Cytat(bim2 @ 17.10.2013, 17:56:41 )

Buliq, to nie jest argument dla ciebie. Ja nie mam zamiaru "stawiać" kompa.
Zakładam ze programujesz. Zdarzyło ci się że raz postawiona aplikacja działała bezobslugowo rok? Nie ma opcji, ze w takim komputerze nigdy nic nie trzeba będzie zrobić. Za rok się okaże że potrzebne są najnowsze sterowniki, że aby zagrać w jakąś tam gre muszę pobrać jakąś dodatkową pierdołe. Z czasów kiedy grałem tylko na PC było tragicznie z tym. Zresztą teraz jak czytam o bzdurnych DRMach itd. to nadal nie mam zamiaru wracać. Konsole poprostu działają.
Nie neguje pc, kto chce niech gra na nich. Tylko dlaczego tyle osób ma ból dupy, że na początku się ukazują gry na konsole? Dziwi was to widząc sprzedaż gier konsolowych? Jedynie Steam troche ratuje rynek PC, ale nadal nie mam siły zajmować się konfiguracją sprzętu, systemu czy czegokolwiek. Chce czegoś co poprostu działa. Tak jak iPhone, tak jak macos czy jak stara nokia. Moi rodzice nie poradziliby sobie żeby kuzynowi włączyć grę na PC, nie mają pojęcia co i jak, zwłaszcza jak GTA kazało się do czegoś logować. A konsole potrafią uruchomić... Nie ograniczaj swojego myślenia do osób które znają się na komputerach.
Aplikacja postawiona raz, nie posiadająca błędów nie wymaga obsługi kodu, po to się ją pisze ... Co innego rozbudowa, zmiana rozwiązań.
Dlatego też podoba mi się Mac, bo jest konkretny target, konkretne rozwiązania które są w pełni obsługiwane.
W linuxie często brakuje sterowników, ale dla Windy to producent sprzętu stara się zbudować sterownik. TO w jego interesie jest aby sprzęt działał, inaczej nie będzie kupiony...
OK, rozumiem, stawiam konsolę i jest, zadziałają wszystkie gry targetowane na tą konsolę. Za x lat wychodzi nowa konsola i nowe gry, które nie pójdą na starszych konsolach, a starsze gry nie pójdą (w większości) na nowszych.
Gra kupiona x lat temu na PC, pójdzie i dziś na najnowszych sprzętach, gra kupiona dzisiaj pójdzie na niskich czy też średnich detalach na starszych sprzętach.
Co prawda, zgodność wsteczna niesie ze sobą problemy, ale jest wygodniejsza niż trzymanie 3 konsol?
Poza tym, na konsole również są aktualizacje oprogramowania.
@!*! też tak myślę, że Ubuntu zaczyna górować. Pewnie dlatego że "mają wszystko" czego potrzeba dla podstawowego usera.