Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konkurs Jesień 2010
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Konkursy
Stron: 1, 2, 3, 4
ayeo
Mam pytanie techniczne. Jak długi maksymalnie może być kod? To dość istotne niestety..

rzymek01
zapewne nie przyjmą kodu na tyle długiego, w którym zawarł być wszystkie możliwe kombinacje wyjścia np. w postaci tablicy i potem tylko wyświetlac biggrin.gif
Pawel_W
Cytat(rzymek01 @ 3.11.2010, 18:02:08 ) *
zapewne nie przyjmą kodu na tyle długiego, w którym zawarł być wszystkie możliwe kombinacje wyjścia np. w postaci tablicy i potem tylko wyświetlac biggrin.gif

yyy... dlaczego? przecież wiadomo, że taki kod nie ma szans z dobrym algorytmem...
Daimos
no dalej nie otrzymaliśmy odpowiedzi, czy czasy wszystkich zostaną upublicznione, nawet tych z poza top3, każdy jest ciekawy jak mu poszło, nawet jeśli gorzej
phpion
@my salsa:
Cytat(DeyV @ 21.10.2010, 22:26:49 ) *
Oficjalne wyniki wszystkich działajacych prac zostaną opublikowane.

Fajnie jednak byłoby móc zobaczyć inne rozwiązania, a nie tylko same czasy.
Daimos
Cytat(phpion @ 3.11.2010, 19:02:56 ) *
@my salsa:

Fajnie jednak byłoby móc zobaczyć inne rozwiązania, a nie tylko same czasy.

ahhh nie dopatrzyłem sory, a rozwiązania też by się przydały smile.gif tylko czy wezmą pod uwagę naszą prośbę? W razie czego, jak ktoś wcześniej proponował, też chętnie swoje udostępnie
damc
Cytat(sever88 @ 3.11.2010, 17:11:00 ) *
Regulamin mówi:

To jest napisane jednoznacznie, ostatni prostokąt to też prostokąt więc po nim też powinna następować dodatkowa linia.
IMO powinno być tak jak na Twoim obrazku. Wydaje mi się że to i tak nie będzie miało znaczenia, nie powinni nikogo dyskwalifikować za taki formalny szczegół.

Szkoda, że nie można liczyć na potwierdzenie otrzymania pliku, z doświadczenia wiem że załączniki *.php są często blokowane przez skrzynki sad.gif

Ja też tak kurna myślę. JA TEŻ TAK KURNA MYŚLĘ.

Idę pisać, bo mam jeszcze trochę do napisania. Nara.
qba10
W regulaminie zostało zanotowane że wszystkie prace oprócz zwycięskiej zostaną usunięte....
A więc wątpię żeby organizatorzy zmieniali teraz regulamin, który zaakceptowało już większość uczestników
Wicepsik
Co za problem po północy zrobić temat i w nim wklejać własne kody? Po 24 już nie przyjmują zgłoszeń więc nawet jak ktoś wklei kod to nic (chyba?) się nie stanie. W regulaminie nie ma nic o tym, że nie można upubliczniać własnych kodów winksmiley.jpg
damc
Proponuję przedłużyć konkurs o jeden dzień. Kto jest za?

Do organizatorów: czy jest taka możliwość, jeżeli dużo osób byłoby za?
qba10
A w jakim to celu?
Na konkurs były przeznaczone całe 2 tygodnie...
dr_bonzo
Cytat
zapewne nie przyjmą kodu na tyle długiego, w którym zawarł być wszystkie możliwe kombinacje wyjścia np. w postaci tablicy i potem tylko wyświetlac

Czemu nie - nie ma zadnych ograniczen.
Sam taki kod napisalem i byl.... ha! biggrin.gif
...gorszy z 3x
qba10
Wszystkich kombinacji prostokątów jest tylko 30600 a ich rozmiar wynosi tylko 12.6 MB smile.gif
flashdev
Cytat(damc @ 3.11.2010, 21:40:20 ) *
Proponuję przedłużyć konkurs o jeden dzień. Kto jest za?

Do organizatorów: czy jest taka możliwość, jeżeli dużo osób byłoby za?

Pewnie nie przejdzie, ale ja też byłbym za.
Co ja bym teraz dał, żeby z tych 2 godzin zrobić conajmniej 26...
bnkwsk
Jak bardzo optymalny był algorytm, który testowaliście? Bo mi się kojarzy tu temat tablicy mieszającej ze sprytnie dobranym hashem. biggrin.gif Może ktoś spróbuje, bo mi się już nie chce, prawdę mówiąc. tongue.gif
dr_bonzo
qba10: 7-8MB

Przedluzanie konkursu: NIE - kazdy mial tyle samo czasu - jak z tego skorzystaliscie to wasz problem.

Prezentacja programow: to sa nasze programy wiec mozemy z nimi zrobic co chcemy. Oczywiscie publikacja przed 00.00 nikomu sie nie oplaca smile.gif
qba10
Wiem ,że do końca konkursu zostały jeszcze 2h ale chce powiedzieć że konkurs bardzo mi się podobał.
Dopiero teraz zauważyłem jak nieoptymalny pisałem kod w php.
Mam nadzieję że przyda mi się to na przyszłość

No i przy okazji mam nadzieję że mój kod będzie wystarczająco dobry by zmieścić się w czołówce...
l0ud
Hej,

Próbowaliście przewidzieć dekodowanie bardzo długich ciągów wejściowych, czy po prostu modlimy się aby nie przekroczyć zakresu inta? smile.gif
kaliberx
Cytat(dr_bonzo @ 3.11.2010, 21:47:15 ) *
Czemu nie - nie ma zadnych ograniczen.
Sam taki kod napisalem i byl.... ha! biggrin.gif

Wygenerowanie wszystkich rozwiązań to nie problem. Pamiętaj tylko o innych ograniczeniach wynikających z podanej konfiguracji PHP oraz o tym, że PHP potrzebuje także czasu na parsowanie tablic.
rzymek01
@kaliberx, dokładnie, poza tym jak pisałem wcześniej złożoność części programu generującej prostokąty jest zaniedbywalnie mała w porownaniu z odkodowywaniem ciągu i znajdowaniem parametrów

Cytat
czy po prostu modlimy się aby nie przekroczyć zakresu inta?

jak masz taką potrzebę to możesz skorzystac z biblioteczki bc_math biggrin.gif
flashdev
Cytat(rzymek01 @ 3.11.2010, 22:33:04 ) *
@kaliberx, dokładnie, poza tym jak pisałem wcześniej złożoność części programu generującej prostokąty* jest zaniedbywalnie mała w porownaniu z odkodowywaniem ciągu** i znajdowaniem parametrów

* proporcjonalny od ich rozmiaru (K*W)
** proporcjonalny od długości ciągu wejściowego

Czyli wychodzi na to, że zależy od tego jakie będą testy.

Ja się z pierwszym (optymalizacja) prostokątem niestety poddam. Sposób już znalazłem, ale gubie się w indeksach i ręce mi się trzęsą już (pozostało zaledwie 80 min).
Gratuluje przyszłemu zwycięzcy, który zoptymalizuje wszystko.
pauluZ
@flashdev
Skąd masz pewność że dwa ostatnie prostokąty sam osobiście zoptymalizowałeś idealnie smile.gifsmile.gif
dr_bonzo
Cytat(kaliberx @ 3.11.2010, 23:29:53 ) *
Wygenerowanie wszystkich rozwiązań to nie problem. Pamiętaj tylko o innych ograniczeniach wynikających z podanej konfiguracji PHP oraz o tym, że PHP potrzebuje także czasu na parsowanie tablic.

Chyba nie zauwazyles tego iz napisalem ze to rozwiazanie, przy ustalonym sposobie testowania wydajnosci jest potwornie wolne.
Jesli by raz wczytac wyniki a potem w jednym procesie odpalic obliczenia na wielu danych - to rozwiazanie moglo by byc lepszse.
rzymek01
Cytat(flashdev @ 3.11.2010, 22:40:20 ) *

tylko, że K i W są max 20, czyli w porównaniu do długości ciągu np. rzędu 10^n nawet jakbyć jechał 20pętlami na około po jednym znaczku, to i tak O(k*w)=O(1)

PS. oczywiście załozenie takie, że długość ciągu jest zdecydowanie większa od k,w
Pawel_W
a gdyby tak przygotować wyniki dla, hmm... powiedzmy, 1% rozwiązań? biggrin.gif

wtedy są szanse na wygranie tongue.gif
flashdev
Cytat(pauluZ @ 3.11.2010, 22:47:39 ) *
@flashdev
Skąd masz pewność że dwa ostatnie prostokąty sam osobiście zoptymalizowałeś idealnie smile.gifsmile.gif

Nie mam pewności i nie napisałem tego winksmiley.jpg

Edit:
Powiem więcej, nawet na pewno nie zoptymalizowałem ich idealnie, ale w tej chwili interesuje mnie tylko zgrubna optymalizacja. Na optymalizacje szczegółową (kilka rzędów mniejszą od zgrubnej) już nie mam czasu.
Pawel_W
ja się cieszę z tego, że wersja końcowa jest 11x szybsza od początkowej haha.gif
rzymek01
mam zrobione 2 wersje kodu, każda szybsza w innych testach, i to nie zawsze, raz jedna raz druga i nie wiem która wyslac tongue.gif
flashdev
Cytat(rzymek01 @ 3.11.2010, 23:01:51 ) *
mam zrobione 2 wersje kodu, każda szybsza w innych testach, i to nie zawsze, raz jedna raz druga i nie wiem która wyslac tongue.gif

Tym zmierz:
  1. function run($param, $showRes){
  2. $argv = array('', $param);
  3. $st = microtime(true);
  4. require('flashdev.php');
  5. $end = microtime(true);
  6. if( $showRes ){
  7. }else{
  8. }
  9. return $end-$st;
  10. }
damc
Cytat(flashdev @ 3.11.2010, 22:40:20 ) *
** proporcjonalny od długości ciągu wejściowego

Czyli wychodzi na to, że zależy od tego jakie będą testy.

Ja się z pierwszym (optymalizacja) prostokątem niestety poddam. Sposób już znalazłem, ale gubie się w indeksach i ręce mi się trzęsą już (pozostało zaledwie 80 min).
Gratuluje przyszłemu zwycięzcy, który zoptymalizuje wszystko.

Ja wymyśliłem sposób na optymalizację pierwsze prostokąta - taką optymalizację, że w ogóle nie wpisuję nic do tablicy tylko obliczam na podstawie poprzedniego pola kolejne dodając i odejmując oraz trochę modulując, ale implementacja tego zajęła mi bardzo dużo czasu, a zdecydowanie za późno zabrałem się za ten konkurs i dzisiaj o godz. 21:30 się poddałem. Zatem nara chłopaki i powodzenia życzę.
rzymek01
@flashdev, dzięki, ale tego tez juz próbowałem i także mam rozjazd w czasach smile.gif

Po prostu powinienem zrobić testy na linuxie, ale nie mam narazie jak zainstalowac tongue.gif
Wicepsik
Cytat(rzymek01 @ 3.11.2010, 23:23:54 ) *
Po prostu powinienem zrobić testy na linuxie, ale nie mam narazie jak zainstalowac tongue.gif

odpal z płyty cd tongue.gif
DeyV
Rozmowy na temat prac konkursowych i różnych rozwiązań zostały przeniesione do tematu:
Temat: Rozmowy na temat prac konkursowych
itsme
wyniki konkursu ....
I miejsce DeyV
II miejsce scanner
III miejsce itsme

dziekujemy za zainteresowanie konkursem

Temat zamykam.
dr_bonzo
@itsme muahahah

pokazcie kod, lamusy biggrin.gif

I jestescie niezgodni z regulaminem biggrin.gif
itsme
wlasnie wybieramy :-) a mamy w czym przebierac exclamation.gif!
8rol
Jeszcze takie pytanie do organizatorów smile.gif

W jaki sposób planujecie podać wyniki?
Czy zostaną podane wyłącznie imiona/nicki osób które są na podium, czy może przedstawicie kompletne zestawienie wszystkich uczestników tzn. które miejsce i jakie czasy uzyskali?

Osobiście wolałbym to drugie rozwiązanie, gdyż fajnie byłoby wiedzieć jak wypadło się na tle innych smile.gif
dr_bonzo
Ha, nie mam wynikow. Też czekam smile.gif
luinnar
Dostałem emaila o wynikach, jednak podana w nim strona nie istnieje. Ktoś próbuje nabić mnie w butelkę czy coś poszło nie tak?
kaliberx
Cytat(luinnar @ 17.11.2010, 17:20:51 ) *
Dostałem emaila o wynikach, jednak podana w nim strona nie istnieje. Ktoś próbuje nabić mnie w butelkę czy coś poszło nie tak?

Też nie wiem, mail wygląda na autentyczny, choć dziwny, bo składa się głównie z obrazka. Być może artykuł nie został jeszcze opublikowany.
tiraeth
A ja nie dostałem maila z kodem. I co? Komu mam przyp...iąć ogonik? Czyżmy moje zgłoszenie wogóle nie doszło? Nie ładnie...
ADeM
Ja również nie dostałem maila.

"Przykładowa treść uruchamianych zapytań"
Czy to znaczy, że skrypty różnych ludzi były uruchamiane z różnymi parametrami?
l0ud
Też nie dostałem maila. Co nie zmienia faktu że pierwsza praca i tak jest szybsza od wszystkiego co testowałem smile.gif Choć spodziewam się czegoś zupełnie innego - kilku funkcji na krzyż, a nie tylu pętli...

9 miejsce...
jasin
Cytat(ADeM @ 17.11.2010, 20:01:48 ) *
Ja również nie dostałem maila.

"Przykładowa treść uruchamianych zapytań"
Czy to znaczy, że skrypty różnych ludzi były uruchamiane z różnymi parametrami?

W opisie zadania:
"Program zostanie uruchomiony trzykrotnie, za każdym razem z innymi parametrami
wejściowymi"
dr_bonzo
Ale fail, 44 miejsce smile.gif
Oczywiscie zaden z kodow testowych nie zadzialal.

Byłbym zapomniał: gratulacje zwycięzcom!

--------
ło, kod zwyciezcy wykrzacza sie na dluzszym inpucie:

HB0EHYIJ4QXQQJCYDEUB8MXMMB0EHYIJ4QXQQJCYDEUB8MXMMB0EHYIJ4QXQQJCYDEUB8MXMMB0EHYIJ
4QXQQWFYDEUB8MXMMB0EHYIJ4QXQQJCYDEUB8MXMMB0EHYIJ4QXQQJCYDEUYDPXMMB0EHYIJ4QXQQJCYD
EUB8MXMMB0EHYIJ4QXQQJCYDEUB8MXMMB0EHYIJ60WVTJCYDEUB8MXMMB0EHYIJ4QXQQJCYDEUB8MXMMB
0EHYIJ4QXQQJCYDEUB8MXMMB0EHYIJ4QXQQ
8rol
A sprawdzał go ktoś czy działa, gdy ciąg z parametrami będzie składał się również/tylko z małych liter?
Pawel_W
obok mojego kodu jest napis FAIL, bez numerów, to chyba mówi samo za siebie tongue.gif

gratulacje smile.gif
DeyV
Wyniki zostały ogłoszone. http://wortal.php.pl/Wortal/Aktualnosci/Wy...ien-2010-wyniki

Serdeczne gratulacje dla nagrodzonych, i gorące podziękowania wszystkim, którzy wzięli udział.

Pozdrawiam serdecznie smile.gif
ADeM
Cytat(8rol @ 17.11.2010, 20:21:00 ) *
A sprawdzał go ktoś czy działa, gdy ciąg z parametrami będzie składał się również/tylko z małych liter?

W specyfikacji masz podane, że przed parametrami beda litery KWAZ (napisane duzymi).

~Jasin: To wiem, ale pytam, czy każda osoba miała inne kody, bo jeśli tak, to może to powodować lekką rozbierzność czasową.
r4xz
marne 36 miejsce, ale jak na początek to i tak całkiem-całkiem (za bardzo na duże liczby się nastawiłem)

no i oczywiście gratulacje dla zwycięzców!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.