Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
kilab
Cytat(ixpack @ 27.09.2011, 17:45:20 ) *
a może założymy swoją partię? Partia Ludzi Myślących Logicznie wink.gif PLML heheh =]

plml na-nana na na plml... na na-na na

//Powyższa myśl nie może być wykorzystana bez mojej zgody i wiedzy =]

Ale dużej liczby wyborców i tak byśmy nie zdobyli tongue.gif
Korab
Ja tam jestem zdania, że najlepsza nazwa dla partii to Chrześcijańska Unia Jedności.
everth
Te, Polonia siedzi cicho, my już tutaj najlepiej wiemy co by tu jeszcze spi**dolić.
ixpack
Ja bym walczył o tolerancję, o brak biurokracji i o wolność - która jest w Konstytucji, a nie ma jej na prawdę.

Marihuana, np. - większość przeciwników nawet nie wie co to jest, nie wiedzą że walka z konopiami zaczęła się od USA, które teraz walczą o legalizację. Już hodowla medycznej marihuany przynosi im roczny zysk 36 miliardów dolarów (możemy czuć się wydymani przez rząd Regana) - najbardziej dochodowa roślina siewna w USA (a i tak hodowana jedynie w 13 (?) stanach).
W 1908 Henry Ford wyprodukował 1-szy samochód wykonany z plastiku konopialnego, napędzany był olejem z konopi...
Ale dla przeciwników to i tak narkotyk i że uzależnia - bo przecież psychiczne uzależnienie to też uzależnienie?questionmark.gif Bzdura.
Mało kto wie, że kult rastafari to dla nich religia, a gdzie wolność wyznania? W Konstytucji... A jednak w Polsce, gdzie nie było okresu hipisowskiego (jedynie nieliczni uchronili się przed pałami zomo) ludzie są bardzo negatywnie nastawieni i nawet rozmawiać o tym nie mogą - bo będzie Armageddon.
W mózgu mamy receptory kanabinolu - Bóg wiedział po co je robi. Nie działa to jak twarde narkotyki łamiące barierę mózg/krew. Ale i tak część ma to gdzieś - liczy się to, co media trąbią, nie to jak jest.
W USA na bazie marihuany produkuje się leki dla osób chorych na stwardnienie rozsiane... Nieliczny lek skutecznie pozwalający im żyć bez bólu (ale morfina i tak jest "lepsza", bo to nie marihuana).

Wkurzają mnie te Polskie - nie tylko Polskie ograniczenie myślowe :/
erix
Pfff, idę sobie kiedyś kulturalnie na ściankę, a tam koleś w garniaczku agituje na PO. sleep.gif'
mike
Cytat(ixpack @ 28.09.2011, 08:51:59 ) *
Mało kto wie, że kult rastafari to dla nich religia, a gdzie wolność wyznania? W Konstytucji...

A Ty, jak się okazuje nie wiesz, że wielu rastafarian w ogóle nie używa marihuany (nawet w krajach, w których jest ona legalna) bo pomimo, że jest to dla nich element wspomagający ichni :sakrament" to nie jest wymagany i nakazywany. To odnośnie pierwszej głupoty, o której piszesz.
A następnie to wiedz, że owszem w Polsce jest wolność wyznania o ile to wyznanie nie łamie prawa świeckiego (pamiętasz przecież, że Polska stara się być krajem świeckim?). Równie dobrze może to głos podnieść jakiś inny hipis, który zacznie postulować, że w imię jego wyznania nalezy się dzielić wszystkim i dlatego kradnie w sklepach. Wtedy też podniesiesz kwestie wolności wyznania?
Cytat
Wkurzają mnie te Polskie - nie tylko Polskie ograniczenie myślowe :/

A mnie wkurza jak ludzie piszą głupoty bez zastanowienia na tematy, o których mało wiedzą.

A na koniec informacja, która może Cię zaszokuje. Rasta to nie religia. To nawet nie jest związek wyznaniowy.
To ruch społeczno-religijny, który, z tego co wiem, nigdzie nie ma statusu formalnego. Jak wiec chcesz podciągnąć go pod akty prawne, które tyczą się tylko zarejestrowanych związków wyznaniowych?
nospor
Cytat
A następnie to wiedz, że owszem w Polsce jest wolność wyznania o ile to wyznanie nie łamie prawa świeckiego
Jakiś czas temu była właśnie sprawa faceta, który hajtnął sie z małolatą (13-14 lat lub coś koło tego) i musiał się ukrywać bo podchodził pod paragraf z tej okazji. Jednak w jego kulturze rzeczą naturalną są takie związki. A może to nie chodziło nawet o samo małżeństwo, ale o sam fakt współżycia. Już nie pamiętam dokładnie ale sens był właśnie taki, że podpadal pod paragraf u nas, ale u nich to normalna sprawa.
mike
~nospor Romowie mają takie rzeczy (jak małżeństwa z 13-letnimi dziewczynkami) w tradycji.
~ixpack to może idźmy na całość i pozwólmy muzułmanom na rytualne zabójstwa w Polsce?

W mózgu mamy receptory kanabinolu - Bóg wiedział po co je robi.
Co Ty powiesz? A powiedz mi po co ten Twój Bóg zrobił mężczyznom sutki?
Oj uważaj z tymi argumentami bo Bóg to nie słynie z dzieł idealnych tongue.gif
ixpack
@mike... no to jedziemy po całości widzę - Ty zawsze masz coś do powiedzenia...

Cytat(mike @ 28.09.2011, 09:38:19 ) *
A Ty, jak się okazuje nie wiesz, że wielu rastafarian w ogóle nie używa marihuany (nawet w krajach, w których jest ona legalna) bo pomimo, że jest to dla nich element wspomagający ichni :sakrament" to nie jest wymagany i nakazywany. To odnośnie pierwszej głupoty, o której piszesz.

NIGDZIE NIE napisałem, że trzeba palić, zażywać! Chcę wolności - ja nie palę "bo to jest cool" i jestem wysoce przeciw podchodzeniu do marihuany jako używki "cool" - chodzi o medyczne właściwości jak i inne, głębsze doznania które rasta uważają za coś religijnego.
Czy ja jestem rasta? Pewnie tak - ale nie traktuję tego jako religii - raczej jako drogę życia, toleruję wiele. Ale jedno tolerować coś co na Ciebie nie ma żadnego wpływu a co innego jak napisałeś mordowania... Rasta to nauka o miłości i tolerancji, nie nienawiści i agresji. Podobnie z kradzieżą. Nie popadaj w skrajności i nie wyszukuj NA SIŁĘ kontrargumentów.
Wiem dużo jeżeli chodzi o rasta, konopie... Źle trafiłeś wink.gif

Cytat
A mnie wkurza jak ludzie piszą głupoty bez zastanowienia na tematy, o których mało wiedzą.

A mnie drażnią podstarzali tetrycy, którzy wszystko wiedzą lepiej... Ale toleruję ich bo mi nie szkodzą wink.gif Rozumiesz aluzję do kradzieży i mordów?

Cytat
A na koniec informacja, która może Cię zaszokuje. Rasta to nie religia. To nawet nie jest związek wyznaniowy.
To ruch społeczno-religijny, który, z tego co wiem, nigdzie nie ma statusu formalnego. Jak wiec chcesz podciągnąć go pod akty prawne, które tyczą się tylko zarejestrowanych związków wyznaniowych?

Naczytałeś się no no wink.gif. Tylko żeby wiedzieć czym jest to rasta powinieneś nabyć doświadczenia nie tylko jako mol książkowy i obserwator z zewnątrz.
BTW. W Nowej Zelandii Jedi jest zarejestrowane jako religia (2-ga co do większości, dla Ciebie to i tak absurd, dla mnie nie) - a w ogóle co to jest religia? Zastanowiłeś się obrażając tych, którzy uważają rasta jako religię? Haile Selassie I przewracałby się w grobie jakby tam był (wg. niektórych nadal żyje).
Dredów też nie muszą nosić - symbol siły i odwagi Lwa, ja nie noszę. Rastafarian może wybrać wg. zdrowego rozsądku co jest dla niego dobre. Nic nie jest narzucane.

Cytat(mike @ 28.09.2011, 10:00:38 ) *
~nospor Romowie mają takie rzeczy (jak małżeństwa z 13-letnimi dziewczynkami) w tradycji.
~ixpack to może idźmy na całość i pozwólmy muzułmanom na rytualne zabójstwa w Polsce?

Co Ty powiesz? A powiedz mi po co ten Twój Bóg zrobił mężczyznom sutki?
Oj uważaj z tymi argumentami bo Bóg to nie słynie z dzieł idealnych tongue.gif

Bóg jest idealny, my nie jesteśmy i dlatego nie możemy się dogadać... Przynajmniej teraz nie ma zgody między nami. Są wojny, jest zło - rasta to nauka miłości i tolerancji, dobrego nastawienia. Tyle mam do powiedzenia. Jestem Chrześcijaninem, próbuję iść drogą Jah, trudne ale i tak jest ok smile.gif
A po co nam mózg, skoro boimy się go wykorzystywać w 100%? Po co nam 5 palców, a nie 6? Po co włosy i paznokcie rosną po śmierci? Po co światło jest takie szybkie? Po co sutki? Naukowo: każdy był kobietą, ale w pewnej fazie rozwoju jednym wykształcił się penis innym cycki =]
Co do zabójstw - osobiście jestem przeciw, ale to Ich religia i my tego nie zrozumiemy. Zabójstwo kłóci się z naukami rasta - pokój.
A poza tym muzułmanie nie mordują. Szataniści wcale nie jedzą kotów. Stereotypy są w nas tak zakotwiczone, że nie potrafimy wypłynąć z portu - i to powinniśmy w sobie zmieniać, uczyć się "innych".
Każdy głupiec ma czasem coś mądrego do powiedzenia.

I tak wolę zapalić jak chlać i być agresywny jak większość "pijących".
mike
Podniosłeś argument prawny więc Ci na niego odpowiedziałem. Nie emocjonuj się.
Ja nie jestem ~thek żeby pisać o setce rzeczy naraz tongue.gif

Cytat(ixpack @ 28.09.2011, 11:45:36 ) *
Rasta to nauka o miłości i tolerancji, (...)

Bóg jest idealny, (...)

Jestem Chrześcijaninem, próbuję iść drogą Jah, trudne ale i tak jest ok smile.gif

Ty się stary zdecyduj. Bo tak się składa, że Bóg chrześcijański to z tolerancją nie ma wiele spólnego. Pamiętasz o tym, że ta religia ma w podstawach tezę, że CI co myślą inaczej będą się smażyć?
ixpack
Cytat(mike @ 28.09.2011, 10:59:15 ) *
Podniosłeś argument prawny więc Ci na niego odpowiedziałem. Nie emocjonuj się.
Ja nie jestem ~thek żeby pisać o setce rzeczy naraz tongue.gif
Ty się stary zdecyduj. Bo tak się składa, że Bóg chrześcijański to z tolerancją nie ma wiele spólnego. Pamiętasz o tym, że ta religia ma w podstawach tezę, że CI co myślą inaczej będą się smażyć?

Tezy tworzyli ludzie. Fakt zagalopowałem się "prawnie" i pewnie są jakieś przeszkody w Polsce przeciw... Tak jak np. poprawka o grach losowych - w UK mogę grać w lotto on-line... W Polsce nie można bo prawo blokuje - czy to jest na + dla nas? Raczej nie. Ale chroni to nas przed "hazardem" - poniekąd wink.gif
Co do zdecydowania się - Chrześcijanin, który stara się iść ścieżką Jah - rasta.
Rastafari wywodzi się z Chrześcijaństwa - tak na boku wink.gif.

Co do Boga - nie ma boga chrześcijańskiego, muzułmańskiego, żydowskiego - jest Bóg. To my ludzie wprowadzamy podziały. Bardzo bym chciał, aby ludzie tolerowali na wzajem to w co inni wierzą i samych siebie wink.gif
O$iek
To chyba według Ciebie jest Bóg, bo według mnie to bujda jakich mało.
erix
Wkraczasz na grząski grunt, uprzedzam.
kamil4u
Jeden wierzy drugi nie - myślę, że dyskusje o Bogu do niczego nie prowadzą. Wierzący zostanie wierzący, niewierzący zostanie niewierzący, a niezdecydowany nadal będzie miał wątpliwości...
ixpack
Cytat(O$iek @ 28.09.2011, 14:21:24 ) *
To chyba według Ciebie jest Bóg, bo według mnie to bujda jakich mało.

Dokładnie wink.gif dla Ciebie Boga nie ma - i luz. Dla mnie jest pewna siła - Jah wink.gif nikomu nie każę wierzyć w to co wierzę sam, a sam rozumiem i akceptuję to, że jesteś odmienny. Dopóki nie będziesz chciał zrobić krzywdy mi lub mojej rodzinie jesteś potencjalnym przyjacielem =]
O$iek
W tym momencie boję się Ciebie już tylko bardziej biggrin.gif
everth
Cytat
wierzący zostanie wierzący, niewierzący zostanie niewierzący, a niezdecydowany nadal będzie miał wątpliwości...

To w końcu kto kogo będzie palił? Wolę zawczasu wybrać właściwą opcję.
Korab
Już hodowla medycznej marihuany przynosi im roczny zysk 36 miliardów dolarów.

I lobby prolegalizacyjne (potencjalni producenci) jest adekwatne do tej kwoty.
bo przecież psychiczne uzależnienie to też uzależnienie?questionmark.gif Bzdura.

Uważasz, że psychiczne uzależnienie to nie uzależnienie?
W mózgu mamy receptory kanabinolu - Bóg wiedział po co je robi.

A czy jest tam napisane "Najlepiej stosować z: marihuana"?

Proponuję skończyć dyskusję o Bogu, bo jest to temat, na który można założyć osobne forum, a z dyskusji i tak nic nie wyniknie.
ixpack
@everth - bądź sobą - proste =]

Cytat(Korab @ 28.09.2011, 17:23:51 ) *
I lobby prolegalizacyjne (potencjalni producenci) jest adekwatne do tej kwoty.

Stary - tu nie chodzi o moje, Twoje zyski... To tylko jeden z plusów... Mi chodzi o wolność wyznania, przekonań. Chcę być wolny i decydować o sobie po mojemu. Ty może nie chcesz marihuany stosować - spoko. Ale zrozum, że ja chcę i nie powinienem za to być wysuwany na piedestał zła, a Ty nie powinieneś mi mówić "nie nie możesz".

Cytat
Uważasz, że psychiczne uzależnienie to nie uzależnienie?

smile.gif Lubię czekoladę - będę ją jadł bo lubię! Jestem psychicznie uzależniony nie tylko od smakołyków, czasem gier, spotkań z przyjaciółmi, ale i jestem uzależniony psychicznie od marihuany i dobrze mi z tym. Poza tym poczytaj proszę (nie wikipedię) co to jest uzależnienie - sam wyraz mówi już przez siebie - coś bez czegoś nie możesz żyć... Prawdą jest, że "psychiczne uzależnienie" jest jedynie w nas i my jako kowale swojego losu jesteśmy w stanie z dnia na dzień zmieniać te nasze "uzależnienia". Nie jestem zwolennikiem debilnego "zażywam bo jestem cool" - mi chodzi o świadome i odpowiedzialne stosowanie ziół. Jedynie dojrzałe osoby powinny sięgać po JAKIEKOLWIEK używki - nie mówię tu o pełnoletności. Tak samo jak z seksem... FAK od niego też jestem uzależniony ;D

Cytat
A czy jest tam napisane "Najlepiej stosować z: marihuana"?

Ludzkie ciało w 72% składa się z wody i woda potrzebna jest nam do życia... Powiesz - zaspokoisz pragnienie piwem, ale to też woda. Nigdzie nie jest napisane stosować z marihuaną - nikt nikogo nie zmusza do tego! Nikt Tobie nie broni pić wspomnianego piwa, choć ono jest bardziej szkodliwe.
Szkodliwe... Palenie jest - temu nie zaprzeczam! Muszę pozbierać na ewaporator wink.gif
Poza tym nie zażywam ziół dzień w dzień - jestem daleki od "szpanowania" jaki to ja nie jestem "cool". Pewnie masa debili co to "palą, żeby ćpać" przyczyniła się do tego jak jest sad.gif.
A dla mnie? To jest dla mnie i dla moich przyjaciół. Spokojnie sobie rozmawiamy, śmiejemy się - nic podobnego do alkoholowego upojenia. Mój ojciec jest alkoholikiem - szkoda, że wybrał agresję...
Cytat
Proponuję skończyć dyskusję o Bogu, bo jest to temat, na który można założyć osobne forum, a z dyskusji i tak nic nie wyniknie.

Forum właśnie po to jest - aby prowadzić dyskusję wink.gif Co nie?
Ale zgadzam się... Dyskusje o religii są za bardzo stresogenne :/. Spójrzmy prawdzie w oczy - nie dojrzeliśmy do tego, wszyscy.

Narzućcie inny temat bo mnie kobieta pogoni, że szerzę swoje propagandy, a chce w ten weekend sobie pobzykać =]
everth
Ej, ale czy ty się wiesz za czym się opowiadasz? Opowiadasz się za akcyzą! Wszystko co legalne jest opodatkowane i drogie -> dostępne dla wybranych. Precz mi z oczu szatanie biggrin.gif

Z innych tematów -> co zrobiłbyś z 28 mln PLN i dlaczego właśnie wybrałbyś przeprowadzkę?
qbejs
Ja z kolei jestem ciekaw, ile procentowo wygranych wraca do swojego stanu sprzed wygranej i jak długo im to zajmuje ( choć to akurat dziś słyszałem, ponoć 10 lat przeważnie ). Taka ilość kasy, sprawiłaby że najpierw to bym się musiał gdzieś zamknąć by dotarło to do mnie i obmyślił jakiś plan jak to zainwestować. No a jakiś procent na urzeczywistnienie przyziemnych marzeń umilających życie na codzień hehehe smile.gif
vokiel
28 mln nawet na słabej lokacie daje około 120 tys zł / m-c, w tej sytuacji, nie ruszając prawie kapitału sprawiłbym sobie dobry sprzęt i pisał projekty open-source.
Poznawałbym nowe rozwiązania, wymyślał swoje, tworzył programy/skrypty/porady etc i udostępniał smile.gif
peter13135
Cytat(mike @ 28.09.2011, 11:59:15 ) *

Przecież Bóg chrześcijański nie każe palić na stosie albo coś złego robić niewierzącym. Bóg każe kochać wszystkich ludzi bez względu na to jakimi są. To ludzie w różny sposób interpretują religię.
grywalny
Cytat
Przecież Bóg chrześcijański nie każe palić na stosie albo coś złego robić niewierzącym. Bóg każe kochać wszystkich ludzi bez względu na to jakimi są. To ludzie w różny sposób interpretują religię.

Rozmawiałeś z nim, że wiesz?
Pawel_W
Cytat(vokiel @ 28.09.2011, 21:16:38 ) *
28 mln nawet na słabej lokacie daje około 120 tys zł / m-c, w tej sytuacji, nie ruszając prawie kapitału sprawiłbym sobie dobry sprzęt i pisał projekty open-source.
Poznawałbym nowe rozwiązania, wymyślał swoje, tworzył programy/skrypty/porady etc i udostępniał smile.gif

dokładnie, idiotyzmem byłoby wydać całą kasę, lepiej wrzucić na lokatę i być ustawionym na całe życie smile.gif tylko byłoby to, hmm... nudne życie tongue.gif
peter13135
Cytat(grywalny @ 28.09.2011, 23:18:22 ) *
Rozmawiałeś z nim, że wiesz?

Miałem objawienie w chwili czytania tego posta, a bo co ?

Brałem pod uwagę pismo święte (tak mi się wydaje, że tam coś w tym stylu jest napisane).
Tyle chcę powiedzieć (napisać ?), że chrześcijańska biblia nie każe zabijać, czy dyskryminować innowierców . To są już tylko interpretacje ludzi* Z islamem jest podobnie. Ich święta wojna to błąd w interpretacji koranu.

*innych ludzi, niż ci którzy te pisma tworzyli.
melkorm
Sorry - ale ciężko mi się powstrzymać od komentarza pełnego argumentów (podobnych do tych przedstawionych kilku osób w poprzednich postach na temat religii)

Buahahhahahahahhahaha.

biggrin.gif
ixpack
28 mln...

W końcu: zdobyłbym licencję pilota (helikoptery), skakał ze spadochronem, zwiedził Chiny, Chile, Egipt (nie tylko ścieżkami turystów), wyremontował farmę z moją narzeczoną, wziął super ślub, zrobiłbym wszystkie zęby tak żeby mnie nie bolały, ścigałbym się niezłymi furami NA TORZE, kupiłbym dobrą siłownie do domu, wyruszałbym na polowania, pojeździł na motokrosie, zajrzałbym do wnętrza wulkanu, popływałbym z delfinami, pograł w szachy z szympansami... Jeszcze trochę innych fajnych rzeczy na które brak mi czasu sad.gif
A resztę inwestowałbym w małe/średnie przedsiębiorstwa i złoto.
A i nigdy nie kupowałbym już tańszego papieru do tyłka :/
mike
Cytat(peter13135 @ 28.09.2011, 23:12:33 ) *
Pamiętasz o różnicy między religią a wiarą?
Mało mnie interesuje czy mam pod górkę przez boga czy przez wyznawców postępujących w jego imię. Efekt jest ten sam.
zordon
a'propos tematu totka to sam uważam to za podatek od głupoty.
Z drugiej strony ojciec męża mojej siostry ciotecznej ( smile.gif ) trafił 2 szóstki. Więc jednak się da smile.gif
Dziwny człowiek, na ślubie syna się nie pojawił. Niekoniecznie wygrana takiej kwoty to dobra rzecz...
Z dwojga anegdot wolę jednak tą o typie z Niemiec, który całą kwotę oddał na cele dobroczynne bo się bał, że "wygranie takiej kwoty zmieniłoby jego styl życia, w którym czuje się szczęśliwy". A więc jest jednak nadzieja dla ludzkości
Korab
Cytat(Korab @ 29.09.2011, 17:35:22 ) *
A co to jest ta na wpół zadeklarowana zmienna w czwartym wierszu? Nawet nie ma średnika na końcu.

Tak a propos tematu wypaczeń interpretacyjnych: coś o dżihadzie:
Cytat
Bardzo często, kiedy mowa o islamie, słyszy się słowo dżihad w znaczeniu „święta wojna”. Dżihad ma jednak w języku arabskim dosłowne znaczenie: „dokładanie starań, podejmowanie wysiłków” (ten sam rdzeń dż-h-d jest w słowie idżtihad – „wysiłek, tworzenie prawa” czy mudżahid – szyicki uczony prawnik). Terminem tym określa się w islamie wysiłki i starania na „ścieżce Boga” w celu ustanowienia w świecie panowania dobra i sprawiedliwości, a wykorzenienia zła i ucisku, a zatem także wszelkie działania podejmowane na rzecz szerzenia islamu. W islamie nie było nigdy pojęcia „świętej” czy religijnej wojny, całe życie muzułmanów jest bowiem podporządkowane Bogu.

http://www.wiez.com.pl/islam/index.php?id=10
peter13135
[quote name='mike' date='29.09.2011, 10:02:08 ' post='902359']
Pamiętasz o różnicy między religią a wiarą?
Mało mnie interesuje czy mam pod górkę przez boga czy przez wyznawców postępujących w jego imię. Efekt jest ten sam.
[/quote

Czy przez to, że w bilbi jest napisane, że ci co robią inaczej będą się smarzyć, masz pod górkę ?
To raczej wyznawcy mają przesrane, bo muszą trzymać się pewnych zasad wink.gif

Nie pamiętam, nigdy nie zastanawiałem się między wiarą a religią. Mówienie o tym, że Bóg (bez względu na to czy istnieje, czy jest fikcją literacką) w danej religii jest zły, bo jego wyznawcy są źli jest po prostu bez sensu i to chyba jest oczywiste. Ciebie to nie obchodzi i nie widzisz różnicy ? skoro tak to się na ten temat nie wypowiadaj.

Myślisz, że gdyby religia nie istniała, wszyscy byli by ateistami to wtedy było by Ci z górki ? Moim zdaniem trudno przewidzieć. Na pewno religia sprzyja kontroli nad ludźmi. Jakiś guru/kapłan/szaman powie że, jakaś tam linijka w jakimś tam pisemku znaczy to i tamto i ludzie to bez zastanowienia robią. Ale... to nie boga dzieło tylko człowieka.

Biblia nie każe robić nikomu nic złego. Koran chyba też nie. Ludzie którzy mówią o sobie, że są prawą ręką boga wykorzystują powyższe księgi do własnych celów, przez co możesz mieć pod górkę. Gdyby religia nie istniała, to znalazło by się coś zastępczego (np. system komunistyczny, często był nazywany religią)

Religia to bardzo śliski temat. Pewnych rzecy nie da się rozstrzygnąć i chyba sobie nie warto tym zawracać gitary.
everth
Islam wziął się z tego że chrześcijanie uważali Mahometa za nawiedzonego a Żydzi nie chcieli stracić interesu (czyt. goja). Reszta to typowa historia jakich wiele. Morał z tego jeden - jeśli jesteś duży to nie miej litości dla słabszych.

Cytat
Dziwny człowiek, na ślubie syna się nie pojawił. Niekoniecznie wygrana takiej kwoty to dobra rzecz...

Jak nie jak tak? Teraz syn wie że nawet pojęcie rodziny to funkcja kasy. Oszczędzi sobie rozczarowań na przyszłość.
grywalny
Chcialbym tu sie podzielic jedna tylko refleksja moja. Taka krotka i tyczy sie katolikow glownie ale zawsze cos.

Mimo ze sam jestem Ateista nie mam nic do ludzi religijnych teoretycznie. Niestety 99% tak naprawde nie jest religijnych i ta hipokryzja mnie dobija. Wezmy dla przykladu Polske. Na papierze wszyscy katolicy a srednia urodzen 1.3 (dane CIA.gov) dziecka na kobiete(jak katastrofalne konsekwencje to moze miec w przyszlosci mozecie poczytac gdzie indziej). Polacy odbywaja 1.3 stosunkow plciowych w ciagu calego swojego zycia czy uzywaja potepianej przez kosciol katolicki wlacznie z naszym Janem Pawlem antykoncepcji? Cos mi sie wydaje ze to drugie. Jedyna dobra rzecz jak mogla by sie przytrafic naszej Polsce z tego calego katolicyzmu to rosnaca populacja ale nawet tego nie mamy bo nikt katolikiem tak naprawde na tyle nie jest, nagle wtedy wieczne pieklo nie ma dla nikogo znaczenia, nikt sie tego nie boi prawie jakby nie wierzyli w jego isntnienie smile.gif. Tylko na papierze. Tylko zeby sasiad zobaczyl nas w kosciele. Po co w kazdej malej miescinie 3 koscioly jak nikt nie jest katolkiem? Albo 2 religie ale jedna fizyka i jedna chemia w szkole?

PS. Jakby w USA kosciol zaproponowal wstawienie religii do szkol a za pensje by placilo panstwo to by chyba caly rzad USA umarl ze smiechu. Ale w Polsce to mozna mimo ze prawie nikt nie jest katolkiem.

kwiateusz
Jeszcze ktoś mi sie wypowie na temat i polecą bany, starczy. Zróbcie sobie jakiś oddzielny wąten nt. rozważań religijnych.
mike
Cytat(kwiateusz @ 29.09.2011, 20:42:05 ) *
Jeszcze ktoś mi sie wypowie na temat i polecą bany, starczy. Zróbcie sobie jakiś oddzielny wąten nt. rozważań religijnych.
A to dlaczego? Nie bądź pies ogrodnika. Nie uczestniczysz w dyskusji to się nie odzywaj i nie zakazuj innym. Co najwyżej postaraj się zmienić temat rzucając coś ciekawego. Z tego co pamiętam to założyłem ten wątek po to by dyskutować w nim na każdy temat. Ważki i błahy. Każdy, na który nie ma oddzielnego wątku.
Jeszcze chwila i zajmiemy się Apple i tabletem Amazona. Wyluzuj tongue.gif

Cytat(grywalny @ 29.09.2011, 20:14:29 ) *
Polacy odbywaja 1.3 stosunkow plciowych w ciagu calego swojego zycia czy uzywaja potepianej przez kosciol katolicki wlacznie z naszym Janem Pawlem antykoncepcji? Cos mi sie wydaje ze to drugie.
Dobrze Ci się wydaje. Warunki gospodarcze w Polsce nie pozwalają mieć więcej dzieci. Ale wbrew pozorom w Polsce nie ma wielu praktykujących katolików. Kolega, który miał przygodę z zakonem wspominał mi, że wg. szacunków kościoła praktykuje max. 10% z tych, którzy się przyznają.
Poza tym od jakichś 10 lat polskie rządy (wszystkie bez wyjątku) prowadzą politykę niekorzystną dla rodzin i posiadania dzieci.
nospor
- Proszę księdza, jestem katolikiem ale niepraktykującym
- A ja jestem nudystą, ale też niepraktykującym - odparł ksiądz
- Przecież to bez sensu....
- No właśnie....

Co do antykoncepcji i niepraktykujących:
to że ktoś używa antykoncepcji, nie oznacza, że jest niepraktykującym katolikiem. Po to wymyślono spowiedź, by praktykujący katalicy spowiadali się ze swoich grzechów. Z założenie człowiek jest grzeszny i używanie antykoncepcji nie powoduje z automatu, że przestaje być praktykującym katolikiem.
mike
Ateista trafia do piekła, diabeł go oprowadza:
- Tu mamy apartamenty, wybierzesz sobie któryś, tam są korty tenisowe, tam sauna, baseny a tam restauracje z kuchnią z całego świata i bary ze wszystkimi alkoholami jakie człowiek wymyślił, no i panienki jak zechcesz.....
Nagle mijają wielką bramę za którą panują mrok i dym, w kotłach diabły gotują ludzi, mieszają, dorzucają i dalej gotują, na to ateista:
-A to?questionmark.gif, ty mi tu takie luksusy pokazujesz a tamci co robiąquestionmark.gif?
-Eee, nimi to się nie przejmuj, to katolicy, jak se wymyślili, tak mają!
nospor
Papież trafia do nieba i staje przed Świętym Piotrem (ŚP).
ŚP - ktoś ty?
Papież - no ja jestem głową kościoła katolickiego.
ŚP - kim?
Papież - no rządzę w stolicy apostolskiej...
ŚP - gdzie? A zresztą, czekaj, zapytam Boga czy cię zna...
po chwili: Nie, Bóg cię nie kojarzy ani tego czegoś co mówisz. Posłał po syna, może on coś wie.
Po chwili przychodzi Jezus i zostaje sam na sam z papieżem. Poczym wraca do ojca i ŚP zataczając się śmiechem....
Jezus - pamiętacie to kółko rybackie co zakładałem 2 tys. lat temu? Oni nadal działają....

ixpack
Wy dalej z tą religią... biggrin.gif IMO to osobisty wybór i koniec.

Wczoraj czytałem sobie o systemach templatów :/ szablonów... Po co to w ogóle jest? Sam php wystarczy, prosta klasa i już tmpl. można budować. Ok designerzy nie znają php... Ale sory designer co umiał nauczyć się {$zmienna.cos} może nauczyć się <?php echo $zmienna['cos']; ?> - wieeeelka ujma... Co więcej PHP i xml współpracują... Po co są te wszystkie systemy tmpl.? Ok jak w framework'u - jakaś całość, ktoś wymyślił jakąś całość niech i ten system szablonów będzie... Ale jako stand-alone? Przekonajcie mnie bo wyrzucam właśnie z głowy szablony całkowicie...
luckyps
Cytat(ixpack @ 30.09.2011, 09:13:37 ) *
Wczoraj czytałem sobie o systemach templatów :/ szablonów... Po co to w ogóle jest? Sam php wystarczy, prosta klasa i już tmpl. można budować. Ok designerzy nie znają php... Ale sory designer co umiał nauczyć się {$zmienna.cos} może nauczyć się <?php echo $zmienna['cos']; ?> - wieeeelka ujma... Co więcej PHP i xml współpracują... Po co są te wszystkie systemy tmpl.? Ok jak w framework'u - jakaś całość, ktoś wymyślił jakąś całość niech i ten system szablonów będzie... Ale jako stand-alone? Przekonajcie mnie bo wyrzucam właśnie z głowy szablony całkowicie...

Ty tak na poważnie questionmark.gif
ixpack
@luckyps nie zastanawiaj się tyle tylko odpisz biggrin.gif
qbejs
Hmm można na ten temat prace naukową napisać, ale myśle że wystarczy : oddzielenie warstwy logiki od warstwy prezentacji. Najwyraźniej kolega nie miał doczynienia z plikiem w którym wymieszany jest kod php z htmlem smile.gif
Diablos
@ixpack: Jeżeli masz na myśli systemy szablonów pokroju Smarty, to ja również zastosowania nie widze. Koderzy HTML bardzo czesto bez problemu radza sobie z podstawami PHP... poza tym zazwyczaj pracuje sie w zespolach i zawsze taki koder moze spytac programisty co i jak.
Wprowadzanie do projektu w zasadzie nastepnego jezyka programowania jest bez sensu.

@qbejs: mysle, ze koledze nie chodzi o wzorce, tylko o sam fakt wyzszosci {$zmienna} czy tez <:zmienna:> nad <?= $zmienna ?>.
ixpack
Diablos - o to mi właśnie chodzi wink.gif - a głównie chcę wątek religijny pogrzebać =]
Grochem o ścianę... Czy umiecie czytać ze zrozumieniem? Nie przytaczaj mi proszę cytatu z uczelni... Nie studiowałem - jestem debilem/kretynem/nieukiem ale wiem do czego służy - zastanawiam się PO CO używać skoro pisząc samemu zastępnik w phpie osiągniesz to samo.
W smarty np.
  1. $person = mysql_fetch_assoc($result);
  2. $smarty->assign('person', $person);

A w samym PHP
  1. $person = mysql_fetch_assoc($result);

Teraz wyświetlam w smarcie tą zmienną np. tak: {$person.name}, a w phpie echo $person['name'].
Podobnie z tablicami:
smarty
  1. <body>
  2. <h1>People list</h1>
  3.  
  4. <ol>
  5. {foreach from=$persons item=person}
  6. <li>{$person.name}</li>
  7. {/foreach}
  8. </ol>
  9. </body>

A sam php:
  1. <body>
  2. <h1>People list</h1>
  3.  
  4. <ol>
  5. <?php foreach ($persons as $person): ?>
  6. <li><?php echo $person['name'] ?></li>
  7. <?php endforeach ?>
  8. </ol>
  9. </body>

Teraz wiesz do czego zmierzam? Nie chcę tłumaczenia kiedy używamy dlaczego... Kurczę proste pytanie filozoficzno-przyszłościowe: po co używać np. smarty, skoro można poradzić sobie bez niego. Cała szablonowość jest już zawarta w php (tak jakby). Nie odkryłem Ameryki, nie chcę błyskać - chcę opinie innych ludzi i temat o religii to jest dopiero temat rzeka... A że jestem warchołem buszującym po forach to rozpocząłem dyskusję inną... Jah dodaj mi siły =]
nospor
Jejkuś.... jakie to wszystko nerwowe ostatnie. Kobiety Wam trza.... tongue.gif

qbejs podał już odpowiedź:
Cytat
Hmm można na ten temat prace naukową napisać, ale myśle że wystarczy : oddzielenie warstwy logiki od warstwy prezentacji.

Odzielenie warstwy logiki od prezentacji. A czy użyjesz do tego czystego php, czy smarty czy innego systemu szablonów to Twoja zasrana sprawa wink.gif Już lepiej, ulżyło? tongue.gif

Oczywiście znajdzie się zawszej jakiś fanboj co będzie darł japę że smarty i nic poza tym, ale tak było jest i będzie.

Cytat
po co używać np. smarty, skoro można poradzić sobie bez niego
Bo sprowadzasz sprawę tylko do wyświetlania durnej zmiennej. System szablonów to coś więcej niż tylko wyświetlanie zmiennej. To cache, pluginy, filtry i kupa innych. Wszystko zależy od systemu jakiego używasz.

Ja osobiście jak tylko znajdę miesiąc wolnego to wypieprzę na zbity pysk system szablonów i pozostanę przy "czystym" php coś ala ZF ze swoimi widokami bo tak mi się zdecydowanie lepiej piszę niż muszę korzystać z ograniczeń systemu szablonów.

A no i jeszcze pokutuje durna teoria, że grafik szybciej nauczy się
{$person.name}
niż
echo $person['name']

Z drugiej strony szablon wygląda czytelniej gdy używasz {$person.name} niż gdy ciągle przerywasz kod html by wskoczyć w php i tak co parę linijek.

Także wszystko zalezy jak leży. Ci nie leży to nie używaj. Mi też nie leży i jak się tylko nadaży sytuacja to przestanę używać
ixpack
dosyć stary artykuł - ale jary: beyond-template-engine. Miałem gdzieś w zakładkach art o 3 template'ach, ale chyba usunęli :/. Ciekawe rzeczy. W sumie po głębszym zastanowieniu to jest jak religia biggrin.gif tak samo jak mvc etc. albo ror vs. php... Warninga sobie daję za złe warcholstwo :/ Następnym razem pomyślę... O wiem "tort - wszyscy lubią tort... Tort ma warstwy" teraz wszyscy się zgodzą =].

Tak na poważnie nospor wspomniałeś o cache'u... Kiedyś na tym forum przeczytałem "system szablonów musi być albo bardzo rozbudowany albo nie ma sensu go używać" i się z tym zgadzam.

A już niedługo Diablo 3 happy.gif - witch doctor pięknie będzie mordował zombiaki... Spadam pracować, kubuś poranny wypity, jest moc.
erix
Kij z systemami szablonów, lepiej mi powiedzcie, jak można było tak spierniczyć tablicę $_FILES...
nospor
A co się w niej nie podoba? ładne kształty, zaokrąglona tu i tam, rude włosy.... zaraz zaraz, o czym mówimy?
erix
Chciałbym, aby tak wyglądała... ^^.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.