Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy edytor dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
RAPTOR_UK
Potrzebuje edytorka ktory umozliwilby schowanie tymczasowe kilku linijek w wierszu. Obrazujac to to przykladowo: czesc gorna strony jest mi tymczasowo nie potrzebna i dolna rowniez wiec chce sa schowac i miec srodek ladny i przejrzysty. Ma jakis edytor taka funkcje? Prosze o odpowiedz smile.gif ohmy.gif
Strzałek
Raz pomogliści to może i teraz :] Jak zrobić w Pajączku żeby jak piszę np. <b> to on nie dodał automatycznie za tym </B>, czyli takie autouzupełnienie jak usunąc ?
prgTW
Moim zdaniem bardzo dobrym edytorem jest phpEdit
Osobiście używam go i jestem z niego bardzo zadowolony biggrin.gif
RAPTOR_UK
Cytat(RAPTOR_UK @ 2004-12-22 02:16:39)
Potrzebuje edytorka ktory umozliwilby schowanie tymczasowe kilku linijek w wierszu. Obrazujac to to przykladowo: czesc gorna strony jest mi tymczasowo nie potrzebna i dolna rowniez wiec chce sa schowac i miec srodek ladny i przejrzysty. Ma jakis edytor taka funkcje? Prosze o odpowiedz smile.gif ohmy.gif

czy ktos moglby odpowiedziec na moje pytanie
hwao
Cytat(RAPTOR_UK @ 2004-12-25 16:12:58)

Nie znam takiego edytora:-)

Pozatym nie wiem poco komu ukrywac linijki snitch.gif jak kod jest ladnie napisany to wszytko widac jak na dloni
bela
Cytat(hwao @ 2004-12-25 16:31:05)
Cytat(RAPTOR_UK @ 2004-12-25 16:12:58)

Nie znam takiego edytora:-)

Pozatym nie wiem poco komu ukrywac linijki snitch.gif jak kod jest ladnie napisany to wszytko widac jak na dloni

a ja znam tongue.gif

Eclipse + PHPEclipse ( plugin )
teppah
A udało się może komuś znaleźć taki edytor, który ma tak zorganizowanego Class Browsera, że widać wszystkie klasy + funkcje, jakie zostały użyte w danym projekcie, bez podziału na pliki (coś, jak w projektach w VS.NET)? Nie kryję, ze szalenie mi tego brakuje, a zainstalowałem bez mała kilkanaście edytorów i żaden mi do końca nie odpowiadał.
raf2001
a sprawdzałeś ten program http://mpsoftware.dk/phpdesigner.php.
Ociu
Zmiana edytora

win: Winsyntax
linux: kwrite (czy jak on sie nazywa :-])
Seth
Cytat(teppah @ 2004-12-26 16:17:44)
A udało się może komuś znaleźć taki edytor, który ma tak zorganizowanego Class Browsera, że widać wszystkie klasy + funkcje, jakie zostały użyte w danym projekcie, bez podziału na pliki (coś, jak w projektach w VS.NET)? Nie kryję, ze szalenie mi tego brakuje, a zainstalowałem bez mała kilkanaście edytorów i żaden mi do końca nie odpowiadał.

Zend Studio
sf
KWrite też ma ...
Paul
Cytat(Strzałka @ 2004-12-23 13:19:19)
Raz pomogliści to może i teraz :] Jak zrobić w Pajączku żeby jak piszę np. <b> to on nie dodał automatycznie za tym </B>, czyli takie autouzupełnienie jak usunąc ?

Na "mini pasku edytora" (ten po lewej, obok numerowania linii) 10 ikonka od dolu smile.gif
wallace
obecnie uzywam dreamweaver mx 2004, w sumie do xhtml/html nie spotkalem lepszego, a php ... skladnie koloruje, z dodatkowa wtyczka podpowiada argumenty funkcji (takze php5), szkoda ze samych funkcji nie. z ciekawostek to program posiada wsparcie dla baz danych, mozna sie polaczyc z dana baza danych, miec podglad pol w niej wystepujacych, automatycznie generowac kod php do wyciagania, zapisu do niej danych, aczkolwiek ja osobiscie nie wykorzystuje tego, nie podoba mi sie kod ktory wstawia <;. wyszukiwanie/replace ma wzorowo zrobiony, mozna po calym projekcie i uzywac wyrazen regularnych. cenie sobie jego wsparcie utf-8 i iso-8859-2. do wad ogolnych: duzy kombajn ... przy instalacji powinno sie dac wybrac co chce a czego nie, w koncu nie programuje asp, jsp czy cfm. do wad (brakow) php: brak podopowiedzi funkcji, brak zwijania kodu, takie srednie wspomaganie formatowania kodu, brak podpowiedzi o uzytych zmiennych, funkcjach, klasach, metodach nawet tylko w aktualnie edytowanym dokumencie, brak szablonow kodu. coz, w sumie moglbym wymieniac zalety i braki, ale generalnie przyzywczailem sie juz do niego ... korzystam od wersji 4. choc ostatnio zastanawialem sie nad zmiana srodowiska ... eclipse / php eclipse strasznie muli u mnie i ciezko sie polapac w nim. php desinger tez mi nie przypadl do gustu (xhtml wstawia duzymi literkami wrrr) ... kiedys testowalem zend studio ... bardzo milo sie z nim pracuje, i w sumie jest najprzyjazniejszy uzytkownikowi z kompletnych IDE/php z jakimi sie zetknalem, jakos tak wszystko intuicyjnie sie w nim robilo <: hmm drogi ... pajaczek ... trudno sie w nim odnalesc ... setki jakis wodotryskow w sumie wiekszosc raz na rok uzywanych, i jakies takie slabe wsparcie dla php, kolorwanie sladni i podpowiadanie nazw funkcji (po wcisnieciu kombinacji klawiszy!!) to za malo aby sie na niego przesiac i uczyc obslugi.

a jesli chodzi o male programiki do szybkiego podgladu/edycji kodu to kiedys uzywalem Crismona, obecnie Notepad++, cenie go sobie za szybkosc snitch.gif a po za tym koloruje skladnie i zwija kod :-)

dodalbym jeszcze ze w ostatnim phpsol jest artykul "Test IDE dla php", mozna sobie przeczytac i dowiedziec co ciekawego moze posiadac edytor <: aczkolwiek mimo ze obiecuja, ze po przeczytaniu czytelnik bedzie mogl sobie wybrac jakies srodowisko dla siebie, ja jakos nie moge dalej i zostaje przy dw. <:

za edytorem mozna zajrzec takze na php-editors, czasem zdarzaja sie madre komentarze na temat danych produktow

tyle <;
Vengeance
ja od dzis polecam Zend Studio ;]
Robilem cały czas w php Expert Editor... jednak nie ma wsparcia dla php5.

Kiedyś zainstalowałem Zend-a ale chodził tragicznie wolno
a nic nie działało "od startu". Teraz testuje go drugi raz...
debugger jest wspaniały ;] Wszystko działa jak trzeba zaraz po instalacji
a i szybkość działania się poprawiła. Serdecznie polecam winksmiley.jpg
tiraeth
A zna ktoś taki edytorek, który potrafi schować funkcje i instrukcje warunkowe??

np. kod:
  1. <?
  2. function blabla($x)
  3. {
  4.  echo 'blabla_'.$x;
  5. }
  6. if($x)
  7. {
  8.  echo $x.'_blabla';
  9. }
  10. ?>

zamieni na:
  1. <?
  2. function blabla($x){} <-------- rozwiń
  3. if($x){}  <-------- rozwiń
  4. ?>

questionmark.gif
DeyV
Było już pokazywane. Np. http://www.xored.com/trustudio (program dziala w platformie eclipse)
adamos
Ja uzywalem PHPEdit ale niestety zrezygnowalem z niego ...
Ale odkrylem nowy edytorek: PSPad - moim zdaniem jest super - ma to co potrzebne czyli kolorowa skladnia, numeracja kolumn, jesli chcemy dkonaczanie nawiaskow, jesli chcemy to to ctr+space i pokazuje cale funkcje ze skladnia, mozemy dopisywac nowe funkcjie do pliku konfiguracyjnego.
Co ma co mnie zaskoczylo: porownywanie 2 plikow, palete kolorow, rozbudowany system skrotow, dzielenie okna w pionie i poziomie ..., konsole cmd jesli jest potrzebna odpala w we wlasnym okienku logow, ogroma ilosc dostepnych jezykow programowania itd
czego nie ma - zwijania blokow kody w + ;-) ale to jest w sumie mi zbedne
darkspirit
zend tongue.gif

podpowiadanie funkcji itepe, naprawdę sporo bajerków aczkolwiek mniejsza możliwość dopasowania kolorowania składni niż w php Expert Editorze, przez kod nie jest tak samo czytelny, ale dla innych bajerów warto było się przerzucić

oto taki skrót rozmowy z kolegą o tych dwóch edytorkach:
Ja: (Piątek 31.12.2004 02:37) // o phpexpedit
własnie dzieki temu jest przejrzyste tongue.gif
(Piątek 31.12.2004 02:48) // o zendzie
ble kolorowanie sux
(Piątek 31.12.2004 02:57)
[...]
patrze a w phpexp jest fajny styl stylizacja na linuxowska konsolka a w zendzie jakies gowno ;]
***: (Piątek 31.12.2004 02:59) // zend
fajny jest debugger i class/project inspector i obsluga ftp cvs ;]
Ja: (Piątek 31.12.2004 02:59)
no to fajne po lewo zaraz po file manager wykaz wszystkiego z calego projektu hmm za to fajnie podpowiada szybszy dostep do podpowiedzi
***: (Piątek 31.12.2004 03:03)
I PODPOWIADA
to co sam napiszesz + jak dajesz komentsy ala phpdocumentator to je tez "widzi" i w podpowiada wszystko! daje desc itd dane z @param @return i wspiera php5 tylko ma na pokladzie php5.0.0i nie ma calej funkcjonalnosci przez to sad.gif

[...]

(Piątek 31.12.2004 03:16) // zend
jeszcze sie tylko nie moge przyzwyczaic do tych oryginalnych przyciskow np. save to mi przypomina otworz z
***: (Piątek 31.12.2004 03:19)
eee kto stosuje buttony ;] CTRL+S ja tam nic nie robie z buttonow

a dalej to już była zlewka z linusa winksmiley.jpg

pa
21p0
ciekawa alternatywa to Eclipse Platform
Visit http://www.eclipse.org/platform
maniaksz
Quanta (pod linuxem) a pod winda albo Homesite albo Dreamweaver.

pozdrawiam
NuLL
Chowanie wierszy umozliwia Eclipse...ale jest powolny...
Wieviór
Potrzebuję edytora, który współpracuje z UTF-8. Szukałem w tym temacie wszystko, ale nie znalazłem. Ktoś ma dobry?
bela
Zend Studio wspiera, Eclipse tez
michaloo
Witam
Przed chwilą zainstalowałem gphpedit'a i jestem bardzo zadowolowny, wręcz zaskoczony jego możliwościami. Jest rozudowany, a zarazem szybki lekki. Co prawda musialem doinstalowac sporo pakietów gnoma bo korzystam z fluxbox'a ale teraz nie żałuję. To chyba jest to smile.gif
A juz myslalem, że nie znajdę nic ciekawego na mojego PoLDka...

Dzięki temu kto podał ten program...

Pozdrawiam
macieq
* gphpedit mi nie pasuje bo nie moge ustawic w nim zeby kodowal do iso-8859-2, ma utf ale windows sie cos przy tym gubi [najchetniej bym sie tym nie przejmowal, ale musze...]
poza tym jest lekki, taki w sam raz - dla mnie to troche biedniejszy odpowiednik editplusa.
* phpeclipse wydawal mi sie idealny... ale jak w nim podbindowac klawisze ze np. alt+b = <b></b> .. ? nie moge tego nigdzie znalezc, pluginy do zmiany skrotow tego nie maja
Najki
Cytat(Koshin @ 2004-01-29 15:06:03)
a ja polece weaverslave ze strony http://www.weaverslave.de

w programie wersja polska, podswietlanie skladni, klient cvs, jakies tam mozna do niego nawet pluginy dolaczyc. jedyne czego mi sie chyba nie udalo uruchomic, to edycja plikow przez ftp. ale moze tego tam nie ma.

Mi też się podoba ten program, ale nie wiem jak w nim kodowanie tekstu poustawiać, żeby poprawnie polskie znaki przetwarzał :/. Jak u Ciebie z tym? Pomożesz?
kszychu
A czy ktoś z was testował już może ZDE 4 Beta? Aktualnie mam 3.5.2 i zastanawiam się czy zainstalować czy poczekać na stabilną.
DeyV
http://php.pl/index.php/phppl/nowo_ci/czarna_skrzyka_zend - zobacz komentarze winksmiley.jpg

A w skrócie - uważam że warto instalować... smile.gif
Najki
Cytat(Najki @ 2005-01-12 22:41:55)
Cytat(Koshin @ 2004-01-29 15:06:03)
a ja polece weaverslave ze strony http://www.weaverslave.de

w programie wersja polska, podswietlanie skladni, klient cvs, jakies tam mozna do niego nawet pluginy dolaczyc. jedyne czego mi sie chyba nie udalo uruchomic, to edycja plikow przez ftp. ale moze tego tam nie ma.

Mi też się podoba ten program, ale nie wiem jak w nim kodowanie tekstu poustawiać, żeby poprawnie polskie znaki przetwarzał :/. Jak u Ciebie z tym? Pomożesz?

Napisałem do autora programu. Wysłałem mu odpowiednie materiały i właśnie pracuje nad uruchomieniem poprawnego Polskiego języka w Weaverslave smile.gif.
son
Ja używam Kate i jestem b.zadowolony biggrin.gif
bela
Cytat(son @ 2005-01-22 10:09:44)
Ja używam Kate i jestem b.zadowolony biggrin.gif

kate jest fajny, ale u mnie cos sie babrało z tabami :]
dr_bonzo
Wow -- zainstalowalem ZDE i ZDE rocks!!! Szkoda ze tylko do marca (potem powrot do Kwrite:(.) -- nie pasuje mi funkcja uzupelniania nazw zmiennych/funkcji itd, ustawilbym pod taba uzupelnienie nazwy tak jak to jest w unixowym shellu -- a nie tak jak teraz ze wstawia wybrany lement z listy. Nawet nie jest wolny, a nawet jest ultra szybki w porownaniu z NetBeans.
tes
Ja uzywam Vima od niedawna i jestem super zadowolony exclamation.gif smile.gif

tu link: http://www.vim.org/

ale chyba tego edytora przedstawiac nie musze smile.gif (mam nadzieje)

Pozdrawiam
Ociu
win: hardcorowy winsyntax
linux: vim
pozdrawiam
Peter15
dla mnie najlepszym edytorem jest quanta, prawdziwy kombain, może większy nawet od pajączka a darmowy. biggrin.gif
Nawet jeśli nie ma się kasy można legalnie pisać nie okradając nikogo i mając w rękach potężne narzędzie
Ociu
'Nie szata zdobi człowieka'.
Po co komu kombajn, skoro się nie ma głowy do pisania skryptów.
Nie edytor jest najważniejszy, tylko umiejętności.

pozdrawiam
NuLL
Czy ktoś z Was używa lub używał Eclipse'a ?
bregovic
Ja używałem. Ale nie polecam. Strasznie powolne (zdążę zrobić kawę nim się włączy tongue.gif) - a są lepsze, i pod windowsa i pod lina... Pozatym Vim i tak ROX smile.gif
bela
@brego wiadomo, ze eclipse musi być wolny bo jest pisany w javie, ostatnio zainstalowałem netbeansa i spodobał się mi, troche szybszy od eclipsa a zarazem wiecej funkcji ma w standarcie ( czy plugin do php jest to nie wiem dry.gif)
wojtek
Muszę przyznać, że ten Weaverslave wygląda całkiem ciekawie - nie jest to może IDE, ale bardzo ciekawy edytor, przyjemnie się korzysta i póki co przy nim zostanę. Instalowałem dzisiaj także Zend Studio 4 beta oraz php Eclipse, jednak z obydwu zrezygnowałem. Ten pierwszy wyglądał całkiem przyjemnie, jednak uruchamiał się trochę długo, a do tego można z niego korzystać tylko do marca. Akurat jak bym się zdążył przyzwyczaić, to musiałbym go odinstalować winksmiley.jpg Co do Eclipse - jak dla mnie to zbyt duży kombajn, tak jak już wcześniej zostało tu napisane - można go odpalić, obejrzeć mecz, wrócić, poczekać i dopiero zacząć kodować...

Poprzednio używałem m.in PhpEdita i PhpDesignera. Ten pierwszy był bardzo dobry (code beautifier snitch.gif), jednak zrobili go płatnym i nie zdecydowałem się na zakup. PhpDesigner też bardzo ciekawy, a w dodatku darmowy produkt, jednak u mnie często coś szwankowało.
tiraeth
Właśnie sobie instaluję Weaverslave i przejdę do testów. Ciekawe czy ten program jest tak dobry jak mówicie smile.gif

edit (2005-02-09, 08:44:21):
Waveslave spisuje się na medal jak narazie smile.gif Jedyny mankament to niepoprawne kolorowanie składni php. Trzeba zmienić tongue.gif Poza tym to edytorek prezentuje się wspaniale... Zaraz przetestuję inne smile.gif
Najki
Cytat(Tiraeth @ 2005-02-09 09:37:57)
Właśnie sobie instaluję Weaverslave i przejdę do testów. Ciekawe czy ten program jest tak dobry jak mówicie smile.gif

edit (2005-02-09, 08:44:21):
Waveslave spisuje się na medal jak narazie smile.gif Jedyny mankament to niepoprawne kolorowanie składni php. Trzeba zmienić tongue.gif Poza tym to edytorek prezentuje się wspaniale... Zaraz przetestuję inne smile.gif

Hmm, czy to znaczy, że sobie poradziłeś z błędnym kodowaniem polskich znaków?
tiraeth
Właśnie rozpracowuję Weaverslave.... spodobał mi się smile.gif Mała zmiana syntax highlighter i będzie spoczo:)
Najki
Ale czy znalazłeś sposób na prawidłowe wyświetlanie polskich czcionek w nim? Bo mi się to nie udało i pisałem do autora i jest on w trakcie pracy nad tym, ale może znalazłeś jakiś sposób na to. Widzisz w edytorze poprawnie zapisane takie czcionki jak ą,ę,ć,ś,ń,ź,ż,ó ? Jaki masz system operacyjny?
tiraeth
Czas aby podsumować roczną (!) dyskusję tongue.gif

Zebrałem kilka wartych poświęcenia uwagi edytorów:
[www]CrimsonEditor
[www]Eclipse
[www]jEdit
[www]MagumaStudioFree
[www]Pajączek
[www]PHPDesigner
[www]phpEdit
[www]PSPad
[www]Quanta+
[www]Vim
[www]Weaverslave
[www]Winsyntax
[www]Zend Studio
[www]EditPlus

Poszukuję 3 osób chętnych do wykonania Testu edytorów programistycznych. Proszę o zgłaszanie się do mnie na PW z propozycjami 3 edytorów, które chcielibyście zrecenzować. Poniżej przedstawiam propozycję oceniania:

Skala: 1 do 6
  • Wersja programu (tylko informacja bez oceny)
  • Polska wersja językowa
  • Instalacja programu
  • Ilość zajmowanego miejsca
  • Instrukcja obsługi
  • Odinstalowanie
  • Obsługa
  • Wpisywanie polskich znaków/kodowanie w ISO-8859-2 oraz UTF-8
  • Kolorowanie składni
  • Debuger php
  • Podpowiadanie funkcji html/php
  • Zwijanie funkcji/instrukcji/pętli
  • Porządkowanie kodu
  • Możliwość uploadu plików poprzez FTP / SFTP
  • Obsługa CVS, SubVersion
  • System operacyjny
  • Cena
Jeżeli ktoś ma jakieś dodatkowe propozycje dot. oceniania to także proszę o kontakt poprzez PW.

Pozdrawiam!

uwaga! edytory zajęte:
Weaverslave, PSPad, Winsyntax

dodano 1 pozycje + 1 edytor
Yarecki
Adres do Quanty+ powinien być bez www. na początku.
  • Obsługa cvs, subversion;
  • System operacyjny na którym dany edytor działa;
scanner
Obsługa ISO to nie wszystko. Ja ostatnio stosuję tylko UTF-8.
Przydałaby się też cena.
A do FTP proponuję dodać SFTP.

Oczywisće wszystklo w formie tabelek itp?
Czyżbym miał możłiwośc przedstawić na php.pl pierwszy profesjonalny test?
Oby smile.gif
bela
@Tiraeth czy ja dobrze widze ? nie ma zend ? biggrin.gif
tiraeth
O.. wcięło smile.gif już poprawiam!

uwaga! edytory zajęte:
Weaverslave, PSPad, Winsyntax
NuLL
A mój ukochany EditPlus ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.