obecnie uzywam dreamweaver mx 2004, w sumie do xhtml/html nie spotkalem lepszego, a php ... skladnie koloruje, z dodatkowa wtyczka podpowiada argumenty funkcji (takze php5), szkoda ze samych funkcji nie. z ciekawostek to program posiada wsparcie dla baz danych, mozna sie polaczyc z dana baza danych, miec podglad pol w niej wystepujacych, automatycznie generowac kod php do wyciagania, zapisu do niej danych, aczkolwiek ja osobiscie nie wykorzystuje tego, nie podoba mi sie kod ktory wstawia <;. wyszukiwanie/replace ma wzorowo zrobiony, mozna po calym projekcie i uzywac wyrazen regularnych. cenie sobie jego wsparcie utf-8 i iso-8859-2. do wad ogolnych: duzy kombajn ... przy instalacji powinno sie dac wybrac co chce a czego nie, w koncu nie programuje asp, jsp czy cfm. do wad (brakow) php: brak podopowiedzi funkcji, brak zwijania kodu, takie srednie wspomaganie formatowania kodu, brak podpowiedzi o uzytych zmiennych, funkcjach, klasach, metodach nawet tylko w aktualnie edytowanym dokumencie, brak szablonow kodu. coz, w sumie moglbym wymieniac zalety i braki, ale generalnie przyzywczailem sie juz do niego ... korzystam od wersji 4. choc ostatnio zastanawialem sie nad zmiana srodowiska ... eclipse / php eclipse strasznie muli u mnie i ciezko sie polapac w nim. php desinger tez mi nie przypadl do gustu (xhtml wstawia duzymi literkami wrrr) ... kiedys testowalem zend studio ... bardzo milo sie z nim pracuje, i w sumie jest najprzyjazniejszy uzytkownikowi z kompletnych IDE/php z jakimi sie zetknalem, jakos tak wszystko intuicyjnie sie w nim robilo <: hmm drogi ... pajaczek ... trudno sie w nim odnalesc ... setki jakis wodotryskow w sumie wiekszosc raz na rok uzywanych, i jakies takie slabe wsparcie dla php, kolorwanie sladni i podpowiadanie nazw funkcji (po wcisnieciu kombinacji klawiszy!!) to za malo aby sie na niego przesiac i uczyc obslugi.
a jesli chodzi o male programiki do szybkiego podgladu/edycji kodu to kiedys uzywalem Crismona, obecnie Notepad++, cenie go sobie za szybkosc

a po za tym koloruje skladnie i zwija kod :-)
dodalbym jeszcze ze w ostatnim phpsol jest artykul "Test IDE dla php", mozna sobie przeczytac i dowiedziec co ciekawego moze posiadac edytor <: aczkolwiek mimo ze obiecuja, ze po przeczytaniu czytelnik bedzie mogl sobie wybrac jakies srodowisko dla siebie, ja jakos nie moge dalej i zostaje przy dw. <:
za edytorem mozna zajrzec takze na
php-editors, czasem zdarzaja sie madre komentarze na temat danych produktow
tyle <;