Cytat
@Posio to nie ja mam się dostosować do systemu, tylko system do mnie. To miałem gdzieś, coś wpisać? Dlaczego mam cokolwiek wpisywać na klawiaturze tylko po to żeby coś uruchomić? Tyle było płaczu przez ostatnie 20 lat, że linux ssie bo nie da się niczego wyklikać, tylko trzeba pisać... A teraz? Szok, żeby cokolwiek uruchomić, muszę coś napisać?
Każdy nowy system wprowadza zmiany, do których trzeba się przyzwyczaić. Nie ma systemu operacyjnego, który od momentu swojego powstania ani razu się nie zmienił i nie wymagał od użytkowników nauki obsługi. Sposób otwierania aplikacji poprzez wpisanie jej nazwy to jeden z kilku sposób na jej otwarcie.
Cytat
Nie sądzisz że coś tu nie gra jak powinno? Wyjaśnij mi, skąd miałem wiedzieć o tym? Z instrukcji której nie ma, informacji, ale jakiej? Laptopy z pre instalowanym systemem odpalają system od razu, bez żadnej informacji poza 15 minutowym komunikatem "pierwsze uruchomienie" zupełnie jak w windows 95.
Wystarczy, że wejdziesz na stronę windows.com i wszystkie informacje o systemie masz podane jak na talerzu. Co więcej, informacje prezentowane są również w postaci filmów, więc nawet nie trzeba wertować opasłych woluminów manuala.
Cytat
Po zalogowaniu, na ekran wyskakują kolorowe klocki i o dziwo niektóre są nawet podpisane, mają logo programu, ale ni cholery nie jest to intuicyjne.
Oto wycinek mojego ekranu startowego. Jak widać, wszystkie aplikacje (poza tymi, które celowo zmniejszyłem do minimalnego rozmiaru) są ładnie podpisane.

Tak samo jest w przypadku aplikacji dynamicznym kafelkiem (screena nie wrzucę, ponieważ są tam prywatne informacje) - kalendarz, poczta, kontakty, Skype, itp.
Cytat
Żeby zrobić coś na windows 8, muszę się uczyć nowych praktyk, które ktoś wyssał z palca bo się nudził.
Przykro mi, ale nowy interfejs w nowym systemie microsoftu jest strzałem w kolano. Może młodsze roczniki, które lubią takie "bajery" ogarniają to szybciej, tylko że w tym nie ma żadnej rewolucji i zupełnie nie o to w tym chodzi.
Kwestia gustu. Tobie się nie podoba, a mi tak.
Cytat
Jeden z wielu filmów które pokazują łatwość obsługi systemu:
http://www.youtube.com/watch?v=G79-Mb0UdVoPosadź zwykłego śmiertelnika przy dowolnym systemie operacyjnym i zachowa się tak samo.
Cytat
I napisz jeszcze, skoro Windows 8 jest taki świetny i taki rewolucyjny jak zapowiadał producent... To czemu jego sprzedaż była tak niska? I dlaczego ugięli się dopiero w win8.1 aby "przywrócić" menu start? Tylko nie pisz, że słuchali głosu ludu...
Dynamika sprzedaży Windows 8 jest porównywalna do sprzedaży Windows 7. Ale nie można rozpatrywać suchych liczb, z jednego prostego powodu. W czasie Windows 7 rynek powoli wchodził w erę "post pc". W przypadku Windows 8, wspomniana era stała się faktem. To też ma wpływ na sprzedaż systemu. A dodanie przycisku Start jest wysłuchaniem głosu ludu. Nagle wpadli na pomysł, żeby przywrócić ten przycisk? Proszę Cię...
Żeby nie było tak kolorowo. Windows 8 ma swoje wady, które potrafią doprowadzić do szału. Oto kilka z nich, które mnie irytują:
1. Lista "wszystkich" zainstalowanych aplikacji - nieczytelna i brakuje na niej części aplikacji, a znalezienie na niej czegoś trwa zdecydowanie za długo.
2. Uruchamianie pliku wideo potrafi zająć nawet kilkanaście sekund, zwłaszcza jeśli jest to duży plik. Dzieje się tak tylko za pierwszym razem. Drugie uruchomienie jest już błyskawiczne.
3. Wypakowanie dużego pliku, zwłaszcza jeśli jest podzielony na paczki, potrafi zamulić cały system (podejrzewam, że winny jest tutaj wolny dysk, ale i tak niesmak pozostaje).
4. System po restarcie rzeczywiście podnosi się szybko, ale usługi, które wstają razem z nim powodują, że system jest gotowy do pracy o wiele później (na lapku ze starym dyskiem nawet po 30-40 sekunach, w przypadku dysku ssd, po około 20 sekundach).
Podsumowując. Nie można krytykować systemu, jeśli się z niego nie korzysta na co dzień. Dopiero po kilku tygodniach pracy można obiektywnie spojrzeć na system.