Spawnm
5.01.2011, 17:40:41
Do czego ludzie wykorzystują tablety np. ipad ?
Bo niby takie super popularne itd. a jakoś mam problem znaleźć praktyczne ich zastosowanie.
Mephistofeles
5.01.2011, 18:00:35
Wymyśliłem kilka:
-pokazanie komuś zdjęć, bierzesz to w rękę i przeglądasz jak album, dotykowy interfejs do tego jest świetny
-internet, można przeglądać w fotelu, łóżku, oglądając telewizję..., w dowolnej pozycji, bez potrzeby używania myszki
-czytanie bardziej komfortowe jest na dobrym ebook readerze z odpowiednim ekranem, ale tu też nie jest źle
-filmy, ekran iPada jest całkiem spory, jakościowo świetny i dobrze nadaje się (tylko te proporcje...) do oglądania filmów np. w podróży
-gry sterowane akcelerometrem, z telefonu wiem, że zazwyczaj sprawiają więcej frajdy niż normalne
scanner
5.01.2011, 18:45:05
- marchewkę pokroić
- schabowego potłuc
- śnieg odgarnąć
- gips na ścianie wyrównać
batman
5.01.2011, 20:25:28
Cytat(Spawnm @ 5.01.2011, 17:40:41 )

Do czego ludzie wykorzystują tablety np. ipad ?
Bo niby takie super popularne itd. a jakoś mam problem znaleźć praktyczne ich zastosowanie.
Do porannej kupy nie zawsze jest gazeta, a smartphone nieważne jak wypasiony ma za mały ekran. Tutaj iPad sprawdza się doskonale.
Niestety nie podetrzesz się nim jak zabraknie papieru
nospor
5.01.2011, 20:27:16
@batman ale ty jestes "wulgarny".... kto mu dał moda?
batman
5.01.2011, 20:31:45
~nospor
"Nic co ludzkie..."
Jak to jest z tym jutrem, w zależności od pracodawcy może być konieczne odpracowanie tego dnia w sobotę?
batman
5.01.2011, 20:36:28
Cytat(nmts @ 5.01.2011, 20:35:15 )

Jak to jest z tym jutrem, w zależności od pracodawcy może być konieczne odpracowanie tego dnia w sobotę?
Nie. Jutro jest wolne i koniec.
To ktoś mnie próbował wkręcić.
vokiel
5.01.2011, 21:18:03
Jutro jest taką niedzielą w środku tygodnia.
Cytat
19 listopada 2010 Prezydent RP Bronisław Komorowski podpisał nowelizację Kodeksu Pracy. Święto Trzech Króli jest już oficjalnie świętem państwowym i dniem wolnym od pracy.
24 września 2010 roku Sejm zdecydował, że Święto Trzech Króli będzie kolejnym dniem wolnym od pracy. W zamian wykreślono z Kodeksu Pracy możliwość odebrania dnia wolnego za święto wypadające w sobotę
Cytat
Według wyliczeń PO, która była autorem projektu, wprowadzenie dodatkowego dnia wolnego od pracy, 6 stycznia, w okresie od roku 2011 do roku 2020 przyniesie dodatkowo dziewięć dni wolnych od pracy, a zniesienie uprawnień od "odzyskiwania" dnia wolnego za święto przypadające w sobotę w tym samym okresie, "zwróci" gospodarce osiem dni roboczych.
Zamienił stryjek...
kamil4u
6.01.2011, 14:42:34
Mam zamiar zrobić bibliotekę animacyjną w JS. I teraz mam do Was pytanie jak byście wyobrażali sobie wywoływanie takiej funkcji animacyjnej? Chcę, żeby była łatwa w użyciu,a szczególnie chodzi mi o grupowanie animacji

Wymyśliłem takie coś:
Kod
x = new animation( opcje );
x.add( element, co, na_jaką_wartość, opcje);
x.add( element, co, na_jaką_wartość, opcje);
x.run();
//albo
new animation( opcje ).add( element, co, na_jaką_wartość, opcje).add( element, co, na_jaką_wartość, opcje).run();
//np
new animaion({'time': 2000, 'group': true})
.add( document.getElementById('test1'), 'fade', 100, {time: 1000})
.add( document.getElementById('test2'), 'color', '#123')
.run();
Patrząc na inne skrypty ich wywołanie nie jest specjalnie wygodne dla użytkownika. Szczególnie jeśli chodzi o grupowanie animacji. Zastanawiam się czy moje rozwiązanie jest wystarczająco czytelne(tych opcji będzie w miarę sporo, więc kod może być często długi) Macie jakieś wskazówki dla mnie, jakie według was było najwygodniejsze wywołanie funkcji animacyjnej?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cytat
Zamienił stryjek...
Ale ludzie są zadowoleni...
Smertius
6.01.2011, 16:20:12
Możecie podać jakieś strony z dobrymi templatkami do wordpressa, coś w stylu themeforest.net
Wicepsik
6.01.2011, 23:12:50
Znikają ostrzeżenia po jakimś okresie czasu
kamil4u
6.01.2011, 23:15:06
Z tego co kiedyś pisali to musisz pw do moderatora napisać - chociaż teraz pewnie, któryś z nich to przeczyta i "-10% za dobre sprawowanie"
kwiateusz
6.01.2011, 23:26:41
nic nie znika, jedno moderator moze obniżyć poziom ostrzeżenia, tylko nie pamietam czy po miesiacu czy po 6 mozna wystąpic z taką prośbą
Jak ktoś prowadzi własną działalność to na nic mu te dni wolne

Pracujesz na siebie, nie na kogoś.
Pawel_W
7.01.2011, 17:36:48
no tak, ale jest okazja, żeby ze znajomymi gdzieś wyskoczyć
Armstrong
7.01.2011, 17:42:54
@up w tej branży to możliwe ? Powinno to trafić do Humor.
Fantazyn
7.01.2011, 19:41:22
Hej,
mam pytanie do (wy)znawców urządzeń marki Apple.
Dostałem IPada (32Gb bez 3G, wersja europejska: FRD), ale nie jest mi potrzebny i chcę go sprzedać. Niestety nie dostałem paragonu zakupu. Czy jest szansa, że gwarancja jest wewnątrz (nie chcę otwierać pudełka, żeby nikt nie zarzucił mi, że był używany)? Czy na jakiejś innej podstawie można oddać sprzęt do gwarancji?
Pozdrawiam
Mephistofeles
8.01.2011, 19:12:49
Gwarancja jest na podstawie numeru seryjnego, idziesz do serwisu i niezależnie od posiadanych dokumentów oni go przyjmują.
Nie ważne też gdzie ktoś go kupił, czy to w Polsce czy w Afganistanie przysługuje 12 miesięcy gwarancji liczonej od momentu zapisania numeru seryjnego w bazie danych apple. Czasami to jest 1-2 miesiace mniej niz czas z paragonu. To samo dotyczy Macbooków, Maców, iMaców, iPodów oraz iPhonów.
Mephistofeles
8.01.2011, 22:52:16
Mniej jest gdy kupisz od nieautoryzowanego sprzedawcy, czas z tego co wiem liczy się od zakupu u oficjalnego dystrybutora.
Armstrong
9.01.2011, 09:53:13
Pytanie do imć: SHiP (SHiP'a?) Jak ma się status książki? Czy czasem czegoś nie przeoczyłem.
Spawnm
10.01.2011, 20:29:37
Hmm wyjaśnijcie mi jak to się stało że od tak ubuntu mi się wyłączył a gdy go ponownie odpaliłem w ff miałem kartę z:
[Desktop Entry]
Name=NetBeans IDE 6.8
Comment=Integrated Development Environment
TryExec=/usr/bin/netbeans
Exec=/usr/bin/netbeans
Icon=/usr/share/netbeans/6.8/nb6.8/netbeans.png
Categories=Development;IDE;Java;
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
Jak dane o otwartym programie trafiły do ff ?
Ktoś się spotkał z czymś podobnym ?
Damonsson
10.01.2011, 20:39:15
oT tak
kilab
10.01.2011, 20:54:22
Może zwyczajnie ręka Tobie się machnęła

i przeciągnąłeś aktywator z pulpitu do FF?
bim2
10.01.2011, 22:25:59
Ale macie bajer!

Kliknąłem raportuj a tutaj pokazju się nazwa tematu "spam". Klikam generuj i już zmoderowany

BTW. Czy ktoś z was zaufałby
http://www.newsolution.com.pl/ ?

:D Dobry gość jest
strife
10.01.2011, 22:42:27
Cytat(bim2 @ 10.01.2011, 22:25:59 )

Ale macie bajer!

Kliknąłem raportuj a tutaj pokazju się nazwa tematu "spam". Klikam generuj i już zmoderowany

Magic
Cytat(bim2 @ 10.01.2011, 22:25:59 )

BTW. Czy ktoś z was zaufałby
http://www.newsolution.com.pl/ ?

:D Dobry gość jest

No jasne, że tak przecież fajna muzyczkę można odpalić
Wicepsik
10.01.2011, 22:45:12
Wyczytałem tam, że tworzą strony internetowe.. chyba się skuszę
emajl22
10.01.2011, 23:51:45
Albo jeszcze lepiej - wejdź ktoś w "newsy"

Cytat
Nie mogÄĆ poĹźaczyÄż siÄĆ z Mysql
Damonsson
11.01.2011, 00:04:30
Może to jakieś newsy z Krzaczolandii...
bim2
11.01.2011, 20:34:06
Pierwszy raz w życiu wygrałem coś w konkursie internetowym

Słuchawki SE MW600 na fejsbukowej stronie Sony Ericsson był konkursik.

Na swoim koncie nie wygrałem, brat nie wygrał a że do testów Epicknighta miałem fałszywe konto to na nim spróbowałem i o dziwo "Wygrałeś!"

Bałem się tylko na kogo wyślą, bo Lidi Kowalskiej (fałszywe konto) raczej by nie znaleźli u mnie

BTW. Jak ktoś jest zainteresowany kupnem to
http://allegro.pl/show_item.php?item=1409561993 , najtaniej na allegro
Damonsson
11.01.2011, 21:10:57
kiedyś była taka gra VSonline, chodziło o to, żeby samochodzikiem omijać opony, sterując tylko prawo lewo, za wygraną z przeciwnikiem (innym graczem) dostawało się 10% jego kasy, a za przegraną traciło się 10% swojej...pamiętam, że znałem kolesia, który mi powiedział, że to oszustwo i nie wypłacają nikomu żadnej kasy. Ten o to koleś, był dość zaawansowany w sprawach internetowych, że tak to nazwijmy, zawsze wiedział wszystko o co bym go tylko zapytał. A, że mam dość nieokiełznany charakter i jestem uparty to jednak go nie posłuchałem w tym względzie. Wysłałem SMS za 10zł by zacząć grę.
w 2dni wygrałem 200zł 2x100zł...później ludzie tworzyli boty i już nie dało się wygrać, a gra z tego powodu chyba upadła.
Do dzisiaj nie wygrałem nigdy w nic innego i jestem z siebie dumny, mimo że to było parę lat temu ;D
Cool story? ;P
Mephistofeles
11.01.2011, 23:34:35

Ja jedynie w konkursach wygrałem parę rzeczy, pendriva, kalkulator, mp3... Do gier losowych nie mam szczęścia.
bim2
11.01.2011, 23:40:06
Nie liczę konkursów w których trza się wykazać, tylko te losowe

No weźcie, pochwalić się chcę jak nigdy nic nie wygrałem

No i spam allegrowski poszedł oczywiście
Pawel_W
12.01.2011, 17:41:56
Cytat(emajl22 @ 11.01.2011, 23:52:56 )

Będą konkursy typu "najładniejszy szablon w css"
najlepiej z przekazaniem praw autorskich, to się potem opchnie
emajl22
12.01.2011, 18:18:11
no a jak
to był tylko przykład, więc akurat tego nie musiałeś komentować
czekam na opinie innych osób.
Damonsson
12.01.2011, 18:40:15
Bo fantazja, fantazja...
JoShiMa
12.01.2011, 18:57:00
Cytat(230005 @ 11.01.2011, 19:06:53 )

Analfabetyzm wtórny i tyle.
emajl22
12.01.2011, 21:15:08
Damonsson, nie fantazjuj tyle bo mi nie pomagasz. Ja tylko zadałem bardzo mądre pytanie, z prośbą o ocenę tego pomysłu przez osoby bardziej doświadczenie w internecie i nic więcej ****
thek
12.01.2011, 21:28:23
Tak patrzyłem na tę klawiaturę Apple i stwierdziłem jedno... "Wszystko tylko nie to!" Przejdziemy z tempa chars per second na seconds per char

Wystarczy popatrzyć na różnicę w pisaniu klawiaturą qwerty, a komórką z choćby nawet dobrym T9

Dla mnie to po prostu żart prima aprilisowy. Jeśli takie coś kiedyś faktycznie miało by wyjść i ludzie by to kupowali to przestane wierzyć w postęp myśli technicznej
Wicepsik
12.01.2011, 21:50:03
Gdyby twój(?) pomysł przynosił zyski to już taki serwis powstał.. Naprawdę myślisz,że osoba o średnich umiejętnościach pokusi się o doładowanie do telefonu?
bim2
13.01.2011, 00:19:13
Thek, mam nadzieje że to jest ironia. Z tego co kojarze ten filmik stworzył Scoopertino, taki hejter applowski. Zawsze jakieś żarty robią sobie z posunięć google itd.
thek
13.01.2011, 08:49:32
No przecież napisałem, że filmik uważam za żart, a nie poważne zaprezentowanie czegoś co ma wyjść. Nie wierzę, żeby ktoś był na tyle idiotą, by coś takiego próbował wdrożyć. To niefajne, nieintuicyjne i koszmarne w obsłudze.
230005
13.01.2011, 11:58:56
Teksty w stylu "I'd buy almost anything that's shiny and made by Apple", albo "Everything is just a few hundred clicks away" podbiły moje serce

.
I tak - to jest żart. Wszystko od The Onion jest żartem :]
wookieb
13.01.2011, 12:47:12
Cytat(thek @ 13.01.2011, 08:49:32 )

Nie wierzę, żeby ktoś był na tyle idiotą, by coś takiego próbował wdrożyć. To niefajne, nieintuicyjne i koszmarne w obsłudze.
To jest apple... Fanboye będą się podniecać wszystkim co wypuści Apple. Także jestem w stanie uwierzyć, że apple posunęło by się do tego stopnia mówiąc, jakie to jest cool i nowoczesne i designerskie i innowacyjne. Baa! Powstałaby masa aplikacji do czegoś takiego. Np prędkościomierz obrotów dla kółeczka Chomika. Zestaw do Djowania. Gry w ruletke. Zastąpienie standardowej gry w "butelke".
W przypadku odpadania kółeczka przy jego "intensywnym" korzystaniu dodaliby klej superGlue i po kłopocie.
A teraz rzeczywisty przykład głupoty. Dlaczego jeżeli podłączam ipoda do kompa, przegrywam muzykę (oczywiście tylko za pomocą iTunes bo standardowe skopiowanie nie jest przecież "applecool") i w momencie jak podłączam go do innego komputera to już nie mogę dograć kolejnych piosenek bo... jest synchronizacja. Żeby to ominąć itd itd musiałbym się rejestrować. Czynność która na standardowym innym odtwarzaczu (skopiowanie muzyki na odtwarzacz z komputera) jest rozbita to granicy debilizmu. Choć wnioskowałbym o jej przekroczenie.
thek
13.01.2011, 13:10:06
Wookieb... To co podajesz to rzeczy stricte rozrywkowe. Miały by sens może na iPodzie, gdzie brak klawiatury jest zrozumiały. To tylko odtwarzacz muzyki nieco rozbudowany i jemu by kółeczko stykło. Ale nie na Macu, który ma "ciut inne" przeznaczenie i tu już brak klawiatury jest zwykłą ułomnością a nie innowacją

Swoja drogą jakiś czas temu widziałem zdjęcie "rozwoju" produktów Apple. Najpierw był iPod mały. Potem większy iPhone i za nim już kilkukrotnie większy od iPhone'a iPad. Następne były: wielkości telewizora iBoard z ikonkami wiekości iPhone'a i wielkości podłogi iMat, by można było sobie potańczyć
bim2
13.01.2011, 13:14:09
Nie jestem za żadną marką, bo każda ma genialne i badziewne pomysłu na przestrzeni lat. To, że nie można zgrywać piosenek normalnie jest jednym z tych głupstw. Jednak dzięki temu Apple wymusza użycie swojego programu który sprzedaje też muzykę dzięki czemu przyciągną więcej klientów. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

A ja w pon. mam dostać towar, podobno kontener odebrał już Niemiec, w Niedziele odbiera w Polsce i jedzie prosto do Zabrza. Zobaczymy, bo albo w pon. jadę po towar albo na policję. Mam nadzieję, że jednak wszystko będzie ok bo sprawa się będzie ciągła latami pewnie :[ Ostatni raz będę się tak starał zaoszczędzić.
wookieb
13.01.2011, 13:16:01
Cytat(thek @ 13.01.2011, 13:10:06 )

Ale nie na Macu, który ma "ciut inne" przeznaczenie i tu już brak klawiatury jest zwykłą ułomnością a nie innowacją

Telefon też ma "ciut inne" przeznaczenie. Ale co z tego? To apple z jego zajebistymi argumentami.
Poza tym to, że wg Ciebie Mac ma inne przeznaczenie nie jest argumentem dla ludzi, którzy "cenią" pomysłowość, bycie "apple", pokazanie że można być "alternatywnym".
bim2
13.01.2011, 13:53:42
Znów zaczynacie flamewara. Ja macbooka kupuje nie dlatego że jest od Apple, dla mnie mógłby to robić HP nawet. Kupuje bo ma to czego chce, jest stabilny, podoba mi się i tak fajnie jest mieć Apple. Podobnie jak fajnie jest mieć fajny zegarek.
Pamiętacie jeszcze epicknighta?

Już lepiej to wygląda, jako taką forme to już ma. Parę błędów zostalo do poprawienia i muszę się zabrać za edytor świata gry. Przekopiuje post z innego forum :] Jeśli ktośby był chętny powiadomić mnie o błędach to bardzo bym prosił na PW albo email. (michal@hernas.pl)
Cytat
Witam, od paru lat powstaje projekt o nazwie EpicKnight. Kiedyś znany pod nazwą Tibia Web Edition lub Altaron Web Edition. Silnik gry jest już prawie na wykończeniu, dlatego zależy nam na przetestowaniu go porządnie. Miałbym właśnie prośbę do Was o znalazienie, sprawdzenie błędów i wpisanie mi ich w tym temacie.
Jako jedni z pierwszych dowiadujecie się o grze! Zapraszam do testowania i dzielenia się swoimi opiniami.
Adres do rejestracji:
http://epicknight.com/Epicknight-registerForm/Adres do logowania:
http://epicknight.com/Epicknight-loginForm/Adres na FB:
http://apps.facebook.com/epicknight/?ref=siteParę zrzutów ekranu:

Okno mapy

Walka

Wymiana towarów z NPC

Okno plecaka i ekwipunku

Urywek z edytora map
Nie wrzucam to jeszcze w Ocene, bo chcę dopracować all.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.