Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Pyton_000
Ja za swoje dałem 570zł ale to dla tego że mam na jednym oku małą wadę.
I oprawka wypasiona biggrin.gif
tzm
no ja tez kiedys takie mialem, 200 euro za oprawki + pare groszy za szkla, mam -1 w lewym oku a nie nosze okularow w ogole korekcyjnych. musze o tym pomyslec, swoja droga chcialem zobaczyc co masz ale facebook milczy w tej sprawie:P
Pyton_000
Tylko się nie wystraszyć tongue.gif

https://drive.google.com/file/d/0Bxy-lTj6IK...iew?usp=sharing
kosmos
Rzeczywiście oprawki mega tongue.gif Kolega sobie słit focie trzasnął biggrin.gif Antyrefleks też działa bo odbicie monitora w brylach widać tongue.gif
Ja też mam okulary -1.00 i -0.75 oczywiście z antyrefleksem tym nie najlepszym ale klase niższym który ponoć im dorównuje.
tzm
Forum w brylach widac biggrin.gif
Wazniak96
Ja na szczęście brylów nie noszę bo nawet łańcuszek na szyi mnie denerwuje jak Sb przy czymś poradzić nie mogę. biggrin.gif

Poza tym mam wzrok idealny, wiem bo ostatnio badania robiłem do OSP to babka była w szoku, że tyle godzin dziennie przy kompie i tak dobrze widzę smile.gif

A o tych refleksach wiem bo brat ostatnio kupował oksy bo nagle mu się wzrok zwalił i właśnie przestał mieć przekrwione oczy od kąd nosi. Dał coś ponad 600 zł ale brał oprawki najdroższe na sklepie (sklep ubogi jak to w Lbk..). W każdym razie byłem też przy wyborze okularów u optyka i nawet kobita mówiła ze jak się pracuje przy kompie to nie ma sensu brać tego zwykłego antyrefleksa bo tylko to wkur***. Info potwierdzone przez matkę biggrin.gif

Swoją drogą znacie jakieś sposoby na sprawdzenie swojej strony czy nie rzuca syfu w postaci jakiś wirów czy spamu przesłanego do użytkowników? Bo ręcznie wszystko sprawdzać to tragedia...
!*!
Jak to jest, że po tylu latach oop, milionach linijek kodów w różnych kursach i manualu, są tacy którzy myślą że modyfikatory dostępu są czymś w rodzaju zabezpieczenia i nie da się ich odczytać...

1. class Foo
  2. {
  3. private $password = 'tajne przez poufne';
  4. protected $password2 = 'jeszcze bardziej tajne';
  5. }

Takie coś znalazłem w kodzie, bo gość sobie ubzdurał że tak będzie bezpieczniej i nikt tego nie odczyta z zewnątrz.
Forti
haha private powinno być bardziej tajne biggrin.gif
tzm
godaccess , hehe, widzialem taka perelke
Pyton_000
Ja znam lepsze biggrin.gif
Kod
$_REQUEST['kpass'] == md5($_SERVER['HTTP_HOST'])

i metodka na generowania hasła:

1. function make_password($passwd) {
  2. return md5(sha1($passwd.crc32($passwd)));
  3. }
!*!
Cytat(kosmos @ 20.04.2015, 11:57:35 ) *

Dobra informacja. Szykuje się solidny zastrzyk gotówki. Chociaż brzmi to jak 1 kwietnia, szczególnie biorąc pod uwagę ich wyśrubowane normy przy testach stron.
kosmos
Dodatkowo, chcesz aby strona zostala na dotychczasowej pozycji? Zapłać 120 zł netto. Ci to mają głowe na karku.
memory
Już z 15 firma dzwoni z propozycją instalacji Google Analytics w promocyjnej cenie 500 zł netto
kosmos
Ładnie ...
Zastanawia mnie też, jak do tej zmiany mają się okresy uruchamiania algorytmu. Do tej pory chyba szły co 3 miesiące?
tzm
pic na wodę fotomontaż, wy branżowcy zarobicie, ale przy dużych stronach które mają ruch kontentowy spory to bez znaczenia. co właścicieli sklepów obchodzi że im ruch o 1-2 % wzrośnie? chociaż na stronie sobie chyba dopisze że robię www zgodne z nową polityką google. to tylko kolejny zabieg żeby więcej kasy wyciągnąć z klientów, nic sensownego nie zmieni na rynku.
kosmos
a jak tam Wasze stronki? Przeszły test?
!*!
@kosmos - przyznaj się, to Twoja strona i tylko chcesz wypchać skarbonkę wink.gif
kosmos
Nieee smile.gif
To prawdziwa informacja i nie jest to moja strona smile.gif Byłem ciekawy jak zaregujecie na takiego newsa smile.gif
tzm
haha, spoko. mnie juz dzisiaj w pracy spacyfikowali zebym dupy nie spinal bo roboty nie przybedzie wcale. takze nici z premii
Forti
Cytat
co właścicieli sklepów obchodzi że im ruch o 1-2 % wzrośnie?

Powiedz, że to żart smile.gif
nmts
Czy zna ktoś skrypt forum dyskusyjnego skonstruowanego w stylu single-page?
tzm
Cytat(nmts @ 27.04.2015, 11:19:49 ) *
Czy zna ktoś skrypt forum dyskusyjnego skonstruowanego w stylu single-page?

Nie ma większej racji bytu chwilowo... akurat mocno siedzę w seo i javascripcie, wiem że ciężki temat do zrobienia. Ogólnie próbuje coś z kumplem zlepiać w tym kierunku bo na rynku są braki duże, żadnych nowoczesnych for nie ma na dzień dzisiejszy. W forach chodzi o mocne SEO, każdy temat, post musi być w 100% dobrze pozycjonowany a niestety wszystkie rozwiązania angularo podobne dają dupy w tym miejscu, obejścia są, ale generują podwójną pracę bo widoki muszą być renderowane też w php przez co jak mniemam.. większość szła na łatwiznę i robili tylko renderowanie pehapowe. Ogólnie... mało jest na prawdę dobrych ajaksowych aplikacji na rynku.
nmts
Cytat(tzm @ 27.04.2015, 22:46:57 ) *
obejścia są, ale generują podwójną pracę bo widoki muszą być renderowane też w php przez co jak mniemam.. większość szła na łatwiznę i robili tylko renderowanie pehapowe.

Można też przekierować żądanie bota do serwera w nodejs i za pomocą Phantona zwrócić wyrenderowany widok. Nie generuje to podwójnej pracy, ale ogranicza target, nie mniej jednak
target może sie zwiększyć wraz z nowymi technologiami wyszukiwarek, a markę forum można by zawczasu budować. tongue.gif
tzm
No ba że tak, to że czegoś nie ma nie znaczy że nie ma prawa bytu smile.gif masz chęci to twórz, na single page forum na bank znajdziesz popyt. Ostatnio ciągle słucham o renderowaniu pod boty stron i sklepów naszych, i jesteś kolejną osobą która poleca phantoma.. chyba poświęcę dziś te parę godzin i ogarnę jak to działa.
Tuminure
Cytat
W forach chodzi o mocne SEO, każdy temat (...) niestety wszystkie rozwiązania angularo podobne dają dupy w tym miejscu
Co masz przez to na myśli? Czy Angularowe strony (czy też ogólnie strony generowane przez Javascript) nie są obecnie tak samo pozycjonowane przez google jak statyczny html?
tzm
Nie, wczoraj testowane jakimiś google testerami... Albo wywala {{ zmienna }} w miejscu treści, albo daje loadera. Google czyta strony bardzo szybko, angular musi się załadować, pobrać restem dane i je dopiero wyświetlić.
Przykład taki... lista produktów w sklepie generowana angularem, google ją czyta - pustą, i nie widzi linków na strony konkretnych produktów, produkty nie są zaindeksowane. Czasem jak nam to narzędzie przymuliło z jakiś powodów to odczytało wszystko dobrze bo pewnie angular wszystko zdążył załadować.
Turson
Czyli Google nie potrafi indeksować stron, które korzystają z ich FW thumbsupsmileyanim.gif
tzm
Cytat(Turson @ 28.04.2015, 12:20:21 ) *
Czyli Google nie potrafi indeksować stron, które korzystają z ich FW thumbsupsmileyanim.gif

no ale to nic nowego.. wydaje mi się że słusznie z kolegą z pracy doszliśmy do wniosku że angular nie był tworzony pod strony / sklepy tylko aplikację które są zamknięte i nie wymagają indeksowania niczego poza stroną główną. nic nie stoi na przeszkodzie żeby single page robić z node'em bo on rozwiązuje problem całkowicie, ale nie wszędzie to postawisz i przy projektach w których się wykorzystuje php, są małe nie widzę sensu tłumaczyć klientowi żeby płacił więcej za serwer dlatego że programistą się wygodniej pracuje w modelu restfull. inną bajką jest że w takim software house mieli by to gdzieś, zainstalowali node'a na serwerze i dziękuje dobranoc. agencje mają swoje ograniczenia technologiczne.
nmts
Ja do tej pory Angulara użyłem tylko w aplikacji na windowsa przy użyciu PHP i PHPDesktop. Dość innowacyjne podejście do tworzenia natywnych aplikacji, ale działało solidnie - wraz z synchronizacją danych i aktualizacją aplikacji. xP
Chcę się zaprzyjaźnić nieco bardziej z SPA, ale jeszcze nie wiem czy iść w Angulara, Ember czy Backbone i spółka.
tzm
Angular... jak teraz wyjdzie 2, to w połączeniu z typescriptem masz język prawie tak dobry jak c++. Typy generyczne, dziedziczenie natywne.. Ogólnie polecam artykuł:
http://burczu-programator.pl/blog/angular-...work-javascript
I fakt, dość ciekawe połączenie robisz, aczkolwiek node + angular też wystarczy, brackets jest przykładem pisania aplikacji okienkowych w javascripcie.
solificati
Wszystko tylko nie angular. Zobacz na changelog wersji drugiej. Chcesz pisać aplikacje w oparciu o framework, który tak się zmienia - tyle niekompatybilnych zmian w imię nowej składni w htmlu?
Drogi są dwie. Albo full-feature framework - Ember się zapowiada o wiele lepiej. Ale to jak ktoś jak w Angularze chce siedzieć ciągle w two-way data binding. Albo jakiś view z shadow-domem (react.js, mithril), niemodyfikowalne kolekcje (mori, od facebooka też są) i ulubiona biblioteka funkcjonalna (underscore, lo-dash, ramda). Dodatkowe punkty za lekkie backbone, bo czasem trzeba coś ze stanem zrobić.
tzm
Cytat(solificati @ 28.04.2015, 14:38:57 ) *
Wszystko tylko nie angular. Zobacz na changelog wersji drugiej. Chcesz pisać aplikacje w oparciu o framework, który tak się zmienia - tyle niekompatybilnych zmian w imię nowej składni w htmlu?
Drogi są dwie. Albo full-feature framework - Ember się zapowiada o wiele lepiej. Ale to jak ktoś jak w Angularze chce siedzieć ciągle w two-way data binding. Albo jakiś view z shadow-domem (react.js, mithril), niemodyfikowalne kolekcje (mori, od facebooka też są) i ulubiona biblioteka funkcjonalna (underscore, lo-dash, ramda). Dodatkowe punkty za lekkie backbone, bo czasem trzeba coś ze stanem zrobić.

ember faktycznie daje radę i bardzo dobrze się z nim pisze przy ruby, djangular np radzi sobie z three way binding świetnie. gusta i guściki... kto co lubi w końcu. rozmowa na tematy który FW jest najlepszy były tyle razy bez powodzenia poruszane na forum że nie ma sensu dalej cisnąć chyba smile.gif
buliq
Ja osobiście orałem jedną apkę kolejno w angular, backbone i ember. I uważam że ember prowadzi smile.gif Fakt, trudniej jest dostosować RESTAdapter, ale nie jest narzucone że trzeba korzystać z ember.data i tak ostatecznie sam buduję modele i nimi zarządzam.
com
tzm bo nie {{ zmienna }} a <element ng-bind="zmienna" ></element> ponieważ interpretacja {{}} ma duży narzut czasowy smile.gif

Wgl powstały rożne hybrydy alby to przyspieszyć.
mic327
Poleci ktoś jakąś tanią niemiecką kartę/ofertę? Docelowo jedna karta ma służyć do mobilnego internetu w laptopie, druga do telefonu. wink.gif
tzm
Cytat(com @ 28.04.2015, 23:08:03 ) *
tzm bo nie {{ zmienna }} a <element ng-bind="zmienna" ></element> ponieważ interpretacja {{}} ma duży narzut czasowy smile.gif

Wgl powstały rożne hybrydy alby to przyspieszyć.

Oo, a to cos ciekawego powiedziales... z watku wynika ze ng-bind powinien pomoc z googlem, dobrze rozumiem Twoj post? ng-binda to ja raczej uzywalem do specyficznych danych jak wyswietlanie htmla w formie trustAsHtml, $sce etc.. Rozwin mysl jesli mozesz smile.gif
Tuminure
Cytat

Potrafi i z tego co widzę robi to całkiem nieźle.

Cytat
Nie, wczoraj testowane jakimiś google testerami... Albo wywala {{ zmienna }} w miejscu treści, albo daje loadera. Google czyta strony bardzo szybko, angular musi się załadować, pobrać restem dane i je dopiero wyświetlić.

Wczytuj po prostu produkty przed pokazaniem strony (czyli zanim strona jest "ready"), google nie pokazuje wczytanej strony po jakimś konkretnym czasie, tylko po prostu gdy strona jest "ready".
Jeżeli najpierw pokazujesz stronę, a potem dopiero wczytujesz produkty to nic dziwnego, że google pokazuje stronę bez listy produktów. W końcu użytkownik również widzi stronę bez produktów, więc google pokazuje stan faktyczny strony.
tzm
No ale skoro dane schodza ajaxem który jest asynchroniczny to jaka stronę mam pokazac przed ready?
Evinek
Matura, matura... biggrin.gif
sazian
Cytat(Evinek @ 2.05.2015, 16:50:13 ) *
Matura, matura... biggrin.gif

Panie kiedy to było tongue.gif
Evinek
Mam nadzieje, że w tym roku już dołącze do waszej branży.
Ale najpierw trzeba dobrze zdać mature aby dostać się na ETI w Gdańsku.
r4xz
Cytat(Evinek @ 2.05.2015, 20:21:51 ) *

Mam dobre wieści - z każdym rokiem próg coraz to niższy wink.gif
tzm
Chodź ze mną do Torunia na fize. Będzie weselej.
com
tzm wystarczyło spostrzec do dokumentacji
Cytat
It is preferable to use ngBind instead of {{ expression }} if a template is momentarily displayed by the browser in its raw state before Angular compiles it. Since ngBind is an element attribute, it makes the bindings invisible to the user while the page is loading.
Tuminure
Cytat
No ale skoro dane schodza ajaxem który jest asynchroniczny to jaka stronę mam pokazac przed ready?

Ja wczytuję takie dane w resolve z ui-routera. Dopóki wszystko się nie wczyta jest widoczny loader/spinner.

Wiesz... żadna w tym wina angulara - ściągając produkty ajaxem na nieangularowej stronie również się nie zaindeksują.
Wazniak96
Cytat(Evinek @ 2.05.2015, 20:21:51 ) *

No no. To jak się uda to Może spotkamy się na kierunku tongue.gif
usb2.0
nvm

KsaR
"ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็กิิิิิิิิิิิิิิิิิิิิก้้้้้้้้้้้้้้้้้้้้ก้้้้้้้้้้้้้้้้้้้้" ~ a myślałem że już mnie nic nie zaskoczy..
Forti
"ก็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็กิิิิิิิิิิิิิิิิิิิิก้้้้้้้้้้้้้้้้้้้้ก้้้้้้้้้้้้้้้้้้้้"

haha gdzie to znalazłeś?

edit:

szybka edycja nie pozwala na wstawienie tego, pełna już tak. Bug wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.