Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Spawnm
Oni muszą być jakoś podłączeni do naszych kont na yt, fb i google.

O$iek
Mój brat wymyślił sobie youtubera, który nagrywa minecrafta ~200k widzów i też zgadł. Chociaż wiem, że nie zawsze trafiają, bo jak z ww teamu chciałem, żeby mi wskazał Copa, to już mu nie wyszło. wink.gif Ale i tak podejrzewam, że % poprawnych odpowiedzi robi wrażenie.
Posio
Mi szczęka opadła jak zgadł bohatera z chyba dość mało znanego RPS'a Original War. - Gra z 2001 roku
Lukaszcholewa
Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Zgaduje niemal wszystko, co możliwe. Własnego ojca, siostrę. Masakra.
!*!
Cytat
Własnego ojca, siostrę.

To akurat jest dość banalne, zauważ, że nie ma innej opcji przy tych pytaniach dotyczących rodziny i są one krótkie.
pedro84
Cytat(O$iek @ 12.07.2013, 20:05:07 ) *
Szczerze, to baza osób musi być ogromna i sam algorytm też musi być ciekawy.

Guzik zgaduje smile.gif Słabą bazę mają wink.gif
mstraczkowski
http://en.akinator.com/
Evinek
Takie postacie miałem wybrane, że nie było szans aby wygrał ze mną. Ellie lub Joel z gry The Last of Us.
Ale te podstawowe to zgaduje np. Adam Małysz. Ale miał problem z Dziadkiem. Niby dobrze odpowiadałem, a tu wyszedł mój ojciec.
kamil4u
http://www.jsfuck.com/

http://swiatczytnikow.pl/wszystkie-ksiazki...iata-czytnikow/ - może się komuś przyda
O$iek
Właśnie odkryłem, że odkąd używam FF, to regularnie zużywam prawie 6 GB RAMu, a gdy używałem Chrome, to rzadko kiedy przekraczałem 4 GB sad.gif
Damonsson
To chyba nigdy nie używałeś Opery, to jest dopiero jazda, 6GB zjadłaby na starcie pewnie biggrin.gif
Evinek
Trzeba dodać guziki "Lubię to" lub coś w tym stylu.
Dobrze, że mi wystarcza 3GB.
wujek2009
jedno szybkie pytanie: jak nazywał się atak, który polegał na zmianę typu odbieranych danych.
  1. // link: ?page=10
  2.  
  3. echo $_GET['page']; // 10;
  4.  
  5. // link: ?page[]=10
  6.  
  7. echo $_GET['page']; // array

Chciałbym poczytać o tym a wypadła mi nazwa z głowy ;-)
nrm
url/array injection?
mic327
Moooże ktoś się orientuje w jaki sposób skonfigurować Thunderbirda, żeby synchronizował się jak Firefox Sync?
usb2.0
szukam pluginu do wordpressa, ktory uniemozliwi ogladanie post/page nie zalogowanemu uzytkownikowi, tylko najlepiej takiego ze kazdy kretyn ogarnie jak to dziala..
sowiq
@usb2.0, Przecież to jest natywnie wbudowane: http://codex.wordpress.org/Using_Password_Protection
usb2.0
no jakby sie dalo zmienic jakos to zeby nie tylko admin lub editor mogl widziec to by bylo spoko
Spawnm
Jako że chyba coś opuściłem/przegapiłem.
Cytat
Szczególnie przy tej rewolucji, która w PHP się teraz dzieje (composer).

Cóż to za cuda daje composer? Co dokładnie robi?
Jak można go ciekawie wykorzystać robiąc stronki/cmsy firmowe stawiane na hostingach, ew. małe/średnie systemy CRM?
Beniooo
A lubicie pizze?
nrm
@Spawnm: to jakiś sarkazm, którego nie łapie? wink.gif

Ja rozumiem, że można nie być fanem takiego rozwiązania ale nie da się ukryć zmian jakie ostatnio zachodzą m.in. odejście od dużych monolitycznych frameworków na rzecz core + składanych elementów composerem, podobnie jak to robią analogicznym softem w innych językach.
pedro84
@nrm - zwykłe narzędzie, czasem przydatne, czasem nie, ale nazywanie tego rewolucją? wink.gif
Spawnm
Autoloader z autoapdejtem bibliotek co może spowodować uszkodzenie projektu. To tak na szybko z neta.
Nie rozumiem w czym to jest lepsze od zwykłego autoloadera.
nrm
Nie chodzi o samo narzędzie ale to co się dzięki niemu dzieje (i dzięki zmianom w PHP, które na to pozwoliły). Przecież Composer sam z siebie nie jest technologią XXII w. wink.gif

Dochodzimy do momentu, w którym w niezwykle prosty sposób (zdecydowanie wcześniej tak łatwo nie było) budujemy aplikację z różnych klocków, z różnych bajek, a sama ich instalacja a przede wszystkim włączenie w projekt jest bajecznie proste.

Jeszcze parę lat temu kluczem był jak najbardziej rozbudowany framework, "wszystkomający", oczywiście monolityczna budowla nie do wykorzystania w części w innych projektach czy też frameworkach.

A teraz? Teraz kluczowe komponenty core Laravela są żywcem ciągnięte z Symfony2, wiele innych pojedynczych (niezależnych) pakietów jest włączane do systemu frameworków jak np. MONOLOG ( https://github.com/Seldaek/monolog - sf2, l4, silex, ppi, cake, slim (exclamation.gif!)), lub jako dodatki jak np. SENTRY ( https://github.com/cartalyst/sentry - L4, Fuel, CI) itp. Nie pasuje coś w FW? Wymieniasz na coś innego - w trybie tu i teraz (a nie, że musze sam sobie napisać).

Potrzebujesz coś minimalistycznego? Ok, bierzesz jakiegoś Silexa, SZYBCIOREM składasz z komponentów, których potrzebujesz. A jako, że znasz je z innych aplikacji więc odpada problem z przebrnięciem nauki. itp. itd.

Robię w PHP od czasów PHP3 i tak, uważam, że to jest rewolucja, composer wraz ze zmianami, które ostatnio zaszły (m.in. przestrzenie nazw) powodują, że robota w PHP zaczyna przypominać cywilizowaną pracę jak w innych językach wink.gif Rozumiem, że macie inne zdanie, szanuję, mimo wszystko ja mam inne. Na szczęście nie jestem odosobniony w tej opinii bo inaczej musiałbym stwierdzić, że mi padło na mózg wink.gif

A na koniec: https://speakerdeck.com/dcousineau/the-composer-revolution

ps. ale spoko, nie przejmujcie się wink.gif Kiedy ja słuchałem prezentacji o composerze w zeszłym roku na PHPconie to tez powiedziałem: phi, komposer sromposer, bo ja nie mam co robić tylko se pakiety instalować biggrin.gif hehe niepodejrzewałem jak to wszystko zacznie się zmieniać

ps2. oczywiście mam na myśli całość zmian bo composer to tylko składowa, podobnie jak php 5.3+ czy PSR0. Odpowiednia rzecz w odpowiednim czasie.
Spawnm
Cytat
Kiedy ja słuchałem prezentacji o composerze w zeszłym roku na PHPconie to tez powiedziałem: phi, komposer sromposer, bo ja nie mam co robić tylko se pakiety instalować biggrin.gif hehe niepodejrzewałem jak to wszystko zacznie się zmieniać

A no coś było o nim ;p Całkowicie to olałem, zwłaszcza że został wtedy mocno skrytykowany jako zbędny gniot.
I nadal nie wiem gdzie jest rewolucja. Od kiedy istnieje namespace i autoloadery można było tak programować.
Ty widzisz rewolucje w samej idei i architektonice nowych projektów a nie compozerze i tym że jak zrobisz jakiś pliczek .json to ci się wczytają biblioteki i samo się zaktualizuje (psując projekt).
nrm
Tak. Jak napisałem jest to dla mnie całość. Istnienie wszystkich tych elementów powoduje, że zaczyna mieć to ręce i nogi.

Dlatego też sporo osób wtedy zignorowało tamtą prezentację - nie widzieli żadnej korzyści dla siebie, a jedynie gadke o tym jak można sobie zarządzać pakietami, których... ONI NIE MIELI! wink.gif Bo nie chodzi o to aby opisać technicznie narzędzie, chodzi o to aby pokazać jakie ono ma wymierne korzyści dla ciebie.
Dzisiaj to już wygląda zupełnie inaczej.

Kiedy niedawno pewnemu progsowi w Ruby on Rails (tfu!) pokazywałem jak wygląda teraz zabawa Laravelem, jak composerem zbieram kilka fajnych komponentów z githuba, łącze, używam i... gotowe to wywalił oczy - co jest trudne bo przecież RoRowiec NIGDY sie nie przyzna do tego wink.gif To wy macie... GEMy? To tak robisz klik, klik i już? ohmy.gif No tak, jak się ewakuowało z PHP za czasów "spaghetti code" i CodeIgnitera to teraz jest zdziwko wink.gif
!*!
@Spawnm - a jak ma Ci to niby zepsuć aplikacje, skoro tworzy to swego rodzaju repo? Przynajmniej tak zrozumiałem z przykładów, to jest genialne...
Spawnm
@!*! - composer robi autoupdate jakiejś biblioteki i nagle się okazuje cze coś nie jest już kompatybilne wink.gif
thek
To nie do końca tak !*! ... Composer sprawdza biblioteki i zależności między nimi, ale ma tendencje do "zgłupienia". Zrobisz mu composer.phar update i... projekt pada bo composer zwalił coś w zależnościach lub zaszła zmiana w pakiecie update'owanym, która nagle kładzie stabilność całości. Trzeba mocno uważać co definiujesz jako źródło, w jakiej wersji (stabilna, dev), etc. Composer pomaga, ale trzeba z nim uważać, jak z każdym innym narzędziem. I tak... Znam to z autopsji, a nie z netu. Padł mi kiedyś projekt mimo stabilnych pakietów wszystkich. Composer spaprał coś w zależnościach i część "pogubił".
nrm
Przede wszystkim NIE musisz zezwalać na żadne updatey lub ograniczyć je do konkretnej wersji (a nawet commita!).

Tu jest całkiem fajne wprowadzenie na przykładach: http://www.slideshare.net/rdohms/composer-...es-on-the-score

ps. tendencje do "zgłupienia" ma nawet yum/apt-get a jednak bez tych narzędzi nie ma życia wink.gif
thek
@nrm: dlatego napisałem że trzeba uważać z tym co ustawiasz jako źródło, w jakiej wersji, i tak dalej. Bo to jak composera używać to wiem smile.gif
m44
Cytat(Spawnm @ 23.07.2013, 22:31:04 ) *
@!*! - composer robi autoupdate jakiejś biblioteki i nagle się okazuje cze coś nie jest już kompatybilne wink.gif

Przecież to zadaniem programisty jest taka konfiguracja Composera, żeby wszystkie zależności były ze sobą zgodne.
Trzeba przywiązywać dużą wagę do tego czy pobieramy wersje stabilną, dev, konkretną otagowaną czy nawet pojedyńczy commit.
Osobiście wolę ustawić w środowisku testowym odpowiednią konfigurację niż bawić się w ręczne kopiuj - wklej.
fate
Przepraszam za akt desperacji ale może ktoś mi pomoże:(
Temat: jquery adress
Moze znacie jakies lajtowe rozwizanie do dynamicznej zmiany tytułu strony ktore mi to naprawi zapominajac o SEO niech bedzie w JS
thek
@m44: Masz wpływ jedynie na zależności o których wiesz sam smile.gif Jeśli Twoja biblioteka ma dodatkowe zależności, Composer także je "rozwija" i może się nagle okazać, że wejdą w konflikt między sobą. Jedna z bibliotek wymagać może określonej do działania, ale kolejna wymagać tej samej w innej wersji. W tym momencie może nastąpić konflikt, gdyż jedna z nich nie będzie działać prawidłowo z warunkami wyznaczonymi przez drugą. Ale jeśli my nie znamy ograniczeń owej wspólnej zależności to nijak nie wychwycimy tego i tym samym nie będziemy mieć o tym pojęcia do momentu gdy już nie będzie za późno, bo Composer tego też nie wychwyci tylko będzie próbować wrzucić albo najnowszą dostępną, albo tę wyższą z obu.
O$iek
Przez jakiegoś debila mam od rana "przyjemność" słuchania radia Eska.
Posio
Hhehehe, i tak masz lajt. Ja mieszkam w regionie gdzie pełno sadów i od 5 do 20 słucham RMF MAXX już od miesiąca ...
memory
a czego teraz kuce słuchają ? smile.gif
Spawnm
Cytat(memory @ 26.07.2013, 19:04:08 ) *
a czego teraz kuce słuchają ? smile.gif

Może tego: http://www.joemonster.org/filmy/54399/Ballada_o_cyckach biggrin.gif
mic327
Jak widać plac w WORDzie się marnuje arrowheadsmiley.png
http://www.word-skierniewice.pl/aktualnosci.html
O$iek
W Łodzi też można za jakąś opłatą poćwiczyć na WORDowskim placu manewrowym - znajomy jeździł.
nrm
Makabra dzisiaj była, taka hica, wróciłem z roweru cały mokry.
Jutro do roboty, będzie się strasznie PeHaPowało w takiej temperaturze :/

Spawnm
Upały i deszcz... Ogłaszam tydzień pomiotów krwi, populacja komarów wzrośnie dwukrotnie
!*!

Towarzysze! Porędzcie!
Posio
Może nie w temacie, ale nie będę zakładał nowego tematu. Nie do końca mogę zrozumieć na jakiej zasadzie działa streaming z kamerki. (portale jak fotka.tv, czy wszystkie czatruletki). Może mi ktoś to wytłumaczyć w miarę łopatologicznie albo nakierować na jakiś dobry artykuł ? Niestety ja na nic nie mogę trafić ;/
buliq
WEBRTC
Spawnm
Jak sobie radzicie z osłabieniem wydajności spowodowanym obecnymi temperaturami?

I ze snem.
nrm
Nie radzimy sobie.
batman
Cytat
Jak sobie radzicie z osłabieniem wydajności spowodowanym obecnymi temperaturami?
Zimne niesłodzone napoje (głównie woda wspomagana sokami owocowymi i warzywnymi), lekkostrawne jedzenie spożywane często w małych ilościach oraz sport.

Cytat
I ze snem.
Wystarczy dobrze zaplanować dzień smile.gif
Daiquiri
Spawn chyba miał na myśli, że ciężko się śpi przy 32C w pokoju ;-). U mnie chwilowo leje, więc mogę odetchnąć.

Pomysł na upał w pomieszczeniu bez klimatyzacji? Zasłonięte rolety, wentylator i coś zimnego do picia. Dodatkowo, o ile to możliwe, przesunięcie pracy na baaardzo wczesny poranek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.