Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Pyton_000
Brawo smile.gif
Posio
Pyton - szatańska ilość postów smile.gif
kamil4u
Ktoś jest wstanie zamienić to:
Kod
bool test::compareOperationsByTime(int const &a, int const &b){ return operations[a -1].time != operations[b -1].time ? operations[a - 1].time > operations[b -1].time : operations[a - 1].id < operations[b - 1].id; }

void test::sortByTime()
{
    using namespace std::placeholders;

sort(mainOrder, mainOrder + Count, bind(&INSAset::compareOperationsByTime,this,_1,_2));
}

Na Jave?

Moje próby:
Kod
    public class compareOperationsByTime implements Comparator<Integer>{
        @Override
        public int compare(Integer a, Integer b) {
        // operations[a -1].time != operations[b -1].time ? operations[a - 1].time > operations[b -1].time : operations[a - 1].id < operations[b - 1].id;            
            return (operations[a - 1].time > operations[b - 1].time)?a-b:b-a;
        }
    }

public void sortByTime(){
        Integer[] mainOrder2 = new Integer[mainOrder.length];
        int i = 0;
        for (int value : mainOrder) {
            mainOrder2[i++] = Integer.valueOf(value);
        }

Arrays.sort(mainOrder2, 0, Count, new compareOperationsByTime() );

i = 0;
        for (int value : mainOrder2) {
            mainOrder[i++] = Integer.valueOf(value);
        }
    }

Ta zabawa z pętlami for to po to, że Arrays.sort przyjmuje Integer, a nie int smile.gif
Crozin
A z czym jest problem?

Zakładam, że operations[X].time i operations[X].id są typami prymitywnymi, nie obiektami?
kamil4u
Cytat
A z czym jest problem?

W tym, że nie sortuje poprawnie.

Cytat
Zakładam, że operations[X].time i operations[X].id są typami prymitywnymi, nie obiektami?

To są zwykłe int.

Najnowsza wersja:
Kod
    public class compareOperationsByTime implements Comparator<Integer>{
        @Override
        public int compare(Integer a, Integer b) {
        // operations[a -1].time != operations[b -1].time ? operations[a - 1].time > operations[b -1].time : operations[a - 1].id < operations[b - 1].id;            
            return ( operations[a - 1].time != operations[b - 1].time  )
                    ?((operations[a - 1].time < operations[b - 1].time)?a-b:b-a)
                    :((operations[a - 1].id      > operations[b - 1].id  )?a-b:b-a);
        }

Poprawne uszeregowanie: http://wklej.org/id/1389047/
Operations: http://wklej.org/id/1389046/
Moje uszeregowanie: http://wstaw.org/w/2KRE/

Widać, że np. w ogóle nie uwzględnił 183,225.
Crozin
Ale przecież Twój sposób sortowania różni się od oryginału z C++ - dlaczego nie skopiujesz dosłownie kodu z obu przykładów? W C++ i Javie będzie to wyglądać dokładnie tak samo.
kamil4u
Możesz pokazać to w formie kodu?

Co znaczy tak samo? Jak szukałem jak zrobić to w Javie, to kod przypominał mój, a nie ten z C++. NIe jestem pewien, ale z tego co tam patrzyłem to Java nie przyjmie bool przy return operations[a - 1].time > operations[b -1].time
I gdzie jest różnica - skoro mówisz, że się różni?

Dzięki za chęć pomocy! smile.gif
Crozin
Ah, racja... ale w tym przypadku potrzeba jest tylko kosmetyczna zmiana:
  1. public class compareOperationsByTime implements Comparator<Integer>{
  2. @Override
  3. public int compare(Integer a, Integer b) {
  4. boolean result = perations[a -1].time != operations[b -1].time ? operations[a - 1].time > operations[b -1].time : operations[a - 1].id < operations[b - 1].id;
  5.  
  6. return result ? 1 : 0;
  7. }
  8. }
kamil4u
Z return result ? 1 : 0; w ogóle nie sortuje. Gdy zrobię return result ? b-a : a-b; sortuje, ale tak samo jak poprzednio u mnie, np. nie uwzględnia 183,225.
Crozin
1. Pokaż SSCCE w C++.
2. Z std::bind nie miałem styczności, być może jego działanie albo kolejność arg. jest nieco odmienna... jesteś pewien, że problemem nie jest kolejność argumentów albo kierunek sortowania? Spróbuj różnych kombinacji (0,1; 0,-1; 1,0; -1,0) przy returnie.
3. a-b czy b-a sprawia, że ostatecznie kolejność będzie zależeć od wartości przekazanych argumentów, podczas gdy w przykładzie z C++ wyraźnie widać, że sortowanie oparte jest o time bądź id z operations[X]
kamil4u
Działa! Dzięki wielkie za pomoc! smile.gif

Trzeba było dać -1,1. Muszę odczytać o tym kiedy dawać 1,0,-1 a kiedy a-b, b-a. Dzięki jeszcze raz!
Crozin
Za wiele do czytania to nie ma: http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/j...Comparator.html

A "trik" z a - b to po prostu skrócona forma dla
  1. if (a == b) {
  2. return 0;
  3. } else if (a < b) {
  4. return -1; // albo -2, -3, -453, -5654645 - bez znaczenia
  5. } else {
  6. return 1; // albo 2, 3, 453, 5654645 - również bez znaczenia
  7. }
Analogicznie z b - a.
Dla Comparatora znaczenia ma jedynie informacja czy zwrócono liczbę dodatnią, ujemną bądź zero.
Spawnm
https://cert.eccouncil.org/application-proc...ligibility.html
Cytat
Have at least two years of information security related experience.

Ktoś się orientuje na jakiej zasadzie jest to sprawdzane?
Mam napisać co robiłem przez ostatnie dwa lata? Czy jest to tylko dla osób które pracowały w formie umowy o pracę jako pentester?
Posio
Ma ktoś może materiały z matematyki dyskretnej ze studiów ? Bardzo mi są potrzebne :/
sazian
a co masz na tej dyskretnej ?
byłem na dwóch uczelniach i na obu było co innego
solificati
Cytat(Posio @ 11.06.2014, 22:07:13 ) *
Ma ktoś może materiały z matematyki dyskretnej ze studiów ? Bardzo mi są potrzebne :/

Na wazniaku (mimuw) jest conieco. Jak powiesz dokładniej to mogę znaleźć książkę/papier.
buliq
Jak się przymierzasz do zaliczenia dyskretnej w sesji, a dopiero się za to bierzesz, to i tak już jesteś w dupie smile.gif
Posio
Rachunki zdań,
Rachunki predykantów,
Teoria zbiorów,
Relacje,
Rekurencje,
Funkcje,
Indukcja matematyczna,
Teoria liczb,
Matematyka modularna.

W zasadzie większość ogarniam. Ale notatek brak ;P
usb2.0
Cytat
Jak się przymierzasz do zaliczenia dyskretnej w sesji, a dopiero się za to bierzesz, to i tak już jesteś w dupie smile.gif

smiem watpic, idzie sie nauczyc w kilka nocy - #sprawdzoneInfo
Turson
Co to za spam tematów o viagrze dzisiaj ohmy.gif
Kshyhoo
Cytat(Turson @ 12.06.2014, 14:44:04 ) *
Co to za spam tematów o viagrze dzisiaj ohmy.gif

Wakacje, tyle dobra do zaspokojenia, że trzeba się wspomagać wink.gif
Spawnm
Jako że co jakiś czas trafiają tu ankiety, to i ja dam jakąś snitch.gif
http://czasnaradom.pl/?p=350
Dajcie głos na murale, przydało by się coś takiego w mieście.
!*!
Cytat(Spawnm @ 13.06.2014, 00:25:43 ) *
Jako że co jakiś czas trafiają tu ankiety, to i ja dam jakąś :>
http://czasnaradom.pl/?p=350
Dajcie głos na murale, przydało by się coś takiego w mieście.

A nie chcesz turnieju CS:GO?

Bardzo jestem zadowolony z popularności Javy jako programista PHP. Ogłoszeń "zlecę X w javie" jest b. dużo ostatnio... Wymagania, napisać program który jest prosty jak tekst w notatniku "2+2=4" i na tym koniec... A jakie korzyści z tego płyną jak klient zaoszczędzi, gdy przejdzie na PHP... A jak zapytam dlaczego java to... "kolega mi polecił, bo sam zlecał podobne", "taki jest trend na pracuj.pl, potrzebuje nowoczesnych rozwiązań"... A mówią to osoby które prowadzą swoje firmy czasami od kilkunastu lat.
nospor
Cytat(!*! @ 13.06.2014, 08:56:49 ) *
A nie chcesz turnieju CS:GO?
Lepszy byłby konkurs "Miss mokrego programisty" - by się działo, emocje nie do powstrzymania
Spawnm
Jak by było "Miss mokrej programistki" to może by było ciekawie. Ktoś pracuje z programistkami? Ładne? ;D
nospor
Szowinistyczna swinia z ciebie Spawnm... kto mu dał moderatora.... ble..... wink.gif

Zdaje sie mamy gender, mamy uprawnienie, mamy XXI wiek a ten tylko baby i baby....
!*!
Cytat(Spawnm @ 13.06.2014, 10:55:42 ) *
Jak by było "Miss mokrej programistki" to może by było ciekawie.

A na tym zlocie, będzie Daiquiri?
nospor
Daiquiri to nie kobieta, Daiquiri to admin. Prosze nie mylić tych dwóch spraw wink.gif
Spawnm
Cytat(nospor @ 13.06.2014, 11:11:50 ) *
Daiquiri to nie kobieta, Daiquiri to admin. Prosze nie mylić tych dwóch spraw wink.gif

Zaraz się okaże że Daiquiri to stan umysłu haha.gif
nospor
Jak jeszcze paru userow zacznie o niej (znaczy o nim - adminie wink.gif ) fantazjować to pewnie tak będzie Spawnm - wiecej Daiquiri będzie w umysłach niż w realu smile.gif

Swoją drogą był kiedyś user na forum co pisał w formie żenskiej. Więc piszę do niego jak do kobiety, a ten do mnie z mordą, że on jest facetem a nie kobietą i sobie wyprasz takie "traktowanie". No to sie go pytam: "to czemu piszesz w formie zenskiej?" a on mi na to, że mu się pomyliło.....
!*!
Cytat(nospor @ 13.06.2014, 11:24:57 ) *
Swoją drogą był kiedyś user na forum co pisał w formie żenskiej. Więc piszę do niego jak do kobiety, a ten do mnie z mordą, że on jest facetem a nie kobietą i sobie wyprasz takie "traktowanie". No to sie go pytam: "to czemu piszesz w formie zenskiej?" a on mi na to, że mu się pomyliło.....

Jeszcze 5 lat temu, byłoby to śmieszne...

Poza tym, jesteście zboczeni... Chodziło o drinka http://pl.wikipedia.org/wiki/Daiquiri businesssmiley.png
nospor
!*! tak, to było parę lat temu smile.gif

My zboczeni? A kto nam ciągle te goły baby rysował? tongue.gif
!*!
Cytat(nospor @ 13.06.2014, 11:43:43 ) *

Nie wiem, nie było mnie... ale jak masz to pokaż biggrin.gif
sazian
Cytat(nospor @ 13.06.2014, 11:43:43 ) *

to ci się z tym na T pomyliło... a nie sory to nie były baby tongue.gif
thek
A ja mam dwie programistki za plecami w firmie. Miesiąc ze mną pracują i już mnie dość mają biggrin.gif Najbardziej wymowny był moment kilka dni temu... Rozmawiamy w kilka osób gdy jadłem akurat i coś śmiesznego powiedziała. Ja w śmiech i się zakrztusiłem. Przełknąłem oraz z udawanym wyrzutem:
- No tak... Miesiąc ledwie a Ty już próbujesz mnie zabić!
- Żeby to pierwszy raz.
- Ale teraz jestem pewien, że świadomie!
- A o ilu wcześniejszych nie wiesz...
biggrin.gif
Turson
Możecie polecić jakąś grę wyścigową na PC, gdzie od razu po włączeniu można się ścigać (coś jak "Szybki mecz" w Fifie), a nie tylko robić misje/wyzwania?
Coś z serii NFS, Colin McRae. Tylko nie trackmania smile.gif
johny_s
nfs wrold czy jakoś tak to leciało, wersja online
Posio
Wie ktoś może, czy idzie korzystać z 2 kart sieciowych jednocześnie (ethernet i wireless) tak, aby łączyć ich szybkość ? Sprawa wygląda tak, że mam podpięcie do neta 100 Mb/s i to jest max jaki laptop może pociągnąć (ciągnie 98Mb/s). Mam też router Wifi podłączony pod drugi osobny kabel. Czy jest możliwość jakiegoś sumowania tych prędkosci aby np zamiast tej 100 było 130 ? (Ethernet + Wifi)
redeemer
Cytat(Posio @ 15.06.2014, 15:33:24 ) *
Wie ktoś może, czy idzie korzystać z 2 kart sieciowych jednocześnie (ethernet i wireless) tak, aby łączyć ich szybkość ? Sprawa wygląda tak, że mam podpięcie do neta 100 Mb/s i to jest max jaki laptop może pociągnąć (ciągnie 98Mb/s). Mam też router Wifi podłączony pod drugi osobny kabel. Czy jest możliwość jakiegoś sumowania tych prędkosci aby np zamiast tej 100 było 130 ? (Ethernet + Wifi)

Mniej więcej. Generalnie https://en.wikipedia.org/wiki/Link_aggregation

Np. http://www.codekoala.com/posts/bonding-eth...an0-arch-linux/

Edit: Co to za tendencja, żeby się pytać w OffTopic zamiast w odpowiednich działach?
Posio
Cytat(redeemer @ 15.06.2014, 16:19:00 ) *
Edit: Co to za tendencja, żeby się pytać w OffTopic zamiast w odpowiednich działach?

Przepraszam, jestem leniwy. No i tutaj zaglądają osoby, które mogą coś konkretnego wiedzieć tongue.gif No i dzięki za pomoc smile.gif
Turson
Ale mam ostatnio masakryczną rozkminę czy iść na studia informatyczne czy nie. Pracuję w PHP na cały etat, więc pewnie w grę wchodziłyby tylko zaoczne. Z drugiej strony nie lubię uczyć się matematyki, której jest 50% worriedsmiley.gif
buliq
Matematyki nie ma 50%, może tylko na początku, później będzie ciekawiej
markuz
@Turson mam to samo co ty smile.gif
Turson
Byłem semestr na kierunku studiów niezwiązanym z informatyką ani matematyką, na matematyce były pochodne, hesjany, jeszcze takie coś co zapomniałem jak się nazywa a wygląda jak sudoku laugh.gif i to było masakryczne stąd te obawy. Tak samo fizyka ;s
Jeszcze jest inna sprawa, jak tu znaleźć czas na cokolwiek przy pracy + studia weekendowo. Mózg rozjebany biggrin.gif
markuz
Ja byłem na 2 zjazdach (zaocznie informatyka). Dostałem pdf-a z fizyki (kilkanaście stron), poszedłem - nic się nie uczyłem - wyrzucil mnie z zajęć. Podobnie z matematyką. Teraz chce od nowa spróbować tym razem coś jednak się pouczę tej fizyki i matematyki (myślałem, że bez tego też da rade biggrin.gif). Z czasem to kiepsko faktycznie, ale wielu dało radę wink.gif Z drugiej strony myślę - po co mi studia skoro nie mam problemów ze znalezieniem pracy - ale nigdy nie wiadomo co będzie za kilkanaście lat - wpadną młodzi wyjadacze (jak my teraz) i będzie problem wink.gif
Turson
Dlaczego mam jeszcze inną opcję. Zapisać się do jakiejś szkoły policealnej, dostać legitymację i nie pójść tam ani razu tongue.gif
Posio
Co wy dajecie ? Akurat kończę szczęśliwie 2gi semestr ze wszystkim zaliczonym (jeszcze egzamin z analizy matematycznej). Matma jest wszędzie, kwestia tego na jakim poziomie jest ona prowadzona. Moja koleżanka z biochemii też miała matmę, pochodne, całki, macierze, zespolone itp. (czyli podstawy na prawie każdego kierunku studiów). Ja aktualnie mam Analizę matematyczną i matematykę dyskretną, no i była jeszcze fizyka, z którą były największe problemy (laboratoria z psychopatą). W każdym razie, nie uważam, że tego nie idzie zdać.... Siedząc godzine / 2 tygodniowo idzie ogarnąć obydwie matmy (przynajmniej przy moijej zdolności matematycznej).

Jeśli chcecie iść na infę, zastanówcie się 3 razy. Peewnie każdy z was jest po technikum i chciałby, żeby było same programowanie i basta. Niestety sam się uświadomiłem dopiero pod koniec pierwszego semestru że informatyka zawsze była pochodną matematyki i tak już zostanie. Jedni nie cierpią matmy, bo uważają że "na ch*j mi to" a inni tak jak ja stwierdzają, że nie jest taka zła, a ogółem rzecz biorąc, cholernie rozwija umiejętności logicznego myślenia (tak, to nie bajki). Wracając do nawału matmy na informatyce, stwierdzam, że nie jest aż tak źle... Kumpel jest w SGSP w Warszawie pierwszy rok i ma matmę z jakimś profesorkiem z PW, i tam dopiero jadą ostro (a każdy może powiedzieć, że na cholere strażakom matma).

Jest jeszcze masa innych przedmiotów z którymi każdy może mieć problem. Elektronika, Technika Cyfrowa, Ekonomia, Algorytmizacja (masa ludzi tego nie trawi, mimo że moim zdaniem to podstawa tych studiów) - no i jeszcze troche tego jest. Jeśli macie jakieś obawy czy inne pytania, walcie PM. Studiuje dziennie i też pracowałem w tym czasie (około 4 miesięcy) i też dało radę pogodzić smile.gif
markuz
@Turson Taki papierek to tylko strata czasu - według mnie wink.gif Myślałem też o jakiejś ambitniejszej uczelni gdzie nauczą mnie jeszcze lepiej programować - a są takie w polsce wink.gif Bo na poprzedniej uczelni za dużo tego materiału nie było - i to dopiero od 2 roku.

@Posio - Ja swoją przygodę z matematyką skończyłem w 2 klasie technikum. Po tym czasie nic się nie uczyłem - tylko żeby mieć te 2 i przejść dalej, matura jakoś poszła ale na około 40%. Mój problem tkwi w tym, że najpierw muszę ogarnąć podstawy a dopiero później materiał ze studiów - czyli nauka x2.

A teraz już nie studiujesz/pracujesz?
Posio
Tylko nie Pysio ... ;>

Też tak miałem, tyle że matura poszła na 90% smile.gif

Rzuciłem prace, bo mam własny interes.
memory
Programista bez znajomości matematyki i fizyki to dla mnie jakaś abstrakcja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.