Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [legalnosc] naloty na osiedla
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
wassago
7zl za 1 mp3 to realna cena.. tylko tak sobie myslalem czy za AAC albo OGG tez trzepia - mp3 to mp3 a nie OGG... ostatnio wpadlem z kolesiem na pomysl ze do USBka podlaczymy 230volt aaevil.gif i beda mieli dola...
spenalzo
A czy policja moze sama sobie jakieś takie ceny ustalać? Bo mi się to 7 zł wydaje jakoś tak, jakby się z choinki urwali...
Bo jeżeli na taką cenę nie ma podstaw, to czemu ktoś nie może wystawić rachunku/faktury dla policji? 100 zł za wejściem, 200 zł od buta za wejście w butach itd biggrin.gif biggrin.gif
R2r
Dla mnie te 7pln/mp3 to bzdura, zreszta jak wiekszosc informacji dotyczacych nalotow. Gdyby tak rzeczywiscie bylo kopiowalbym sobie cale albumy do jednej "empetrojki" i mialbym album z 7 zeta. Piractwo komputreowe myli sie chyba niektorym z drogowym. W przepisach ruchu drogowego istnieje cennik oplat z wykroczenia. Odnosnie kompow o czyms takim nie slyszalem.

ps. z kolejnych wyczytanych ciekawostek rozwalila mnie informacja o tym ze z policja chodzi prokurator i na miejscu wypisuje nakazy...
Osoby, ktore to pisaly niech poczytaja dokladnie na czym polega praca prokuratora, ilu mamy prokuratorow w kraju. Po zdobyciu tych informacji niech sie zastanowia czy osoba na podobnym stanowisku bedzie dylac po schodach z policjantami zeby wypisywac masowo jakiestam nakazy
spenalzo
Taką karę to chyba tylko sąd może ustalić... Chyba, że jest do tego jakaś podstawa prawna, która mówi (tak jak mandaty drogowe), że za to jest tyle a tyle. Jedyną karę o jakich słyszałem, to w wysokości chyba 10x wartośći oprogramowania - ale to już na drodze sądowej. Z tego co czytałem w wypadku nalotu BSA przeważnie stara się iść na ugodę.

Poza tym - teraz jak na dłoni widać jaka jest skala piractwa... Każdy zaczął już trząść portkami laugh.gif
EnemY2k
Poiwm wam jedno jezeli tak sie boicie i na forum bzdury piszecie ze ja sie nie boje bo mam linuxa albo unixa a w rzeczywistosci wchodzicie z IE 6 albo 5 sory ale ani unix ani linux nie ma IE, polecam zainstalowanie KDE na ktoryms z tych systemow nie jest trudno polecam strony smile.gif.
http://freebsd.kie.pl
http://www.freebsd.hello.pl
http://www.bsdguru.org

Co do sprawdzania legalnosci w gorzowie naprawde chodza po domach i sprawdzaja ludzi co maja inet albo z multimedia albo z AirNet najwiecej nalotow jest na tych co maja Kaze albo jakies programy typu p2p i sciagaja mp3 divx itd.
dl_fan
to moze i swoje 3 grosze dorzuce... czytalem sobie tak te wypowiedzi, przy niektorych niezle sie mozna usmiac.... ale tak na dobra sprawe to co kawalek jeden post wyklucza drugi i czytajac od razu nasuwa sie kilka pytan

1. naloty mialy byc na jedna siec, poniewaz cos tam na serwerku osiedlowym zalegalo... a teraz juz idziemy dalej mowiac, ze naloty robia na tych co maja eMule albo Kazaa... tylko ciekawe skad ta nasza policja taka doinformowana, moze jeszcze wiedza, o ktorej godzinie ktos sobie mulka instalnal??

2. jakis zacny czlowiek opisal jak wyglada taki nalocik... a nie trzeba byc prawnikiem, zeby wiedziec, ze zeby wejsc do chaty, to gliny musza miec nakaz... jesli nie maja nakazu, to moga przyjsc nawet z 10 prokuratorami, a i tak jedyne co beda mogli zrobic to grzecznie zapukac i sie zapytac czy moga obejrzec kompa... a wtedy mozna im powiedziec, zeby ******** i rownie grzecznie zatrzasnac drzwi... wiec jesli te nalociki byly, to morony ci, ktorzy wpuscili do chaty, bo tylko za zgoda domownika oni mogli bez nakazu wejsc i obejrzec komp.... a zakladajac, ze oni mieli nakaz, to jakim cudem nieotworzenie drzwi mialo kogokolwiek uratowac... jesli mieli nakaz sadowy to mieli prawo wejsc do mieszkania nawet jesli mieliby rozwiercic zamek... no juz nawet w skrajnych przypadkach powiedzmy, ze nie zastali nikogo i nie dobrali sie do drzwi, to i tak wrociliby pozniej... wiec co, mieli nakaz, ale ups, nie bylo w domciu albo nie otworzyl, no trudno?questionmark.gif .... watpliwe.... pelno w tym wszystkim sprzecznosci.... a juz to informowanie z wyprzedzeniem, ze tego i tego dnia przyjdziemy sprawdzic Ci komputer - boskie... to nic tylko czekac, az nasz zacny GROM bedzie oglaszal pare dni wczesniej w dzienniku, ze tego i tego dnia zrobimy nalot na siedzibe takiego i takiego ganstera, uprzejmie prosimy o pozbycie sie narkotykow, broni i wszelkich dowodow nielegalnej dzialalnosci, obecnosc calego gangu mile widziana biggrin.gif ... no w kazdym bardz razie fajna akcja, ile paniki nasiali... jakis czas temu rowniez Wyborcza podala, ze w Toruniu ludzie dostali rachunki za Kazaa i ze teraz w Polsce bedzie jak w Belgii, wszystkich namierza (swoimi maszynami do pisania i jednym komputerem na powiat) i wszyscy dostana rachunki!!!! smile.gif
wupasek
moze jest ktos kto wie gdzie znalezc aktualne przepisy dotyczace posiadania nielegalnego oprogramowania, poniewaz te z cytowanego powyzej artykulu sa troche stare i niekoniecznie aktualne, jesli zamiast siac panike dowiemy sie jakie mamy prawa bedzie nam latwiej ich przestrzegac i kazdy bedzie wiedzial jak moze sie zachowac po ewentualnym przyjsciu policji

a co do "cennika" to napewno nie jest on realny, poniewaz kare zawsze indywidualnie orzeka sad, zatem niemozliwe jest aby istnial cennik kar pienieznych dla pojedynczych mp3

mozliwe jest natomiast "namierzanie" uzytkownikow korzystajacych z programow P2P (emule,kaaza,Bittorrent) czego dowodem sa procesy w USA
Locke
Jeżeli ktoś jeszcze nie czytał/słuchał to zapraszam do zapoznania się:
http://www.radio.com.pl/jedynka/sygnaly/de...t.asp?ivID=2019
Proponuje trochę uspokoić atmosfrę ;-)
kalinowski
do mojego kumpla juz w parzyli to krzyknal ze jest w ubiokacji i szybko wykrecil dysk i schowal kompakty i nic miu nie zreobili winksmiley.jpg
klaster
tak szczeze to powiem tak Bill G. jak przyjechał i powiedział by zrobic rewizje i walczyc z piractwem to teraz bedzie miał tak niskie notowania ze splajtoje ze swoim MS poniewaz wiekszosc przejdzie na linuxy a powodow jest wiele
[b]
Windows xp: ~800zł
office XP : ~800zł (tutaj nie wiem dokladnie ale szczelam )
program graficzny: 100zł do ~1000zł
do nagrywania CD/DVD: ~200zł
mirc:~100zł
Inne przydatne: (doliczcie sobie prawdziwe ceny innych programow)
---------------------------
ogolna suma: ~2000 do nie powiem bo to zalezy

Linux: Free a w nim
Office: free
program CD/DVD Rec: Free
Graficzne: Free
irc: Free
Inne w linuxie: Free (i to wszystko jest darmowe a programow jest kupa )
---------------------------
ogolna suma:FREE

samo za siebie mowi, i to dzieki piratom MS sie tak wysoko trzymie a teraz bedzie miał takie spadki ze sam bedzie sie zakopywac w wielkie gowno czego im zycze.
moze zmienimy z MS MicroSoft na SM SadoMasochisci biggrin.gif
zobaczycie bill g sam tego chcial i tak bedzie miec, Ludzie przesiadajcie sie na Linuxy, to nie jest trudny system latwo sie przyzwyczic, ja wlasnie zaczynam i idzie mi coraz lepiej i bardziej mi sie podoba niz MS.

a i nie powiem czyja to wina ze wszyscy musza uzywac MS . to wina szkolnictwa w szkolach na maszynach z orginalnymi MS a co ma powiedziec urzytkownik jak pisze prace jakas do szkoly np z accesa?? zalamac moze sie jedynie a na lekcji nie zorbi bo sale sa zajete i malo czasu jest by co kowiek zrobic,. Moze bysmy tak zmienili sysetm nauczania w szkolach na systemach to wyboru MS lub LINUX??
moim zdaniem to jest dobry pomysł , pozatym informatyk musi sie znac na obu systemach biggrin.gif laugh.gif
PMadej
Cytat
User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Crazy Browser 1.0.5)

Cytat
Ludzie przesiadajcie sie na Linuxy, to nie jest trudny system latwo sie przyzwyczic, ja wlasnie zaczynam i idzie mi coraz lepiej i bardziej mi sie podoba niz MS.

jak mnie smiesza takie wypowiedzi
spenalzo
A ja widziałem wczoraj w Mediamarkcie Office 2003 za 450 zł w wersji dla nauczycieli i studentów (chyba także uczniów) - dobry krok :!:
Jabol
a całe oprogramowanie, które mam na kompie to oprogramowanie *legalne*, chyba, że rodzinka coś za windzie kombinowała. Tak czy tak - ważne jest to, że nie używając nielegalnego softu też można życ. Najlepszy przykład: http://7thguard.net/news.php?id=3612.
Niestety, u większości z nas oprócz oprogramowania nielegalna jest również muza, filmy i książki, których odpowiedników już niestety nie można zdobyć za darmo i legalnie ( i nie, tym razem to nie wina microsoftu ).
Seth
Cytat
Windows xp: ~800zł

Wersja Home ~350zl OEM

Cytat
office XP : ~800zł (tutaj nie wiem dokladnie ale szczelam )

Office 2003 PL dla Nauczycieli, Studentów, Uczniów - 409 zl
Open Office - free

Cytat
program graficzny: 100zł do ~1000zł

GIMP wersja na windowsa - free

Cytat
mirc:~100zł

Sa i freewarowe

Cytat
Inne przydatne: (doliczcie sobie prawdziwe ceny innych programow)

Zawsze jest tansza czy tez darmowa wersja softu.

Cytat
ogolna suma: ~2000 do nie powiem bo to zalezy

~700 zl - gwiazdka sie zbliza mozna zaoszczedzic tongue.gif
- 400 zl (Open Office) = 300 zl

Cytat
Inne w linuxie: Free (i to wszystko jest darmowe a programow jest kupa )

To samo tyczy sie windowsa.

Cytat
samo za siebie mowi, i to dzieki piratom MS sie tak wysoko trzymie  a teraz bedzie miał takie spadki ze sam bedzie sie zakopywac w wielkie gowno czego im zycze.

Przeczysz sam sobie. Jak moze sie utrzymywac dzieki piratom ? Czy oni placa MSowi czesc ze swoich zzyskow ? laugh.gif

Ehhh przyznam, ze od tego typupostow zaczyna mi sie gotwac krew ;P
Wszysycy pseldo linuxowcy psiocza na Windowsa a prawda jes taka, ze to dzieki Windowsowi i MS mamy w domach komputery. To dzieki niemu stal sie popularne. Takze to, ze mamy obecnie szybkie procesory na desktopach jest po czesci uwarunkowane przez windowsa. Why ? Daltego, ze coraz bardziej jest pamieciozerny i wymusza na klientach kupno nowego sprzetu a tym samym fimry produkujace hardware moga zarobic.

btw: aby nie wyszlo, ze tylko MS jest jedynym slysznym celem: Uwazam, ze dzieki opensourcowym systemom w koncu MS zacznie inwestowac w jakosc oprogramowania gdyz wymusi na nim to rynek wolnego oprogramowania.

btw2: jezeli komus sie windows nie podoba to niech przestanie gadac a przeniesie sie na inna platforme.
klaster
co do tego ze pisze jeszcze na windzie to fakt ale mam juz linucha jakes 2 tydnie ale wole na windzie bo tak mnie na uczyli w szkolach i tak sie przyzwyczaiłem a do linuxa sie szkole powoli. piraci nie beda placic nikomu a co dopiero MS , piraci rozpowszechniaja MS za banalna cene za samo nagranie, i dzieki rozpowszechnianiu MS dalej istnieje czyli gdyby nie piraci rozpowszechniali MS byłby dzisiaj przy winwods 2000 pro a tak jest juz przy 2003.
prostal logika myslenia, powiedzmy ze nie ma piratow lub istnieje ale mala grupa, wiekszosc nie stac na komputer a do tego jeszcze windowsa.
nie kupi komputera z windowse bo platny wiec wezmie juz tego nieszczesnego linuxa i juz jedna osoba lezy po stronie linuxa, czyli mnozac ludzi biednych to linux byłby dzisiaj z MS/Linux z winikiem 40%/60% jak nie mniejsza dla MS

update:
a moze ja pisze z kawiarenki gdzie windows jest a nie z domu smile.gif mylenie czyni mistrzem , ludzie przecie to normalne
Jabol
Cytat
Open Office - free
Open Office to oprogramowanie wolne i rzaden "prawdziwy" windowsowiec nie będzie z niego korzystał... bo w końcu mieć najnowszego m$ offica to szpan winksmiley.jpg
Cytat
Patrz wyżej
Cytat
Wszysycy pseldo linuxowcy psiocza na Windowsa a prawda jes taka, ze to dzieki Windowsowi i MS mamy w domach komputery. To dzieki niemu stal sie popularne.
Jedyne co M$ zrobił to zaczął nierówną konkurencję... no dobra, niech wam będzie - zainwestował swego czasu w niepewny biznes jako pierwszy - ale potem korzystał wciskając ludzie wielkie G w defaultowej instalacji ( tzw. OEM )
Cytat
Takze to, ze mamy obecnie szybkie procesory na desktopach jest po czesci uwarunkowane przez windowsa. Why ? Daltego, ze coraz bardziej jest pamieciozerny i wymusza na klientach kupno nowego sprzetu a tym samym fimry produkujace hardware moga zarobic.
Niech Ci będzie, ale komu to właściwie potrzebne - mógłbym powiedzieć, że windowsowi również zawdzięczamy gierkowych maniaków, którzy nie umieją żyć bez wirtualnego świata a czasami nawet go mylą z realnym
Cytat
btw: aby nie wyszlo, ze tylko MS jest jedynym slysznym celem: Uwazam, ze dzieki opensourcowym systemom w koncu MS zacznie inwestowac w jakosc oprogramowania gdyz wymusi na nim to rynek wolnego oprogramowania.
Szczerze mówiąc nie lubie gadki, że M$ patrzy przychylnie w kierunku "darmowości" lub z powodu open source podwyższa swoją jakość. Oni po prostu albo kopiują z linuxa ( pomysły na pewno a kto wie czy nie i nawet sam kod ) albo ukrywają G pod ładnymi ikonkami ( Boże, co to jest za system bez konsoli :? )
Cytat
btw2: jezeli komus sie windows nie podoba to niech przestanie gadac a przeniesie sie na inna platforme.
Już dawno...

btw.
W wywiadzie ( oczywiście wirtualnym winksmiley.jpg ) z Gregie Flammingiem ( userfriendly.org ) fajna jest rzecz:
Co według Ciebie byłoby gorsze od M$ Linux ?
"M$ Pacemakers". Wtedy dopiero przekonalibyśmy się o zupęłnie nowym znaczeniu "Blue Screen Of Death".
biggrin.gif ( oczywiście fragment przetłumaczony przeze mnie ).
Seth
[quote]piraci rozpowszechniaja MS za banalna cene  za samo nagranie, i dzieki rozpowszechnianiu MS dalej istnieje czyli gdyby nie piraci rozpowszechniali MS byłby dzisiaj przy winwods 2000 pro a tak jest juz przy 2003. [/quote]
Powiedz mi tylko jedno... gdzie tu logika ? Czy jezeli napisze program a nikt go nie bedzie kupowal ew. jedna osoba, ktora bedzie sprzedawala kopie tego softu innym za grosze to czy wypuszcze kolejna wersje ?!
rolleyes.gif rolleyes.gif

[quote]prostal logika myslenia, powiedzmy ze nie ma piratow lub istnieje ale mala grupa, wiekszosc nie stac na komputer a do tego jeszcze windowsa.
nie kupi komputera z windowse bo platny wiec wezmie juz tego nieszczesnego linuxa i juz jedna osoba lezy po stronie linuxa, czyli mnozac ludzi biednych to linux byłby dzisiaj z MS/Linux z winikiem 40%/60% jak nie mniejsza dla MS[/quote]
To nie wina piratow ale ludzi, ktorzy sa zlodziejami... bo tak trzeba nazwac osby wykorzystujace pirackie oprogramowanie. To, ze kogos nie stac nie znaczy, ze musisz krasc i uzywac nie legalnego windowsa.

[quote][quote]Open Office - free[/quote]Open Office to oprogramowanie wolne i rzaden "prawdziwy" windowsowiec nie będzie z niego korzystał... bo w końcu mieć najnowszego m$ offica to szpan winksmiley.jpg[/quote]
Uzywasz stereotypow. Wg. Ciebie osoby uzywajace windowsa sa gorsze - tylko dlatego, ze cenia sobie latwosc dostepu do informacji/ustawien etc. Poza tym co to za stwierdzenie "bo w końcu mieć najnowszego m$ offica " ? Chyba kazdy woli miec aktualny soft niz stary.

[quote][quote]GIMP wersja na windowsa - free[/quote]Patrz wyżej[/quote]
j/w winksmiley.jpg

[quote][quote]Takze to, ze mamy obecnie szybkie procesory na desktopach jest po czesci uwarunkowane przez windowsa. Why ? Daltego, ze coraz bardziej jest pamieciozerny i wymusza na klientach kupno nowego sprzetu a tym samym fimry produkujace hardware moga zarobic.[/quote]Niech Ci będzie, ale komu to właściwie potrzebne[/quote]
A chociazby mlodym grafikom, ktorzy w koncu na domowych PCtach moga stworzyc efkty zblizone do tych widzianych z kina. Do tego aby ogladac plynnie filmy etc.

[quote][quote]btw: aby nie wyszlo, ze tylko MS jest jedynym slysznym celem: Uwazam, ze dzieki opensourcowym systemom w koncu MS zacznie inwestowac w jakosc oprogramowania gdyz wymusi na nim to rynek wolnego oprogramowania.[/quote]Szczerze mówiąc nie lubie gadki, że M$ patrzy przychylnie w kierunku "darmowości"[/quote]
Zle mnie zrozumiales. OpenSource spowodowalo, ze MS zaczal nieco inaczej podchodzic do softu. OS stal sie na tyle powaznym zagrozeniem, ze w niedlugim czasie MS bedzie musial drastycznie zmienic swoje polityke. I wlasnie dlatego jestem za OS. Zreszta OS to nei tylko domena Linuxowch srodowisk. Chociaz od nich sie zaczelo.

P.S. jabol: nie bierz sobie zbyt do siebie moich slow - to tylko wymiana pogladow.

edit:
[quote]Boże, co to jest za system bez konsoli :?[/quote]
Moze Cie zaskocze ale Windows ma tryb konsolowy jak i konsole w samych "okienkach" smile.gif
Jabol
Cytat
Uzywasz stereotypow. Wg. Ciebie osoby uzywajace windowsa sa gorsze - tylko dlatego, ze cenia sobie latwosc dostepu do informacji/ustawien etc. Poza tym co to za stwierdzenie "bo w końcu mieć najnowszego m$ offica " ? Chyba kazdy woli miec aktualny soft niz stary.
Nie całkiem tak. I to wcale nie są stereotypy. W szkole mam tak, że jak się ludzie pytają "jaką masz wersje win'a", "jakiego masz procka" itp. itd. bo to już nie jest tylko chęć posiadania nowego ale chęć podążania za modą wydawaną przez największe koncerny ( "bo przecież te krawędzie okienek w 9x są takie brzydkie" )... Bo po prostu M$ wbił ludziom do głowy bajkę i tak już niestety pozostanie. Proszę do mojego podpisu zajrzeć.
Cytat
Cytat
Cytat
Patrz wyżej

j/w winksmiley.jpg
jw. winksmiley.jpg Wiele osób nadal uważa darmowe za gorsze i TO JEST STEREOTYP.
Cytat
A chociazby mlodym grafikom, ktorzy w koncu na domowych PCtach moga stworzyc efkty zblizone do tych widzianych z kina. Do tego aby ogladac plynnie filmy etc.
Ok, oddam Ci tutaj racje, ale tak naprawdę do graficy wszystko zawdziędzają tylko młodym maniakom, którzy wpadli w nałóg grania a producenci ich dalej wciągają ( zupęłnie jak kartele narkotykowe 8) )
Cytat
Zle mnie zrozumiales. OpenSource spowodowalo, ze MS zaczal nieco inaczej podchodzic do softu. OS stal sie na tyle powaznym zagrozeniem, ze w niedlugim czasie MS bedzie musial drastycznie zmienic swoje polityke. I wlasnie dlatego jestem za OS. Zreszta OS to nei tylko domena Linuxowch srodowisk. Chociaz od nich sie zaczelo.
Zaczęło się od manifestu GNU autorstwa Richarda Stallmana ( tak wogóle to kiedyś wszystko było OS )... Btw. to mnie nie musisz uświadamiać, że Linux to nie jedyny OS ( darmowy ).
A M$ zaczął i owszem podchodzić do wszystkiego w inny sposób. Zaczął wymyślać nowe standarty ( oczywiście niekompatybilne ze starymi ), żeby użytkownicy mieli wybór ( móc coś oglądać albo nie )... zaczął patentować ( pokłony dla EU, która stara się to w Europie ograniczać )... zaczął wygłaszać jakieś brednie o otwartości i nowej polityce ( IMHO wszystko brednie )...
A IE jak się dało rozwalić 11 znakami tak się dalej da...
Cytat
P.S. jabol: nie bierz sobie zbyt do siebie moich slow - to tylko wymiana pogladow.
Nie biorę, tylko wymieniam poglądy winksmiley.jpg
Cytat
edit:
Cytat
Boże, co to jest za system bez konsoli :?

Moze Cie zaskocze ale Windows ma tryb konsolowy jak i konsole w samych "okienkach" smile.gif
Ale co to jest za konsola... Basha nic nie pobije... a jak jeszcze pomyślę sobie o takim na przykład csh to już zupęłny odlot. I ta olbrzymia możliwość konfiguracji - nie ma rzeczy której nie da się tam zrobić ( ok, może kawy i owsze nie winksmiley.jpg ). A co M$ robi. Do wszysktiego musi być przycisk, do wszytkiego ładny rysuneczek. Za to np. kocham vim'a. Tam można wszystko nie odkładając rąk od tej lewej-dolnej częsci klawiatury.

ps. sory, ale chyba się troche roztrolowaliśmy tongue.gif .
GrayHat
moim zdaniem nie o to chodzi.
wszyscy jada na Microsofta... ze drogi i takie tam....
sam system (xp home) qpim za ~450zl a jak kupim calego kompa to dostaniem wersje oem. jak sie to komus nie podoba to se moze siedziec na linuxie. ale jak juz se siad na linuxa to niech dalej nie jedzie na microsoft. spojzcie ile pracownikow na swiecie musza oplacic. to oni wspolwprowadzaja najnowsze technologie, np: synteza glosowa, rozpoznawanie glosu i wiele wiele innych. a co do softu na win to kiego grzyba sie czepiacie ms`a?? co on kaze np firmie Ahead lub adobe ustalic taki i takie ceny?? nie!! jak by sie tym firma kcialo to i by za free opublikowali. wszyscy pacza tylko na wplywy do microsofta, ale ok. 95% wyplywa na badania dot. nowych technologi!!

moim zdaniem czesc wam zazdrosci poprostu bilowi gatesowi, ale to sa wyniki jego ciezkiej pracy. microsoft zalozyl ze swym kolega jako nastolatkowie a to ze teraz jest to taka slawna firma to tylko ich ciezka praca.

a powracajac do slowa "monopolista". przeciez jak ktos chce to nie musi uzywac windowsa. moze se wegrac free linuxa. nikt mu nie nakazuje uzywac win. jednak i tak wiekszosc osob zostanie przy windowsie. windows to system dla wszystkich. nie moge se jakos wyobrazic 8-latka siedzacego przy linuxie z powloka KDE i bawiacego sie w sappera smile.gif
czajus
a czy robią naloty na neostrady??
PMadej
Cytat
kupim ; se ; se wegrac;

dobre dobre a u ciebie na wsi to nie ucza jezyka polskiego?

co do nowych technologii to microsoft wykupuje formy ktore je tworza i wypuszcza pod swoja marka ... to jest pasozyt.

A tak wogole to grayhat nie wiesz jak jest na prawde a glosujesz ...
kwiateek
Cytat
a czy robią naloty na neostrady??

Tak... Tylko to się inaczej już odbywa.
Przyjeżdżają czołgiem pod Twój dom/mieszkanie i kulą armatnią wyważają drzwi żeby było z zaskoczenia następnie wchodzi prezes TPSA, Bill Gates i kilka innych grubych rybek i sprawdzają czy masz legalne oprogramowanie, nie rozdzielasz neo itp.

Pozdrawiam.
vmaxior
Skonczcie juz za przeproszeniem z tymi linuxami jakie to sa swietne i w ogole, bo sami dobrze wiecie, ze to system dla informatykow a nie dla zwyklych ludzi, zreszta na tym forum raczej nie siedza fani historii sztuki, czy geografii Tylko programisci itp.
3/4 ludzi w tym kraju ma duzy problem z podstawowa obsluga Windowsa, a wy tu o Linuxach, ktore badz co badz mimo duzego postepu w strone "user friendly" w ostatnich latach, sa nadal po prostu ciezkie...
Ktos powie ze nie ?
Ok, prosze, jestem nowym uzytkownikiem Linuxa co ledwo go zainstalowal, jak mam:

1)odpalic nowy film w xvidzie ? (legalny )
2)zainstalowac sobie nowo nabyta Neostrade ?
3)wlozylem dyskietke/cdrom do napedu, jak na nia wejsc ?
4)jak utworzyc partycje ?
5)jak nagrac plyte ?

Takich pytan moge wymienic tysiac. Pod linuxem jest to proste ale dla informatykow/hobbystow, zwykly czlowiek ma czasem z tym problem pod windowsem, wiec skonczcie o tych linuxach marudzic ;-)

Niektorzy nie moga tez miec Linuxa z uwagi na hobby, prace...
Ja np. pracowalem w biurze rachunkowym, wszystkie oprogramowanie jakie tam bylo jest pod Dosa albo Windowsa, jak mam niby robic te rzeczy w domu na Linuxie (czesto sie bralo cos dokonczyc do domu) ?

Podobnych sytuacji sa tysiace.

Wiec pozostaje jedno: kupic legalnego Windowsa i tyle.
Przesiadka na Linuxa nie jest moim zdaniem (w moim wypadku) zadna alternatywa, bo ten system jest mi kompletnie nieprzydatny. Jesli nawet da sie jakos uruchomic na nim to co chce, jest to pracochlonne i skomplikowane.

Kolejna sprawa, a raczej pytania. Jesli ci panowie zawitaja do mieszkania i zaczna kontrole co sie stanie w nastepujacych sytuacjach:

1)Mam komputer ale nie mam dysku twardego (wyciagniety i schowany gdzies dobrze tak ze nie moga go znalezc nawet gdy dokonaja przeszukania) ? Jestem wtedy czysty czy zabieraja mi kompa ?

2)Mam oryginalny Windows ale mam kilka nielegalnych programow.
Na jakiej podstawie oni orzekaja czy jakis program co mam jest legalny czy nie ? Przeciez moze to byc jakas wersja freeware, shareware, demo, ewaluacyjna ? Chodzi z nimi jakis informatyk czy jak ? Przeciez sami policjanci to tepaki. :-)

3)Jakich oni konkretnie plikow szukaja, na co poluja ? Mp3 ? Filmy divx/xvid ? Pirackie gry ? Programy ? Pornosy ? Czy po prostu wszystko co znajda w kompie i jest nielgalne ? :-)

Dzieki za odpowiedzi...
BzikOS
Cytat
(...) Przeciez sami policjanci to tepaki. :-)

A w Ogólpolskim Teście na Inteligencję, zajęli 2 miejsce :-k
BzikOS
Aha - dla tych, których komputer nie widział legalnego softu, a policja z nakazem puka do drzwi - polecam obejrzenie filmu The Core winksmiley.jpg
vmaxior
Cytat
A w Ogólpolskim Teście na Inteligencję, zajęli 2 miejsce  :-k

Mowisz o tym na TVN ?
Psychologowie nawet nie komentuja tej komercyjnej zenady.
Nie miejsce tu i czas na rozpisanie sie o tym, ale tak w skrocie: ten test nie mial praktycznie zadnej wartosci poznawczej.
Takie testy sie wykonuje calkiem inaczej, calkiem inaczej sa one rowniez analizowane, przede wszystkim na wielu plaszczyznach tak samo jak wiele jest rodzajow inteligencji (wrodzona, nabyta, spoleczna...)

Takze mogli zajac sobie nawet pierwsze miejsce :-) Mnie to nie rusza smile.gif
spenalzo
Cytat
Mowisz o tym na TVN ?
Psychologowie nawet nie komentuja tej komercyjnej zenady.

Masz racje... kumplowi wyszło 70 ... za dużo!!

Jak już mówimy o filmach to te akcje wygladają podobnie jak w Matrixie (z tym wyjątkiem że polscy policjanci mają ślepaki albo wcale nie mają amunicji).
dl_fan
ROFL odnosnie uwagi do filmu THE CORE, tylko mysle, ze u nas taka desperacja raczej nikomu nie grozi... bo nawet polowy takiego sprzetu nie widzieli... policja stanelaby przy tym i patrzyla sie jak na ufo z migajacymi swiatelkami biggrin.gif

a odnosnie namierzania userow P2P.... no tu chyba jeszcze za wczesnie porownywac Polske z Ameryka winksmiley.jpg ...
Pianandrill
no ok, a jak powiem ze nie bo tam są ważne dane, hasła, programy, autorskie aplikacje, skrypty php smile.gif, itd... i nie mogę sobie pozwolić na udostępnienie tego komuś innemu, sprawy bezpieczeństawa...
albo własnie powiem ze sorry ale nie mam kompa albo dysku... bo tak, bo teraz nie mam... wyszedł na moment, jutro będzie... nie mają podstawy na zabranie mi kompa?
ktos wie jak to działa??

Ja kupuję tyle org gier i programów ile się da, na ile mnie stać. (kocham UnralTournament, Total Annihilation, Rune, Quake, Vampire, Warcrafta I,II,III i jeszcze parę innych i w te gry grywam i mam je w orginale). Bawię się grafiką 3D i mam kilka starych ale legalnych wesji w miarę dobrych programów 3D (są tez wersje studenckie i okrojone), ale wiadomo, to nei to samo sad.gif

Za jakiś czas akcja ucichnie i wszystko wróci do normy.

i ważne: może się wypowie ktoś kto miał nalot!!
wiem ze na pewno są złapani/nakryci, ale na kilku forach/dyskusjach widzialem ten temat i nie widzialem nikogo kto został złapany... tak rozumiem kompów nie mają biggrin.gif ja bym do kaffe poszedł
wasd
Hehe kumpel mi podpowiedzial:
"zaloz haslo na calego kompa i na biosa, i moga sobie w dupe wsadzic komputera nie dajesz rozebrac bo tak mozna to skasowac i mowisz ze masz gwarancje i nie pozwalasz na takie rzeczy to raz dwa mowisz ze haslo zapomniales i tak jak u mnie z komputerem nic nie zrobia". Moze i ma racje? Co Wy na to? smile.gif
PMadej
Cytat
"zaloz haslo na calego kompa i na biosa, i moga sobie w dupe wsadzic komputera nie dajesz rozebrac bo tak mozna to skasowac i mowisz ze masz gwarancje i nie pozwalasz na takie rzeczy to raz dwa mowisz ze haslo zapomniales i tak jak u mnie z komputerem nic nie zrobia". Moze i ma racje? Co Wy na to?  :)

nie wiem czy wiesz o czyms takim jak hasla serwisowe wtedy ci zadne twoje haselko nie pomoze ... za czasow P100 do tamtych biosow mialem ok 20 hasel tego typu.
Jabol
Cytat
Cytat
"zaloz haslo na calego kompa i na biosa, i moga sobie w dupe wsadzic komputera nie dajesz rozebrac bo tak mozna to skasowac i mowisz ze masz gwarancje i nie pozwalasz na takie rzeczy to raz dwa mowisz ze haslo zapomniales i tak jak u mnie z komputerem nic nie zrobia". Moze i ma racje? Co Wy na to?  :)

nie wiem czy wiesz o czyms takim jak hasla serwisowe wtedy ci zadne twoje haselko nie pomoze ... za czasow P100 do tamtych biosow mialem ok 20 hasel tego typu.
2mm jakiegoś przewodnika i potakim haśle. Jak mają nakaz to i tak Ci maszynę otworzą. Możesz sobie stawiać również hasła na windowsy itp. to oni Ci przyjdą z innym systemem i tak będą oglądać. Ogólnie jedyne słuszne rozwiązanie to szyfrowanie dysku ( albo legalność ).
Pianandrill
Dobra, cos na ochłodę... to są w (wydaje mi się) jakieś godne zaufania źródła:
oraz
http://www.gazetalubuska.pl/ i artykuł Piracie, kryj się (na głównej stronie)

Jest tam sporo wyjaśnione i nie wiem jak to jeszcze skomentować.
Ale moze prokuraturę zastanowić skala paniki w kraju biggrin.gif

z trzeciej strony kumpel studiujący w Poznaniu zwiózł dysk do domku bo podobno tam tez grasowali.
kolejna rzecz godna uwagi to to ze pojawiły sie "zorganizowane grupy" winksmiley.jpg fałszywych policjantów wchodzących po okazaniu czegoś tam do domku..
Ludzie jeszcze są zbyt łatwowierni i zbyt mocno boją się policji (oczywiście mówię o szarakach, bo cwaniaczki <tutaj dopisać dowolną podgrupę społeczną> nie boją się wcale!!)
Można się upierać przed niewpuszczeniem policjanta do domku jeżeli nie ma nakazu i wogóle. A nawet jak ma nakaz to nikt nie musi ufać odrazu ze to jest prawdziwy nakaz... zawsze można podzwonić po komisarjatach i popytać się czy ten pan ma prawo tu przebywać (to chyba nasze prawo do informacji) i czy jest autentyczny (ten policjant tez). I nie ma co się bać ze to jest utrudnianie śledztwa bo często się słyszy o różnych przekrętach.

No dobra. Troszkę paniki, ale chyba to już koniec.
mazy
ja bym odłaczył klawiaturę od kompa i powiedział ze komputer się zepsuł a pies na bank by nie wiedziął o co chodzi:)
PMadej
Cytat
ja bym odłaczył klawiaturę od kompa i powiedział ze komputer się zepsuł a pies na bank by nie wiedziął o co chodzi:)

sorki ale takie teksty az prosza sie o pomste do nieba ... czy ty wiesz czlowieku co mowisz ... a jak nie umiesz czytac to ci powiem ze oni podlaczaja inny komp do twojego i ich twoja klawiatura nie obchodzi...
Zepco
Cytat
Cytat

sorki ale takie teksty az prosza sie o pomste do nieba ... czy ty wiesz czlowieku co mowisz ... a jak nie umiesz czytac to ci powiem ze oni podlaczaja inny komp do twojego i ich twoja klawiatura nie obchodzi...

Dokładnie! Możesz sobie nawet formatować dysk i tak znajdą co będą chcieli. biggrin.gif No chyba, że zrobisz to odpowiednio, to nic Ci nie zrobią.
Wbrew pozorom oprócz gości, którzy przeszukują mieszkanie w poszukiwaniu płytek jest ktoś, kto zna się na rzeczy i raczej takie typu rzeczy go raczej nie zniechęcą.

Ale jestem ciekaw, czy jakby pogiąć nóżki od dysku, czy chciałoby im się prostować? winksmiley.jpg Ale to już ekstremalny zabieg.
PMadej
Cytat
Ale jestem ciekaw, czy jakby pogiąć nóżki od dysku, czy chciałoby im się prostować? winksmiley.jpg Ale to już ekstremalny zabieg.

mysle ze predzej je polamiesz i zabawa sie skonczy ... nawet jak je wygniesz to podczas prostowania masz duze prawdopodobienstwo uszkodzenia...
Sh4dow
co do norzek w dysku, to jesli sam je krzywisz to robisz to umiejetnie i pozniej prostujesz.

Co do fałszywych policjantów. Nie bedzie utrudnianiem sledztwa, poproszenie tyle jednego z funkcjonariuszy do domu i poproszenie o legitymacje oraz numer telefonu na komisariat. Dzwonisz i pytasz sie o takiego funkcjonariusza zeby sprawdzic. Na nakazie przeszukania mieszkania musi byc Imie i nazwisko, powinien być tez także powód przeszukania, a prokuratora/policjanta mozna zapytac na jakiej podstawie zostalo to wystawione. Twoje uasadnienie jest proste, boisz sie o kradzierz twojej wlasnosci.
Pytanie skad maja namiary na ciebie, jesli zostaly zdobyte niielegalnie mozna sie sprzeciwiac. Policja jesli ma nakaz moze wejsc z drzwiami do mieszkania. Oczywiscie musi byc to uzasadnione, bo inaczej beda mieli problemy i to powazne.
to bylo kilka slow wsepu:

Teraz do wypowiedzi osob ktorzy popieraja takie zachowanie itd.
Ja nie mowie ze jestem bez winy. Ale prosze aby ktos mi powiedzial, gdzie bede mial praktyki albo gdzie moge nauczyc sie obslugi programow Descent 3DS MAX R4 (i wyrzej), jaka szkola prowadzi nauke przy takim programie ? Chcialbym podkresli w polsce a nie ze moge jechac do anglii bo tam jest jedna i kosztuje jedyne (jesli dobrze pamietam) 25tysiecy funtow brytyjskich za nauke przez 2 tygodnie.
Jaka szkola studiow czy co kolwiek innego nauczy mnie obsługi Adobe PhotoShop Illustrator questionmark.gif?
Przyjmujac do pracy grafika nikt cie nie pyta skąd ty to umiesz obsługiwać. Jesli chcesz tą prace musisz być najlepszy.

Prosze mie nie mowic ze jest GIMP za free, bo nie spotkałem sie jeszcze z firmą gdzie urzywa sie tylko GIMPa.

Windows, posiadam kopie windowsa XP Pro wartosc rynkowa tego programu przewyższa dwukrotnie wartość rynkową mojego komputera. O innych programach ktore uzywam dla samokształcenia juz nie wspominam bo to przekracza wartosc mieszkania w ktorym mieszkam.
Gry: czemu jedna gra moze kosztowac 29 zł w dniu premiery a druga kosztuje 199 zł.

Policji nie mam zamiaru wpuścić do mieszkania dopuki nie bede bał sie wyjść z domu po północy. Dopuki po osiedlu nie bedzie krążyć grupa żuli i bezdomuch, pijących 24h/dobe tanie wina. Wydawało mi sie ze są pewne priorytety. Ale widać rózni ludzi emiają różne wartości.

Z tego miejsca chciałbym pozdrowić Komisje śledczą która juz od dłuższego czasu wyrzucaja kase podatników nic nie robiąc. No może poza kabaretem na scenie politycznej i światowej.

P.S. Przyjme młodą blondynke do pracy do lat 21, z 14 letnim starzem pracy. I jak tu znaleść prace ?
fsrdh
A co z MP3'kami nagranymi z jakoscia Radiowa takie 22khz?
Przeciez zawsze mozna powiedziec ze sie nagralo z radia
tak samo jak film z telewizji . Mysle ze to jest w pelni legalne
bo inaczej sprzedaz magnetowidow bylaby przestepstwem
A tak na serio to na komputerowych glosniczkach nie ma roznicy.
Ja swoje przekonwertowalem i zajuja 60% mniej . questionmark.gifquestionmark.gif?

Fsrdh
Coolkk
Fajnie macie tam w Zielonej Górze smile.gif. Na szczęście mieszkam w Warszawie i nalotów na mnie jeszcze nie było. Sprzętu nie kupuje, tylko składam (z allegro.pl) więc adresu mojego nie mają. Piraty (mp3) mam tylko orginalne z mp3.wp.pl :!: Jak tam wam na linuxie? A tak wogule to wina można ukryć pod linuxem, że bedzie sie otwierał tylko z dyskietki na partycji NTFS :!: Nara ziomy :!:
corass
Cytat
Fajnie macie tam w Zielonej Górze  :). Na szczęście mieszkam w Warszawie i nalotów na mnie jeszcze nie było. Sprzętu nie kupuje, tylko składam (z allegro.pl) więc adresu mojego nie mają. Piraty (mp3) mam tylko orginalne z mp3.wp.pl :!: Jak tam wam na linuxie? A tak wogule to wina można ukryć pod linuxem, że bedzie sie otwierał tylko z dyskietki na partycji NTFS  :!:  Nara ziomy :!:

swojego czasu slyszalem o czyms takim jak Virtual Machine WARE (WMware). chodzi o to ze komp jakby sie podwojnie laduje od poczatku lacznie z biosem, ale nie wiem na ile to dziala w stosunku do tego co oni tam podpinaja do nas i co maja w tyl pudelku. Zaleta tego jest to ze ladujemy najpierw orginalnie linucha i kladziemy passa i mowimy ze mamy dane osobiste ble ble ble i ze zachowanie prywatnosci, a potem odpalamy jeszcze raz wirtualnie kompa i mamy starego wina. na dniach zapytam sie jak wyglada sprawa z tym do konca w praktyce.

a tak wzycy truja zeby sie przerzucic na elke. a jak ktos robi filmy i je montuje to w czym pod linem mam to robic. fakt ze premiere pro 7 kosztuje swoje ale musze na czyms pracowac a nie stac mnie na lepszy soft (wogule na jakis inny soft) poza tym co mam w pirackim winie (movie maker, straszny syf), pomijam wszytkich porgramistow, dzowkowcow i wogule efrybady kombinerki nie maja sort'a na lina i co mamy zrobic?
km
Ja spotkałem sie z opinią że jeżeli należymy do sieci (która jest działalnością gospodarczą , a my jestesmy częścia jej) to trzeba mieć wszystko git nie wiem ile w tym prawdy.

Ja proponuje podsumowac liste miejsc w których były naloty to moze da nam jakis obraz...
PZDR
Cudi
Tak, wczoraj sie dowiedziałem że wszystkie osiedla oprócz mojego zostały już "nawiedzone". Ludzie panikowali, co chwile telefon lub wiadomość na gg smile.gif Troche mnie to przeraziło, ale na spokojnie zaczołem sie pytać ludzi z innych osiedli czy rzeczywiście były jakieś naloty, i jakoś nic o tym nie wiedział. Na osiedle poszła plota i potem każdy już widział prokuratora przed wycieraczką... laugh.gif Więc sam już nie wiem jak to do końca z tymi nalotami jest, czekam na wiadomość od mojego admina czy jacyś jego koledzy po fachu mieli już odwiedziny winksmiley.jpg
BOSS
Jedna wielka plota. Wystarczy ze jeden gość napisze gdzieś dla jaj że byli u niego a zaraz całe miasto sie boi.
Poczytajcie sobie w :

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/...TYDNIA/31128020

Tam wszystko jest o kontrolach Gorzowie. Wcale nie płaci sie
kar za posiadanie MP3 czy filmów, jakiś kretyn wymyślił 7 zł a wszyscy go kopiują.

Cytat:
" Podkreślam, że w każdym przypadku chodziło o zwielokrotnianie programów, a nie o ich posiadanie – podkreśla zielonogórski prokurator rejonowy Marek Borzym. – Na przykład nie ścigamy osób, które mają pliki MP3 lub filmy ściągnięte z internetu. "
Pianandrill
hmmm... to ciekawe ale spodobała wam się swiadomość nagonki, tak mi się wydaje!!
nie widzę zeby ktokolwiek przeczytał treść artykułu
i w gazecie lubuskiem (link 2 posty powyzej, ktory tez wczesniej podałem)
Jak będziecie się karmić jedynie informacjami z for i gg to zginiecie marnie. Przeczytajcie te artykuły to moze przestaną wam do głowy przychodzić teksty wstylu "wygnę se piny dysku" albo "zaleje klawiature"!! Dobrze ze jeszcze nikt nie wymyślił: "wie pan panie policja, myszka mi zdechła bo wczoraj nie nakarmiłem, a wogóle to akurat mi prąd odłączyli i zgubiłem twardziela, mój komputer jest za słaby zeby dało się go wogóle uruchomić, a w sumie to ja nie mam komputera..."
Przeczytajcie, prosze...
Sh4dow
Pół miasta juz przetrzepali u mnie, teraz czekam na moja połowe. Komp przygotowany, tylko linux z apachem itd no i programy do obslugi tego. Wszystkie płyty pochowane i czekam na kawaleria.
Jestem tylko ciekaw co oni z tego będą mieli. Jesli dziecko co dostało na komunie komputer od rodzicow teraz dostenie mandat na okolo 10 tys zł do zapłacania.
To nie do konca takie nieprawdopodobne, bo znajomy otrzymal juz mandat na 16 tys zł. Przeciez szary czlowiek nie wypłaci sie do konca zycia z tego, wiec przyjdzie komornik i skasuje połowe mieszniaka jesli nie wiecej.
Pozdrowienia dla osoby ktora wymysliła takie nagonki. Polska policja nareszcie sie wzbogaci, szkoda ze kosztem zrujnowania innych obywateli.
Seth
Cytat
Posiadacze komputerów z lubuskiego kasują pirackie programy zainstalowane w domowych PC-tach. Wielu z nich wywozi swoje komputery z domu. W Internecie krążą plotki o współpracy policji z firmą Microsoft w wyłapywaniu nielegalnych użytkowników systemu Windows XP.

Pojawiają się też pogłoski o policyjnych nalotach na mieszkania i przeszukiwaniu twardych dysków komputerów. Na razie jednak policja popluje tylko na grubsze ryby - mówi specjalista do walki z piractwem podkomisarz Radosław Mazur z lubuskiej policji: "Akcja jest skierowana przeciwko osobom, które czerpią korzyści materialne z rozpowszechniania pirackiego oprogramowania."

Jak dodaje podinspektor Wiesław Ciepiela, plotki szerzą w Internecie sami sprzedawcy programów komputerowych: "Niektórzy właściciele sklepów ze sprzętem komputerowym wyczuwają koniunkturę. Postanowili upiec własną pieczeń przy tym ogniu."

Widać to szczególnie w sklepach sprzedających kopie najpopularniejszego obecnie systemu operacyjnego. Informacje o zmasowanej akcji policji wprowadziły jednak zamieszanie. Pokazowa akcja policji dowodzi, że walka z piratami zaczyna się na poważnie. To także ostrzeżenie, że dobre czasy dla bezkarnego kopiowania płyt i plików już się kończą.

Rajem dla takich piratów jest Rosja. Tam już dochodzi do takich sytuacji, że piraci kradną programy innym piratom.

Źródło: RMF-FM
rachwal
Wczoraj qmpela opowiedziala mi jak to w pewnym akademiku w trakcie takiego nalotu komputery wylatywaly przez okna -- wyrzucali je sami wlasciciele chcacy uniknac duzo wiekszych kar.

Kary byly takie ze zabierano kompa i wlepiano mandaty za nielegalny soft na dysku (kilkukrotna rownowartosc znalezionego softu), wiec biedny student wolal wyrzucic blache za 500-1000 pln za okno niz placic dodatkowo biggrin.gif
Cudi
Miałem nadzieje że to plotki, ale tak nie jest. Policja zabrała sie już za jedno osiedle, moje może być następne. Chyba będzie trzeba pożegnać wszystkie filmy i muzyke sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.