Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konkurs Jesień 2010
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Konkursy
Stron: 1, 2, 3, 4
qba10
Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem....
Zakodowany ciąg podany jako parametr trzeba odszyfrować funkcją ROTModFib-X gdzie X to liczba znaków w ciągu?

Cytat(radziopoke @ 30.10.2010, 14:44:38 ) *
Wiem, że może bawię się w szczegóły ale mam pytanie: Czy po każdym prostokącie,szczególnie chodzi mi tu o ostatni czy po nim również musi być znak "\n" i dodatkowa linia czy tylko "\n". Może jest to szczególe nie wiadomo na jakiej zasadzie będą sprawdzali poprawność wykonania zadania. Bo mogą porównywać pliki swoje z plikami naszymi czy są identyczne i ten jeden enter może przypadkowo wykluczyć z konkursu. Gdyż troszkę w to wątpię czy powiedzmy będą sprawdzać "na piechotę" np. spiralę złożoną z 20 kolumn i 20 wierszy i do tego mającą cyfry od 0-9. Sam to sprawdzałem ale dojechałem do trzeciego okrążenia i się zgubiłem tongue.gif

Więc w sprawie tego ostatniego prostokąta to maja być dwa("\n" i pusta linia) czy jeden enter("\n") bo w konkursie pisze:
Kod
Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy
wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym
prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii.

No ja tak to rozumie, że po każdym prostokącie masz dać znak \n żeby te prostokąty były od siebie oddzielone pustą linią
dr_bonzo
@radziopoke: w zalaczonym cytacie masz precyzyjna odpowiedz na swoje pytania.
radziopoke
Cytat(qba10 @ 30.10.2010, 16:03:22 ) *
Zakodowany ciąg podany jako parametr trzeba odszyfrować funkcją ROTModFib-X gdzie X to liczba znaków w ciągu?

tak w funkcji funkcją ROTModFib-X, X to liczba znaków parametru(ciagu)
ernie242
Cytat(dr_bonzo @ 28.10.2010, 23:59:13 ) *
@ernie242 - konkurs organizuja ludzie, ktorzy sa minimum zaawansowanymi userami komputerow.
ZIPa kazdy otworzy (7z jest raczej mniej popularny). Ja wyslalem jako zwykly zalacznik, plaintext.

A dostałeś może jakieś potwierdzenie, że Twój mail dotarł? Cokolwiek?
oizdar
Czytam tak sobie, te różne wątpliwości ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie które co jakiś czas się powtarza.
Jak jest kodowany ciąg?
Wiemy, że wykorzystuje do tego celu ciąg fibonacciego którego początkiem jest liczba nieparzysta, jednakże nigdzie nie jest napisane że na 100% będzie to ciąg o parzystej długości.
więc w jaki sposób należy go zakodować np dla ciagu o parzystej liczbie znaków powiedzmy 42 (fib 41 czy 43 questionmark.gif ).

Jest szansa uzyskania na to odpowiedzi??
Bardzo mi zależy aby jako początkujący programista sprawdzić swoje umiejętności, ale nie chciałbym odpaść na starcie przez taką niejasność.
Proszę nie powtarzać argumentów ze wcześniejszych wypowiedzi gdyż żaden mnie nie przekonuje...

Nie ma stu procentowej pewności że każdy podany ciąg będzie miał nieparzystą liczbę znaków dla przykładu:

Cytat
(A1Z7 – parametry występują bezpośrednio po sobie). Również przed i za wszystkimi parametrami znaki wypełniające nie są obowiązkowe.

czyli istnieje możliwość że będą zaszyfrowane same dane (8 lub 10 znaków i co należy w takiej sytuacji zrobić)
Pawel_W
Cytat(oizdar @ 31.10.2010, 12:48:07 ) *
czyli istnieje możliwość że będą zaszyfrowane same dane (8 lub 10 znaków i co należy w takiej sytuacji zrobić)

jak to co, rozkodować... blinksmiley.gif
oizdar
proponuje na przyszlosc przeczytac caly post i nie wyciagac pojedynczego zdania z kontekstu dry.gif

Chodzi mi o to z jakiego ciagu fibonacciego skorzystac
np dla ciagu o dlugosci 10 bedzie to 9 czy 11, pytanie dotyczy rowniez innych ciągów o parzystych dlugosciach
radziopoke
Cytat(oizdar @ 31.10.2010, 13:48:07 ) *

No pewnie, że mogą być zakodowane same dane oczywiście z poprzedzającymi je odpowiednie litery oznaczające co to mają być za dane np: K14W6A1Z5 (oczywiście to ten rozkodowany ciąg tongue.gif po zakodowaniu wyglądał by tak TJV56JAHW biggrin.gif )

A co to pytania o długości parzyste ciągu to nic nie wiadomo. Mogę tylko przypuszczać, że podany ciąg będzie miał nieparzystą ilość znaków (gdyż w zadaniu nie zostało ustalone jak ma się zachowywać program z parzystą ilością znaków).
oizdar
Cytat(radziopoke @ 31.10.2010, 15:29:05 ) *
A co to pytania o długości parzyste ciągu to nic nie wiadomo. Mogę tylko przypuszczać, że podany ciąg będzie miał nieparzystą ilość znaków (gdyż w zadaniu nie zostało ustalone jak ma się zachowywać program z parzystą ilością znaków).

Przypuszczać to również mogę że nasze skrypty powinny zachowywać się jak przykład kodowania zawarty w zadaniu dla ciagu 4-ro elementowego gdzie wykorzystano fib-3 jednakże czy jest szansa aby się ktoś z góry wypowiedziałquestionmark.gif
qba10
Cytat(radziopoke @ 30.10.2010, 17:11:56 ) *
Cytat

tak w funkcji funkcją ROTModFib-X, X to liczba znaków parametru(ciagu)

Tutaj już masz odpowiedź. Dla potwierdzenia możesz sobie odkodować ciąg zakodowany w zadaniu kokursowym
Pawel_W
Cytat(qba10 @ 1.11.2010, 01:13:54 ) *
Tutaj już masz odpowiedź. Dla potwierdzenia możesz sobie odkodować ciąg zakodowany w zadaniu kokursowym

ciąg zakodowany w zadaniu konkursowym ma nieparzystą ilość znaków, więc proszę, nie rób siana, jak nie wiesz o czym teraz dyskutują... smile.gif
ADeM
Masz w treści zadania napisane, o ile się nie mylę, że przyjmujemy, że wszystkie dane będą poprawne i nie trzeba ich sprawdzać.
phpion
Dziś naszło mnie pytanie, czy podsyłane przez nas rozwiązania są jakkolwiek weryfikowane pod kątem ich "prawdziwości". Znając dane osobiste innych uczestników (data urodzenia, adres e-mail) można przecież łatwo podłożyć komuś świnię podsyłając własną (słabą) pracę. Nie bardzo mam pomysł jak się przed tym zabezpieczyć. Jedyna możliwość to np. wysłanie na adres uczestnika wiadomości z aktualną wersją skryptu*. W przypadku nieprawidłowości możnaby wówczas wrócić do właściwego rozwiązania zadania. Nie możnaby jednak dokonywać żadnych zmian, a jedynie uznać jako obowiązujące jedno z wcześniej podesłanych rozwiązań. Co Wy na to?

* Po przyjmowaniu prac, czyli od 4. listopada.
flashdev
Cytat(phpion @ 1.11.2010, 14:48:09 ) *

Myślę, że najprostszym rozwiązaniem tego problemu (w przypadku wiecej niż 1 rozwiązania) byłoby branie pod uwagę pracy wysłanej z adresu e-mail zarejestrowanego na forum. Po to chyba właśnie jest konieczność podania forumowego nick`a.
phpion
No ale podszycie się pod dany adres nadawczy to nie jest jakieś super trudne zadanie winksmiley.jpg
flashdev
Cytat(phpion @ 1.11.2010, 15:29:12 ) *
No ale podszycie się pod dany adres nadawczy to nie jest jakieś super trudne zadanie winksmiley.jpg

Ale stwierdzenie tego podszycia chyba* też nie jest? smile.gif

Mam jeszcze 2 propozycję:
W takich skrajnych przypadkach o, których pisze @phpion można po prostu wybrać lepsze rozwiązanie.
Jeśli ktoś chciałby tak bardzo komuś pomóc, to proszę bardzo.

* chyba nie w przypadku każdej poczty, nie jestem pewny na 100%
phpion
Cytat(flashdev @ 1.11.2010, 14:35:20 ) *
W takich skrajnych przypadkach o, których pisze @phpion można po prostu wybrać lepsze rozwiązanie.

No ale to by wymuszało sprawdzanie każdego nadesłanego rozwiązania. Jeśli ktoś robił 10 "patchy" to należałoby sprawdzić każdy z nich.

Mam jeszcze lepsze rozwiązanie! Umieszczenie na jakiejś stronie wszystkich nadesłanych rozwiązań! Dzięki temu będzie można również widzieć jakie prace nadesłała "konkurencja" oraz sprawdzić czy to na pewno jest to, co podsyłaliśmy. Później można na tej samej stronie umieścić uzyskane czasy. Kto będzie chciał to sobie we własnym zakresie sprawdzi uzyskiwane wyniki (czy są proporcjonalnie porównywalne). Same plusy! smile.gif a i umieszczenie rozwiązań na stronie nie powinno wymagać wiele pracy.
radziopoke
Coś czuję, że jak znajdzie się sytuacja, że wysłane zostaną prace o takich samych nickach to najpierw sprawdzą czy są z tego samego maila a jeżeli nie to jest już prawdopodobieństwo podszycia i praca powinna być wybrana ta która była zabrana z maila na którym również jesteśmy na tym forum. A tak w ogóle to kto będzie się w to bawił. Mi to nawet przez myśl nie przeszło, że ktoś by mógł aż tak oszukiwać. Chyba że masz co to tego jakieś plany? tongue.gif
No ale mniejsza z tym. Po zakończeniu konkursu mają jeszcze 2 tygodnie na sprawdzenie wszystkiego i podanie wyników więc, ze spokojem powinno być ok smile.gif

A co do długości ciągi jeżeli w zadaniu nie ma podane jak rozkodowywać ciąg parzysty to raczej muszą dać ciągi nieparzyste. Teraz było by trochę za późno jakby chcieli coś zmieniać. Dla mnie ten konkurs jest po tu by się wykazać bo formalnie nie jestem informatykiem, ale za to programowanie to moja pasja i warto by ją rozwijać.
qba10
Sorry, ale ja nie kumam jaką wy różnice widzicie w rozkodowaniu ciągu parzystego a nie parzystego ?
Przecież to jest identyczna zasada...
pauluZ
Ufff, przeczytałem cały wątek i nie widzę moim zdaniem jasnej odpowiedzi na dwa pytania:
1. Czy parametry (K,W,A,Z) mogą wystąpić pisane małymi literami?
2. Ponieważ ciąg znaków zakodowany może być dowolnie długi to czy ModFibX może być w związku z tym o bazie parzystej mimo że napisano iż pierwsze elementy ciągu mogą być "inne, nieparzyste"?

Ad.1 W poście #4 DeyV napisał:
Cytat
"Na pytanie pierwsze - czekamy na decyzję twórcy zadania. "

Więc czekamy ......

Ad.2 W treści zadania moim zdaniem tworzy się przez to sprzeczność
Pawel_W
Cytat(qba10 @ 1.11.2010, 18:53:38 ) *
Sorry, ale ja nie kumam jaką wy różnice widzicie w rozkodowaniu ciągu parzystego a nie parzystego ?
Przecież to jest identyczna zasada...

tak, ale jest napisane, że algorytm ModFibX ma się zaczynać od NIEPARZYSTEJ liczby, a nie otrzymaliśmy żadnej wskazówki dot. zachowania tego algorytmu w przypadku PARZYSTEJ liczby znaków...
krowal
Jak już qba10 napisał, a jaką widzicie różnicę w działaniu ModFib o parzystej podstawie od ModFib o podstawie nieparzystej ? Bo ja żadnej.
1. 22
2. 44 (22+22)
3. 66 (44+22)
4. 110 (66+44)
5. 176 (110+66)
7. 286 (176+110)
8. 462 (286+176)
9. itd....
oizdar
No różnicy niby nie ma ale w zadaniu jest zaznaczone że korzystamy z ModFib o podstawie nieparzystej. (wiec jest to polecenie w zadaniu)
krowal
Gdyby można było korzystać tylko z nieparzystego parametru dla ModFib to imo byłoby napisane jak zaokrąglić gdy parametr jest liczbą parzystą (w górę czy w dół), nie ma tego więc zapisem regulującym coś takiego jest:
Cytat
Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu
ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.

Takie jest moje zdanie smile.gif
oizdar
Cytat
Nasza modyfikacja ciągu Fib polega na tym, że pierwsze dwa elementy nie mają wartości 1 lecz inną, nieparzystą, np. 5.

Gdyby w tym zdaniu nie było słowa nieparzystą również nie miałbym żadnych wątpliwości, na błąd druku to nie wygląda, ale nie potrafie tego wyjaśnić...
Seth
Termin konkursu jest do 3.11 wlacznie? (czyli do 00:00 3.11)
qba10
Cytat

Termin konkursu jest do 3.11.2010 do godziny 23.59
O północy wyłączają emalia.
Jest napisane o tym w regulaminie

Cytat(krowal @ 2.11.2010, 11:00:24 ) *
Gdyby można było korzystać tylko z nieparzystego parametru dla ModFib to imo byłoby napisane jak zaokrąglić gdy parametr jest liczbą parzystą (w górę czy w dół), nie ma tego więc zapisem regulującym coś takiego jest:
Cytat
Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu
ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.

Takie jest moje zdanie smile.gif

@Krowal ma rację.
Po prostu nie dadzą ciągu parzystego i tyle.

flashdev
Cytat(Seth @ 2.11.2010, 16:16:16 ) *

No właśnie to dosyć istotne pytanie. Sam nie ejstem pewny czy już mam wysyłać, czy pomęczyć ten kod jeszcze jutro.

ps. Wpadł ktoś na pomysł jak zoptymalizować pierwszy prostokąt? smile.gif Pewnie i tak nikt nie powie, ale przecież nie mam nic do stracenia.
damc
Cytat
Termin konkursu jest do 3.11.2010 do godziny 23.59

To jest pewna informacja?
To znaczy, że mogę jutro też pisać?

Sorry, że zadaję być może głupie pytania, ale nie chcę przez to skopać.
Pawel_W
Cytat(flashdev @ 2.11.2010, 18:38:08 ) *
No właśnie to dosyć istotne pytanie. Sam nie ejstem pewny czy już mam wysyłać, czy pomęczyć ten kod jeszcze jutro.

ps. Wpadł ktoś na pomysł jak zoptymalizować pierwszy prostokąt? smile.gif Pewnie i tak nikt nie powie, ale przecież nie mam nic do stracenia.

próbowałem wynaleźć jakiś algorytm, ale ciężko to wyliczyć, bez wrzucania do tablicy chyba się nie obejdzie... na chama mógłbyś szukać zależności, ale trzeba rozpatrzyć kilka możliwości, m.in. dla parzystej i nieparzystej wysokości
qba10
Cytat
13.Rozwiązania należy przesyłać na adres: konkurs@polcode.com w terminie: do 3 listopada 2010, do godziny 23:59. Decyduje godzina otrzymania maila. 4 listopada o godzinie 00:00 konto mailowe zostanie zablokowane.

cytat z regulaminu.
Dla niedowiarków:
http://wortal.php.pl/var/upload/regulamin.doc
ayeo
Ja mam pytanko takie formalne. Po każdym prostokącie trzeba dać znak nowej linii - po każdym czyli po ostatnim też smile.gif Czyli prawidłowy plik dla testowego kodu powinien wyglądać tak?

Pozdrawiam!
flashdev
Cytat(Pawel_W @ 2.11.2010, 19:58:56 ) *
próbowałem wynaleźć jakiś algorytm, ale ciężko to wyliczyć, bez wrzucania do tablicy chyba się nie obejdzie... na chama mógłbyś szukać zależności, ale trzeba rozpatrzyć kilka możliwości, m.in. dla parzystej i nieparzystej wysokości

Nawet nie chodzi mi o rozwiązanie, bo kto wie ten na pewno się nie podzieli i słusznie.
Tylko chodzi o to, czy ktoś na to wpadł, bo tak to nawet nie ma co wytężać umysłu. Ten pierwszy prostokąt, może zadecydować o zwycięstwie.

Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 21:55:53 ) *

Ja zrobiłem tak i wydaje mi się, że z treści wynika, że tak być powinno. Chociaż nie wiem, czy ma ta jakiekolwiek znaczenie, ponieważ jeśli to zczytujesz scanf`em, to i tak nie ma różnicy.

@ayeo z trzecim prostokątem to troszkę zaszalałeś winksmiley.jpg
ayeo
Dzięki! To się nazywa fairplay winksmiley.jpg
flashdev
Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 22:36:16 ) *
Dzięki! To się nazywa fairplay winksmiley.jpg

Nie ma za co. Ja dzięki Tobie naprawiłem drugi, więc jesteśmy kwita winksmiley.jpg
I tak bez pierwszego dupa blada smile.gif
qba10
Ma ktoś może, i chciałby udostępnić algorytm kodujący ciąg. Bo chce posprawdzać jeszcze mój algorytm, a mój algorytm kodujący ma błąd z którym nie mogę się na razie uporać ...
flashdev
Cytat(qba10 @ 2.11.2010, 22:38:45 ) *
Ma ktoś może, i chciałby udostępnić algorytm kodujący ciąg. Bo chce posprawdzać jeszcze mój algorytm, a mój algorytm kodujący ma błąd z którym nie mogę się na razie uporać ...

No prosze Cię, przecież algorytm jest napisany w instrukcji zadania winksmiley.jpg
qba10
Chodziło mi o już napisany algorytm, ale sobie już poradziłem. Miałem głupi błąd w tablicy znaków...
bnkwsk
Może ktoś podać, ile czasu wykonuje się jego skrypt dla parametrów takich, jak przykładowe w specyfikacji zadania? winksmiley.jpg Mierzone za pomocą odpowiedniej funkcji PHP w obrębie skryptu. Mile widziana byłaby informacja, w jakim środowisku skrypt był uruchamiany. Wiedzielibyśmy wtedy, ile mamy do nadrobienia, albo, że już nie musimy. winksmiley.jpg
rzymek01
Cytat(flashdev @ 2.11.2010, 22:33:34 ) *
Ten pierwszy prostokąt, może zadecydować o zwycięstwie.

no prosze Cię smile.gif

policz sobie złożoność obliczeniową swojego programu a na pewno nie wyjdzie Ci to, że o zwycięstwie decyduje jakikolwiek z prostokątów, (oczywiście przy sprawdzaniu programu na "dobrych" testach)

PS. dobrze, że można jeszcze jutro wysyłac, bo cały czas się zastanawiam nad tym,, czy moja własna funkcja jest szybsza od pewnej wbudowanej... i przyznam się szczerze ilekroć liczę róznicę czasów nawet dla miliona wywołań obu funkcji, to wyniki są raz takie, a raz siakie i już mnie cholera trafia, w przypadku c/c++ mierzone czasy są dokładne, a dla PHP nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania dla mierzenia czasu...
qba10
Cytat(rzymek01 @ 2.11.2010, 23:21:39 ) *
no prosze Cię smile.gif

policz sobie złożoność obliczeniową swojego programu a na pewno nie wyjdzie Ci to, że o zwycięstwie decyduje jakikolwiek z prostokątów, (oczywiście przy sprawdzaniu programu na "dobrych" testach)

PS. dobrze, że można jeszcze jutro wysyłac, bo cały czas się zastanawiam nad tym,, czy moja własna funkcja jest szybsza od pewnej wbudowanej... i przyznam się szczerze ilekroć liczę róznicę czasów nawet dla miliona wywołań obu funkcji, to wyniki są raz takie, a raz siakie i już mnie cholera trafia, w przypadku c/c++ mierzone czasy są dokładne, a dla PHP nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania dla mierzenia czasu...

Pamiętaj że w normalnym środowisku w którym na codzień pracujesz na czas wykonywania skryptu wpływ mają też inne programy.
Ja do testowania wydajności używam 1000 wykonań pętli w trybie tekstowym ubuntu (mniej uruchomionych procesów => dokładniejszy czas)
Różnica czasów w skryptu w takim środowisko nie przekracza 0.02s
Do sprawdzania czasu używam gotowej funkcji xdebug_time_index()
flashdev
no prosze Cię smile.gif

Od tego właśnie zacząłem podchodząc do tego zadania. A raczej od oszacowania a nie liczenia. Ale jeśli Ty wiesz jak to policzyć, to chętnie poszerzę swoje horyzonty.

I tu nasuwa się pytanie, a może raczej sugestia do organizatorów konkursu o której napisaniu noszę się z zamiarem już od pewnego czasu.
W instrukcji jest napisane: "Program będzie uruchamiany tylko i wyłącznie z poziomu konsoli, z podanym
jednym parametrem, [...]".
Otwieranie pliku w taki sposób to każdorazowy odczyt z dysku pliku php, i nie tylko. A jak wiadomo dysk twardy (przynajmniej taki tradycyjny) cechuje się sporą losowością w czasie dostępu. Wyniki są bardzo niejednoznaczne, nawet jak uruchamiam program po 1e3 razy to wychodzą duże rozbieżności w policzonej średniej. Nie wiem czy da się technicznie rozwiązać, ale może w środowisku testowym pliki będą np. pobierane bezpośrednio z ramu, albo dysku flash i problem zniknie.

U siebie natomiast korzystam z funkcji require, a przed nią instrukcji:
  1. $argv = array('', 'I3OHUI5Y0UXU7VQS9U63C');

Zmierzone czasy (już dla 20 pomiarów) wtedy wyglądają dużo lepiej:
Kod
av:    0.00063    sd:    0.00019
av:    0.00064    sd:    0.00021

Gdzie:
av - średnia
sd - odchylenie standardowe

Ciekawi mnie jak to zostanie rozwiązane w przypadku oceny prac?
damc
Niech ktoś z organizatorów udzieli odpowiedzi na pytanie:

Ile ma być \n na końcu?

I nie odpowiadajcie "masz w treści zadania", bo to nie jest konkurs czytania ze zrozumieniem, a ja nie miałem 50 punktów na egzaminie gimnazjalnym humanistycznym w gimnazjum.

Co do tego, czy prostokąty będą odgrywały rolę - to zależy, jak długi będzie maksymalnie ten zaszyfrowany ciąg, bo nie jest podana żadna maksymalna długość.
hwao
Na wszelki wypadek podepnę tez tutaj, bo widzę dużo ludzi smile.gif

Cytat
Uwaga, Uwaga.

Jeśli jeszcze ktoś nie zauważył, to dziś mamy już 3 listopada. A to oznacza, że termin oddawania prac konkursowych zbliża się nieubłaganie ku końcowi.

Dlatego przypominamy wszystkim, by Ci, którzy jeszcze nie wysłali swoich prac, a mają taki zamiar, pośpieszyli się - by zdążyć do godziny 00:00 smile.gif

Źródło: http://wortal.php.pl/Wortal/Aktualnosci/Wy...0_koniec_bliski

Daimos
Cytat(damc @ 3.11.2010, 14:34:41 ) *
Niech ktoś z organizatorów udzieli odpowiedzi na pytanie:

Ile ma być \n na końcu?

I nie odpowiadajcie "masz w treści zadania", bo to nie jest konkurs czytania ze zrozumieniem, a ja nie miałem 50 punktów na egzaminie gimnazjalnym humanistycznym w gimnazjum.

Co do tego, czy prostokąty będą odgrywały rolę - to zależy, jak długi będzie maksymalnie ten zaszyfrowany ciąg, bo nie jest podana żadna maksymalna długość.

Miałeś w treści zadania i konkurs dotyczy też myślę czytania ze zrozumieniem, bo po co programować, kiedy nie rozumie się instrukcji?
phpion
Jak na razie nikt z Organizatorów nie ustosunkował się do mojej sugestii dotyczącej upublicznienia wszystkich prac. Co Wy na to, by w dniu jutrzejszym zamieścić tu swoje rozwiązania? Moglibyśmy już na dzień dobry w domowym zaciszu sprawdzić jak wypadamy na tle innych. Troszkę zabiłoby to emocje w oczekiwaniu na oficjalne wyniki, ale co tam smile.gif
flashdev
Cytat(phpion @ 3.11.2010, 15:51:46 ) *
Jak na razie nikt z Organizatorów nie ustosunkował się do mojej sugestii dotyczącej upublicznienia wszystkich prac. Co Wy na to, by w dniu jutrzejszym zamieścić tu swoje rozwiązania? Moglibyśmy już na dzień dobry w domowym zaciszu sprawdzić jak wypadamy na tle innych. Troszkę zabiłoby to emocje w oczekiwaniu na oficjalne wyniki, ale co tam smile.gif

Pod warunkiem, że odgadniemy jakie testy przygotowali dla nas szanowni organizatorzy konkursu winksmiley.jpg
phpion
No ale jakiś poglądowy obraz wydajności będziemy mieć. Ja mogę upublicznić swój kod, ale nie chciałbym wyjść na pajaca, który zrobi to sam tongue.gif
ADeM
Ja w sumie mogę podać swój amatorski kod biggrin.gif
Wstyd straszny, ale przynajmniej zobaczę jak inni robili ;]
sever88
Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 21:55:53 ) *
Ja mam pytanko takie formalne. Po każdym prostokącie trzeba dać znak nowej linii - po każdym czyli po ostatnim też smile.gif Czyli prawidłowy plik dla testowego kodu powinien wyglądać tak?

Pozdrawiam!

Regulamin mówi:
Cytat
Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii.

To jest napisane jednoznacznie, ostatni prostokąt to też prostokąt więc po nim też powinna następować dodatkowa linia.
IMO powinno być tak jak na Twoim obrazku. Wydaje mi się że to i tak nie będzie miało znaczenia, nie powinni nikogo dyskwalifikować za taki formalny szczegół.

Szkoda, że nie można liczyć na potwierdzenie otrzymania pliku, z doświadczenia wiem że załączniki *.php są często blokowane przez skrzynki sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.