EditPlus jest bardzo dobry.
Możliwości konfiguracyjne są ogromne, robi się to intuicyjnie a i bez jakiegokolwiek konfigurowania nie ma sobie równych.
Używam go pod Linuxem poprzez wine, nawet mimo iż z tego powodu wiesza mi okazyjnie system, to po prostu żaden inny edytor nie jest nawet blisko tego, co oferuje EditPlus.
)> Możliwość modyfikacji/tworzenia listy tagów, funkcji itp. itd (włącznie z możliwością tworzenia własnych list, np. "Moje funkcje", a później ustawienia do tego kolorka!)
)> Możliwość modyfikacji/tworzenia listy auto-complete, czyli 'podpowiedzi' do składni, aczkolwiek tutaj jest spory minus z tym, jako, że zamaist oferować uzupełnienie składni, to robi to od razu bez pytania :<
)> Możliwość modyfikacji listy "Nowy plik", przykładowo chcem aby na tej liście pojawiało się XHTML 1.1, HTML 4.01 itp. to dodaje do listy i nowy plik będzie miał już podstawową konstrukcję uzupełnioną wg mojego wzoru (tagi, meta, DTD itd.)
)> Kilka podręcznych narzędzi z HTML toolbara (wybór koloru, znaków specjalnych itp.)
)> Możliwość zapisania pliku w wielu (naprawdę wielu) kodowaniach, w formacie specyficznym dla Win/UNIX/Mac do wyboru.
)> Automatyczny backup (z wieloma opcjami), przy każdym zapisaniu pliku i/lub co x-minut (temp).
)> Intuicyjny interfejs
)> Wbudowany FTP, aczkolwiek nie używałem, może trzeba będzie

)> Podgląd wyników z poziomu edytora
)> Zarządzenie projektami
)> Czyta pliki binarne, aczkolwiek nie w hexach.
Windows)> Integracja z menu kontekstowym (program odpala się tak szybko, że można śmiało nic zastąpić notepad)
Na stronie producenta są pliki z syntaxem/auto-complet'mi do naprawdę wielu języków programowania, ale i nie tylko (np. są kolorki do configu apacha, XULa itp. itd)
Jak ktoś znajdzie edytora, który spełnia przynajmniej 5 pierwszych warunków i jest pod linuxa - chętnie skorzystam, bo szczerze mówiąc - te zwiechy systemu są strasznie denerwujące (wina Wine)