Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy edytor dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
darko
Eclipse PDT + XDebug + SVN (Subclipse) + Mylyn task
z niedarmowych oczywiście Zend Studio + Zend Server
!*!
A co to znaczy "pełne i bogate wsparcie" ?

Mi wygodnie pracuje się z bluefish (starsza wersja) + apache2 + php5 + *sql + svn + od czasu do czasu sama konsola w linux wink.gif Uważam "kombajny" za zbędne i kojarzą mi się często z klikalnym edytorem który wstawia tabelki z kodowaniem windows-1201 itp.
lukasz_test
Ja używam NetBeans i sprawuje się dobrze. Ma wszystko co potrzeba.
marekge
Ja ostatnio bawię się TSW Webcoder 2010 ;-) - aczkolwiek jeszcze jestem na etapie poznawania wszystkich feature'ów
krakiewicz.pl
Eclipse + wtyczki PDT (wsparcie PHP) i RSE (wsparcie FTP).
Tu masz opisane jak je skonfigurować ze sobą:
krakiewicz.pl/eclipse-php-ftp-pdt-rse

Z Netbeansem miałem taki problem, że po imporcie projektu z serwera, nie było widać includowanych klas PHP w nawigatorze w niektórych plikach. Miał ktoś coś podobnego?
Moim zdaniem działo się to totalnie losowo :/
batman
@krakiewicz.pl
Przestań odgrzebywać stare tematy. To już trzeci suchar, w którym piszesz.
erix
A ja odgrzebię i powiem, że phpStorm jest teraz za ~1/4 ceny. [:
pamil
Cytat(erix @ 21.12.2012, 13:19:19 ) *
A ja odgrzebię i powiem, że phpStorm jest teraz za ~1/4 ceny. [:

Opłacało się, właśnie wtedy go kupiłem i przez te 3 miesiące nie miałem z nim żadnego problemu, a jedynie same przyjemności. Po prostu działa, szybko, bezproblemowo, intuicyjnie. Żadnych konfiguracji do użycia XDebuga, działa out-of-the-box, a theme Darcula jest po prostu świetny!
dr_NO
To na fali gry Spelunky (świetnej nawiasem mówiąc wink.gif) odkopię poraz n-ty temat, bo minęło sporo czasu i mogło się sporo pozmieniać.
Ostatnio webdevem na poważnie zajmowałem się xx miesiecy temu, teraz mam okazję odświeżyc znajomość i stąd pytanie wink.gif

Jest obecnie coś wartego przyjżeniu się? Komodo Edit? netbeans? Aptana, Eclipse? Wystarczy szybki software, bez zbędnych fajerwerków, ale z dobrym zarządzaniem projektem, przespałem promocje na phpStorm wink.gif Ostatnio walczyłem z Aptaną ta jednak lubiła się wykrzaczyć...
Spawnm
PHPStorm i Sublime Text 2 z tych lajtowych. Z kobył nadal netbeans.
Dejmien_85
Z lekkich: Początkowo Notepad++, później Codelobster, a w tej chwili Sublime Text (jest świetny).
Z ciężkich: używam Netbeans i bardzo dobrze się sprawuje, ciekawi mnie jeszcze Eclipse.
dimo
Ja najbardziej lubię zwykły notatnik smile.gif
sowiq
Cytat(dimo @ 12.09.2013, 13:25:29 ) *

Krzyżyk na drogę wink.gif
freemp3
Cytat(dimo @ 12.09.2013, 13:25:29 ) *

Owszem może i przydatny, ale do niewielkich zmian w kodzie, który się zna smile.gif

Jeśli o mnie chodzi to używam w pracy PhpStorm, a w domu Netbeans, ale planuje przesiadkę na PhpStorm, jak się dorobię wink.gif
dimo
Cytat(freemp3 @ 12.09.2013, 14:25:35 ) *
Owszem może i przydatny, ale do niewielkich zmian w kodzie, który się zna smile.gif

Zgadza się, zaletą notatnika jest to, że jest zawsze, łatwo i szybka dostępny - prosty.
A wad jest wiele smile.gif
Między innymi, że nie podpowiada.
mstraczkowski
Zwykły notatnik nie jest dobry, nawet do małych zmian
Chociażby ze względu na brak kolorowania składni oraz problemy z kodowaniem pliku

Ja używam Notepad++ do lekkich i szybkich zmian
IDE: NetBeans
dimo
W niektórych plikach - z serwisów internetowych notatnik doawał mi kiedyś jakieś dodatkkowe śmieci. Otwierałem wtedy przez OpenOffice i zapisywałem w postaci czystego tekstu.
com
zależy o jakim notatniku mówisz, pewnie chodzi Ci o BOM wink.gif
http://tnij.org/utf_bez_bom

wszytko było kwestią tego jakie kodowanie ustawiłeś wink.gif

Zazwyczaj NOTEPAD++

IDE: kiedyś Aptana , NetBeans
joecolombo13
Według mnie najlepszym edytorem tekstu jest program Notepad++, idealnie spełnia swoje zadanie przy pisaniu czegokolwiek - naprawdę polecam. Dodam jeszcze, że jak ktoś dba o design to zachęcam do używania stylu Plastic Code Wrap wraz z czcionkami DejaVu.
gitbejbe
@joecolombo13

W pełni sie zgadzam ! pracuje już X czasu tylko na notepadzie i ma on wszystko czego potrzebuje. Jest przede wszystkim lekki i darmowy. Każdy ma inne preferencje, dla mnie akurat najistotniejszą rzecza jest kolorwa sładnia i czysty minimalizm w interface.

aha i : styl Twilight ^^
lukasz1985
Eclipse. Nie tylko to PHP - do Javy (wiadomo), JS, C++ , Scali, Ruby, Pythona ... chyba nie jestem w stanie wymienić języka, który nie byłby obsługiwany przez to IDE, nie mówiąc o XMLu i HTMLu.
Poza tym jest lekki - znacznie lżejszy od Netbeansa i to nie jest kolejny Notatnik, Emacs, Vim czy Sublime, których funkcjonalność kończy się na podświetlaniu wystąpień, parowaniu nawiasów czy podpowiadania składni do predefiniowanych zmiennych.

Mówię to z własnego doświadczenia. Netbeans jest irytujący i ciągle wchodzi w drogę użytkownikowi. Poza tym jest znacznie mniej uniwersalny. A jeśli ktoś chce napisać plugina pod Netbeans - to jest porażka jeśli chodzi o elastyczność - w porównaniu do Eclipse.

Jest jeden haczyk: Eclipse trzeba się nauczyć, bo to nie jest IDE dla kogoś, kto stawia pierwsze kroki w programowaniu.
solificati
Cytat(lukasz1985 @ 18.09.2013, 13:00:13 ) *
nie jest kolejny Notatnik, Emacs, Vim czy Sublime, których funkcjonalność kończy się na podświetlaniu wystąpień, parowaniu nawiasów czy podpowiadania składni do predefiniowanych zmiennych.
[...]
Jest jeden haczyk: Eclipse trzeba się nauczyć, bo to nie jest IDE dla kogoś, kto stawia pierwsze kroki w programowaniu.

Może z tym Emacsem i Vimem jest tak samo, musisz się nauczyć, żeby zrobić coś więcej ...
lukasz1985
Nie, to nie jest to samo. Konfiguracja Eclipse nie wymaga pisania żadnych makr, definiowania plików konfiguracyjnych, itp, które są zautomatyzowane. Większość funkcjonalności jest definiowana właśnie przez pluginy - tak samo jest ze zmiennymi konfiguracyjnymi. Jeśli natomiast komuś nie pasuje, że trzeba instalować pluginy to musi sobie uświadomić, że Eclipse to platforma programowa (RCP) i bez pluginów Eclipse nie istnieje.
Poza tym jest jedna genialna rzecz w Eclipse - perspektywy i nic tego nie zastąpi - nie ma wyskakujących okien jak w Netbeansie. Jeśli chcesz załadować plik na CVSa po prostu przełączasz perspektywy - i masz całą aplikację gotową do pracy z Git'em (lub innym systemem) - okienka, przełączniki i cała reszta.
To jest coś wyjątkowego ze znanych mi IDE - poza tym coś podobnego ma jeszcze Blender, gdzie można się przełączyć pomiędzy widokami UI.

Ta konieczność nauki wypływa bardziej z elastyczności Eclipse niż z rozszerzalności.
solificati
No jak ktoś na codzień programuje, ale musi mieć edytor do pliku konfiguracyjnego to coś tu nie tak.
No i po co te cudowne zmiany w UI? Chcę scommitować plik? :Gcommit wiadomosc. Po co mam szukać ikonki? Ładne UI służy do odkrywania aplikacji, ma być domyślnie ładne i intuicyjne. Jak jestem na etapie optymalizowania pracy to chcę wyciąć UI a nie je przesuwać.
Pluginy? Vim/Emacs/Sublime to przede wszystkim pluginy.
lordnitos
Notepad++ najczęściej, ale ostatnio zaciekawiła mnie Aptana Studio 3. No i dość często w temacie przewraca się PHPStorm i chyba, możnaby go spróbować.
Dejmien_85
Cytat(lukasz1985 @ 18.09.2013, 13:00:13 ) *

E tam, to tylko kwestia przeczytania dobrego artykułu nt. konfiguracji IDE oraz jego możliwości, a następnie eksperymentowania - niczego więcej.

Takie rzeczy jak Np++, czy Sublime są dobre, ale tylko do szybkich edycji. Nie wyobrażam sobie pisania większej aplikacji bez IDE. Ale jak to się mawia - Ci, którzy na Syberii całe życie siedzą nie wiedzą co to gorące promienie słoneczka i smak owocowych drinków na świeżym powietrzu przy szumie fal oceanu.

BIDOKOM jajka zamarzają na mrozie i piszą później, że windowsowski notepad jest okay! Szkoda mi ich, naprawdę! A lepszy świat jest na wyciągnięcie ręki. wink.gif
matiit
Ostatnio tylko phpstorm smile.gif

Tylko, żeby było fajnie trzeba mieć SSD
BigPig
Dokładnie sprawdziłem takie programy jak: Netbeans, PHPDesigner, Aptana Studio, Eclipse i PHPStorm. Zdecydowanie wygrał PHPStorm, wprost pięknym przecudowny i wspaniały program. Polecam!
lukasz1985
Cytat(solificati @ 20.09.2013, 09:08:40 ) *
No jak ktoś na codzień programuje, ale musi mieć edytor do pliku konfiguracyjnego to coś tu nie tak.
No i po co te cudowne zmiany w UI? Chcę scommitować plik? :Gcommit wiadomosc. Po co mam szukać ikonki? Ładne UI służy do odkrywania aplikacji, ma być domyślnie ładne i intuicyjne. Jak jestem na etapie optymalizowania pracy to chcę wyciąć UI a nie je przesuwać.
Pluginy? Vim/Emacs/Sublime to przede wszystkim pluginy.

Gdybyś wiedział trochę więcej, to rozumiałbyś, że Eclipse nie istnieje bez pluginów. Samo Eclipse jest tylko platformą RCP, która sama w sobie jest zwykłą bezużyteczną skorupką. Wszystko, co umożliwia edycję plików - autokompletację, formatowanie, podświetlanie składni to właśnie pluginy pisane pod tę platformę. Cała funkcjonalność kryje sie w pluginach, a Eclipse umożliwia tylko komunikację pomiędzy nimi oraz dostarcza interfejsu użytkownika, który bez pluginów i tak jest bezużyteczny.
Jestem ciekawy jak wybierasz pliki do commita - pewnie wpisując ich nazwy ręcznie. Ikonek szukać nie trzeba - GUI można okroić jak się podoba. Eclipse ma nieskończony potencjał - można w nim używać grafiki 3D i tworzyć aplikacje do edycji animacji, czegokolwiek. Vim/Emacs/Sublime są przy Eclipse niczym.
werdan
IDE: NetBeans
Na szybko: SublimeText2

Probuje z Brackets, ale cały czas nie moge jakos strawić tego programu. Moze kolejne wersje mi przyblizą ten program.
Turson
PHPStom jest za darmo dla studentów?
com
@up jest i co z tego skoro nie możesz go wykorzystywać do płatnych projektów bo Ci licencja na to nie pozwala... To jest tak samo jak z oprogramowanie z Microsoftu for students wink.gif
Turson
Jestem ślepy, że nie widzę opcji PHPStorm dla studentów za free?
starach
Mogę wiedzieć co wyście tak pokochali w tym PHPStorm? W czym on jest lepszy od np. NetBeans? Też bym się przerzucił już na coś nowego.
fizzlebubble
W tym, że jest lepiej zaprojektowany, ma 423948234 więcej bardziej intuicyjnych funkcji i wiele wiele więcej.
Pyton_000
Ja zostaje przy SublimeText 3
jacobson
ja tez czekam na macbooka i sie przerzucam na sublime text 3. Na windowsie pracowalem na nim jednak tak tylko pobieznie. Ogolnie Netbeans wczesniej w zupelnosci wystarczal i nie mial wcale 423213421321 funkcjonalnosci mniej niz inne edytory
Pyton_000
Ja pracuję na linuksie i jest rewelacja, na Win to trochę 'inny' edytor smile.gif
webmaniak
Cytat(starach @ 6.04.2014, 12:49:58 ) *
Mogę wiedzieć co wyście tak pokochali w tym PHPStorm? W czym on jest lepszy od np. NetBeans? Też bym się przerzucił już na coś nowego.

Ja w nim pokochałem możliwość debugowania co jest uciążliwe w Netbeans - a to znacznie przyspiesza pracę - zwłaszcza jak jest jakiś bug. Poza tym phpstorm fajniej podpowiada składnie, wydaje się szybszy.
vedget
JetBrains PHPStorm uzywam od 4.01 do teraz aktualnie mam wersje 7.02 chyba jak mnie pamiec nie myli. Najlepsze IDE dla Web Developerow ever!
slawo
Podłącze się pod temat. Aktualnie pracuję w edytorze EditPlus. Szukam programu, może pluginu, który pomoże mi wygenerować style do szablonu zrobionego w photoshopie.
Pyton_000
Polecam zainteresować się tym:
https://projectparfait.adobe.com/

aniolekx
Cytat(webmaniak @ 10.04.2014, 07:11:34 ) *
Ja w nim pokochałem możliwość debugowania co jest uciążliwe w Netbeans - a to znacznie przyspiesza pracę - zwłaszcza jak jest jakiś bug. Poza tym phpstorm fajniej podpowiada składnie, wydaje się szybszy.

tzn? w jakim sensie? pytam, bo nie doświadczyłem takich problemów.
webmaniak
W takim sensie że na Netbeansie nawet jak skonfigurowałem xdebuga i jakoś to zaczęło działać - debugowanie - to później wykrzaczało błędami. Może ja nie potrafiłem tego zrobić - nie wiem. Skoro Tobie się udało to może to ulepszyli? W każdym razie dla phpstorma taka konfiguracja jest prosta, dla firefoxa wręcz banalna smile.gif Netbeans nadal uważam za super ale phpstorm jest lepszy - chociaż nie bez wad.
zulus
To ja też dorzucę coś od siebie tongue.gif

Dla szybkich poprawek (zdalnie i lokalnie) używam vim'a. Czasem popełnię też coś w Coda 2 (jak mam dostęp tylko do FTP i muszę coś zrobić na szybko)

Jako IDE przećwiczyłem PHPStorm (OutOfBox, w miarę szybki, sporo wbudowanej niePHPowiej funkcjonalnści jak chociażby integracja z redmine/jira/bugzilla), netbeans (upload on save, wsparcie dla SF1, kiedyś był szybszy, teraz jeden projekt SF1 go boli), Zend Studio (dawno i nie prawda), a ostatecznie wróciłem do eclipse'a tongue.gif

Konkretnie Eclipse 4.4 + PDT 3.3 (nightly) + kilka pluginów z PDT-Extensions (http://p2-dev.pdt-extensions.org/), całość na MBP 17" z 2011 (odpowiednio zmodyfikowny }:->)

Powody są różne, jedne wynikają ze specyfiki pracy inne z moich nawyków:
1. Wiele równoległych projektów - często mam np daemony w javie i z jednym IDE jest mi diablo wygodniej
2. Perspektywy i zbieranie projektów w sety - uwielbiam model projekt = wtyczka/plugin/moduł, ułatwia organizację i pilnowanie kodu, wiem że wiele osób to wqrza w Eclipse
3. Wsparcie dla Symfony 2 i composer - nie wbudowana, ale przez dodatki, działa jak na razie najlepiej ze wszystkich 3 wspomnianych (dbam o to tongue.gif)
4. Wydajność - po kilku łatkach, Eclipse+PDT+ wymagane przeze mnie dodatki na dużych i złozonych projektach po prostu działają najszybciej, nawet na słabszych komputerach
5. Łatwość szybkiego rozszerzania i modyfikowania - wiele pluginów ułatwiających mi pracę + łatwość pisania własnych (jak się zna javę)
6. Eclipse na osx jest najładniejszy tongue.gif
7. Mylyn + GIT - I'm loving it!

Są też wady:
1. Warto mieć sporo ramu dla niego
2. Konfiguracja dla laika bywa bolesna, choć wróciła podstawowa paczka dla PHP na stronę pobierania eclipse
3. Bez dodatkowej wtyczki (eclipse color themes) lepiej nie tykać kolorowania składni
4. Praca ze dalnymi plikami nie jest intuicyjna
5. Jako że eclipse to defacto w miare uporządkowany zbiór wtyczek, każdy projekt realizuje wiele rzeczy po swojemu (formatowanie, kolorowanie, sprzątanie itp...), można się na początku pogubić
6. Dokumentacja dla PDT, przynajmniej na razie, w zasadzie nie istnieje. Znaczy się jest jakaś nieaktualna dostępna w trybie online.
7. Aktualizacja corocznych wydań jest delikatnie mówiąc nieżyciowa.
8. Podobno ludzie mają problem z konfiguracją Xdebug'a
9. Podstawowy PDT ma niewiele funkcji (edytor, syntax checker, code assist, debugger, formatter)
10. Warto trzymać backup workspace }:->
mrc
Ja tam używam Netbeans - dobre kolorowanie składni, dobry manager projektów, czego chcieć więcej... smile.gif
aniolekx
Cytat(werdan @ 29.11.2013, 19:49:15 ) *
Probuje z Brackets, ale cały czas nie moge jakos strawić tego programu. Moze kolejne wersje mi przyblizą ten program.

testuje Brackets jako edytor do javascript, ostatnio bawię się frameworkiem total.js, jak na razie pozytywne wrażenie, ale do php zdecydowanie bardziej nadaje się NetBeans.
tzm
Z przed 10 minut:

@NetBeans:

Cytat
robił sobie zawsze jakeis "skanowanie projektow w tle" nie wiadomo o co chodzi ale trwało koło sekudny dwóch w porywach
a ostatnio ten proces zaczal zawieszac calego beansa
patrze w google ludzie na to marudzą i nie ma rozwiazania
niewiele myslac wywaliłem a szkoda bo niezły byl

PHPStorm w domu, w pracy WebStorm.

Ogólnie JetBrains

Zdarza wam się ch* zapisać plik w netbeansie? tz wcisnąć przypadkowy guzik w przypadkowym miejscu przed zapisainem? Przy pisaniu w angularze edytor za cholere nie potrafi wyłapać literówki a przy agregacji javascriptu staję się nie mal nie możliwe zlokalizowanie błędu, spotkaliście się z tym? Jak to ogarnąć?
finito
A czy istnieje oprócz dreamwave'ra jakiś edytor php, który tak jak vistual studio wyświetla errory w czasie rzeczywistym? Obecnie używam Notepad++, ale on właśnie tego nie ma. Albo to ja nie potrafię tego włączyć.
Pyton_000
DW questionmark.gif Ktoś tego jeszcze używa? Ja myślałem że to dawno umarło śmiercią naturalną wink.gif

phpStorm, NetBeans, Eclipse z PHP, SublimeText z pluginem (niestety nie pamiętam jakim ale chyba Linter) i wiele innych IDE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.