Damonsson
28.03.2013, 13:40:48
Że niby jestem gorszy bo mam pocztę na gmail? Czy źle zrozumiałem temat...
pedro84
28.03.2013, 13:45:49
Cytat(Damonsson @ 28.03.2013, 13:40:48 )

Geez, zaraz rzucam Google Apps w cholerę w takim razie
Cytat(Damonsson @ 28.03.2013, 13:40:48 )

A jak to o Tobie świadczy? Wykonujesz skomplikowane aplikacje internetowe, a nie stać Cię na własną domenę?

Traktujesz poważnie ludzi którzy proszą o kontakt na "fulseriws/misiek33/maxprophpnet@poczta.onet/o2/gmail.com" itp?
usb2.0
28.03.2013, 14:08:03
moj hit emailowy od jednego goscia daaawno temu:
zwieracz(cyferki)@vp.pl
sowiq
28.03.2013, 14:38:49
Cytat(!*! @ 28.03.2013, 13:52:39 )

A jak to o Tobie świadczy? Wykonujesz skomplikowane aplikacje internetowe, a nie stać Cię na własną domenę? ;)
Ja wykonuję skomplikowane (chyba) aplikacje internetowe, stać mnie na bardzo dużo własnych domen, ale używam praktycznie tylko GMail, bo jest dla mnie najwygodniejszy. Czy przez to jestem gorszy? To tak samo jakbyś oceniał ludzi po wyglądzie bez sprawdzenia co mają do powiedzenia...
Cytat(sowiq @ 28.03.2013, 14:38:49 )

Ja wykonuję skomplikowane (chyba) aplikacje internetowe, stać mnie na bardzo dużo własnych domen, ale używam praktycznie tylko GMail, bo jest dla mnie najwygodniejszy. Czy przez to jestem gorszy? To tak samo jakbyś oceniał ludzi po wyglądzie bez sprawdzenia co mają do powiedzenia...
Jasne że nie jesteś gorszy. Kwestia tego co i jak sobą/siebie reprezentujesz. Gmail można mieć pod własną domeną, więc w czym problem?
Jak dajesz komuś wizytówkę, to jest nim kawałek ubrudzonego papieru toaletowego? I czy taka wizytówka kogoś zachwyci? Tak samo jest z adresem kontaktowym.
sowiq
28.03.2013, 14:59:51
Cytat(!*! @ 28.03.2013, 14:49:41 )

Tak samo jest z adresem kontaktowym.
Abstrahując od adresu e-mail, rozumiem, że jak mieszkam na ulicy Gnojnej w miejscowości Cyców, to też lepiej zmienić adres?
PS. Hotmail może być, czy też nie bardzo?
Cytat(sowiq @ 28.03.2013, 14:59:51 )

Abstrahując od adresu e-mail, rozumiem, że jak mieszkam na ulicy Gnojnej w miejscowości Cyców, to też lepiej zmienić adres?
PS. Hotmail może być, czy też nie bardzo?

E gadasz, dobre nazwy, szczególnie Cyców... Kiedyś znałem Anię która mieszkała na Zielonym Wzgórzu

A co do adresów email jeszcze... Szał i furorę robią takie osoby które piszą, że posiadają własną działalność, choć w dużej mierze piszą że mają FIRMĘ

"Mam Firmę przez duże F, ale email na o2!".
StrefaPi
28.03.2013, 15:11:24
Cytat(!*! @ 28.03.2013, 14:49:41 )

Gmail można mieć pod własną domeną, więc w czym problem?
od początku Grudnia 2012 już są tylko dostępne wersje po 4 euro za miesiąc
http://support.google.com/a/bin/answer.py?...;answer=2855120więc ja już wcale tak źle nie patrze na gmaile, szczególnie jak ktoś ma imię nazwisko ;)
Daiquiri
28.03.2013, 17:13:09
Cytat(!*! @ 28.03.2013, 13:52:39 )

A jak to o Tobie świadczy? Wykonujesz skomplikowane aplikacje internetowe, a nie stać Cię na własną domenę? ;) Traktujesz poważnie ludzi którzy proszą o kontakt na "fulseriws/misiek33/maxprophpnet@poczta.onet/o2/gmail.com" itp?
Szczerze powiedziawszy nie widzę związku

. Zgadzam się co do nazwy użytkownika (moim osobistym faworytem jest pogromcaCi[...]k@cośTypuO2.pl). Niemniej jednak czy komuś ujmuje posiadanie skrzynki z na gmailu? Czy nie popadasz trochę w skrajność?
Swoją drogą "skomplikowane" aplikacje internetowe to pojęcie względne

.
usb2.0
28.03.2013, 17:32:48
http://www.highcharts.com/demo/line-ajax vs
http://www.highcharts.com/stock/demo/czy mozna te dwa wykresy polaczyc w calosc? dopiero zaczalem z nimi przygode a pytam bo cos takiego bede musial zrobic niedlugo
mam na mysli wlaczanie i wylaczanie pojedynczych linii na wykresie, przewijanie czasu, tooltipy etc
Cytat(Daiquiri @ 28.03.2013, 17:13:09 )

Szczerze powiedziawszy nie widzę związku

. Zgadzam się co do nazwy użytkownika (moim osobistym faworytem jest pogromcaCi[...]k@cośTypuO2.pl). Niemniej jednak czy komuś ujmuje posiadanie skrzynki z na gmailu? Czy nie popadasz trochę w skrajność?
Chodzi o zwykłe podejście do przyszłego pracodawcy. Kilka minut temu otrzymałem wiadomości "jesteśmy liderem w regionie, nasza agencja interaktywna ble ble ble"... Określenie lider regionu/branży też jest genialne... Same wiadomości są do siebie zbliżone, jednak jedna podaje link do strony "firmy" na darmowym hostingu, na którym nie działa kilka podstron...
Określenia lider, agencja interaktywna i darmowy hosting raczej tu nie pasują.
I czy coś takiego, nie mówi już na starcie o przyszłym zleceniobiorcy? Aż nad to.
Daiquiri
28.03.2013, 17:50:42
!*!, ale Ty odnosisz się do firm, czy pojedynczych "koderów/ programistów."? Jeżeli zgłasza się do Ciebie programista z e-mailem typu imię.naziwsko@gmail.com to brakuje mu szacunku do potencjalnego pracodawcy?
Jasne, strony na darmowych hostingach z reklamami czy maile typu DrBarbecue@darmoweSkrzyneczki34.pl od liderów regionu są niepoważne ;-). Aczkolwiek programista / freelancer z adresem gmailowym nie wydaje się być czymś nie do przyjęcia.
Daiquiri - widzisz, czasami trudno ich odróżnić, bo niby piszą z imię.naziwsko@gmail.com , podają się za wolnych strzelców, ale piszą w liczbie mnogiej, czasami o firmie bez regonu. (człowiek orkiestra?).
Sam email "imię.naziwsko@gmail.com" nikogo nie skreśla o ile reszta trzyma się kupy, jednak brak wypracowanej własnej marki (czegoś co by wyróżniało), czasami zastanawia, tym bardziej że niektórzy pracują tak przez lata. A jeśli jest wybór między imię.naziwsko@gmail.com, a biuro@marka.com nawet, gdy jakość pracy jest sprawdzona i na tym samym równym poziomie, mimo wszytko wygrywa, opcja druga.
Daiquiri
28.03.2013, 18:49:51
OK, po prostu Twoje kategoryczne stwierdzenie jakoby e-maile od osób w domenie gmail, były niepoważne - wydawało mi się mocno przesadzone. Aczkolwiek, Ty zatrudniasz - Ty decydujesz ;-).
pamil
28.03.2013, 19:01:24
Jakoś dla mnie większe znaczenie od domeny na której ktoś ma maila ma sposób pisania i używanie poprawnej polszczyzny. Ale to ja może jestem jakiś dziwny
sowiq
28.03.2013, 19:13:33
Cytat(pamil @ 28.03.2013, 19:01:24 )

Jakoś dla mnie większe znaczenie od domeny na której ktoś ma maila ma sposób pisania i używanie poprawnej polszczyzny. Ale to ja może jestem jakiś dziwny

O to, to! Jak dla mnie ma to dużo większy związek ze
"zwykłym podejście do przyszłego pracodawcy" niż używany adres e-mail. O braku szacunku do odbiorcy można mówić jakby adres był typu pocałuj.mnie.w.pupcie@gmail.com
Ale jak już ktoś wcześniej wspomniał, jest też duża różnica pomiędzy freelancerem a "wiodącą w regionie agencją interaktywną" z adresem praca_dla_programisty@interia.pl
kamil4u
28.03.2013, 23:14:11
Cytat
Czy Ci ludzie są na serio tacy naiwni, że ktoś kto szuka osoby znającej się na rzeczy, odpisze na taki email?
Ludzie, ogarnijcie się i zadbajcie o swój (nawet internetowy) wizerunek.
Zapewne odezwie się do Ciebie wolny strzelec. Sam jestem studentem i zdarza mi się wykonywać zlecenia jako freelancer(, choć najczęściej ludzie sami mnie wyszukują ) i nie wyobrażam sobie, ze ktoś odrzuciłby moją ofertę z powodu mail-a.
Myślę, że to Ty jesteś naiwny jeśli sądzisz, że odezwie się do Ciebie firma licząca się na rynku. Domyślam się, że nie zlecasz projektów typu allegro.pl, a raczej pocięcie strony HTML + CSS. Ew. proste skrypty JS/PHP. Jeżeli zgłasza się do Ciebie osoba prywatna to nie wiedzę absolutnie nic złego w tym, że ma adres na znanych serwisach( oczywiście mówię o [normalna_nazwa]@serwer.pl , a nie dupacycki@serwer.pl

)
Oczywiście jak się mylę i zlecasz naprawdę duże/poważne projekty to przepraszam. Wtedy masz 100% rację, bo nie wyobrażam sobie, że ktoś zgłasza się do takiego projektu i wysłał CV, w którym jest programistą HTML/CSS, ale kiedyś coś zrobił w PHP.
Więc jakiej wielkości projekty zlecasz?
Ruda Grażyna
29.03.2013, 09:30:39
Czy jest obecnie na rynku magazyn dla programistów aplikacji internetowych PHP, który może ktoś z Was polecić ?
(forma papierowa bądź elektroniczna, nie koniecznie w języku polskim).
Może macie jakieś tytuły, które warto zaprenumerować, ale dotyczące głównie PHP.
g2g3
29.03.2013, 09:36:10
Adi32
29.03.2013, 10:04:00
Od zawsze rozsyłam CV z '{imie}{nazwisko}@wp.pl' i nie miałem jeszcze przypadku aby mi nie odpowiedziano.
Z drugiej strony nie wysłałbym CV do organizacji która ma poczte na wp czy innym gmailu...
Cytat(kamil4u @ 28.03.2013, 23:14:11 )

Myślę, że to Ty jesteś naiwny jeśli sądzisz, że odezwie się do Ciebie firma licząca się na rynku. Domyślam się, że nie zlecasz projektów typu allegro.pl, a raczej pocięcie strony HTML + CSS. Ew. proste skrypty JS/PHP. Jeżeli zgłasza się do Ciebie osoba prywatna to nie wiedzę absolutnie nic złego w tym, że ma adres na znanych serwisach( oczywiście mówię o [normalna_nazwa]@serwer.pl , a nie dupacycki@serwer.pl

)
Oczywiście jak się mylę i zlecasz naprawdę duże/poważne projekty to przepraszam. Wtedy masz 100% rację, bo nie wyobrażam sobie, że ktoś zgłasza się do takiego projektu i wysłał CV, w którym jest programistą HTML/CSS, ale kiedyś coś zrobił w PHP.
Więc jakiej wielkości projekty zlecasz?
A jaka jest miarka wielkości projektu? Na pocięcie stron i proste skrypty PHP jak to nazwałeś, zwyczajnie nie bawiłbym się w ogłoszenia.
Odwróćmy też sytuację, jesteś wolnym strzelcem, lub masz działalność, przeglądasz serwisy z ogłoszeniami i wysyłasz oferty. Z moich obserwacji wynika, że jest większy odzew na oferty, o których autor pomyślał jak się zaprezentować, a nie tylko, jak ją przedstawić, aby było.
Po prostu jestem zdania, że po kilku latach działania w branży, trzeba mieć coś więcej niż darmową skrzynkę, z darmowym hostingiem i linkami do serwisów społecznościowych z pracami (o ile chodzi o grafika), nawet gdy jest się bardzo dobrym.
Pawel_W
29.03.2013, 11:19:14
no i dowaliło więcej śniegu
Daiquiri
29.03.2013, 11:25:10
Cytat(Pawel_W @ 29.03.2013, 11:19:14 )

no i dowaliło więcej śniegu

Nic tylko zajączka ze śniegu ulepić.
Spawnm
29.03.2013, 11:28:47
Mam nadzieję że chociaż w wakacje będą upały 28-32 stopnie...
Ostatnia szansa aby jeszcze spróbować pozbyć się odrobiny sadełka
Ruda Grażyna
29.03.2013, 11:52:23
Wielkanoc ma być chłodniejsza niż Boże Narodzenie ... anomalia : (
devbazy
29.03.2013, 12:08:02
Cytat(Spawnm @ 29.03.2013, 11:28:47 )

Ostatnia szansa aby jeszcze spróbować pozbyć się odrobiny sadełka

W lecie będzie większa szansa - rowerek i bieganie na świeżym powietrzu, wieczorkiem brzuszki i six pack murowany =]
Spawnm
29.03.2013, 12:43:49
Mówisz tak bo jest jeszcze zima(wiosna).
Wieczorem to będzie grill z browarkiem, czy będzie to six pack tyskiego to jeszcze nie wiem ;D
Ale rzeczywiście, jest nadzieja w rowerku.
kamil4u
29.03.2013, 13:12:49
Cytat
A jaka jest miarka wielkości projektu?
Najlepiej podać przykład
Kod
Po prostu jestem zdania, że po kilku latach działania w branży, trzeba mieć coś więcej niż darmową skrzynkę, z darmowym hostingiem i linkami do serwisów społecznościowych z pracami (o ile chodzi o grafika), nawet gdy jest się bardzo dobrym.
Jestem tego samego zdania, ale tylko jeśli jest to dla kogoś główne źródło dochodów. Jeżeli sobie dorabia - dodatkowa pensja / lepsze życie studenckie to nie uważam, że powinien mieć coś więcej prócz wiedzy. A, że z tego co widzę raczej znasz się na rzeczy, więc po dość krótkim czasie, myślę, że wiesz kto na jakim jest poziomie.
Cytat
A jaka jest miarka wielkości projektu? Na pocięcie stron i proste skrypty PHP jak to nazwałeś, zwyczajnie nie bawiłbym się w ogłoszenia.
No to chyba jednak zlecasz coś większego, niż taka prosta strona

Dużo ludzi nie ma czasu na pocięcie strony i zleca takie proste rzeczy. Samemu zajmując się wdrażaniem funkcjonalności strony.
Kończąc temat. Wesołych Świąt
devbazy
29.03.2013, 19:13:18
Cytat(Spawnm @ 29.03.2013, 12:43:49 )

czy będzie to six pack tyskiego to jeszcze nie wiem ;D
No to już w zależności od upodobań. A tak w ogóle, to ja tam z brzuchem nie mam problemów =D
Evinek
29.03.2013, 19:32:31
Większość ma problemy z brzuchem, jak ja, ale mój problem chyba jest trochę inny. Jestem zbyt chudy. ;p
Malutko jem. 62kg ważę (około, co chwile się zmienia) na 186cm wzrostu(nie wiem dokładnie). A w wakacje to oczywiście rowerek prawie codziennie pewnie z 20km lub więcej robię i wyjścia na miasto również 20km. A w zimę oczywiście się lenię. ;p
Przydał by się jedynie 6 pack. Nie chodzi oczywiście o piwo bo nie piję. ;p
devbazy
29.03.2013, 19:43:35
@Evinek: jedz 4-6 zbilansowanych posiłków w ciągu dnia i problem po jakimś czasie zniknie. Spalasz więcej kalorii niż pochłaniasz, dlatego masz taki, a nie inny problem. Wiem, że ciężko jest dopilnować odpowiedniej ilości posiłków (już nie mówiąc o wyliczonych kaloriach) w ciągu dnia, bo sam mam z tym problem, jednak staram się nad tym pracować.
Posio
29.03.2013, 21:20:35
Evinek.
62 kg przy takim wzroście ? o_O? Ja mam 189-190 wzrostu (dokładnie nie potrafię się sam zmierzyć), ważę 81 KG i jestem chudzielcem ....
Spawnm
29.03.2013, 21:31:08
To ja mam ~195cm, waga 92kg i próbuję schudnąć tak do 85kg. I z tego co pamiętam to przy wadze 80-82kg też wyglądałem jak anorektyk. Dopiero kolejne 3-4kg znacząco zaczęły wpływać na mój wygląd. Przy 86-87kg pojawiła się pierwsza myśl czy by się nie pozbyć z 2kg.
czepec
29.03.2013, 22:10:57
82kg przy 195 cm wzrostu? Skad wy bierzecie te normy wagowe? Jak facet prawie 2m wzrostu to normalne dla niego jest to ze waży około 90-95kg. Liczy się nie tyle sama waga co w czym ta waga się znajduje. jezeli w tłuszczyku to trzeba zacząć ćwiczyć, jeżeli w mięsniach to wszystko jest jak należy.
pedro84
29.03.2013, 22:31:21
180cm - 98kg wagi. Tłuszczu widocznego brak, za to spodnie tylko na zamówienie
mic327
29.03.2013, 23:15:04
Jako, że ostatnio mam zbyt dużo wolnego czasu poczytałem sobie trochę o więzieniach CIA w Polsce.
Np. tutaj
http://www.state.gov/documents/organization/124115.pdfpo wstępnym przejrzeniu widać jakieś duże zainteresowanie

USA opinią medialną w Polsce . Powołują się np. na takie z gazet jak Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita, Przekrój. Również na osoby Kwaśniewskiego, Marcinkiewicza, Kaczyńskiego. Nawet dokument był chyba utajniony. Co o tym sądzicie? Nie wczytywałem się dokładnie ale wygląda na pierwszy rzut oka ciekawie.
Cytat(kamil4u @ 29.03.2013, 13:12:49 )

Najlepiej podać przykład
Głownie chodziło o wszystko co związane z przetwarzaniem, kompresją i edycją video/dźwięku, streaming lub p2p dla xmpp.
A zmieniając temat... Swego czasu była propozycja wprowadzenia do html5 atrybutu, który miał za zadanie wyróżnić z pośród tagu <article> ten właściwy, aby ułatwić indeksowanie przez wyszukiwarki, jak on się nazywał i czy został wprowadzony do html5 na stałe?
Pawel_W
30.03.2013, 10:54:08
<article role="article">
, ew.
<article role="main">
o to Ci chodzi?
Tak, nie mogłem sobie tego przypomnieć

Przed chwilą ktoś wrzucił na sprzedaż "wygasłą licencję IPB", na co komu taka licencja? Z tego są jakieś dodatkowe profity, za staż?
mic327
30.03.2013, 14:16:26
Ciekawa infografika
http://images.sixrevisions.com/2010/11/24-...design_says.jpg Naprawdę tak lubicie niebieski kolor?

Ja osobiście preferuje raczej pomarańczowy.
Facebook chyba już o tym wie. Może to po części zapewniło mu sukces.
Evinek
30.03.2013, 17:23:48
Ja wolę niebieski. Ogólnie to mój ulubiony kolor.
Pomarańczowy również jest fajny. Ale kolor zależny jest od obiektu.
thek
30.03.2013, 17:53:04
Ja preferuję nieco jaśniejsze szarości na czerni
Bateria
31.03.2013, 14:28:07
Czy tylko ja czekam na jutrzejszą premierę trzeciego sezonu Game of Thrones i finał The Walking Dead ?
wujek2009
31.03.2013, 18:37:13
W jaki sposób najlepiej odświeżać takie czaty jak na gmailu/facebooku? Indywidualnie - dwa okienka = dwa odświeżenia czy może jedno odświeżenie i pobieram nowe wiadomości dla wszystkich aktywnych okienek?
O$iek
31.03.2013, 18:37:33
Chyba tak. Ja za to czekam na wypłatę, bo chcę nowego PCta :3
Spawnm
31.03.2013, 18:45:07
Da się gdzieś obejrzeć starsze sezony gry o tron, jeśli nie mam HBO?
Bateria
31.03.2013, 19:25:20
HBOGO (online)
Spawnm
31.03.2013, 19:45:14
wymagany silverlajt... monlajt/mono też mi nie działają...
Jakieś inne propozycje?
//edit
dobra sam coś znalazłem szukając w google: gra o tron online
sazian
31.03.2013, 20:10:44
@Spawnm:
na chomiku jest wszystko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.