Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
erix
Cytat
Mam na koncie nawet miotacz ognia z puszki po coli i benzyny

Albo potato gun. winksmiley.jpg

Tylko ciężko jest dorwać dobry lakier do włosów. tongue.gif
thek
Czyżby duża część informatyków to jacyś MacGyverzy w przeszłości? winksmiley.jpg Chemia + fizyka + dziecko = niebezpieczeństwo wybuchu lub ciężkich obrażeń :] A potem się obejrzało "Rambo - pierwsza krew" i połowa osiedla biegała z łukami tongue.gif Miałem jeden porządny + proca. Do momentu aż siostry nie utrzeliłem winksmiley.jpg Wylądowało wszystko w piecu sad.gif A szkoda, bo miałem najlepszą procę na osiedlu z dętki futbolowej. Gdy siadłem w oknie to strzelałem śliwkami do drzew po drugiej stronie placu, czyli na jakieś 80-100m. Nie używałem często na kolegach, bo mieli niezłe siniaki. "Bazy" na drzewach, podchody. Nie było kompów wtedy wiele, a zabawy co nie miara bez nich. Zagrałbym kiedyś znów w "podchody" z ciekawą ekipą smile.gif To bieganie po całej okolicy, wymyślanie zadań, ukrywanie ich i szukanie kryjówki na końcu. A jeszcze zaciąć się po drodze z szukaniem wskazówki bo sprytnie ukryta przez gonionych. Ale wytłumaczyć dzieciom obecnie, że to niezła zabawa to prawie z cudem graniczyło by chyba.
Spawnm
Cytat
Zagrałbym kiedyś znów w "podchody" z ciekawą ekipą

może larp na phpconie biggrin.gif
piotrooo89
ja pamiętam jak chcieliśmy z kumplem zrobić proch biggrin.gif 2 dni siedzieliśmy na dłubaniem główek zapałek z siarki po czym było tylko lekkie "puhhh" i po siarce biggrin.gif i kolejna ciekawa historia wzieliśmy siekiery jakieś maczety od rodziców i poszliśmy sobie boisko z korzenie wycinać no i oczywiście siekiera wylądowała w mojej nodze:) to były czas...
Spawnm
fajne boisko winksmiley.jpg
Blame
Cytat(piotrooo89 @ 12.03.2010, 16:00:56 ) *
ja pamiętam jak chcieliśmy z kumplem zrobić proch biggrin.gif 2 dni siedzieliśmy na dłubaniem główek zapałek z siarki po czym było tylko lekkie "puhhh" i po siarce biggrin.gif i kolejna ciekawa historia wzieliśmy siekiery jakieś maczety od rodziców i poszliśmy sobie boisko z korzenie wycinać no i oczywiście siekiera wylądowała w mojej nodze:) to były czas...

blinksmiley.gif I co z tą siekierą? tongue.gif
kamil4u
Chciał ukryć przed rodzicami ranę pewnie biggrin.gif
piotrooo89
@Blame żyje nic jej nie jest tongue.gif
@kamil4u rodzice dostali bajkę o szkle i wszystko było by ok gdyby nie to że kumpel zadzwonił i sie pytał jak ze mną, i opowiedział wszystko tongue.gif
erix
Cytat
Gdy siadłem w oknie to strzelałem śliwkami do drzew po drugiej stronie placu, czyli na jakieś 80-100m.

Noż człowieku, nie dołuj. tongue.gif Zawsze mi jakieś proce do bani wychodziły. sad.gif Nawet, gdy gdzieś się cewnik znalazł. biggrin.gif

Cytat
Nie używałem często na kolegach, bo mieli niezłe siniaki. "Bazy" na drzewach, podchody. Zagrałbym kiedyś znów w "podchody" z ciekawą ekipą To bieganie po całej okolicy, wymyślanie zadań, ukrywanie ich i szukanie kryjówki na końcu.

Fakt, to były czasy... Jeszcze ganianie po nocy z latarkami i suszenie butów po rosie. tongue.gif

Cytat
Nie było kompów wtedy wiele, a zabawy co nie miara bez nich.

Hehe, też racja. winksmiley.jpg Ale nawet, jak były, to grało się i po 7 osób w tzw. robale i to w taki nietoksyczny dla innych zajęć sposób. Cóż, w czasie deszczu dzieci się nudzą. tongue.gif

Cytat
może larp na phpconie

Ale spać też trzeba. tongue.gif
Spawnm
3 dniowa konferencja , 7 prelekcji ... i tak będziesz się nudził między/po nich
erix
Mhmm, a skąd wiadomo, co jeszcze się wciśnie?

BTW: ~Spawnm, czyżbyś się wybierał? snitch.gif
Spawnm
no zastanawiam się ... szkoda że żaden kierowca nie jest z wawy i nie jedzie przez Radom , ułatwiło by mi to podjęcie decyzji tongue.gif
piotrooo89
a ja ciągle myśle czy nie skorzystać z możliwości prelekcji... tylko o czym jak mam mówić tongue.gif
Spawnm
z strony w twoim profilu wynika że pracujesz przy VoiPach , może coś o tym ?
piotrooo89
nie tylko w VoIP'ach, ogólnie w Call Center. nie wiem będę się musiał z szefami porozumieć.
thek
A weźcie nic nie mówcie o boiskach sad.gif W całej okolicy tylko jedno sensowne dla drużyny 5 na 5 bo reszta to żużel. Jeden wślizg lub wywrotka i krew się lała. Ale kolonie to były fajne winksmiley.jpg Raz trafiliśmy na 3 ligowych juniorów. Ale sędzia był stronniczy i ich stronę trzymał, mimo że nie chcieli. Po meczu nas przepraszali za jego zachowanie. Właściwie to po połowie meczu winksmiley.jpg Bo z widowni ktoś zawołał: "Chłopaki! Sędzia ma auto!" Nie widziałem jeszcze tak szybko biegnącego sędziego biggrin.gif Inna sprawa, że od niego wcześniej zarobiłem żółtą kartkę za prawidłowy wślizg. Bo nie było nożyc a ja zrobiłem go z kilku metrów biegnąc na wprost kolesia z przodu. Nieszczęśliwie jednak tak, że koleś chciał ją akurat kopnąć w przód, a ja ją butem zatrzymałem. W efekcie było "widziałem orła cień", coś nade mną przeleciało i zaryło w murawę winksmiley.jpg I tak dobrze, że nie dał od razu czerwonej. Przy stanie 4:4 mecz się zakończył. Juniorzy 3 ligowi kontra banda kolonijna - starcie nierozstrzygnięte.
A na phpcon nie dotrę na bank. Mała za mała, a dziewczyna na ban nie zostanie kilka dni sama z nią. Od kilku tygodni mała jest po prostu "uroczo" nieznośna winksmiley.jpg
thomson89
Znowu coś kombinowaliście z serwerem?

Koło 10 minut leżał biggrin.gif
thek
Jakie 10? W nocy, około 1.30 - 2.00 nie potrafiło mi nawet na główną wejść. Ktoś kombinuje z przeciążaniem, bo sam serwer był dostępny, ale przekraczał czas odpowiedzi.
scanner
Już kwiateusz gdzieś pisał - ktoś/coś męczy nasza wyszukiwarkę - szukamy przyczyny, żeby dokonać niezbędnych optymalizacji - niezależnie, czy będzie to kwestia serwera, czy softu forum, cierpliwości.
thomson89
Cytat(thek @ 13.03.2010, 07:51:53 ) *
Jakie 10? W nocy, około 1.30 - 2.00 nie potrafiło mi nawet na główną wejść. Ktoś kombinuje z przeciążaniem, bo sam serwer był dostępny, ale przekraczał czas odpowiedzi.

Ja główną mam zapisaną w offline smile.gif
erix
Cytat
około 1.30 - 2.00 nie potrafiło mi nawet na główną wejść

A to przypadkiem nie jest wtedy pora backupów?
thek
@scanner: czytałem tę wypowiedź kwiateusza. Zastanawia mnie jednak to, ponieważ "zwiechy" są dość nieregularne. Dziś z rana także miałem problem, co skutkowało tym, że posty mi dublowało lub robiło inne cyrki, a responsywność serwera była w granicach zera. Zróbcie może jakieś logi z jednego dnia wszystkich operacji i może się znajdzie przyczynę. Bo to nie jest na bank problem backupu. Nawet gdy jest on robiony, strona chodzi. Jak świnia pod nóż, ale chodzi. Tymczasem gdy następują ostatnio zawiechy, to niemal kompletnie nic na forum nie działa. Wszystko się gubi i nawet zalogowany będąc po przejściu na jakąś stronę w forum przez link okazuje się że nie jestem zalogowany, choć na bank nie upłynęło od przejścia ostatniego więcej niż 1-2 minuty.
kwiateusz
mamy ataki DoS narazie tyle moge powiedzieć
thomson89
Cytat(darko @ 13.03.2010, 12:05:33 ) *

O matko!

Cytat(kwiateusz @ 13.03.2010, 17:27:56 ) *
mamy ataki DoS narazie tyle moge powiedzieć

Dzwońmy po gwardie! Wezwijcie F16, czołgi! (o ile jakieś działają!)

--EDIT--

A nie, sorry. Wojska polskie są w Afganistanie. dry.gif
thek
Dos czy DDoS? Dla większości bowiem nie ma różnicy, ale kto zna tematykę ten wie, że jest pewien niuans smile.gif
kwiateusz
DDoS dokładnie smile.gif narazie sie chyba uspokoiło acz goście stracili możliwość szukania
thek
A może po prostu regułka htaccess: "Tym adresom IP dziękujemy..." winksmiley.jpg Rozwiązanie może połowiczne, ale goście by nie mieli searcha wyłączonego.
kwiateusz
dawno na to wpadłem w sumie 11 ip zablokowane, ale wole sprawdzic czy to na pewno to czy zbieg okolicznosci np serwer pada z powodu koniunkcji marsa
Blame
@thek:
Myślisz, że jak ktoś regularnie przeprowadza ataki DDoS to nie wie jak zmienić swoje ip? tongue.gif
kwiateusz
i tu wyniku niuans miedzy DoS a DDoS smile.gif sir @Blame
Blame
Ano, doczytałem i w takim razie zwracam honor smile.gif
EDIT:
Tylko nie rozumiem jednego. Bo jeśli dobrze rozkmniłem znaczenie tego "D" w nazwie to różnią się te ataki tym, że ten pierwszy przeprowadzany jest za pomocą jednej maszyny, a drugi botnet'u. to jeśli ktoś ma wystarczającą kontrolę nad komputerem, żeby zmusić go do zaatakowania strony www to dlaczego nie może kazać mu to zrobić na przykład przez proxy? A może po prostu nie rozumiem ich istoty tongue.gif
erix
Dajcie sobie teraz buzi na przeproszenie. winksmiley.jpg

Cytat
to jeśli ktoś ma wystarczającą kontrolę nad komputerem, żeby zmusić go do zaatakowania strony www to dlaczego nie może kazać mu to zrobić na przykład przez proxy?

Proxy jest mało, są zawodne, uniemożliwiają zestawienie wielu połączeń naraz.

A po co sobie utrudniać zadanie, jak kompy są już zainfekowane i właściciela botnetu to nie obchodzi? Jak są tysiące maszyn pod jego kontrolą, to zmienia "jednostkę" i bombardują inne. Nie grałeś nigdy w RTS-y? tongue.gif
drake88
Przyszedłem zobaczyć na stare śmieci co tu się dzieje, widzę że forum ciągle pnie do przodu. winksmiley.jpg
thek
Widzisz Blame... Jeśli masz mało maszyn to może i proxy coś tam wspomoże, ale skoro asz na podorędziu kilkadziesiąc, kilkaset lub więcej, to niemal pewne, że większość ma różne IP i tym samym "zabawa" z proxy jest jak wysułanie żołnierzy do walki "po rosyjsku". Połowa dostaje amunicję, a połowa broń winksmiley.jpg Poza tym te najpopularniejsze, spamerskie, proxy zawsze regułkami można zablokować i masz ataki w części wyeliminowane. Ale zablokować całkowicie adresów IP poprawnych nie możesz przecież. I to własnie jest cechą botnetu, który sprawia że trudno się z tym walczy. Zablokowanie całego botnetu oznaczałoby odcięcie od dostępu nieświadomego użytkownika komputera. Bo co mu zrobisz? Wywalisz tabliczke informacyjną: "Połączenie zablokowane. Ten komputer jest częścią botnetu i ma zablokowany dostęp do tego serwisu" ? Niby można. Ja sam sie kiedyś zastanawialem, czy user całego zakresu Neostrady na banlistę nie walnąć winksmiley.jpg Tyko wtedy ładny kawał Polski by dostał ten komunikat.
Blame
Czyli na przykład ja winksmiley.jpg
Więc chyba najlepszym sposobem jest zablokowanie wyszukiwarki i postowania dla gości i dobra captcha przy rejestracji(może już jest, nie chce mi się sprawdzaćtongue.gif). Jak ktoś rzeczywiście będzie chciał się zarejestrować to się zarejestruje i tyle smile.gif
thomson89
Cytat(drake88 @ 13.03.2010, 22:07:14 ) *
Przyszedłem zobaczyć na stare śmieci co tu się dzieje, widzę że forum ciągle pnie do przodu. winksmiley.jpg

Już niedługo, to forum zniknie.

~Blame, np. na exsite.pl tak jest.
drake88
Cytat(thomson89 @ 14.03.2010, 09:34:43 ) *
Już niedługo, to forum zniknie.

~Blame, np. na exsite.pl tak jest.

A czemuż to tak sądzisz?
Spawnm
adobe postanowiło wycofać air z linuxa ? Czy po prostu mają chwilowy burdel na stronie?
kwiateusz
a powiedzcie mi jak wasz experience z działaniem forum? lepiej, gorzej, tak samo? (taka szybka ankieta)
thek
A więc w chwili obecnej nie odczuwam problemów, ale kto wie, może po prostu nie trafilem w chwilę ataków, bo te jak wsponialem były raczej o losowych godzinach w moim odczuciu.
batman
~kwiateusz
Zauważyłem, że jeśli nie jestem zalogowany i chcę przejść do "Dzisiejsze aktywne tematy", to nie ważne ile bym nie czekał, zawsze pokazuje się komunikat o zabezpieczeniu antyflood. Tak było wczoraj. Dzisiaj wydaje się być ok.
kwiateusz
bo wczoraj goście mieli zablokowane szukanie winksmiley.jpg a aktywne tematy opierają się na wyszukiwarce winksmiley.jpg
thomson89
Ja żadnych przygód teraz nie miałem, jest... jak dawniej. Ani lepiej ani gorzej.

~drake88, talibowie się mobilizują!
piotrooo89
czy są na sali kobiety, umiejące programować PHP? smile.gif
Lion_87
aaaa czy ja mogę już iść do domu? wstydnis.gif
nmts
Czy tylko mnie denerwuje, że nowe zakładki w ff teraz się otwierają zaraz po aktywnej? Niby nic wielkiego, ale jak mogli mi to zrobić nie dając opcji wyboru, co przyzwyczajenie to przyzwyczajenie. Chyba, że jest taka opcja, a nie znalazłem. tongue.gif

@down
dobra robota, dzięki
batman
Cytat(nmts @ 16.03.2010, 12:25:43 ) *
Czy tylko mnie denerwuje, że nowe zakładki w ff teraz się otwierają zaraz po aktywnej? Niby nic wielkiego, ale jak mogli mi to zrobić nie dając opcji wyboru, co przyzwyczajenie to przyzwyczajenie. Chyba, że jest taka opcja, a nie znalazłem. tongue.gif

Mnie też to denerwuje. Na szczęście można to wyłączyć. Szczegóły u mnie na blogu.
MateuszS
Mi sie to wlasnie podoba, nie mam bajzeru w zakladkach jak musze otworzyc 10, madrzy ludzie z FF.
Lion_87
87' Barcelona 3 - 0 Stuttgart
87' Bordeaux 2 - 1 Olympiakos Piraeus

Jak sie nic nie zmieni przez 3 min wygram 100 biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.