Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
l0ud
Trojan w javie? biggrin.gif
SHiP
Hmm a to ciekawe... Ja właśnie piję herbatę.
bim2
snitch.gif Ciii, może się nie połapią i ich poszantażuje? smile.gif
SHiP
@l0ud: no tak w javie to na pewno się nie da trojana napisać ale w rubym jest to zdecydowanie bułka z masłem
Daiquiri
Cytat(SHiP @ 13.09.2010, 22:59:52 ) *
@l0ud: no tak w javie to na pewno się nie da trojana napisać ale w rubym jest to zdecydowanie bułka z masłem
Jak w rubym to bez masła - bo tam wszystko jest light.
cojack
cojack@cojack-laptop:~$ php -r '$php ^= null; echo $php == "ssie" ? 1 : 0;'
PHP Notice: Undefined variable: php in Command line code on line 1
PHP Stack trace:
PHP 1. {main}() Command line code:0
1

hahaha biggrin.gif niech mi to ktoś wytłumaczy biggrin.gif
Spawnm
Zepsułeś.

Udało się komuś dodać skrypt adobe air do strony www tak aby działał w przeglądarce ? smile.gif
wookieb
Adobe air to aplikacje desktopowe. A co?
Spawnm
A nic , ciekaw byłem czy da się jakoś zrobić aby dzięki air można było z swojej strony ajaxem obsługiwać inne strony snitch.gif
wookieb
Jak już to nie ajax-em. snitch.gif
nmts
Mam jeszcze 4 dni na podjęcie decyzji czy iść na informatykę. Ale kurde nie potrafię określić czy dam sobie rade z matmą... niby czuje się zmobilizowany, ale nie wiem czy to wystarczy, nie wiem jak bardzo braki w tej dziedzinie z liceum mogą wpłynąć na moje szanse. Uważacie, że ewentualne braki można w miarę szybko nadrobić? Właściwie to, co ze szkoły średniej trzeba umieć żeby na studiach uczyć się tylko na bieżąco?? ph34r.gif
Spawnm
Ale masz problem , ja jestem 2 lata bez kontaktu z matmą i się zapisałem smile.gif
Pawel_W
ja trafiłem do klasy mat-info w LO i jak na razie nie mieliśmy jeszcze informatyki (będzie dopiero w październiku haha.gif) a z matematyki jesteśmy nawet za biol-chemem, bo profesora nie było przez tydzień biggrin.gif
nmts
Cytat(Spawnm @ 14.09.2010, 19:30:03 ) *
ja jestem 2 lata bez kontaktu z matmą i się zapisałem smile.gif

No ja jestem w identycznej sytuacji. winksmiley.jpg Ale mimo to może więcej wyniosłeś / pamiętasz. ^^
Spawnm
Cytat(Pawel_W @ 14.09.2010, 20:36:06 ) *
ja trafiłem do klasy mat-info w LO i jak na razie nie mieliśmy jeszcze informatyki (będzie dopiero w październiku haha.gif) a z matematyki jesteśmy nawet za biol-chemem, bo profesora nie było przez tydzień biggrin.gif

Ja pisałem o studiach winksmiley.jpg
bim2
Informatyka w LO to kpina :| No ale co poradzisz? tongue.gif

A pochwale się, Magic Mousa sobie sprawiłem biggrin.gif Bardzo fajny gadżet smile.gif
bartg
Szkoda że do Windowsa. A w windzie jak klikniesz trzema palcami to się myszka zawiesza (w sensie kursor).

Właśnie testuje http://www.playr.pl/2010/09/f-lux-obowiazk...terem-do-pozna/
Super sprawa, od razu poczułem różnice smile.gif
Pawel_W
Cytat(Spawnm @ 14.09.2010, 20:58:54 ) *
Ja pisałem o studiach winksmiley.jpg

wiem, to miało być jako taka "ciekawostka" biggrin.gif

Cytat(bartg @ 14.09.2010, 21:25:39 ) *
Właśnie testuje http://www.playr.pl/2010/09/f-lux-obowiazk...terem-do-pozna/
Super sprawa, od razu poczułem różnice smile.gif

sprawdziłem, i mnie to jakoś strasznie męczy, jak mam taki pożółkły monitor teraz smile.gif

Cytat(bim2 @ 14.09.2010, 21:18:59 ) *
Informatyka w LO to kpina :| No ale co poradzisz? tongue.gif

ja mam mieć niby na AGH w Krakowie, stąd to opóźnienie, od starszych klas słyszałem, że c++ jest smile.gif

poza tym 2h wykładów, m.in. algorytmika
erix
Cytat
Mam jeszcze 4 dni na podjęcie decyzji czy iść na informatykę. Ale kurde nie potrafię określić czy dam sobie rade z matmą... niby czuje się zmobilizowany, ale nie wiem czy to wystarczy, nie wiem jak bardzo braki w tej dziedzinie z liceum mogą wpłynąć na moje szanse.

Jako że bardziej humanistą jestem i doskonale Cię rozumiem, dorzucę swoje trzy grosze.

Z LO, nawet po profilu mat-inf nie przyda Ci się nic więcej niż podstawowe operacje, typu funkcja kwadratowa, przekształcanie wzorów i tego typu pierdoły.
kamil4u
Cytat
Z LO, nawet po profilu mat-inf nie przyda Ci się nic więcej niż podstawowe operacje, typu funkcja kwadratowa, przekształcanie wzorów i tego typu pierdoły.
O razu napisze, że nie mam żadnych doświadczeń z zaawansowanym programowaniem, ale z tego co wiem i czytałem, to programowanie to właśnie matematyka. Każdy problem trzeba rozwiązać używając matematyki i nie da się inaczej. Czy wyobrażasz sobie, że programista zna tylko podstawowe operacje? Każdy algorytm składa się z matematyki i właśnie w taki sposób się go prezentuje. Pisząc np. gry, bez znajomości matematyki daleko byś nie doszedł(chociażby emulując fizykę gry). Oczywiście wszystko tyczy się zaawansowanych technik programowania, których ja nie znam(żeby nie było wątpliwości).
bim2
U mnie w szkole, to sobie kpiny robią. Innowacje były do wyboru Biologia, Chemia, Historia, Polski, Matma, Fizyka. Niestety tylko 7 osób wybrało fizykę i dyrektor nie zgodził się utworzyć :[ Bo z matmą to sobie sam poradzę, nigdy nie miałem problemów. Z fizyką zrozumienie niektórych zagadnień mogłoby mi stwarzać problemy, ale taka szkoła ... :/
erix
Cytat
O razu napisze, że nie mam żadnych doświadczeń z zaawansowanym programowaniem, ale z tego co wiem i czytałem, to programowanie to właśnie matematyka. Każdy problem trzeba rozwiązać używając matematyki i nie da się inaczej. Czy wyobrażasz sobie, że programista zna tylko podstawowe operacje?

Szczerze? Z matematyki w moich doświadczeniach w kadzeniu nie przydało się nic więcej prócz tego, co było do gimnazjum włącznie. Przynajmniej sobie niczego więcej nie przypominam.

Co innego, to algorytmy/minimalizacja/minimalizacja Karnaugh, ale to już na studiach i nie na przedmiotach matematycznych. tongue.gif
Crozin
Matematyka jest potrzebna tylko w niektórych dziedzinach, jednak tam gdzie już jest potrzebna często gra pierwszą rolę.
wookieb
Oj matma się przydaje nie tylko w algorytmach. Nawet nie wiecie ile czasem potrzeba doświadczenia żeby projektować animowane interfejsy.
Swoją drogą, jakie znacie metody przeliczania nowego rozmiaru zdjęcia? Można sypać kodem.

Przykładowe dane:
Obrazek: 800 x 630

Należy stworzyć miniaturkę, której maksymalne rozmiar to:
200 x 300

Należy stworzyć miniaturkę, której minimalne rozmiary (tzn, że ani jeden z boków nie może być mniejszy od podanego rozmiaru) to:
500 x 300
kamil4u
Cytat
Szczerze? Z matematyki w moich doświadczeniach w kadzeniu nie przydało się nic więcej prócz tego, co było do gimnazjum włącznie. Przynajmniej sobie niczego więcej nie przypominam.
Nie wiem na jakim poziomie jesteś w językach typu C(C++ itd.) czy Java, ale napisanie sklepu internetowego w PHP to nie jest wielki problem(żebyś mnie źle nie zrozumiał - chodzi mi o trudność algorytmów jakie tam się stosuje,a nie że napiszesz go w 2h(sam nie wiem czy bym zdołał takowy napisać(optymalnie))). Ale co innego dużo bardziej skomplikowane algorytmy. Ostatnio w newsweek-u( chyba z poprzedniego tygodnia) był artykuł o wzorowaniu się w informatyce na zwierzętach(głównie owadów - mrówki, termity, pszczoły itd.) i ich współżyciu w grupie, że zachowują się jak jeden organizm itd. Wątpię, żebyś umiał bez zastosowania matematyki odwzorować ich świat w programie. To samo tyczy się bardzo wielu problemów - począwszy od sortowania smile.gif Ostatnio dużo się mówi o sztucznej inteligencji - tego tematu też się nie ruszy bez matematyki(swoją drogą miałem się właśnie zabrać za czytanie na temat sztucznych sieci neuronowych, ale jakoś nie mam czasu sad.gif ). Nawet zwykłych wartości funkcji trygonometrycznych wcale nie tak łatwo policzyć(w sensie wyprowadzić wzór, a nie korzystając z gotowych funkcji). Tak wiem, że to już ktoś policzył i wdrożył, ale to wcale nie oznacza, że Ty i ktokolwiek inny kto chce się nazwać informatykiem(jako wykształcenie, nie zawód) nie powinien wiedzieć co siedzi w środku. Tak samo jest np. z bibliotekami np.jQuery w JS, z tego co pamiętam to kiedyś pisałeś kiedyś studiowałeś jego wnętrze, a po co? Żebyś mógł lepiej zrozumieć tą bibliotekę to samo IMO tyczy się wszystkich innych języków - warto wiedzieć jak to działa, a bez znajomości matematyki tego nie zrozumiesz. Sam nie znam na tyle matematyki i nigdy nie pisałem żadnych skomplikowanych algorytmicznie aplikacji.
SHiP
@kamil4u, wookieb: ale wy podajecie trywialne problemy winksmiley.jpg. W sklepie internetowym są całkiem skomplikowane rzeczy, ale nie matematycznie(chociażby zarządznie kategoriami drzewkowymi - to już temat struktur danych).

jQuery w gruncie rzeczy nie ma zaawansowanej matematyki wewnątrz.

Ja polecam zająć się pisaniem gier czasu rzeczywistego. Tam matmy jest aż za dużo - od prostych macierzy i wzorów fizycznych po liczby zespolone(np. ta książka jest ciekawa i na poziomie - http://www.springerlink.com/content/978-3-...1&locus=19)

@wookieb:

a) max(200,300) daje 300 wiec miniaturka ma wymiary 300/630* 200 na 300
cool.gif analogicznie ale z min()
Spawnm
SHiP - właśnie dołączyłeś do szatańskich userów z pod znaku 666 biggrin.gif
wookieb
@SHIP Podaj kod.
Oczywiście pamiętaj że masz wyliczyć nowe wymiary pamiętając o zachowaniu skali.
Spawnm
Nie dajemy gotowców winksmiley.jpg
kamil4u
Cytat
jQuery w gruncie rzeczy nie ma zaawansowanej matematyki wewnątrz.

Chodziło mi raczej o to, że aby dobrze programować warto poznać "środek" tego w czym się pracuje - tak jak np. jak się liczy wartość sinusa(akurat to nie jest, aż tak potrzebne, ale nie zaszkodzi poznać).

Cytat
ale wy podajecie trywialne problemy

Jakie problemy? tongue.gif Zwykła dyskusja na temat tego czy matematyka się przydaje przy programowaniu i czy jest zbędna czy nie smile.gif

Cytat
chociażby zarządznie kategoriami drzewkowymi - to już temat struktur danych

W sumie jak by się dobrze przypatrzeć to śmiało można to powiązać z matematyką smile.gif
cojack
Strukturę danych w bazie danych chcesz wiązać z matematyką? Skubany...
kamil4u
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drzewo_%28matematyka%29 :
Cytat
W informatyce wiele struktur danych jest konkretną realizacją drzewa matematycznego
nmts
800x630 to 200x300

1. Sprawdzam czy wysokość mieści się w wymaganych 200.
2. Jeśli się mieści przechodzę do pkt 4. Jeśli się nie mieści obliczam jakim procentem liczby 800 jest liczba 200(25%) i ustalam nową wysokość - 200.
3. Ustalam nową szerokość znając wcześniej wyznaczony procent (czyli 25% z 630).
4. Sprawdzam czy szerokość mieści się w 300. Jeśli nie, powtarzam punkty 2-3 dla szerokości.
5. Nowy obrazek 200x157,5.

Crozin
Panowie... Matematyka to nie tylko arytmetyka na poziomie podstawówki/gimnazjum.

@kamil4u: implementując kiedyś jakieś drzewo (dowolną metodą) czułeś się jakbyś robił coś wspólnego z matmą?
cojack
Ja czułem! Wpisywałem cyferki tongue.gif
erix
Cytat
@SHIP Podaj kod.
Oczywiście pamiętaj że masz wyliczyć nowe wymiary pamiętając o zachowaniu skali.

Przecież to zwykłe proporcje - w zależności, który wymiar mniejszy i mnożenie przez maksymalny. winksmiley.jpg

Cytat
Wątpię, żebyś umiał bez zastosowania matematyki odwzorować ich świat w programie. To samo tyczy się bardzo wielu problemów - począwszy od sortowania

Może i tkwię w swoim małym półświatku, ale rozróżniam matematykę od matematycznego myślenia. winksmiley.jpg Jedno niekoniecznie musi implikować (ta, słowo klucz tongue.gif) drugie i vice versa.

Cytat
był artykuł o wzorowaniu się w informatyce na zwierzętach(głównie owadów - mrówki, termity, pszczoły itd.) i ich współżyciu w grupie, że zachowują się jak jeden organizm itd.

Yup, ale trochę nie rozumiem kontekstu.

Cytat
Tak wiem, że to już ktoś policzył i wdrożył, ale to wcale nie oznacza, że Ty i ktokolwiek inny kto chce się nazwać informatykiem(jako wykształcenie, nie zawód) nie powinien wiedzieć co siedzi w środku.

Szczerze? To wolałbym, żeby po informatyce ludzie faktycznie nauczyli się programować, a nie liczyli wieczność całki. No bo ilu z Was stosuje to w kodzeniu czegokolwiek? tongue.gif

Smutne jest tylko to, że nie ma z kim na roku porozmawiać o np. wzorcach projektowych, ale o całkach/pochodnych/etc, to już na pęczki.

Cytat
nie powinien wiedzieć co siedzi w środku. Tak samo jest np. z bibliotekami np.jQuery w JS, z tego co pamiętam to kiedyś pisałeś kiedyś studiowałeś jego wnętrze, a po co? Żebyś mógł lepiej zrozumieć tą bibliotekę to samo IMO tyczy się wszystkich innych języków

Ekhm, albo jest późna pora, albo ze mną coś nie tak, albo nie rozumiem, do czego pijesz. tongue.gif

Cytat
Żebyś mógł lepiej zrozumieć tą bibliotekę to samo IMO tyczy się wszystkich innych języków - warto wiedzieć jak to działa, a bez znajomości matematyki tego nie zrozumiesz

Bardziej bym powiedział, że od czytania ze zrozumieniem (czytanie dokumentacji). A to ostatnio kuleje, i to ostro.
wookieb
Ani ship ani nmts ani ERiX nie podali łatwego rozwiązania którego wygląda następująco
  1. $aktualna_szerokosc = 800;
  2. $aktualna_wysokosc = 630;
  3.  
  4. $nowa_szerokosc = 200;
  5. $nowa_wysokosc = 300;
  6.  
  7. $stosunek_wysokosci = $aktualna_wysokosc / $nowa_wysokosc;
  8. $stosunek_szerokosci = $aktualna_szerokosc / $nowa_szerokosc;
  9.  
  10. // max - rozmiary maksymalne miniatury
  11. // min - rozmiary minimalne miniatury
  12. $rozmiar = "min";
  13. $skala = $rozmiar($stosunek_szerokosci, $stosunek_wysokosci);
  14.  
  15. $nowa_wysokosc = floor($aktualna_wysokosc / $skala);
  16. $nowa_szerokosc = floor($aktualna_szerokosc / $skala);
  17.  
  18. echo $nowa_szerokosc.' x '.$nowa_wysokosc;

Gdzie prawdziwe przeliczenie mieści się w 6 linijkach. Czyż matematyka nie jest piękna?

W skrócie matematyka się przydaje w programowaniu ale nie jest niezbędna dla zwykłego klepacza kodu.
SHiP
@wookieb - ale podałeś to samo co tylko zapisane w php w troszkę inny sposób. Pytanie tylko gdzie tu wyższa matematyka? To nie jest skomplikowany problem, zwykłe proporcje.

Co do drzewek - jest to dział matematyki, który owszem można odpowiednio rozpisać matematycznie(choć tutaj jest dużo mniej zabawy niż przy normalnych grafach) ale w informatyce zazwyczaj się używa bardzo prostych operacji już na gotowym drzewie - dodadawanie gałęzi i ich edycja, usuwanie etc. Rzadko ktoś się rzuca na np. wyliczanie na podstawie grafu drzewa o najmniejszej rozpiętości(co w sumie też jest proste, bo jest kilka opracowanych algorytmów chociazby http://en.wikipedia.org/wiki/Kruskal's_algorithm) czy słynny problem komiwojażera.
nospor
A niech Was szlag... taki fajny offtopic psujecie tongue.gif

@Ship ty weź lepiej powiedz jak tam poprawki w klasie?
SHiP
Zabiegany jestem ostatnio. Wrócę z pracy to wrzucę wszystko na serwer.

Przy okazji dorobiłem coś takiego że każde bloki kodu są zamieniane na akapity:

Kod
tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst

teraz będzie

Kod
<p>tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst
tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst</p>

<p>tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst
tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst</p>

Przy czym rozwiązałem to "inteligentnie" tzn nagłówki <hx> nie są brane pod uwagę.

PS: dla niewiedzących - http://srodek.info/files/ piszemy o handyCode winksmiley.jpg
nospor
no a udało ci się coś wymyslec z padem serwera?
wookieb
Cytat(SHiP @ 16.09.2010, 08:31:44 ) *
@wookieb - ale podałeś to samo co tylko zapisane w php w troszkę inny sposób. Pytanie tylko gdzie tu wyższa matematyka? To nie jest skomplikowany problem, zwykłe proporcje.

Kto powiedział, że to ma być wyższa matematyka. A skoro nie jest to dlaczego wszyscy tkwimy w starych założeniach rozwiązując je w sposób wręcz "laicki"? Gdybyśmy wszyscy byli lepiej dokształceni pod względem matematycznym na pewno przyniosłoby to korzyści w pracy.
nospor
@wookieb kiedy startuje Twoja stronka?
wookieb
Jak przebuduje kontekst swojej aplikacji i grafik skończy swoją robotę tongue.gif
Daty nie jestem w stanie podać.
nospor
Cytat
kontekst swojej aplikacji
Groźnie brzmi... a spróbuj to powiedzieć jeszcze raz tylko trochę prostrzym słownictwem winksmiley.jpg
SHiP
@nospor: ciężko powiedzieć, ponieważ nie mogę tego ponowić u siebie. Wszystko to lekka "zgadywanka".

@wookieb: o czym strona? biggrin.gif
nospor
Cytat
ciężko powiedzieć, ponieważ nie mogę tego ponowić u siebie. Wszystko to lekka "zgadywanka".
Unikasz tematu i tyle winksmiley.jpg Pisałem ci, że jak będzie trzeba to postaram ci się udostępnić serwerek, gdzie to się sypie smile.gif
wookieb
O wydajności oprogramowań oraz poszczególnych rozwiązań pewnych funkcjonalności. Oczywiście wszystko w tematyce WEB
SHiP
@nospor: na prawdę? biggrin.gif rzuć mi dane na maila winksmiley.jpg
nospor
Cytat
@nospor: na prawdę?
podrażnij mnie jeszcze trochę to wyszukam w historii jak ci to pisałem smile.gif
Dane podrzuce w wolnej chwili, jak bede mógl ci konto założyc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.