Daiquiri
12.05.2016, 19:24:39
Cytat(Turson @ 12.05.2016, 09:41:48 )

Czemu programujecie akurat w PHP? Ostatnio mnie nachodzi dużo takich myśli, bo sporo piszę w JEE i jak wracam do PHP, to czuję jakbym się bawił zabawkami. Jedynie SF3, którego używam do projektu na studia daje mi poczucie prawdziwego kodowania
A czym jest dla Ciebie "poczucie prawdziwego kodowania"? PHP to kwestia architektury. Reszta to zapis warunków, petli i zmiennych. Chyba, ze poczucie "prawdziwego kodowania" daje Ci tylko silne typowanie

.
Dlaczego PHP? Troche bo mam w nim najwiecej doświadczenia, troche bo to prosty jezyk, w ktorym jakość kodu jest w dużej mierze powiązana z architektura. No i jeszcze za to mi płaca
Comandeer
12.05.2016, 21:45:15
Cytat
Ostatnio mnie nachodzi dużo takich myśli, bo sporo piszę w JEE i jak wracam do PHP, to czuję jakbym się bawił zabawkami.
To może ja się nie przyznam, że ostatnio piszę prawie wyłącznie w JS i
czuję prawdziwe kodzenie ^^
PS Chociaż niektóre frameworki JS na chwilę obecną są jeszcze bardziej rozbuchane pod względem warstw abstrakcji niż ich starsi bracia w Javie
redeemer
13.05.2016, 08:32:02
Cytat(Comandeer @ 12.05.2016, 22:45:15 )

PS Chociaż niektóre frameworki JS na chwilę obecną są jeszcze bardziej rozbuchane pod względem warstw abstrakcji niż ich starsi bracia w Javie

http://codeofrob.com/entries/you-have-ruined-javascript.html"We had a good thing, you ruined it. We had an escape route from that ridiculous enterprise hand-holding bullshit and instead of learning how to fucking code you've just brought your factory provider providers with you into what was once an okay place to get stuff done." :-)
Cytat(Turson @ 12.05.2016, 08:41:48 )

Ostatnio mnie nachodzi dużo takich myśli, bo sporo piszę w JEE i jak wracam do PHP, to czuję jakbym się bawił zabawkami
A to ja mam nieco inaczej, jak programuję w Vala/C# i wracam do PHP to doceniam prostotę tego języka i to jaki ogrom pracy włożono w to, aby to wyglądało niemal perfekcyjnie... Biorąc pod uwagę, że zaczynałem przy PHP3/4
język to tylko narzędzie i te pytanie, które pojawia się wśród programistów według mnie jest bez sensu, bo to czy wybierzesz technologie a czy b, jakie to ma znaczenie? To twoja osobista preferencja, niektórzy czują się jak ryba w wodzie pisząc w Javie, inni kijem tego nawet nie dotkną. Jedyna różnica to taka, że jedne są mniej inne bardziej płatne, a to wszytko też jest sztuczny wytwór i naleciałości przeszłości. Php jest na tyle prosty, że promuję się sam, a taka JAVA, czy C# musi o swoją pozycję walczyć, stąd przekonanie, które starają się wpoić wszystkim, że ee ten pehap to grzebanie w mule...
solificati
15.05.2016, 14:41:27
Cytat(com @ 14.05.2016, 18:41:50 )

Php jest na tyle prosty, że promuję się sam, a taka JAVA, czy C# musi o swoją pozycję walczyć, stąd przekonanie, które starają się wpoić wszystkim, że ee ten pehap to grzebanie w mule...
Tak, złe opinie o php to spisek klakierów c# i javy, którzy nie mają perspektywy pracy ...
viking
15.05.2016, 16:22:50
Sporo programistów javy nie pisało w php od lat - co zresztą sami często przyznają - stąd wielu uważa że PHP jest dalej na poziomie 4. Są zaskoczeni jak się język rozwinął i że to już nie nakładka na html. A język bardzo często zyskuje złą sławę przez ludzi którzy piszą w nim z doskoku. Mnie zawsze zaskakiwalo jak ktoś w swoim cv wymienia że zna technologie x, y , 20 innych bo wtedy wiadomo że nie zna nic (dla mnie dobry programista to też taki, który śledzi zmiany, propozycje nowej składni, żyje tym językiem). PHP jest chyba obecnie najbardziej zaawansowane pod względem czystego webu. I zyskuje jeszcze bardziej dzięki composer i psr.
Zawsze trzeba sobie postawić pytanie co lubimy robić. Czy będzie to sam web i technologie z nim związane. Czy bawi nas bardziej tworzenie gui. Czy może gry albo aplikacje na telefon i pod tym kątem dobrać najbardziej popularny język.
Turson
15.05.2016, 16:41:51
Cytat(viking @ 15.05.2016, 17:22:50 )

PHP jest chyba obecnie najbardziej zaawansowane pod względem czystego webu.
Możesz to rozwinąć?
solificati kto powiedział, że nie mają perspektywy pracy, Java wyżej stoi niż php jeśli chodzi o popularność, ale na to przekłada się wiele aspektów, które wcale nie wynikają własnie z samego faktu, że jest taka dobra. Ludzie uczą sie Javy, bo to język uwielbiany przez korpo, dlatego, że przez to iż jest bardziej skomplikowany, da się na nim więcej zarobić. I tak jak wspomina viking większość z nich narzeka na php bo daje te same funkcjonalności ale o znacznie mniejszych kosztach. Wielu tych programistów nawet linii kodu w php nie napisało, ale już z góry wiedzą że php jest złe. Prawda jest taka, że nie ta technologia jest zła, tylko polityka wielkich korporacji. PHP ciagle sie rozwija, ale oni nie chcą tego widzieć, powstają takie projekty jak HHVM, PHP-NG i inne. Coraz bardziej przywiązuje się uwagę do architektury, MVC dostarczają nam frameworki. Idziemy w kierunku DDD, tworzymy mikroserwisy, mamy CQRS, ES itd, wszystko to czym żyję świat Javy/C#.
Nawiązując do tego co cytujesz Turson powiedziałbym, że to chyba trochę zbyt daleko idący wniosek, bardziej bym powiedział, że stoimy na tak samo wysokim poziomie jak nasi inni webowi bracia, z tą różnicą, że php skupia się tylko na jednej wybranej dziedzinie - web, co jest trochę dla niego przewagą, bo nie ma takiej rozbieżności w zastosowaniu, co do zalet o których mówił np facebook dlaczego go wybrali, jest to że nie wymaga jak inne kompilacji, odpalasz i po prostu masz wynik, ma to też swoje wady, bo do wersji 7 nie było mozliwosci statycznej analizy kodu, ale i z tym sobie poradzili tworząc HHVM, który wzbogacili o JIT kompilacje, która dała im sporego kopa. Wprawdzie migracja na architekturę HHVM wymaga pewnego nakładu pracy i czasem wiąże się w grzebaniem w kodzie c, żeby odpalić go na produkcji, to można z tego czerpać korzyści w fazie dev, stawiając sobie go tam a potem kod traspilować do czystego php, który odpalimy wszędzie, a zyskujemy to na co narzeka dużo osób z poza PHP, czyli brak przywiązania do silnego typowania.
solificati
15.05.2016, 22:10:24
Cytat(com @ 15.05.2016, 20:18:32 )

Ludzie uczą sie Javy, bo to język uwielbiany przez korpo, dlatego, że przez to iż jest bardziej skomplikowany, da się na nim więcej zarobić.
Korpo uwielbia Javę bo to solidny wybór:
- jest prosta, nie ma wielu pokrywających się funkcjonalności i dzięki temu kod jest jasny (brzydki i nadmiarowy, ale jasny)
- jest jezykiem ogólneog przeznaczenia - chociażby współbieżność, całkiem inny poziom użyteczności.
- jest dużo talentu skupionego wokół projektów w Javie i dla Javy - komercyjne implementacje VM chociażby, inna liga niż hhvm pod względem technologii
- jest dużo pieniędzy i usług wokół Javy - szkolenia, konsulting … poza świetnymi programistami, którzy chcą robić ambitne projekty i open source masz masę programistów dość dobrych, żeby przeszkolić juniorów, wziąć na krótki okres etc.
- jest ogromna liczba bibliotek do tego języka - wymień jakikolwiek problem, jest co najmniej jedna biblioteka tym się zajmująca w Javie.
Fajność języka to jedno, ale nie tylko ona się przekłada na jego użyteczność w projektach. Chodzi o założenia php i to one często go dyskwalifikują. Co da vm z analizą typów i lepszym performancem, skoro nie ma supportu? Albo nowe cudowne featery języka, skoro byś musiał świetnych programistów szukać, żeby zrozumieli cokolwiek w tym kodzie? Z tymi problemami boryka się też ruby (natywna implementacja ma sporo problemów, jest GIL, a coraz to nowsze pomysły w railsach przyprawiają o zawrót głowy swoją 'magicznością') i nie wygląda, żeby jakkolwiek miał się przebić.
- Akurat co do kodu, to nie ważne w jakim języku go napiszemy, powinno się go dać czytać jak książkę dlatego mamy BDD i DDD
- Owszem jest uniwersalny ma to swoje wady i zalety, o czym wspomniałem
- Tak, ale to już wynika z samej platformy, na której ten język stoi i nie ma to za bardzo związku z samym web, ale z drugiej strony pokazuję jej niedoskonałości, skoro takie projekty powstają
- Akurat szkolenia to już dawno nie tylko domena Javowców. W php też jest spora grupa osób, która ma ogromną wiedzę i ta wiedzą potrafi się dzielić (mamy chociażby PHPERSów, tak jak Java JUGa)
- Tak samo i w tym wypadku większość problemów da się rozwiązać w oparciu o biblioteki z repozytorium Packagist, dawniej PEAR.
Już z tym brakiem supportu to nie przesadzajmy, owszem nie do każdego projektu HHVM się nadaje, ale to wcale nie znaczy, że już można go całkiem przekreślić. A druga sprawa iż mamy PHP7, gdzie też pojawił się type hinting i statyczna analiza też jest możliwa. Jedynie z tą róznica, że w HHVM mamy to od razu OOTB.
A czy problem z nowymi featerami to tylko domena tego języka? Nie. Jak dasz Javowciowi co nigdy nie tykał Javy 8, kod to też nie będzie wiedział czym jest Lambda zanim tego nie pozna z bliska itd. Język to tylko narzędzie do realizacji jakiegoś celu i on nam w tym tylko pomaga, a gównokod da się zrobić w każdym języku, tak samo w drugą stronę.
starach
16.05.2016, 02:05:55
Chcesz pieniędzy bierz się za standard EcmaScript 5,6,7 , Babel, Webpacka, ExpressJS itd. Zrobiłem w tym roku ZCE i nie powiem gdzie go tak na prawdę mogę sobie wsadzić. Pewnego pułapu zarobkowego w PHP nie przeskoczysz. Przykład prosty ostatnio poczyniłem projekt w ReactPHP ( implementacje non-blocking I/O w PHP ) nie umywa się to do NodeJS. Koniec kropka dziękuję za uwagę. Smutne ale taka prawda.
viking
16.05.2016, 06:50:26
Cytat(solificati @ 15.05.2016, 23:10:24 )

- jest ogromna liczba bibliotek do tego języka - wymień jakikolwiek problem, jest co najmniej jedna biblioteka tym się zajmująca w Javie.
Ok. Dostajesz raporty z firm wygenerowane w najnowszym Excelu.
Twoim zadaniem jest je przetworzyć, zapisać dane do bazy i później stworzyć dokument z wykresami, kolorkami (to jest zaj... w Apache POI oddzielna klasa -> jeden kolor) itd który wraca do firmy. Powodzenia.
Inny przykład. Masz cokolwiek do napisania i na serwerze zamiast Javy Oracle jest otwarte openjdk. Kod ci nie działa, nie masz pojęcia dlaczego. Po straconych kilku dniach na debugowanie okazuje się że openjdk nie wspiera czegoś tam, albo działa to inaczej.
Inne komercyjne rozwiązanie używane w jednym z krajowych banków do obsługi zleceń. Zawieszka co 10 minut, wycieki pamięci tak ogromne że po chwili pracy serwer ledwo dyszy. Efekt - zagubionych co najmniej kilkanaście transakcji dziennie (przelewów zleconych przez klientów banku). Tam się jeszcze inne zdarzenie kumulowało czyli ciągły brak miejsca na dyskach przez gigantyczne error logi.
Oracle i ich system sklepowy (nie pamiętam teraz nazwy, pracowałem przy tym kilka lat temu). Wart tyle milionów że samą bazę jako gratis dorzucają. Dokumentacji zero, pomocy zero. Bugów - od cholery i trochę.
Nie mówmy że PHP jest do kitu bo w innych językach wcale to nie wygląda lepiej.
@Turson. Miałem na myśli ilość nowoczesnych komponentów dostępnych w PHP ale także gotowych rozwiązań typu fora dyskusyjne (te niby są ale bardzo często kompletnie niezabezpieczone, XSS, SQL Injection to standard).
solificati
16.05.2016, 09:53:37
Cytat(com @ 16.05.2016, 02:16:56 )

- Akurat co do kodu, to nie ważne w jakim języku go napiszemy, powinno się go dać czytać jak książkę dlatego mamy BDD i DDD
Feature bloat to realny problem. Każda własność języka w końcu znajdzie się w Twoim kodzie i przez to kod staje się nieczytelny, już na poziomie składniowym. Żadne *dd nie pomoże, jak nie ma konsensusu jak wprowadzać abstrakcje do kodu. Jasne, Tobie jako dobremu programiście może i za każdym razem się przypomni co ta konstrukcja robi i jakie ma własności, ale właśnie to jest zaletą Javy - nie musi mieć dobrych programistów. Spójrz na duże projekty w C++, kolejnym kroku php w kwestii feature bloat - każda firma wprowadza listę zabronionych konstrukcji i wywala błędy na poziomie kompilacji. Działa sensownie, dopóki nie musisz korzystać z bibliotek i musisz obchodzić ich decyzje projektowe.
Cytat
- Akurat szkolenia to już dawno nie tylko domena Javowców. W php też jest spora grupa osób, która ma ogromną wiedzę i ta wiedzą potrafi się dzielić (mamy chociażby PHPERSów, tak jak Java JUGa)
Nie chodzi o fajne inicjatywy community, ale o komercyjne szkolenia. Chodzi o to, że firma jest w stanie rzucić pieniędzmi i zdobyć nową partię produktywnych programistów w krótkim czasie. Community służy do czego innego.
Cytat
- Tak samo i w tym wypadku większość problemów da się rozwiązać w oparciu o biblioteki z repozytorium Packagist, dawniej PEAR.
Ilość i dojrzałość bibliotek jest nieporównywalna. Z jakiegoś powodu nowe języki są implementowane z interopem Javy a nie PHP.
Cytat
Już z tym brakiem supportu to nie przesadzajmy, owszem nie do każdego projektu HHVM się nadaje, ale to wcale nie znaczy, że już można go całkiem przekreślić. A druga sprawa iż mamy PHP7, gdzie też pojawił się type hinting i statyczna analiza też jest możliwa. Jedynie z tą róznica, że w HHVM mamy to od razu OOTB.
Mówimy o firmie. Z hhvm nie możesz rzucić pieniędzy i trzasnać w stół i ktoś Ci zacznie stawiać Twoją customową instancję. W wypadku Azula albo Excelsiora możesz.
Cytat
Język to tylko narzędzie do realizacji jakiegoś celu i on nam w tym tylko pomaga, a gównokod da się zrobić w każdym języku, tak samo w drugą stronę.
O różnym gównokodzie mówimy. Przeciętny kod juniora Javy jest straszny i rozwlekły, ale każdy inny junior go przeczyta.
Ja tylko tłumaczę jak to wygląda z pozycji korpo i czemu się na to decydują. Chcecie, możecie nadal wierzyć w spiski przeciw php.
Daiquiri
16.05.2016, 14:56:29
Cytat(starach @ 16.05.2016, 02:05:55 )

(..) Pewnego pułapu zarobkowego w PHP nie przeskoczysz.(...)
A jaki to Twoim zdaniem pulap? Bo szczerze powiedziawszy z moich prywatnych doświadczeń i obserwacji jest to poziom, ktory przeskakuje sie przejściem z developera w managera. I jest taki sam jak dla innych języków.
Dlatego napisałem, że powinno się pisać kod tak żeby dało się go czytać i ktoś kto siądzie do projektu, który rzeźbisz już 2 lata, potrafił go zrozumieć, bez zagłębiania się w 10k stron dokumentacji. Rozumiem, że bijesz do nie unormowanych funkcji języka, owszem jest to problem, ale od czegoś jest dokumentacja, a druga sprawa Jetbrains zrobił kawał dobrej roboty, także piszę się już naprawdę sprawnie. Pozwoliłem sobie zacytować "nie musi mieć dobrych programistów", to akurat nie uważałbym za zaletę, bo aż strach potem tykać taki kod, żeby, który wygląda jak spaghetti, a jak coś ruszysz to "wybuchnie". Tylko, że to nie tylko problem Javy, a wręcz PHP ma trochę niższy próg wejścia, to tu również nie trudno o gównokod, na co oczywiście inni programiści zwracali uwagę, ale coraz więcej firm zaczyna dbać o jakość i tylko wolni strzelcy produkują jeszcze sieczkę.
Co do obostrzeń wprowadzanych w firmach to przecież domena każdej z platform nie ważnie czy jesteś programistą rodziny C, Javy, Scali, Ruby czy PHP, tak samo jeśli chodzi o biblioteki. W PHP community się zebrało powstał PSR i mamy ogrom libów, które może nie mają tak długiej historii jak w Javie, ale są w dużej mierze ustandaryzowane dzięki właśnie PSR i jest dzięki temu mniej haków. Jasne, że znajda się i taki wyjątki, ale większość jednak dała sie przekonać i podąża słuszną drogą.
Inicjatywy community to był tylko przykład, szkolenia na skale komercyjną również są i bez wątpienia dobrych programistów są wstanie wyszkolić.
Już mówiłem wybór wcale nie jest taki oczywisty, w PHP jest również spora ilość korpo, nawet w naszym kraju pierwsze lepsze wszystkim znane należące do grupy Naspers: Allegro, OLX i cała reszta.
Ok zgadam się z hhvm na razie tak łatwo może nie ma, ale Excelsior, czy Azul to systemy, są już na rynku prawie 20 lat, a HHVM jest na początku dopiero tej drogi.
Z tym, że każdy junior go przeczyta to bym nie był taki pewny, ale faktem jest, że Java więcej na nas wymusza, ma to swoje plusy, ale zmusza nas z drugiej strony do jednej słusznej drogi, w PHP jesteś bardziej wolny i można więcej poeksperymentować, dla juniora nie jest to może dobre bo produkuje gównokod, ale czasem bywa to przydatne.
Widziałem jak wygląda perspektywa korpo w Javie i wcale nie jest tak różowo.
starach Ale nikt nie powiedział, że PHP się do wszystkiego nadaje, jeśli chodzi o komunikacje WS, to bez wahania powiem Node. A co do tego pułapu o którym mówisz to dokładnie tak jak napisała Daiquiri, kiedyś przychodzi taki moment, że trzeba awansować w hierarchii z zwykłego klepacza kodu. Ostatnio rynek rzucił się na JS, który powoli jest odkrywany na nowo, bo pojawiło się coś nowego, tylko prawda jest taka, że to jest dużo za późno. Inni webowi bracia już dawno byli tam gdzie JS jest teraz i przed nim wiele problemów o których my już dawno zapomnieliśmy. A to, że JS ma problemy, było widać całkiem niedawno jak się cały świat śmiał z left-pada. Skoro już o tym mowa, to w JS popełniono ten sam problem co w Javie, mamy dwa różne repozytoria kodu npm-a i bower, pytanie poco, dostarcza to więcej problemów niż daje korzyści i potem tak samo jak w Javie mamy w obu repo te same biblioteki.
solificati
16.05.2016, 21:56:04
Cytat(com @ 16.05.2016, 22:41:18 )

Widziałem jak wygląda perspektywa korpo w Javie i wcale nie jest tak różowo.
No właśnie, cały czas patrzysz z perspektywy programisty w korpo a ja Ci tłumaczę dlaczego oni się decydują na Javę. Chwali się, że jest dobre community, że biblioteka standardowa jest coraz lepsza, że mamy traity i poradziliśmy sobie z expression problem i że z kolegami lubisz porobić sobie code review i najpierw piszecie testy. To są narzędzie do dobrego kodu. Dobry kod nie zawsze jest nadrzędnym celem, tylko produkt. Java pozwoli wypchnąć produkt szybciej i taniej z mniejszą ilością zasobów. A że gorszy to już nie zawsze kogokolwiek obchodzi.
No obostrzenia na kod c++ a Javę albo PHP to całkiem inna skala. W Javie jest niewiele a w PHP raczej dotyczą style guidów. W C++ to jednak poważniejsza sprawa i nie chcesz, żeby w kodzie gdziekolwiek pojawiła Ci się inna konwencja rzucania wyjątków albo odległego wołania kodu. W php możesz przymknąć oko na zły kod w bibliotece, jeśli działa i korzystasz z dobrego API, ale w C++ powierzchnią styku nie jest tylko api, ale połowa runtime'u. Wiele firm udostępnia swoje listy dozwolonych konstrukcji, ale dla mocnych wrażeń polecam spojżeć na te od JPL.
Owszem z punktu widzenia klienta liczy się produkt, a nie jego bebechy, ale rynek coraz bardziej dojrzewa, klienci stają się bardziej świadomi, projekty bardziej zwinne. Ale dobry kod nie oznacza, że trzeba na niego wydać 100 mln, czasem wystarczy przestawić myślenie, na jednej z konferencji ktoś ciekawie powiedział, że czasem lepiej podpowiedzieć, że może dało by się dopasować już dobrą i sprawdzoną bibliotekę do naszego systemu niż wymyślić te same koło na nowo, ale potem masz pewność, że klient wróci i wyłoży na nowy system u Ciebie a nie u konkurencji co wzięła studentów na staż. Jakość kodu przekłada zawszę się na zyski, które są liczone w latach życia projektu, jak nie zadbasz o niego od samego początku to wraz z rozrostem systemu, klient wpakuje w niego znacznie więcej kasy, tylko na sam refaktoring i grzebanie w legancy. I w tym miejscu Java się cieszy, bo zamiast zarobić raz zarabiamy 2 razy, tylko ile przy tym leci k..w, a czasem prowadzi to do przepisywania połowy kody, a to już nie jest refaktoring. I potem powstają takie systemy jak EPUAP, który już ewaluował w EPUAP2, a raport z audytu to książka do poczytania, jak tego nie robić.
Owszem bez wątpienia nie mogę się z tym nie zgodzić, ale to ma swoje plusy, zato na pewno wadą jest to, jak trafiamy na przypadek, który tego nie spełnia ale dlatego powinniśmy być świadomi tego, że jakość kodu jest ważna.
Ja wiem, że wiele osób wychodzi z założenia, że poco się przejmować sprzęt jest tani, a godzina programisty droga, to przeskalujmy nasz system wyjdzie taniej, ale nie tędy droga.
Comandeer
16.05.2016, 23:15:36
Cytat
Skoro już o tym mowa, to w JS popełniono ten sam problem co w Javie, mamy dwa różne repozytoria kodu npm-a i bower, pytanie poco, dostarcza to więcej problemów niż daje korzyści i potem tak samo jak w Javie mamy w obu repo te same biblioteki.
Bower istnieje tylko i wyłącznie dlatego, że... rozrósł się na tyle, że nie da się go na szybko wyciąć. Całe środowisko JS przechodzi na npm. Bower jest
de facto martwy i nawet jego twórcy to potwierdzają nieoficjalnie. Czyli zmierzamy do standaryzacji w tym zakresie (np. ekosystem jQuery jest już w całości na npm).
Inna rzecz, że jak już, to powinniśmy mówić o co najmniej 3: npm, jspm (chociaż to w sumie oparte na npm) i bower. A pomniejszych projektów to nawet lepiej nie liczyć
Ale ja doskonale wiem, że bower umarł i bardzo dobrze, chodziło mi o sam problem, że nie tą drogą JS zmierza
A wspominane jspm to jeszcze dziecko wersja 0.16 i czy ja wiem czy jest nam potrzebne, raczej nie.
peter13135
20.05.2016, 21:42:29
Cytat
PHP ciagle sie rozwija, ale oni nie chcą tego widzieć, powstają takie projekty jak HHVM, PHP-NG i inne. Coraz bardziej przywiązuje się uwagę do architektury, MVC dostarczają nam frameworki. Idziemy w kierunku DDD, tworzymy mikroserwisy, mamy CQRS, ES itd, wszystko to czym żyję świat Javy/C#.
Wydaje mi się, że tutaj "chwalisz" PHP za to, że się rozwija, czyli jest to ZALETA tego języka. Z tego wynika, że widzisz zalety, a więc pewnie i wady różnych języków. Ja to rozumiem tak, że według Ciebie język, który się rozwija, jest lepszym narzędziem niż ten, który się nie rozwija. Wydaje mi się, że wybierając narzędzie pracy (język) pewnie będziesz brał pod uwagę fakt, czy język się rozwija ?
Przynajmniej ja to tak rozumiem. Popraw jeśli się mylę.
Natomiast piszesz również:
Cytat
Język to tylko narzędzie i te pytanie, które pojawia się wśród programistów według mnie jest bez sensu, bo to czy wybierzesz technologie a czy b, jakie to ma znaczenie?
No to jak to w końcu jest ? Ma znaczenie czy język się rozwija, czy nie ma to znaczenia ?
Czy gdybym zlecił Tobie zrobienie strony w assemblerze i w php, to w obu przypadkach byś się podjął na tych samych warunkach czasowych i finansowych ?
Cytat
Php jest na tyle prosty, że promuję się sam, a taka JAVA, czy C# musi o swoją pozycję walczyć
Możesz rozwinąć ? Na czym polega, że php się sam promuje i jakie to ma konsekwencje dla programistów ?
peter13135 Z tym rozwojem języka chodziło o fakt iż dla większości programistów Javy, on nadal jest na poziomie końca PHP4 i początku PHP5 w roku 2004 kiedy to diametralnie zaczęła rosnąc jego popularność, a dla nich konkurencja. Był to dobry pretekst by szydzić z jego niedoskonałości, których w tamtym czasie było sporo, aby zniechęcić wszystkich tych co zaczęli od Javy uciekać. Jak spojrzysz sobie na wykres np tu
http://www.tiobe.com/tiobe_index?page=index, to widać że różnica była kolosalna w marcu 2004 Java miała prawie 25%, a w listopadzie tego samego roku zaledwie 14%, kiedy wyszedł nowy PHP w wersji 5, co poskutkowało skokiem popularności tego języka, ale na krótko bo podśmiewanie Javy, szybko przywróciło jej dawną pozycje. I od tamtego czasu przyszyto do PHP łatkę, która się za nim ciągnę po dziś dzień, bo większość powtarza po starszych devach którzy pamiętają tamte czasy, a sami nawet nie napisali linii kodu w tym języku, bo z góry wiedzą iż PHP jest zły.
Pytasz czy znaczenie ma czy język się rozwija, ma to znaczenie, ale każdy język się rozwija, nie ważne czy to jest PHP, JavaScript, czy Java, dlatego nie ma znaczenia czy wybierzemy jeden czy drugi, bo to jest bardziej osobista preferencja, większość nowoczesnych języków jest już na takim poziomie, że da się je naprawdę używać. Albo przynajmniej do tego dąży.
Porównywanie assemblera i php, to trochę tak jakby porównać jabłko do gruszki. Każdy z nich ma inne zastosowanie i inny poziom skomplikowania, wiec odpowiedź brzmi oczywiście, że nie. Ale miedzy językami webowymi nie ma takich diametralnych różnic, no ok może jak weźmiemy Python, czy Ruby, to tam składniowo wygląda to inaczej.
Pytasz na czym polega, to proste większość samouków nie sięga po Jave for Enterprise, oni wolą wybrać Python lub PHP, a w ostatnim czasie również JavaScript, bo modny.
Gdyby nie korpo Java dawno przestała by się liczyć, ona sztucznie jest przez nich podtrzymywana. A druga sprawa, że w dużej mierze jej pozycje oraz statystyki zawyża tu android i skryptowanie w javce na niego, ale Google planuję się z tego powoli wycofać, choć to będzie zapewne długi proces.
solificati
23.05.2016, 08:50:50
Cytat(com @ 22.05.2016, 15:30:57 )

Gdyby nie korpo Java dawno przestała by się liczyć, ona sztucznie jest przez nich podtrzymywana.
To naprawdę zaczyna brzmieć jak jakiś spory resentyment.
peter13135
23.05.2016, 09:19:06
Cytat
I od tamtego czasu przyszyto do PHP łatkę, która się za nim ciągnę po dziś dzień, bo większość powtarza po starszych devach którzy pamiętają tamte czasy, a sami nawet nie napisali linii kodu w tym języku, bo z góry wiedzą iż PHP jest zły.
Ale Java nadal ma np. opinie języka wolnego, co bardzo się zmieniło w ciągu ~20 lat. W każdym razie, ja nie o to pytałem.
Cytat
Pytasz czy znaczenie ma czy język się rozwija, ma to znaczenie, ale każdy język się rozwija, nie ważne czy to jest PHP, JavaScript, czy Java, dlatego nie ma znaczenia czy wybierzemy jeden czy drugi, bo to jest bardziej osobista preferencja, większość nowoczesnych języków jest już na takim poziomie, że da się je naprawdę używać. Albo przynajmniej do tego dąży.
Cóż, mam odmienne zdanie. C# jest bardziej "rozwinięty" od Javy i ten "poziom rozwinięcia" szybko się zmienia na korzyść C#. Microsoft wydaje sporą kasę na C#. O Oracle tak bym nie powiedział. To oczywiście nie oznacza, że uważam, że java jest bezużyteczna wg mnie, bo gdybym robił coś wieloplatformowego, lub liczyły by się koszty (np.servera czy środowiska programistycznego) to możliwe, że wybrałbym javę. Tak czy inaczej, piszę w obu językach: c# i java i samo pisanie w c# bardziej mi się podoba. Chodźby dlatego, że c# jest bardziej zwięzły i ma dobre IDE Visual studio wg mnie jest znacznie lepszy niż NetBeans. Do Eclipsa nie mogłem w ogółe się przekonać)., albo ten XAML/WPF, który jest wg. mnie bardzo dobrym narzędziem do robienia GUI. W Javie jest sporo różnych frameworkó do robienia i wg mnie, każdy z nich jest przeciętny. To oczywiście moja subiektywna opinia.
W każdym razie, dla mnie ma znaczenie język, a jego rozwój nie jest w każdym przypadku taki sam.
Jak Ty piszesz, że "nie ma znaczenia, czy wybierzemy a, czy b", to mam wrażenie, że między wierszami chcesz powiedzieć "Nie ma to znaczenia, ale wybierz PHP".
Cytat
Porównywanie assemblera i php, to trochę tak jakby porównać jabłko do gruszki. Każdy z nich ma inne zastosowanie i inny poziom skomplikowania, wiec odpowiedź brzmi oczywiście, że nie.
No ale każdy język mimo wszystko chce wprowadzić jakaś świeżość. Niektórym językom się to udaje, niektórym nie. Natomiast nowy język robi się po to, by wprowadzić jakieś nowe pomysły, których nie było w innych językach, co ma dać temu nowemu językowi jakąś przewagę. Czy się to udaje czy nie, to inna sprawa.
W każdym razie, zależnie od kontekstu, będziesz mówił, że język albo ma, albo nie ma znaczenia. Chyba wtedy jak się porównuję php do javy, to wtedy to "nie ma znaczenia", po to, by wybrać php

Cytat
Pytasz na czym polega, to proste większość samouków nie sięga po Jave for Enterprise, oni wolą wybrać Python lub PHP, a w ostatnim czasie również JavaScript, bo modny.
Równie dobrze mogę powiedzieć, więcej ludzi nie zajmuje się fizyką kwantową, tylko kopaniem rowów, bo to prosta robota.
Cytat
Gdyby nie korpo Java dawno przestała by się liczyć, ona sztucznie jest przez nich podtrzymywana.
Co to znaczy sztucznie podtrzymywana ? Skoro korpo wybiera sobie javę, a nie php to może im się to opłaca ? Uważasz, że "korpo są gupie", bo wybierają javę, a nie php ? No bo skoro nie ma znaczenia, czy wyborą "a czy b", to chyba powinni według Ciebie wybrać php ?
Cytat
A druga sprawa, że w dużej mierze jej pozycje oraz statystyki zawyża tu android i skryptowanie w javce na niego
Równie dobrze mogę powiedzieć, że statystyki PHP zawyżają freelancerzy i małe agencje interaktywne.
Cytat
ale Google planuję się z tego powoli wycofać, choć to będzie zapewne długi proces.
Po co Google to robi, skoro język nie ma znaczenia ?
WG mnie, język ma znaczenie i to spore. To oczywiscie zależy od puntu widzenia, bo inne znaczenie ma dla programisty, a inne dla szefa firmy (lub jakiegoś tam dyrektora, który robi bizness plan i kalkuluja koszty).
Wg mnie, to czy język jest skryptowy czy kompilowany, oraz czy jest statycznie typowany czy dynamicznie ma ogromne znaczenie. Nie mówię, że dynamicznie typowany jest złe, a statycznie jest dobre. Ja osobiście preferuje właśnie statycznie typowane języki, co wg mnie zwiększa czytelność kodu i zmniejsza ryzyko popełnienia błędu, bo kompilator wtedy wiele rzeczy pilnuje (analiza statyczna).
To jest dla mnie podstawowa różnica i to ma dla mnie duże znaczenie. Oczywiście, pomiędzy javą i c# (które są statycznie typowane) też widzę dużą różnicę, którą opisałem wcześniej.
Owszem dlatego napisałem, że każdy język się rozwija nie ważne czy to było by PHP, czy Java, czy promowany w twojej wypowiedzi C#. Z tym faktem, że C# jest bardziej rozwinięty to bym uważał, jest to na pewno duży konkurent, który nie przeczę ma pewne zalety w stosunku do Javy, ale dopiero teraz MS staję się bardziej otwarty na świat. Tylko nie określałbym jezyka z punktu widzenia IDE, bo do Javy jest Intellij, któremu VS w pewnych aspektach nie dorównuje, chociażby kluczowe podpowiadanie składni. Tylko, że C# to jeden wielki framework, w którym robi się kolejne, ma to swoje zalety ale ma tez masę wad. Język to tylko narzędzie do realizacji jakieś ściśle określonego celu, dlatego nie ma on takiego kluczowego znaczenia, ważniejsze jest to jak proces budowania naszego systemu przebiega. Dla mnie nie ma znaczenia co wybierzesz Ty, po prostu, zbyt często słyszy się negatywne opinie na temat wyborów, które ktoś inny dokonał i ofiara tego procesu najczesciej pada PHP, a bardzo często nie słusznie. Tylko PHP to nie jest nowy język, on jest prawie tak samo stary jak Java i starszy od C#.
Owszem, ale jeśli mówimy o wyborze języka, to przeciętny junior na co patrzy, dla niego istotne jest to, czy się odnajdzie w świecie programowania. Rzucanie na tzw "głęboką wodę" prędzej czy później odbije mu się czkawką.
No nie do końca, bo Java to język ogólnego przeznaczenia, a PHP skierowany jest tylko do web, wiec jakby policzyć ile projektów jest dla web a ile for android/desktop, to się okaże, że większość to tak naprawdę te drugie.
Korpo wybiera Jave bo wszystkim ona kojarzy sie z Enterprise, bo zbudowali sobie wokół niej taką otoczkę. A w dużej mierze bazuje się tylko na ciągnącej się opinii, wiec takie projekty są dobrze płatne i powstają systemu pokroju epuap.
Pytasz poco robi to Google, robi dlatego, chociażby by wypromować własny język bo mieli zamiar wcisnąć nam tam Darta, którego nikt nie chce używać, ale zastanawiają się również nad Swift odkąd stał się open source. Tylko to jest zupełnie inny punkt widzenia, Google to nie 1 programista, tylko firma, a ja mówiłem z punktu widzenia programisty, język nie ma znaczenia a nie korporacji.
Owszem miedzy interpretowaniem i kompilowaniem, oraz silnym typowaniem jest zasadnicza różnica, każdy z nich ma pewne korzyści jak i wady i temu wcale nie przeczę. Dynamiczne typowanie wymaga od programisty większej dyscypliny, co z tego punktu widzenia sprawia, że choć może sie wydawać iż to jest proste, to tak naprawdę jest to dużo trudniejsze. Tylko, że PHP powoli dochodzi do tego punktu, gdzie to przestaje być ograniczeniem bo mamy już typowanie prymitywów.
peter13135
23.05.2016, 18:44:35
Cytat
że każdy język się rozwija nie ważne czy to było by PHP, czy Java, czy promowany w twojej wypowiedzi C#
Eh. Ty napisałeś na początku, że nie ma znaczenia, czy wybierzemy A czy B bo każdy język się rozwija. Ja wskazuję, że jedne się rozwijają szybciej inne wolniej, więc dla mnie ma znaczenie jak szybko się rozwija.
Równie dobrze możesz mówić, że nie ważne jak szybko samochód przyspiesza, bo każdy kiedyś tam 100km/h osiągnie. Jeden po 10 sekundach a inny po 20.
Nie chcę mi się dalej "odpierać" tych "zarzutów", bo oprócz tego, że piszesz rzeczy, które średnio pokrywają się z rzeczywistością, to coraz bardziej przeczysz sam sobie. Z tego co piszesz, wynika, że język ma dla Ciebie znaczenie
Nie napisałem, ze dlatego to nie ma znaczenia, tylko dlatego że to jest tylko narzędzie do realizacji zamierzonego celu i każdy z nich to umożliwia, w lepszy, czy gorszy sposób, to pojecie względne i każdy osobiście powinien wybierać to co mu odpowiada. Ja widzę zalety w języku a, ty w b, a w obu zrealizujemy to samo, wiec dlatego uważam że nie ma to znaczenia, który wybierzemy.
Co do drugiej części, to mam wrażenie, że się nie zrozumieliśmy, przez co moja i twoja wizja rozumienia tego się rozminęła. A i nwm co według Ciebie średnio porywa się z rzeczywistością.
No i nie wiem gdzie napisałem, że ma on znaczenie?
Pracowałem zarówno w Javie, jaki i w C#, podobnie jak C/C++, każdy z nich miał swoje plusy i tego wcale nie neguje. Podobały mi się pewne rozwiązania ze Springa, znacznie wygodniejsze są gettery i settery w C#, C/C++ lubię za wydajność. Wcale nie uważam, że te języki nie są potrzebne, bo jak najbardziej są i fajnie, że się rozwijają.
Tylko pytanie było zupełnie inne dlaczego kodujemy w PHP. A nie w Javie i na to starałem się odpowiedzieć, że moim zdaniem poza osobistymi preferencjami nie ma takich zasadniczych różnic. Ok są pewne specyficzne aspekty każdego z nich, ale jeden może cenić Jave za silne typowanie, a druga osoba wręcz przeciwnie i dlaczego przez tamtą ma być uważana za gorsza tylko dlatego że to jest technologia A a nie B. C# posiada również dynamiczne typowanie i nie powiesz że jest gorszy od Javy bo można w nim dynamicznie typować itd.
WebCM
5.06.2016, 01:08:49
Co grozi za zaniechanie pracy i zerwanie kontaktu z firmą?
Firma A we współpracy z firmą B na zlecenie firmy B przenosi pracownika C z miasta D do miasta E oddalonego o kilka godzin jazdy autobusem na okres N miesięcy.
Pracownik C godzi się na warunki. Sekretarka załatwia mu mieszkanie i każe przyjechać w niedzielę przed 22:00. Wszystko jest dopięte na przedostatni guzik. Został ostatni. Niestety, pracownik C chwali się tym w domu i zaczyna się rodzinny dramat. Obecnie jest na skraju wytrzymałości psychicznej i szybciej wywiozą go do wariatkowa aniżeli do miasta E, gdzie miałby pracować dla firmy B. Aby dostać się z miasta D do E, musi dojechać autobusem. Niestety, wszystkie bilety wykupili. Pozostaje niepewna opcja przesiadkowa. Ponadto nie działa portal G, gdzie może zapłacić za bilet. Osoba C ma ochotę rzucić to wszystko, zerwać kontakty, odłączyć telefon i robić coś na boku. I tak nie rozwinie się ani w firmie A, ani w firmie B. Jakie konsekwencje prawne grożą za takie posunięcie?
O$iek
5.06.2016, 04:34:16
Czy to jest scenariusz do kolejnego odcinka serialu paradokumentalnego Szkoła? Myślę, że moja Babcia by to chętnie obejrzała.
Jeżeli masz w umowie zawarte, że możesz wykonywać pracę w innym miejscu, bądź podpisałeś dokumenty że zgadzasz się na to, to możesz zostać dyscyplinarnie zwolniony.
Daiquiri
5.06.2016, 14:08:54
Cytat(WebCM @ 5.06.2016, 02:08:49 )

Co grozi za zaniechanie pracy i zerwanie kontaktu z firmą?
Firma A we współpracy z firmą B na zlecenie firmy B przenosi pracownika C z miasta D do miasta E oddalonego o kilka godzin jazdy autobusem na okres N miesięcy.
Pracownik C godzi się na warunki. (...) Osoba C ma ochotę rzucić to wszystko, zerwać kontakty, odłączyć telefon i robić coś na boku. I tak nie rozwinie się ani w firmie A, ani w firmie B. Jakie konsekwencje prawne grożą za takie posunięcie?
A bez tego całego dramatu... to zależy od typu umowy i konsekwencji dla firm A i B. Nikogo nie obchodzi, że pracownik nie miał jak zapłacić za bilet bo jakiś portal nie działa, a opcja "przesiadkowa" jest niepewna.
Nie rozumiem dlaczego od razu po "dramacie rodzinnym" "pracownik" nie poszedł do firmy i zrezygnował. Jeżeli jest to jakiś prawdziwy problem, a nie burza w szklance wody - trzeba iść do firmy, przedstawić problem i tyle. Zrywanie kontaktów sprawi tylko, że "pracownik" będzie dostawał sraczki za każdym razem jak dostanie maila lub zadzwoni domofon. Pomijam fakt, że nic nie winne firmy A i B, nie będą wiedziały co się dzieje.
WebCM
5.06.2016, 15:46:57
Cytat(O$iek @ 5.06.2016, 05:34:16 )

Czy to jest scenariusz do kolejnego odcinka serialu paradokumentalnego Szkoła? Myślę, że moja Babcia by to chętnie obejrzała.
Przejrzałeś moje niecne zamiary.

Jutro wyślę scenariusz do TVN-u. Ten odcinek zwiększy oglądalność o 200%.
Fred1485
8.06.2016, 07:31:08
Czy bazodanowe STI oraz CTI mają teraz jakieś znaczenie w projektowaniu baz danych? W dokumentacji doctrine się z tym spotkałem i powiem szczerze, że jest to fajna strategia na pierwszy rzut oka.
Pyton_000
8.06.2016, 07:51:23
Wszystko ma znaczenie ale zależnie od kontekstu i potrzeby.
Tak samo jest z normalizacją. Czasami trzeba się cofnąć i postawić zdenormalizowaną tabelę żeby zyskać na innym polu.
Nie należy ślepo pchać się we wszystkie must have tylko logicznie analizować.
Evinek
13.06.2016, 21:15:04
"Microsoft Is Buying LinkedIn For $26.2 Billion"
Czy te wszystkie największe firmy muszą wszystko przejmować?
solificati
13.06.2016, 22:05:42
Cytat(Evinek @ 13.06.2016, 22:15:04 )

"Microsoft Is Buying LinkedIn For $26.2 Billion"
Czy te wszystkie największe firmy muszą wszystko przejmować?

Przejmować?
Jak masz wolne 3 mld to Naspers, sprzedaje Allegro
mic327
16.06.2016, 05:57:27
Jak to jest z pracą w dziale IT firmy? Głownie sprawy sprzętowe i software. Czasami sieci. Byłem ostatnio na rozmowie na takie stanowisko w dość dużej poważnej farmaceutycznej firmie. I najbardziej przeszkadzał fakt studiowania, a nie braku doświadczenia. Może nie warto wpisywać w CV studiów? Bo sprawiam wrażenie zbyt ambitnej osoby na to stanowisko. Co o tym myślicie?
Pyton_000
16.06.2016, 06:18:53
To jest dyskryminowanie
memory
16.06.2016, 07:04:09
Cytat(mic327 @ 16.06.2016, 06:57:27 )

Jak to jest z pracą w dziale IT firmy? Głownie sprawy sprzętowe i software. Czasami sieci. Byłem ostatnio na rozmowie na takie stanowisko w dość dużej poważnej farmaceutycznej firmie. I najbardziej przeszkadzał fakt studiowania, a nie braku doświadczenia. Może nie warto wpisywać w CV studiów? Bo sprawiam wrażenie zbyt ambitnej osoby na to stanowisko. Co o tym myślicie?
Dziennie czy zaocznie ?
mic327
16.06.2016, 17:01:10
Zaocznie więc nie ma problemu z dyspozycyjnością. Chociaż dostałem od nich telefon, nawet dwa.

Pierwszy zapraszający na drugą rozmowę, a drugi ją odwołujący z powodu nagłego spotkania dyrektora. ;d
Czyli pewnie już znaleźli kogoś. Chociaż na pierwszej rozmowie było 5 osób to może rzeczywiście trudno ustalić termin takiej rozmowy?
Turson
20.06.2016, 12:04:51
Możecie powiedzieć coś o nawigacji Sygic na Androida? Widze, że do dzisiaj jest promocja na dożywotnią licencję za 20 ojro na Europę, a szykuje mi sie wakacyjny trip także takie mapy offline by się przydały
Pyton_000
20.06.2016, 12:53:33
Locus za darmo i rewelka
Turson
20.06.2016, 15:02:35
To wygląda na jakieś navi do rowerów a mi chodzi o samochodową
Pyton_000
20.06.2016, 15:07:14
No to jest samochodowa

a raczej uniwersalna. Możesz pobierać mapki online i duuużo więcej
Działa elegancko, używałem trochę tego.
mic327
20.06.2016, 21:46:25
memory
21.06.2016, 14:09:49
Cytat(mic327 @ 20.06.2016, 22:46:25 )

No co trzeba znać biegle zenda i montaż witryn PCV :]
lokalna perełka
Cytat
doświadczenia na podobnym stanowisku
znajomości systemów UNIX oraz sieci LAN i WAN
uprawnień SEP (20KV) oraz instalacji kotłów gazowych
umiejętności konfigurowania sprzętu
umiejętności pracy w zespole i komunikatywności
dociekliwości i samodzielności w działaniu
mic327
25.06.2016, 23:14:26
memory może instalacja kotłów gazowych to taki sposób na przyciągnięcie uwagi?

Btw wysłałem cefałkę na to ogłoszenie co pisałem. I teraz nawet idę na rozmowę.

Niby całkiem duży 3-gwiazdkowy hotel, a nie potrafią przeczytać ogłoszenie przed publikacją.

Ciekawe co mnie tam spotka ;p
viking
28.06.2016, 16:25:21
redeemer
29.06.2016, 09:46:32
Cytat(viking @ 28.06.2016, 17:25:21 )

A Zend Framework 1 kończy żywot -
https://framework.zend.com/blog/2016-06-28-zf1-eol.html