Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Posio
Kiedyś gry dawały mi dużo radości... teraz to kilka godzin naparzania i stwierdzenie czy gra była warta czasu czy nie. Dlatego chciałem konsole jako centrum multimedialne, ale chyba zrezygnuje na rzecz bezpzewodowej transmisji obrazu z PC. Widzę, że nawet te które mają wyjść nie poprawiają pozycji konsol w moim zestawieniu konsole <> PC - wg. mnie konsole nadal mogą klęknąć przed PC. Full HD+max detale na kompie za cenę danych konsoli mnie bardziej przekonuje... Nie powiem już jak to się wszystko elegancko komponuje z dobrym telewizorem....
O$iek
Ja jestem ciekaw kiedy się skończy full hd. LCD 24" full hd, TV 55" full hd. wink.gif Nie uważacie, że tam powinno iść jakieś 4K? Tylko, że infrastruktura kablówek itd. pewnie tego nie pociągnie. Plus, czy ktoś tworzy obraz w takich rozdzielczościach?
Turson
Rzadko który program "HD" nadaje w 720p a co dopiero 1080p czy 4k, więc to bardzo odległa wizja
Posio
Turson, wszystkie kanały które są rzekomo HD są to kanały 720p. a jest ich w tym momencie masa (nawet na niskich pakietach operatorów takich jak NC+ czy CP + naziemna cyfrówka też ich juz kilka ma). Ale chodzi o to, że nie po to telewizory posiadają standardy 1080 i 4K żeby ogladać na nich standardowe kanały codziennego uzytku. Odpalasz jakiegoś BlueRaya i wtedy się cieszysz obrazem-kryształ oczywiśćie jeśli posiadasz odpowiedni odbiornik.
Turson
Nie wszystkie kanały HD nadają w 720p. Bodajże 576p tam jest.
Mnie ciekawi czemu HD nie jest standardem w tv. Potem wprowadzać FHD
!*!
Cytat(Turson @ 3.11.2013, 13:29:55 ) *
Nie wszystkie kanały HD nadają w 720p. Bodajże 576p tam jest.
Mnie ciekawi czemu HD nie jest standardem w tv. Potem wprowadzać FHD

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
adamtomas
Ta ostatnia niedziela, dzisiaj się rzejdziemy, dzisiaj się rozstaniemy na wieczny czas
pyro
[+18] http://exeypanteleev.com/geeklendar/
SmokAnalog
Cytat(Turson @ 3.11.2013, 22:39:09 ) *
  1. if(!empty($imie) && !empty($nazwisko))

Jaka jest przewaga imienia "1" nad imieniem "0"?
Turson
Cytat(SmokAnalog @ 3.11.2013, 23:15:08 ) *
Jaka jest przewaga imienia "1" nad imieniem "0"?

questionmark.gif questionmark.gif
SmokAnalog
Cytat(Turson @ 4.11.2013, 12:20:10 ) *
questionmark.gif questionmark.gif

Instrukcja empty to jeden z najdurniejszych elementów PHP. Pomijając fakt, że nie zachowuje się jak normalna funkcja, to jej działanie jest intuicyjne jedynie w przypadku tablic. Absolutnie nie nadaje się do sprawdzania czy ktoś coś wpisał w pole. Wpisz "0", potem wpisz "1" i zobacz co się dzieje. Dlaczego dawać przywilej niektórym bezsensownym wartościom, a innym nie? Do sprawdzania czy ktoś coś wpisał lepiej użyć prostego porównania:
  1. if($imie === '') {}

Oczywiście dobry mechanizm walidacji powinien sprawdzać również zawartość ciągu, ale morał jest taki, że empty to idiotyzm.
shmit
Witajcie,
Jeśli ktoś z Was nie ma co ze sobą zrobić w najbliższego sylwestra i może dojechac do Kato,zapraszam do siebie,w ramach podziękowań za Waszą pomoc tongue.gif
Zbieram chętnych, dysponuję cieplutkim sporym mieszkaniem, może coś z tego wypali.
kontakt i pytania tu ,na blogu http://lifemusic.pl/blog/?p=740 albo gg smile.gif
nospor
Cytat(pyro @ 3.11.2013, 19:12:47 ) *

Ech... żeby nie dzieci to już by wisiał u mnie na ścianie sad.gif
nospor
@SmokAnalog nie przesadzaj..... Trzeba poprostu wiedziec co do czego uzywac i tyle. Akurat tutaj empty jest ok.

@jugaj dostales odpowiedz, moglbys sie choc na tyle wysilic i sprobowac sam to wstawic. Jesli tego nie ogarniasz to przerob jakies podstawy php, w szczegolnosci, ze to praca domowa i wypadaloby ją zrozumiec.
SmokAnalog
Cytat(nospor @ 4.11.2013, 14:11:20 ) *
@SmokAnalog nie przesadzaj..... Trzeba poprostu wiedziec co do czego uzywac i tyle. Akurat tutaj empty jest ok.

Absolutnie się nie zgadzam i trzymam się swojego zdania. Jak widzę programistów używających empty w takim kontekście, to dla mnie są - ujmę to ładnie - niezbyt rozsądni.
nospor
Ja uzywam empty w takim kontekscie i co?
Jak ktos sie burzy ze przyjmie 1 a 0 nie to on jest malo rozsadny w tym kontekscie tongue.gif

uzywam empty do sprawdzania czy wartosci tekstowe nie są puste.
Robie tez dodatkową walidacje na same teksty, wiec ani 1 ani 0 nie przejdzie.....

Wniosek: nie przesadzaj.... poczekaj do wiosny wink.gif
SmokAnalog
To może sobie banuj jeszcze uśmiechniętą buzię, znak dolara i np. ciąg "nospor", co? Po co ograniczać się do "0".
Turson
Cytat(nospor @ 4.11.2013, 13:54:45 ) *
Ech... żeby nie dzieci to już by wisiał u mnie na ścianie sad.gif

To może garaż czy co biggrin.gif
nospor
Zly dzien masz dzisiaj czy ty tak zawsze?

Spojrz na to z tej strony: autor miedzy innymi ma sprawdzac, czy zmienne tekstowe (email, imie, nazwisko), nie są puste. Uzywajac twojej metody sprawdzi tylko to. Uzywajac empty, dojdzie mu jeszcze filtr na 0 biggrin.gif Same plusy.

Oczywiscie, ze dobrze jest wiedziec jaka jest roznica miedzy empty a === ''. Brawo dla Ciebie, że zwrociles na to uwage. smile.gif
nospor
1) Nie mam garazu
2) Jak bede mial to myslisz ze nie zajrzą tam? Co ty, dzieci nie znasz? wink.gif
SmokAnalog
Cytat(nospor @ 4.11.2013, 14:22:49 ) *
Spojrz na to z tej strony: autor miedzy innymi ma sprawdzac, czy zmienne tekstowe (email, imie, nazwisko), nie są puste. Uzywajac twojej metody sprawdzi tylko to. Uzywajac empty, dojdzie mu jeszcze filtr na 0 biggrin.gif Same plusy.

Nie mam złego dnia, tylko denerwuje mnie ignorancja w temacie walidacji tongue.gif Nie widzę żadnego argumentu za tym, żeby zakładać filtr na liczbę 0. Dla jednego to czepianie się, dla innego to poważne podejście do tematu i sam tak do tego podchodzę. Takie bezsensowne zależności to furtka dla błędów.
nospor
Robie walidacje na niepustosc, potem robie walidacje na poprawnosc imienia. Gdzie tu furtka?
Dzieki empty, jak ktos wpisze 0, to nie musze meczyc serwera dodatkową walidacją na imie, bo wylapie mi to empty. Robie to z pelną swiadomością.

W przypadku z tego tematu, rowniez nie ma mowy o zadnej furtce.

Oczywiscie, jak ktos zacznie uzywac empty dla sprawdzania pol, gdzie sie wpisuje liczby i 0 jest dopuszczalne,wowczas bedzie furtka dla bledu. Dlatego pisze: jak ktos wie jak dziala empty to wszystko wporzadku.

Podobny problem jest z isset - jak wiesz jak sie zachowuje i mimo wszystko nadal tego uzywasz, to wszystko wporzadku. Gorzej jakbys uzywal i nie wiedzial jak dokladnie sie zachowuje
SmokAnalog
Oczywiście, Twoje rozwiązanie zadziała, ale z punktu widzenia myślącego programisty jest złe. Sprawdzanie wartości pod kątem liczby powinno być osobną operacją, w innym przypadku prowadzi do trudnych do wyłapania błędów. Jesteś doświadczonym programistą, więc wiesz jak wielki wpływ na jakość kodu ma jego zdolność do ponownego użycia (jak zgrabnie przetłumaczyć reusability? biggrin.gif).

Z empty, Twój algorytm przybiera na przykład taką postać:
Kod
Jeśli imię jest pustym łańcuchem znaków lub zerem:
    Wyświetl komunikat, że wartość nie została wpisana
Jeśli imię jest liczbą:
    Wyświetl komunikat, że imię nie może być liczbą

Pierwsza instrukcja warunkowa powinna być bytem niezależnym od drugiej, bo sprawdzamy zupełnie inną właściwość. Bycie zerem jest dla stringa równoznaczne z byciem jakąkolwiek inną liczbą, a nie ma kompletnie żadnego związku z byciem pustym ciągiem znaków.

Ty wiesz jak działa empty, ja wiem jak działa empty. Nie ukrywam, że jestem zaskoczony Twoim stanowiskiem w tym temacie.
Qss
spoko, koledze który potrzebuje pomocy wystarczy. Uczy się. Nie pisze on "aplikacji rządowej w PHP" wiec cały wasz wywód jest trochę niepotrzebny
nospor
Cytat
Nie ukrywam, że jestem zaskoczony Twoim stanowiskiem w tym temacie.

No coz.... wg Ciebie jestem przeciez niemyslacym programistą wiec nie wiem skad te zaskoczenie smile.gif

Jesli przyjac, ze ma sie tak zachowywac skrypt jak napisales:
Cytat
Jeśli imię jest pustym łańcuchem znaków :
Wyświetl komunikat, że wartość nie została wpisana
Jeśli imię jest liczbą:
Wyświetl komunikat, że imię nie może być liczbą
To faktycznie, uzycie empty da zly wynik dla pewnych wartosci. Ja się z tym z Tobą zgadzam.
W tym temacie jednak nie o to chodzilo.

Zaczalem dyskusje z Tobą gdyż napisales:
Cytat
ale morał jest taki, że empty to idiotyzm.

Nie, empty nie jest idiotyzmem, jest to naprawde bardzo fajna funkcja i uzywam jej w bardzo wielu miejscach, nie tylko podczas walidacji. Być może pisząc to zdanie miales na mysli pewien kontekst w jakim to pisales. Byc moze, ale z tego zdania to nie wynikalo wiec włączyłem się w dyskusje smile.gif
SmokAnalog
Cytat(nospor @ 4.11.2013, 14:44:06 ) *
Nie, empty nie jest idiotyzmem, jest to naprawde bardzo fajna funkcja

To nawet nie jest funkcja, tylko potwór tongue.gif

Nazywając ją idiotyczną, miałem na myśli jej zachowanie na łańcuchach znaków.
  • Tablice OK.
  • Liczby, jeśli wiadomo, że to liczba sensu stricte, to OK.
  • Boolean trochę dziwne, no ale dobra.
  • Łańcuchy znaków to padaka.
buliq
Od czego są zamki w drzwiach biggrin.gif

Albo w gabinecie na drzwiach , jak pracujesz i dzieci wchodzą to niech nie zamykają drzwi za sobą, jak ich nie ma to zamknięte, jak nie pracujesz to gabinet zamknięty. I wszyscy szczęśliwi! biggrin.gif
Turson
Cytat(Qss @ 4.11.2013, 14:42:02 ) *
spoko, koledze który potrzebuje pomocy wystarczy. Uczy się. Nie pisze on "aplikacji rządowej w PHP" wiec cały wasz wywód jest trochę niepotrzebny

Wręcz przeciwnie. Nie musi to służyć autorowi wątku, ale wszystkim czytającym.

SmokAnalog, przecież i tak po sprawdzeniu czy input nie jest pusty powinno się w tym przypadku sprawdzić preg_replace czy prawidłowe dane wpisano, więc czemu aż tak się czepiesz empty?
kamil4u
Cytat
1) Nie mam garazu
2) Jak bede mial to myslisz ze nie zajrzą tam? Co ty, dzieci nie znasz? wink.gif

Dzieci, jak dzieci - przekonaj żonę smile.gif
nospor
Jaki potwor....
Ja uzywam empty do sprawdzania takich rzeczy: null, '', 0, FALSE. W niektorych miejscach nie ma dla mnie znaczenia ktora z tych wartosci wystapi, gdyz dla mnie zawsze to jest empty. To wlasnie robi ta funkcja. Zas gdy bedzie 1, 2,3 ...... 100000, TRUE, 'smok analog przesadza' to wowczas to nie jest empty i tak wlasnie dziala ta funkcja.

Mozesz sie nie zgadzac z tym, twoje prawo, ale nie pisz, ze to idiotyzm czy potwor, jesli nie rozumiesz po co ona powstala.

Cytat
Nazywając ją idiotyczną, miałem na myśli jej zachowanie na łańcuchach znaków.
No i ok. Tylko ze jak z bazy dostaję ciag '0' to akurat dla mnie w moich przypadkach to jest wlasnie empty smile.gif Wiec zalezy od czasu i miejsca wink.gif

I Qss ma racje, zrobil sie tu lekki offtopic wiec wydzielam posty.
Turson
Cytat(buliq @ 4.11.2013, 14:55:47 ) *
Albo w gabinecie na drzwiach , jak pracujesz i dzieci wchodzą to niech nie zamykają drzwi za sobą, jak ich nie ma to zamknięte, jak nie pracujesz to gabinet zamknięty. I wszyscy szczęśliwi! biggrin.gif

To jest dopiero pomysł! Popieram smile.gif
nospor
Cytat
Dzieci, jak dzieci - przekonaj żonę
A co to zona cyckow nie widziala? tongue.gif

Cytat
Albo w gabinecie na drzwiach , jak pracujesz i dzieci wchodzą to niech nie zamykają drzwi za sobą, jak ich nie ma to zamknięte, jak nie pracujesz to gabinet zamknięty. I wszyscy szczęśliwi!
Moj gabinet to jednoczesnie plac zabaw dzieci smile.gif
SmokAnalog
Cytat(nospor @ 4.11.2013, 14:59:57 ) *
ale nie pisz, ze to idiotyzm czy potwor, jesli nie rozumiesz po co ona powstala

Potwór, bo nie zachowuje się jak funkcja.
  1. empty('test');

Rozumiem po co powstała, uwierz mi.
nospor
I co w podanym kodzie jest znowu zle?

Cytat
Rozumiem po co powstała, uwierz mi.
A zachowujesz sie jakbys nie rozumial.... Podalem ci przyklady, gdzie uzycie tej funkcji jest jak najbardziej poprawne.
SmokAnalog
Cytat(nospor @ 4.11.2013, 15:11:22 ) *
I co w podanym kodzie jest znowu zle?

Odpal go, nauczysz się nowej rzeczy wink.gif
nospor
A wystarczy zajrzec do manuala
http://pl1.php.net/manual/en/function.empty.php
Cytat
Variable to be checked

Odpalasz nieprawidlowo a potem znowu sie dziwisz tongue.gif Jedyne co sie nauczylem, to to, ze nie umiesz czytac manuala wink.gif
pedro84
@SmokAnalog - z całym szacunkiem, ale bredzisz. Albo tkwisz w złym przekonaniu, albo starasz się być kontrowersyjny. To i to jest słabe.

Zobacz sobie np. jak wygląda walidator NotBlank z Symfony 2: https://github.com/symfony/symfony/blob/mas...nkValidator.php.
SmokAnalog
Czekam aż ponownie nazwiesz tego potwora funkcją.
nospor
Tak, to jest funkcja, ktora jako parametr wymaga podania zmiennej...
SmokAnalog
I kto tu nie umie czytać manuala:
Kod
Note: Because this is a language construct and not a function, it cannot be called using variable functions.

@Nospor, sam pytałeś co w tym kodzie jest nie tak, czyli tego nie wiedziałeś. Dlaczego zamiast się przyznać do błędu próbujesz mnie ośmieszyć? Bawi Cię to?
Turson
mstraczkowski
Nie zaprzeczajmy danym z manuala, empty znajduje się w kategorii "Variable handling Functions".
Dodatkowo przyjmuje dane wejściowe oraz zwraca wynik - dlatego JEST funkcją.

Fakt faktem troszkę inną niż reszta, ale to przecież PHP - można przywyknąć smile.gif
By the way, mieli chyba to zmienić w którejś wersji PHP (bodajże 5.5), czy doszło to do skutku ?

@Edit chyba tak:
http://www.php.net/manual/en/migration55.new-features.php
SmokAnalog
Cytat(mstraczkowski @ 4.11.2013, 15:22:39 ) *
Dodatkowo przyjmuje dane wejściowe oraz zwraca wynik - dlatego JEST funkcją.

Nie przyjmuje danych, dlatego nie jest funkcją.
mstraczkowski
PHP sam sobie zaprzecza, wstawiając empty pod dział "funkcji" a potem pisząc

Cytat
Note: Because this is a language construct and not a function, it cannot be called using variable functions.

Ale do tego, że PHP często jest hipokrytą, już się każdy powinien przyzwyczaić smile.gif
Ale tak jak mówiłem, poszła chyba poprawka w 5.5 do tej konstrukcji języka.
nospor
Cytat
@Nospor, sam pytałeś co w tym kodzie jest nie tak, czyli tego nie wiedziałeś.
Poniewaz sadzilem ze to jest czesc kodu, ktory mam uzyc a nie calosc smile.gif I w tym momencie zapomnialem tez, ze do empty nie mozna przekazac niezmiennej.

Nie, nie probuje cie osmieszyc, nie sadzilem ze bedziesz sie czepial sztywnego tekstu:
Cytat
Because this is a language construct and not a function

W takim razie tak, masz racje, to nie jest funkcja..... to jest konstrukacja jezykowa. Zadowolony teraz? Nie zmienia to faktu, ze ta konstrukcja jezykowa nie jest potworem ani idiotyzmem. Trzeba tylko wiedziec jak dziala.
SmokAnalog
To prawda, ale jak znajdziesz w sklepie sernik na półce z owocami, ale z naklejką "To nie jest owoc!", to uznasz sernik za owoc czy nie?
nospor
Cytat
Nie przyjmuje danych, dlatego nie jest funkcją.
Przeciez przyjmuje dane.... ino ze dane ktore muszą byc odpowiednio zapodane jako zmienne. Taki dodatkowy wymog.

Cytat(SmokAnalog @ 4.11.2013, 15:28:12 ) *
To prawda, ale jak znajdziesz w sklepie sernik na półce z owocami, ale z naklejką "To nie jest owoc!", to uznasz sernik za owoc czy nie?

Uznam, ze albo nie bylo juz miejsca na polkach z sernikami, albo sprzedawca zapil dzien wczesniej. Jaki to ma zwiazek z ogolnie przyjętą funkcją empty a w szczegolnosci z konstrukcja jezykowa? Zaden.
SmokAnalog
Płyta przechowuje film.
Płyta nie jest filmem.

Zmienna przechowuje dane.
Zmienna nie jest daną.
nospor
Kasia jada jabłka. Kasia jest czlowiekiem.
Ola jada tylko jabłka przekazane jej w pudełku. Ola nie jest człowiekiem.

Dobra, nie wiem o co ci juz chodzi. Jak juz pisalem, rozpoczalem dyskusje po tym jak napisales, ze empty to idiotyzm. Wyjasnilem ci grzecznie ze sie mylisz. A rob se teraz co ci sie zywnie podoba. Zaluje jedynie ze zmarnowalem na te glupią dyskuje tyle czasu :/
mstraczkowski
Ale pod postacią zmiennej przekazujesz zawarte w niej dane do funkcji / konstrukcji.
Więc jeżeli przekazujesz do strtolower zmienną z wartością to też nie używasz wtedy funkcji ?

Bo ona przyjmuje wtenczas zmienną, a nie czystą wartość ?
Jaki sens miałoby programowanie bez możliwości używania zmiennych w funkcjach.

Empty przyjmuje dane wejściowe, tylko pod postacią zmiennej która zawiera te dane.
I te zawarte dane są analizowane.

Troszkę chyba za dalekie wnioski wysunąłeś biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.