Cytat(pedro84 @ 10.06.2013, 00:13:18 )

Nie lubię ich czytać. Zapach papieru lubię, ale tutaj nie ma żadnego znaczenia. Czynników jest wiele, pisać wszystkich mi się nie chce.
1. Oczy. Miałem do czynienia z paroma czytnikami, każdy dla mnie
źle wyświetlał tekst.
2. Mam jakoś tak, że lepiej przyswajam tekst drukowany.
3. Księgozbiór ładniej wygląda na półkach niż dysku

AD 1 A korzystałeś z czytników Amazona? Zresztą zawsze można ustawienia (czcionka, kontrast etc.) czytnika dostosować do siebie.
AD 2 Coś w tym jest, aczkolwiek sądzę, że nie warto rezygnować z czytnika. Zamiast sterty książek, w drogę bierzesz jedynie to małe urządzenie.
AD 3 No z tym się akurat zgodzę

Cytat(mstraczkowski @ 10.06.2013, 00:39:44 )

Twoja dosyć kpiąca opinia (przynajmniej tak to odebrałem) skłoniła mnie do chwili zastanowienia się i postanowiłem odpowiedzieć na forum
Źle to odebrałeś. Chciałem właśnie skłonić Was do refleksji i przekonać się co Was powstrzymuje od korzystania z czytnika. Wcale nie jestem przeciwnikiem papieru, korzystam zarówno z książek papierowych jak i elektronicznych.

Tak się składa, że ja dużo bardziej wolę książki i owszem lubię "napawać" się zapachem papieru.
Poza tym jestem przeciwnikiem zabijania wszystkiego co możliwe elektroniką.
Możesz nawet napawać się zapachem papieru toaletowego, nic mi do tego. Z drugim zdaniem się zgodzę, choć są sytuacje kiedy elektronika się naprawdę przydaje. Zawsze możesz zabrać ze sobą całą swoją elektroniczną biblioteczkę, którą zebrałeś w jednym urządzeniu. Natomiast z książkami papierowymi już tak łatwo nie będzie.

Często spotykam się z zarzutami przeciwko książkom (szczególnie jeżeli chodzi o książki naukowe / programistyczne) - że nie zawsze są na czasie i często podają stare rozwiązania.
Tak, to prawda, bo nie można ich zaktualizować tak jak na przykład wpis na blogu.
Ale mimo tego książki warto czytać, a potem ewentualnie uzupełniać swoją wiedzę, korzystając z innych źródeł.
Trudno się nie zgodzić. Choć jeżeli mamy okazję nabyć nowszą książkę z danej dziedziny, to nie ma sensu zabierać się za jej starszy odpowiednik i później znów tracić czas na uzupełnianie wiedzy lub zmianę podejścia.

Książki, pismo, druk i papier, istnieją od bardzo dawna i moim zdaniem nie można ich odstawiać do lamusa na rzecz nowoczesnych czytników, e-booków itp.
Nikt ich nie chce odstawiać do lamusa. Czytniki to tylko alternatywa. Książki jeszcze bardzo długo pozostaną na tym świecie, nie zanosi się, żeby same ebooki zdominowały cały rynek książkowy. Żyjemy w XXI wieku, trzeba iść z duchem czasu i korzystać z nowych technologii jeżeli mamy tylko okazję.

Książkom należy się bardzo duży szacunek, niektóre przetrwały wiele lat i bardzo ciężkie czasy tylko po to by potomni (my) mogli czerpać z nich wiedzę.
Niewątpliwie tak.

Dużo przychylniej patrzyłbym na kogoś kto w pociągu lub na ławce trzyma w rękach książkę i dumnie śliniąc palce przewraca kartki.
Niż kogoś kto trzyma w rękach czytnik i leniwym machnięciem palca wędruje na kolejną stronę.
Oj tam, przesadzasz.

Mam nadzieje że nigdy (przynajmniej do kiedy żyje) nie dojdzie do zamknięcia bibliotek, wycofania książek ze szkół itd - to bardzo błędne podejście
Bardzo mało prawdopodobne.
Jeżeli jeszcze nie korzystałeś z żadnego czytnika - spróbuj, zobaczysz, że trochę zmienisz podejście.