Tyle, że TPB to dokument, a TSN to film fabularny. Nie wiem czego oczekiwałeś od dokumentu
O$iek
2.06.2013, 20:28:05
Szczerze, to najbardziej mnie bawiło jak pokazywali ~5 serwerów i mówią, to jest TPB

Liczyłem na więcej jakichś szczegółów technicznych, a tutaj skupili się głównie na sprawie/sprawach sądowych.
Mi się TPB podobał choc przyznam, że trochę przewijałem

Podobało mi się pokazanie jacy to ludzie, co nimi kierowało, jak się zachowywali. Uber geeks
BSOD na w7 to moja żona widzi średnio 3-4 razy dziennie

Coś nie tak z kartą nvidii. Niby sterowniki kilka razy wymieniane na najróżniejsze, ale i tak coś nie teges. Zawsze się sypie na nvlddmkm.sys i kupa... Próbowałem nawet podmieniać ręcznie swój z windy, który na bank działa. Ni chuchu.
Evinek
3.06.2013, 10:59:41
Mam Windowsa 8.
Fajnie komputer "piszczy" 2s przed BSOD. Wtedy ładny ekran z minką, która się śmieje.
Dobrze, że mam tablet.
sowiq
4.06.2013, 09:13:06
mBank popisał się z rana
http://i.imgur.com/I7AlzM5.jpgA opcja "Nie wylogowuj mnie" ciągle wisi pod linkiem "Masz problem z zalogowaniem?".

Wychodzi słabe testowanie spowodowane oszczędnością/lenistwem/nierealnym deadlinem.
skowron-line
4.06.2013, 09:53:07
@sowiq
- tanio
- szybko
- dobrze
wybierz 2
sowiq
4.06.2013, 11:04:04
@skowron-line, ale IMO bank nie powinien się ograniczać do dwóch

Zresztą Niebezpiecznik już o tym napisał:
http://niebezpiecznik.pl/post/mbank-pozwal...owanie-bez-ssl/
mstraczkowski
4.06.2013, 14:47:17
Nie ma reguły, czy to bank czy nie bank.
Po prostu nie da się spełnić tych trzech rzeczy na raz.
Tutaj najwidoczniej polecieli szybko i tanio

A to chyba najgorsza kombinacja
kamil4u
4.06.2013, 14:55:43
Spotkał się ktoś z Was z jakimiś karami za brak informacji o polityce ciasteczkowej? Pytam z ciekawości, bo już chyba z kilka miesięcy obowiązuje to prawo, większość osób się dostosowała, ale czy czymś grozi niedostosowanie się?
Posio
4.06.2013, 15:15:51
(Dz. U. Nr 171, poz. 1800, Art. 210 ust. 4: "Jeżeli okres działania podmiotu jest krótszy niż rok kalendarzowy, za podstawę wymiaru kary przyjmuje się kwotę 500 000 złotych, a w przypadku czynów, o których mowa w art. 209 ust. 1 pkt 22a, jeżeli podmiot nie osiągnął w poprzednim roku kalendarzowym przychodu, za podstawę wymiaru kary przyjmuje się kwotę 10 000 złotych.
A czy ktoś dostał... to chyba nie wiadomo. Mnie osobiście strasznie wkurza ta informacja na każdym portalu. I moim zdaniem przeciętnego zjadacza chleba nie mającego zielonego pojęcia co to są te ciasteczka, też to wkurza. Tym bardziej że na niektórych stronach to wygląda jak reklama....
kamil4u
4.06.2013, 15:21:44
No to teraz tylko niech się przyzna ktoś kto dostał taką karę... - 10 000zł za takie gówno? Boże...
Też jestem przeciwny, ale dyskusje o tym były już prowadzone...
Posio
4.06.2013, 15:22:34
Ale jak widać, nawet na tym idzie zrobić hajs...
http://informacjacookies.pl/Co z blogami ? Co z darmowymi serwerami + darmowe domeny ? Tysiące ludzi nie mają tego zrobione... Teraz każ zapłacić dzieciakowi 15 laetniemu za to że założył forum i korzysta z niego 30 ludzi a nie wstawił informacji o cookies...
O$iek
4.06.2013, 15:23:15
Mam 2 strony bez informacji i się nie przejmuję. Ale jak będę miał 10h wolnego czasu, to w końcu dodam...
Nikt nie każe walić tym jako popupem wszystkim po oczach. To wina właścicieli, że taka kichę zrobili.
Posio
4.06.2013, 15:39:03
@Normanos
ja wiem że to wina właścicieli, ale również wina przepisów. Dlaczego nie można walnąć w stopce np "Ta strona wykorzystuje pliki cookies" jesli kogoś to obchodzi to by to znalazł - nie to nie ^^ Ale ta dyskusja jest jzu bez sensu, przepisy są i nic tego nie zmieni.
Oczywiście, że można (patrz np. home.pl ). Jak mówiłem to wina właścicieli serwisów, że bezmyślnie robią popupy.
Cytat(normanos @ 4.06.2013, 16:41:18 )

Oczywiście, że można (patrz np. home.pl ).
W końcu ktoś, kto pomyślał, a nie robił kopiuj/wklej od jakiegoś durnia który spietrał.
Cytat(!*! @ 4.06.2013, 15:02:57 )

W końcu ktoś, kto pomyślał, a nie robił kopiuj/wklej od jakiegoś durnia który spietrał.
Mam prywatna teorię, że to wszystko wina UK ;) Tam pierwsza wersja tych przepisów była niezwykle restrykcyjna i to tam pojawiły się pierwsze pluginy do popularnych CMSów wrzucających te popupy. A potem to już efekt kuli śnieżnej... ;) Nasze przepisy nie wymagają walenia tym po oczach.
mstraczkowski
4.06.2013, 16:54:50
Polskie prawo do niedawna w dziedzinie Informatyki było mocno upośledzone.
Posio
4.06.2013, 16:59:46
Dalej jest... wg. mnie śmieszne są wszystkie restrykcje UE. Na zachodzie dzieje się źle, a i tak ich we wszystkim próbujemy naśladować (rząd)
mstraczkowski
4.06.2013, 17:09:29
Nie aż tak upośledzone jak kiedyś.
Kiedyś nie istniało pojęcie "przestępstwa internetowego" - nie traktowano tego poważnie
Nie próbowano temu zapobiec ani nie potrafiono tego ścigać bo zwyczajnie nie było odpowiednich przepisów prawnych.
Ale nie ma się czemu dziwić jak jedyne umiejętności rządzących to uruchomienie komputera
I zalogowanie się używając danych z karteczki przyklejonej do laptopa
Ewntualnie potrafią jeszcze wypisywać głupoty na FB czy Twiterze, albo jak Jerzy Urban wygłupiać się na YouTubie
Ja bym proponował, aby każdy (jak już musi dać popupa odnośnie ciasteczek) robił go z id="cokolwiekbylebystale" - co bym w przeglądarce wyłączył...
Dokładnie tak zrobiłem ostatnim razem jak klient się uparł na pasek w topie

Sam korzystam z
http://lubieciasteczka.net/
Cytat
Nie ma rozszerzenia dla opery? Amatorszczyzna ;) i ładna ironia losu...
mi na tej stronie brakuje komunikatu o używaniu cookie...
Cytat(r4xz @ 4.06.2013, 21:05:25 )

mi na tej stronie brakuje komunikatu o używaniu cookie...
Tam nie ma cookies
Pawel_W
5.06.2013, 00:47:42
dodatkowo te zewn. cookies to chyba też ustawa obejmuje, prawda?
u mnie brak na szczęście
Cytat(mstraczkowski @ 4.06.2013, 18:09:29 )

Nie aż tak upośledzone jak kiedyś.
Dalej jest niewyobrażalnie upośledzone. Jak mi koledzy po fachu mówili o tych nowych przepisach dotyczących cookies (zanim jeszcze to weszło w życie) myślałem, że po prostu sobie ze mnie żartują. Za nic nie mogłem dać wiary, że można być aż takim durniem, żeby coś takiego wymyślić. Mam wrażenie, że tost, którego zjadłem dzisiaj na śniadanie ma więcej IQ i zdrowego rozsądku niż ci, co to wymyślili.
pedro84
5.06.2013, 11:00:40
Pyro, to akurat regulacje unijne. Nasza interpretacja i tak jest sensowna w porównaniu do założeń brytyjskich (tych pierwszych).
Tzn. ? Bo nie jestem bardzo zagłębiony w temacie, ale nie przypominam sobie choćby jednej niepolskiej strony, na której byłby taki pop-up.
// EDIT
A w internecie siłą zawodu buszuję dość sporo w stosunku języków strony pl / eng - 45 / 45 (10% inne

)
ale powoli wszyscy rozumieją, że te komunikaty nie muszą być jakieś strasznie duże i dające po oczach - przykład ubuntu.com (jeszcze niedawno ten ich komunikat zajmował 4-5x więcej miejsca)
Posio
5.06.2013, 17:58:09
ma ktoś może jakieś sprawdzone alternatywy dla twitter bootstrap ?
Spawnm
5.06.2013, 18:02:19
A co jest złego w tb?
Posio
5.06.2013, 18:35:08
nic złego, wg mnie jest doskonały ale myślę, że nie warto zostawać wyłącznie przy jednym nie znając alternatyw.
Evinek
5.06.2013, 19:22:30
Moim zdaniem informacje o Cookie powinna wyświetlać przeglądarka. Tylko raz zamknąć powiadomienie (w Chrome są fajnie powiadomienia zrobione) i już mieć koniec to reinstalacji przeglądarki.
A w jakim celu wykorzystywane to gdzieś w stopce link to polityki.
Życie byłoby wtedy łatwiejsze, ale informatycy muszą jakoś zarabiać.
devbazy
5.06.2013, 21:13:58
@normanos: dzięki, też skorzystam. Ostatnio właśnie miałem zamiar rozejrzeć się za czymś innym, tak dla odmiany.
Był ktoś z Was na impact fest, na Bemowie? Jak wrażenia?
Posio
5.06.2013, 22:36:56
dzięki bardzo, może znajdę coś co mi będzie odpowiadać bardziej niż TB
Przeglądałem nadesłane CV, na rynku nie ma bezrobotnych programistów php :|
Cytat
Przeglądałem nadesłane CV
Były jakieś ciekawsze i/lub oryginalne? ;)
Specjaliści od SEO, magazynierzy/"ludzie z za lady" po studiach informatycznych (bez żadnego doświadczenia z PHP), Graficy.
Nic ciekawego i oryginalnego. Zostaje jeszcze poczekać parę dni i zacząć rekrutować z osób które postanowią przyjść.
Już myślę nad zadaniami.
// jakby ktoś z okolic Katowic jednak był zainteresowany
http://www.pracuj.pl/praca/pkp%20cargo%20s...d,20006210?sm=1
pabito
6.06.2013, 14:35:42
tak z ciekawości
jako programista w PKP CARGO ma się zniżki na podróże koleją jak zwykli kolejarze ?
rzymek01
6.06.2013, 14:42:21
dostajesz zniżkę na przejazdy pociągami towarowymi
pedro84
6.06.2013, 14:51:53
Ewentualnie zniżkę na wynajęcie składu do przewozu towarów :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.