Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy edytor dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
zietas
hmm... a mnie interesuje jaki programik polecicie na macOSX do php/html/css? W pracy mam dreamweavera, ale w domu nie, wiec musze cos znalezc... jakies sugestie?
Diwi
TextMate
Coda
skEdit
bbEdit
Zend Studio
Zend Studio Neon
zietas
dzieki wielkie smile.gif no to biore sie za testowanie programikow smile.gif
NuLL
PDT rowniez jest na OSXa ktore jest za darmowe i bardzo dobre smile.gif
eai
Z płatnych używam:
+ PHPEdit Krótki filmik z możliwościami
Jak dla mnie najlepszy pod każdym względem.

Z darmowych:
+ HateML 1.1
Bardzo fajny program, w całości po polsku, zawiera bardzo dużo funkcji, takich jak tworzenie projektów, debuger, przeglądarka plików itd... Poza tym w całości polski projekt. Warto poświęcić chwilę na zapoznanie się.
Michu90
Ja od jakiegoś czasu używam Adobe Dreamweaver CS3 PL i jestem bardzo zadowolony smile.gif
morrison
gdy instaluje darmowy edytor do PHP pod linuxem - to chyba nigdy zaden nie mial problemow z obsluga wielu kodowan znakow. a pod windowsem? masakra!
prosze wiec o polecenie dobrego, rozbudowanego darmowego srodowiska pod windows, ktore bedzie obslugiwac wiele kodowan znakow (przede wszystkim utf-8 i 8859-2), a ponadto bedzie mozliwosc wyboru UNIXowego znaku konca linii.

bede wdzieczny
mike
Cytat(morrison @ 15.12.2007, 13:01:14 ) *
prosze wiec o polecenie dobrego, rozbudowanego darmowego srodowiska pod windows, ktore bedzie obslugiwac wiele kodowan znakow (przede wszystkim utf-8 i 8859-2), a ponadto bedzie mozliwosc wyboru UNIXowego znaku konca linii.
A ja proszę na przyszłość czytać wątki w których piszesz.
Odpowiedź na Twoje i inne pytania padła tu już wiele razy. Bezkonkurencyjny Eclipse!
morrison
w eclipse mam tylko 6 dostepnych kodowan znakow. nie ma w nim iso-8859-2. czy moze to jakos przeoczylem?
opcji wyboru znaku konca linii nie moge znalezc takze...
mike

Po lewej kodowania, po prawej znaki końca linii.
Pole wyboru kodowania umożliwia wpisanie własnego, którego nie ma na liście.
To są opcje generalne, zmienić je możesz dla każdego projektu oddzielnie.
morrison
o wlasnie! nie znalazlem akurat tej zakladki. wielkie dzieki!:)
Szupien
asz 8 stron tego jest a ile odpowiedzi lepiej nie liczyc biggrin.gif Ja urzywam Notepad ++ ale chciał bym coś innego co by posiadało:
Debuger,
Spis funkcji i zmiennych i wogule bardzo dobre nazedzie.
Nie mam asz takiego dobrego neta zeby sciągac kazdy program i testowac
a co myslicie o PHP Designer 2008 Professional v6 questionmark.gif
Moze jakies inne narzedzie z durzą iloscią bajerów polecacie??
revyag
Polecam coś z wbudowanym słownikiem ortograficznym.
Szupien
Cytat(revyag @ 28.12.2007, 14:34:38 ) *
Polecam coś z wbudowanym słownikiem ortograficznym.

Sorka ze nie jestem takim "geniuszem" z polskiego jak ty. A nie przyszło ci do głowy że mieszkam w Polsce od prawie 2 lat??
revyag
Możesz sobie mieszkać nawet od 50 lat, ale nie zwalnia Cię to od poprawnego pisania. Robisz takie byki ze to woła o pomstę do nieba.
W przypływie mojego geniuszu dam Ci radę abyś przeczytał ze 2-3 ostatnie strony tego tematu. Nikt specjalnie dla Ciebie nie będzie szukał wymarzonego edytora, a za lenistwo możesz dostać warna od moda.

Peace smile.gif
Szupien
Słuchaj gosciu przeprowac sie do jakiegos kraju w którym nigdy nie byłeś i nigdy nie gadałeś w takim języku np. do Chin jak wrucisz daj znac a ja sie pośmieje z twojej wymowy i pisma ok?? ciekawe czy blędów nie bendziesz robił
Cysiaczek
parafrazując: Silence! I warn You!

@Szupien & revyag - Proszę sobie przenieść takie dyskusje na PW.

@Szupien - Większość rzeczy wartych uwagi została w tym topiku przedstawiona. Prawda jest taka, że jedyny, wszystkomający edytor, to Eclipse.

Co do języka - nie możesz się dziwić, że ktoś Ci zwraca uwagę, bo Twoja ortografia jest rzeczywiście fatalna, a My tu się staramy dbać o poprawną polszczyznę i nie interesuje Nas, czy 25 lat mieszkałeś w Chinach smile.gif

Jak zobaczę jeszcze jeden post na ten temat, to posypią się warny
CrazyProgrammer
Ja używam Editplus, nie jest może przeładowany bajerami, ale spełnia swoje zadanie w 100%
Koloruje składnie, ładnie można zrobić podgląd pliku na lokalnym serwerze 127.0.0.1

Co nie udaje się nawet zaawansowanym edytorom, bo przy podglądzie zamienia ścieżkę z C:\...
na http://localhost/mojefoldery/moj_skrypt.php lub na http://mojeip/~user czyli świetnie współpracuje z krasnalem... z innymi też.
qrees
Cytat(DreeD @ 18.01.2004, 00:31:21 ) *
podpisuje sie pod wypowiedzia spenalza...

jest na necie pelno fajnych edytorow do php (kolorowaniee skladni (+numerowanie linijek loool tongue.gif ), czesto polaczenie z manualami (np. php Coder Pro)) ale niestety do skrotow jak np PAlt + s jest zapisz a nie ś :/

czemu zaden polak nie napisal jeszcze pozadnego edytora?? :cry:

Polak może nie, ale według mnie jedyny pożądny jaki znalazłem to JEdit. Jako jedyny dobrze radził sobie z polskimi znakami niezależnie czy plik był w ISO-, Windows- czy UTF-. Nie ma problemów też ze znakami końca linii itp. Kolorowanie składni też działa bez problemów. Jedyna wada, to to, że napisany jest w javie więc nie działa zbyt szybko i trochę zawala ramu, dlatego do robienia drobnych zmian się raczej nie nadaje.
.radex
Do większości zastosowań Crimson Editor, czasem Notepad ( kiedyś, teraz nie, ze względu na to, że psuje mi UTF'a ), dawniej Notatnik SP, jeszcze dawniej (jako początkujący) Pajączek
kkamil13
poszukuje programu który będzie mi (najlepiej w linuxie) pokazywał efekty mojej pracy z języka PHP..
chodzi o to że tak jak np EzHtml może pokazać tą stronę którą edytujesz to ja potrzebuje coś podonego tylko do php.
jak się da to bez serwerów tylko offline
tiraeth
Cytat(kkamil13 @ 20.02.2008, 23:22:38 ) *
poszukuje programu który będzie mi (najlepiej w linuxie) pokazywał efekty mojej pracy z języka PHP..
chodzi o to że tak jak np EzHtml może pokazać tą stronę którą edytujesz to ja potrzebuje coś podonego tylko do php.
jak się da to bez serwerów tylko offline

Mam się śmiać czy płakać? Powód mojego zdziwienia i rozbawienia jest pogrubiony w powyższym cytacie.

Postaw sobie Apache'a z PHP. Do edycji nawet Kate czy GEdit wystarczą... jak chcesz na głębsze wody to Eclipse + PDT.
kiamil
PSPAD POWER exclamation.gif!
jarek_bolo
Pod linuxa Geany jest fajny.
phpion
Ja na Linuxie używałem Eclipse PDT jako główny edytor oraz KWrite jako pomocniczny (do szybkiego podglądania plików). Aktualnie na Windowsie używam również Eclipse PDT oraz kED (jako lepszy notatnik). Oba działają bezproblemowo na XP oraz na Viście.
MWL
Więc co polecacie?
Eclipse?
Dreamweaver?
Notatnik? ^^
bełdzio
przejrzyj to co zostało napisane i będziesz wiedział
qqrq
Cytat(Cysiaczek @ 28.12.2007, 17:45:49 ) *
Prawda jest taka, że jedyny, wszystkomający edytor, to Eclipse.

Eche, a zawijanie linii? smile.gif Jeżeli aż taki ciemny jestem, że nie widzę, to mnie oświećcie pls. winksmiley.jpg
largo3
Witam.

Co sądzicie o NetBeans i jego pluginie do PHP?
Pozdrawiam.
mike
Cytat(qqrq @ 18.04.2008, 22:32:03 ) *
Eche, a zawijanie linii? smile.gif Jeżeli aż taki ciemny jestem, że nie widzę, to mnie oświećcie pls. winksmiley.jpg
Proszę bardzo: Eclipse Word-Wrap
lub
Word Wrap in Eclipse

Eclipse posiada wszystko. A jak czegoś nie posiada to istnieje 10 pluginów, które to oferują.
ayeo
Ja używam keD2. Mam też Eclipse ale jakoś nie mogę się przekonać.
Jabol
Próbował ktoś z Was netbeans? Wersja 6.1 ma wsparcie dla PHP (z tego co się orientuje to pełne - edit/run/debugging/deploy etc.).
largo3
@Jabol: pytałem o to kilka postów wyżej, nikt nie odpowiedział, więc pozostaje sprawdzić samemu. smile.gif
http://www.php.netbeans.org/kb/61/php/inst...d-software.html
Danone
Mogę stwierdzić, że
NetBeans IDE Early Access for PHP jest miły w pracy smile.gif Samo znajduje całe środowisko, php, mysql i apache. I podoba mi się, że od razu po wciśniecu ikonki play, uruchamia się cały skrypt, wiem, wiem, że od wieków jest taka opcja, ale nigdy jakoś nie miałem czasu, żeby sobie w eclipsie ustawić tongue.gif , oczywiście standardowo, kolorowanie składni, podpowiedzi itp smile.gif Dla mnie na plus smile.gif
DeyV
Niestety - wygląda na to, że, przynajmniej na razie NetBeens nie radzi sobie z większymi projektami.
Nie podpowiada nazw klas, szczególnie jeśli znajdują się w innych plikach, ma problem z lokalizowaniem plików includowanych, i jak mi się wydaje, całkowicie ignoruje ideę autoload. Co dziwne, ignoruje również fakt tworzenia komentarza, choć w innych językach, choćby js, potrafi rozpoznawać go w pełni poprawnie.

A szkoda, bo zapowiada się całkiem ciekawe środowisko do pracy.
zlw
W wersji developmnet nie nazywa się to już "Early Access", więc może jest bardziej dopracowana.
cbagov
Wczesniej polecalem PSPad, dobry ale...przesiadlem sie na Aptana no i na pewno nie wroce do PSPad jako glownego.
eai
Zend Studio 6.0.2 For Eclipse, bardzo fajnie się w nim piszę, wygodnie w pełni konfigurowalny, pełne wsparcie dla Zend Framework, lecz dla zwykłych własnych projektów różnie.

Niestety wciąż drogi sad.gif
ViX
A ja polecam phpdesigner 2008. Co prawda - jest po angielsku ale dobrze radzi.
paziek
EditPlus jest bardzo dobry.
Możliwości konfiguracyjne są ogromne, robi się to intuicyjnie a i bez jakiegokolwiek konfigurowania nie ma sobie równych.
Używam go pod Linuxem poprzez wine, nawet mimo iż z tego powodu wiesza mi okazyjnie system, to po prostu żaden inny edytor nie jest nawet blisko tego, co oferuje EditPlus.

)> Możliwość modyfikacji/tworzenia listy tagów, funkcji itp. itd (włącznie z możliwością tworzenia własnych list, np. "Moje funkcje", a później ustawienia do tego kolorka!)
)> Możliwość modyfikacji/tworzenia listy auto-complete, czyli 'podpowiedzi' do składni, aczkolwiek tutaj jest spory minus z tym, jako, że zamaist oferować uzupełnienie składni, to robi to od razu bez pytania :<
)> Możliwość modyfikacji listy "Nowy plik", przykładowo chcem aby na tej liście pojawiało się XHTML 1.1, HTML 4.01 itp. to dodaje do listy i nowy plik będzie miał już podstawową konstrukcję uzupełnioną wg mojego wzoru (tagi, meta, DTD itd.)
)> Kilka podręcznych narzędzi z HTML toolbara (wybór koloru, znaków specjalnych itp.)
)> Możliwość zapisania pliku w wielu (naprawdę wielu) kodowaniach, w formacie specyficznym dla Win/UNIX/Mac do wyboru.
)> Automatyczny backup (z wieloma opcjami), przy każdym zapisaniu pliku i/lub co x-minut (temp).
)> Intuicyjny interfejs
)> Wbudowany FTP, aczkolwiek nie używałem, może trzeba będzie smile.gif
)> Podgląd wyników z poziomu edytora
)> Zarządzenie projektami
)> Czyta pliki binarne, aczkolwiek nie w hexach.

Windows)> Integracja z menu kontekstowym (program odpala się tak szybko, że można śmiało nic zastąpić notepad)

Na stronie producenta są pliki z syntaxem/auto-complet'mi do naprawdę wielu języków programowania, ale i nie tylko (np. są kolorki do configu apacha, XULa itp. itd)

Jak ktoś znajdzie edytora, który spełnia przynajmniej 5 pierwszych warunków i jest pod linuxa - chętnie skorzystam, bo szczerze mówiąc - te zwiechy systemu są strasznie denerwujące (wina Wine)
mike
Cytat(paziek @ 6.08.2008, 14:01:03 ) *
(...) żaden inny edytor nie jest nawet blisko tego, co oferuje EditPlus (...)

Cytat(paziek @ 6.08.2008, 14:01:03 ) *
1. Możliwość modyfikacji/tworzenia listy tagów, funkcji itp. itd (włącznie z możliwością tworzenia własnych list, np. "Moje funkcje", a później ustawienia do tego kolorka!)
2. Możliwość modyfikacji/tworzenia listy auto-complete, czyli 'podpowiedzi' do składni, aczkolwiek tutaj jest spory minus z tym, jako, że zamaist oferować uzupełnienie składni, to robi to od razu bez pytania :<
3. Możliwość modyfikacji listy "Nowy plik", przykładowo chcem aby na tej liście pojawiało się XHTML 1.1, HTML 4.01 itp. to dodaje do listy i nowy plik będzie miał już podstawową konstrukcję uzupełnioną wg mojego wzoru (tagi, meta, DTD itd.)
4. Kilka podręcznych narzędzi z HTML toolbara (wybór koloru, znaków specjalnych itp.)
5. Możliwość zapisania pliku w wielu (naprawdę wielu) kodowaniach, w formacie specyficznym dla Win/UNIX/Mac do wyboru.
6. Automatyczny backup (z wieloma opcjami), przy każdym zapisaniu pliku i/lub co x-minut (temp).
7. Intuicyjny interfejs
8. Wbudowany FTP, aczkolwiek nie używałem, może trzeba będzie smile.gif
9. Podgląd wyników z poziomu edytora
10. Zarządzenie projektami
11. Czyta pliki binarne, aczkolwiek nie w hexach.
1. Eclipse
2. Eclipse
3. Eclipse
4. Eclipse
5. Eclipse
6. Eclipse
7. Eclipse
8. Eclipse
9. Eclipse
10. Eclipse
11. Eclipse

I setki innych możliwości tongue.gif, których nie ma EditPlus.
Fixer
A ja polecam: TSW WebCoder Advanced HTML, CSS and PHP editor

link: http://www.tsware.net/phpcoder.php
ściągnij: http://www.tsware.net/redirect.php?id=5
nexis
A do pracy "na żywo" - tj. bezpośredniej edycji na serwerze? Zainstalowałem próbną wersję Zend Studio, ale prędkość zapisywania zmian na FTP trwa nieprzeciętnie długo przez co taki rodzaj tworzenia projektu odpada. Znacznie lepiej wypada pod tym względem PSPad, ale jemu z kolei brakuje (poza kolorowaniem składni i obsługi różnych kodowań) dużo dodatków do pracy z PHP. Czy możecie coś polecić? Zaznaczam, że pytam o program dobrze współpracujący z pracą bezpośrednio na serwerze FTP (over Internet).
SHiP
A ja zacząłem uzywać najnowszej bety NetBeans od Sun, w której dodali już wsparcie dla php. Ma trochę błędów ale da się normalnie pracować.
athabus
Faktycznie NetBeans to ciekawy edytor i na pewno w przyszłości będzie stanowił dobrą alternatywę dla Zenda/Eclipse. W tej chwili jednak brakuje mi zaawansowanego podpowiadania składni - tj. edyto podpowiada tylko jeden poziom wstecz. Eclipse tymczasem potrafi podpowiadać znacznie głębiej.

Przykładowo NetBeans $book->getAuthor()->brak podpowiedzi dla obiektu author
Natomiast w Eclipse mogę zrobić $book->getAuthor()->getAddress()->getCity() itd uzyskując podpowiedzi na każdym poziomie.

Jeśli poprawią ten mały "mankament" to zacznę na poważnie rozważać przejście na ten edytor. Na liście życzeń pojawiło się wiele ciekawych propozycji. Ma też pojawić się wsparcie dla frameworków php (oby Symfony ;-) ). Wierzę w ten edytor bo stoi za nim konkretna organizacja i ochoczo zabrali się do pracy.
Tymczasem jednak Eclipse z dodatkami jest znacznie lepszy.
tvister
Takze doceniam eclipsa.
Jakie dodatkowe biblioteki warto doinstalowac aby otrzymac opisywana podpowiedz na kazdym poziomie zaglebienia questionmark.gif
seba22
Proszę poleććie mi coś na moją nową stację: Suse ( GNOME) tylko nie exclamation.gif! -> Bluefish Editor (CVS) --- bo on SSie... nie koloruje mi składni...

Edytor PHP ( kolorujący składnię ) dla GNOME ( najlepiej w RPM dla SUSłaka).

Było by jeszcze miło gdyby podświetlał takie coś

{

}

I to co jest między tymi nawiasikami miało inny kolorek... winksmiley.jpg)

Pozdrawiam winksmiley.jpg
blooregard
@seba22: KomodoEdit 4.4 (www.activestate.com) - bezproblemowa instalka, ładnie działa, koloruje, podpowiada, podświetla nawiasy zamykające/otwierające itp.

Używam zamiennie z EclipsePDT. Polecam.
yalus
dobra, dobra
ale walicie scieme o licencji.....wiadomo ze kazdy uzywa wersji zcracowanej - badzmi uczciwi.

a ja uzywam 'DzSoft PHP editor' jest zajebisty lekki i przyjemny ma wszystko co potrzeba smile.gif

Cytat(nexis @ 7.09.2008, 22:40:50 ) *
A do pracy "na żywo" - tj. bezpośredniej edycji na serwerze? Zainstalowałem próbną wersję Zend Studio, ale prędkość zapisywania zmian na FTP trwa nieprzeciętnie długo przez co taki rodzaj tworzenia projektu odpada. Znacznie lepiej wypada pod tym względem PSPad, ale jemu z kolei brakuje (poza kolorowaniem składni i obsługi różnych kodowań) dużo dodatków do pracy z PHP. Czy możecie coś polecić? Zaznaczam, że pytam o program dobrze współpracujący z pracą bezpośrednio na serwerze FTP (over Internet).

to o co pytasz 'DzSoft PHP editor' bezposrednio z serwera dziala jak na dysku lokalnym - rewelacja zapomnij o programach typu 'studio'

Cytat(Danone @ 2.05.2008, 15:28:00 ) *
Mogę stwierdzić, że
NetBeans IDE Early Access for PHP jest miły w pracy smile.gif Samo znajduje całe środowisko, php, mysql i apache. I podoba mi się, że od razu po wciśniecu ikonki play, uruchamia się cały skrypt, wiem, wiem, że od wieków jest taka opcja, ale nigdy jakoś nie miałem czasu, żeby sobie w eclipsie ustawić tongue.gif , oczywiście standardowo, kolorowanie składni, podpowiedzi itp smile.gif Dla mnie na plus smile.gif

szkoda ze caly projekt sam sie nie napisuje winksmiley.jpg

Cytat(id4 @ 17.01.2004, 23:02:37 ) *
workshop: Windows XP Professional . Pajączek 5 NxG Professional . Apache 1.3.31 . PHP 4.3.9 . PHP 5.0.2 . MySQL 3.23.58

mam takie pytanko, czemu nie uzywasz Win95?

Cytat(Cysiaczek @ 28.12.2007, 16:45:49 ) *
parafrazując: Silence! I warn You!

@Szupien & revyag - Proszę sobie przenieść takie dyskusje na PW.

@Szupien - Większość rzeczy wartych uwagi została w tym topiku przedstawiona. Prawda jest taka, że jedyny, wszystkomający edytor, to Eclipse.

Co do języka - nie możesz się dziwić, że ktoś Ci zwraca uwagę, bo Twoja ortografia jest rzeczywiście fatalna, a My tu się staramy dbać o poprawną polszczyznę i nie interesuje Nas, czy 25 lat mieszkałeś w Chinach smile.gif

Jak zobaczę jeszcze jeden post na ten temat, to posypią się warny

o boze co to ma byc? nie stresuj sie tak winksmiley.jpg
seba22
No to panowie znalazłem coś co mi odpowiada:

Quanta Plus

Jak ktoś tego nie zna, niech zobaczy....

A do łączenia się z FTP zamontowałem sobie serwerek jako folder winksmiley.jpg

I po sprawie winksmiley.jpg

Linux ROX winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.