Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Daiquiri
Spawnm, praktyki w np. Eura7 są nic nie warte?
pyro
Cytat(Spawnm @ 14.10.2013, 11:29:45 ) *
Wczytaj się w to co pisaliśmy, żadna agencja interaktywna nie jest warta uwagi dla praktykanta. A nie są godne uwagi bo tam się robi tylko byle stronki, gdzie nikt nie patrzy na jakość kodu, nikt nikogo uczyć dobrych praktyk nie będzie itd.

@Spawnm, widzę co napisałeś, i to co tutaj napisałeś również nie jest prawdą. Chodzi o to, że zdecydowanie za bardzo uogólniłeś. Co prawda istnieją firemki do klepania stronek, ale jest też niemało takich, gdzie są tworzone indywidualne, ciekawe rozwiązania. Niektóre firmy tego typu firmy np. piszą choćby rozbudowane CMSy pod własne potrzeby, wymagające dobrej dokumentacji itp. i choćby zagłębiając się w takie projekty można się sporo nauczyć. Dlatego warto się kierować w/w przeze mnie wskazówkami. I tak jak powiedziała @Daiquiri, warto także po prostu zapytać "Co będę robił".

Pewnie, że warto lepiej iść do wieloletniego stricte Software House z dobrą opinią, tylko takie firmy nie potrzebują raczej praktykantów, a jak już to stanowisko obalone (i jeszcze jak się może potem okazać na "podawacza kawy").

Moim zdaniem kierując się w/w wskazówkami warto.
!*!
@Daiquiri - bardziej chodziło mi o samo określenie. Jeśli firma X nazywa siebie dzisiaj agencją interaktywną, co jest tożsame z człowiekiem orkiestrą, to sama sobie strzela w kolano. Określenie to przestało mieć jakiekolwiek znaczenie jakieś 10 lat temu. Kto dziś jeszcze pamięta określenia i przedstawianie się jako full service z agencji, aby wyróżnić się od tych z reklam.

Nie napisałem, że każda taka firma jest do bani i nie ma nic do zaoferowania. Po prostu dziś, większość to strony robione przez gim/licealistów są agencjami interaktywnymi, czyli czymś co w przyszłości może stanie się działalnością, a przy dobrych wiatrach firmą.

Równie dobrze, napisanie o swojej działalności "agencja interaktywna" można też dodać "lider branży". Takie czasy...
Daiquiri
!*! od kiedy agencja interaktywna to pejoratywne określenie? Dla mnie to takie trochę Wasze uogólnione dyrdymały smile.gif. Napisaliście, żeby sobie darować praktyki w agencjach interaktywnych, co mam nadzieję było skrótem myślowym z Waszej strony.

Ja bym się kompletnie nie przejmowała rozmiarem firmy, nazwą i tym podobnymi, tylko zerknęła na ich produkty i zapytała nad czym pozwoliliby mi pracować.
!*!
@Daiquiri - od czasu w którym inne środowiska zaczynają ich używać, nie mając do tego podstaw. Agencja interaktywna brzmi lepiej niż "jestem sam, robię wszystko". Niektóre określenia z czasem się wycierają, to akurat dobry przykład.
O$iek
Ja polecam praktyki w firmach... w sumie, to do dziś nie wiem czym zajmowała się firma, w której robiłem praktyki, ani gdzie się znajduje wink.gif Ale jakie my rzeczy tam robiliśmy ze znajomym. Dużo nie brakowało, a nauczyciel by pomyślał, że pracowaliśmy w Cisco.
Daiquiri
Cytat(!*! @ 14.10.2013, 14:01:44 ) *
@Daiquiri - od czasu w którym inne środowiska zaczynają ich używać, nie mając do tego podstaw. Agencja interaktywna brzmi lepiej niż "jestem sam, robię wszystko". Niektóre określenia z czasem się wycierają, to akurat dobry przykład.
Dla mnie to akurat średni argument, który obalają naprawdę niezłe agencje interaktywne. Co poradzę na to, że Tomek "skończyłem informatykę" Kowalski z Koziej Wólki, nazwał swój cyrkowy biznes Agencja interaktywna Tomex? No nic smile.gif. Ważne są produkty i to, co firma może zaoferować praktykantowi.
Spawnm
@Daiquiri - pewnie masz trochę racji i zdarzają się agencje interaktywne na poziomie. Jednak nie zaprzeczysz że 99% agencji to wytwórnie gniotów gdzie nie dba się o pracownika.
pyro
Cytat(Spawnm @ 14.10.2013, 17:49:21 ) *
@Daiquiri - pewnie masz trochę racji i zdarzają się agencje interaktywne na poziomie. Jednak nie zaprzeczysz że 99% agencji to wytwórnie gniotów gdzie nie dba się o pracownika.

Nie wiem skąd bierzesz swoje dziwne i mocno przesadzone informacje, ale w ujęciu procentowym jak miałbym obstawiać to około 50-60% z nich to rzeczywiście wytwórnia pierdół (a że tak sobie pociągnę dalej procentami na 100% nie jest to 99%) wink.gif
Spawnm
Cytat
Nie wiem skąd bierzesz swoje dziwne i mocno przesadzone informacje

Przeglądam portfolia wink.gif
Linki do ciekawych agencji możesz wysłać mi na priv, chętnie zobaczę.

//edit
Właśnie zaktualizowałem wiedzę na temat okolicznych agencji.
Jednak to ja mam rację. Tylko 1-2 agencje sensownie się prezentują pod względem tak własnych stron, jak i tych z portfolio (wliczając podatność na ataki, bugi itd).
pyro
Cytat(Spawnm @ 14.10.2013, 18:54:19 ) *
okolicznych agencji.

Nie zważając na to co się pisze w "internetach" akurat tego to się można było spodziewać tongue.gif .

Poza tym co szanowny robot w takim razie poleca, bo poza tym, że jestem w stanie podać kilka firm (nazywających siebie agencjami interaktywnymi), które tworzą niejako na poziomie, jestem także w stanie podać wiele np. studiów programistycznych, które są po prostu kompletnym dnem.

// EDIT

ekhm... jak bardzo bym się naraził na ataki, gdybym powiedział, że właśnie sam się zaskoczyłem wpisałem sobie w guglajkę "studio programistyczne" i hmmm... jakby to ująć delikatnie, 100% znalezionych na przykładowo... ekhm... nie mówię, że na pierwszej stronie, ale właściwie to na niej dział realizacji na znalezionych stronach to ewidentna bieda z tandetą?

I co? Teraz się przerzucisz z "agencja interaktywna" na "studio programistyczne" ? :-)

// EDIT 2

Pierwszy rekord w wynikach wyszukiwania i chyba mój ulubiony:

http://koasoft.strefa.pl/
Pawel_W
nasi partnerzy: youtube biggrin.gif

nic tylko aplikować biggrin.gif
Spawnm
To tylko potwierdza że Evinek powinien szukać praktyk po większych firmach bo łatwiej znaleźć coś sensownego.

Tu jeszcze mógł bym polecić Evinkowi aby przeszedł się na jakieś targi pracy/kariery dla studentów, lub sprawdził jakie firmy z okolicy się na takich targach reklamowały.
pyro
Cytat(Spawnm @ 14.10.2013, 21:11:38 ) *
To tylko potwierdza że Evinek powinien szukać praktyk po większych firmach bo łatwiej znaleźć coś sensownego.

Tu jeszcze mógł bym polecić Evinkowi aby przeszedł się na jakieś targi pracy/kariery dla studentów, lub sprawdził jakie firmy z okolicy się na takich targach reklamowały.

Ale co? Dużych firm też podać przykładów? I to nie tylko w dziedzinie IT. Na razie jedyne co to potwierdza się dokładnie to co mówiłem - wszystko zależy od konkretnej firmy, a nie to do jakiej kategorii została przydzielona.

A jeszcze przed chwilą mówiłeś, że to tylko agencje interaktywne są złe :-)
Spawnm
Cytat
Dużych firm też podać przykładów?

Wytwarzających oprogramowanie? Podaj, chętnie zobaczę.
Bo fakt że firma nie związana z IT zatrudniła po kosztach 2-3 juniorów aby mieć stronkę, albo ją zleciła jakiejś agencji czymś zaskakującym nie będzie.

Cytat
Na razie jedyne co to potwierdza się dokładnie to co mówiłem - wszystko zależy od konkretnej firmy, a nie to do jakiej kategorii została przydzielona.

Na obecną chwilę tylko potwierdza tyle że jest masa małych gnioto twórców. Co potwierdza moje 99%. Nie będę negować istnienia wartościowych agencji bo i takie istnieją (nawet sobie dwie przypomniałem, ale to z wawy), jednak łatwiej Evinkowi będzie załapać fajne praktyki w większej firmie w 3city szukając np. po targach kariery.

pyro
Cytat(Spawnm @ 14.10.2013, 21:27:18 ) *
Wytwarzających oprogramowanie? Podaj, chętnie zobaczę.
Bo fakt że firma nie związana z IT zatrudniła po kosztach 2-3 juniorów aby mieć stronkę, albo ją zleciła jakiejś agencji czymś zaskakującym nie będzie.

W ogóle nawet się nie zastanawiając choćby Ci od Sądu Najwyższego. Strona za pół miliona wykonana przez sporą firmę (a nie warta nawet 1% tego).

Cytat(Spawnm @ 14.10.2013, 21:27:18 ) *
Na obecną chwilę tylko potwierdza tyle że jest masa małych gnioto twórców. Co potwierdza moje 99%. Nie będę negować istnienia wartościowych agencji bo i takie istnieją (nawet sobie dwie przypomniałem, ale to z wawy), jednak łatwiej Evinkowi będzie załapać fajne praktyki w większej firmie w 3city szukając np. po targach kariery.

Jeszcze przed chwilą mówiłeś, że to wszystko "agencje interaktywne", a nie "gnito twórcy", a ja Ci przed chwilą podałem listę firm, którymi agencjami nie są, a są poziomem bliskie zeru. Targi kariery polecam, ale tylko i wyłącznie dlatego, że jest po prostu więcej do wyboru na raz. Niemniej wprowadzasz ludzi w błąd, a potem sam zmieniasz zdanie.

// EDIT

Pomijam to, że na praktykach w dużych firmach nierzadko praktykant jest dosłownie i niedosłownie tym od robienia kawy albo od robienia czegoś, czego inni nie chcą. Też można sypać przykładami zarówno z IT jak i nie-IT.
Spawnm
Cytat
W ogóle nawet się nie zastanawiając choćby Ci od Sądu Najwyższego. Strona za pół miliona wykonana przez sporą firmę (a nie warta nawet 1% tego).

O, nawet ma małego buga ;]

Cytat
Pomijam to, że na praktykach w dużych firmach nierzadko praktykant jest dosłownie i niedosłownie tym od robienia kawy albo od robienia czegoś, czego inni nie chcą. Też można sypać przykładami zarówno z IT jak i nie-IT.

Sugerujesz że te firmy z targów szukają kogoś do podawania kawy?

Cytat
Jeszcze przed chwilą mówiłeś, że to wszystko "agencje interaktywne", a nie "gnito twórcy", a ja Ci przed chwilą podałem listę firm, którymi agencjami nie są, a są poziomem bliskie zeru.

Pokazując że gdzieś jest również paskudna sytuacja, nie polepszasz sytuacji rynku agencji, gdzie większość to gnioty.
Przypominam że nie neguję całego rynku, jedyna daję do zrozumienia że większość jest nie warta uwagi i łatwiej znaleźć coś konkretnego szukając po większych firmach.

Cytat
Targi kariery polecam, ale tylko i wyłącznie dlatego, że jest po prostu więcej do wyboru na raz.

Więcej do wyboru i już na miejscu wiesz z kim masz do czynienia (jakie fw itd), oraz co byś robił jako praktykant.
pyro
Cytat(Spawnm @ 14.10.2013, 22:25:34 ) *
O, nawet ma małego buga ;]

http://www.wykop.pl/link/1589479/bledy-na-...-tak-na-szybko/

Cytat(Spawnm)
Sugerujesz że te firmy z targów szukają kogoś do podawania kawy?

Sugeruję, że tak często robią w dużych firmach, bo do tej części wypowiedzi się odniosłem, a nie do tej o firmach z targów.

Cytat(Spawnm)
Pokazując że gdzieś jest również paskudna sytuacja, nie polepszasz sytuacji rynku agencji, gdzie większość to gnioty.

To teraz mamy turniej a'la 1 z 10, że wymienisz i uprzesz się na 1 typ firm, mimo że istnieje 9 innych o równie paskudnej frekwencji? Zrobiłeś coś w stylu ostatnio popularnego trendu, że to w gimnazjalistach siedzi całe zło tego świata nie wiedzieć czemu, co oczywiście jest wypropagowaną bzdurą.

Cytat(Spawnm)
Więcej do wyboru i już na miejscu wiesz z kim masz do czynienia (jakie fw itd), oraz co byś robił jako praktykant.

Tak, ale też warto być ostrożnym. Kwestia interpersonalna wink.gif
Daiquiri
Cytat(Pawel_W @ 14.10.2013, 21:09:34 ) *
nasi partnerzy: youtube biggrin.gif

nic tylko aplikować biggrin.gif
Coś a la jesteśmy partnerem google, bo miesiąc temu wydaliśmy 200pln na adwordsy biggrin.gif
pyro
Cytat(Daiquiri @ 14.10.2013, 23:02:51 ) *
Coś a la jesteśmy partnerem google, bo miesiąc temu wydaliśmy 200pln na adwordsy biggrin.gif

Współpracuję z Orange, bo mam u nich kartę na doładowania wink.gif
lordnitos
Co tam panowie Ciekawego słychać?
emp
Cytat(lordnitos @ 15.10.2013, 06:18:55 ) *
Co tam panowie Ciekawego słychać?

Łup w łeb i palec w oko.
fate
no co za bezrobocie ...
Forum: Praca oferowana Job offers
buliq
Ciekawy jestem czy z tych podpiętych ofert któreś są jeszcze aktualne biggrin.gif
Daiquiri
Buliq, wbrew pozorom niekiedy trudno jest znaleźć dobrego programistę smile.gif.
buliq
Czasami proponowane warunki nie są wystarczające, w stosunku do wymagań i odpowiedzialności smile.gif
Daiquiri
Powiedziałabym nawet, ze często wink.gif. Niemniej jednak nawet z "dobrą ofertą" może być ciężko o kogoś programistycznie rozgarniętego.
Turson
Wczoraj dostałem robotę jako Senior Web Developer, wynegocjowałem 6k netto bo za mniej niż 5 bym nie poszedł tongue.gif
pyro
questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

Mam dobrą pamięć. Chyba musieli mieć wyjątkowo niskie wymagania.
buliq
Kto się nabrał ? biggrin.gif
Turson
Możecie polecić jakiś dobry kurs Code Ignitera?
Ten kurs wygląda na dobry, ale przestarzały jest... A nie chce od samego początku łapać złych nawyków.
!*!
Cytat(buliq @ 15.10.2013, 16:46:33 ) *
Kto się nabrał ? biggrin.gif

pyro jak zwykle biggrin.gif

Cytat
Możecie polecić jakiś dobry kurs Code Ignitera?

http://ellislab.com/codeigniter/user-guide/
Turson
Po Polsku biggrin.gif
Spawnm
Turson, serio dostałeś pracę za 6k nie znając podstaw anglika i frameworków mvc, czy to był żart? Jak można pracować zdalnie to wyślij mi na priva nazwę firmy, może 10k mi dadzą ;]
pyro
Cytat(!*! @ 16.10.2013, 10:17:27 ) *
pyro jak zwykle biggrin.gif

Nie zrozumiałeś ironii. I wyszło na to, że Ty się nabrałeś. A skoro już zrobiłeś ze mnie alko- i cycko-holika, stawiasz mi za to piwo i cycki ;)

Ale wygląda na to, że robot rzeczywiście się nabrał ;)
Turson
Cytat(Spawnm @ 16.10.2013, 11:52:46 ) *
Turson, serio dostałeś pracę za 6k nie znając podstaw anglika i frameworków mvc, czy to był żart? Jak można pracować zdalnie to wyślij mi na priva nazwę firmy, może 10k mi dadzą ;]

Szukali kogoś do cięcia layoutów...

Polski podręcznik znalazłem http://podrecznik.codeigniter.org.pl/index.html
!*!
Cytat(pyro @ 16.10.2013, 11:55:44 ) *
Nie zrozumiałeś ironii. I wyszło na to, że Ty się nabrałeś. A skoro już zrobiłeś ze mnie alko- i cycko-holika, stawiasz mi za to piwo i cycki ;)

Ale wygląda na to, że robot rzeczywiście się nabrał ;)

Tak, zawsze idzie się wykręcić ironią, jak się nie można przyznać :D

Hmm sprzedaje ktoś może Xbox360 który nie jest zmasakrowany i nie ma zdjętej blokady? Chciałem kupić ostatnio konsole, ale coś się sprzedawcą stało... Jeszcze jakiś czas temu można było kupić x360 z dyskiem za 799zł, a dzisiaj ta sama wersja kosztuje ponad 1k... cholerne GTA5 i gorączkowe wyprzedaże przed premierą xone.
buliq
Tuż po premierze ceny spadną do 500 smile.gif
O$iek
Tuż po premierze, to ja bym kupował Xbox One wink.gif
!*!
Cytat(O$iek @ 16.10.2013, 14:03:18 ) *
Tuż po premierze, to ja bym kupował Xbox One ;)

Ponad 2k za konsole? Nie opłaca mi się, chcę tylko zagrać w GTA Online i po tym będzie się kurzyć ;)
buliq
Poczekaj na wersję na PC, taniej cię sama gra wyjdzie smile.gif
Adi32
Jak ktoś z Lublina to polecam świetną pracę Temat: LUBLIN Programista PHP Back end Developer
!*!
Cytat(buliq @ 16.10.2013, 16:06:24 ) *
Poczekaj na wersję na PC, taniej cię sama gra wyjdzie :)

Obawiam się, że sprzęt tego nie pociągnie ;) poza tym pod znakiem zapytania stoją dodatki do GTA Online na PC.
Poczekam do 22 listopada, może ceny spadną do 500-600zł

Cytat(Adi32 @ 17.10.2013, 08:34:37 ) *
Jak ktoś z Lublina to polecam świetną pracę Temat: LUBLIN Programista PHP Back end Developer

Teraz człowieka orkiestrę nazywają wirtuozem programowania?
Turson
... i za 2k
buliq
Sprzęt da radę, generalnie PC mozna zbudować wydajniejszy niż konsola. Na dodatki przyjdzie czas, a może już je tworzą?

Ciekawi mnie w sumie czy tryb online jest współdzielony (obecnie) pomiędzy konsole a później też razem z PC?

Odnośnie tematu z Lublina biggrin.gif
Choćbym nie wiem jak bardzo kochał jakikolwiek region, to za podaną stawkę bym nie pracował smile.gif
Adi32
Cytat(!*! @ 17.10.2013, 10:02:57 ) *
Teraz człowieka orkiestrę nazywają wirtuozem programowania?

Cytat(Turson @ 17.10.2013, 10:35:33 ) *
... i za 2k

Tak to może wyglądać na ogłoszeniu, jednak w prawdzie praca jest bliska ideałowi. Wymagania zostały wklejone te co zawsze ze stałego szablonu.
Dostajesz kompa jakiego zechcesz (ja dostałem za 12k, 2 monitory itd. wypas słuchawki, swój gabinet) nienadzorowana praca, przerwy jak chcesz i wynagrodzenie wyższe niż podano jak się sprawdzisz. Zajebiści ludzie. Nie bierzcie za poważnie wymagań w ogłoszeniach o prace, pracowałem w wielu firmach i nigdy nie miały one zbyt wiele wspólnego z tym co się okazało na miejscu.
!*!
Cytat(buliq @ 17.10.2013, 10:50:22 ) *
Sprzęt da radę, generalnie PC mozna zbudować wydajniejszy niż konsola. Na dodatki przyjdzie czas, a może już je tworzą?

Ciekawi mnie w sumie czy tryb online jest współdzielony (obecnie) pomiędzy konsole a później też razem z PC?

A zbudujesz PC za kwotę jaką podałem lub mniejszą który będzie wydajny w grach na max detale przez kolejne 6 lat?

Dobre pytanie z tą współpracą... Jak czytam o tym co się dzieje w chmurach R* śmiem wątpić... choć dużo może się zmienić.
buliq
Cytat(!*! @ 17.10.2013, 11:24:36 ) *
A zbudujesz PC za kwotę jaką podałem lub mniejszą który będzie wydajny w grach na max detale przez kolejne 6 lat?

Dobre pytanie z tą współpracą... Jak czytam o tym co się dzieje w chmurach R* śmiem wątpić... choć dużo może się zmienić.

No nie niestety, tego nie ma nawet w Erze smile.gif, ale jest opcja aby zbudować maszynkę za większą kwotę która ogarnie max detale na max przez 3 lata (tyle gwarancji bym dał)
Pamiętaj że to jest inwestycja biggrin.gif

Z tą współpracą to chodzi mi bardziej o jakość i komfort rozgrywki, w sensie są to 3 różne produkty, inaczej obsługiwane, inne możliwości obsługi (na PC to już wgl cuda można by ustawić) i poziom raczej nie jest ten sam. Ale z drugiej strony, jak będzie tylko 3 graczy PC online to już bym wolał pograć nawet z konsolami biggrin.gif

@edit:
BTW, w ciągu 6 lat konsole też się zmienią, ale czy będzie to taki skok jak w przypadku PC?
!*!
@buliq PC prześciga konsole już od dawna i wygląda że tak już pozostanie, ALE kupujesz konsole i masz spokój do wydania następnej generacji, a PC? Upgrade przy pojawieniu się większej produkcji, co jest nieopłacalne, ponieważ wydałbym więcej na chociażby RAM czy kartę graficzną niż cała konsola.
buliq
Niby tak, ale przecież jak raz kupisz 16GB RAM, to możesz mi wierzyć że i przez 10lat będzie starczało.
Największym problemem będzie najprawdopodobniej Grafika i ewentualnie prędkość dysku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.