Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
kamil4u
Cytat
chciałbym wiedzieć gdzie w win8 jest notatnik

znaczek win -> przechodzisz do kafelek -> następnie ręcznie wpisujesz "notatnik" -> i tam jest program

Cytat
nie ma przycisku start

W win8.1 jest, ale... przenosi tylko do kafelek...

Generalnie WIN8 trzeba się uczyć od nowa. Jak dobrze spersonalizujesz sobie komputer to nawet jest to wygodne, ale dla nowego użytkownika faktycznie to koszmar smile.gif
usb2.0
Cytat
. Na stronie MS technet poszukaj sum kontrolnych wersji win jaką posiadasz, ściągnij taką samą z netu i zainstaluj z niej. Jakby były problemy z kluczem, pomiń ten krok w instalacji, później ściągnij ze stron ms program do zmiany klucza i gotowe... cieszysz się legalnym systemem.

nie wiem gdzie to na tej stronie jest, chyba mi ktos musi palcem pokazac,
co do klucza to jesli beda problemy - a wiadomo ze beda : D - to co ja tam wpisze jak klucza nie ma : D
Damonsson
Niektóre funkcje w sklepach internetowych mają ujemny wskaźnik sztucznej inteligencji.

Ostatnio głośno o: http://www.retrobut.pl/
wpiszcie w wyszukiwarce: 1 AND
trochę tych podpowiedzi się wyświetla biggrin.gif
kilab
Zdradziłem Debiana na rzecz (K)Ubuntu kilka dni temu i żałuję tego występku. Tak mnie coś podkusiło blink.gif

Mam jednak nadzieję, że będzie mi wybaczone po jak najszybszym powrocie do pierwotnego stanu zakochany.gif

Musiałem się pochwalić i przestrzec was. Nie idźcie tą drogą, apeluję do was biggrin.gif
Spawnm
@Kilab - Uzasadnij wink.gif
!*!
Cytat(usb2.0 @ 7.11.2013, 00:05:46 ) *
nie wiem gdzie to na tej stronie jest, chyba mi ktos musi palcem pokazac,
co do klucza to jesli beda problemy - a wiadomo ze beda : D - to co ja tam wpisze jak klucza nie ma : D

Racja, win 8 nie posiada naklejek z kluczem, wyczytałem że MS opracował super technologię która pobiera go z biosu bezpośrednio (cokolwiek to znaczy) :D

Sumy kontrolne masz tutaj: http://msdn.microsoft.com/en-us/subscripti...=0&FileId=0

Cytat(kamil4u @ 7.11.2013, 00:05:46 ) *
znaczek win -> przechodzisz do kafelek -> następnie ręcznie wpisujesz "notatnik" -> i tam jest program

Nie przypominam sobie, aby było tam jakieś pole do wpisywania treści. Tak czy inaczej windows 8 nadaje się jak na tym obrazku:

I jeszcze jedna rzecz... Chciałbym wiedzieć kto z MS wpadł na głupi pomysł, że system operacyjny zawsze musi być online... jakieś 90% programów które są na ścianie, wymaga połączenia się ze specjalnym loginem MS, bo inaczej nie odpali się program... Tryb offline? Ta, jasne, potrzebne mi konto MS, aby odpalić skype i muszę być podłączony do netu, bo jakby to tak popatrzeć na swoje kontakty i broń boże pobrać z nich jakieś dane...

@usb2.0 - tylko nie skasuj sobie partycji recovery, bo one dzisiaj nie są już chronione i lecą przy pierwszym lepszym formatowaniu.
buliq
https://hackerone.com/php
usb2.0
no normalnie nie ma tam pola do wpisywania, ale jak zaczniesz pisac to sie pojawia - kosmiczny bajer

Niktoś
Cytat
Racja, win 8 nie posiada naklejek z kluczem, wyczytałem że MS opracował super technologię która pobiera go z biosu bezpośrednio (cokolwiek to znaczy) biggrin.gif

Wątpie, gdyż są różne licencje uzależnione bardziej od sprzętu mianowicie typu oem i mniej typu box. Bardziej prawdopodobne, że klucze mogą być gdzieś umieszczone w core systemu.
O$iek
Powinienem się martwić, gdy widzę coś takiego? Wpisałem na sztywno w pliko hosts IP dla domeny(DNSy nie są przepięte, ale chciałem sprawdzić, czy serwer dobrze skonfigurowałem) i niby odpytuję ip mojego serwera, a nagle dostaję odpowiedzi z jakiegoś kanadyjskiego IP... Chyba pora na skanowanko.
Kod
C:\Users\Osiek>ping xxx.tld

Badanie xxx.tld [64.141.35.114] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 66.244.213.222: Host docelowy jest nieosiągalny.

Statystyka badania ping dla 64.141.35.114:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
             (0% straty),

Dla zrobiłem to samo na VPSie z windą i tam wczytuje poprawnie stronę, która siedzi na moim serwerze.
!*!
Cytat(Niktoś @ 7.11.2013, 12:00:51 ) *
Wątpie, gdyż są różne licencje uzależnione bardziej od sprzętu mianowicie typu oem i mniej typu box. Bardziej prawdopodobne, że klucze mogą być gdzieś umieszczone w core systemu.

Nie ma windows 8 w wersji BOX, jest tylko jedna licencja OEM. Możesz mieć wersje BOX tylko jeśli zrobisz upgrade z win7, który jest na tejże licencji, ale to nie ma żadnego znaczenia.
usb2.0
chyba wracam na w7 i ubuntu,
smierc w8 i OEM
kilab
@Spawnm, takie drobnostki, które utrudniają codzienne działanie w tym systemie, jak na przykład: brak możliwości zmiany motywu, a nawet tła w domyślnym motywie LightDM, mało intuicyjny w obsłudze Muon i jego ciągle zawieszający się przy aktualizacjach brat - updater. Mordowałem się z instalacją mysql bo Muon nie instalował wszystkich niezbędnych pakietów i był problem z uruchomieniem serwera, subiektywnie dłuższy czas startu sad.gif
Posio
!@! - Czasami zachowujesz się jak (bez obrazy oczywiście) stereotypowy dziadek czy babcia. Co nowe - ble. Niestety ale nie podałeś żadnego argumentu który by w jakikolwiek sposób pokazywał jaki to W8/8.1 jest zły, piszesz po prostu "Jest do bani, do kosza z nim". Piszesz że masz problem w znalezieniu podstawowych rzeczy w tym systemie, moim zdaniem wszystkie podstawowe operacje jak np włączenie notatnika odbywają się BARDZO szybko. Dla porównania z tego co pamiętam :
Klawiatura - Start-> (piszesz) notatnik -> enter, zero użycia myszki czy strzałek, to samo tyczy się kalkulatora czy masy innych narzędzi. Moim zdaniem system MetroUI i wszystkie nowe rozwiązania zastosowane w W8 są może nie genialne, ale produktywne. Świetne są np, active cornels, które znacznie przysspieszają nawigację/ przełączanie się miedzy aplikacjami itp. i nie dopuszczają do tego, że na pulpicie mamy istny sajgon (dzieje sie to za sprawą jakoby wizualnego oddzielenia aplikacji pracujących w metro a desktopie). Pierwsze dni, są ciężke - to przyznaje. Ale teraz uruchamiając W7 instynktownie wskazuje myszką róg ekranu żeby wrócić do aplikacji muzyki, a tu szok, WMP w pasku...
Jeśli krytykujesz, to podawaj argumenty poprzez które potwierdzisz swoją póki co bezpodstawną krytykę, bo czyta to wielu ludzi i pewnie wielu się zaczyna zastanawiać czy rzeczywiście W8 jest tak do bani jak to popisujesz, mimo mojego podejrzenia że zbyt dużego kontaktu z nim nie miałeś. Reasumując póki co W8.1 to problem bo jest nowy, ale moim zdaniem to w porównaniu do niego W7 spada bankowo z miejsca 1 na 2 (jeśli chodzi o platformę MSu)
Evinek
Jedynie w czym dla mnie windows 8 jest lepszy to, że aplikacje właśnie typu notatnik mogę uruchomić w sekundę - czyli tak jak wyżej pisałeś.
Ale co do samego MetroUI to moim zdaniem nie jest fajne. Ani jednej aplikacji nie używam w MetroUI. Chciałem spróbować z Chrome w tym, ale jako, że muzykę puszczam z internetowego radia, a gdy zminimalizuje przeglądarkę do pulpitu to przeglądarka tak jakby nie działała, więc uświadomiła mi, że nie warto korzystać z żadnej aplikacji w tym systemie.
GG jak i Skype są mniej wygodne niż klasyczne odpowiedniki. Jednak klasyczne aplikacje mają to coś.
Jeszcze na obronę Windowsa 8 mogę dodać, że jest trochę szybszy niż Windows 7.

Czyli po prostu mogę polecić Windowsa 8, ale bez używania aplikacji MetroUI. Wystarczy się przyzwyczaić.
!*!
@Posio to nie ja mam się dostosować do systemu, tylko system do mnie. To miałem gdzieś, coś wpisać? Dlaczego mam cokolwiek wpisywać na klawiaturze tylko po to żeby coś uruchomić? Tyle było płaczu przez ostatnie 20 lat, że linux ssie bo nie da się niczego wyklikać, tylko trzeba pisać... A teraz? Szok, żeby cokolwiek uruchomić, muszę coś napisać?

Nie sądzisz że coś tu nie gra jak powinno? Wyjaśnij mi, skąd miałem wiedzieć o tym? Z instrukcji której nie ma, informacji, ale jakiej? Laptopy z pre instalowanym systemem odpalają system od razu, bez żadnej informacji poza 15 minutowym komunikatem "pierwsze uruchomienie" zupełnie jak w windows 95.

Po zalogowaniu, na ekran wyskakują kolorowe klocki i o dziwo niektóre są nawet podpisane, mają logo programu, ale ni cholery nie jest to intuicyjne.
Żeby zrobić coś na windows 8, muszę się uczyć nowych praktyk, które ktoś wyssał z palca bo się nudził.
Przykro mi, ale nowy interfejs w nowym systemie microsoftu jest strzałem w kolano. Może młodsze roczniki, które lubią takie "bajery" ogarniają to szybciej, tylko że w tym nie ma żadnej rewolucji i zupełnie nie o to w tym chodzi.

Jeden z wielu filmów które pokazują łatwość obsługi systemu: http://www.youtube.com/watch?v=G79-Mb0UdVo

Edycja:

I napisz jeszcze, skoro Windows 8 jest taki świetny i taki rewolucyjny jak zapowiadał producent... To czemu jego sprzedaż była tak niska? I dlaczego ugięli się dopiero w win8.1 aby "przywrócić" menu start? Tylko nie pisz, że słuchali głosu ludu...
Evinek
Dla mnie tak czy siak najlepszym systemem póki co będzie Windows 7.

A jeszcze co do notatnika to można uruchomić go tak: Start -> PPM -> Wszystkie Aplikacje -> pojawia się lista wszystkich aplikacji, a w nich Notatnik.
Turson
To nie prościej przypiąć go np. w menu start? 2 kliknięcia. Kłócicie się o głupoty
kamil4u
Cytat
I dlaczego ugięli się dopiero w win8.1 aby "przywrócić" menu start?

To nie jest menu start o jakim pewnie myślisz smile.gif - jest zupełnie inne
Posio
Przywrócenie "Menu start" to tak serio dodanie skrótu na ekranie odpowiadającego przycisku "Windows" na klawiaturze. Mówię tylko , że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ale dyskusja na temat tego, co jest dupne a co nie nie ma sensu, bo ilu ludzi, tyle opinii ...
solificati
Cytat(!*! @ 7.11.2013, 19:55:06 ) *
I dlaczego ugięli się dopiero w win8.1 aby "przywrócić" menu start? Tylko nie pisz, że słuchali głosu ludu...

Patrząc w ten sposób to linux jeszcze nie dorobił się sensownego środowiska graficznego. Kto tam ostatnio zdefaultował do xfce? Debian? Jeszcze tylko Slackware i piekło zamarznie chyba.
batman
Cytat
@Posio to nie ja mam się dostosować do systemu, tylko system do mnie. To miałem gdzieś, coś wpisać? Dlaczego mam cokolwiek wpisywać na klawiaturze tylko po to żeby coś uruchomić? Tyle było płaczu przez ostatnie 20 lat, że linux ssie bo nie da się niczego wyklikać, tylko trzeba pisać... A teraz? Szok, żeby cokolwiek uruchomić, muszę coś napisać?

Każdy nowy system wprowadza zmiany, do których trzeba się przyzwyczaić. Nie ma systemu operacyjnego, który od momentu swojego powstania ani razu się nie zmienił i nie wymagał od użytkowników nauki obsługi. Sposób otwierania aplikacji poprzez wpisanie jej nazwy to jeden z kilku sposób na jej otwarcie.

Cytat
Nie sądzisz że coś tu nie gra jak powinno? Wyjaśnij mi, skąd miałem wiedzieć o tym? Z instrukcji której nie ma, informacji, ale jakiej? Laptopy z pre instalowanym systemem odpalają system od razu, bez żadnej informacji poza 15 minutowym komunikatem "pierwsze uruchomienie" zupełnie jak w windows 95.

Wystarczy, że wejdziesz na stronę windows.com i wszystkie informacje o systemie masz podane jak na talerzu. Co więcej, informacje prezentowane są również w postaci filmów, więc nawet nie trzeba wertować opasłych woluminów manuala.

Cytat
Po zalogowaniu, na ekran wyskakują kolorowe klocki i o dziwo niektóre są nawet podpisane, mają logo programu, ale ni cholery nie jest to intuicyjne.

Oto wycinek mojego ekranu startowego. Jak widać, wszystkie aplikacje (poza tymi, które celowo zmniejszyłem do minimalnego rozmiaru) są ładnie podpisane.

Tak samo jest w przypadku aplikacji dynamicznym kafelkiem (screena nie wrzucę, ponieważ są tam prywatne informacje) - kalendarz, poczta, kontakty, Skype, itp.

Cytat
Żeby zrobić coś na windows 8, muszę się uczyć nowych praktyk, które ktoś wyssał z palca bo się nudził.
Przykro mi, ale nowy interfejs w nowym systemie microsoftu jest strzałem w kolano. Może młodsze roczniki, które lubią takie "bajery" ogarniają to szybciej, tylko że w tym nie ma żadnej rewolucji i zupełnie nie o to w tym chodzi.

Kwestia gustu. Tobie się nie podoba, a mi tak.

Cytat
Jeden z wielu filmów które pokazują łatwość obsługi systemu: http://www.youtube.com/watch?v=G79-Mb0UdVo

Posadź zwykłego śmiertelnika przy dowolnym systemie operacyjnym i zachowa się tak samo.

Cytat
I napisz jeszcze, skoro Windows 8 jest taki świetny i taki rewolucyjny jak zapowiadał producent... To czemu jego sprzedaż była tak niska? I dlaczego ugięli się dopiero w win8.1 aby "przywrócić" menu start? Tylko nie pisz, że słuchali głosu ludu...

Dynamika sprzedaży Windows 8 jest porównywalna do sprzedaży Windows 7. Ale nie można rozpatrywać suchych liczb, z jednego prostego powodu. W czasie Windows 7 rynek powoli wchodził w erę "post pc". W przypadku Windows 8, wspomniana era stała się faktem. To też ma wpływ na sprzedaż systemu. A dodanie przycisku Start jest wysłuchaniem głosu ludu. Nagle wpadli na pomysł, żeby przywrócić ten przycisk? Proszę Cię...

Żeby nie było tak kolorowo. Windows 8 ma swoje wady, które potrafią doprowadzić do szału. Oto kilka z nich, które mnie irytują:
1. Lista "wszystkich" zainstalowanych aplikacji - nieczytelna i brakuje na niej części aplikacji, a znalezienie na niej czegoś trwa zdecydowanie za długo.
2. Uruchamianie pliku wideo potrafi zająć nawet kilkanaście sekund, zwłaszcza jeśli jest to duży plik. Dzieje się tak tylko za pierwszym razem. Drugie uruchomienie jest już błyskawiczne.
3. Wypakowanie dużego pliku, zwłaszcza jeśli jest podzielony na paczki, potrafi zamulić cały system (podejrzewam, że winny jest tutaj wolny dysk, ale i tak niesmak pozostaje).
4. System po restarcie rzeczywiście podnosi się szybko, ale usługi, które wstają razem z nim powodują, że system jest gotowy do pracy o wiele później (na lapku ze starym dyskiem nawet po 30-40 sekunach, w przypadku dysku ssd, po około 20 sekundach).

Podsumowując. Nie można krytykować systemu, jeśli się z niego nie korzysta na co dzień. Dopiero po kilku tygodniach pracy można obiektywnie spojrzeć na system.
!*!
Cytat
Posadź zwykłego śmiertelnika przy dowolnym systemie operacyjnym i zachowa się tak samo.

Tak, Ci z 3.11 bardzo się męczyli na win95, a Ci z win98 umierali przy pracy z winXP, o tych na win7 nie ma co wspominać...

Cytat
Wystarczy, że wejdziesz na stronę windows.com

Dlaczego miałbym to robić? W win3.11 czy win95 był dostępny samouczek przy pierwszym uruchomieniu, który dzisiaj zmieściłby się w jednym kaflu ;) co jak co, ale na brak miejsca, chociażby przy logowaniu to narzekać nie można.

Era post pc? Poważnie batman? Brakuje tylko wzmianki o roku systemu linux.

Przycisk start "wrócił", bo było trzeba przekonać, nieprzekonanych i tych co się wypięli na win8 przy kupnie nowego sprzętu.
Wyniki sprzedaży są lekko naciągane, bo MS pochwalił się ogólnymi wynikami sprzedanych licencji, czyli zrobił tradycyjnie, obejmując przy tym przymusowe wciskanie nowego systemu producentom sprzętu. Niby dlaczego niektórzy dodawali do swoich laptopów płytki z win7, bo im zostały a tapetować ścian im się już nie chciało? Dlatego w żadnej sposób nie przekłada się to na klienta.

Przyzwyczajenia trudno zmienić. MS się o tym przekonał przenosząc dobre GUI z telefonów na PC. Canonical miał ten sam problem z unity.
Kowalski kupował win 3.11,95,98,Me,Xp,Viste,7 w ciemno, bo wiedział czego się spodziewać, przy 8/8.1 jest inaczej, a pierwsze wrażenie się liczy, bo to ono decyduje o tym czy kupić laptopa czy nie i jaki na nim będzie system.
Posio
!*! jesteś obeznany w temacie, dlatego Cie to wszystko nie przekonuje. Bo w tym niejako siedzisz. Ale zwykli ludzie którzy korzystają (koleżanki z innych wydziałów np turystyka) serio mają głęboko wszystko w dupie bo ten jest fajny, kolorowy i na ich dotykowaych 10' spisuje sie swietnie. A co do wciskania systemu producentom... Takie cos juz chyba nie istnieje, wiem ze DELL głęboko współpracuje z MS ale przymusu nabywania windowsa raczej nie ma. Z racji ustawy że komputer nie możę być przedawany bez systemu teraz preintaluje sie również Ubuntu. Bo dla zjadaczy chleba wystaracza, ale jest zonk gdy 3/4 aplikacji nie działa - bo nie ta platforma, ale ludzi to nie interesuje.

Co do twoich wywodów i filmiku z YT, posadź kogoś kto nie siedzi w temacie i nie ma zapędów informatycznych przy np. Debianie -.- powodzenia.
bim2
Znowu ja rodziców posadziłem przy macbooku i sobie na tyle radzą że jak dzwonili mi co tydzień że nie działa im wifi, nie działa im drukarka, mama coś przestawiła i nie wie jak cofnąć to teraz w ogóle nie dzwonią. No raz w ciągu tego roku zadzwonili bo coś z Finderem się porobiło, ale powiedziałem żeby zrestartował komputer i działa (nie restartowany był od paru miesięcy tak btw, nie do pomyślenia na windowsie)
batman
Cytat
Tak, Ci z 3.11 bardzo się męczyli na win95, a Ci z win98 umierali przy pracy z winXP, o tych na win7 nie ma co wspominać...

Zdziwisz się jak wiele osób miało problemy przy przejściu na wspomniane przez Ciebie systemy. Przebudowane menu start, grupowanie elementów w panelu sterowania, dodawanie urządzeń peryferyjnych, wbudowane sterowniki, zarządzanie siecią czy uprawnieniami użytkowników to tylko niewielka część zmian jakie zaszły w ewolucji Windowsa i były szeroko komentowane.

Cytat
Dlaczego miałbym to robić? W win3.11 czy win95 był dostępny samouczek przy pierwszym uruchomieniu, który dzisiaj zmieściłby się w jednym kaflu wink.gif co jak co, ale na brak miejsca, chociażby przy logowaniu to narzekać nie można.

W Windows 8 podczas pierwszego uruchomienia pojawia się samouczek opisujący najważniejsze elementy systemu. Poza tym w dobie powszechnie dostępnego Internetu zarzut, ze coś trzeba doczytać online jest mocno naciągany.

Cytat
Era post pc? Poważnie batman? Brakuje tylko wzmianki o roku systemu linux.

Też nie lubię tego zwrotu, ale doskonale oddaje obecne trendy na rynku, czyli spadek sprzedaży komputerów na rzecz urządzeń mobilnych służących do konsumowania treści.

Cytat
Przycisk start "wrócił", bo było trzeba przekonać, nieprzekonanych i tych co się wypięli na win8 przy kupnie nowego sprzętu.
Wyniki sprzedaży są lekko naciągane, bo MS pochwalił się ogólnymi wynikami sprzedanych licencji, czyli zrobił tradycyjnie, obejmując przy tym przymusowe wciskanie nowego systemu producentom sprzętu. Niby dlaczego niektórzy dodawali do swoich laptopów płytki z win7, bo im zostały a tapetować ścian im się już nie chciało? Dlatego w żadnej sposób nie przekłada się to na klienta.

Czym jest w takim razie dodanie przycisku start jak nie wysłuchaniem opinii użytkowników? Padały głosy, że jest on potrzebny, więc go dodali.

Cytat
Przyzwyczajenia trudno zmienić. MS się o tym przekonał przenosząc dobre GUI z telefonów na PC. Canonical miał ten sam problem z unity.
Kowalski kupował win 3.11,95,98,Me,Xp,Viste,7 w ciemno, bo wiedział czego się spodziewać, przy 8/8.1 jest inaczej, a pierwsze wrażenie się liczy, bo to ono decyduje o tym czy kupić laptopa czy nie i jaki na nim będzie system.

To co zrobił Microsoft jest pierwszym krokiem w kierunku dostarczenia jednego systemu na wszystkie platformy (kolejnym jest ogłoszona ostatnio integracja sklepów Windows Phone oraz Windows Store). Zrobili to jako pierwsi (możliwe, że Apple był wcześniej, ale nie śledzę działaj tej firmy zbyt dokładnie, więc nie będę się przy tym upierał) i są krytykowani. Zrobiliby to za lat kilka i tak samo byliby krytykowani. Po prostu krytykowanie MS jest zawsze modne i nic na to się nie poradzi.

Cytat(Posio @ 7.11.2013, 22:47:02 ) *
Co do twoich wywodów i filmiku z YT, posadź kogoś kto nie siedzi w temacie i nie ma zapędów informatycznych przy np. Debianie -.- powodzenia.

Bez przesady. Nie porównujmy systemu dla tłumu (Windows) z systemem dla technicznych (Debian).
Turson
Cytat(bim2 @ 7.11.2013, 22:59:45 ) *
ale powiedziałem żeby zrestartował komputer i działa (nie restartowany był od paru miesięcy tak btw, nie do pomyślenia na windowsie)

No nie wiem, ja zawsze hibernuję, a nie wyłączam wink.gif
Spawnm
Z tego co pamiętam to był płacz gdy wypuszczono viste która się różniła katalogami i innymi pierdółkami od win xp. Teraz jest płacz o metro, czy słuszny? Może trochę, rzeczywiście na pulpicie mogli dać samouczek + przy pierwszym uruchomieniu pokaz slajdów.
Debiana bym tutaj nie wywoływał, jeśli już to minta czy ubuntu.
Posio
Cytat(Spawnm @ 7.11.2013, 23:31:08 ) *
Debiana bym tutaj nie wywoływał, jeśli już to minta czy ubuntu.

To był taki sarkazm...
Daiquiri
Batman, jeżeli chodzi o intuicyjność to uważam, że win8 mógłby się sporo nauczyć od osx. Moi rodzice, którzy wykorzystują komputer jako "wejście" do Internetu, potrafią zadziałać na osx (u siebie mają win7), z czym na win8 byłyby ogromne problemy. Dlatego uważam, że intuicyjność (przynajmniej taka "pierwszo-wrażeniowa") jest na niestety niskim poziomie.

Absolutnie nie zonacza to jednak, że system jest do niczego. Osobiście doceniam próbę ujednolicenia w skali telefon - tablet - pc, chociaż podeszli do tego trochę brutalnie smile.gif. Kafelki mi się podobają, aczkolwiek brakuje mi tego co mam w osx - zwykle opcje są tam, gdzie się ich spodziewam. Chcę kiedyś dać szanse nowej wersji okienek, skoro i tak potrzebuje ich do odpalenia softu. Wątpie czy zostanie u mnie nr 1, ale mogę spróbować smile.gif.

Przy okazji mam pytanka:
1. Czy uruchomiony program da się wyłączyć za pomocą 2 kliknięć w win8?
2. Czy mając przed twarzą okno z przeglądarką mogę (za pomocą 2 kliknięć) wyłączyć jakiś inny program, odpalony w tle?

PS. Krytykowanie "tepsy", windowsa (na którym sporo krytykantów pracuje) i apple nigdy nie będzie passé ;-).
buliq
@up
1. Tak
2. Tak
Daiquiri
Buliq, bardzo wyczerpująco smile.gif. Jak to w tej chwili wygląda? Pytam, bo słyszałam to jako jeden z zarzutów względem win8 - programy się minimalizują, a wyłączanie jest schowane.
buliq
Niby tak, są minimalizowane, działają w tle, ale da się je wyłączyć. Standardowo w lewym górnym rogu po najechaniu pokazuje się ostatnio otwarty program. Jak zjedziemy trochę w dół wzdłuż lewej krawędzi pojawią się pozostałe otwarte w tle. Prawy przycisk myszy i zamknij.
!*!
Cytat(Posio @ 7.11.2013, 22:47:02 ) *
.. kolorowy i na ich dotykowaych 10' spisuje sie swietnie...

Brawo! Wyśmienity strzał milordzie! Windows 8 sprawdza się na dotykowych ekranach. W końcu... kurde, ile to się trzeba naprodukować, aby ktoś w końcu zrozumiał sedno sprawy, które jest przytaczane od początku istnienia tegoż systemu.

@batman - jasne, że przy przesiadkach na kolejne edycje, zawsze były smęty o to że pasek jest czarny czy że trzeba klikać 3 razy zamiast 2, ale nigdy nie było to przywalenie głową w mur z rozpędu, bo większość rzeczy była zawsze na tym samym miejscu i dokładnie tam gdzie się tego spodziewaliśmy.

Cytat
W Windows 8 podczas pierwszego uruchomienia pojawia się samouczek opisujący najważniejsze elementy systemu. Poza tym w dobie powszechnie dostępnego Internetu zarzut, ze coś trzeba doczytać online jest mocno naciągany.

Nie prawda, może w win8.1 tak jest, ale nie w wersji podstawowej i nie na laptopach HP. Tak jak pisałem dostajesz laptopa, wciskasz guzik, 15min pokazuje się na ekranie napis, okno logowania (zakładanie konta) i koniec... lecą kafle.

Cytat
Też nie lubię tego zwrotu, ale doskonale oddaje obecne trendy na rynku, czyli spadek sprzedaży komputerów na rzecz urządzeń mobilnych służących do konsumowania treści.

Wiesz... niektórzy sądzą że do tego spadku przyczynił się częściowo windows8 :D

Cytat
To co zrobił Microsoft jest pierwszym krokiem w kierunku dostarczenia jednego systemu na wszystkie platformy (kolejnym jest ogłoszona ostatnio integracja sklepów Windows Phone oraz Windows Store). Zrobili to jako pierwsi (możliwe, że Apple był wcześniej, ale nie śledzę działaj tej firmy zbyt dokładnie, więc nie będę się przy tym upierał) i są krytykowani. Zrobiliby to za lat kilka i tak samo byliby krytykowani. Po prostu krytykowanie MS jest zawsze modne i nic na to się nie poradzi.

Tak to prawda, MS stara się zbudować swój ekosystem, taki jak ma apple czy google... tyle tylko że kompletnie nie wiedzą jak.
Popatrz na systemy iOS i OS X lub ChromeOS i Android ... jak na moje okno różnią się nie tylko wizualnie, ale i możliwościami np. w programowaniu. Myślisz że to przypadek? A MS postanowił zrobić przeskalowanie 1:1 co jest lekko mówiąc chore.
hind
Kurcze, mam teraz na laptopie Windowsa 8, i chyba przez przyzwyczajenia z Gnome, uważam ten system za przyzwoity w używaniu.
Choć samo metro do desktopu do mnie nie przemawia to jednak nowe "menu" aplikacji mi odpowiada
Evinek
Ja jeszcze wrócę na temat konsol.
http://www.pssite.com/poradniki-786-poradn...ystation_4.html
Tutaj macie dużo informacji na temat PS4. Jedynie mp3 nie będzie działać na początku i nie wiadomo czy w ogóle będzie. Filmy będą śmigać.

Pozwolę sobie pochwalić się swoimi ocenami z przedmiotów informatycznych. tongue.gif

Zajęcia specjalizacyjne - tutaj mamy po prostu HTML + CSS.
5, 5, 6, 6

Programowanie strukturalne i obiektowe - programowanie w C++. Czyli nic nie robię na lekcji prócz bawienia się w przeglądarce/biblioteka graficzna i piszę sprawdziany na 5.
5, 5, 5, 5

Systemy operacyjne i sieci komputerowe - ogólnie o systemie windows xp teraz mamy. Oceny z naprawy, psucia i etapu uruchamiania systemu.
6, 6, 5+ | ocena na półrocze będzie 6.

Oprogramowanie biurowe - jeden z najgorszych przedmiotów, a najgorszy z informatyki. Ponad miesiąc gadanie o bazach danych, a teraz Access. Osoba, która nie potrafi tłumaczyć uczy nas tego.
2, 3, 4+

Chyba dobrze mi idzie póki co, co nie? biggrin.gif
Reszty ocen z innych przedmiotów nie będę pokazywał bo nie chce abyście ze mnie się śmiali, ale jedynie powiem, że na prawdę dużo od nas wymagają.
memory
co to za szkola ? specjalna ?biggrin.gif
Posio
Evinek, pokaż resztę ocen jak już się chwalisz ;P
O$iek
Szczerze, to też jestem ciekaw za co te 6.
!*!
O kurde Evinek to Ty jeszcze do szkoły podstawowej chodzisz?

Trafił mi się cwaniak... W serwisach ogłoszeniowych daje informacje "zlecę ble ble ble proszę o kontakt" po pozostawieniu danych kontaktowych przychodzi błyskawicznie propozycja spamowania ofertą z dopiskiem "to nie jest spam, Państwa email został znaleziony w internecie".
pyro
Z tego co pamiętam obecnie w szkołach ciężej nie dostać 6 z informatyki niż ją dostać. Także i tak coś cieniutko wink.gif
Posio
Pyro, mylisz się, moja 11-letnia siostra, ma teraz Painta... Jeśli nie masz zdolności to ocena leci w dół, i nie ma że ty nie potrafisz. Czyli wychodzi na to że informatyka w podstawówce jest trudniejsza od tej w technikum ;P
Evinek
No ja nie wiem. Pół klasy nie ma takich ocen co ja z informatycznych przedmiotów. Po prostu dla mnie programowanie jest łatwe - tzn. podstawy. Dodam jeszcze, że ja na zajęciach z programowania prawie nie słucham lecz zajmuje się "swoimi sprawami".
I jest to technikum, jedno z najlepszych na pomorzu. Miejsce 3. związane coś z zdawaniem matury.

Oceny w pomarańczowym kółku - oceny poprawione
Oceny w czerwonym kółku - oceny poprawione, ale jeszcze nie wpisana nowa

Jedynki z WOS'u nie da rady poprawić bo nie ma dla mojej grupy terminów konsultacji, co jest chore...
Jedynki z niemca będę poprawiał w czwartek. ;]

I na prawdę, szkoła dużo wymaga od nas. Kuzyn poszedł do tej szkoły, ale na inny kierunek. I teraz chce zmienić szkołę bo za trudno.
Turson
Za trudno w szkole średniej i to w technikum? facepalmxd.gif

Nie oszukujmy się, ale większość idzie do technikum, bo do liceum się nie dostali, a jedynie garstka idzie tam, bo chce i interesuje się tą specjalizacją.
kamil4u
Czy Twoje oceny są dobre czy złe można jedynie porównać z ocenami Twoich znajomych z klasy. To, że będziesz miał np. z matury z rozszerzonej z matmy 65% to może okazać się bardzo słabo, bo np. średnia jest 80% i w konsekwencji się możesz nie dostać na studia. Albo jak będziesz miał 50% z informatyki, gdy średnia jest na poziomie 20% świadczy o tym, że napisałeś ją bardzo dobrze smile.gif

A dodatkowo oceny od 1-6 to mało sprawny system, ale jakiś być musi smile.gif
O$iek
Turson, bo progi punktowe w liceach są takie wysokie, że ho ho...
memory
Evinek kujon tongue.gif
Turson
Cytat(O$iek @ 9.11.2013, 15:21:32 ) *
Turson, bo progi punktowe w liceach są takie wysokie, że ho ho...

Dla jednych wysokie, dla innych niskie.
Sam mam znajomych np. w technikum mechanicznym, co poszli tam, bo nigdzie by się nie dostali. Oczywiście mechaniką się nie interesują w ogóle...
Pawel_W
Cytat(Evinek @ 9.11.2013, 14:08:14 ) *
Po prostu dla mnie programowanie jest łatwe - tzn. podstawy. Dodam jeszcze, że ja na zajęciach z programowania prawie nie słucham lecz zajmuje się "swoimi sprawami".
I jest to technikum, jedno z najlepszych na pomorzu. Miejsce 3. związane coś z zdawaniem matury.

to proponuję wystartować w olimpiadzie informatycznej i pochwalić się wynikami tongue.gif
Daiquiri
Cytat(buliq @ 8.11.2013, 09:54:21 ) *
Niby tak, są minimalizowane, działają w tle, ale da się je wyłączyć. Standardowo w lewym górnym rogu po najechaniu pokazuje się ostatnio otwarty program. Jak zjedziemy trochę w dół wzdłuż lewej krawędzi pojawią się pozostałe otwarte w tle. Prawy przycisk myszy i zamknij.
Czyli da się to zobić za pomocą 2 kliknięć czy niet? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.