Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
O$iek
Może spróbuj dla stery dla Visty ściągnąć?

Takie coś jeszcze znalazłem:
Cytat
I took your advice to install 1220c driver but accidently installed 1120c which works a treat! Drivers were found using "add a printer button" in Devices and Printers.
IceManSpy
Nie wiecie może, czy da się zrobić obraz aktualnego systemu (który ma partycję np 100GB) i przenisieć go gdzie indziej?
Chciałbym dołożyć sobie dysk i zrobić RAID 0, ale bez instalacji całego systemu (tylko go przywrócić) z ciut większą partycją (ok 150 GB).

Są jakieś takie czarodziejskie narzędzia? Pewno problemem będzie, że trzeba będzie zainstalować sterownik...
abort
IceManSpy, jest coś takiego jak clonezilla. Popróbuj.
BTW: http://www.youtube.com/watch?v=6JhMA9a2Z20
IceManSpy
Tylko pytanie czy nie będzie problemu ze sterownikiem do RAIDa, który instaluje się w czasie instalacji (masło maślane) Windowsa?
Poza tym clonezilla nei wspiera RAID :/
redeemer
RAID 0 możesz zawsze zrobić na zainstalowanym systemie, tylko w takim wypadku będzie to rozwiązanie software'owe smile.gif
!*!
I kolejny poniedziałek...
Szymciosek
http://www.youtube.com/watch?v=vkJ5ItzEq3M...layer_embedded#!

Start przełożony na 19:30 biggrin.gif
Uda mu się czy się nie uda ?

Dla niewtajemniczonych: http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Czy-cz...g4sticaid=6f509
redeemer
Cytat(Szymciosek @ 9.10.2012, 17:14:10 ) *
http://www.youtube.com/watch?v=vkJ5ItzEq3M...layer_embedded#!

Start przełożony na 19:30 biggrin.gif
Uda mu się czy się nie uda ?

Dla niewtajemniczonych: http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Czy-cz...g4sticaid=6f509
On już skoczył, a nawet wylądował. Przekładają start "na niby", bo nie wszystko poszło tak jak miało pójść. Zresztą są już w internecie wideo z lądowania http://www.youtube.com/watch?v=KdhwopvTf18 wink.gif
Szymciosek
Może ktoś z was mi pomoże w odnalezieniu remixu: https://dl.dropbox.com/u/21239599/gg_new2b_10.mp3
Wiem tyle, że to Eminem - Without me
cojack
kupiłem sobie koputerek <3

amd fx-8120, wd caviar blue 500gb, asus m5a97 pro, 8gb patriot, gf gt 610

zaczynamy zabawę na poważnie ;p
erix
Szczerze, to do tej pory nie mogę się nadziwić odnośnie polityki HDD WD: rozglądałem się kiedyś za WD 1002FAEX. Po drodze znalazłem HDD Seagate o analogicznych parametrach:

Oba:
  • 1 TB pojemności
  • NCQ
  • 7200rpm
  • 64 MiB cache

Za to Seagate miał jeden talerz zamiast dwu. I był 100zł tańszy. O.o'

Cytat
amd fx-8120

Ja tam z obecnego jestem zadowolony. Brakuje mi tylko sprzętowej akceleracji AES... sad.gif
vokiel
Cytat(erix @ 10.10.2012, 13:48:47 ) *
Ja tam z obecnego jestem zadowolony. Brakuje mi tylko sprzętowej akceleracji AES... sad.gif

Przez chęć posiadania sprzętowego AES'a musiałem dopłacić kilkaset zł do i7-2670QM, ale jest różnica:
pamil
Cytat(erix @ 10.10.2012, 13:48:47 ) *
Szczerze, to do tej pory nie mogę się nadziwić odnośnie polityki HDD WD: rozglądałem się kiedyś za WD 1002FAEX. Po drodze znalazłem HDD Seagate o analogicznych parametrach:

Oba:
  • 1 TB pojemności
  • NCQ
  • 7200rpm
  • 64 MiB cache

Za to Seagate miał jeden talerz zamiast dwu. I był 100zł tańszy. O.o'

Mam ten model (Seagate Barracuda ST1000D003) od lutego i do tej pory sprawuje się świetnie smile.gif
erix
Cytat
Mam ten model (Seagate Barracuda ST1000D003) od lutego i do tej pory sprawuje się świetnie

No ja na niego też się skusiłem. Choć jak czytam posty typu: http://www.blog.zippyshare.com/?p=512

Cytat
In one of the hdd enclosures we found 200ml of water and a dead fish. Probably residues from the last year Thailand flood. oO

to nie wiem, co o tym myśleć... biggrin.gif
pamil
Z tego co wiem, to ten mój miał premierę w listopadzie 2011, więc może powstał już po powodzi wink.gif
erix
Twierdzisz, że zdążyli posprzątać? biggrin.gif

Poza tym, premiera a partia produkcyjna, to dwie różne kwestie, nie sądzisz? tongue.gif
kamil4u
Pytanie czysto teoretyczne.

Zakładam, że mam serwer, który wytrzyma wszelkie obciążenie / ruch na stronie. I teraz robię na stronie konkurs: kto pierwszy kliknie o 12.00 w link wygrywa. Zakładam, że mam tysiące/miliony użytkowników, które chcę wygrać. Wszyscy klikają o tej 12.00. Kto wygra?

Tak się zastanawiam, że przy tak dużej ilości zapytań na pewno zdarzy się, że bardzo duża część kliknie dokładnie o 12.00, więc na jakiej podstawie serwer będzie "wiedział" kogo wybrać? Jaki parametr o tym decyduje.
melkorm
no jeżeli kliknie n osób w danej chwili to wtedy losujesz jedną z nich ? dodatkowo można zapisywać microtime ewentualnie, to mi na szybko przychodzi do głowy ;]
Spawnm
Wygra ten kto zostanie jako pierwszy zapisany do bazy.
kamil4u
No ale zakładając, że mam kod:
Kod
if( 12.00 i pole_wygranej == puste ){
pole_wygranej = id_użytkownika
}

Co wtedy się stanie. Bardziej chodzi mi o zachowanie serwera, niż o problem programistyczny smile.gif

Cytat
Wygra ten kto zostanie jako pierwszy zapisany do bazy.

A od czego to zależy?
solificati
Od tego co to jest pole_wygranej, sposobu uruchamiania skryptów na serwerze, dostępu do db i systemowego schedulera.
everth
Tłumacząc na ludzki: od szczęścia (jak w życiu)
kamil4u
No właśnie ktoś wie, jakie parametry są na serwerze odpowiedzialne za to? No bo w końcu serwer musi kogoś wybrać, to nie człowiek, że będzie losował. W informatyce nic nie zależy od szczęścia. Oczywiście, jak pisałem, problem teoretyczny. Chciałem wiedzieć jak działa serwer w takim wypadku.

A może byłoby tak, że wszyscy Ci ludzie trafili by na warunek if( 12.00 i pole_wygranej == puste ){ i się wzajemnie nadpisywali? Tylko ktoś musi być ostatni, bo pewnie działa to na zasadzie kolejki, pytanie na jakiej podstawie robiona jest ta kolejka smile.gif

Cytat
sposobu uruchamiania skryptów na serwerze, dostępu do db i systemowego schedulera.

Ale to się gdzieś zmienia? I czy te parametry w ogóle coś zmieniają skoro wszyscy te same "warunki serwerowe" ?
Crozin
@kamil4u: Jeżeli chcesz wiedzieć jak dokładnie zachowa się serwer (w sensie maszyny, oraz w sensie serwera HTTP odbierającego żądanie) poczytaj sobie o wielowątkowości (sposobie jej realizacji na maszynach fizycznie nie mogących wykonywać kilku operacji na raz, jak i tych mogących takie rzeczy robić), a co za tym idzie i blokadach/synchronizacji (Google: concurrency lock/synchronization). Temat jest bardzo rozległy, nie ma sensu go tutaj w pełni opisywać (zresztą zapewne niewiele osób mogłoby tutaj się porządnie, merytorycznie wypowiedzieć). Gdy zgłębisz przynajmniej podstawy tej tematyki, część z Twoich wątpliwości rozwieje się sama.

W przypadku serwerów HTTP, można powiedzieć, że w przypadku gdy kilka żądań nadejdzie w niemal tym samym czasie, to które z nich zostanie zrealizowane jako pierwsze jest niemal niemożliwe do określenia (a właściwie to, którego realizacja zostanie zakończona jako pierwsza). Czym jest to spowodowane? Głównie architekturą takich serwerów, gdzie kolejność obsługi napływająch żądań nie ma większego znaczenia. Jeżeli interesuje Cię programowanie w środowisku, w którym liczą się dziesiętne części milisekund - Google: low latency programming - ciekawy, lecz wymagający sporej dawki wiedzy teoretycznej temat; dla zdecydowanej większości z nas, kompletnie bezwartościowy. smile.gif
kamil4u
Dzięki. Poczytam. Chociaż jak pisałem interesuje mnie to czysto teoretycznie, a nie praktycznie. Jednak zawsze lubię wiedzieć "o co chodzi" smile.gif
Crozin
No to tutaj będziesz miał masę teorii, przed jakąkolwiek praktyką. Ot, jeszcze jedna fraza warta wskazania tutaj "network i/o"
ixpack
Lepiej zrob normalna wysylke listowa i kogo pierwszy przyjdzie list wygra! %] o 12 pokaz adres.
Szymciosek
Istnieje jakiś dobry artykuł na temat nazewnictwa zmiennych/metod itd itp ?
!*!
Cytat(Szymciosek @ 14.10.2012, 16:02:13 ) *
Istnieje jakiś dobry artykuł na temat nazewnictwa zmiennych/metod itd itp ?

PSR-2 ? Na planecie był szczątkowy art o tym, jednak nie działa od dawna, może ktoś ma link w rss?
Szymciosek
Miało coś ruszyć z planetą, pisali coś...

No i poleciał:

http://www.youtube.com/watch?feature=playe...p;v=MrIxH6DToXQ
everth
@kamilyou
Cytat
W informatyce nic nie zależy od szczęścia.

Ach ci młodzi romantycy...
olszam
a jak angola się nie zna a ma się dobre umiejętności w programowaniu to nie znajdzie się roboty do durny angol potrafi roz...... życie.
!*!
Cytat(olszam @ 14.10.2012, 23:57:20 ) *
a jak angola się nie zna a ma się dobre umiejętności w programowaniu to nie znajdzie się roboty do durny angol potrafi roz...... życie.

Jak ma się problemy z językiem ojczystym, to angielski może być problemem.

Cytat(Szymciosek @ 14.10.2012, 17:55:37 ) *
Miało coś ruszyć z planetą, pisali coś...

To ten link o którym pisałem wcześniej http://www.tarnaski.eu/blog/php-i-standardy-psr
solificati
Cytat(Crozin @ 13.10.2012, 16:10:25 ) *
@kamil4u: Jeżeli chcesz wiedzieć jak dokładnie zachowa się serwer (w sensie maszyny, oraz w sensie serwera HTTP odbierającego żądanie) poczytaj sobie o wielowątkowości (sposobie jej realizacji na maszynach fizycznie nie mogących wykonywać kilku operacji na raz, jak i tych mogących takie rzeczy robić), a co za tym idzie i blokadach/synchronizacji (Google: concurrency lock/synchronization). Temat jest bardzo rozległy, nie ma sensu go tutaj w pełni opisywać (zresztą zapewne niewiele osób mogłoby tutaj się porządnie, merytorycznie wypowiedzieć). Gdy zgłębisz przynajmniej podstawy tej tematyki, część z Twoich wątpliwości rozwieje się sama.

W przypadku serwerów HTTP, można powiedzieć, że w przypadku gdy kilka żądań nadejdzie w niemal tym samym czasie, to które z nich zostanie zrealizowane jako pierwsze jest niemal niemożliwe do określenia (a właściwie to, którego realizacja zostanie zakończona jako pierwsza). Czym jest to spowodowane? Głównie architekturą takich serwerów, gdzie kolejność obsługi napływająch żądań nie ma większego znaczenia. Jeżeli interesuje Cię programowanie w środowisku, w którym liczą się dziesiętne części milisekund - Google: low latency programming - ciekawy, lecz wymagający sporej dawki wiedzy teoretycznej temat; dla zdecydowanej większości z nas, kompletnie bezwartościowy. smile.gif

Kilka wyjaśnień.

Low latency programming skupia się na wykonywaniu operacji szybko i tylko szybko. To znaczy nie jest gwarantowany czas wykonania - z prostego powodu - operacje zapewniające skończony horyzont obliczeń są kosztowne. Autora tutaj jednak interesuje gwarancja wykonania zadania.
Low latency programming jest przydatny przy HFT, gdzie brak odpowiedzi nie jest problemem. Przy systemie transakcyjnym musimy mieć gwarancję odpowiedzi (czasu już niekoniecznie). Są sytuacje gdzie potrzebujemy gwarancję odpowiedzi w danym czasie i tam techniki skracające obliczenia muszą być stosowane z ostrożnością, operacje muszą być przewidywalne (odpada Java i inne języki z GC) i wymogiem jest OS czasu rzeczywistego.

Wracając do problemu - wiele rzeczy możesz zrzucić na istniejące oprogramowanie, po pierwsze zaprojektuj dobrze skrypt i wykorzystaj bazę danych:

Kod
operacje...
rozpocznij transakcję db
pobierz flagę rejestracji
sprawdz czas
zapisz nową flagę transakcji jeśli dobry czas
zakończ transkajcę
operacje..

Dzięki temu masz gwarancję, że tylko jeden użytkownik może się ogłosić jako zwycięzca i zrobi to pierwszy, który otrzyma dostęp do bazy danych. To jest wszystko co możesz zrobić korzystając ze standardowych narzędzi, gdyż nie masz dostępu do synchronizacji pozostałych procesów na serwerze tj.

1. Gdy pętla odczyta wiadomość na porcie tcp musi przekazać sterowanie do serwera.
2. Gdy serwer dostanie informacje o żądaniu musi uruchomić (najpewniej) wątek środowiska skryptu
3. Zbudowanie środowiska i uruchomienie skryptu.
4. Wykonanie operacji przed rozpoczęciem transakcji.

O ile punkty 1 i 2 zależą od implementacji serwera możesz śmiało wnioskować o ich działaniu - zanalizuj kod. Są to działania jednowątkowe w ramach serwera (jak masz load balancer i dwa serwery to jest gorzej).

W momencie stworzenia wątku dla skryptu w grę wchodzi wielowątkowość i scheduler systemu operacyjnego. To znaczy może się uruchomić skrypt dla żądania pierwszego, wykonają się operacje... i wątek zostanie wywłaszczony na rzecz żądania drugiego, którego skrypt się wykona i otworzy transakcję do db. Mimo, że pierwsze żądania było pierwsze na serwerze to pierwszeństwo ma żądanie drugie.

Także nie jest może to "szczęście", ale wynik zależy w sposób nieprzewidywalny od stanu serwera w danej chwili. Na scheduler ma wpływ stan wewnętrzny serwera. Na moment wywłaszczenia wpływa czas wykonania skryptu, który (choć to ten sam skrypt) zależy od ... stanu wewnętrznego serwera. Połączenie z db i rozpoczęcie transakcji jest zależne od komunikacji sieciowej, która zależy od ... stanu wewnętrznego serwera oraz stanu połączenia. Więc chyba można nazwać szczęściem to, że kto będzie pierwszy może zależeć od tego czy admin właśnie włączył background joba, który odpytał zewnętrzny serwis i zapisał coś w dużej transakcji do bazy ...
Szymciosek
Cytat(olszam @ 14.10.2012, 23:57:20 ) *

Czy rzeczywiście tak jest ? Że nie znajdę pracy w Polsce, bo nie znam języka obcego na poziomie wysokim komunikatywnym ?
everth
Ponieważ innowacyjność polskiej gospodarki leży w dolnym kwartylu innowacyjności światowej dlatego też musimy rozumieć tych którzy są innowacyjni "bardziej". W chwili obecnej są to Angole oraz pochodne od nich i ich kolonii.
O$iek
Obwodnica Dubaju - 7 pasów w każdym kierunku arrowheadsmiley.png
abort
Jest sobie ocean. A na oceanie jest wyspa.
A na tej wyspie jezioro. A na tym jeziorze wyspa.
A na tej wyspie - kolejne jezioro. A na tym kolejnym jeziorze - kolejna wyspa.

Taki sobie przykład skończonej ilości iteracji rekurencji smile.gif

https://maps.google.pl/?ll=14.009201,120.99...mp;t=m&z=19
pamil
Cytat(abort @ 17.10.2012, 21:12:42 ) *
Jest sobie ocean. A na oceanie jest wyspa.
A na tej wyspie jezioro. A na tym jeziorze wyspa.
A na tej wyspie - kolejne jezioro. A na tym kolejnym jeziorze - kolejna wyspa.

Taki sobie przykład skończonej ilości iteracji rekurencji smile.gif

https://maps.google.pl/?ll=14.009201,120.99...mp;t=m&z=19

A na wyspie kałuża z górką piasku na środku - przykład efektów ubocznych smile.gif
O$iek
Czy jak rejestrowaliście się w jakichś portalach typu oDesk, to zangielszczaliście swoje imię? Np. w moim przypadku Patryk -> Patrick.
Spawnm
Nie. Jesteś Polakiem? Jesteś. Więc pisz Patryk.
O$iek
Raczej chodziło mi o to jaka jest ogólna praktyka na tego typu serwisach, a nie o wypieranie się Polskości. wink.gif
!*!
Cytat(O$iek @ 18.10.2012, 19:27:40 ) *
Raczej chodziło mi o to jaka jest ogólna praktyka na tego typu serwisach, a nie o wypieranie się Polskości. wink.gif

Ogólna praktyka jest taka że to nie Ty masz się o to martwić wink.gif
thek
Ja nie wypieram się, ale gdy widzę, że nawet z tak prostymi imionami jak moje mają problem, to wolę im już ułatwiać i podaję zangielszczone. Inna sprawa, że za granicą też się łatwo pomylić. Przypuśćmy Chris i Christopher to dwa różne imiona, choć wielu uważa, że pierwsze to zdrobnienie drugiego i oba można podciągnąć pod swojskie Krzysiek. Swoją drogą nawet z Krzysztofem sobie łamią obcokrajowcy język. Ja już nawet nie mówię o pisawni polskich imion. Przykładowo Tomasz widziałem jako: Tomasz (czyli poprawnie), Thomas (zangielszczone i najwygodniejsze dla obcokrajowców), ale także wariacje w stylu Thomasz, Tomash czy Thomash biggrin.gif
Spawnm
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz, Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody !
!*!
Cytat(Spawnm @ 18.10.2012, 23:00:49 ) *
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz, Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody !

Zawsze chciałem coś takiego podać w ankiecie, jednak mało Niemców do mnie dzwoni wink.gif
Spawnm
Jakie są obecnie najlepsze czytniki e-booków 7-10" w przedziale 300-600zł?
Wymagania jakie dostałem to mało guzików(najlepiej dotykowy ekran), im większa matryca tym lepiej, nie psuje oczu jak tablet.
kamil4u
Kindle! Mam od 2 lat i naprawdę świetlne urządzenie. Gorąco polecam, choć tylko do beletrystyki. Czytanie książek: naukowych, popularnonaukowych, tych, gdzie trzeba sprawdzać co czytało się wcześniej jest bardzo mało wygodne.
Spawnm
Cytat
tych, gdzie trzeba sprawdzać co czytało się wcześniej jest bardzo mało wygodne.

Tzn?
O$iek
24-godzinny live z przeróżnych gier np. Mario smile.gif
http://pl.twitch.tv/gamespot Ja nie dam rady, ale może komuś się będzie straszne nudzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.