Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
kosmos
Cytat(usb2.0 @ 5.11.2013, 13:04:01 ) *
no ja zadnej plytki nie dostalem, jedynie to na oryginalnym dysku w lapie jest cos w stylu partycji recovery, a mozna to odpalic podczas bootowania albo w klawiszem z boku lapa:P
ale jesli dobrze mowisz to powinienem byc w stanie - jak sie juz jakos do tej partycji i plikow dobiore - zrobic z tych plikow boota na usb czy na dvd i powinnien pojsc instalator?

Jakiej firmy jest ten lapek ? W niektórych powinien być zainstalowany program który umożliwia zgranie takiego recovery na płytę. Spróbuj wygooglowac.
!*!
Cytat(usb2.0 @ 5.11.2013, 12:53:28 ) *
pytanko,
calkiem niedawno kupilem laptopa na pokladzie mial ofc w8 - nie mialem duzego wyboru, ale w sumie po update mi sie spodobal bardziej i chcialbym go zostawic, problem - o ile to jest problem - w tym ze kupilem sobie dysk ssd, w8 mam na OEM, czyli da sie jakos zrobic zebym mial na ssd mial tego samego "oryginalnego" windowsa 8?

Windows 8 jest tylko na jednej licencji, OEM i została ona zmieniona względem poprzednich. Nie ma żadnego przywiązania do płyty/dysku/komputera tylko do użytkownika, na zasadzie jeden użytkownik == jedna maszyna.
kosmos
Dobrze wiedzieć smile.gif
usb2.0
Cytat
Jakiej firmy jest ten lapek ?

Lenovo

no nic jak wroce do domu to dam znac co mi wyszlo z tego ; D
kosmos
Cytat(usb2.0 @ 5.11.2013, 13:33:10 ) *
Lenovo

no nic jak wroce do domu to dam znac co mi wyszlo z tego ; D

Spoko, ten programik powinien być w takiej lokalizacji:
Menu Start/Programy/Lenovo Care/Create Recovery Media
Evinek
Dałem się nabrać Daiquiri...
Jest bardziej cwana niż ja. sad.gif

A teraz mogę się pochwalić, że tablet (Nexus 7) był piąty raz w naprawie i zażądałem zwrotu pieniędzy lub wymiany urządzenia na nowe, wolne od wad. I dziś właśnie mi odpisali, że naprawiać nie będą tylko oni zwrócą kasę sklepowi i będę z sklepem coś załatwiał (jeśli dobrze zrozumiałem). Ogólnie po prostu odzyskam kasę lub dostane nowe urządzenie, a jako, że prawie nie ma już w sklepie Nexusów 7 1 generacji to dostane może 2 generacji. biggrin.gif

Jak by ktoś chciał poczytać głupoty jakie piszą to proszę (i tak mało co można zrozumieć):
Cytat
Szanowni Państwo,

W ramach otrzymanego zgłoszenia serwisowego uprzejmie informujemy, iż w danym momencie firma ASUS nie jest w stanie przeprowadzić naprawy Produktu. Z powodu przedłużającej się naprawy, ASUS może zaproponować niżej opisane rozliczenie drogą sprzedaży.

W proponowanej procedurze, firma ASUS rozliczy Dystrybutora, który nabył produkt bezpośrednio od ASUS. Gdy Dystrybutor zostanie rozliczony, będzie mógł przystąpić do rozliczenia swojego klienta, czyli Sprzedawcy lub innego podmiotu pośredniczącego w procesie sprzedaży. Prosimy upewnić się czy Sprzedawca lub pośrednik biorący udział w procesie sprzedaży, w dalszym ciągu prowadzą działalność oraz czy rozliczenie drogą sprzedaży będzie możliwe przez nich do przeprowadzenia.

Średni czas realizacji rozliczenia drogą sprzedaży to 4 tygodnie. Sposób rozliczeń pomiędzy kolejnymi podmiotami, zależny jest od podmiotu wykonującego rozliczenie. Sposób rozliczenia pomiędzy Sprzedawcą, a Klientem końcowym zależny jest od decyzji Sprzedawcy. Rozliczenie pomiędzy Sprzedawcą, a Klientem końcowym będzie możliwe w miejscu zakupu oryginalnego produktu, po zakończeniu rozliczeń pomiędzy podmiotami.

Po podjęciu decyzji, proszę o jej przesłanie w odpowiedzi na tę wiadomość.
W przypadku, kiedy są Państwo Sprzedawcą urządzenia, proszę nie podejmować dalszych czynności w kierunku rozliczenia Klienta końcowego do momentu otrzymania potwierdzenia rozpoczęcia procedury, z którym zostanie przesłany numer prowadzonego rozliczenia (np. NLA1234567).
Zastrzegamy sobie możliwość zakończenia naprawy do momentu przekazania potwierdzenia proponowanego rozliczenia.

Zgadzając się na niniejszą procedurę, wyrażają Państwo zgodę na wstrzymanie czynności związanych z naprawą urządzenia, oraz przyjmują do wiadomości, że po zaakceptowaniu oferty, tytuł własności produktu będzie należał do firmy ASUS. Proszę pamiętać, że oznacza to, iż Produkt i dane przechowywane w Produkcie nie zostaną zwrócone.

W przypadku dodatkowych zapytań odnośnie procedury, najszybszą formą kontaktu jest odpowiedź na ten e-mail z zachowaniem ciągłości korespondencji.

W imieniu firmy ASUS, uprzejmie przepraszamy za niedogodności związane z realizacją Państwa zgłoszenia.
Daiquiri
Evinek, czyli Asus rozlicza się z dystrybutorem, dystrybutor rozlicza się ze sprzedawcą, a następnie sprzedawca z Tobą. Czas operacyjny: 4 tygodnie. Sposób rozliczenia na linii Asus - dystrybutor ustala Asus, sposób rozliczenia między dystrybutorem a sprzedawcą ustala dystrybutor, a pomiędzy sprzedawcą a Tobą, ustala sprzedawca. Jesteś ostatni w łańcuchu pokarmowym smile.gif.

Innymi słowy sprzedawca zrobi co będzie chciał ;-).
Evinek
Jak zawsze ręka kobieca najwięcej pomoże. Dzięki za lepsze zrozumienie tekstu.

Nie potrafię jakoś pisać tekstu i mój tata powiada, że piszę jak dziecko. Odpisałem im takie coś:
Cytat
Witam.
Rozumiem, że po prostu mam szanse na zwrot pieniędzy lub na wymianę urządzenia na nowe? Jeśli tak to się zgadzam.
Prosiłbym o informacje jak powinienem dokładnie postąpić aby zakończyć tę sprawę.

I trochę źle im napisałem bo chciałbym najbardziej zwrotu pieniędzy i mogłem nie pisać o wymianie urządzenia. Ale no cóż, stało się.

A pisać poprawnie muszę w końcu nauczyć się.
Daiquiri
Wiesz, jeżeli sprzedawca dostanie nowy sprzet to może Ci dla świętego spokoju oddać pieniądze i wcisnąć bubla komu innemu. Niemniej jednak nie musi. Generalnie w takich sprawach naistotniejsze jest jak nazywasz swoje roszczenia i z jakich praw korzystasz. Niezgodność towaru z umową działa na linii sprzedawca - konsument, natomiast gwarancja na linii gwarant(np. Asus) - konsument. Wybierasz to, co dla Ciebie korzystniejsze smile.gif.

Jeżeli korzystasz z niezgodności towaru z umową, a sprzedawca nie jest w stanie doprowadzić towaru do stanu zgodnego z umową (co o ile pamiętam miało miejsce), masz prawo odstapić od umowy i cieszyć się zwrotem gotówki.

emp
Biuro ochrony kodu

Ksiązki po prawej u góry Wzorce projektowe "Bandy czworga" pod nią Polskie prawo konstytucyjne Gralickiego

Pisss joł
Posio
Nigdzie na forum nie znalazłem, więc pytam was o opinię. Co sądzicie o Phalanger? Ostatnio piszę w C# i zastanawiam się jak w po skompilowaniu PHP takim czymść się ten kod zachowuje ? Wydajność ? Procent poprawnej kompilacji ? Zgodność ?
pyro
@emp, to Twoje stanowisko pracy?
Spawnm
Jeden monitor?
pyro
Cytat(Spawnm @ 5.11.2013, 21:56:35 ) *
Jeden monitor?

Dokładnie o to samo chciałem zapytać biggrin.gif . Jak dla mnie tworzenie kodu na < 2 monitorach powinno być konstytucyjnie zakazane i surowo karane.
kamil4u
Aktualizacja do Windows 8.1... i wielka porażka... Jeszcze trochę i wrócę do win7 - na dzień dzisiejszy chyba najlepszy smile.gif
Posio
Cytat(kamil4u @ 5.11.2013, 22:26:30 ) *
Aktualizacja do Windows 8.1... i wielka porażka... Jeszcze trochę i wrócę do win7 - na dzień dzisiejszy chyba najlepszy smile.gif

A co Ci w W8.1 nie pasuje ?
kamil4u
To, że wszystko stało się rozmyte( niektóre aplikacje, wręcz miały złą dobraną wielkość czcionki i wyglądało to fatalnie ) + na pulpicie wyświetlał się błąd związany z bios-em. Jak na nowy system to fatalne pierwsze wrażenie. 1h naprawiania błędów to nie jest to co lubię najbardziej.

A zmiany dla mnie mocno nieużyteczne. A co do samego win8 vs win7 to ostatnio rootowałem komórkę z androidem i win8 nie umiał znaleźć odpowiednich sterowników( brak w bazie MS,a znalazłem tylko na jakiś koreańskich stronach, których się bałem instalować ). Męczyłem się z kilka h, po czym pożyczyłem od taty lapka z win7 i w 20min i gotowe,

Win 8 podoba mi się Start, ale już żeby wyłącznie komputera, było w sekcji zasilania już mniej( tak znam skróty, ale jak się bawiłem pierwszym razem z nowym WIN to ciężko było cokolwiek znaleźć )
Posio
No mi też było się ciężko przyzwyczaić i co najważniejsze też zauważyłem to rozmycie... Gdy jestem na virtualnej maszynie z pingwinkiem, wszystko jest ostre a wchodze na W8 i rozmyte. Co do sterowników, mam Nexus 4 i Nexus 7, nie mogę podłączyć pamięci masowej, bo nie i tyle w temacie, brak driverów, a takowych nie sposób znaleźć. Ale jeśli chodzi o performance to jestem pod duzym wrażeniem .
usb2.0
to rozmycie jest do zmiany, prawym na pulpicie ->Personaline->Display i dalej Change Size of Items czy cos takiego zmieniasz sobie i jest normalnie.

Turson
Cytat(pyro @ 5.11.2013, 21:57:32 ) *
Dokładnie o to samo chciałem zapytać biggrin.gif . Jak dla mnie tworzenie kodu na < 2 monitorach powinno być konstytucyjnie zakazane i surowo karane.

W zasadzie to po co więcej niż 1 monitor? Czysta ciekawość smile.gif

apropo PS4 co ostatnio była dyskusja http://techtrendy.pl/title,Swietna-wiadomo...l?ticaid=5119d1
mstraczkowski
Dla wygody, np. na jednym masz otwarte IDE
A na drugim przeglądarkę, po wprowadzeniu jakiejś zmiany, nie musisz ponownie otwierać/szukać okienka z przeglądarką, aby zobaczyć zmiany.

Albo na drugim mail od klienta, a na pierwszym IDE
I tak dalej i tak dalej
pedro84
@Turson, jak można pracować na jednym? smile.gif
com
Na jednym pracujesz a na drugim widzisz efekty itd

up nie zauważyłem że napisałeś biggrin.gif dokładnie tak jak mówi mstraczkowski wink.gif

pedro84 bywają tacy "zdolni" , albo linux i przełączać miedzy pulpitami laugh.gif
emp
Cytat(pyro @ 5.11.2013, 20:54:40 ) *
@emp, to Twoje stanowisko pracy?

To jest u mnie w domu. Jeden monitor mi w zupełności wystarcza.

W pracy oczywiscie inne warunki. To jest moje stanowisko pracy.

Efekt pracy sprawdzam głównie przez uruchamianie testów jednostkowych nie przez patrzenie na wyniki pokazujące się w przeglądarce.
W gui tez robie, ale nie potrzebuje dwóch monitorów. Pracownaie na dwóch to tylko fajny bajer nie powoduje ze programuje efektywniej, szybciej.

Na monitorze post który właśnie dodałem.
Te 2 pojemniki warzyw i owoców troche psuja mój wizerunek narkomana i "gangstera", ale pamiętajcie że ćapam , pije , kradne, gwałce, i chodze na dziwki.

Pisss joł
!*!
Cytat(pedro84 @ 6.11.2013, 00:24:50 ) *
@Turson, jak można pracować na jednym? :)

A masz dwa monitory pod linux? I jak to wygląda z wirtualnym pulpitem? Wtedy ctrl+strzałki działają na którym?
Kiedyś próbowałem podłączyć monitor do laptopa, jednak obraz na LCD był za bardzo rozmazany, a zmiana rozdzielczości na nim jakoś nie specjalnie działała, bo ustawienia xorg.conf od dawna są ignorowane i wszytko działa z automatu.
Spawnm
Cytat
A masz dwa monitory pod linux? I jak to wygląda z wirtualnym pulpitem? Wtedy ctrl+strzałki działają na którym?

Na obydwu.
O$iek
W moim przypadku 2 monitory to po prostu więcej miejsca na okna. Na prawym i tak najczęściej leci jakiś livestream, a na głównym robię różne rzeczy. Chyba, że mógłbym w coś zagrać, to na głównym bym grał na na prawym np. FB odpalony(tak wiem, szczyt produktywności). Swoją drogą dziś pierwszy raz od 2 tygodni wlazłem na FB, przez ten czas miałem go zablokowanego. wink.gif
pedro84
Cytat(emp @ 6.11.2013, 09:50:19 ) *
Pracownaie na dwóch to tylko fajny bajer nie powoduje ze programuje efektywniej, szybciej.

Co nie znaczy, że tak nie jest, a tylko tyle, że nie potrafisz z tego skorzystać. Parę lat temu tak mówili o wszelakich IDE wink.gif

Cytat(!*! @ 6.11.2013, 09:51:19 ) *
A masz dwa monitory pod linux? I jak to wygląda z wirtualnym pulpitem?

Jakiś czas temu, Fedora. Problemów brak. Obecnie na desktopie siedzę na Widzie, a dev mam w osobnej maszynce.
Turson
Cytat(pedro84 @ 6.11.2013, 00:24:50 ) *
@Turson, jak można pracować na jednym? smile.gif

Jestem studentem a nie programistą tongue.gif
pedro84
Cytat(Turson @ 6.11.2013, 10:53:39 ) *
Jestem studentem a nie programistą tongue.gif

Student? Pracować? Może jeszcze wciśniesz tam "obiad"? Coś kłamczyszkujesz tongue.gif
bim2
Udalo mi się fajną domene kupić
http://m.hern.as biggrin.gif

Nie wiem jeszcze co na główną wrzucić, chyba bloga wcisne.

Co do monitorów, na 1 nie da rady. Wykończysz się co chwile okna przełączając. :/ Minimum 2!
Turson
Cytat(pedro84 @ 6.11.2013, 11:10:14 ) *
Student? Pracować? Może jeszcze wciśniesz tam "obiad"? Coś kłamczyszkujesz tongue.gif

Yyy chyba nie zrozumiałem smile.gif
buliq
Cytat(emp @ 6.11.2013, 09:50:19 ) *
...
Te 2 pojemniki warzyw i owoców troche psuja mój wizerunek narkomana i "gangstera", ale pamiętajcie że ćapam , pije , kradne, gwałce, i chodze na dziwki.
...

Gdzie tu sens??

Co do Win 8.1, jarałem się żeby go zainstalować (migracja z win7), a ponieważ mój system stał już ponad rok to postanowiłem że wywalę wszystko i sprawdzę kondycję dysku. Pomijając to że nie skopiowałem zawartości profilu użytkownika (dokumenty, zdjęcia itp) to proces się udał.
Jakież było moje zdziwienie kiedy na dysku zewnętrznym nie znalazłem danych nie objętych backupem...

System działa dobrze, ale nie udało mi się jeszcze włączyć Skype ... coś ze sterownikami kamerki ...
PHP 5.3.8 i apache 2.2 też miały problemy (tak, są jeszcze serwisy które na tym lecą)
usb2.0
wracajac do moich zmagan z w8 na ssd : D
okazuje sie ze ten programik recovery cos tam nie smiga z w8
i zeby zrobic sobie taki usb recovery trzeba uzyc systemowego narzedzia
tu opisane http://support.lenovo.com/en_IN/downloads/...?DocID=HT076024
problem w tym ze po kliknieciu "Reset your PC" albo w sumie jakiejkolwiek innej opcji po prostu nie da rady zainstalowac z tego w8 z usb ("Unable o Reset your PC" i inne takie )
na moje oko to wyglada po prostu jak dyskietka startowa z w 98 ; D watpie ze to systemowe narzedzie faktycznie tworzy iso windows 8 na usb, czy tam nie iso - mimo ze jakims cudem zajmuje z 15gb a tworzenie tego zajmuje niecale 3 minuty
O$iek
Mam teraz dylemat czy kupić W8, czy W7 :/
Damonsson
Co do używania rozszerzonego monitora, jest jakiś sposób, żeby przykleić na tym rozszerzonym monitorze, "always on top" przeglądarkę? bo jak klikam na głównym monitorze zawsze magiczny przycisk w prawym dolnym rogu wyświetlający pulpit, to zawsze mi się przeglądarka na rozszerzonym też minimalizuje, strasznie wkurzające.
!*!
Cytat(usb2.0 @ 6.11.2013, 12:31:39 ) *
wracajac do moich zmagan z w8 na ssd : D
okazuje sie ze ten programik recovery cos tam nie smiga z w8
i zeby zrobic sobie taki usb recovery trzeba uzyc systemowego narzedzia
tu opisane http://support.lenovo.com/en_IN/downloads/...?DocID=HT076024
problem w tym ze po kliknieciu "Reset your PC" albo w sumie jakiejkolwiek innej opcji po prostu nie da rady zainstalowac z tego w8 z usb ("Unable o Reset your PC" i inne takie )
na moje oko to wyglada po prostu jak dyskietka startowa z w 98 ; D watpie ze to systemowe narzedzie faktycznie tworzy iso windows 8 na usb, czy tam nie iso - mimo ze jakims cudem zajmuje z 15gb a tworzenie tego zajmuje niecale 3 minuty

A ustawiłeś w biosie/przy starcie czytanie z USB? Spróbuj też zrobić tę partycje jawną i z jej poziomu przegrać dane na USB. Jeszcze kilka lat temu był tam umieszczony zwykły obraz ISO, nie wiem jak jest teraz.

@O$iek - nie zastanawiaj się, tylko bierz win7. Po co męczyć się z betą systemu który dobrze działa tylko na telefonach z ekranem dotykowym.
usb2.0
no oczywiscie ze ustawilem usb jak inaczej bym odlaplil ten caly lipny recovery mode, nic napisalem na forum producenta moze tam mi cos doradza
!*!
Cytat
no oczywiscie ze ustawilem usb jak inaczej bym odlaplil ten caly lipny recovery mode

Różnie z tym bywa, na niektórych odpala się to automatycznie z listy biosu, u innych z płyty/usb, a jeszcze w innych trzeba zaznaczyć opcje w biosie o odpaleniu z usb i aktywować odpalenie usb z recovery (dwie opcje).

Btw. jaką naklejkę masz na obudowie? jest na niej informacja o producencie sprzętu, czy zwykła win8?
usb2.0
zwykla win8
!*!
Cytat(usb2.0 @ 6.11.2013, 13:39:04 ) *
zwykla win8

To olej cały ten szajs z recovery. Na stronie MS technet poszukaj sum kontrolnych wersji win jaką posiadasz, ściągnij taką samą z netu i zainstaluj z niej. Jakby były problemy z kluczem, pomiń ten krok w instalacji, później ściągnij ze stron ms program do zmiany klucza i gotowe... cieszysz się legalnym systemem.
hind
Godzinę w dupę bo $x = json_decode('{"4":"4"}'); daje zupełnie inny obiekt niż $x = (object) array(4=>4); :/
shmit
Hejka,
poszukuję w miarę pilnie znawcy wordpressa, ktorego mogę leciutko pomęczyć na pv smile.gif
a z takimi (byc moze pierdolami) nie chcę zaśmiecać forum smile.gif
buliq
Spójrz w dział Przedszkole, tam same pierdoły. Jest więc miejsce też na twoje. smile.gif

Dział ofert trochę niżej.
Evinek
Co do dwóch monitorów to ja o tym ciągle marze. Póki co mam tylko jeden monitor 1440x900px używany. Drugi 1280x800(tak około bo nie znam dokładnej), który jest kwadratowy no i niby trochę rozwalony(od kuzyna jest) choć mi normalnie działa, leży jako zastępczy. Problemem też jest komputer, który nie posiada wyjścia HDMI więc nawet nie mam miejsca na drugi monitor.

Ale na pewno gdy będę miał własny pokój (wyprowadzę się lub coś innego się załatwi) i kupię sobie komputer własny to na pewno dwa monitory to będzie obowiązek.
sazian
Cytat(O$iek @ 6.11.2013, 12:37:30 ) *
Mam teraz dylemat czy kupić W8, czy W7 :/

a co to za dylemat ? bierz debiana wink.gif
Spawnm
Albo ubuntu dla leniwych wink.gif
O$iek
99% softów pod seo jest pisane pod windows wink.gif Debiana mam na serwerach.
pedro84
Cytat(Turson @ 6.11.2013, 12:21:06 ) *
Yyy chyba nie zrozumiałem smile.gif

To w takim razie słaby z Ciebie student.

Cytat(!*! @ 6.11.2013, 12:48:00 ) *
@O$iek - nie zastanawiaj się, tylko bierz win7. Po co męczyć się z betą systemu który dobrze działa tylko na telefonach z ekranem dotykowym.

Heh, a ja słyszałem, że ten system nawet, nawet, choć osobiście bym się nie skusił. Seven działa naprawdę dobrze.

Cytat(sazian @ 6.11.2013, 18:58:39 ) *
a co to za dylemat ? bierz debiana ;)

Na typowy desktop? Słabe.
!*!
Cytat(pedro84 @ 6.11.2013, 23:13:56 ) *
Heh, a ja słyszałem, że ten system nawet, nawet, choć osobiście bym się nie skusił. Seven działa naprawdę dobrze.

chciałbym wiedzieć gdzie w win8 jest notatnik... chciałem kiedyś zapisać coś na nieswoim sprzęcie i... nie ma go na ścianie, nie ma przycisku start, nic nie ma... w końcu zapisałem plik TXT przez śmietnik na pulpit.

Cytat(pedro84 @ 6.11.2013, 23:13:56 ) *
Na typowy desktop? Słabe.

A jaki to jest typowy? Linux średnio się do czegokolwiek nadaje, ale nic lepszego nie wymyślili :D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.