, ze na propozycje 1600 zl pracodawca sie niezgodzil, byc moze zapoznal sie z Twoimi projektami i poznal Twoja wiedze, ale raczej mysle, ze szuka czarnucha, ktory bedzie pracowal za grosze, bo taka kwota na programiste to raczej malo w Wawie.
Adiasz
21.07.2006, 19:58:35
Ja chcialbym zwrocic na jedna wazna kwestje ze oprocz kapusty, ktora dostaje sie na reke i ktora oczywiscie jest wazna w pracy (szczegolnie w branzy informatycznej) bardzo liczy sie (przynajmniej dla mnie) to czym sie czlowiek zajmuje, czym firma sie zajmuje i jakie ma przed soba perspektywy i firma i egzystencja w firmie.
Moim zdaniem warto dostac sie to lepszej, renomowanej firmy z mniejszym wynagrodzeniem i albo po jakims czasie nadgonic roznice finansowe wykazujac sie wiedza albo popracowac troche porobic sobie doswiadczenie i cv i uciekac do kolejnej - jest wolny rynek, jeste dobry to Cie chca, jetes slaby a chcesz za duzo to spadaj.
Smiesza mnie ludzi, ktorzy uwazaja ze skoro wiedza co to mysql i php i potrafia napisac kilka linijek kodu uwazaja sie za wielkich programistow i uwazaja ze sa lepsi od pani w kasie, heh przesiez skoro uwazasz ze powinienes zarabiac wiecej to *przekonaj do tego swojego pracodawce* proste? jezeli chcesz aby ktos placil Ci wiecej, a przeciez kazdy czlowiek (pracodawca tez) chce jak najwiecej zarobic, to trzeba go przekonac ze jestes warty pieniadzy, ktore na Ciebie traci.
Jak to zrobisz to juz mniejsza o to.
Naprawde nie warto byc pazernym, moim zdaniem duzo lepsze jest mniejsze wynagrodzenie a praca rozwojowa niz wyzsze i klepanie caly czas tego samego.
Osobiscie uwazam ze okolo 2k brutto (1.2-1.3netto) to nie jest zle wynagrodzenie dla poczatkowego prorgamisty, bez wzgledu na lokalizacje w polsce.
pawel_k
21.07.2006, 20:26:29
ja jeszcze dodam ze warto sie zastanowic nad przebiegiem rozmowy i majac to na uwadze podac kwotę... osobiscie na rozmowie bylem po serii zaliczen na uczelni, dodatkowo w dzien rozmowy mialem 2 zaliczenia i egzamin, 2 noce nieprzespane wiec siłą rzeczy na rozmowie mowilem ze nie wiem nic na zadany temat bo po prostu ze zmeczenia nie pamietalem kim jestem

dodakowo jesli studiujesz to warto w momencie pyania o oczekiwane zarobiki o tym wspomniec i zaproponowac umowe o dzielo...
NuLL
21.07.2006, 21:42:20
Cytat
dodakowo jesli studiujesz to warto w momencie pyania o oczekiwane zarobiki o tym wspomniec i zaproponowac umowe o dzielo...
A czemu
pawel_k
21.07.2006, 21:57:04
Cytat(NuLL @ 21.07.2006, 22:42 )

A czemu

chociazby dlatego ze powinienes dostac wiecej do reki
wielu pracodawcow praktykuje umowy o dzielo ze studentami chociazby ze wzgledu na ubezpieczenia ktore student juz ma na uczelni
skowron-line
22.07.2006, 09:45:24
1600zl na poczatek to jest nawet spoko pod warunkiem ze mieszkasz w wwa no jak masz 21 lat to mieszkasz z rodzicami wiec oplaty za chate odpada dajesz rodzicom pare groszy na jedzenie i reszte odkladasz.
U mnie w miescie nigdy sie nie spotkalem z ofertami pracy dla programistow php czyli jedynnym wyjsciem bylo by przeniesc sie do warszawy??a tam z 1600zl to malo bym sobie odlozyl wiec to wyglada cieniutko.
SongoQ
22.07.2006, 21:52:40
Hehe 1600 zl - nie wiem gdzie bys mieszkal w Polsce ale z takiej kwoty nigdy nie odlozysz, no chyba ze Twoje zapotrzebowania sa tak bardzo male ze ta kwota jest w sam raz.
nospor
22.07.2006, 21:55:17
Cytat
Hehe 1600 zl - nie wiem gdzie bys mieszkal w Polsce ale z takiej kwoty nigdy nie odlozysz
No bez jaj... 1600 zl spokojnie mozna odlozyc. Nie mowie tu o sytuacji gdy ma sie rodzine i na cala rodzine jest 1600. ale dla jednej nierozrzutnej osoby to spokojnie uda sie odlozyc
php programmer
6.03.2007, 11:27:55
Nie zgadzam sie,
samo wynajęcie mieszkania to 1 tyś złoty
500 złotych na jedzenie, 100 zł na bilet miesięczny
a na nieoczekiwane wydatki to już nie zostaje
a takie są zawsze i ubrac się w coś trzeba,
przy 1600 netto nic nie odłożysz nawet jak
nie masz jeszcze rodziny
Cytat(php programmer @ 6.03.2007, 11:27:55 )

Nie zgadzam sie,
samo wynajęcie mieszkania to 1 tyś złoty
Jesteś w stanie wynająć pokój w Warszawie za sporo mniej niż tysiąc (wliczam rachunki).

500 złotych na jedzenie,
Stołujesz się codziennie w McDonalds?
Można śmiało wydać dużo mniej i to nie jedząc zupki chińskie.

100 zł na bilet miesięczny
Warszawa, normalny 66zł
Zaokrąglając wszystko tak w górę nigdy nic nie zostanie.

a na nieoczekiwane wydatki to już nie zostaje
a takie są zawsze i ubrac się w coś trzeba,
przy 1600 netto nic nie odłożysz nawet jak
nie masz jeszcze rodziny
Oszczędzając odłożysz.
No chyba że mówimy o sytuacji kiedy szalejesz ze wszystkim. Wtedy nawet mając 4tys. netto nic nie odłożysz.
php programmer
6.03.2007, 12:00:55
moze w warszawie 66 za bilet,
ale w gdyni jak przekraczasz granicę taryfową
a ja tak mam to płacisz 96 pln za sam bilet,
a w miejszych miejscowościach jak jeździsz
jakimś PKS to nawet może wyjść jeszcze drożej,
co do mieszkania, to może wynajmiesz
za mniej niż ale chyba z jakimś grzybem
i bez ogrzewania
Cytat(php programmer @ 6.03.2007, 12:00:55 )

co do mieszkania, to może wynajmiesz
za mniej niż ale chyba z jakimś grzybem
i bez ogrzewania
Różnica w tym co Ty piszesz a tym co ja piszę jest taka, że Ty sobie gdybasz i
"możasz" a ja wiem. I wcale nie mówię tu o jakichś spelunach tylko o normalnych mieszkaniach.
A poza tym podałem jako przykład Warszawę a już nie wspomnę na przykład o Lublinie gdzie programista
nie ma żadnych szans na zarobki większe niż 2000zł. I kwoty w stylu 1600zł są jednymi z wyższych.
A jednak mnóstwo moich znajomych za to się utrzymuje i odkłada.
Ta dyskusja sprowadza się jak zwykle do stwierdzenia:
"to zależy gdzie".
Dandelion
6.03.2007, 17:46:44
wiruswww
6.03.2007, 22:30:44
Jak według was wynosi aktualnie stawka godzinowa za pracę programisty PHP? Jetem studentem i mam propozycję współpracy przy tworzeniu projketów, między innymi w PHP, Jak powinna być stawka za godzinę pracy? Nie mogę brać dużo ale nie chce też praocwać za darmo. Na jaką pwonienm się zdecydować? Jaka będzie taka sensowana aby nie była wygurowana ani śmiesznie mała?
Hmm, uwzględniając ten dokładny opis swoich umiejętności i wiedzy, który podałeś muszę przyznać że jesteś wart 2zł / godz.

Zapamiętaj sobie: Stawka za godzinę zależy od wiedzy, umiejętności i doświadczenia.
wiruswww
6.03.2007, 23:37:48
nie pytam ile jestem wart, ale jaka jest średnia stawka, w jakich przedziałach sie to mieści. Chce rozpoznać rynek, ile zarabiają programiści. I wtedy zastanowić się nad moją stawką
dyktek
6.03.2007, 23:53:15
ja tak tylko w woli wyjaśnienia bądź rozjaśnienia poglądów niektórych mniej rozgarniętych

w krakowie bez problemu wynajmiesz pokój w centrum miasta za 500 zł i to będzie dość dobry standard więc jak czytam o pokojach za 1000

to hmmm no cóż ciekawy jestem co to za pokój co prawda wawa to nie kraków jednak imho ceny nie są tak różne
Cytat(wiruswww @ 6.03.2007, 22:30:44 )

Jetem studentem i mam propozycję współpracy przy tworzeniu projketów, między innymi w PHP, Jak powinna być stawka za godzinę pracy? Nie mogę brać dużo ale nie chce też praocwać za darmo.
Cytat(wiruswww @ 6.03.2007, 23:37:48 )

nie pytam ile jestem wart, (...)
LOL
A poza tym właśnie Ci odpowiedziałem.
Stawka zależy od wiedzy, doświadczenia, umiejętności, lokalizacji w Polsce i wielkości firmy dla której pracujesz.
Stawki to od 1000 do 10000. Różnie.
Aby sprecyzować naprawdę trzeba sporo informacji.
wiruswww
7.03.2007, 00:37:36
Ok niech będzie. Firma raczej niewielka z polnocno-wschodzniej polski ale z dużymi zleceniami także dla firm ogolnopolskich, w gre moje zatrudnienie wchodzą także prace przy tych projektach. Doświadczenie przy tego typu projketach raczej niewielkie ale zrealizowałem kilka małych projektów samodzielnie. W związku z tym posiadam pewne umiejętności ale specjalistą nie jestem. Wyhaczony zostałem sam bez zadnych moich starań, poprstu pewnego dnia zostałem poproszny o wspólprace przy realizacji sporych projektów. Rozliczać siuę bede za godziny i muszę zaproponować te stawke za godzine a nie mam pojęcia ile się płaci. i stąd pytanie tutaj o jakiekolwiek informacje na temat zarobkow, aby mieć ogolne pojęcie. Dotychczas moje projekty rozliczałem za ogolny efekt a nie za godziny pracy.
Czytam ten temat i jestem poprostu zdruzgotany, szkolenia, stolowka, 1600zl ? Jak nie ma dobrej pracy za godne wynagrodzenie to moze warto ruszyc banka i pomyslec nad stworzeniem sobie jej samemu?
Mamy takie spoleczenstwo, ktore boi sie cokolwiek zrobic, wszystkiego oczekuje od innych ale w niewolnictwie na etacie od rana do wieczora nie widzi nic zlego
AcidBurnt
7.03.2007, 06:27:08
we Wrocławiu za 1600 zł, można spokojnie wyżyć i odłożyć ~500-600 zł miesięcznie :] a programista c++ na przykład z siemensie, inżynier po pwr, z około 1 rocznym doświadczeniem ma 2k, z 6 letnim 6k ;]
Wykrywacz
7.03.2007, 12:41:52
Jak wyliczyć ile chce się zarabiać za godzinę? Sprawa prosta
zastanawiasz się ile chcesz miesięcznie zarabiać netto i robisz tak.
KWOTA/160 = STAWKA GODZINOWA
Ja bym powiedział że chce 14-15 za godzinę. Na tyle cenie swoje umiejętności i doświadczenie na tą chwilę, nie koniecznie związany tylko z samym php (które akurat to umiejętności uważam za niewarte jak narazie takiej forsy).
dellsoft
7.03.2007, 14:02:09
witam
jak to czytam to zastanawiam sie po co pracowac ?
praca jest po to zeby zarobic na zycie i odlozyc, bo:
chcecie mieszkac cale zycie z rodzicami?
zobaczcie jakie sa ceny mieszkan ok 5tys za metr to i tak dobra cena
jak zarabiacie nawet te 2k miesiecznie to odlozycie sobie niech bedzie ok 4000 rocznie
a co z jakims wyjazdem / prezentem dla dziewczyny/ wyjsciem do kina ?
pociesze was, przy odlozeniu 4k rocznie to nie zarobiliscie nawet na 1m^2 mieszkania
u mnie w miescie budowlancy nie chca pracowac za 1600 miesiecznie
Turgon
7.03.2007, 18:55:16
Może i ja wtrące swoje trzy grosze. Nie lepiej własny dom postawić ? Z resztą jeśli jesteś dobry możesz się cenić i wyciągać nawet po 10k miesięcznie.
Fuzja
7.03.2007, 19:36:09
Dom kosztuje,a 10 k to możesz wyciągać jak masz własną firmę, bo jako pracownik czyjś, a tym bardziej programista PHP, a nie innego języka to bedzie ciężko.
revyag
7.03.2007, 19:51:47
Szczerze to nie znam nikogo kto kupowałby mieszkanie za gotówkę.
A jeśli bierzesz kredyt to wcale nie trzeba zarabiać 10k żeby sobie na to pozwolić.
wiruswww
7.03.2007, 20:21:05
do Wykrywacz:
a możesz skonkretyzować trochę te umiejętności i doświadczenie? Mi podpowiedziano żeby na początek powiedzieć 40 za godzinę. Mój brat w wawie za konfiguracje sieci bierze 50 za każdą rozpoczętą godzinę pracy. Tylko ze to zupełnie inna branża, ale na 15/h powiedział ze śmiechu warte. Nie wiem za bardzo jak się zachować na początek, jakieś rady?
Cytat(wiruswww @ 7.03.2007, 20:21:05 )

do Wykrywacz:
a możesz skonkretyzować trochę te umiejętności i doświadczenie? Mi podpowiedziano żeby na początek powiedzieć 40 za godzinę. Mój brat w wawie za konfiguracje sieci bierze 50 za każdą rozpoczętą godzinę pracy. Tylko ze to zupełnie inna branża, ale na 15/h powiedział ze śmiechu warte. Nie wiem za bardzo jak się zachować na początek, jakieś rady?
Jak dostaniesz 15/h na sam początek pracy jako programista PHP to jest bardzo dobra oferta ;] Jest dużo firm, które daje znacząco mniej, a te, które chcą dać więcej wymagają doświadczenia.. dlatego większość łapie coś za grosze na pół roku by załapać doświadczenie i szuka powoli nowej firmy.

Mi podpowiedziano żeby na początek powiedzieć 40 za godzinę.
Bez obrazy ale musiałbyś być specjalistę z dużym doświadczeniem i stażem żebym nie zaśmiał Ci się w twarz na te słowa.

Mój brat w wawie za konfiguracje sieci bierze 50 za każdą rozpoczętą godzinę pracy. Tylko ze to zupełnie inna branża, ale na 15/h powiedział ze śmiechu warte.
Twój brat pracuje na etat, 160 godzin w tygodniu? Czy może robi sieci dorywczo od czasu do czasu jako serwisant?
Cytat
(...) Doświadczenie przy tego typu projketach raczej niewielkie ale zrealizowałem kilka małych projektów samodzielnie. W związku z tym posiadam pewne umiejętności ale specjalistą nie jestem. (...)
Tak naprawdę nie wiemy co umiesz ale powyższe słowa nie napawają optymizmem.
Osobiście w takiej sytuacji nie zdecydowałbym się na rozliczenia z Tobą za godzinę, tylko za projekt. Mógłbyś męczyć się bez końca z nietrudnymi rzeczami a ja musiałbym Ci płacić za każda godzinę Twojej niewiedzy i zdobywanego na mnie doświadczenia.
Ale jeśli jednak musiałbym rozliczać się z Tobą za godziny to na początek nie rozmawiałbym z Tobą o niczym innym z poza przedziału 10-15zł (netto). Więcej? Owszem: portfolio i pomyślne przejście testów i rozmowy.
Vogel
8.03.2007, 10:51:23
zalezy co robisz. jesli tylko kjlepanie kodu to mowie 3000zl na reke. jesli w gre wchodzi przygotowanie i zarzadznei projektyem, ludzmi itp. to opowiedenio wiecej (z tym ze na poczatku takiej kompleksowej wspolpracy zwykle proponuje mniej - jak pracodawca widzi ze moje metody daja konkretne efekty to renegocjujemy i wszyscy sa happy, i spokojnie mozna 5000na lapkje wziasc). mniej niz 20zl / h sie nie oplaca. i lepiej juz wrocic do ciecia HTMLi
acha. zaznaczam ze nie mam wyksztalcenia "informatyk magister inzynier" jeno doswiadczenie i lacze wiele aspektow (zaczynalem w poligrafii a programowanie to bylo hobby, teraz mam doswiadczneie w PHP, bazach dancyh i lacze to z wiedza z zakresu grafiki i animacji)
czasem biore tez niej jesli widze ze projekt jest ciekawy i moge sie przy nim sporo nauczyc. a wiedza procentuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.