To ja też dorzucę coś od siebie

Dla szybkich poprawek (zdalnie i lokalnie) używam vim'a. Czasem popełnię też coś w Coda 2 (jak mam dostęp tylko do FTP i muszę coś zrobić na szybko)
Jako IDE przećwiczyłem PHPStorm (OutOfBox, w miarę szybki, sporo wbudowanej niePHPowiej funkcjonalnści jak chociażby integracja z redmine/jira/bugzilla), netbeans (upload on save, wsparcie dla SF1, kiedyś był szybszy, teraz jeden projekt SF1 go boli), Zend Studio (dawno i nie prawda), a ostatecznie wróciłem do eclipse'a

Konkretnie Eclipse 4.4 + PDT 3.3 (nightly) + kilka pluginów z PDT-Extensions (http://p2-dev.pdt-extensions.org/), całość na MBP 17" z 2011 (odpowiednio zmodyfikowny }:->)
Powody są różne, jedne wynikają ze specyfiki pracy inne z moich nawyków:
1. Wiele równoległych projektów - często mam np daemony w javie i z jednym IDE jest mi diablo wygodniej
2. Perspektywy i zbieranie projektów w sety - uwielbiam model projekt = wtyczka/plugin/moduł, ułatwia organizację i pilnowanie kodu, wiem że wiele osób to wqrza w Eclipse
3. Wsparcie dla Symfony 2 i composer - nie wbudowana, ale przez dodatki, działa jak na razie najlepiej ze wszystkich 3 wspomnianych (dbam o to

)
4. Wydajność - po kilku łatkach, Eclipse+PDT+ wymagane przeze mnie dodatki na dużych i złozonych projektach po prostu działają najszybciej, nawet na słabszych komputerach
5. Łatwość szybkiego rozszerzania i modyfikowania - wiele pluginów ułatwiających mi pracę + łatwość pisania własnych (jak się zna javę)
6. Eclipse na osx jest najładniejszy

7. Mylyn + GIT - I'm loving it!
Są też wady:
1. Warto mieć sporo ramu dla niego
2. Konfiguracja dla laika bywa bolesna, choć wróciła podstawowa paczka dla PHP na stronę pobierania eclipse
3. Bez dodatkowej wtyczki (eclipse color themes) lepiej nie tykać kolorowania składni
4. Praca ze dalnymi plikami nie jest intuicyjna
5. Jako że eclipse to defacto w miare uporządkowany zbiór wtyczek, każdy projekt realizuje wiele rzeczy po swojemu (formatowanie, kolorowanie, sprzątanie itp...), można się na początku pogubić
6. Dokumentacja dla PDT, przynajmniej na razie, w zasadzie nie istnieje. Znaczy się jest jakaś nieaktualna dostępna w trybie online.
7. Aktualizacja corocznych wydań jest delikatnie mówiąc nieżyciowa.
8. Podobno ludzie mają problem z konfiguracją Xdebug'a
9. Podstawowy PDT ma niewiele funkcji (edytor, syntax checker, code assist, debugger, formatter)
10. Warto trzymać backup workspace }:->