Cytat(sztosz @ 25.03.2007, 23:33:54 )

....bI albo źle zrozumiałem, albo zupełnie nie rozumiem w czym film Jacksona bije na głowę prozę Tolkiena?

A czy ja gdzieś napisałem, że film jest lepszy od książki
Cytat
Das Boot, film świetny, serial jeszcze lepszy, ale czy lepsze od książki... nie wiem w czym niby są lepsze?
A czytałeś książkę

Ja mało co nie zanudziłem się na śmierć czytając ją ... gorzej czytało mi się chyba "Anne Kareninę" i "Lord Jim"
Cytat
Lotu nie czytałem, ale film mi się bardzo podobał.
Może jak przeczytasz książkę zmienisz zdanie ... ja się cieszę, że najpierw przeczytałem.
Cytat
I zastanawia mnie czemu piszesz, że jak kręcono trylogię to od razu było wiadomo, że film nie odda idealnego nastroju książek i że to nic złego. Domyślam się że wszelki przekłamania i udziwniana fabuła też ci nie przeszkadzają.
Napisałem tak bo przecież było wiadomo, że reżyser, w filmie i tak już długim, nie jest w stanie zawrzeć całego pięka książki. Wiele akcji z książki nie było pokazanych, wiele skróconych ale nie odbiło się to na filmie. Może rzeczywiście nie można nazwać tego dziełem, ale na pewno
nie można powiedzieć, że po obejrzeniu filmu nie ma się ochoty na czytanie książki.
Cytat
Ale jeżeli coś podobnego dzieje się w Solaris (spekuluję, jak wspomniałem, nie pamiętam książki), to już jest to totalny gniot.
Totalne nieporozumienie. Z Solarisa w filmie zrobili nudne flaki z olejem, nie wiadomo co się skąd bierze oglądanie filmu się dłuży. Tu też się cieszę, że najpierw przeczytałem książkę a za film zabrałem się dużo później.