phpion
5.07.2010, 12:21:00
Cytat(athabus @ 5.07.2010, 12:38:20 )

Duży plus za to, że w przeciwieństwie do Eclipse działa sprawnie
Netbeans działa sprawniej niż Eclipse? Raczysz sobie żartować

hehe. Faktycznie Galileo miało drobne problemy z szybkością podpowiedzi do kodu, ale nowa wersja (Helios) działa już jak poprzednik (Europa). Dla mnie Eclipse miażdży Netbeans m.in. wspomnianą szybkością działania.
gigzorr
5.07.2010, 13:00:59
Ja wlasnie sciagam tego Eclipse zobaczymy czy rowna netbeans , chociaz netbeans ostatnio mi sie tnie , i nie moge ustawic okienka polaczenie ftp , tzn jak zapisuje w netbeans to ustawilem , zeby odrazu na serwerze sie zapisywalo , ale nie widze , czy wysyla , musze na oko patrzec , albo odswiezac strone co chwile , moze ktos pamieta gdzie to ustawic?
Kenobi
5.07.2010, 13:27:23
Notepad++ , windowsowy notatnik ;]
athabus
5.07.2010, 13:46:29
Cytat(phpion @ 5.07.2010, 13:21:00 )

Netbeans działa sprawniej niż Eclipse? Raczysz sobie żartować

hehe. Faktycznie Galileo miało drobne problemy z szybkością podpowiedzi do kodu, ale nowa wersja (Helios) działa już jak poprzednik (Europa). Dla mnie Eclipse miażdży Netbeans m.in. wspomnianą szybkością działania.
Heh no to potestujemy potestujemy, ale sam już nie wiem jak podejść do tego tematu. Netbeans jakoś jest "stabilniejszy" a z Eclipse mam wrażenie, że projekt tak się rozrósł, że już nikt nim nie kieruje do końca, a do tego samo php leży na peryferiach zainteresowania twórców. Przez mnogość pluginów które powstawały dla różnych wersji i nie zawsze są w pełni kompatybilne mam wrażenie, że wszytko jest "smarkiem klejone i sznurkiem łatane". Z kolei Netbeans oferuje mniej, ale za to wiem że mi będzie to działać. Co do szybkości to Europa i Netbeans działają mi porównywalnie, ale mam przyzwoitego laptopa. Heliosa zaraz wypróbujemy, ale nawet jeśli będzie działał to się mocno zastanowię czy wracać... znowu ;-)
Machetazos
16.07.2010, 13:50:46
Od jakiegos czasu uzywam uzywam Netbeansa co tez bardzo sobie chwale. Niestety wraz z upgradem wersji na 6.9 dramatycznie spadla jego wydajnosc. W momencie uruchomienia netbeansa zuzycie CPU wskakuje mi na 100%, czas reakcji jest beznadziejnie dlugi. Moze ktos mial podobny problem i wie jak zwiekszyc wydajnosc netbeansa? Dodam tylko ze moj os to ubuntu 10.4.
erix
16.07.2010, 18:30:00
Od paru dni testuję phpDesignera (Windows); przyznam, że całkiem nieźle chodzi - zużycie RAM jest minimalne (kilka plików PHP + odpalone źródło TCPDF) i ramożerność zatrzymała się na poziomie 70 MiB, a procka też za mocno nie molestuje. [;
Adam_
16.07.2010, 18:44:09
Ja używam PSPada - kiedyś go zainstalowałem i tak już zostało, jak na razie nie miałem żadnych problemów, z tym, że jeszcze nie miałem do czynienia z jakimś większym projektem.
athabus
29.07.2010, 13:45:39
Dzisiaj Netbeans przestał mi podpowiadać kod w trakcie pracy... Miałem wersje 6.8, zaktualizowałem więc do wersji 6.9 i wielka kupa. Działa tak wolno, że żal nerwów ;-)
Przetestowałem więc nowego eclipse i okazuje się, że po wpadce z galileo, helios znowu przywraca dobre imię Eclipse. Wszystko śmiga szybciej niż w Europie - chyba zrobili dobre cachowanie dla podpowiedzi, bo nawet w dużych projektach podpowiedzi pojawiają się błyskawicznie.
Oczywiście tradycyjnie do Eclipse trzeba co nieco doinstalować - ja na pierwszy ogień dałem quantumDB i yEdit, bo teraz te opcje są mi najpotrzebniejsze - wszystko ładnie zadziałało, więc chyba wracam do Eclipse - mam nadzieje, że wszystko będzie działać tak ładnie dłużej.
Szkoda mi jedynie wsparcia dla Symfony z Netbeansa - było to spore ułatwienie w pracy, ale cóż nie można mieć wszystkiego.
nmts
30.07.2010, 12:15:39
Ten phpDesigner nawet fajny, szybki, łatwy, żadnych większych problemów nie miałem. Potrafią rozbawić tłumaczenia w stylu PlikZilla, czy c:\Program Pliki\. ^^
darophp
30.07.2010, 15:02:56
A ja mam takie pytanie ... dreamweaver vs nowy eclipse. Gdyby ten programik od Adobe był darmowy, co byście wybrali. Osobiście piszę na serwerze, ale od niedawna na localhoscie i fajnie mieć jakiś ładny programik. Co byście wzięli ?
athabus
30.07.2010, 15:13:37
Wiesz, ja już dawno nie korzystałem z dreamwavera (naprawdę dawno), ale z tego co pamiętam te dwa edytory mają zupełnie inną koncepcję.
Dreamwaver - produkt, dla użytkownika, który lubi wszystko wyklikać
Eclipse - produkt, dla kogoś kto potrzebuje kompletnego, rozszerzalnego ide do pracy - mało wodotrysków i ułatwiaczy, nacisk kładziony na użyteczność
Żaden z tych edytorów nie jest lepszy, ani gorszy.
Ja wybrałbym Eclipse, bo bardziej odpowiada mi jego filozofia - lubię kodować klawiaturą a nie myszką ;-)
Poza tym wiele osób wybiera Eclipse bo pracują na innych niż Windows OS'ach.
darophp
30.07.2010, 15:15:49
Cytat(athabus @ 30.07.2010, 16:13:37 )

Wiesz, ja już dawno nie korzystałem z dreamwavera (naprawdę dawno), ale z tego co pamiętam te dwa edytory mają zupełnie inną koncepcję.
Dreamwaver - produkt, dla użytkownika, który lubi wszystko wyklikać
Eclipse - produkt, dla kogoś kto potrzebuje kompletnego, rozszerzalnego ide do pracy - mało wodotrysków i ułatwiaczy, nacisk kładziony na użyteczność
Żaden z tych edytorów nie jest lepszy, ani gorszy.
Ja wybrałbym Eclipse, bo bardziej odpowiada mi jego filozofia - lubię kodować klawiaturą a nie myszką ;-)
Poza tym wiele osób wybiera Eclipse bo pracują na innych niż Windows OS'ach.
Też nie lubię klikać myszką tylko pisać

Kiedyś miałem problemy ze sciągnięceim, ale to to ? :
eclipse-php-helios-win32.zip ?
athabus
30.07.2010, 15:22:19
Jeśli to ma być na windowsa to tak.
attimo
30.07.2010, 20:29:45
Mam krótkie pytanie do użytkowników php designer 7. Czy wam też otwiera się w dość dziwny sposób poprzez pojawianie sie i znikanie kart ? Troche to początkowo obciaza procka, ale potem dziala bardzo sprawnie i nigdy juz nie wroce do Eclipse.
erix
30.07.2010, 21:30:00
Cytat
Czy wam też otwiera się w dość dziwny sposób poprzez pojawianie sie i znikanie kart ?
SOA#1...? Jaki OS?
attimo
31.07.2010, 07:41:40
designerZobacz sobie od 1:10 miał tylko jedna karte ale i tak widac ten efekt pojawiania sie i znikania jak ma sie tego wiecej to troche to irytujace.
erix
31.07.2010, 10:39:27
Cytat
efekt pojawiania sie i znikania
No ja wiem,że jestem tępawy, ale za Chiny nie wiem, o co Ci chodzi, ani niczego dziwnego na tym filmiku nie zauważyłem...
nmts
31.07.2010, 11:10:27
Cytat(erix @ 31.07.2010, 11:39:27 )

No ja wiem,że jestem tępawy, ale za Chiny nie wiem, o co Ci chodzi, ani niczego dziwnego na tym filmiku nie zauważyłem...
Nie czuj się osamotniony.
attimo
31.07.2010, 11:54:22
Cytat
Ja należe raczej do tych mało inteligentnych czy bystrych, ale to jakiś sarkazm czy coś ? niemożliwe jest niezauważenie tego. Nagrałem specjalnie dla Ciebie filmik z mojego startu php designer 7. tam to ewidentnie widac, kazda karta wlacza sie i wylacza itd. dopiero po chwili wszystko sie pokazuje troche to dziwne.
link do filmiku
Start
erix
31.07.2010, 14:31:05
Fajnie, że zalinkowałeś wcześniej do swojego filmiku.
A co do Twojego filmiku - praktycznie każdy edytor tak robi przy otwieraniu, jakieś nienormalne dla mnie to nie jest.
attimo
31.07.2010, 15:21:12
zalinkowałeś ? nie rozumiem...
erix
31.07.2010, 15:41:39
Pierwszy Twój link, przytoczę tylko opis:
Cytat
Рассматривается программа phpdesigner7, как css редактор
Raczej nie z Twojego.
thomson89
31.07.2010, 15:48:21
Ja mam pytanie co do Komodo Edit - da się wylistować wszystkie funkcje z projektu / pliku?
erix
31.07.2010, 16:15:25
Z tego, co pamiętam, to nie; eksplorator kodu był tylko w IDE.
attimo
1.08.2010, 13:44:05
Testuje działanie projektów i wypada to bardzo słabo. niezbyt to wszystko domyślne. otwieram utworzony projekt tworze nowy plik chce zapisac i moim skromnym zdaniem powinna ukazac sie lokalizacja projektu a tuaj tak nie jest. w Eclipse jest to zrobione lepiej natomiast eclipse wydajnościowo jest o wiele gorszy
vokiel
1.08.2010, 15:24:51
Cytat(attimo @ 1.08.2010, 14:44:05 )

Testuje działanie projektów i wypada to bardzo słabo. niezbyt to wszystko domyślne. otwieram utworzony projekt tworze nowy plik chce zapisac i moim skromnym zdaniem powinna ukazac sie lokalizacja projektu a tuaj tak nie jest. w Eclipse jest to zrobione lepiej natomiast eclipse wydajnościowo jest o wiele gorszy

Dziwne, bo u mnie Eclipse Helios, na Win7 (x64) z otwartym projektem, z synchronizacją na sFTP zajmuje jak poniżej:
Cytat(attimo @ 1.08.2010, 14:44:05 )

Ja otwieram projekt, klikam PPM na drzewie w miejscu w którym chcę nowy plik, wybieram New -> File, wpisuje nazwę i mam plik. Ty tak nie możesz?
attimo
1.08.2010, 18:23:27
a nie, przepraszam bardzo mój błąd. Wszystko jest jak należy.
IceManSpy
1.08.2010, 20:52:11
Jak patrzę na tego phpDesignera to brakuje mi opcji zaznaczenia kawałka kodu i ukrycie go. Chyba, że gdzieś jest taka opcja?
starach
2.08.2010, 12:16:51
Ponownie próbowałem przesiąść się na Eclipse. Niestety NetBeans stał się prawdziwym ślimakiem wśród edytorów, więc ściągnąłem Heliosa. Za cholerę nie potrafię przywyknąć do niego. Kto k**** wymyślił takie przypisanie skrótów klawiaturowych co za kompletny imbecyl... Jeszcze żeby ich zmiana była w miarę prosta, ale znalezienie potrzebnej mi funkcji w gąszczu tego nikomu nie potrzebnego szajsu jest makabrą i jeszcze to podświetlanie składni... litości. Prędzej wrócę do epoki notatnika łupanego...
athabus
2.08.2010, 12:26:46
Skróty można pozmieniać - faktycznie, niektóre skróty są inne niż we wszystkich innych programach, ale ja się już do nich tak przyzwyczaiłem, że narzekam przy innych edytorach ;-)
Co do podświetlania, to zgodzę się, że jest bardzo słabe - trzeba je jakoś zawsze podrasować - na szczęście nie jest to trudne.
phpion
2.08.2010, 12:51:25
Z tego co wyczytałem to podświetlanie składni zmieniono na "gorsze" by upodobnić PDT do Eclipse dla innych języków. Mi też początkowo to nie podchodziło, ale z czasem człowiek się przyzwyczaja.
athabus
4.08.2010, 14:58:11
Hej czy ktoś rozgryzł jak dodać wsparcie dla jQuery w Eclipse. Mi na razie udało się dodać wsparcie dla jqeury w wersji 1.3.1 - używam podpowiedzi z tej wersji choć tak na prawdę mam 1.4.2 - różnic pewnie wielkich nie ma, ale jednak chciałbym mieć bardziej aktualne podpowiedzi.
Udało mi się dzięki tym
wskazówkom, ale nie znalazłem podobnego pliczku dla nowszej wersji ;-(.
lordnitos
4.08.2010, 19:40:19
Ja osobiście używam naprzemiennie, WinSyntax i Notepad++. Czasami się zdarzy że nawet zwykłego Notatnika użyję
everth
4.08.2010, 19:48:58
@athabus - ja używam wtyczki dostępnej z menu Aptany, niestety to też 1.3.2 - trzeba chyba czekać aż ktoś uaktualni api :/. Zawsze pozostaje
Dynamic Browser.
tomahawk
4.08.2010, 21:35:46
Po wielu przygodach z przeróżnymi edytorami stwierdzam że numer 1 jest Zend Studio.
A odradzam Eclipse.... kolos dla fanatyków
Crozin
4.08.2010, 21:50:03
Cytat
Piszesz o fanatykach, a nie podajesz argumentów - brzmisz jak jakiś hater...
Theqos
5.08.2010, 06:58:00
A Zend Studio nie jest czasem oparty o Eclipse? No i trochę kosztuję.
Ja ciągle do PHP używam Eclipse Europa. Mam wrażenie, że jest o wiele szybsza od tych nowych i ma podpowiadanie od razu, a nie po ctrl+space.
nospor
5.08.2010, 07:08:57
Cytat
ma podpowiadanie od razu, a nie po ctrl+space.
Ale słyszałeś o czymś takim jak "konfiguracja edytora" ?

Poza tym najnowszy eclipse ma domyślnie włączone podpowiadanie "od razu" więc warto byś od czasu do czasu jednak zainstalował coś nowego zanim zaczniesz się wypowiadać

Cytat
oj...nie wiedziałem że jestem fanatykiem od kilku lat używając bardzo dobrego i darmowego edytora. Ojejjjjj, co ja teraz pocznę..... <beczy>
phpion
5.08.2010, 07:10:40
@Theqos:
Wypróbuj najnowsze Eclipse Helios - w porównaniu do Galileo jest naprawdę szybszy. Mi osobiście podoba się w nim podpowiadanie w phpDoc. Przykładowo: wpisujesz:
Kod
@return
i masz podpowiadane możliwe typy obiektów, jakie może zwrócić funkcja. Niby nic, ale jest to miłe dla oka

hehe. Jedno czego mi brakuje to pełna lista dostępnych metod w zakładce "Outline" uwzględniająca także metody dziedziczone - Europa bodajże coś takiego miała.
Theqos
5.08.2010, 08:33:23
Cytat(nospor @ 5.08.2010, 08:08:57 )

Poza tym najnowszy eclipse ma domyślnie włączone podpowiadanie "od razu"
Rzeczywiście jest, nie wiem jak tego nie zauważyłem, mój błąd. Teraz tylko mam problem, że zamiast phpDoca widzę pełno kodu w CSSie. No i ctrl + najeżdzanie na metodę/LMB nie działa na dziedziczonych metodach.
nospor
5.08.2010, 08:35:47
Cytat
Teraz tylko mam problem, że zamiast phpDoca widzę pełno kodu w CSSie.
No tak, też to mam. Ale nie miałem jeszcze czasu by poszukać rozwiązania na necie. Moze tutaj ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
athabus
5.08.2010, 10:24:23
Cytat(everth @ 4.08.2010, 20:48:58 )

@athabus - ja używam wtyczki dostępnej z menu Aptany, niestety to też 1.3.2 - trzeba chyba czekać aż ktoś uaktualni api :/. Zawsze pozostaje
Dynamic Browser.
Czyli chyba faktycznie nic nowszego nie ma... No szkoda może za jakiś czas się coś ukaże - na szczęście w 1.3.2 jest 95% tego co używa się na co dzień.
Co do samego Eclipse to jest chyba najlepsze ide jakie znam do rozwoju php - przynajmniej z tych darmowych, bo na komercyjne szkoda by mi było pieniędzy - gdybym bawił się zawodowo to pewnie bym lepiej poszukał.
Z Eclipse mam wrażenie, że wiele osób nie docenia go, bo nie używa wtyczek - czemu zresztą nie ma się co dziwić, bo dopiero teraz pojawił się sposób instalacji, który jest przyjazny użytkownikowi (w sensie marketplace), ale nawet on nie zawiera wielu przydatnych narzędzi.
Ja używam QuantumDB, Mylyna, yEdit i kliku innych drobiazgów, które ułatwiają pracę. Znacie jeszcze jakieś fajne wtyczki do pdt?
Theqos
5.08.2010, 11:44:57
W moim przypadku nie mógł znaleźć xulrunnera. Dodałem "-Dorg.eclipse.swt.browser.XULRunnerPath=/usr/lib/xulrunner-1.9.1" do eclipse.ini i narazie śmiga. Możesz zerknąć do workspace/.metadata/.log czy to to samo.
Cytat(phpion @ 5.08.2010, 08:10:40 )

Jedno czego mi brakuje to pełna lista dostępnych metod w zakładce "Outline" uwzględniająca także metody dziedziczone - Europa bodajże coś takiego miała.
Ogólnie mówiąc to pojechali z obsługą dziedziczenia. Nie działa przechodzenie do deklaracji dziedziczonej metody, nie działa phpDoc dla niej po najechaniu (ale już przy podpowiadaniu działa ehh). To o czym mówisz przeniesli do "Quick Outline", chyba po to żeby jeszcze bardziej nie zamulać

Teraz wystarczy tylko ctrl+o i znowu ctrl+o >< Czyli, żeby dostać się do implementacji jakiejś odziedziczonej metody jakiegoś obiektu wystarczy znaleźć klasę tego obiektu, otworzyć deklarację, otworzyć outline z obsługą dziedziczenia i odszukać metodę. F3, klasa, F3, ctrl + o, ctrl + o, szukamy po nazwie. Prościzna. Z tym sprawdzeniem phpDoca to musi być jakiś bug bo robienie powyżej operacji, czy powtórne pisanie metody żeby go sobie podejrzeć jest bezsenu. Może coś żle ustawiłem, bo w Europie działa to tak samo dla każej metody?
phpion
5.08.2010, 14:58:16
Cytat(Theqos @ 5.08.2010, 12:44:57 )

To o czym mówisz przeniesli do "Quick Outline", chyba po to żeby jeszcze bardziej nie zamulać

Teraz wystarczy tylko ctrl+o i znowu ctrl+o >< Czyli, żeby dostać się do implementacji jakiejś odziedziczonej metody jakiegoś obiektu wystarczy znaleźć klasę tego obiektu, otworzyć deklarację, otworzyć outline z obsługą dziedziczenia i odszukać metodę. F3, klasa, F3, ctrl + o, ctrl + o, szukamy po nazwie.
Działa, dzięki
darophp
9.08.2010, 14:50:29
Mam takie pytanie ... czy da się połączyć eclipse z moim serwerem FTP w sieci ?
darophp
9.08.2010, 16:57:21
Dzięki ... zanim napisałeś pobrałem Aptane .... ale mi się nie spodobała ...
gigzorr
10.08.2010, 08:04:13
Nowa wersja netbeansa sie ukazala , moze wkoncu nie bedzie tak cielo , czas sciagnac

/edit Jak narazie chodzi o wiele lepiej niż tamta wersja.
mitring
10.08.2010, 10:31:31
Mam pytanie czy w Eclipsie bez dodatku Aptany są podpowiedzi CSS'a ? Bo kiedyś miałem z tym problem dlatego siedzę na NetBeans
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.