Cytat(SongoQ @ 2006-01-05 17:01:55)
Jak narazie z Zenda jestem zadowolony, oczywiscie ma kilka brakow ale to jak kazde oprogramowanie, nic nie jest idealne.
VS 2005 jest prawie idealny tylko, ze to niestety nie jest srodowisko do php, aczkolwiek istnieje projekt VS.php i podobno bedzie wersja oparta na VS 2005.
Jesli chodzi o Zenda to testowalem go pare dni i ogolnie jest okej.. ale ma pare powaznych wad jak dla mnie, ktorymi podzielilem sie juz z autorami, moze je wiec poprawia. Chodzi o to, ze:
- brakuje mozliwosci ustawienia zakladek z nazwami plikow u gory edytora (baardzo mnie to deneruje.. w kazdym zakladkowym programie mam je zawsze u gory i tak juz sie przyzwyczailem)
- nie ma mozliwosci prostego zamkniecia zakladek, np. 3 klawiszem myszki na zakladce lub dwuklikiem.. czy tez tak jak jest w Eclipse, ze jest widoczny "X" na kazdej zakladce i mozna go od razu wcisnac. To jest dla mnie chyba najwieksza wada, bo zamykanie nadmiarowych zakladek staje sie bardzo niewygodne.
- nie ma mozliwosci indywidualnego ustawienia zakladek na sidebarach, wiele z nich chetnie bym wylaczyl calkowicie (np. z sidebara File Manager wywalil bym kompletnie zakladki File System oraz SQL, bo ich nie uzywam a teraz sa one na stale i dzieki temu zadna nazwa zakladki nie miesci sie i zostaja prawie same wielokropki)
- przydalby sie jakis skrot do przejscia w tryb "Full screen", tj. chowa wszystkie otwarte sidebary (a po ponownym wcisnieciu z powrotem pokazuje dokladnie te co byly widoczne przed ukryciem)
- brakuje uzupelniania kodu CSS
Cytat(mike_mech)
Bo ja na przykład mogę Ci podać listę powodów dla których Zend nie umywa się do TruStudio i PHPEclipse
Rowniez bym takie znalazl.. ale to dziala w obie strony. TS czy PHPEclipse tez nie ma wielu rzeczy, ktore ma Zend. Jesli chodzi o TS vs PHPEclipse to wole TS.. Juz chyba w tym temacie pisalem dlaczego, wiec nie bede sie powtarzal, ale glownie chodzilo o lepsze podpowiadanie kodu oraz debugger (ktory de facto nie dziala

).
Gdyby polaczyc najlepsze cechy PHPEclipse i TS to byloby calkiem przyjemne srodowisko. Ale jesli chodzi o podpowiadanie kodu to Zend zjada konkurencje na sniadanie. Chociaz i u tam jest wiele rzeczy do ulepszenia.