Pyton_000
18.11.2014, 13:30:28
jeszcze ze 2 os. do backendu i jedziemy

Co powiecie na Laravel 5 ?

W prawdzie jeszcze nie oficjalny ale na pewno zadziała lepiej niż to co mają
johny_s
18.11.2014, 13:56:43
Cytat(Pyton_000 @ 18.11.2014, 13:30:28 )

Ta tylko wygraj jeszcze przetarg na to, jak tam pewnie kuzyn tescia szwagra ciotecznego od razu mial kontrakt w kieszeni
Pyton_000
18.11.2014, 14:07:37
Eeetaam jak zobaczą za frykas taki frykas to się ucieszą i po rękach będą całować
solificati
18.11.2014, 14:08:48
Cytat(johny_s @ 18.11.2014, 13:56:43 )

Ta tylko wygraj jeszcze przetarg na to, jak tam pewnie kuzyn tescia szwagra ciotecznego od razu mial kontrakt w kieszeni
Z innego powodu ta firma nie miała problemu z wygraniem przetargu. Polecam samemu sprawdzić.
Pyton_000
18.11.2014, 14:17:21
Bodaj to była Jedyna firma która się zgłosiła
Bo inna sie nie zglosila... nikt nie mowi o wygrywaniu przetargow.
Po prostu im pokazac i ze sie to da napisac dobrze, za darmo, i zrobic symulacje na wszystkie obwody wyborcze..
Nie wiem ile ich bylo ale da sie to zrobic. 5000 wyslanych formularzy nie moze zdupic rzadowego systemu.
johny_s
18.11.2014, 14:27:27
jakie 5 tysiecy? jest wiecej miast niz 5k + do tego w kazdym miescie po kilka punktów wyborczych
memory
18.11.2014, 14:27:30
Cytat(Pyton_000 @ 18.11.2014, 13:30:28 )

Żeby nie było kolejnej kopalni beki
Cytat(johny_s @ 18.11.2014, 14:27:27 )

jakie 5 tysiecy? jest wiecej miast niz 5k + do tego w kazdym miescie po kilka punktów wyborczych
Zle nazwalem... o lokale wyborcze mi chodzi bo kazdy lokal osobno wysylal wyniki do 'centrali' tego burdelu.
Doczytalem... 26 tysiecy lokali jest w Polsce.
Gdzie był słaby punkt tej aplikacji?
ciezko powiedziec bo nie widzialem calego procesu jej dzialania, dopiero potem sie mnie zapytali czy da sie cos zrobic z tym fantem.
jak aplikacja zwracala protokoly wypisane do druku i podpisu przez osoby pracujace w komisji byla znieksztalcona jakby przez kodowanie...
powiedzmy
Anna Nowakowska
bylo zapisane tak:
@MMA N0^^@K0^^$K@
Jak mowilem, wygladalo to jak proba kodowania z zamiana slownikowa znakow. I niestety program mial zablokowana edycje dokumentow co jest logiczne i jedyne co moglem ogarnac to edycja PDF przed drukiem takze sobie darowalem bo to przestepstwo jest. W urzedach bylo spoko, trzeba bylo jechac tam podpisac.
sazian
18.11.2014, 17:32:33
Cytat(tzm @ 18.11.2014, 11:41:12 )

pokazmy im jak to sie robi w webowych technologiach
obawiam się że to jest w technologii webowej,
ten program wygląda tylko na "nakładkę" która wszystko wysyła tu
https://syswyb.kbw.gov.pl/ a ta strona sądząc "ikonce" i ciastku to cakephp
Nie wiem skąd to wziąłeś i co to jest ale ja mówię i aplikacji desktopowej. To może jakiś interface to przeglądu wyników.
edit: pierwsze widze cos takiego oO
memory
18.11.2014, 18:10:13
Cytat(tzm @ 18.11.2014, 17:57:17 )

Nie wiem skąd to wziąłeś i co to jest ale ja mówię i aplikacji desktopowej. To może jakiś interface to przeglądu wyników.
edit: pierwsze widze cos takiego oO
https://github.com/wybory2014/Kalkulator1/b...1/Connection.cs
To przypadkiem nie przestepstwo ? dzien przed wyborami udostepnic caly ( nie chce mi sie przegladac calego repo ) kod zrodlowy projektu rzadowego?
johny_s
18.11.2014, 20:34:44
Cytat(tzm @ 18.11.2014, 19:39:41 )

To przypadkiem nie przestepstwo ? dzien przed wyborami udostepnic caly ( nie chce mi sie przegladac calego repo ) kod zrodlowy projektu rzadowego?
to szukaj w chinach albo równie egzotycznym kraju kogoś kto to zdekompilowal i na gita wrzucił
Cytat(tzm @ 18.11.2014, 19:39:41 )

Łyknąłeś to jak młody pelikan.
Cytat(!*! @ 18.11.2014, 20:59:18 )

Łyknąłeś to jak młody pelikan.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Dos...0&_ticrsn=3 ..
Wlasnie, jak mlody.
@tmz - nie słyszałeś? Choroba wściekłych komputerów w systemie 2.0 jest za to odpowiedzialna, no i hakerzy.
Ehh dziennikarze mają bujną wyobraźnię dziś, zamiast trzymać się faktów.
starach
19.11.2014, 21:03:08
To uczucie kiedy odpluskwiając kod dodajesz 2 kolejne błędy ...
Pyton_000
20.11.2014, 07:38:44
Mnie strach ogarnia kiedy muszę zmienić 1 linijkę w kodzie; muszę się zastanawiać czy przypadkiem zmieniając format wyświetlanej ceny ktoś będzie mógł wejść w serwis
Korab
23.11.2014, 20:31:05
Chodzi za mną ostatnio taki pomysł żeby sobie dla sportu machnąć taki system kioskowy, tylko nie w formie dedykowanej przeglądarki a w formie strony internetowej. Na urządzeniach bezdotykowych (a sporo z takich to normalne komputery pod jakimś embedded) wystarczyłoby odpalić przeglądarkę, wpisać odpowiedni adres, podać hasło... i voila - kiosk (a raczej baner) gotowy. Co o tym myślicie, ma to według Was sens bytu?
/*QD COPYPASTA */ takie komentarze w kodzie.
Metoda Copy'ego-Paste'a
mic327
29.11.2014, 23:42:48
Ej, może ktoś polecić jakiś kalkulator naukowy? Zupełnie, nie mam pojęcia co kupić.
Wazniak96
30.11.2014, 11:51:20
Ja tam mam naukowy z biedry i chyba tylko dwa razy podczas zabawy udało mi się z kolegami go zakręcić (1+1 = 3).

Kolega ma coś podobnego do tego czy nawet lepszego:
casio ale trzeba poświęcić trochę czasu na przeczytanie instrukcji i ogarnięcie tego... Coś wspominał, że ponoć da się nawet jakieś gry na nim zainstalować
Pozwolę sobie na luzie także skomentować drugą turę wyborów prezydenckich i działanie systemu.
Po głębszym zbadaniu sprawy powiem że to nie koniecznie musiała być wina PKW i tych ludzi którzy podali do dymisji.
W Katowicach w większej części okręgów wyborczych sprawa poszła gładko, ludzie już są na pewno w domach. Niestety w kilku miejscach problem z przed dwóch tygodni się powtórzył i zaczyna mnie zastanawiać jedno... Czy to nie wina windowsa 98 na komputerach + starej wersji adobe readera... te same protokoły wyborcze w urzędzie miasta wydrukowały się bez problemowo, w lokalach znów listy członków komisji były po ' chińsku '. Nasuwa to jedną logiczną tezę... Nie PKW zawiniło. A urzędy miast brakiem szkolenia obsługujących aplikację i doprecyzowania wymagań oprogramowania do systemu na komputerach w lokalach. No tak to wygląda z mojej strony.. Może warto by zbadać temat dogłębniej czy zarząd PKW nie był w tym momencie kozłem ofiarnym dla braku rozporządzenia o szczegółowym szkoleniu i przystosowaniu ludzi oraz sprzętu przez urzędy miast co w moim mniemaniu jest kompromitacją na skalę państwa znacznie większą niż pomyłka kilku osób?
Nie mniej.. nie było 40 tysięcy stron do przeliczenia a 1400 więc mogę iść spać, obeszło się bez śmierci drugiego chomika przez wygłodzenie.
Pozdrawiam.
Turson
1.12.2014, 07:40:44
Cytat(tzm @ 30.11.2014, 23:55:35 )

Nie PKW zawiniło. A urzędy miast brakiem szkolenia obsługujących aplikację
W zapisie przetargowym to właśnie wykonawca aplikacji był zobowiązany za szkolenie i... uroczystą kolację
Wykonawca miał przeszkolić 126 tysięcy osób? To nie MIT
Turson
1.12.2014, 08:48:48
Miał przeszkolić jakieś tam osoby koło setki ich było, więc pewnie ci mieli przeszkolić następnych zdobytą wiedzą
sazian
1.12.2014, 19:49:48
a ja myślę że przede wszystkim w pierwszej turze padły rządowe serwery i to spowodowało większość problemów.
Oczywiście zgadzam się z tobą tzm, win98 mógł być problemem tym bardziej końcówka była w .net pisana
Damonsson
2.12.2014, 09:58:52
Zastanawiam się dlaczego jak nie wejdę na jakąkolwiek stronę, która się podejrzanie długo ładuje, to zazwyczaj jest napisana w Ruby. Które to tak ludzie zachwalają, że jest takie super, słodkie i szybkie i 100 razy lepsze od PHP.
Turson
6.12.2014, 17:33:58
starach
6.12.2014, 17:42:18
Cytat(Turson @ 6.12.2014, 17:33:58 )

To się chyba powinno znaleźć w dziale humor i to bardzo bardzo czarny humor... jeśli TVN krytykuje choćby minimalnie władzę, wiedz że coś się dzieje...
Swoją drogą dobre "zachowania honorowe"... boki zrywać
Turson
6.12.2014, 18:19:21
Nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać dlatego dałem tutaj a nie do "Humor"
mic327
6.12.2014, 20:26:48
Jest gdzieś dostęp do historii przejazdów KM? Wiem, że w oficjalnej aplikacji PLK "Bilkom" pokazują się np. opóźnienia. Tak , więc gdzieś te dane gromadzą. Fajnie, byłoby mieć takie podsumowanie.
Bo zastanawiam się czy warto ryzykować dojazdy KM.
Ruda Grażyna
7.12.2014, 19:12:02
Skończyłem właśnie zabawę z Codeacademy

Zna ktoś z Was podobny tutorial do nauki PHP??
Pyton_000
8.12.2014, 20:11:01
Święta idą, a manual PHP przemawia polskim głosem :| Chyba na prawdę zacznę wierzyć w Św. Mikołaja
Turson
10.12.2014, 15:21:44
Znajomy wrzucil na fejsa takiego posta
Cytat
W związku z nową polityką Facebooka... Poważnie zastanawiam się nad zniknięciem z cyberprzestrzeni.
-"Od 1 stycznia 2015 r., logując się na Facebooka, automatycznie wyrazisz zgodę na większą ingerencję serwisu w życie. Wszystko dlatego, że portal wprowadza zmiany w polityce prywatności."
-"Dla serwisu nie będzie tajemnicą lokalizacja fejsbukowicza, nawet jeśli nie oznaczy miejsca, w którym przebywa."
-"Więc jak odpalisz komputer będą przekazywane informacje nt tego jaki masz system operacyjny, sprzęt, ustawienia urządzenia, pliki, nazwy programów, baterie, siła sygnału, lokacja urządzenia, dokładna lokacja geograficzna przez GPS, Bluetootch i WiFi, informacje o połączeniach, tj operator sieci, ISP, rodzaj przeglądarki, język i strefę czasową, numer telefonu i adres IP. To będzie teraz robił Facebook. To nie jest już dobre miejsce dla przyjaciół, to jest miejsce dla NSA i rządu, który będzie śledził wszystko co robisz. Czy warto jest oddawać twoją prywatność?"
Dane o przeglądarce i systemie operacyjnym - ale straszne. Już to jest. A pliki to od kiedy aplikacja www może czytać na kompie?
r4xz
10.12.2014, 15:45:10
Tu chodzi o aplikacje na urządzenia mobilne - zobacz jakie aktualnie uprawnienia wymaga, praktycznie wszystkie... dziwie się, że ludzie tak po prostu klikają akceptuj.
Turson
10.12.2014, 15:48:22
""Więc jak odpalisz komputer" mylące... W takim razie rozumiem. Wystarczy nie miec apki fejsa i tyle
r4xz
10.12.2014, 17:36:51
Dokładnie, co nie zmienia faktu, że gdybym tylko mógł to usunąłbym konto od razu... no ale teraz ludzie tak uzależnieni, że na studiach zamiast na forum pisać to wszystko przez śmieciowego facebooka idzie - terminy kół/egzaminów, wyniki, podział na grupy... dosłownie wszystko.
sazian
10.12.2014, 18:02:01
wystarczy nie mieć fejsa i tyle
Turson
10.12.2014, 19:05:53
Cytat(r4xz @ 10.12.2014, 17:36:51 )

Dokładnie, co nie zmienia faktu, że gdybym tylko mógł to usunąłbym konto od razu... no ale teraz ludzie tak uzależnieni, że na studiach zamiast na forum pisać to wszystko przez śmieciowego facebooka idzie - terminy kół/egzaminów, wyniki, podział na grupy... dosłownie wszystko.
Noooo! Dla mnie to centrum informacji o kołach :/
rzymek01
11.12.2014, 22:43:38
Mam aplikację Facebook na Blackberry 10, notabene której autorem jest Research In Motion Limited (czyli BB), out-of-the-box wymaga małych uprawnień, a i tak wszystko można wyłączyć w ustawieniach
Turson
14.12.2014, 20:48:52
Czy tylko ja jestem matematycznym głąbem mimo że kocham programować? Mam na studiach algebrę i logikę, których za chiny nie mogę ogarnąć, ani zaliczyć

Acha, to dopiero I semestr...
sazian
14.12.2014, 20:58:06
pierwszy i drugi semestr jest po to żeby żeby odwalić 80% studentów więc nie masz się czym przejmować, kilka osób z mojego roku zaliczało analizę z pierwszego semestru na ostatnim. "To jest normalne"
r4xz
14.12.2014, 21:54:07
Analiza i algebra to tam mały pryszcz w porównaniu do
podstaw analizy algorytmów. Choć u nas cała trudność tego przedmiotu polega na tym, że facet na wykładzie gada nam w którym roku kto jaki algorytm wykombinował, na ćwiczeniach tak samo, a na kole mamy umieć sami liczyć nie wiadomo co ... po terminie zerowym, pierwszym i poprawce (czyli 3 podejścia, liczy się najlepszy wynik) zdaje jakieś ~30% osób, potem obniżają progi i jest coś koło 40%, ale nadal za dużo do uwalenia to robią jeszcze kolejne 4 terminy i dopyty - dopiero po takim zabiegu jest ~80% zdanych i wtedy już te 20% można uwalić...
Posio
14.12.2014, 22:06:19
Cytat(r4xz @ 14.12.2014, 21:54:07 )

Analiza i algebra to tam mały pryszcz w porównaniu do
podstaw analizy algorytmów. Choć u nas cała trudność tego przedmiotu polega na tym, że facet na wykładzie gada nam w którym roku kto jaki algorytm wykombinował, na ćwiczeniach tak samo, a na kole mamy umieć sami liczyć nie wiadomo co ... po terminie zerowym, pierwszym i poprawce (czyli 3 podejścia, liczy się najlepszy wynik) zdaje jakieś ~30% osób, potem obniżają progi i jest coś koło 40%, ale nadal za dużo do uwalenia to robią jeszcze kolejne 4 terminy i dopyty - dopiero po takim zabiegu jest ~80% zdanych i wtedy już te 20% można uwalić...

Algebra liniowa, analiza matematyczna, metody probabilistyczne, statystyka, wstęp do algorytmizacji, struktury danych i złożoność obliczeniowa <3 Wszystko za mną, nie było z tym większego problemu. Co do algorytmizacji wszelakiego rodzaju, ucz się, bo się przydaje. Mi przy pogramowaniu xx razy się już to przydało. Co do samego programowania, oprócz tworzenia pseudokodu na niektórych przedmiotach to umiejętność programowania niewymagana
r4xz
14.12.2014, 22:39:44
@Posio, to jesteśmy na zupełnie innych uczelniach, z doświadczenia kolegów z wyższych lat wiem, że u nas się właśnie umiejętność programowania przydaje, a nie znajomość analizy/algebry/złożoności obliczeniowej (wyjątkiem są struktury danych, ale to niejako w programowanie się zalicza)
---------------
Jeśli komuś się przyda to niech śmiało czerpie, wydaje mi się że nawet fajnie wyszło, ale głowy nie dam

No i wiem, że sam go nie wykorzystam (a przynajmniej nie wcześniej jak w wakacje), to szkoda żeby poszło na zatracenie.
pedro84
14.12.2014, 22:52:39
Cytat(r4xz @ 14.12.2014, 23:39:44 )

Jeśli komuś się przyda to niech śmiało czerpie, wydaje mi się że nawet fajnie wyszło, ale głowy nie dam

No i wiem, że sam go nie wykorzystam (a przynajmniej nie wcześniej jak w wakacje), to szkoda żeby poszło na zatracenie.
Fajnie wyszło. Masz gdzieś HTMLa albo jakieś PSDki?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.