wassago
24.11.2003, 12:21:26
ostatnio u mnie w miescie - zielona gora, bardzo popularne staly sie naloty na osiedla, przez milicje:>, a dokladniej na uzytkownikow sieci lokalnych - wiadomo, sprawdzanie licencji etc. wlasnie dzis bede konczyl instalowanie linuxa 5 kolezance... ciekawa sprawa, kary za posiadanie nielegalnego oprogramowania i mp3:
- winXP Pro = kasacja kompa na komisariat
- win9x = kasacja kompa na komisariat
- 1 mp3 = 7zl
teraz nikt w kumpeli sieci nie ma ani jednej mp3 na kompie:) sam pomysl nalotow nie jest taki zly bo ludzie dowiaduja sie o nalotach wczesniej i instaluja linucha, przypuszczam, ze prawdopodobnie zostana juz przy nim.. czyli microsyf ma to co chcial - ludzie nie beda kozystac z winshita bo sie przekonaja do linxa:)
menic
24.11.2003, 12:32:01
Ale chyba takie niespodziewane naloty do czyjegos mieszkania bez zadnego nakazu sa nielegalne
scanner
24.11.2003, 13:03:10
Z tego co wiem, jesli zachodzi podejrzenia popełnienia wykroczenia / przestępstwa "nalot" chyba już jest legalny.
Wrócę z roboty, to zapytam ojca (nb. funkcjonariusza) jak to wygląda.
Sir Blade
24.11.2003, 13:19:28
Cytat
zapytam ojca (nb. funkcjonariusza) jak to wygląda.
wyszlo szydlo z worka

To scanner okazal sie tajnym agentem, ktory wprowadzil na php.pl USER AGENT'a i teraz wie na kogo napuscic Policje
Przyznaje sie, bez bicia, iz moj komp jest w pelni legalny w godzinach 9-17 30 po tym czasie przechodze do podziemia i odpalam komputer domowy.
pzdr,
scanner
24.11.2003, 13:21:15
Cytat
scanner okazal sie tajnym agentem, ktory wprowadzil na php.pl USER AGENT'a i teraz wie na kogo napuscic Policje

Trust no-one

W końcu za coś trzeba żyć
rzseattle
24.11.2003, 13:22:54
Cytat
Dobrze ze nie mieszkam w Zielonej Gorze

Te akcje sa organizowane na terenie calej polski
Zepco
24.11.2003, 13:26:21
Czy to dotyczy sieci związanych z konkretnym providerem (kablówka, net bezprzewodowy, tepsa)?
patrycjusz
24.11.2003, 14:10:57
nareszcie ...
a mnie się pomysł bardzo podoba bo w końcu ktoś w to dzieło którego używamy (soft) włożył swoją prace i to często poświęcając na ten cel wiele ważnych rzeczy w życiu każdego z nas jak rodzina czy też przyjaciele itd.
Od dawna jestem wielkim zwolennikiem tepienia piractwa, w końcu nastały takie czasy że mamy wybór i nikt nie może się tłumaczyć tym że używa pirata bo go niestać na orginał np . linuxa, już nie wspominając o masie aplikacji open source itp.
Co innego się tyczy mp3 i ogólnie pojętej muzyki.
Tutaj nikt nie jest ci wstanie udowodnić że ten utwór nie został skopiowany tylko na twoje potrzeby i do twojego użytku, licencje na jakich sprzedawane są płyty z muzyką mówią wyraźnie że kopia ta jest twoja i tylko do twojego użytku i co z nią zrobisz na własny użytek to twoja sprawa.
A co się tyczy policji to wydaje mi sie to dziwne i co najmniej podejżane a otóż dlatego że policjant ma tylko wtedy możliwość wejścia do mieszkania podejżanego gdy ma nakaz lub istnieje uzasadniona grożba utraty życia lub zdrowia przez jakąś osobe, ale chyba nie jestem pewien jak to jest (bo co za problem wydać rozporządzenie pod to ministrowi :wink: )
Pozdrawiam patS.
pagolik
24.11.2003, 14:13:58
Witam ! Ja mieszkam w Babimoscie. 40 KM od Zilonej Gory. U mnie yez robia naloty. Jakies 5 osob juz stracilo komputery. Reszta chowa dyski, formatuje je, wynosza komputery do garazow itp. Jezeli zlapia nielegalne oprogramowanie to placi sie mandat w wyskoosci 10 ktornej wartosc oprogramowanie czyli jezeli znajda XP pirata a kosztuje okolo 1000zl to zaplaci sie 10 razy tyle czyli 10000 zl. Na kazde mieszka maja przeznaczone okolo 15 minut. Chodzi z nimi prokurator. Prokurator nie ma prawa na miejscu wypisac papieru na rewizje mieszkania !!!!!!! Mam znajomego prokuratora i co nie co wiem. Podobno maja 2 tyg. na kazde miasto. Najlepiej ich nie wpuszczac do domu. Zachowywac sie tak jak by nikogo w domu nie bylo. W Zielonej Ci co tak zrobili to sie uratowali.
scanner
24.11.2003, 14:27:20
Ja tam nie zakupiłem komputera..
Sir Blade
24.11.2003, 14:28:55
Cytat
Ja tam nie zakupiłem komputera..
a radio lub telewizor masz

? bo wpdanie Kwiatkowski i Cie skasuje za ogladanie komisji sledczej
Seth
24.11.2003, 14:31:33
Cytat
Ja sam dzialam na linuxie (freeBSD) i owszem komputer mialem kupiony bez zadnego softu (a po co mi?).
Cytat
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; (R1 1.1))
Wiec chyba cos jest nie tak ?
Co do samej sprawy to troche mnie to zdziwilo bo nie slyszalem dotad aby nachodzili w innych panstwach prywatnych uzytkownikow.
Natomiast jestem przeciwny do grzebania mi w komputerze, wiec nie popieram tego.
Seth
24.11.2003, 14:35:48
hehe... ciekawe czy Ci, ktrorzy sprawdzaja soft Ci uwierza
BzikOS
24.11.2003, 14:37:58
Hmm, a za film w formacie divx ile się płaci, bo jakby mnie nakryli to do końca życia bym się nie wypłacił
pagolik
24.11.2003, 15:21:05
Zeby uniknac grzebaniwa w kompie to wykrec dysk i powiedz ze sie spalil albo schowaj kompa. Szkoly tez sprawdzaja. Za film nie wiem ale bedzie okolo 20 zl

:D
POLVIP
24.11.2003, 15:24:58
bardzo ciekawe a zarazem głupie...
Widocznie Microsoft w Polsce ma duże problemy finansowe aby brać się za pojedynczych ludzi.
Kara za MP3? więc po co wogóle sprzedają tyle MP3 players - to też powinno być nielegalne, może słuchanie muzyki też niedługo będzie zakazane (powoduje że czasmi społeczeństwo zaczyna myśleć samodzielnie - ooops przypominają mi się stare 'dobre' czasy Gierka)
Mam propozycję - może nasz (wasz) kochany rząd wprowadzi kartki na MP3 i czyste CD - to powinno zahamować nagrywanie wszelkie.
I jeszcze jedno - czy nikt się nie zastanawiał skąd dowiedzieli się że te osoby kupiły komputery bez oprogramowania - czy nie istnieje jakieś prawo o prywatności

? Może warto się dowiedzieć skąd te psy mają informacje i zrobić MAŁY bojkot na te sklepy. Coś mi się wydaje że sprzedawcy maczają w tym palce też (wieksze sprzedaże z systemami, więcej $$$).
Zepco
24.11.2003, 15:25:33
Najśmieszniej by było, jakby swoje poszukiwania zaczęli od domów policjantów i innych tego typu funkcjonariuszy publicznych. No i jeszcze o członków rządu mogliby zachaczyć.
BTW. Za samego photoshopa trzeba by było zapłacić ponad 30 tyś. zł kary. 8O
rzseattle
24.11.2003, 15:39:26
Naloty w rudzie slaskiej
http://www1.gazeta.pl/katowice/1,35063,1773092.html
hehe i opinie na forum naszej sieci
Cytat
i to jest dla mnie kolejny argument zeby zabrobic dostepu do naszgo huba ludziom spoza puli 10.10.0.0/16
FiDO
24.11.2003, 16:12:44
Moj znajomy skwitowal to tak:
"wiecie najsmieszniejsze jest to ze po nalocie na komisariacie siada sobie takich kilku panow i ogladaje te plyty .. i potem texty typu: "Ty patrz Staszek tego filmku od pol roku szukam" "
ramze
24.11.2003, 16:16:34
Az smiać mi się chce, jak słucham takich głupot; "Skasować MP3player, po co ich tyle, dlaczego MP3". Posiadanie MP3 na komputerze jest wtedy legalne gdy posiada się rzeczywsite odwzorowanie danej piosenki w postaci ORYGINALNEJ płyty CD. To znaczy tyle, że mozna mieć sobie MP3 ile się chce ale na każde MP3 trzeba mieć licencję lub odwzorowanie w postaci oryginalnego krążka z danym kawałkiem na nim (na CD, kasecie, DVD i czym tam jeszcze chcecie).
Z filmami jest podobnie i z oprogramowaniem (mozna miec np. kopię windowsa na "lewym" krążku wtedy gdy się posiada oryginał - jest to krok w kierunku konsumentów ponieważ wiadomo, że krązki sie niszczą no i po co niszczyć oryginał).
essey
24.11.2003, 16:30:46
mam genialny pomysł

- zaczynam sciagac Mandrake 9.2
pagolik
24.11.2003, 17:01:27
Cytat
Najśmieszniej by było, jakby swoje poszukiwania zaczęli od domów policjantów i innych tego typu funkcjonariuszy publicznych. No i jeszcze o członków rządu mogliby zachaczyć
Tak zgadzam sie ! Mogli by tez przeszukac domu samych policjantow, infomatykow i prokuratorow i sprawdzic czy oni maja legalne oprogramowanie !
Cytat
A tak serio to smiac sie tylko chce, dzieki nim upowszechni sie wolne oprogramowanie, mysla ze ktos kupi im Wingroze / Pajnt Szopa (nazwy celowo zmienione) jak jest świetny Gimp czy RedHat
99% polakow ma nielegalne oprogramowanie ! Oni robia to tylko po to zeby zarobic na tym !!! Nie wiem kto kupi photoshopa za 3000zl jak moze miec z internetu za darmo !
Jezeli kopiowanie CD jest nielagalne to po co sa nagrywarki

Jak przyjda sprawdzic i zobacza nagrywarke to tez mi zabiora kompa

?
Cytat
mam genialny pomysł

- zaczynam sciagac Mandrake 9.2
Mam Mandrake 9.1 chyba na 3 plytach (kopie) I pytanko: Czy jak zobie go zainstaluje i pokaze te 3 kopie to uznaja to za nielegalne czy to akurat jest darmowe (legalne)

?
DhuCerbin
24.11.2003, 17:10:09
hmm... i mamy zonk =] mieszkam w Zbąszynku, dwie godziny temu prokurator, policjant i jakis informatyk wpadli do kafejki i-netowej, kilkaset metrów od mojej chaty ... ten obraz loaf'a na dyskietce sie przyda

' Ale panie prokuratorze, ja po prostu pieniedzy na dysk nie mam
Szczav
24.11.2003, 17:11:13
A co będzie jak placków z policji z premedytacja nie wpuszcze? Mają prawo wywalić mi drzwi z zawiasów? Bo w sumie jeśli nie to wyniosłbym soft i dysk przez balkon (mieszkam tylko na pierwszym piętrze

) a w kompie zostałby w pełni legalny mandrake'a.
Czy oni przeszukują wszystkie szafki w domu? I czy posiadanie odtwarzacza MP3 jest równoznaczne z posiadaniem shotguna?
W sumie wiedziałem że cos sie kręci po ostatnich wizycie Billa z Redmond w Polsce...
spenalzo
24.11.2003, 17:13:08
Cytat
99% polakow ma nielegalne oprogramowanie ! Oni robia to tylko po to zeby zarobic na tym !!!
Ke?
Cytat
Nie wiem kto kupi photoshopa za 3000zl jak moze miec z internetu za darmo !
Firmy, człowieku!! W przypadku takich aplikacji jak Photoshop czy np., równie chętnie piratowany 3ds kupują te oprogramowanie firmy - w tych przypadkach osoby prywatne stanowią margines. A w wielu firmach (jak choćby DTP) Photoshop + spółka są nieodzowne do pracy...
Cytat

Tobie to bym kompa zabrał, lub chociaż modem i/lub kartę sieciową.
pagolik
24.11.2003, 17:18:26
Cytat
A co będzie jak placków z policji z premedytacja nie wpuszcze? Mają prawo wywalić mi drzwi z zawiasów? Bo w sumie jeśli nie to wyniosłbym soft i dysk przez balkon (mieszkam tylko na pierwszym piętrze ) a w kompie zostałby w pełni legalny mandrake'a.
Jak ich nie wpuscisz to sobie pojda. Kumpel z Zielonej mowil ze CI ktorzy nie oworzyli drzwi sie uratowali...
Cytat
Nie wiem kto kupi photoshopa za 3000zl jak moze miec z internetu za darmo !
Firmy, człowieku!! W przypadku takich aplikacji jak Photoshop czy np., równie chętnie piratowany 3ds kupują te oprogramowanie firmy - w tych przypadkach osoby prywatne stanowią margines. A w wielu firmach (jak choćby DTP) Photoshop + spółka są nieodzowne do pracy...
No tak ale to tylko firmy

Watpie zeby ktos z ludzi do domu se kupil photoshopa bo chce sie pobawic grafika ...
Cytat

Tobie to bym kompa zabrał, lub chociaż modem i/lub kartę sieciową.
A modem lub karte za co

!!
Paul
24.11.2003, 19:47:41
Cytat
Zeby uniknac grzebaniwa w kompie to wykrec dysk i powiedz ze sie spalil albo schowaj kompa. Szkoly tez sprawdzaja. Za film nie wiem ale bedzie okolo 20 zl

:D
Ale to podwojny zysk - potem pewnie i tak sprzedaja po cichu na gieldzie
rachwal
24.11.2003, 22:21:28
Gdy przyjda do mnie powiem ze zapomnialem hasla -- jedyne co mam nielegalne to MP3.
Co do MP3 to kolega w pokoju ma 1698 MP3'jek -- wedlug tego cennika (*7) to troszke by zaplacil.
A czy oby nie jest tak ze sa 24h (od momentu pobrania) na usuniecie tychze plikow?! (cos kiedys takiego obilo mi sie o uszy).
BTW: ktos napisal ze FreeBSD to linux -- nieprawda -- UNIX to nie linux.
Zepco
24.11.2003, 22:29:59
Cytat
Gdy przyjda do mnie powiem ze zapomnialem hasla -- jedyne co mam nielegalne to MP3.
Co do MP3 to kolega w pokoju ma 1698 MP3'jek -- wedlug tego cennika (*7) to troszke by zaplacil.
A czy oby nie jest tak ze sa 24h (od momentu pobrania) na usuniecie tychze plikow?! (cos kiedys takiego obilo mi sie o uszy).
BTW: ktos napisal ze FreeBSD to linux -- nieprawda -- UNIX to nie linux.
Co do MP3 to ma ich niewiele. :-) Znam osobiście ludzi, którzy mają po kilkanaście tysięcy jak nie więcej. I wszystko w pełnych albumach (albo całe dyskografie).
A jeśli chodzi o Linuxa i Unixa, to w sumie chodzi o to samo, czyli Open Source.
Jest tylko jeden problem. Oba te systemy wymagają sporo czasu na naukę, trzeba też się pomęczyć ze sterownikami i nie ma programów, które chodzą tylko pod Windows.
rachwal
24.11.2003, 22:36:32
Cytat
Co do MP3 to ma ich niewiele. :-)[...]
Nie powiedzialem ze ma ich duzo. :wink:
Na kompie mojej siostry mysle ze znalazloby sie kilka razy wiecej...
wojtek
24.11.2003, 22:54:43
Moim zdaniem te naloty to kompletna paranoja. Z gory zakladanie, ze jesli ktos ma Internet czy kupil komputer bez systemu to oznacza ze jest zlodziejem. Naloty na prywatnych uzytkownikow, szukanie czy ktos aby przypadkiem nie ma czegos nielegalnego etc - trzeba sobie postawic pytanie czy to aby jest cel dzialania policji w naszym kraju? Wieczorem ciezko jest wyjsc gdzies i wrocic bezpiecznie do domu, ale to oczywiscie nikogo nie obchodzi. Bo biedne firmy informatyczne, biedni 'artysci' (slyszalem ostatnio ze Madonnna nie miala pieniedzy na chleb) itp posmaruja troche kasy policji, to ta od razu bedzie robila 'naloty'.
Nie potrafie tego pojac, co tez sie w tym kraju narobil. Czlowiek jako jednostka jest praktycznie zerem, zreszta spotykam sie tym praktycznie na kazdym kroku. Moze od razu zamknac wszystkich w wiezieniu? To chyba dobry pomysl, po prostu wsadzic do wiezienia te 10 (czy iles) milionow uzytkownikow komputerow w Polsce. Nie bedzie piractwa, od razu ludzie czuc sie beda bezpieczniej.
Zepco
24.11.2003, 23:48:54
To jest tak samo chore jak zatykanie dziury budżetowej coraz to nowszymi podatkami.
A jak wiadomo podatki generują bezrobocie -> bezrobotni mniej kupują -> producenci nie produkują, ich firmy upadają (zwiększa się bezrobocie). Również z tego powodu rośnie piractwo. Gdyby cena oprogramowania była odpowiednia w stosunku do zarobków, to na pewno sprzedawało by się go znacznie więcej.
Osobiście nie jestem zadowolony z tego, że piractwo jest i działa na taką skale, ale nie tędy droga prowadzi w jego likwidowaniu. W końcu kiedyś część z nas będzie narzekać, że nas okradają inni użytkownicy pecetów, bo akurat napisaliśmy program, który jest rozpowszechniany nielegalnie.
s_w_ir
25.11.2003, 00:43:55
Ja tak szczerze, strasznie zacząłem sie wkór... że nawet w domu już nie można się czuć bezpiecznie. Mam orginalny win98 i 190 inaczej legalnych mp3(twardziel 4 GB), zamiast SDI mam modem 56.
Nie będe orginalny mówiąc że dla mnie jest to chore. Ten kraj schodzi na psy, a nawet pod nie...
Co do piractwa. Czytałem raz o uzasadnionym(zależy jak kto to ocenia) akcie piractwa. Otóż koleś miał za prace semestralną(wybaczcie nieścisłości, ale to było ze trzy lata temu) zrobić w jakimś cholernie drogim progranie jakiś projekt, a że uczelnia nie udestępniała takiego oprogramowania(uczelni nie stać a student ma mieć kase...) to miał dwa wyjścia: Oblać semestr, albo sciągnąć pirata i działać. Jak dla mnie to jest sytuacja bez wyjścia.
Lahar
25.11.2003, 07:59:36
Witam wszystkich !!!
Dla mnie są bez sensu te naloty na ludzi, którzy zakupili komputer bez oprogramowania lub są podłączeni do internetu!.Żeby były jakieś wyniki tych nalotów to musieliby cala Polskę skasować żeby mieli jakiś zysk (razem ze sobą). Więc niech tak nie cwaniaczą, bo na pewno policjanci nie maja oryginalnego oprogramowania, bo za ich pensje ledwo wiążą koniec z końcem !!!
scanner
25.11.2003, 08:11:39
Ja tylko się zastanawiam, czemu wszyscy siedli na tych biednych policjantów. Czy nikt z Was nie pomyślał, że oni tylko wykonują rozkazy? I muszą je wykonywać. Jeżeli dostają prikaz "search & eliminate" to idą i robią co do nich należy.
Wyobraźcie sobie ile oni muszą ścierpieć chamstwa chodząc tak po domach za naprawde marne pensje.
wassago
25.11.2003, 08:33:39
@menic naloty sa calkowice legalne, prokurator czy ktos tam dostaje liste uzytkownikow sieci lokalnych albo tych co maja stale na danym osiedlu i wypisuje taka dluga, piekna liste..
@Zepco wszystkich userow
@pagolik najlepsze jest to, ze panowie przychodza z wlasnym laptopiem podlaczaja go do naszego cacka i maja podglad na pliki po formatowe!! (tylko LOW HDD FORMAT x 7 pomaga - serio)
@scanner az sie boje cos dalej napisac
w tej calej paranoicznej sytuacji jest jedno wytlumaczenie : to samo ktore dopada nas codzien : nasz rzad staje na glowie i wymysla coraz to nowe sposoby aby z normalnego czlowieka sciagnac jak najwiecej kasy! i tak jest i nikt mi nie wmowi ze jest inaczej. zamiast stawac na glowie jak tu polepszyc dobrobyt w kraju oni caly czas z nas chca jedynie zdzierac w kazdy mozliwy sposob... a wiadomo przeciez ze kazdy miec na kompie jakis soft chce, a ze akuratnio jego pensja nie pozwala mu na zakup legala to sciaga ze z netu paczke razem z crackiem i to jest wyjscie... jak dla mnie niestety jedyne mozliwe w naszym kraju.... niech przystosuja nasze pensje do cen jakie sa na rynku to bedziemy mowic o legalnosc posiadanego przez nas oprogramowania.
patrycjusz
25.11.2003, 11:13:45
no nie wiem...
ja tam akuarat uważam ruch sprawdzania legalności softu za potrzebny, chcociarzby z tego powodu że nie moge patrzeć na grube karki w dresach które pilnują swoich ludzi co po nocach na 5 wypalrek non-top jada (wiem co mowie bo znam taka osobe co karki ją pilnowały :wink: ) i to oni jeździli bemką 5, i tutaj jest problem pogrzebany bo tak naprawde okradają oni każdego z nas, rząd tyle co sobie tam nachłapie tak naprawde dla swoich ziomków (przy jakiś przetargach itp) to nic w porównaniu do tego jak wielkie pienądze przeciekąją przez nasze palce właśnie przez naszą nieuczciwość, a problemy w Państwie polskim były i będą dopóki nie oddzieli się gospodarki od łapsk państwa :wink: , a pomyślcie wy sami że np tworzyliście płyte z muzyką do jakiegoś tam filmu, tworzyliście ją pół roku dzień w dzień po 15 godz cięzkiej charówy, i czy teraz byłoby wam przyjemnie jakbyście usłyszeli o tym że ktoś tam sprzedał 500 tyś kopii waszego albumu :wink: , każdy z nas kto ma nieuczciwy soft powinien się zastanowić właśnie nad tym, a wymówki z cyklu bo mnie nie stać na legalny są chybione bo np. w pełni legalny Slackware kosztuje koło 30 zeta, program graficzny do niego jest softem free - GIMP, i można by tu wymieniać,
Ale czy sam pomysł przeszukiwania mieszkań jest ok?
Nie do końca jest porządany, ale innego nikt nie ma (przynajmniej z tego co mi wiadomo), chyba że ktoś zmusi karki do oddania się w ręce policji i złożenia zeznań :wink:
hamlecik
25.11.2003, 12:12:10
Cytat
Ja tylko się zastanawiam, czemu wszyscy siedli na tych biednych policjantów. Czy nikt z Was nie pomyślał, że oni tylko wykonują rozkazy? I muszą je wykonywać. Jeżeli dostają prikaz "search & eliminate" to idą i robią co do nich należy.
Wyobraźcie sobie ile oni muszą ścierpieć chamstwa chodząc tak po domach za naprawde marne pensje.
O to wlasnie chodzi. Policja nie jest tak skuteczna bo:
1) zarabiaja za mala kase, jestem ciekawy czy komus z Was chcialo bys sie nadswtawiac "dupska" na jakiejs akcji, za marna kase
2) wyobrazcie sobie co by bylo bez policji (troche skrajny argument)
3) policja musi byc wolna od polityki, ostatnie przyklady z zycia pokazuja kto trzyma lape na policji
Co do przeszukiwania domow:
- jesli policja nie ma nakazu, to przynajmniej w gdansku we wrzeszczu moga go dostac po 10 minutach
- policja na pewno nie wybiera domow przypadkowo tylko dostaja cynk
- jest to troche malo efektywne, bo mozna trzymac caly soft na innym schowanym dysku lecz z drugiej strony kto bedzie sie spodziewal, ze wpadne policja o 2 w nocy?
Pomysl nie jest taki zly lecz moim zdaniem powinno sie zaczac przede wszystkim od firm. Wiekszosc z nich na pewno nie ma oryginalnego softu. Co do nielegalnego softu. Z polska mentalnoscia oraz gospodarka zawsze bedzie duzy procent nielegalnego softu uzywanego przez spoleczenstwo.
Cytat
Zamiast niego wezcie zajmijcie się mafiami i innymi organami przestepczymi, ktore dzialaja na e-rynku a nie uderzacie w użytkowników domowych, którzy w żaden sposób nie szkodzą nikomu...
Glownie chodzi o to, ze niektorzy politycy czerpia zyski z takich wlasnie organizacji i przeciez nie bede na nie nasylac policji.
Pozdrawiam
BzikOS
25.11.2003, 12:27:23
Cytat
no nie wiem...
ja tam akuarat uważam ruch sprawdzania legalności softu za potrzebny, [...]
Nie mów, że wszystkie mp3, które masz na hdd pochodzą z oryginalnych, kupionych przez Ciebie płyt audio, bo i tak nie uwierzę
kliszaq
25.11.2003, 12:43:32
Przygladajac sie wszytkim postom, jestem ciekaw, czy ktos w ogole kiedykolwiek myslal nad tym, aby wymienic piraty na oryginały, i to właśnie dzieki takim akcjom zaczynamy sie bac, trzasc portkami i myslec o zmianie softu.
Pozatym to wynika z naszego lenistwa, bo przeciez aby kliknac w kilka okienek w winshicie to nie trzeba wiele umiejectnosci, natomiast, aby zainstalowac jakiegos rpm-a to kilka polecen trzeba znac, w kazdym badz razie tworcom win*** jest na reke bo ktos uzywa ich softu legalnie, czy nie legalnie to po pewnym czasie sie czlowiek do tego przyzwyczaja i ostatecznie qpuje win*** a nie wspanialego linuxa.
BTW Czy ktos moze sie orientuje jak to jest z OEMami, bo wszedzie gdzie zasiegam informacji to mowia inaczej. Chodzi mi glownie o Win*** oraz Office.
THX, pozdro
BzikOS
25.11.2003, 12:56:11
@kliszaq: tu nie chodzi o lenistwo, gdyby cały potrzebny mi soft był dostepny na linuxie, to nie zastanawiałbym się nad przesiadką (btw. już parę razy do tego podchodziłem).
Gdyby nie pirackie oprogramowanie, nie miałbym teraz takiej wiedzy jaką mam, pracy jaką mam i pewnie był bym nastepnym numerkiem w Biurze Pracy.
Seth
25.11.2003, 13:04:19
Wg. mnie polityka MS'a powinna isc w nieco inna strone: tanie werse windowsow dla uytkowniko prywatnych (150-250 zl), a drozsze dla firm.
W ten sposb ilosc neilegalnych kopi powinna sie zmniejszyc bo nie czarujmy sie ale wiekszosc z nas nie posiada oryginalnego windowsa, a wlasnie wsrod uzytkownikow prywatnych piractwa jest najwiecej.
Co do innych systemow to swego czasu siedzialem na BeOSie, Red Hat i FreeBSD. I szczerze mowiac nei tesknie az tak za nimi... a to dlaczego: bo wiekszosc potrzebnych mi rzeczy jest na Windowsie, a dodaktowo sa i takie, ktore na innych systemach wogole nie mozna spotkac.
Dlatego nie zgodze sie co do twego, ze to kwestia lenistwa.
Seth
25.11.2003, 13:13:04
Cytat
Seth masz calkowita racje, tak samo jak jest z podatkami: mniejsze firmy placa ich wiecej niz te duze :| I to u tych mniejszych i biedniejszych rzad szuka pieniedzy ... A czemu nie jest na odwrot

Bo sie boja ruszyc duze firmy, ot co...
To nie jest tak dokladnie z tymi firmami. Podatek jest jeden i wcale nie oznacza to, ze przez to duze firmy placa mniej. Jezeli duze firmy zarabiaja duze pieniadze to od tej koty sciagany jest podatek - czyli jest on wiekszy nize od malej, mniej zarabiajacej.
hamlecik
25.11.2003, 13:57:15
Cytat
Dla mnie powinno byc tak ze proporcjonalnie do zyskow firmy placi ona taki a nie inny podatek...
Co ty piszesz... Dlaczego duze firmy maja placic wiekszy podatek? Przeciez to one (duze firmy, korporacje) sa glonym motorem napedzajacym gospodarke i dzieki nim dochod narodowy jest wiekszy.
To jest cos w stylu, dlaczego kasjerka w banku zarabia kilkadziesiat razy mniej niz glowny menadzer w tym samym banku? A bo dlatego, ze funkcja i odpowiedzialnosc menadzera jest o niebo wieksza od kasjerki. I to dzieki menadzerowi bank przynosi takie zyski. Jak menadzer sie pomyli w wyborze drogi rozwoju banku / zle bedzie zarzadzal , to male jest pradwopodobienstwo, ze znajdzie dobra prace. A nawet jak kasjerka sie pomyli o 20 tys zl, to dla banku jest to "smiech na sali" bo dzieki menadzerowi zarabia on kilka milionow zlotych jak nie wiecej.
Hmmm, chyba zboczylem troche z tematu
Pozdrawiam
spenalzo
25.11.2003, 15:26:45
Cena kilkuset złotych za sam system operacyjny to jest przegięcie i oczywiste złodziejstwo, biorąc pod uwagę że 95% ludzi używa w domu Windowsa.
Podatki - sądzę, że duże firmy powinny płacić większy podatek (nie duży, lecz większy) - a tak duże firmy stają się gigantami, a małe upadają bo nie opłaca się działalność.
Naloty - ktoś potrzebuje komputerów i pieniędzy, więc wydaje rozkaz łapanki. Bo wątpię, że w kimś się nagle obudziły sumienie i kazały ot tak sprawdzać legalność.
A powiedzcie mi jedno - taki przykład: mam w szkole Worda i zadanie domowe opracować pracę na temat Worda w Wordzie - czyli mam wysupłać xxxx złotych na kupno pakietu?? (nie żebym pochwalał piractwo).
Ja sam staram się kupować jak najwięcej oryginalnych gier, korzystać z freeware - ale tak czy siak jestem piratem - bo złodzieje z Microsoftu ustalili sobie taką a nie inną cenę, bo 95% ludzi nie ma wyjścia i kupi Windowsa. Przecież w ilu firmach można spotkać Linuksa jako podstawowy OS? Sam linuks już sporo ograniczy możliwość piractwa - ale dla chcącego nic trudnego...
DhuCerbin
25.11.2003, 22:12:34
drogi windows to zlodziejstwo ? sory - nie chcesz, nie uzywasz. Nikt Cie nie przymusi do kupna windy. Programy tylko na winde - sory, ale programy nie zrobione jeszcze na linuxa, to sa programy dosc wyspecjalizowane, mam na mysli jakies grafiki 3D / Cady, ktorych zwykly user nie potrzebuje.
PMadej
25.11.2003, 22:28:59
to ja dodam swoje 3 grosze do tego wszystkiego ...
mam firme i do niej musialem kupic cudownego w98 bo program dosowy ktory jest glownym programem w mojej firmie nie dziala na xp home... a czemu musialem zmienic dosa na 98 bo moj "kochany bank" swoj system bankowosci internetowej oparl o MS VM i MSIE i nic innego nie da sie wykorzystac do pracy z nim ... druga sprawa w drugiej firmie jaka mam to to ze planowalem jej system obslugi postawic na linuxie ale jest bol bo potrzebuje miec platnika a fuc*** PROKOM wydal go tylko na windoze i nie ma wersji dla pingwinkow ... jak pojawil sie janosik to zmienili cala architekture platnika i janosik jest niekompatybilny ... to jest paranoja ... a co do prywatnego kompa oczywiscie mam windoze i ciezko mi sie przeniesc na linuxa bo nie ma tam wielu programow o czym mowili przedmowcy. ale zabezpieczam sie czesciowo przed tym korzystajac z wersji trial

i nie ciasteczkujac softu ktory nie wymaga tego do poprawnego dzialania
spenalzo
25.11.2003, 22:31:47
Ja nie mówie czy mnie ktoś przymusza, tylko piszę to co uważam. Gdyby obniżyli cene o połowe to od razu by wzrosłą sprzedaż...
Z Linuksa korzystałęm przez jakiś miesiąc - ale niestety na moim sprzecie praca pod Linuksem to raczej męczarnia...
s_w_ir
25.11.2003, 22:33:20
To do DhuCerbin:
Ale wydaje mi się że mowa jest o nas- niezwykłych userach, super userach

Jak dla mnie jeżeli chce się dzisiaj coś znaczyć to trzeba być alfa i omega w każdej dziedzinie projektowania stron, mimo iż nawet Paweł Wimmer(wiemy kto?) pisze iż do każdej strony potrzeb osobno twórce grafiki, gościa od części metorycznej, tego który zaprojektu gdzie co ma być i tego który to poskłada.
Czyż bym pisał nie na temat?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.