Oczywiście wiem, że jestem na przegranej pozycji bo jedynie mogę gdybać i nie ma na świecie (chociaż nie wiem czy w Ameryce Południowej nie ma państwa bez podatków...) modelu takiego społeczeństwa o którym MARZĘ.
Ale... Uwielbiam ten argument: nie wiesz nic o życiu... Jesteś młody etc. Ale nie zmuszajcie mnie myśleć po waszemu. Każdy jest inny i ma inne poglądy, ŻYCIE!
Cytat(athabus @ 23.11.2011, 13:21:35 )

ixpack - uważaj o co prosisz, bo kiedyś może się spełnić.
Wiem czego chcę i o co proszę. To, że Ty uważasz, że podatki muszą być - Twoja sprawa. Ja tak nie myślę. Jest tak, że masa znawców mówi, że coś jest niemożliwe, a przyjdzie "debil" i to zrobi.
Poza tym szanuj moje poglądy, tak jak i ja szanuję Twoje. Przecież jakoś odnajduję się w dzisiejszym świecie.

Ja wiem, że takie hasła fajnie brzmią i często trafiają na bardzo podatny gruntu - tj. młodych ludzi, którzy jeszcze nie znają życia.
Jestem młody tak. Czy znam życie? Swoje znam. Czy jestem podatny na "fajne hasła" - może i tak, ale nie bardziej niż Ty czy inni, którzy przecież w coś wierzą. Nazwałbyś mnie liberałem, lewakiem - a ja mam gdzieś takie podziały. Przede wszystkim jestem człowiekiem i mam swoje zdanie, które mogę wzbogacić dobrymi IMO poglądami innych - więc tłumacz mi, na pewno przeczytam i przemyślę. Zaznaczam, że Twoje wypowiedzi w tym temacie jak na razie są po prostu oklepane - tak myśli większość i zgadzam się też z wieloma rzeczami.

Ale weź się głębiej zastanów, nad tym co tak na prawdę proponujesz. Naświetlę Ci kilka problemów.
- problem własności wspólnej. Jest wiele rzeczy, które są własnością wspólną, nie generują żadnego przychody a koszty trudno przyporządkować do jednostki. Np. chodnik, służby epidemiologiczne, wojsko, więzienia, sądy itd.
Zgadzam się, ale uważam że można to sprowadzić do systemów składkowych, a jeżeli nie chcesz płacić - nie płać, nie będzie CHODNIKA. Wiem, że to co piszę nie stanie się, bo ludzie są właśnie tacy, jacy są - nieuczciwi i chamscy. W każdym tylko kombinatora się dopatruje etc.
Ja jednak złożyłbym się z sąsiadem i TAK za moje pieniądze sfinansowałbym ten chodnik (bez podatków - stać by mnie było. Zastanów się jakie by były ceny...). Myślisz, że asfalt jest drogi? To jest odpad człowieku. Jest tani, ale właśnie biurokratyczne procedury stworzyły wielce "poprrawny" pogląd, że budowa drogi jest horyzontalnie wielka.

- ponosząc pewne koszty, wspólne odnosisz zysk pośredni. Np. w Skandynawii mają system penitencjarny nastawiony na zupełnie inny system myślenia. Więzienie to nie jest kara, a sposób na resocjalizację. Więźniowie żyją w niezłych warunkach, w ośrodkach bez krat itd. Mają stałą opiekę psychologa, są angażowani w różne programy. Efekt jest tego taki, że praktycznie nie ma u nich recydywy. Ktoś trafia do więzienia to potrafią go tam wyprostować. Porównaj to z modelem USA, gdzie praktycznie jak już raz trafisz do więzienia, to spędzisz w nim całe życie. Skandynawowie jako społeczeństwo zyskują bezpieczne Państwo, ale jak ten koszt rozdzielić na jednostki aby ponosiły go dobrowolnie?
Przemyślę to. Jednak powierzchownie myślę, że można oddać więziennictwo w ręce kreatywnych osób, które mogłyby na tym zarobić. Składka na rzecz porządku publicznego - to też na policję myślę, że wystarczyłaby na pokrycie wegetacyjne więźniów, którzy mogliby sami działać na rzecz swojego więzienia.
Problem leży w naszej psychice i fakcie, że Polak myśli tylko o sobie. A gdzie praca zespołowa? Gdzie wspólnota. Ja z chęcią płaciłbym na dobrodziejstwa typu sprawna policja, szybka straż pożarna! Nie zapominaj o tym, że jeżeli podatki zniknęłyby całkowicie, to każdy miałby łatwiejszy dostęp do pieniędzy. Głupi, gnuśni ludzie już teraz cierpią biedę - tu akurat nic się nie zmieni. Chyba, że instytucje charytatywne działające już dziś pomagałyby takim osobom właśnie przez dawanie wędki - edukując ich. To nie byłoby tak drogie jak teraz. Teraz Ty zarobisz 5k, na ręke dostaniesz 3200, z tego na cokolwiek byś nie wydał, nie oszczędził oddasz myto i wartość Twoich pieniędzy drastycznie spada.

- co z ludźmi wykluczonymi - społeczeństwo musi im pomagać wyjść na prostą, bo inaczej albo staną się przestępcami albo umrą z głodu.
Czy pomagasz Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy? Na pewno. Instytucje tego typu pomagałyby z wiele większą chęcią o ile nie musiałby płacić podatków. A firmy "chamów i kłamców" nie utrzymałyby się - kłamstwo ma krótkie nogi, a taki majątek osoby kłamiącej mógłby być przekazany właśnie na dofinansowania więzień, szkolnictwa prywatnego etc. Każdy odpowiedzialny by był za siebie i swoją rodzinę. Ale czy teraz tak nie jest? Nie wiem skąd to przerażenie i takie przywiązanie do fiskusa :/

Redystrybucja budżetowa to bardzo dobra rzecz. Stwarza ona możliwości do zdrowego rozwoju społeczeństwa, pozwala wspierać pewne mechanizmy (np. przyrost naturalny) i niwelować inne (np. monopole). Redystrybucja centralna nigdy nie będzie tak efektywna jak niewidzialna ręka rynku, ale za to pozwala realizować celowe zadania. Redystrybucja powinna być możliwe jak najmniejsza, ale jednocześnie nie za mała bo to prowadzi do patologii społecznych.
Kwestia tego, że podatki są odpowiedzialne za inflację - ciekawa teoria. Zresztą sama inflacja z ekonomicznego punktu widzenia to korzystne zjawisko jeśli utrzymuje się na niskim poziomie - zmusza ludzi do inwestowania. Znacznie groźniejsza jest np. deflacja (czyli wzrost wartości pieniądza w czasie) bo powoduje to kryzysy.
Zgadzam się w znacznej części. Jednak imo jesteśmy subiektywni. Nie wiemy co by było, gdyby świadomość społeczna urosłaby do takiej wielkości, że nie byłoby kłamstw i matactw.
Ps. Dziś w radiu mówili, że ukarano firmy telefonii komórkowej, bo przez około dwa lata hamowali rozwój telewizji mobilnej. A co jeżeli rynek byłby całkowicie wolny? Na bank znalazłby się taki Steve Jobs, który chciałby na tym zarobić - z dobrem dla społeczeństwa.
Zobacz co zrobił internet - darmowy dar od Jon Postel'a. Rozwinął się - bo jest otwarty i "darmowy".

Zdaj sobie sprawę, że takie tezy jak promujesz, gdyby zostały zrealizowane to w bardzo krótkim czasie do rozpadu społeczeństwa - bo po co ma istnieć. Nie opierają się ona na żadnych ekonomicznych podstawach, a warto zdać sobie sprawę, że KAŻDA nowoczesna gospodarka musi być w jakimś stopniu sterowana. Nawet najbardziej liberalni ekonomiści nie wierzą w takie utopie, bo te hasła tylko pozornie są racjonalne, a każdy kto się choć trochę orientuje w tym jak działa państwo, społeczeństwo i ekonomia nie może ich traktować poważnie.
Sterowana... To może wprowadzimy dyktaturę? Cenzurę na internet? Wprowadzimy więcej ograniczeń w kodeksie karnym, żeby za 0.3g suszu marihuany skazać na trzy lata... Widzisz tylko to co jest, ale nie starasz się nawet zobaczyć tego jak świat mógłby wyglądać bez podatków. Nie jestem anarchistą - rząd, senat powinien być. Właściwie sam senat, gdzie senatorowie w Federacji byliby na równi i mieli równie silny głos. Każda gałąź gospodarki byłaby odpowiedzialna za siebie. Powiedz mi co by upadło? I dlaczego... Bo co bo nie będzie pieniędzy na emerytury? Bzdura - jak sobie odłożysz, to będzie, jak nie będzie Ciebie stać to wierzę, że właśnie pozytywnie rozwinięte społeczeństwo pomagałoby takim osobom. To co się dzieje podczas finału WOŚP jest tak pozytywne, że dodaje mi pewności w moje MARZENIE. Bo wiem, że jet to utopia - ludzie zbyt często błądzą chcąc wiecznie więcej i więcej... Ale dlaczego tak chcą? Najpierw chcą mieć na opłaty i podatki, później na jakieś udogodnienia, później chcą pomagać innym... A co jeżeli pominąć połowę pierwszego kroku?
Ja nie mówię o likwidowaniu gospodarki - a o innym ZUPEŁNIE innym jej kształcie. Piszę książkę o świecie "bez podatków". Jestem dopiero na początku. Staram się pokazać świat bez podatków, moimi oczami. Wiem, że każdy ma inne spojrzenie na świat... Gorge Lucas w 1977 wypuścił pierwszą (IV) część sagi Gwiezdnych Wojen - ten film zmienił świat. Nawet nie wiesz jak bardzo. To była fantastyka, stała się rzeczywistością. Naukowcy są bliscy stworzenia miecza świetlnego (co prawda wiązka plazmowa, a nie laser wchodzi w grę oraz "nanorurki" - jako ogniwo)... Trochę wyobraźni i zrozumiesz, że mój pomysł jest możliwy... Choć z 2-giej strony wiem, że to utopia i jest to FANTASTYKA... Nie odbieraj mi marzeń i moich "wizji"

Cytat(erix @ 23.11.2011, 13:39:19 )

Każda skrajność jest niebezpieczna.
QFT
Cytat(Cysiaczek @ 23.11.2011, 13:50:11 )

Tym zdaniem wyraziłeś pogląd na tyle ogólny, że mnie to zaciekawiło. O niespójnej moralności mówię więc w kontekście tego zdania. Z tej ogólności oraz z poprzedzającego zdania:
Masz rację, można to było zrozumieć na wiele sposobów

Przepraszam, moja wina.
Nieporozumienie - ale takie będą zawsze, bo nie widzimy się w 4-ry oczy i nie widać kto kiedy żartuje, a kiedy jest śmiertelnie poważny

Ps. sorki za błędy interpunkcyjne i gdzieniegdzie ort. Może i merytoryczny się trafić hehe