Wykrywacz
10.08.2006, 10:08:08
Notatnik/Dreamwaver
Wieviór
15.08.2006, 15:09:02
Piszę skrypt w PhpEdit. Kodowanie ISO-8859-2 i wszystko pięknie, oprócz literek ś, ź, ą i ich dużych odpowiedników. Czy to jakikolwiek sposób wina edytora?
kaczuuur
15.08.2006, 15:46:23
Quanta Plus - moim zdaniem nie ustępuje komercyjnym edytorom po Win, obsługa masy języków
bełdzio
15.08.2006, 22:20:17
Cytat(Wieviór @ 15.08.2006, 16:09 )

Piszę skrypt w PhpEdit. Kodowanie ISO-8859-2 i wszystko pięknie, oprócz literek ś, ź, ą i ich dużych odpowiedników. Czy to jakikolwiek sposób wina edytora?
zapewne masz w nim skróty klawiszowe o tych kombinacjach
Balon
16.08.2006, 15:53:06
to ja też sie podziele z Wami moim ulubionym programem
Zend Studio 5.2.0 - najlepszy
Master Miko
17.08.2006, 14:30:18
Dzięki phpeclipse szybkość pisania skryptów w moim przypadku zwiększyła się dwukrotnie. Strasznie przyjemnie pracuje się z nim. Pomagają szczególnie wcięcia no i oczwyście kolorowanie składni. Podpowiedzi czasem też są ekstra. Jedyną dziwną rzeczą (którą pewnie można zmienić) jest automatyczne dopełnianie niektórych znaków - czasem przydatne, czasem wkurzające

Strasznie miło się przesiadło z notatnika

No i zapisywanie w utf-8

miodzio.
mike
17.08.2006, 14:36:56
Cytat(Balon @ 16.08.2006, 16:53 )

Zend Studio 5.2.0 - najlepszy

Gadasz jak
~NuLL, kiedy mu uświadamiałem że
Eclipse rządzi.
Mam nadzieję że skończysz tak jak On (jest obecnie szczęśliwym użyszkodnikiem
Eclipse)
sobstel
17.08.2006, 14:41:44
Cytat(Master Miko @ 17.08.2006, 15:30 )

Strasznie miło się przesiadło z notatnika

bez urazy, ale skoro przesiadles sie z notatnika to wiekszosc dostepnych edytorow php daje ci to za co pochwaliles phpeclipse, np. wcięcia czy kolorowanie składni - przecież to podstawa w edytorach. nie mam nic przeciwko eclipse, chociaż ze względu na szybkość sam nie używam, ale nie piszcie w zaletach konkretnego edytora tego co jest w kanonie standardowych opcji wszystkich chociaż trochę się szanujących edytorów.
pawel_k
17.08.2006, 15:08:05
Cytat(mike_mech @ 17.08.2006, 15:36 )

Gadasz jak
~NuLL, kiedy mu uświadamiałem że
Eclipse rządzi.
Mam nadzieję że skończysz tak jak On (jest obecnie szczęśliwym użyszkodnikiem
Eclipse)

ok, to moze jeszcze mnie przekonasz :] to co wymagam od IDE to podpowiadanie skladni (nie jakies podpowiadanie nazw zmiennych z pliku na ktorym aktualnie piszemy czy podpowiadanie nazw funkcji, ale podowiadanie klas z projektu, do klas dostepnych metod lacznie z metodami ktore sa dziedziczone, rozroznienie metod statycznych) i aby to podpowiadanie caly czas dzialalo a nie za pomoca jakis skrotow klawiszowych... i jeszcze szybkiego dzialania pod ubuntu... pokaz mi ze to jest w eclipse to jeszcze dzisiaj wywalam zenda

(a raczej nie laduje po raz kolejny triala bo akurat mi sie skonczyl

)
ps. nie pisze tego z ironia czy cos takiego, po prostu kilka razy odpalilem eclipse i tego nie znalazlem, fakt faktem nie zaglebialem sie za bardzo wiec nie wiem czy te rzeczy sa czy nie ma...
acztery
17.08.2006, 19:42:44
do do eclipse jak zainstalowac to ftp bo wypakowalem wszystko i nic.. nie dziala. moze da mi ktos jakiś namiar.
ps pisze tutaj bo nie chce tworzyc nowego tematu
a eclipse jest cool kolorowanie, podpowiadanie takie jak w ZEND super
athabus
17.08.2006, 20:22:03
Cytat(pawel_k @ 17.08.2006, 16:08 )

ok, to moze jeszcze mnie przekonasz :] to co wymagam od IDE to podpowiadanie skladni (nie jakies podpowiadanie nazw zmiennych z pliku na ktorym aktualnie piszemy czy podpowiadanie nazw funkcji, ale podowiadanie klas z projektu, do klas dostepnych metod lacznie z metodami ktore sa dziedziczone, rozroznienie metod statycznych) i aby to podpowiadanie caly czas dzialalo a nie za pomoca jakis skrotow klawiszowych... i jeszcze szybkiego dzialania pod ubuntu... pokaz mi ze to jest w eclipse to jeszcze dzisiaj wywalam zenda

(a raczej nie laduje po raz kolejny triala bo akurat mi sie skonczyl

)
ps. nie pisze tego z ironia czy cos takiego, po prostu kilka razy odpalilem eclipse i tego nie znalazlem, fakt faktem nie zaglebialem sie za bardzo wiec nie wiem czy te rzeczy sa czy nie ma...
Wszystko to co jest Ci potrzebne da się ustawić ;-) Ja akurat używam Eclipse pod Ubuntu i bardzo szybko mi chodzi (klucz to zmiana Javy z tej generycznej na prawdziwą od Suna - jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś w swoim ubuntu to zachęcam gorąco). Mi akurat najbardziej przypadł do gustu EasyEclipse - czyli taki prekonfigurowany zestaw pluginów do Eclipse - wersja do php ma wszystko czego na początku potrzeba. Podpowiadanie składni działa bardzo fajnie - z jednym wyjątkiem niestety - brak możliwości podpowiadania metod/wartości obiektu, które nie są jawnie deklarowane przez new w danym pliku - ale tego (chyba) żaden edytor nie potrafi, bo niby skąd by miał wiedzieć, że obiekt $car jest instancją klasy MyCar na przykład - to już po prostu wina php a nie samego edytora.
Można ustawić automatyczne uruchamianie podpowiadania (moim zdaniem to utrudnia) - z tego co pamiętam to wystarczy ustawic czas po jakim wyskakuje podpowiedz na 1ms i już jest.
Inny dobry wybór to phpIDE oparte również o Eclipse - ma dużo fajnych rzeczy, ale na razie jeszcze jest trochę niestabilne.
//edit
ps. Kiedyś miałem Eclipse z paczki - bo takowe jest w repo, ale tam była taka śmieszna sprawa, że faktycznie bardzo wolno mi chodziło przez pierwsze 10 minut używania - np. literki się wyświetlały z opóźnieniem itp. Potem, zwłaszcza po zminimalizowaniu i odczekaniu chwili wszystko zaczynało chodzić normalnie.
Teraz mam Eclipse (a właściwe EasyEclipse) pobrane ze strony i jak mówiłem jave "oryginalną" i wszystko śmiga - IMHO nawet szybciej niż na windowsie. Poza tą chwilą potrzebną na odpalnie (jakieś 15 sekund) wszystko działa "od ręki" bez czekania - brak przestojów itp.
Swoją drogą Eclipse w repo jest jakieś troche dziwne - wolę miec pobrane ze strony - jakoś łatwiej się połapać w plikach ;-)
Wieviór
17.08.2006, 22:05:21
Ja przesiadłem się na Zend Studio i jestem zadowolony, jedna rzecz której nie wiem to jak np. używać tam ftp do wrzucania plików graficznych choćby, o ile się da...
Polecam:
http://www.flos-freeware.ch/notepad2.htmlbardzo ładnie koloruje składnie php
macieq
25.08.2006, 21:12:46
Cytat(athabus @ 17.08.2006, 21:22 )

obiekt $car jest instancją klasy MyCar na przykład - to już po prostu wina php a nie samego edytora.
Akurat nizej wspomniany przez Ciebie plugin
Cytat(athabus @ 17.08.2006, 21:22 )

Inny dobry wybór to phpIDE oparte również o Eclipse - ma dużo fajnych rzeczy, ale na razie jeszcze jest trochę niestabilne.
śledzi cały projekt i podpowiada metody, zmienne tylko dla klasy, której np $car jest instancją.
Podobnie ma Zend Studio.
co do niestabilności phpIDE, to mnie jeszcze nie zawiódł.
athabus
25.08.2006, 22:08:44
@macieq - chyba nie rozumiesz co ja miałem na myśli. PhpIde jak i PhpEclipse podpowiadają składnie, ale pewnych rzeczy nie przeskoczą. Dajmy na to Singeltona - masz klase jak ta ponizej
<?php
class car
{
private $brand;
private function __construct()
{
$this->brand='maluch';
}
public static function getInstance
() {
if (self::$objInstance)
{
return self::$objInstance;
}
else
{
self::$objInstance=new Car();
return self::$objInstance;
}
}
public function getBrand()
{
return $this->brand;
}
}
?>
teraz sprobuj wywolac taki plik
<?php
include_once('Car.php');
$objCar=Car::getInstance();
//tutaj podpowiadanie skladni nie zadziala
echo $objCar->getBrand(); ?>
Jak widzisz $objCar jest instancja klasy Car, ale podpowiadanie składni nie będzie działać (przynajmnie u mnie nie działa), a to dlatego, że np. funkcje w php nie mają zdefiniowanego zwracanego typu i edytor nie będzie wiedział jaki typ ma zmienna. Analogiczny problem wystąpi gdy użyjesz wzorca factory, albo twoja funkcja będzie zwracała jakiś obiekt -> np. getPrice() zwróci cenę jako obiekt Price. To jest po prostu wina php i kontroli typów - a właściwie jej braku. Zauważ, że np. w C# czy innych językach możesz określić typ zwracany przez funkcję i tam edytory bardzo ładnie sobie z takimi problemami radzą.
Widzę jeden sposób w jaki można obejść to ograniczenie - zintegrowanie edytora z dokumentacją funkcji - wygmagałoby to uwagi przy jej tworzeniu i nie było by wyjściem doskonałym... ale lepsze to niż nic.
miałbyś wtedy
<?php
/**
* Funkcja do zwracania obiektu Car
* @return object Car
**/
public static function getInstnce
() {
}
?>
Może kiedyś ktoś to jakoś fajnie zaimplementuje.
W kwesti podopwiadania składni w ogóle jest sporo do poprawienai - phpEclipse nie podpowiada np. metod statycznych

ale za to ma fajną funkcję, że jak nie potrafi rozpoznać obiektu to w podpowiedzi pojawiaja się wszsytkie zdefiniowane metody w projekcie -> takze jeśli pamiętasz część nazwy, albo stosujesz stałą konwencję nazewnictwa to bardzo łatwo się w tym można poruszać - phpIde natomiast nie ma tej funkcjonalności.
Co do phpIde i jego stabilności to uważam, że nie jest najgorzej i da się na tym pracować, ale stabilnym bym go nie nazwał - chociaż wiadomo jest to projekt rozwojowy i na różnych komputerach/konfiguracjach może się różnie sprawdzać - może ty masz więcej szczęścia niż ja

Poczekamy na wersję nr 1.0 bo ten projekt ma kilka fajnych rzeczy, których nie ma phpEclipse. Niestety kilku rzeczy też mu brakuje.
macieq
1.09.2006, 11:57:46
No i własnie z taką pomocą dokumentacji phpIDE sobie radzi

athabus
1.09.2006, 12:24:33
Chyba muszę jeszcze raz obejrzeć to Ide - macieq odmieniasz moje życie
W testach nie robiłem dokumentacji i przeoczyłem tą cechę.
BTW: Czy ktoś wie może czy w PHPIDE można ustawić sobie skrót, który zwija (folding) wszystkie funkcje/dokumentację ale nie zwija klasy - Bo zauważyłem, że funkcje czasami rozwijają się "samoczynnie".
W menu jest opcja Collapse All ale ona zwija nawet klasę i trzeba szukać funkcji od nowa.
zacząłem się interesować singletonem i tak jak zauważył
@athabus nie podpowiadana jest składania przy odwoływaniu się do obiektu z singletonu, a ponoć phpIDE sobie z tym radzi, więc postanowiłem to sprawdzić.
wynik jest taki że phpIDE i Zend studio nie podpowiadają składni do przykładowej klasy podanej przez
@athabus. jednak po dodaniu komentarza do metody tak jak to zrobił
@macieq uruchamia się podpowiadnie składni w obu edytorach. dobra dokumentacja pomocna w pracy
Yashin
13.10.2006, 20:44:19
kate
Hm tez macie takie problemy z phpIDE, jak otworze plik spory - przypadkowo otworzylem 15-20mb dumpa bazy, i zwiecha... 200 ramu w uzyciu + 90% procka dla eclipse...
eclipse ssie. skasowalem. niedalo sie na tym komfortowo pracowac

a szkoda.
mike
14.10.2006, 00:24:24
Cytat(normanos @ 14.10.2006, 00:14:55 )

a szkoda.
Ej no kurde, tak to możesz założyć dres i się wysławiać na ławce pod blokiem a nie na forum publicznym.
Jak nie dbasz o kulturę wypowiedzi to nie piszesz, proste.
Już pomijam to, że w tym co mówisz jest tyle argumentów co kot napłakał.
batman
14.10.2006, 09:14:07
Do powyższego zestawienia różnych edytorów dorzucę jeszcze dwa:
1. PSPad - edytor tekstu, kolorujący składnię, umożliwiający tworzenie projektów, pracę na ftp, podpowiadający skłądnię.
2. php Development Studio v2.0 - w zasadzie jest to Eclipse z różnymi dodatkami i skonfirugowane pod kątem php. Bardzo fajna "zabawka".
athabus
14.10.2006, 10:11:11
Cytat(normanos @ 14.10.2006, 00:14:55 )

a szkoda.
Bez przesady - na moim 2 letnim kompie (athlon xp + 512 ram) eclipse chodziło bardzo fajnie i pod windowsem i pod linuxem. Pod linuxem należy jedynie zmienić jave na tą oryginalną bo z OS'ową chodzi słabo. Wydaje mi się, że każdy współczesny komputer powinien dać sobie radę z Eclipse, gorzej z starszymi z małą ilością ramu, tam faktycznie może się trochę "mulić".
Cytat(Ace @ 13.10.2006, 23:49:58 )

Hm tez macie takie problemy z phpIDE, jak otworze plik spory - przypadkowo otworzylem 15-20mb dumpa bazy, i zwiecha... 200 ramu w uzyciu + 90% procka dla eclipse...
Ktos wie jak na to moge cos poradzic, bo nikt mi nie dal odpowiedzi

Narazie przerzucilem sie z zend'a na phpide, i jestem mile zaskoczony. Wczesniej jak pracowalem na phpeclipse, srednie bylo podpowiadanie skladni. Widze ze w phpide ma praktycznie podpowiadanie w calosci od zenda

, poza tym mozliwosc otworzenia wielu projektow - tez bomba, musze tylko uruchomic zawijanie wierszy, chodz brak zawijania tez jest dobry (starasz sie wtedy ograniczyc w ilosciach znakow w lini, aby kod byl czytelny)
debugowanie udalo mi sie podpiac, chodz w zendzie jest jeszcze "profilowanie" strasznie mi sie spodobalo, bo moge chodzic browserem po projekcie i nagle profilu, bez pisania dodatkowego kodu w pliku php.
Ale wracajac do mojego pytania, ktos ma podobne problemy z eclipse? uzywam 512 ramu, i sredniu podczas pracy mam zuzyte 550-600 (ff+eclipse+apache+mysql/postgres+konnekt+winamp+thunderbird, no i jakies duperele od Toshiby, a tego jest sporo)
Cysiaczek
14.10.2006, 10:52:48
Póki co używam Quanty, choć Eclipse posiadam i zamierzam sie przesiąść. Na razie tego nie zrobiłem ze względu na stabilność. Eclipse potrafi się u mnie wywalić w najmniej oczekiwanym momencie. Taką mniej istotną przyczyną jest to, że nie podoba mi się kolorowanie składni. Wiem, że można zmienić, lecz nie wszystko i nie tak jak ja chce. Bardzo natomiast podoba mi się śledzenie plików projektu - trafia w moje potrzeby.
Pozdrawiam,
NuLL
15.10.2006, 14:58:11
Cytat
Ktos wie jak na to moge cos poradzic, bo nikt mi nie dal odpowiedzi
Nie otwieraj 20 megowych plikow

Ja tez korzystam z phpIde - czy Zend Studio ma szanse

U mnie chyba juz nie :-) Edycja kodu fajna - zwijanie, mozliwosc wylaczenia zwijania :-) Boli troche ciagle Ctrl+Space - ( szkoda ze nie ma tak jak w Zendzie ze podpowiada bez klikania ), ale przezyje. I teraz to co najpiekniejsze - pluginy

-> Aptana - co ja bym bez niej zrobil

-> Easy Epic - perspektywa Perlowa ( jupi ) - jeden klik i mam edytor Perla
-> pare utilsow - typu otworz plik pod kursorem itp

i jest WYPAS

Do szybkiej edycji plikow korzystam z edytora Araneae

Co do szybkosci - Pentium M 1,73 Ghz, 512 MB RAM i nie mam jakichkolwiek problemow
Łucio
18.10.2006, 15:23:46
hmm, zapoznaję się z eclipse (ver. 3.2.1, phpide 0.2.5) i jak na razie nie potrafię sobie poradzić z kilkoma prostymi, wydawałoby się, sprawami:
- nie widzę opcji ustawienia skrótu klawiatury dla Open File w Preferences...
- gdy wybieram Open File z menu chcę aby domyślna ścieżka była ustawiona na aktualnie otwartym pliku (to samo, nie napotkałem tej opcji w ustawieniach)
- czy da się porównać (Compare) plik z plikiem z poza projektu?
- nie działa Go to matching bracket, mimo że nawias jest podświetlony, do domyślnego kontekstu dodałem również Edit php source, ale to nie pomogło
... i wiele innych, których nie będę wymieniać, bo można sobie bez nich przeżyć.
Jeżeli wiecie jak poradzić sobie z wymienionymi kwestiami, to dajcie znać. Dzięki
orson
18.10.2006, 21:20:13
witam
Cytat
- nie widzę opcji ustawienia skrótu klawiatury dla Open File w Preferences...
to tam jest open file?

? polecam raczej navigatora (Window\Show View\Navigator lub Other\Navigator), a co do skrótu: category: file, name: "Open file ..."
Cytat
- gdy wybieram Open File z menu chcę aby domyślna ścieżka była ustawiona na aktualnie otwartym pliku
jednak polecam widok Navigator
Cytat
- czy da się porównać (Compare) plik z plikiem z poza projektu?
nie, tylko z projektu, jego historii lub repozytorium (cvs, svn itp)
Cytat
- nie działa Go to matching bracket, mimo że nawias jest podświetlony, do domyślnego kontekstu dodałem również Edit php source, ale to nie pomogło
tu racja, mnie też nie działa
pozdrawiam
batman
18.10.2006, 21:27:09
Jako ciekawostkę podam edytor vs.php (vs należy czytać: visual studio). Tak, tak. Nie ma co oczu wytrzeszczać

Jakaś firma wypuściła edytor, który można zintegrować z MS Visual Studio. Jednak cena i możliwości nie zachęcają do zakupu.
Łucio
19.10.2006, 08:50:40
Cytat(orson @ 18.10.2006, 22:20:13 )

witam
to tam jest open file?

? polecam raczej navigatora (Window\Show View\Navigator lub Other\Navigator)
No tak, tylko w Navigator są wyłącznie pliki należące do projektu
Cytat
a co do skrótu: category: file, name: "Open file ..."
No właśnie dziwię się, bo u mnie nie ma komendy Open file w kategorii File (w Preferences). Co za licho?
Cytat
nie, tylko z projektu, jego historii lub repozytorium (cvs, svn itp)
to trochę kiszka... Czemu nie udostępniono takiej możliwości?
NuLL
19.10.2006, 10:56:35
Cytat
Gdyz phpIde jako projekt jest b. mlode.
orson
19.10.2006, 12:02:40
witam
Cytat
Bo eclipse (to nie ma nic wspólnego z edytorem do php) jako ide przeznaczone jest do pracy nad projektami. Każdy plik wewnątrz projektu ma dodatkowe metadane przechowywane przez eclipse (status synchronizacji, walidacji, sprawdzania kodu itp). Jest to ułatwienie i na pewno przyspiesza zarządzanie plikami.
Do szybkiej edycji poza projektem/na serwerze polecam scite.
Jeżeli potrzebujesz dodać pliki z innego katalogu (są one includowane i nie są zależne od projektu) utworz sobie linki do tych plików ( jak dasz nowy plik to w advanced możesz zaznaczyć że ten plik ma być linkiem do elementu z poza projektu) lub do całego folderu (jw.). Możesz też dodać je jako inny projekt i ustawić include path odpowiednio itp. Możliwości jest kilka.
pozdrawiam
Xathloc
19.10.2006, 12:10:01
Mnie eclipse nie podeszło właśnie ze względu na pracę zorientowaną na pełne projekty. Piszę b. często moduły do osC, ale nie chcę jako projektu trzymać całego systemu osC, więc pracuję tylko na plikach pracujących w obrębie danego modułu. Niestety w eclipse bardzo trudno pracować nad czymś, co stanowi jedynie wąski wycinek większej całości.
Brakuje mi też możliwości tworzenia wirtualnego drzewa katalogów (jak w Zend Studio), bo eclipse opiera się, z tego co zauważyłem, jedynie na fizycznym drzewie.
acztery
20.10.2006, 11:36:06
nie wie ktos jak zainstalowac po edytor aptana ktory jest budowany na eclipsie PHPIDE z zenda... alb phpeclispe
ikioloak
20.10.2006, 11:45:46
a jaki jest problem z instalacja? jesli nawet, to instrukcje sa podane na
http://www.aptana.com/docs/index.php/Installing_Aptana . btw Aptana jest oparta po prostu na Eclipse a nie na phpeclipse ani phpide.
blizniak
26.10.2006, 22:16:04
Witam
czy zna ktos jakies narzedzie programistyczne do php chodzi mi mniej wiecej cos takiego jak to jest w borland c++ np robimy sobie jakies formularze a pozniej podpinamy pod okienka jakies dane
nasty
27.10.2006, 11:30:31
http://www.qadram.com/products.phpTylko jakas niema nigdzie linku do download-u
acztery
31.10.2006, 12:46:02
wie ktos czy da sie zainstalowac takie same menu jak jest w zend w phpide z zenda ... takie np jest w Aptana i dziala super ale nie wiem jak to zainstalowac czu w ogole da sie?
menic
12.11.2006, 14:33:43
Jak w php ide ustawić kolor tła edytora? Systemowy kolor mam na szary, ale wolałbym biały i nie moge do tego dojsc. IMHO konfiguracja jest dosyć zagmatwana...
EDIT: już doszedłem. ALe zdania o zagmatwanej konfiguracji nie zmienie

Jaka sa głowne roznice w projektach typu phpIde czy trustudio? Wszystko wyglada niemal identycznie...
athabus
12.11.2006, 16:43:50
Różnice są raczej mało dostrzegalne przy pierwszym zetknięciu - wszystko w końcu bazuje na Eclipse. Z takich większych różnić PHPIdevsTrueStudio to PhpIde ma chyba najlepsze podpowiadanie składni. Reszta różnic to zazwyczaj możliwości konfiguracji - np. kolorowanie składni - każdy edytor to umożliwia, ale w każdym masz inne możliwości. Inna sprawa to małe dodatki - typu phpIde umożliwia połączenie z opisami funkcji na phpNet z poziomu edytora itp
Kolejna rzecz to ilość bugów - w TruStudio jest ich całkiem sporo (przynajmniej u mnie się często coś sypało), a niestety z tego co się orientuje to TruStudio nie jest już rozwijane więc bugi nie będą usuwane.
Ogólnie różnice są raczej małe, bardziej widoczne dopiero po dłuższej pracy w danym edytorze. Ja przeszedłem przez TruStudio, PhpEclipse i PhpIde. Obecnie używam tego ostatniego, ale gdyby ktoś dał mi np PhpEclipse, to pewnie chwila minęłaby zanim bym zauważył :-)
rozny
16.11.2006, 20:29:39
A ja sobie dziubie na czyms takim jak HateML. Koloruje skladnie html'a i php'a, ma numerowanie linijek i dziala dosc szybko. ma mozliwosc zapisywania projektow i kilka moze i zbednych wodotryskow, ale sa i nie przeszkadzaja. Ogolnie oceniam pozytywnie, robilem kiedys na psPadzie i HateML zrobil na mnie lepsze wrazenie.
pozdrawiam
PhuyeR
19.11.2006, 14:05:40
Korzystał ktoś z Was z darmowych edytorów takich jak:
- Dev-php,
- php Coder,
- Maguma Open Studio ?
batman
19.11.2006, 20:23:56
Cytat(nasty_psycho @ 27.10.2006, 11:30:31 )

http://www.qadram.com/products.phpTylko jakas niema nigdzie linku do download-u

Z tego co wyczytałem i zobaczyłem na stronie, to będzie to wspaniałe narzędzie do tworzenia aplikacji w php, poza kolorowaniem składni (na bank będzie można zmienić), ma wszystko co potrzebuję w tego typie aplikacji. Według danych na stronie wydanie RC 1 zaplanowane jest na 1-go grudnia. Ciekawe jak to będzie działać. Na chwilę obecną nie mogę się doczekać
Jarod
25.11.2006, 20:34:09
Używałem przez okres około 2tygodni ZendStudio. Niestety w tym momencie nie stać mnie na zakup tego produktu. Dlatego zwracam się z pytaniem czy ktoś z Was nie zna jakiegoś zamiennika?
W zendzie podoba mi się podpowiadanie kodu, debuger i optymalizaotr kodu. Na tych opcjach a najbardziej na pierwszych dwóch mi zależy. Znacie taki soft?
batman
25.11.2006, 20:49:05
Przez cały temat przewija się Eclipse i jemu podobne programy. Poszukaj we wcześniejszych postach, a znajdziesz interesujące Cię rozwiązanie.
Jarod
26.11.2006, 02:02:18
Cytat(batman @ 25.11.2006, 20:49:05 )

Przez cały temat przewija się Eclipse i jemu podobne programy. Poszukaj we wcześniejszych postach, a znajdziesz interesujące Cię rozwiązanie.
Szukałem nie znalazłem. Eclipse jest wolne..
athabus
26.11.2006, 10:35:51
Wcale nie jest wolne ;-)
Ja korzystałem z niego nawet na moim staruszku i poza kwestią uruchomienia, która faktycznie trwa z 15sekund to Eclipse działa IMHO jak każdy inny edytor. Ma za to wiele plusów, których inne darmowe edytory nie posiadają takich jak rozszerzalność, konfigurowalność, genialne podpowiadanie kodu (pod warunkiem stosowania komentarzy) i wiele innych. Oczywiście jeśli porównujesz z Crimsonem czy innym małym edytorkiem to jest może trochę wolniejsze, ale ostatecznie Eclipse to nie "zwykły" edytor tylko IDE - tak samo OpenOffice jest wolniejszy od gEdit, ale do edycji większych dokumentów łatwiej użyć tego pierwszego :-)
Fusin
26.11.2006, 12:21:32
A ja na windzie korzystam z polskiego programu ked2 i też jestem happy

Do tego easyphp i można pracować... a jeżeli chodzi o edytor na ubuntu to jeszcze nie wybrałem
Jarod
26.11.2006, 20:23:07
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.