Cytat(melkorm @ 20.08.2011, 21:03:26 )

PS. Mam wrażenie że ludzie którzy twierdzą że osoby które popełniają samobójstwo to tchórze i słabi psychicznie ludzie nie mieli nigdy styczności z taką osobą i jej problemami, ani nigdy nie znaleźli się nawet w przybliżonym stanie emocjonalnym tej osoby.
Zgodzę się, że nie miałem styczności ale powiedzmy szczerze. Jak wiele jest sytuacji bez wyjścia? Prawie w każdej da się znaleźć rozwiązanie. Oczywiście gdybam, nie chcę się upierać przy swoim zdaniu ale osobiście tak właśnie uważam.
Poza tym zauważ, że wielu ludzi popełnia samobójstwo z totalnej (nie jestem w stanie znaleźć innego epitetu dla takiego poziomu) głupoty. Chociażby
http://motyw_samobojstwa.lektury.gazeta.pl...amobojstwa.htmlWielu młodych popełniło samobójstwo po przeczytaniu książki. Nosz głupota i słabizna psychiczna.
Oczywiście teoretycznie są ludzie słabi psychicznie od urodzenia. Mówię teoretycznie ponieważ każdą część działa da się wyćwiczyć. Również psychikę.
Cytat(melkorm @ 20.08.2011, 21:03:26 )

Uwierz mi że nawet najtwardszych ludzi da się zagonić w sytuację gdzie o tym pomyślą
Zgodzę się bez dwóch zdań. Ale tak jak wspomniałem jest to problem z rodziny gruby porachunków przestępczych, mafii, wojska, szpiegostwa, polityki itd w których jeszcze jestem w stanie zrozumieć samobójstwo. Dla tych którzy tego nie uczynili - pełne wyrazy podziwu i szacunku za odwagę.
Wczoraj w programie "Tabu" (Na Discovery bodajże) był poruszany temat "Sprawiedliwość". W Albanii niektórzy ludzie żyją według prawa Kanunu (
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kanun_Leki_Dukagjiniego ).
Jednym z praw w tej księdze jest prawo zemsty z którym to rząd Albański usilnie walczy (zresztą słusznie). Pewien chłopak od 3 roku życia nigdy nie wyszedł poza teren posesji domu z obawy przed zemstą jednej z rodzin. Uważasz, że chłopak powinien popełnić samobójstwo? Moim zdaniem istnieje wyjście z sytuacji. Chociażby ucieczka do innego kraju (zorganizowanie jej to inna kwestia).
Gdyby chłopak popełnił samobójstwo to cóż... zdarza się ale przecież istnieje rozwiązanie jego problemów nieprawdaż?
Cytat
Niestety się mylisz, ale w dokładnie ten sam sposób zginął dziś mój kumpel, którego znam od urodzenia i szczerze mówiąc myślałem, że miał wypadek samochodowy, nie wpadłbym na to, że ktoś z otaczających mnie ludzi popełni samobójstwo.
Szczere wyrazy współczucia.