Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
buliq
Bo piątek 13, i boją się że się nas zbyt wielu rzuci biggrin.gif

Jaki jest sens rozszerzania stdClass (w kontekście ClassName extends stdClass) ? (anyone?)
sowiq
Cytat(buliq @ 13.09.2013, 13:12:59 ) *
Jaki jest sens rozszerzania stdClass (w kontekście ClassName extends stdClass) ? (anyone?)

Podejrzewam, że taki sam jak rzutowanie na unset.
  1. $a = 13;
  2. var_dump( (unset)$a );
  3. var_dump( $a );
mic327
Może ktoś się orientuje. Prawko na A zdałem jeszcze na starych przepisach, B już po zmianach. Jutro ide po odbiór biggrin.gif
Każde starostwo inaczej interpretuje nowe przepisy. Jak myślicie czy urzędnicy mogliby tak bez uprzedzenia wyrobić na kategorię A2?
Evinek
Tak jak mi ojciec ciągle mówi: "prawo nie działa wstecz".
http://motormania.com.pl/porady/nowe-prawo...e-am-a1-a2-i-a/
Tutaj takie coś znalazłem. Powinno Ci raczej pozostać A, ale najlepiej się zapytać w pewniejszym źródle.
Posio
Cytat(mic327 @ 15.09.2013, 17:15:35 ) *
Może ktoś się orientuje. Prawko na A zdałem jeszcze na starych przepisach, B już po zmianach. Jutro ide po odbiór biggrin.gif
Każde starostwo inaczej interpretuje nowe przepisy. Jak myślicie czy urzędnicy mogliby tak bez uprzedzenia wyrobić na kategorię A2?

No to masz problem, i to duży... W zasadzie taki sam jak ja. Jeśli nie wyrobiłeś sobie "starego" prawka na kat A, czyli nie masz dokumentu z kat. A to w tym momencie, żeby ją uzyskać (nawet skoro zdałeś na starych przepisach) musisz mieć ukończone 24 lata aby mogli Ci to wbić do prawka. Co innego gdy masz już A na starym wydane, idziesz, pokazujesz, wbijają Ci A z automatu. Ja mam taki problem że zostało mi jeszcze tylko 5 lat czekania na prawko A na które wydałem ~1000 zł, a chciałem wyrobić obydwa za 1 zamachem i nie tracić po stówie (a B zdawałem tydzien po wejsciu nowych przepisów) - teraz innej opcji niz czekanie nia ma.

Cytat(Evinek @ 15.09.2013, 19:59:46 ) *
Tak jak mi ojciec ciągle mówi: "prawo nie działa wstecz".

Niech spojrzy w zachowania urzędów związane z podatkami, to zmieni zdanie.
Evinek
W piątek nudziło mi się na lekcji programowania w C++ więc zrobiłem z kolegą grę kółko i krzyżyk. On swoje i ja swoje.
Jako, że dawno nie programowałem w C++ to kod taki se i oczywiście kod pisany na szybko aby zdążyć w ciągu dwóch lekcji.
Kod: http://pastebin.com/aaQRccXp
Exe: http://www.sendspace.pl/file/95fc12bbe6f533dd283e4c7

Oczywiście mój program nie jest w pełni zabezpieczony, ale zrobiłem chociaż menu. biggrin.gif
kamil4u
Poczytaj o algorytmie min-max i dorób "myślącego" kompa - nie będziesz się, aż tak nudził na lekcjach smile.gif
zordon
Liczyłem na dzień programisty a tu urodziny: helion ma fajną promocję - 2 książki + 1 gratis
http://helion.pl/kategorie/promocja-3za2
Pawel_W
@Evinek

Kod
int ustawPole(int pole, int gracz) {
    if(pole == 1 && plansza[0][0] == 0)
        plansza[0][0] = gracz;
    else if(pole == 2 && plansza[0][1] == 0)
        plansza[0][1] = gracz;
    else if(pole == 3 && plansza[0][2] == 0)
        plansza[0][2] = gracz;
    else if(pole == 4 && plansza[1][0] == 0)
        plansza[1][0] = gracz;
    else if(pole == 5 && plansza[1][1] == 0)
        plansza[1][1] = gracz;
    else if(pole == 6 && plansza[1][2] == 0)
        plansza[1][2] = gracz;
    else if(pole == 7 && plansza[2][0] == 0)
        plansza[2][0] = gracz;
    else if(pole == 8 && plansza[2][1] == 0)
        plansza[2][1] = gracz;
    else if(pole == 9 && plansza[2][2] == 0)
        plansza[2][2] = gracz;
    else
        return 0;
    return 1;

}

to można było zwykłym dzieleniem rozwiązać w 1 linijce tongue.gif
mic327
@Posio miałem tak zrobić jak pisałeś wyrobić na samo A jeszcze na starych. Teraz przez te yeb!*#ne przepisy żeby cieszyć się pełną gamą pojemności muszę w najlepszym przypadku czekać dwa lata i płacić jeszcze raz. Najlepsze jest to, że w każdym miejscu inaczej to rozwiązują.

Mnie osobiście nawet nie raczyli powiadomić innej kategorii. Zastanawiam się teraz czy można złożyć jakieś odwołanie albo dołączyć się do jakiegoś pozwu zbiorowego. Jeśli się nie uda to pewnie pozostanie mi jedynie jeździć bez uprawnień.

A podobno w państwie demokratycznym jakim jest jest Polska (sic!) odpowiedzialność za wadliwy aparat prawny nie może spoczywać na obywatelach.

Podobna sytuacja http://www.scigacz.pl/Zdales,prawo,jazdy,D...,lat,20269.html

Jeszcze nie do końca ustawa jest zgodna z konstytucją http://www.scigacz.pl/Nowe,prawo,jazdy,nie...ucja,20579.html
Evinek
Cytat(Pawel_W @ 16.09.2013, 13:27:13 ) *
@Evinek

Kod
int ustawPole(int pole, int gracz) {
    if(pole == 1 && plansza[0][0] == 0)
        plansza[0][0] = gracz;
    else if(pole == 2 && plansza[0][1] == 0)
        plansza[0][1] = gracz;
    else if(pole == 3 && plansza[0][2] == 0)
        plansza[0][2] = gracz;
    else if(pole == 4 && plansza[1][0] == 0)
        plansza[1][0] = gracz;
    else if(pole == 5 && plansza[1][1] == 0)
        plansza[1][1] = gracz;
    else if(pole == 6 && plansza[1][2] == 0)
        plansza[1][2] = gracz;
    else if(pole == 7 && plansza[2][0] == 0)
        plansza[2][0] = gracz;
    else if(pole == 8 && plansza[2][1] == 0)
        plansza[2][1] = gracz;
    else if(pole == 9 && plansza[2][2] == 0)
        plansza[2][2] = gracz;
    else
        return 0;
    return 1;

}

to można było zwykłym dzieleniem rozwiązać w 1 linijce tongue.gif

Pewnie i tak, ale jakoś nie wiedziałem jak inaczej to można napisać. Nawet teraz nie wiem, ale gdybym pomyślał to bym zrobił pewnie.
Tak ogólnie to moja pierwsza gra. Wcześniej jedynie bawiłem się w różnych językach, ale nic nie zrobiłem gotowego.

Następna wersja będzie graficzna, dwa tryby (1 vs 1 lub 1 vs komputer) i możliwe, że poziom trudności (łatwy - bot wybiera losowo pole, trudny - pomyślę coś nad tym min-max).
Jeśli będzie mi coraz lepiej szło w C++ to możliwe, że zrobię jakąś gierkę 2D i się wkręcę bardziej. biggrin.gif
r4xz
Cytat(Evinek @ 16.09.2013, 18:32:16 ) *
Pewnie i tak, ale jakoś nie wiedziałem jak inaczej to można napisać.

odejmujesz 1 od 'pole', dzielisz (bez reszty) przez 3 i masz pierwszy indeks, reszta z dzielenia to 2 indeks wink.gif
sazian
Cytat(Evinek @ 16.09.2013, 11:29:37 ) *
W piątek nudziło mi się na lekcji programowania w C++ więc zrobiłem z kolegą grę kółko i krzyżyk. On swoje i ja swoje.

to teraz ustalcie jak ma wyglądać "protokół" i napiszcie wersje sieciową - oczywiście piszcie nie komunikując się ze sobą.
Ostatecznym testem będzie próba zagrania razem, to powinno być dobre ćwiczenie z programowania w osobnych zespołach oraz dostosowywania się do standardu/dokumentacji
cojack
O jak mnie tu dawno nie było baaasmiley.gif
Piotr33
Case -

Użytkownik wchodzi na podstronę z formularzem dodawania nowego wpisu i ma możliwość załadowania tam obrazka, ładuje go AJAXem, uzupełnia treść, jednak stwierdza, że nie doda wpisu i wychodzi zamykając kartę lub whatever. Jak usunąć takowy obrazek, aby zaoszczędzić powierzchnię dyskową?

Wydaje pomysły?
pedro84
Zapisywać go do lokalizacji tymczasowej. Po dodaniu - przenosić do docelowej. Tę pierwszą co jakiś czas czyścić.
buliq
skrypt pobiera czas stworzenia pliku w tej lokalizacji tymczasowej, i jeżeli minął określony czas, i nie ma wpisu w bazie, to kasuje
Evinek
Proszę was, nie wymagajcie ode mnie za dużo. tongue.gif

Potrafię coś napisać w C++, ale to tylko bardziej podstawy. Nawet w programowaniu obiektowym nie siedziałem w C++, a wiem, że co nie co różni się od PHP.
Najpierw proste rzeczy i dalej coraz trudniejsze. Póki co mam cel więc muszę go wykonać. Może pobawię się z stworzeniem gry przez lan, ale mała szansa na to.

Jeszcze chciałem się trochę pożalić wam.
Ogólnie mam problemy z kolanami, a dokładniej to, że rzepka mi wyskakuje, przekręca się itp.

W gimnazjum na WF-ie robiłem skip A i nagle mi coś w kolanie się przestawiła (tak jakby wyskoczyło i od razu wróciło). Po tym incydencje miałem nogę w gipsie.
Stało to się z jeden lub dwa tygodnie przed wyjazdem do Zakopanego z klasą. Miała to byś moja pierwsza wycieczka wielodniowa, ale nie pojechałem - gips na to nie pozwolił.
No dobra, odszkodowanie dostałem, przeleżałem te dni w domu, rehabilitacja i dałem rade.

Drugi raz to było we wakacje (bodajże 2011 rok). Grałem w piłkę i nagle znów rzepka wyskoczyła, ale tym razem nie wróciła. Pogotowie przyjechało, szynę zrobili, zaczeli podnosić i rzepka wskoczyła. Uradowany, szczęśliwy pojechałem do szpitala, sprawdzili, zabandażowali i takie tam. Znów trochę wolnego, od WF ponad rok. To była klasa 1 technikum.

Wczoraj, nieszczęśliwie na WF-ie znów rzepka wyskoczyła, ale tym razem w drugiej nodze (lewej). Po prostu chciałem się ruszyć i nagle upadam bo nie daje rady stać. Jestem zdenerwowany tym ponieważ za nie całe dwa tygodnie mam jechać do Zakopanego! To samo miejsce, podobna data, podobna sytuacja z kolanem...
Na całe szczęście tym razem zacząłem smarować żelem kolano od razu, a kolano nie spuchło mocno (minimalnie). I mam wielką nadzieję, że dam rade pojechać w końcu tam.
Chciałbym w końcu pojechać na kilku dniową wycieczkę klasową.

I może ktoś z was ma taki problem lub ktoś z rodziny? Idę do lekarza 7 października i mam nadzieje, że on coś poleci. Ogólnie dużo problemów mam z takimi rzeczami (spuchnięty palec przez ponad pół roku...). Jestem ciekaw czemu tak mi się dzieje. Gdy wychodzę z auta również nie raz czuje, że w kolanie mi coś się przestawia. Parę sekund i ból ustaje.
Dobra, wystarczy żalu bo nie ma co na forum pisać tyle, ale to nie wszystkie moje problemy. O tym za dużo nie będę pisał, tylko powiem, że jestem ślepy na jedno oko (nie widzę centralnie) i jest to wina toksoplazmozy.
Sprawne oko: Klik
I te drugie: Klik
Inwalida normalnie jestem jak ojciec mi ciągle powiada, a od miesiąca prawnie (mam legitymacje). tongue.gif

Plusem jest to, że podchodzę do tego z dystansem. Dzięki za przeczytanie. ;]
buliq
Słabo, w kontekście pracy w IT, oczy się jednak przydają sprawne,
BTW w opisie choroby u cioci jest ze występują dolegliwości stawowe, i to pewnie jest przyczyną.

Ja bym mimo wszystko nie ryzykował wyjazdu...

Jak z leczeniem?
Pawel_W
co do kolana - możesz mieć częstą przypadłość - kolano kinomana smile.gif
Evinek
Ale ogólnie mogę pracować tak. Na początku jak mi zaczęło się do dziać to było kiepsko. Nie dawałem rady patrzeć dwoma oczami na raz. Ale teraz już się zagoiło no i widzę "normalnie".
Drugie oko po prostu usuwa błąd drugiego oka i widzę normalnie.

Właśnie przeczytałem coś o tym kolanie kinomana. Trochę się załamałem. Rehabilitacje na prawą nogę miałem i pomogła na krótki czas (było trochę lżej na początku).
Pogadam z lekarzem i zobaczymy. Ale dziwne jest to bo za młodu latałem po dworze całe dnie, ale dopiero od końca gimnazjum zacząłem mniej wychodzić. Zobaczymy.

Dzięki za informacje.
Terrorizer
Znalazłem temat do spamowania biggrin.gif hurra!1!!!!1!
Daiquiri
Cytat(Terrorizer @ 19.09.2013, 12:05:15 ) *
Znalazłem temat do spamowania biggrin.gif hurra!1!!!!1!
Do pisania nie na temat co najwyżej smile.gif.
mstraczkowski
Ojj kobiety są takie szczegółowe biggrin.gif
nospor
To nie kobieta..... to administrator wink.gif
skowron-line
Kobieta administrator
nospor
Administratorzy sa bezplciowi wink.gif
kamil4u
@Terrorizer: trochę pobędziesz na forum to zobaczysz, że w tym temacie dzieją się najciekawsze dyskusje smile.gif
Daiquiri
Cytat(mstraczkowski @ 19.09.2013, 12:46:59 ) *
Ojj kobiety są takie szczegółowe biggrin.gif
To prawda. Na szczęście ja jestem tylko administratorem biggrin.gif.
Spawnm
W ramach walki o równouprawnienie itd. przebierajmy w przedszkolach dzieci za administratorów biggrin.gif
Pawel_W
Cytat(Evinek @ 19.09.2013, 09:52:59 ) *
Ale dziwne jest to bo za młodu latałem po dworze całe dnie, ale dopiero od końca gimnazjum zacząłem mniej wychodzić.

nie wiem czy to od tego zależy, ja regularnie biegam, jeżdżę na rolkach, rowerze, ogólnie uprawiam BARDZO dużo sportu i mimo wszystko odczuwam podobny efekt u siebie - wystarczy, że posiedzę dłużej przed komputerem i czuję to w kolanach smile.gif
Evinek
Jak będę u lekarza to popytam się jego o te sprawy. Zobaczymy co powie i wtedy napiszę tutaj.

Graliście już w GTA V może? Ja już mam przeszłe 18,5%. Nie będę robił spoilerów, ale grę polecam.
buliq
czekam na PC
Spawnm
Gdzie nie wejdę, tam GTA V...
dodam że nie lubię tej gry.
Evinek
Każdy ma inne gusta.
Mnie się osobiście nie podobało GTA IV. Było szarawe i nudne. A GTA V jest tak samo kolorowa jak GTA SA - i to mi się podoba.

Spawnm
Osobiście nie trawię całej serii gta, a obecnie cały internet chuczy reklamami, recenzjami itd. tej gry.
Ale wiadomo, każdy ma inne gusta.
Posio
GTA -bleeee, za gówniarza pykałem na 98 w GTA 2 ale od 3 to już mało ciekawe... TES, Gothic, Hitman, CoD, DeadSpace (żeby ponapierdzielać), no i Crysis - to są gry smile.gif
pedro84
@Posio - zgadzam się, ale CoD tylko do czwórki wink.gif
Wicio
Jeszcze CoD:World at War był całkiem udany, później to już same odgrzewane kotlety.
usb2.0
Crysis? to gowno jakich malo : /

i niby ze Dead Space zeby ponapierdzielac? : O
Posio
Cytat(pedro84 @ 20.09.2013, 17:34:22 ) *
@Posio - zgadzam się, ale CoD tylko do czwórki wink.gif

MW1, MW2 *.*

Cytat(usb2.0 @ 20.09.2013, 18:02:56 ) *
Crysis? to gowno jakich malo : /

i niby ze Dead Space zeby ponapierdzielac? : O

Grałeś w Crysisa od 1 czesci ? Fabuła jest wręcz moim skromnym zdaniem zaje*ista. System gry również. Ale jeśli ktoś nie lubi robotów i nanokombinezonów to nic mu na to nie pomogę. Druga sprawa to to, że crysis jest częściowo tworzony dla pokazania możliwiści CryEngine, co bardzo, ale to bardzo widać w 3-ciej części, gdzie bardziej przyłożyli się do grafiki i animacji niz do fabuły. Co do deadspace, fajnie się rozcina te wszystkie zombie smile.gif Można się odstresować.

No ale niestety(stety) jak dla mnie seria TES miażdży wszystko smile.gif

Edit. Jak mogłem zapomnieć o serii Mass Effect - doskonałe połączenie gry akcji z dobrą fabułą. No i nasz rodzimy Wiedźmin - moim zdaniem największa kosa na świecie jeśli chodzi o gry.
usb2.0
no sam mowisz w 3 czesci generalnie grafika miala znaczenie,

no i jesli ktora z tych w gier ma zajebista fabule to wlasnie Dead Space! : D

no ale gusta i gusciki takze tak ; )

Mass Effect +1
Posio
Ja to sobie przedstawiam tak: Crysis , Crysis Warhead fabuła 90%, Crysis 2 fabuła 80%, Crysis 3 fabułą 60%, reszta procentów to znaczny nacisk na wygląd.
Przyznaje że z czesci na część coraz bardziej to widać, już 2 była używania do benhmarków. To nie zmienia faktu że seria jest boska.
Dead Space, fabuła mnie nie urzekła, ale przyjemność ćwiartowania - tak smile.gif

No są gusta i guściki masz rację smile.gif

Aaa, jeszcze si e pochwalę, że kupiłem laptopa i póki co jestem bardzo zadowolony. Nawet Ubuntu miałem zainstalowane <fiufiu>
O$iek
Ja też czekam aż GTA V wyjdzie na komputer, ale oglądałem już jakieś live'y na twitch.tv i myślę, że sama fabuła może być ciekawa. Czekam też na Watch Dogs, a to już niedługo wink.gif Pochwalę się też, że wczoraj kupiłem sobie grę FEZ, Limbo i masę innych, których jeszcze nie sprawdzałem smile.gif
Turson
Cytat(Evinek @ 20.09.2013, 13:54:01 ) *
Każdy ma inne gusta.
Mnie się osobiście nie podobało GTA IV. Było szarawe i nudne. A GTA V jest tak samo kolorowa jak GTA SA - i to mi się podoba.

Popieram. Na dodatek w GTA IV minusem była mapa - mała, samo miasto, bez terenów pozamiejskich a'la San Andreas biggrin.gif

Czekam aż V wyjdzie na PC, bo konsoli nie mam
kamil4u
A ja nie gram w gry i też mi dobrze smile.gif
Posio
Cytat(kamil4u @ 20.09.2013, 20:48:40 ) *
A ja nie gram w gry i też mi dobrze smile.gif

Niektórzy grają i im dobrze, inni mają dziewczyny i im dobrze, inni mają to i to i im dobrze, a niektórzy nie mają nic, i też im dobrze (zdecydowanej mniejszości) ;D
rzymek01
kamil4u, +1, sam też nie gram od kilku lat z prostej przyczyny - brak czasu, jest tyle ciekawych rzeczy do robienia, że po prostu szkoda marnować czas na siedzenie przed kompem smile.gif (no offence)

kiedy jeszcze grałem, to GTA I i GTA London, Heroes I, II i III, 3,5 WOG (klasyki), no ale to już leciwe gry, wspominam je pewnie z sentymentu wink.gif z współczesnych gier to polecam Wiedźmina I i II, Obliviona, Europa Universalis III, seria Anno i Battlefielda II multiplayer :]
mstraczkowski
Ja nie jestem maniakiem gier, ale czasami jak mnie jakaś gra wciągnie to nie mogę się oderwać biggrin.gif

Jestem fanem serii: Assassin's Creed, GTA, Wiedźmin

Uwielbiam też wracać do Gothica 1 lub Gothic 2 Noc Kruka

Ostatnio wciągnęła mnie także nisko-budżetowa produkcja survival horroru Outlast
Jako że jestem freakiem na punkcie horrorów to ta pozycja nie mogła mnie ominąć.

Polecam wszystkim sprawdzić i grać na słuchawkach wieczorami smile.gif
pedro84
Cytat(O$iek @ 20.09.2013, 19:40:30 ) *
Ja też czekam aż GTA V wyjdzie na komputer, ale oglądałem już jakieś live'y na twitch.tv i myślę, że sama fabuła może być ciekawa. Czekam też na Watch Dogs, a to już niedługo wink.gif Pochwalę się też, że wczoraj kupiłem sobie grę FEZ, Limbo i masę innych, których jeszcze nie sprawdzałem smile.gif

Limbo jest genialne. FEZ też zacna. Ogólnie indyki dają więcej fajny niż te wysokobudżetowe gówna naszpikowane marketingiem i niczym więcej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.