Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Wazniak96
Ogólnie dużo zależy od nauczyciela. Nie oszukujmy się. Stosunek nauczyciela do ucznia odbija się na stosunku ucznia do nauczyciela i danego przedmiotu smile.gif

W sumie podobnie jest z książkami. Jak się czyta bo się musi i pod narzuconym czasem to się zupełnie inaczej odbiera. Lalkę przeczytałem dopiero po przerobieniu lektury. graduated.gif
Turson
A ja właśnie przez lektury się zraziłem do książek i nie czytam tongue.gif
Evinek
Ja również przez lektury nie czytałem żadnych książek.
Ale jak się czyta coś nowszego, co bardziej interesuje, to w ogóle inna historia.
Czytając lekturę to modliłem się aby było już koniec. Czytając wybraną książkę przez siebie to byłem smutny, że tylko ~900 stron przeczytałem. Po szkolę zamierzam zabrać się bardziej za książki. Jednak to fajna rzecz.
Spawnm
Cytat(Turson @ 15.11.2014, 21:00:32 ) *

Nie chwalił bym się tym.
Turson
Ale nie wstydze.
mic327
Ja osobiście ostatnio regularnie czytałem coś w podstawówce. Teraz z racji długich dojazdów wracam do czytania.
W średniej chyba żadnej lektury nie przeczytałem. Chociaż "Jądro ciemności", "Ferdydurke" czy "Tango" wyglądało całkiem spoko. biggrin.gif

Czasami odnoszę wrażenie, że lektury specjalnie są takie nudne, żeby zniechęcić do czytania. Tak jak było właśnie w "Nowym wspaniałym świecie". Tworzy się obraz książek jako nudnych, oderwanych, zbędnych ciągów liter. Co skutkuje nie czytaniem, czyli w praktyce
zwiększa ignorancję, głupotę etc. Co jest oczywiście jest na rękę wiadomym osobom. Takie "urabianie" amorficznej masy ludzi, indoktrynacja. aaevil.gif
tzm
hehe, @mic327 zejdz na ziemie, illuminati nie istnieja.

ostatnio co ja przeczytalem.... chyba biografie einsteina jedna z wielu jakie znam w sumie. raczej malo fabularnych ksiazek czytam, same naukowe, kosmos, fizyka, informatyka i biografie bo potrafia byc ciekawe i inspirujace do myslenia. a ze szkole to ja widzialem w zyciu stosunkowo krotko i uczylem sie za granica.. to nie mam spieprzonego umyslu lekturami. tam mi chyba tylko hamleta kazali w szkole przeczytac co bardzo chwale i polecam.

i tutaj moj ulubiony cytat:

"Czymże jest człowiek, jeżeli najwyższym Jego zadaniem i dobrem na ziemi Jest tylko spanie i jadło? Bydlęciem, Szczerym bydlęciem. Ten, co nas obdarzył Tak dzielną władzą myślenia, że może I wstecz i naprzód spoglądać, nie na to Dał nam tę zdolność, ten udział boskości Rozumem zwany, aby w nas jałowo Leżał i butwiał." ~ Hamlet
mic327
@tzm Raczej na poważnie to pisałem. Nie rozumiem po co ta beka. dry.gif
Istnieje przecież masa powodów dlaczego nie którym lepiej jest żeby większość ludzi była słabo wykształcona, a tylko część dobrze. A i historia nie raz pokazywała takie przypadki, pokazuje i będzie pokazywać. I nie chodzi tu o jakieś mistyczne i enigmatyczne illuminati. Raczej o bardziej przyziemne instytucje, osoby. wink.gif
tzm
Poki nie masz dowodow, dla mnie to illuminati. Wiesz co by bylo gdyby ktora kolwiek instytucja oficjalnie przyznala ze ma na celu oglupienie spoleczenstwa w celu podjecia korzysci majatkowej, politycznej? zwykla wojna. nie neguje tego co mowisz, ale jestesmy na forum dyskusyjnym to prowadzmy dyskusje na poziomie.
solificati
Cytat(tzm @ 16.11.2014, 00:10:00 ) *
to nie mam spieprzonego umyslu lekturami.

Haha. To nie wstyd przyznać się do problemów z rozumieniem literatury, nie trzeba od razu stwarzać takich teorii.
Spawnm
Cytat(mic327 @ 16.11.2014, 00:38:07 ) *
I nie chodzi tu o jakieś mistyczne i enigmatyczne illuminati. Raczej o bardziej przyziemne instytucje, osoby. wink.gif

http://www.mnw.art.pl/wystawy/masoneria-ip...o-bonoi,19.html ;D
tzm
Cytat(solificati @ 16.11.2014, 01:32:15 ) *
Haha. To nie wstyd przyznać się do problemów z rozumieniem literatury, nie trzeba od razu stwarzać takich teorii.

Co?
stud3nt
Cytat(Turson @ 15.11.2014, 21:00:32 ) *

Ja z kolei wiedziałem, że lektury będą miały destrukcyjny wpływ na moje czytelnictwo. Dlatego czytałem tylko te, które przypadły mi do gustu (a nie było ich wiele). Resztę ciągnąłem na streszczeniach i opracowaniach. A na boku pochłaniałem całą masę książek Kinga, Sapkowskiego, Crichtona etc i tym się odróżniałem od 90% klasy, która oprócz streszczeń nie czytała niczego.

Dopiero teraz - po kilku latach od zakończenia edukacji - zacząłem odkrywać Dostojewskiego, Faulknera, Prusa, Sienkiewicza. Dopiero teraz jestem w stanie naprawdę te książki zrozumieć i docenić. Pamiętam opracowywane w szkole "Opowieści o pilocie Pirxie" - w trakcie czytania dosłownie zasypiałem. Dwa lata temu pomimo traumy spróbowałem to czytać ponownie. Rezultat: mam teraz w domu wszystkie książki Lema closedeyes.gif

Dlatego też uważam obecną listę lektur za skrajny kretynizm. Próbuje się wciskać zbyt 'duże' książki do zbyt niedojrzałych i posiadających zbyt małą wiedzę umysłów.
solificati
Cytat(tzm @ 16.11.2014, 10:24:40 ) *
Co?

Czytasz niebeletrystyczne książki, fajnie. Ale skoro nie masz doświadczenia z literaturą piękną to magicznie jej nie zrozumiesz i nie ma sensu stwarzania teorii o "spieprzaniu umysłu". To jakby miłośnik historii pisał o spieprzaniu umysłu geometrią, choć ani jednej pracy nie przeczytał. Brzmisz niedorzecznie.
Wazniak96
Moim zdaniem całą tą szamotaninę z lekturami najlepiej ujął @Stud3nt . Obecne lektury po prostu nie są wybrane pod obecną młodzież lecz dlatego, bo się utarło, że to klasyka i każdy znać powinien... Jak dla mnie to dość irytujące bo tak jak podano tutaj przykłady. Prędzej czy później, albo i w ogóle, podejdzie się do klasyki. Wszystko zależy od naszego zapotrzebowania. W podstawówce jest bardzie luźny wybór to kolega miał jako lekturę Hobbita podczas gdy ja męczyłem się z "Zaczarowaną Zagrodą" (opowiastka o pingwinach które skakały przez ogrodzenie haha.gif) czy "Anaruk", który w tym wieku jedyne co mi na myśl przynosi to durne skojarzenia związane z tytułem laugh.gif

Swoją drogą babka od polskiego jakoś ostatnio zapodała nam do interpretacji artykuł o przyszłości książek. Według niego obmyślany jest system, który na podstawie zbieranych informacji o czytającym (przewijanie długich opisów, czas czytania danych fragmentów itp) miałaby ingerować w tekst książki i edytować jej zawartość pod nasze oczekiwania blink.gif
solificati
Cytat(Wazniak96 @ 16.11.2014, 14:31:35 ) *
Moim zdaniem całą tą szamotaninę z lekturami najlepiej ujął @Stud3nt . Obecne lektury po prostu nie są wybrane pod obecną młodzież lecz dlatego, bo się utarło, że to klasyka i każdy znać powinien... Jak dla mnie to dość irytujące bo tak jak podano tutaj przykłady. Prędzej czy później, albo i w ogóle, podejdzie się do klasyki.

Lektury szkolne nie są po to, żebyś miał miłe zajęcie wieczorami, tylko żebyś się czegoś nauczył. To tak jakby na informatyce byście się bawili garry's modem bo algorytmy to prędzej czy później każdy się sam nauczy jak będzie chciał.
Evinek
Zawsze myślałem, że szkoła ma uczyć własnego myślenia.
Ale jeśli będziesz myślał samemu i będziesz opowiadał o lekturze, jak ty zrozumiałeś, to dostaniesz jedynkę bo autor miał na myśli coś innego.

A najlepsze są interpretacje wierszy. Autor po prostu napisał wierszyk, ale poloniści szukają jakiegoś sensu. I musisz myśleć tak jak oni, a swoje rozumowanie musisz wyłączyć.

Dlatego chce tylko zdać i już. Te rzeczy, które mnie zainteresują, będę mógł zgłębiać w domu po swojemu. Potem tylko jeszcze studia zrobić, ale tam to już własne myślenie jest nagradzane chociaż.
solificati
Cytat(Evinek @ 16.11.2014, 14:57:24 ) *
Ale jeśli będziesz myślał samemu i będziesz opowiadał o lekturze, jak ty zrozumiałeś, to dostaniesz jedynkę bo autor miał na myśli coś innego.

A najlepsze są interpretacje wierszy. Autor po prostu napisał wierszyk, ale poloniści szukają jakiegoś sensu. I musisz myśleć tak jak oni, a swoje rozumowanie musisz wyłączyć.

A to już jest największa bzdura powtarzana przy dyskusji o lekturach. W wypadku każdego dzieła jest zbiór wniosków, które wynikają logicznie z treści i kontekstu książki. Jeśli ktoś nie ma wiedzy z zakresu historii i literaturoznawstwa oraz umiejętności logicznego myślenia to trudno, ale należy się pała. Jak nie wpadniesz na to, że Orwell krytykował w Folwarku ustroje totalitarne to wcale nie jesteś wybitnym myślicielem z własnym zdaniem. I jeśli czytasz Kordiana bez znajomości choćby Dziadów i ogółu historii Polski to po prosty nie masz podstaw i będziesz tworzył wątpliwe teorie.
Wazniak96
Cytat(solificati @ 16.11.2014, 14:50:41 ) *
Lektury szkolne nie są po to, żebyś miał miłe zajęcie wieczorami, tylko żebyś się czegoś nauczył. To tak jakby na informatyce byście się bawili garry's modem bo algorytmy to prędzej czy później każdy się sam nauczy jak będzie chciał.

Źle zrozumiałeś. Nie napisałem przecież, że lektury są złe bo trzeba czytać tylko to, że obecne lektury nie każdemu przypadają i nie każdemu wystarczy cierpliwości by je przeczytać.

Drugą sprawą jest to co napisał @Evinek. Temat chyba najczęściej krytykowany i omawiany.... Przecież nikt nie jest w stanie zrozumieć z książki o czym myślał autor pisząc ją. Może pisał po prostu pod wpływem natchnienia tak jak napisał bo aktualnie było to w modzie?

Ehh. Nie ma co narzekać. Każdy musi to przejść. Ciekaw jestem tylko jakby nasze kochane polonistki zinterpretowały teksty niektórych piosenek. wink.gif
Turson
Aż mi się przypomniała sytuacja z liceum. Polonistka kiedyś kogoś pytała o interpretację jakiegoś wiersza czy tam lektury. Osoba odpowiadająca zaczęła od "Autor miał na myśli...". Polonistka na to, że autor mógł mieć na myśli "gołą babę" (cytuję), a my mamy wiedzieć co on tym tekstem chce przekazać. Potem na teście mieliśmy pytanie typu: co autor wiersza miał na myśli pisząc jakiś tam fragment. Napisałem, że nie wiemy co mógł mieć na myśli i dostałem 0pkt sad.gif
solificati
Cytat(Wazniak96 @ 16.11.2014, 15:14:55 ) *
Źle zrozumiałeś. Nie napisałem przecież, że lektury są złe bo trzeba czytać tylko to, że obecne lektury nie każdemu przypadają i nie każdemu wystarczy cierpliwości by je przeczytać.

Tak jak nie każdemu spodoba się nauka historii albo chemii.

Cytat
Drugą sprawą jest to co napisał @Evinek. Temat chyba najczęściej krytykowany i omawiany.... Przecież nikt nie jest w stanie zrozumieć z książki o czym myślał autor pisząc ją. Może pisał po prostu pod wpływem natchnienia tak jak napisał bo aktualnie było to w modzie?

Dzieła nie powstają w próżni i autorzy piszą dla czytelników. Idzie w sposób metodyczny wywnioskować o co chodzi w dziele i lektury są zbiorem książek, co do których jest ogólny konsensus na temat ich treści.
r4xz
Potem tylko jeszcze studia zrobić, ale tam to już własne myślenie jest nagradzane chociaż.

Po roku z małym hakiem wiem, że nie warto się wybijać z tłumu, czasami nawet trzeba udawać tępego... niektórzy prowadzący po prostu muszą czuć swoją wyższość, niektórzy po prostu nie mają ochoty przekazywać swojej wiedzy studentom, ..., a dopiero potem są Ci normalni smile.gif
mic327
Cytat(solificati @ 16.11.2014, 14:50:41 ) *

Nadal nie rozumiem dlaczego nie można zebrać książek bardziej współczesnych, które poruszają te same zagadnienia. Tylko jakiś "kanon literatury". wink.gif

Gdyby rzeczywiście tak było. To by oznaczało porażkę dla większości polityków, a tego raczej nie chcą.

Cytat(Wazniak96 @ 16.11.2014, 15:14:55 ) *
Ehh. Nie ma co narzekać. Każdy musi to przejść.

Naprawdę podziwiam twoją afirmację rzeczywistości. wink.gif
solificati
Cytat(mic327 @ 16.11.2014, 15:52:34 ) *
Nadal nie rozumiem dlaczego nie można zebrać książek bardziej współczesnych, które poruszają te same zagadnienia. Tylko jakiś "kanon literatury". wink.gif

W sumie to nie mam pojęcia jak na to odpowiedzieć. Co można zyskać porzucając możliwość poznania jak dane myśli powstawały po raz pierwszy i dlaczego akurat wtedy?
peter13135
Na moje oko to wygląda tak, że w offtopie zebrali się ludzie, którzy w młodości woleli w tibie rypać zamiast książki czytać, a teraz wymyślają ideologię pod swoje preferencje.
mic327
Cytat(solificati @ 16.11.2014, 16:10:06 ) *
W sumie to nie mam pojęcia jak na to odpowiedzieć. Co można zyskać porzucając możliwość poznania jak dane myśli powstawały po raz pierwszy i dlaczego akurat wtedy?

Teoretycznie przyczyny powstania, kontekst, jakieś dosyć ścisłe zależności z wydarzeniami, rys historii z danej epoki, porównanie z obecnymi czasami. Pewnie jeszcze coś. Ale to raczej tylko teoretycznie, więc wątpię żeby to było dobrym powodem, żeby zniechęcać znaczną liczbę osób do czytania. wink.gif
rzymek01
Cytat(mic327)
Czasami odnoszę wrażenie, że lektury specjalnie są takie nudne, żeby zniechęcić do czytania. Tak jak było właśnie w "Nowym wspaniałym świecie". Tworzy się obraz książek jako nudnych, oderwanych, zbędnych ciągów liter. Co skutkuje nie czytaniem, czyli w praktyce
zwiększa ignorancję, głupotę etc. Co jest oczywiście jest na rękę wiadomym osobom. Takie "urabianie" amorficznej masy ludzi, indoktrynacja.

Cytat(tzm)
hehe, @mic327 zejdz na ziemie, illuminati nie istnieja.

Przyczyną takiego stanu rzeczy jest demokracja. Ludzie mają głos, więc trzeba odpowiednio sterować nastrojami społecznymi w jedną albo drugą stronę, aby zyskać popracie tzw. większości.
To nie jest żadna teoria spiskowa tylko wyniki obserwacji czy jak kto woli fakty. Dziedziną nauki zajmującą się tą tematyką jest cybernetyka społeczna, której polskim przedstawicielem można nazwać np. Józefa Kosseckiego.
Zauważ "piarowców", speców od wizerunku, którzy z każdej osoby są w stanie stworzyć lidera, który pociągnie za sobą ludzi. Stosując odpowiednie narzędzia, media itd. ludziom można wmówić wszystko. Popatrz na Koreę Północną czy Rosję. Śmiejesz się z nich, że tam jest propaganda i jednocześnie dałeś sobie wmówić, że w twoim kraju takiej propagandy nie ma. Wyobraź sobie, że jesteś Koreańczykiem czy Rosjaninem. Wtedy będziesz myśleć dokładnie tak samo. Zasmucę cię, obaj macie rację.

PS. @mic327, piszesz o Nowym wspaniałym świecie Huxleya, więc jednak coś przeczytałeś smile.gif
PS2. co do tematu, czytać trzeba, choć ważne jest to, aby nie było to "z przymusu". Badzo istotne jest m.in. nasze nastawienie.
Polecam obejrzeć https://www.youtube.com/watch?v=dhDVmYxW_C0
Wazniak96
Cytat(peter13135 @ 16.11.2014, 16:14:17 ) *
Na moje oko to wygląda tak, że w offtopie zebrali się ludzie, którzy w młodości woleli w tibie rypać zamiast książki czytać, a teraz wymyślają ideologię pod swoje preferencje.

Podkreślam kolejny raz, że nie jestem za tym, żeby lektury całkowicie wyprowadzić tylko za tym by choć częściowo zmienić ich skład bo na pewno wyszło by to na lepsze wielu, których lektury po prostu nie przypadają do gustu lub całkowicie ich nie rozumieją. Poza tym nie gram w żadne gry bo po prostu nie mam na to czasu ani nawet nie lubię smile.gif

@solificati ale nie każdy musi zdawać maturę z historii czy chemii, a z polskiego już jest wymagana i to dość na wysokim poziomie. Nie wiem czy ogólnie słyszałeś ale w tym roku klasy maturalne z LO piszą nową maturę. Zgodnie z tym co CKE przekazuje nauczycielom - pisząc rozprawkę źle założysz tezę(0 pkt za tezę) i dostajesz 0 pkt z całej rozprawki. Czyli krótko mówiąc jedno zdanie źle i nara. Matura z języka polskiego nie zdana. I tak wygląda cały ten przedmiot u sporej ilości polonistów. Powiesz to samo ale inaczej ubrane w słowa i już nie pasuje jej to co mówisz lub patrzy się jak na idiotę bo inaczej odebrałeś tekst zamiast w jakiś nie urażający sposób powiedzieć, że to nie o to chodzi i wyjaśnić dlaczego nie zgadza się z tobą i dać do myślenia.

Żeby nie wzbudzać tutaj jakiś komentarzy, że według niektórych ten przedmiot powinien zniknąć od razu mówię, że przynajmniej ja lubię język polski odkąd mam kompetentnego nauczyciela, który szanuje każdą odpowiedź choć nie zgadza się z częścią i wręcz karci tego, kto się zaśmieje z czyjegoś rozumowania. Piszesz o ogólnym konsensusie ale weź pod uwagę, że każdy człowiek jest inny, a wciskanie wszystkim ogólnego rozumowania na siłę to moim zdaniem łamanie prawa do własnego zdania i służy bardziej otępieniu społeczności niż jej edukowania.

Ogólnie zauważam w twojej postawie podobną do tej, którą widzę u nauczycieli. Często odnoszę wrażenie czytając twoje posty na takie tematy, że nie zgadzając się z czyimiś poglądami na siłę próbujesz je obalić. Oczywiście nie mówię, że zawsze są one złe czy nie zgadzam się z nimi. Po prostu zostawia mi to taki niesmak w ustach. Oczywiście bez obrazy bo nie to miałem na celu. smile.gif

@mic327 głową muru nie przebiję. Poza tym wychylanie z tłumu raczej kończy się zepchnięciem na jego koniec. Dlatego wolę tutaj porozmawiać na temat mojego zdania czy ze znajomymi w szkole niżeli wytykać nauczycielowi czy rządowi błędy bo wiadomo czym się by to skończyło. wink.gif
peter13135
Cytat
Ale to raczej tylko teoretycznie

Nie jest tylko teoreycznie.
Pan Tadeusz oraz Lalka to bardzo różne książki, pisane w róznych epokach. Na ich podsatwie widać jak różny był światopoglądać ludzi, żyjących w różnych czasach. Sytuacja polityczna, oraz światopogląd ludzi żyjących w danym okresie miał (i pewnie nadal ma) ogromny wpływ na literaturę.

Proponuje nie wypowiadać się na tematy, o których nie macie pojęcia. Co niektórzy jasno piszecie, że książek nie czytacie (poza technicznymi), a uważacie się taki specjalistami, że byście chcieli decydować jakie lektury mają omawiane w szkole.

Ktoś tam wcześniej pisał o celowym ogłupianiu ludzi. Niestety, ale to także oddolna inicjatywa. Rodzice chcą, aby ich latorośl była wykształcona (czyt. miała papier i stosowny tytuł) to posyłają ich do szkół, które są najlepsze (czyt. mają najlepszą zdawalność). Stąd najlepsze szkoły takie, które jak najlepsze tytuły, za jaknamniejszą wiedzę.

To pewnie nie reguła, bo zapewne istntnieją uczelnie bardziej i mniej elitarne.
Natomiast tak mi się wydaje, że w dzisiejszych czasach panuje opinia, że wstyd nie mieć matury. Dlatego matura jest dostosowywana do takiego poziomu, aby każdy mógł ją zdać.

Gdy matura z matmy była nieobowiązkowa, była trudniejsza. Teraz jest obowiązkowa, więc jest łatwiejsza, żeby statystyki był mniej tragiczne.

Jak tak dalej pójdzie, to ludzie z "dysortografią" będą mistrzami w dyktandach, bo przecież to nie ich wina, że pisać nie potrafią.

Cytat
Podkreślam kolejny raz, że nie jestem za tym, żeby lektury całkowicie wyprowadzić tylko za tym by choć częściowo zmienić ich skład bo na pewno wyszło by to na lepsze wielu, których lektury po prostu nie przypadają do gustu lub całkowicie ich nie rozumieją. Poza tym nie gram w żadne gry bo po prostu nie mam na to czasu ani nawet nie lubię smile.gif

Moja wypowiedź nie była skierowana tylko do Ciebie, ale do ogółu wypowiadających się tutaj na temat lektur, którzy sami przyznają, że lektur nie czytali. Jak mówi przysłowie "nie wiem to się wypowiem".
Wspomniana tibia, to tylko taki symbol. Nie pisałem, że Akurat Ty grałeś w to, czy cokolwiek innego.

Lektury szkolne, nie mają być czymś co jest fajnie i lekko się czyta. Lektury mają być czymś, co pozwoli zrozumieć historię, mentalność ludzi, historię języka i tego typu rzeczy. Wiem o tym, że nie zawsze jest to łatwe. Dla przykładu, nie było żadnej lektury z epki romantyzmu, która by mi się podobała.
Fakt, że rodzice i uczniowie mają dużo do powiedzenia na temat edukacji w jakimś stopniu powoduje obniżanie się jego poziomu.

Całki i pochodne na maturze ? A po co to, skoro ja humanista.
Mam pisać jakieś wypracowania z lektur na maturze ? Ale w jakim celu, skoro ja jestem umysł ścisły.
Nawet widzę sporo racji w takich opiniach, bo nie każdy będzie dobry we wszystkim, ale przez to maturzysta ma niewielkie pojęcie zarówno o języku polskim jak i o matematyce. Po co więc ta szopka ze szkołą średnią ?
r4xz
Już widzę jaka będzie dyskusja jak wprowadzą gender (nauka o seksie czy jak to tam jeszcze nazywają)... biggrin.gif
I uprzedzam - kompletnie nie orientuje się jak stoi sytuacja, ale doszły mnie słuchy, że takie cuda w ogóle komuś przez głowę przeszły.
mic327
Cytat(rzymek01 @ 16.11.2014, 16:31:45 ) *
Przyczyną takiego stanu rzeczy jest demokracja.

Dodam tylko, że jedną z przyczyn obecnego stanu jest obranie m.in fałszywych założeń. Vide milczące założenie, relatywnej równości potencjalnych uczniów. Jak dla mnie powinna być większa selekcja przy rekrutacji uczniów. Raczej zasada mieszania dobrze rokujących uczniów z debilami nie pomaga. Ale tu istnieje niestety chyba nie do rozwiązania trudność w ustaleniu kryteriów, co raczej obala ten pomysł.

@peter13135
Nie pisałem, że wszystkie lektury powinny być wydane w "współczesnej wersji". Tylko te, które nie stracą zbyt wiele na takim zabiegu. Problemem jest tylko, które wybrać.

Tak naprawdę to chyba dochodzi tu po prostu do konfliktu wartości. M.in specjalizacji versus erudycji czy powszechności versus poziomu.
Czyli raczej nie powinno się wymagać wysokiego poziomu np. na studiach jeśli będzie na nich dużo osób.

Według mnie powinno się bardziej postawić na zaciekawienie tematem, skłonienie do myślenia niż przekazanie ściśle określonej wiedzy. Po sobie doskonale wiem, że jak czegoś nie powtarzam to większość zapominam. Dlatego po skończeniu szkoły dużo osób nie ma ani tej mitycznej "erudycji", ani chęci do samodzielnego myślenia czy zdobywania wiedzy.
peter13135
Cytat
Nie pisałem, że wszystkie lektury powinny być wydane w "współczesnej wersji".

Nie poruszałem tematu wydawania książek we "współczesnej wersji". Nie odnosiłem się także do ilośći, w sensie "niektóre", "wszystkie".
Stąd nie wiem, czemu do mnie to piszesz.
tzm
Cytat(solificati @ 16.11.2014, 14:00:28 ) *
Czytasz niebeletrystyczne książki, fajnie. Ale skoro nie masz doświadczenia z literaturą piękną to magicznie jej nie zrozumiesz i nie ma sensu stwarzania teorii o "spieprzaniu umysłu". To jakby miłośnik historii pisał o spieprzaniu umysłu geometrią, choć ani jednej pracy nie przeczytał. Brzmisz niedorzecznie.

Niedorzeczne jest to ze nie potrafisz czytac. Skomentowales cos, co bylo odpowiedzia na inny post w ktorym autor twierdzi ( czego mu nie bronie ), ze ksiazki to bron przeciwko masa do lepszej nad nimi kontroli. Ustosunkowalem swoj komentarz do poziomu merytorycznego osoby z ktora rozmawialem i jesli tego nie widzisz to prosze... milcz. Rozmawiaja dwie osoby bez spiny i wtracasz ze ktoras strona jest niedorzeczna, co to kogo obchodzi? My z mic327 nie widzimy problemu. Pozdrawiam.

Z innej beczki temat...

Widzieliscie to?
http://wiadomosci.wp.pl/lbid,9062,title,Dz...l?ticaid=113d18
Pewnie kosztowalo pare baniek.. mialem okazje program widziec z bliska w trakcie awarii bo akurat bylem czlonkiem komisji i powiem wam... szkoda waszych podatkow.
W php mozna to lepiej i mniej awaryjnie napisac, program zwracal po zliczeniu glosow protokoly z 'zakodowana' lista czlonkow do podpisu. Kryptografia na poziomie przedszkola i przestawiania literek w alfabecie, jestem conajmniej zazenowany. Zamiast sie wyspac do pracy moge isc strzelic albo 30 godzin sumerycznie pracy za 400 zlotych razem, albo wziac bezplatny urlop bo jakies matoly nie potrafia programowac.

Tak zale sie. Jak sie nie podoba to zostawic komentarz dla siebie bo mnie gowno obchodzi.
Pyton_000
Cytat(tzm @ 17.11.2014, 07:19:16 ) *
Tak zale sie. Jak sie nie podoba to zostawic komentarz dla siebie bo mnie gowno obchodzi.

A bo to pierwszy raz nasze podatki poszły na g...o ?
tzm
Cytat(Pyton_000 @ 17.11.2014, 08:24:37 ) *
A bo to pierwszy raz nasze podatki poszły na g...o ?

A odczules to kiedys? fizycznie? nie pytam moralnie jak byles wkur... ze Cie znow okradli?
!*!
Cytat(tzm @ 17.11.2014, 07:19:16 ) *
http://wiadomosci.wp.pl/lbid,9062,title,Dz...l?ticaid=113d18
Pewnie kosztowalo pare baniek.. mialem okazje program widziec z bliska w trakcie awarii bo akurat bylem czlonkiem komisji i powiem wam... szkoda waszych podatkow.
W php mozna to lepiej i mniej awaryjnie napisac, program zwracal po zliczeniu glosow protokoly z 'zakodowana' lista czlonkow do podpisu. Kryptografia na poziomie przedszkola i przestawiania literek w alfabecie, jestem conajmniej zazenowany. Zamiast sie wyspac do pracy moge isc strzelic albo 30 godzin sumerycznie pracy za 400 zlotych razem, albo wziac bezplatny urlop bo jakies matoly nie potrafia programowac.

Skoro widziałeś tam jakieś zaniedbania, powinieneś kogoś zawiadomić, prokuraturę/policję. Tym bardziej, że byłeś tego świadkiem, mało kto ma wgląd w systemy państwowe (przynajmniej oficjalnie ;)).
aniolekx
Heh, Polskę czekają kolejne chude lata pod nierządami POPISU i PLS'u... Gówniana jakość i marnotrawienie kasy z podatków.. Czy ktoś zna inny kraj, oprócz Polski w którym za prowadzenie działalności gospodarczej trzeba płacić ponad £200 miesięcznie?
!*!
Cytat(aniolekx @ 17.11.2014, 10:56:29 ) *
Heh, Polskę czekają kolejne chude lata pod nierządami POPISU i PLS'u... Gówniana jakość i marnotrawienie kasy z podatków.. Czy ktoś zna inny kraj, oprócz Polski w którym za prowadzenie działalności gospodarczej trzeba płacić ponad £200 miesięcznie?

Tu nie chodzi o podatki, bo te są zbliżone lub nawet nie wypadamy tak źle, patrz Szwecja. Chodzi o proces rozliczeń i brak np. 2miesięcy na testy przy nowej działalności. I tak firmy w kraju nie są obciążone dodatkowymi głupotami np. podatkiem lokalnym.

I w zasadzie to kto wygrał? Te wyniki w radiu/tv są z firmy X, a nie PKW.
aniolekx
Cytat(!*! @ 17.11.2014, 11:20:01 ) *
Tu nie chodzi o podatki, bo te są zbliżone lub nawet nie wypadamy tak źle, patrz Szwecja. Chodzi o proces rozliczeń i brak np. 2miesięcy na testy przy nowej działalności. I tak firmy w kraju nie są obciążone dodatkowymi głupotami np. podatkiem lokalnym.

I w zasadzie to kto wygrał? Te wyniki w radiu/tv są z firmy X, a nie PKW.

Oficjalne dane z PKW nie wiele już zmienią... podając kwotę miałem na myśli taki kraj jak np UK, ale wiadomo porównując się do Szwecji lepiej podać procentowy udział w stosunku do minimalnego wynagrodzenia, to dało by lepszy obraz problemu.

Wiem ze krajach na północy europy podatki są dość wysokie, ale to przekłada się tez na odpowiedni socjal.
mic327
@aniolekx
No tak ale władze samorządowe, nie mają tak wielkich kompetencji jak centralne. Lokalne są wydaje mi się bardziej zajęte wykonywaniem, niż "legislatywą".
Nie wiem, jak jest u mnie za kulisami, ale widać raczej postęp. Może gmina jest zadłużona, może nie, ale raczej na tle całej Polski jest dobrze. Co nie zmienia faktu, że zawsze mogłoby być lepiej.
Podsumowując nie stygmatyzowałbym tak mocno lokalnych władz w związku z partią. wink.gif
aniolekx
@mic327 - a czy ty spodziewasz się innego wyniku w przyszłym roku? Wynik tych wyborów pokazał czego możemy się spodziewać po wyborach w 2015.
rzymek01
Cytat(aniolekx @ 17.11.2014, 14:45:56 ) *
@mic327 - a czy ty spodziewasz się innego wyniku w przyszłym roku? Wynik tych wyborów pokazał czego możemy się spodziewać po wyborach w 2015.

Nie pokazał. Samorządowe a parlamentarne to dwie różne bajki.
!*!
Cytat(rzymek01 @ 17.11.2014, 15:24:47 ) *

Ta, widziałem... Ryj Kaczyńskiego w spotach wyborczych mnie urzekł... Pani Premier też.
viking
Byłem kiedyś w tym całym Nabino na rozmowie. Pokoik ogólny, mała salka konferencyjna i pokoik programistów. Klepali projekty rządowe na Cake'u. I jako wyborca nie rozumiem jak można takiej firmie zlecić taki projekt. Jako programista tym bardziej k...e tego nie rozumiem. Zwłaszcza że całość miała być skończona w 3 miesiące i tylko oni się zgłosili.
aniolekx
http://www.tvp.info/17689405/pkw-wiedziala...ow-nie-zadziala

Cytat(rzymek01 @ 17.11.2014, 16:24:47 ) *

Nie mam kulki ani pelerynki ale mogę przepowiedzieć ze po kolejnej kadencji Komorowskiego prezydentem polski będzie Tusk... wink.gif, a w kolejnych wyborach układ sil się nie zmieni ~~
memory
Cytat(Turson @ 18.11.2014, 09:12:56 ) *

Beka to jest z osób decyzyjnych, którzy kazali robić osobie która jeszcze niedawno cięła szablony w WordPressie, pisać rządowe projekty w C#.

Kod jak kod typowy dla osoby która stawia pierwsze kroki w programowaniu.
tzm
pokazmy im jak to sie robi w webowych technologiach
Pyton_000
Aż chciałoby się rzecz: Napiszmy Im w tydzień coś na co spędzili by 2 lata haha.gif
tzm
o tym wlasnie mowie. ja biore frontend jak co, heh.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.