Hpsi
16.06.2011, 16:06:52
Cytat(bim2 @ 16.06.2011, 14:53:27 )

Tak z ciekawości, naprawdę potrzebne są wam bardzo mocne komputery? Ja swego czasu kupowałem bo myślałem o grach, ale przerzuciłem się na ps3 i teraz w sumie jedynie co mi poprawiło wydajność w mojej pracy to dysk SSD. :|
Widze, że masz podobne podejście do mnie. Ja mam swojego kompa i5, 4gb ram standardzik karta graficzna (nawet nie pamietam jaka dokładnie). jedyne co to szybki dysk (nie duzy - bo nie mam ani filmów ani baz danych na moim kompie). Także jako, że nie gram praktycznie w żadne gry na PC (wyjątek league of legends) to mi to w 100% wystarcza.
Co do ps3, jakoś chyba wole xbox'a
O$iek
16.06.2011, 16:29:28
Też gram w League of Legends, ale mój komputer jest na tyle stary, że nawet to mi muli
bim2
16.06.2011, 17:41:27
Ja mam MBP i może tylko jak mam photoshopa, netbeansa i konwertuje film to może się lekko przycinać. A tak jak coś robię to 20 kart, netbeans (który naprawdę zżera zasoby) i Photoshop nie mulą w ogóle. A po kupnie SSD to już w ogóle bajka z ilością otwartych aplikacji, nie czuć tego po chwili używania ale powórt do HDD to byłaby mordęga. (Vertex2, bo niestety z 2010 roku maczek i nie ma sata 3)
everth
16.06.2011, 17:54:32
A jak tam z wytrzymałością SSD? Tzn. jak długo go używasz i czy zauważyłeś czasem efektu "znikającej pojemności", w końcu to zwykła pamięć flash. Też zastanawiam się czy nie wyrzucić HDD z lapa tylko jeśli ten nowy dysk ma być używalny przez góra rok to raczej nie ma sensu.
Hpsi
16.06.2011, 18:50:28
Ogolnie stwierdzam, że to forum potrafi uzależnić człowieka od siebie - doszło do tego ze sprawdzałem co sie dzieje na offtopicu z telefonu ;p
bim2
16.06.2011, 19:02:12
Everth, vertex 2 korzysta z Sandforce który ma tak zwany Garbage Collector, sam czyści i nie dopuszcza do zaniku prędkości czy znikania pojemności. Ma tyle cykli wgrywania, że prędzej zamienisz go na inny nowszy niż ci ich braknie. Co do wytrzymałości, nie rzucam laptopem ale miło że nie ma hałasu od dysku i brak czasami takiego chrobotnięcia jak szybko machałem lapkiem.
A prędkość to magia, nie ma co gadać, pieniądze warte wydania były, lepsze to niż kupowanie więcej ramu czy lepszego procka.
bartg
16.06.2011, 19:05:08
Daiquiri
16.06.2011, 19:09:54
bim2, a próbowałeś cokolwiek działać na dużych plikach?
Hpsi+, powiedz wprost, że się stęskniłeś

.
bim2
16.06.2011, 19:42:36
Daiquiri, mówisz o photoshopie?

Bo jeśli tak, to niestety nie mam potrzeby pracy na dużych plikach

Za to w netbeans mam uruchomione 3 projekty Javy i 2 PHP.
Daiquiri
16.06.2011, 19:46:37
Mówię raczej o plikach do druku.
ixpack
16.06.2011, 19:52:19
Co do SSD podobno właśnie z dużymi plikami radzi sobie najlepiej. Ja jakoś jestem średniej daty i nie wyobrażam sobie magazynu gdzie indziej niż PC. Chyba, że kiedyś złożę sobie 2gą maszynkę... Jedną do szybkości, a 2gą jako magazyn... Chyba się to nie zdarzy

IMO jeszcze za wcześnie na SSD - ale to tylko moja osobista opinia, wolę poczekać.
mat-bi
16.06.2011, 19:59:22
na SSD jest jeszcze za wcześnie - jest to tak młoda technologia, że jeszcze
1. Niedopracowana,
2. Droga;
Chociaż mieć jakąś 32 na system i parę innych pierduł byłoby dobrze
bartg
16.06.2011, 20:15:38
Nie powiedziałbym że młoda i niedopracowana. Za 1000zł dokupiłem 160 GB i starcza spokojnie na to co potrzebuje. Jednakże wszystkie filmy trzymam na zew. dysku. Zależy kto czego ile ma. Za te 1000zł prędkość wzrosła tak bardzo że wydając 3000zl na części bym nawet tego nie osiągnął. SSD radzi sobie z małymi plikami (praktycznie 1ms opóźnienie w dostępie do danych) i dużymy bo prędk. odczytu jest na poziomie 280 Mb/s
mat-bi
16.06.2011, 20:17:46
Ja nie wiem, nie wydałbym 1000 zł na sam dysk. Według mnie, to lekkie przegięcie.
Daiquiri
16.06.2011, 20:19:44
Testowałeś jego zastosowanie na większych plikach, bartg? Tylko nie mówię o takich pierdołach jak 50 mega.
bartg
16.06.2011, 20:34:02
Trudno mi testować. Z większych plików używam tylko filmów, ale jakbym miał to przetestować? Kopie mogę zrobić z SSD na to samo SSD bo po USB raczej nic nie postestujemy.
ixpack
16.06.2011, 20:40:01
Daiquiri, szukałem ale nie znalazłem - czytałem niedawno artykuł (chcę kupić nowy dysk, ale padło na Hitachi Ultrastar 3TB - jednak wolę masę...) i SSD właśnie w dużych plikach bije na głowę tradycyjne HDD nawet na 15k rpm etc.
bim2 - testowałeś to hybrydowo? Bardzo mnie ciekawi czy jakbym operacyjny + środowisko pracy walnął na SSD, a magazyn (filmy, muzyka, download) na HDD to czy miałbym "oba światy".
bartg
16.06.2011, 20:59:13
ixpack: Miałbys. Sam mam SSD programy itd. A filmy na HDD po USB. Osobiście najfajniejszym pomyslem byłoby zainstalowanie SSD w miejsce stacji dysków (i tam byłby system i aplikacje) a reszta danych była by w domyslnym HDD. Ja jednak nie chciałem się pozbyć DVD więc HDD mam w obudowie USB 2.0
bim2
16.06.2011, 21:01:53
Duże pliki u innych ludziach osiągają te dane które są podawane przy sprzedaży czyli jakieś 280mb/s Ale to wiele też zależy od innych rzeczy. Do mnie bardziej przemiawia super czas dostępu, dzięki czemu wszystko działa "just like that"

Prędkości nie wykorzystuje, ale miło jak przerzucasz pliki i są one od razu (kilkadziesiąt czy kilkaset obrazków itd.). Daje rade, a skok wydajnościowy naprawdę wielki.
everth
16.06.2011, 21:06:03
Cytat
Everth, vertex 2 korzysta z Sandforce który ma tak zwany Garbage Collector, sam czyści i nie dopuszcza do zaniku prędkości czy znikania pojemności. Ma tyle cykli wgrywania, że prędzej zamienisz go na inny nowszy niż ci ich braknie.
Chodzi mi właśnie o te cykle, co do wydajności i wytrzymałości to gwarantuje sama technologia wykonania (NAND). To może być problem bo i charakterystyka samego użycia dysku jest inna (mnóstwo operacji I/O). A ten Sandforce to pewnie zwykłe rozpraszanie zapisu + oznaczanie nieużytecznych obszarów (+ pewnie nadmiarowa pojemność ukrywana przez oprogramowanie). Dlatego interesuje mnie ile go już używasz i czy pojemność jest dalej taka sama jak deklarowana przez producenta (nawet kB się liczą

).
@ixpack
Właśnie na magazyn SSD nadają się bardziej (mniej modyfikacji, szybkie czasy dostępu do danych).
ixpack
16.06.2011, 21:16:11
Cytat(bartg @ 16.06.2011, 20:59:13 )

ixpack: Miałbys. Sam mam SSD programy itd. A filmy na HDD po USB. Osobiście najfajniejszym pomyslem byłoby zainstalowanie SSD w miejsce stacji dysków (i tam byłby system i aplikacje) a reszta danych była by w domyslnym HDD. Ja jednak nie chciałem się pozbyć DVD więc HDD mam w obudowie USB 2.0
To mnie zachęciłeś. Jeszcze jednak poczekam z pół roku, zobaczę co z tego wyjdzie.
Cytat(everth @ 16.06.2011, 21:06:03 )

@ixpack
Właśnie na magazyn SSD nadają się bardziej (mniej modyfikacji, szybkie czasy dostępu do danych).
Wybacz - widać, źle się rozumiemy. Mi chodzi o wiele filmów (jakiś 1TB) okolicznościowych

, muzyka, którą słucham co dzień i zdjęcia (około 1TB) - Nie stać mnie na tyyle SSD

. Dlatego myślę o kupnie 3TB HDD (obecne dyski, jako backup dla ważnych plików etc.). A SSD dałby radę jako środowisko pracy + 2, 3 gry. Jednak nie wiedziałem czy łącząc w ten sposób będzie szybko śmigać, czy jak np. RAM - zwolni do tego wolniejszego. Oczywiście pomijam tu wymianę plików np. Gdybym tworzył jakiś projekt zapisywany na HDD - wtedy rozumiem będzie wolniej.
bartg
16.06.2011, 21:29:41
Jeśli puścicsz to w RAID 1 to prędkośc będzie dwukrotną prędkości najsłabszego z dysków (czyli HDD). Ale jeśli zrobisz to jako po prostu 2 osobne dyski, to wszystko z SSD będzie zapieprzać a z HDD będzie działać normalnie. Dlatego nawet w ofertach są dyski 3,5 które już w sobie maja 2-4GB SSD i 500GB HDD. Te 2-4 GB właśnie na pliki systemowe. Wtedy też jest dobre przyspieszenie
Hpsi
16.06.2011, 23:00:59
Cytat(Daiquiri @ 16.06.2011, 19:09:54 )

Hpsi+, powiedz wprost, że się stęskniłeś

.
Za Tobą owszem ^^
Cytat(mat-bi @ 16.06.2011, 19:59:22 )

na SSD jest jeszcze za wcześnie - jest to tak młoda technologia, że jeszcze
1. Niedopracowana,
2. Droga;
I chyba do tej myśli się przychylę najbardziej. =) przede wszystkim droga technologia.
Ogolnie nie ma to jak położyć się po pracy na "drzemke" obudzic się po 4h i wiedzieć, że sie jest 4h w pupe, miałem popracować - nic nie zrobię bo jeśli nie pójdę spac mam jutrzejszy dzień bede pół przytomny shit...
ixpack
17.06.2011, 07:23:10
Panie i Panowie ogłaszam ważną rzecz... Fakt, zjawisko, argument, dowód... Na faktyczne istnienie Boga:
Dowód
Pawel_W
17.06.2011, 07:51:48
oj tam piątek - WAKACJE
Hpsi
17.06.2011, 08:15:28
Cytat
Panie i Panowie ogłaszam ważną rzecz... Fakt, zjawisko, argument, dowód...
To jest jedynie dowód, że jakoś wytrzymaliśmy 5 dni bez mocniejszego picia:P
Cytat
oj tam piątek - WAKACJE biggrin.gif
Wakcje? ehh fajnie jest byc młodym i "pieknym"
cojack
17.06.2011, 08:30:53
Dawno mnie tu nie być, witom.
ixpack
17.06.2011, 09:02:41
Cytat(Hpsi+ @ 17.06.2011, 08:15:28 )

Wakcje? ehh fajnie jest byc młodym i "pieknym"

Nie wiem jak Ty, ale ja nadal jestem i młody i piękny i mądry hahahaha
Hpsi
17.06.2011, 09:18:46
Hmm

młody i piękny to Ty możesz być, mądry wśród irlandzkich programistów pewno też ^^
Jak wiesz "wszystko" zależy od punktu odniesienia
ixpack
17.06.2011, 09:25:41
O Ty! Masz rację jestem bardziej inteligentny niż mądry... Mam we łbie SSD, a nie jak Ty - wolny HDD zawalony zbędnymi danymi
Hpsi
17.06.2011, 09:30:52
Może i masz, ale mój HDD ma staż a twój SSD we wersji alfa, co chwile się psuje

jedynie z tego co opowiadasz twój moduł dziedziczenia w miare tam jakoś kmini. Ale jak do wszystkiego nie jestem pewien

btw , nie ma to jak nic nie wnoszące dyskuje od samego rana w piatek
ixpack
17.06.2011, 09:38:01
Trollimy :/ za to powinna być moderka...
Daiquiri
17.06.2011, 09:40:38
Kaaaaawa

.
Hpsi
17.06.2011, 09:41:55
Wole yerbe

niż kawe - odzwyczaiłem się od niej
ixpack
17.06.2011, 09:42:31
Dziś mam wolne, do 12 mogę trolić... Później mam kilka niespodzianek do przyszykowania...

Dziś będzie zajefajny dzień!
Herbata "Early Grey Lady" + Cytryna + 2 łyżeczki cukru - niebo w gębie
Hpsi
17.06.2011, 09:51:31
@ixpack: za każde twoje trolenie będze Ci od teraz naliczać karniaka ;] jakoś Cie kiedyś z nich rozlicze:p
Jeśli bym miał do wyboru kawe a herbete early grey + cukier (o zgrozo!) wybrałbym zdecydowanie kawe

^^
btw: witam Cię piekna Afrodyto ak Daiquiri

Miło Ciebie "zobaczyć" od rana ^^
ixpack
17.06.2011, 23:31:22
@Hpsi+ No nie wiem, dziś piekę ciasto. Winko jest (różane na wieczór...), kwiaty zamówione, niespodzianka zamówiona - pośmigam dziś gokartami ;D, no i jeszcze coś specjalnego hehe...
Za to należą się ze 3 karniaki... Ale że nie lubię pić na zawody, to proponuję kiedyś sobie zapalić.
Z Elbląga jestem - do Poznania kawałek, ale jeżeli ja miałbym przylecieć do PL, to Ty musiałbyś na giganta pojechać do Ega. Chyba fair. W tym roku raczej się nie da więc jak nie zapomnisz to za rok proponuje w wakacje się pointegrować.
Sorki za post za postem... Ale dzielę się dziś szczęściem grupom, które uważam za "rodziny i przyjaciół" - Zapytałem dziewczynę... Odpowiedziała TAK. Zaręczyłem się dziś dokładnie o 22:22

(czasu uk) - jestem szczęśliwy

oby jak najdłużej.
Pozdr. Jutro piję. Mam nadzieję, że wypijecie i ze mną (niekoniecznie obok mnie) - do niczego nie namawiam hehe =]
Spawnm
17.06.2011, 23:55:29
Gratulacje
Hpsi
18.06.2011, 06:33:57
ixpack chciałbym Ci pogratulować ale ile ty masz lat ? 22-25? Młody jesteś, za młody by się zaręczać ;p ale rób jak uważasz

Gratulacje, życzę Ci jak najlepiej

No to jako miła informacja od rana 50 ml jacka za twoje zdrowie i by Ci sie udało (

kocham weekend i to że zawsze znajdzie się jakaś okazja by pic

)
Daiquiri
18.06.2011, 07:01:34
Cytat(ixpack @ 18.06.2011, 00:31:22 )

Sorki za post za postem... Ale dzielę się dziś szczęściem grupom, które uważam za "rodziny i przyjaciół" - Zapytałem dziewczynę... Odpowiedziała TAK. Zaręczyłem się dziś dokładnie o 22:22

(czasu uk) - jestem szczęśliwy

oby jak najdłużej.
Gratulacje!
Hpsi+, sobota o której Ty wstajesz?
Hpsi
18.06.2011, 07:31:40
Daiquiri, wiesz przyzwyczajenie by wstawać o 6.30 rano jest silniejsze odemnie. To jest caly problem. No i to że mam dość sporo pracy na głowie

a niedziele czlowiek chce zostawić mimio wszystko tylko i wyłącznie do siebie

Lecz Ty nie jesteś lepsza odemnie 8.30 ? na nogach
Spawnm
18.06.2011, 07:42:46
weekend to też okazja
Daiquiri
18.06.2011, 07:54:30
Po prostu myślałam, że tylko ja jestem takim zboczeńcem co wstaje po 7:00 w sobotę.
ixpack
18.06.2011, 08:05:24
A ja wstałem 7:30 - właściwie zawsze tak w weekend, wczoraj troszkę winko mnie uderzyło więc lekko mi jeszcze szumi w uszach =]
No... Czas na śniadanko.
Hpsi
18.06.2011, 19:31:22
Cytat
No... Czas na śniadanko.
do łożka sniadnie kobiecie a nie na forum!
Cytat
weekend to też okazja
jup zgodze się, ale wole wypić za zdrowie porannych "zboczonych" ptaszków które w sobote wstaja o 7

Sorry ze post pod postem: jeszcze jedno ixpack - jesli masz kobiete na stałe a nie tymczasowo to dbaj o nia kurde no ! won z forum bo jak widze ze jestes online to mnie grzeje ;d
----
@: 20:26
Po prostu

brak słow na studentów i uczniów liceów. Właśnie dostałem telefon (projekt skończony w 80%) przedwpłata oczywiście była w wysokości 30% wyceny serwisu. Ze klient rezygnuje. Ja mogę sobie zatrzymać tą przedwpłatę, bo znalazł studenta który zrobi mu to przez wakacje za 1/5 ceny którą ja podałem. No normalnie ^%$#
Nie rozumiem sposobu myślenia "programistów" duża cześć trzyma poziom z cenami i wykonaniem, ale jest wsród nas pewien odłam który zaniża tak ceny, że to się w głowie nie mieści. Jak wy sobie radzicie z takim czymś? Ilu z was sie przytrafiło coś takiego ze jakiś młody programista bez doświadczenia przejmie wasze zlecenie bo zrobi to za pół albo i mniej ceny? A co za sens jest siedzenia pół miesiąca/miesiąc nad programem za 1000 zł ? no ręce i nogi opadają. ....
Sorry musiałem sobie pomarudzic... ale pytanie podtrzymuje, czy wam też się takie coś zdarza? i czy macie jakis sposób na to. Bo jak widać przedwpłata w wyskości 30% g.wno daje
wookieb
18.06.2011, 19:34:18
Cytat(Hpsi+ @ 18.06.2011, 20:31:22 )

No normalnie ^%$#
Nie rozumiem sposobu myślenia "programistów" duża cześć trzyma poziom z cenami i wykonaniem, ale jest wsród nas pewien odłam który zaniża tak ceny, że to się w głowie nie mieści. Jak wy sobie radzicie z takim czymś? Ilu z was sie przytrafiło coś takiego ze jakiś młody programista bez doświadczenia przejmie wasze zlecenie bo zrobi to za pół albo i mniej ceny? A co za sens jest siedzenia pół miesiąca/miesiąc nad programem za 1000 zł ? no ręce i nogi opadają. ....
Nic, olać. Niepoważny klient, niepoważny serwis, niepoważne wykonanie, niepoważne byłoby prowadzenie z nim interesów.
bim2
18.06.2011, 19:34:57
Dajesz nam do zrozumienia, że przedpłata jest większa niż cena jaką podał student? Oo
Hpsi
18.06.2011, 19:36:04
że klient nie poważny to wiem, co do reszty także się zgodzę. Ale jak to jest ze my sami pod sobą kopiemy dołki i zaniżamy ceny do takich wielkości ze to nie jest oplacalne juz...
@bim2, jak wyszło: przedwpłate koleś dał (załuzmy) 1200 zł. Dość spory system. Opłacało mu się termin przesunać wykonania (miałem oddac za 2 tygonie) i dać komuś innemu oraz olać moją przedwpłatę.
Nie sugeruje, że zrobił to za <1200 zł , ale podejrzewam że cena nie przekracza 2k....
Daiquiri
18.06.2011, 19:42:04
Hpsi+, jedynym rozwiązaniem jest:
- W przypadku większych projektów: rozliczanie się po każdym etapie zakończenia prac.
- W przypadku mniejszych: zadatek w wysokości, w której nie opłaca się uciekać w głodnych piwa/chipsów studentów/uczniów.
Jeżeli Ty znacznie nie zawyżyłeś wyceny, to "klient" dostanie system w jakości równej tego, co zapłacił innemu wykonawcy. Nie przejmuj się, może wróci po wakacjach z płaczem do Ciebie

.
Hpsi
18.06.2011, 19:45:42
Cytat
Nie przejmuj się, może wróci po wakacjach z płaczem do Ciebie .
Tylko czy warto wtedy nim sobie zawracać głowe?
Cytat
Jeżeli Ty znacznie nie zawyżyłeś wyceny, to "klient" dostanie system w jakości równej tego, co zapłacił innemu wykonawcy
Raczej nie zawyzłem, biorąc pod uwagę że od dobrych 2 miesięcy nad tym siedziałem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.