Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
mrc
Ja przyjmuję. Nigdy nie wiadomo, kiedy będę szukał nowej pracy. Jak będę szukał, to popytam pośród tych właśnie rekruterów.
Comandeer
Nie, lekko wkurzające to jest.
Fred1485
Podobno cala małopolska ma od wczoraj problemy z internetem. W moim regionie nie ma nikt, jest ktoś z małopolski i może to potwierdzić?
Comandeer
Rzeknę tak: jak ktoś siedzi w Krakowie i ma internet z Plusa, to problemy ma od zawsze… wink.gif
KsaR
Ja z Kujawsko Pomorskiego, ale raczej problemów nie było.
Może lekko zasieg padał ale prędkość ta sama że dało się filmy bez bufora oglądać.
SHiP
A ja przyjmuję, zawsze to zwiększanie prawdopodobieństwa na jakąś wymarzoną ofertę. Co więcej kilka firm wygrzebało mój nr telefonu i od czasu do czasu dzwoni do mnie jakaś łowczyni głów. Potrafią nieźle rozbawić, ponieważ kompletnie się dziewczyny nie znają na IT. Mylą Javę z JavaScript, a jak mają literówki w ogłoszeniach to potrafią niepoprawnie przeczytać :-). Zawsze to również feedback na temat tego jaka jest realna stawka za którą pracodawcy są w stanie z Tobą rozmawiać o konkretach. Również szef chętniej podniesie pensję jeśli będzie wiedział, że inne firmy chcą Cię zatrudnić i wydzwaniają z ofertami.
Spawnm
Robił ktoś: https://www.compendium.pl/szkolenie/5315/sz...esting-engineer albo zna kogoś kto robił? Jestem ciekaw opinii na temat przekazanej wiedzy.
KsaR

Na takiej to bym sobie poprogramował biggrin.gif
Mayteck
Dzień dobry.

Pozwalam sobie napisać tu by nie robić bałaganu gdzie indziej.
Proszę tylko o podpowiedź: czy na tym forum mogę oczekiwać bezpośredniej wskazówki dotyczącej uzyskania określonego pożądanego efektu na tworzonej przeze mnie stronie?
Załóżmy, że podam fragment kodu i napiszę co pragnę uzyskać.

Nie chodzę na łatwiznę, ale kompletnie sobie nie radze, zaraz wypłynie mi mózg.

W jakim dziale powinienem napisać posta? Sprawa dotyczy 1. wyśrodkowania tekstu w submenu, oraz 2. ramki wokół tekstu, która nie ma prawa istnieć. A istnieje i ma się dobrze.

Pozdrawiam,
Mateusz.
nospor
Forum: CSS
Mayteck
Dziękuję.
KsaR
http://php7-tutorial.com

Ciekawa strona, można się przetestować "na żywo" czy umiemy przepisać skrypt pod php7.
WebCM
Składał ktoś PIT-37 po terminie? Teoretycznie grozi za to mandat karny, ale czy go wystawiają za niewielkie spóźnienie?
Pyton_000
Zanieś ręcznie do US i dołącz do tego "czynny żal" i powinno być po kłopocie.

PS. ZUS bardziej jest bezwzględny smile.gif US przymyka oko na takie drobne rzeczy.
Fred1485
Co sądzicie Panowie o takim stylu kodowania, spotkałem się z nim podczas generowania różnych "rzeczy" z poziomu konsoli symfony, gdzie np wygenerowany formularz taką konwencję przyjmuje.

1.  
  2. $user
  3. ->setName('name')
  4. ->setSurname('surname')
  5. ->setAddress('address')
  6. ->setAccount('...')
  7. ;

Pytam z czystej ciekawości wink.gif
kapslokk
Ja tam lubię method chaining ;d Wkurza mnie pisanie wszystkiego po kilka razy - tak mam raz obiekt do którego chcę się odwołać, a później tylko piszę po kolei co chce zrobić smile.gif
Pyton_000
Czytelnie...

1. $user->setName('name')
  2. ->setSurname('surname')
  3. ->setAddress('address')
  4. ->setAccount('...');
Fred1485
@up Też taki sposób zapisu bardziej mi odpowiada. Ten średnik w nowej linii to głupota tongue.gif
kapslokk
Cytat
Ten średnik w nowej linii to głupota

To też kwestia gustu smile.gif Imo czytelniej jest jeśli średnik jest w nowej linii bo wtedy mam oddzielony taki jakby blok jak w przypadku klamerek. smile.gif Poza tym łatwiej mi później dodać nową linijkę na końcu. Tak samo w przypadku tablic, zawsze po ostatnim elemencie dostawiam przecinek wink.gif
KsaR
Też jestem za fluent interface ("method chaining").
Praktycznie używam gdzie się da jak tylko biblioteki oferują, lub sam coś robię.
Mniej do pisania przez co też czytelniej wiele dla mózgu biggrin.gif
mrc
Nie lubię fluent interface. Nie przestrzega prawa Demeter, nigdy nie wiadomo, jaki typ obiektu jest po strzałkach ani jaki rezultat zwraca funkcja. Przekazując sobie każdą wartość do zmiennej nadaje się jej nazwę, przez co wiadomo, czym ten rezultat jest.

Zaraz posypie się hejt wszystkich lubiących fluent.

Kolejnym ważnym aspektem przeciw fluent jest to, że łamie się SRP, ponieważ kilkakrotnie zmienia się kontekst a co za tym idzie, robi się wiele rzeczy na raz. Nie mówiąc już o testowaniu, które jest coraz trudniejsze wraz ze wzrostem metod, które uruchamiamy jedna po drugiej (niezależnie od tego, czy używamy fluent, czy nazywamy sobie rezultaty funkcji).
KsaR
Cytat(mrc @ 2.05.2016, 20:58:51 ) *
(...)nigdy nie wiadomo, jaki typ obiektu jest po strzałkach ani jaki rezultat zwraca funkcja. Przekazując sobie każdą wartość do zmiennej nadaje się jej nazwę, przez co wiadomo, czym ten rezultat jest.
(...)

Mógłbyś rozwinąć pierwsze zdanie? (To że nie wiadomo jaki typ obiektu).
Co do rezultatu. Fluent` zwarca obiekt, domyslnie by pewnie nic nie zwracał (gdyby się go nie zastosowało), bo skoro metoda mogła by zwrócić coś innego to większość osób by pewnie tak zrobiło..

Cytat
robi się wiele rzeczy na raz

Do tego wiele osób to używa według mnie.

### to nie hejt tylko pytanie ###
mrc
@Ksar, programując w C++ masz coś takiego:

Kod
SomeObject o;
SomeOtherObject.doSomeStuff().doSomeOtherStuff().doNextStuff();

Gubisz tutaj typ, nie masz informacji o tym, co zwraca doSomeStuff oraz doSomeOtherStuff().
Możesz to zamienić na:

Kod
SomeObject o;
SomeStuff some = o.doSomeStuff();
SomeStuff other = some.doSomeOtherStuff();
NextStuff next = other.doNextStuff();

W pierwszym nie wiesz, co zwracają funkcje, w drugim wiesz. W pierwszym nie przyjdzie Ci na myśl to, że dwie pierwsze funkcje zwracają ten sam typ, w drugim masz jasno wszystko.
Ofc. przykład podałem w C++, ponieważ łatwiej jest zauważyć różnicę. Podobnie to działa w JS, PHP, Java czy innych C#.

Zaraz mi powiesz, że czytelność jest dla Ciebie najważniejsza. I przez takie gadanie powstają bagniste spaghetti nie trzymające się żadnych zasad.

Co do robienia wielu rzeczy na raz - z tego co kojarzę jesteś młodym programistą, więc zapamiętaj raz na zawsze: każda funkcja którą napiszesz ma robić tylko jedną rzecz. Jeżeli używasz gdzieś fluent, to jest spore ryzyko tego, że funkcja używająca go nie robi jednej rzeczy na raz.
KsaR
Cytat(mrc @ 2.05.2016, 21:20:54 ) *
(...)Zaraz mi powiesz, że czytelność jest dla Ciebie najważniejsza. I przez takie gadanie powstają bagniste spaghetti nie trzymające się żadnych zasad.

(...) każda funkcja którą napiszesz ma robić tylko jedną rzecz. Jeżeli używasz gdzieś fluent, to jest spore ryzyko tego, że funkcja używająca go nie robi jednej rzeczy na raz.

Ale debila to ze mnie nie rób, bo pisałem tak:
Cytat
bo skoro metoda mogła by zwrócić coś innego to większość osób by pewnie tak zrobiło..

^ ja się w to wliczam.
Co do funkcji(metody) - robię tak, zaskocze tez cb ze fluent dodaje gdy juz wszystko zrobione i przetestowane. A nie jak ci się zdaje na początku lub w trakcie.
vokiel
Różnica w czytelności nie jest tak wielka jakby mogło się wydawać na pierwszy rzut oka:
  1. $user = $sth->getUser();
  2. $user->setName('name')
  3. ->setSurname('surname')
  4. ->setAddress('address')
  5. ->setAccount('...');

1. $user = $sth->getUser();
  2. $user->setName('name');
  3. $user->setSurname('surname');
  4. $user->setAddress('address');
  5. $user->setAccount('...');

Cytat(mrc @ 2.05.2016, 21:20:54 ) *
Co do robienia wielu rzeczy na raz - z tego co kojarzę jesteś młodym programistą, więc zapamiętaj raz na zawsze: każda funkcja którą napiszesz ma robić tylko jedną rzecz. Jeżeli używasz gdzieś fluent, to jest spore ryzyko tego, że funkcja używająca go nie robi jednej rzeczy na raz.

Zawsze gdzieś będzie fragment kodu, który zbierze wywołanie kilku rzeczy na raz tiredsmiley.gif

Natomiast przykład powyżej pokazują, że fluent przy niewielkiej (IMHO) poprawie czytelności zmienia ilość zadań wykonywanych przez settery. W drugim przypadku metody te tylko zapisują dane, zmieniając aktualny stan obiektu, natomiast w pierwszym wykonują 2 działania: zapis i odczyt/zwrot wartości.
com
Skoro już mowa o fluent to do poczytania http://ocramius.github.io/blog/fluent-interfaces-are-evil/ wink.gif
Comandeer
Też mnie zawsze fluent API trochę mierzi, ale z drugiej strony: czy takie jQuery byłoby aż tak popularne, gdyby tego nie miało? To jest de facto znak rozpoznawczy tej biblioteki. W obecnej chwili, jak pisze się tego typu liba w JS, to po prostu nie da się nie zaimplementować fluent API. Ba, nawet stworzono liba, żeby takie fluent API wprowadzić bezpośrednio do DOM → http://lea.verou.me/chainvas/

Nie mówię, że to jest złe czy dobre – bardziej się zastanawiam skąd aż taka popularność tego w pewnym segmencie JS devu. I nie, odpowiedź "bo to JS" nie jest poprawna wink.gif
com
tak tylko w 90% w JQ wykonujesz coś na obiekcie i nie interesuję Cie co ta funkcja zwraca, bo liczy się efekt, a nie sam wynik.
Comandeer
Ok… Ale czym się zatem różni:
Kod
$user = new User()
    ->setName( 'Name' )
    ->setSurname( 'Surname' );

od:
Kod
const elem = $( 'elem' )
    .html( 'html' )
    .height( 100 );

? wink.gif

Zasada jest dokładnie taka sama: liczy się dla nas efekt, nie wynik. Więc skoro w PHP jest to przez wielu uważane za anti-pattern, to dlaczego w JS – już nie?
com
No w tym przypadku nie ma różnicy, ale w php częściej to wynik ma znaczenie, bo z tym $user coś się potem robi, w JQ też czasem, ale w wielu przypadkach już same wywołanie tego na jakimś elemencie daje nam oczekiwany rezultat. A czy nie jest uznawane za anti-pattern to bym polemizował, bardzie to kwestia tego iż się przyjęło, w takich bibliotekach bo tam modyfikujesz pewien stan obiektu DOM. A druga sprawa, że ten język jest silnie prototypowy i tak został zbudowany. ES2015 jest zbyt młody, żeby mówić o tym co w innych językach wypracowane zostało już przez lata.

A nawet w twoim przykładzie, setter sugeruje, że ustawiasz jakaś właściwość, ale nie mówi nic o fakcie iż zostanie zwrócony obiekt.
To by musiało wyglądać wtedy tak:
  1. $user = new User()
  2. ->setNameAndReturnUser( 'Name' )
  3. ->setSurnameAndReturnUser( 'Surname' )
Fred1485
No to jutro walczymy z polskim na maturze tongue.gif
kapslokk
I jak poszło?biggrin.gif Będzie coś z tego, czy:
?biggrin.gif
annazi
Z tego co widziałam ponoć były jakieś przecieki?;p
Fred1485
Przecieków nie było lecz matura na poziomie dość łatwym. CKE dąży chyba do tego, aby każdy mógł zdać maturę i mieć możliwość iść na studia bo uczelnie cierpią na ich brak wink.gif
Pyton_000
Taaa, a potem uczelnia odsieje 70% "studentów" i na to samo wyjdzie wink.gif
kapslokk
Albo wszyscy skończą studia i będą marudzić, że po studiach to pracy nie ma biggrin.gif
r4xz
Cytat(Pyton_000 @ 7.05.2016, 08:26:21 ) *
Taaa, a potem uczelnia odsieje 70% "studentów" i na to samo wyjdzie wink.gif

Uczelnie chyba już zrezygnowały z takiego podejścia, w końcu im więcej studentów zdaje i im progi zaliczenia są niższe tym uczelnia wyżej stoi w rankingach (zdecydowanie powinni zmienić sposób oceniania uczelni)
Daiquiri
Wierzcie lub nie, ale w dużej mierze nie odsieje. Przecież Ministerstwo płaci per głowa studenta. To jest problem.
memory
Z tego co słyszałem za rok ma być kolorowanka. Co roku to samo
ShaggyAG
Panowie jest jakiś sposób żeby odczytać za pomocą PHP kod kreskowy ze zeskanowanego dokumentu(pdf lub img)?
Pyton_000
http://lmgtfy.com/?q=php+read+barcode+from+image
Turson
Czemu programujecie akurat w PHP? Ostatnio mnie nachodzi dużo takich myśli, bo sporo piszę w JEE i jak wracam do PHP, to czuję jakbym się bawił zabawkami. Jedynie SF3, którego używam do projektu na studia daje mi poczucie prawdziwego kodowania
Pyton_000
A jakoś tak wink.gif Sentymentalnie biggrin.gif
Ja przymierzam się poważniej do Pythona ale te zamiary już trwaaają wink.gif
redeemer
Cytat(Turson @ 12.05.2016, 09:41:48 ) *
Czemu programujecie akurat w PHP? Ostatnio mnie nachodzi dużo takich myśli, bo sporo piszę w JEE i jak wracam do PHP, to czuję jakbym się bawił zabawkami. Jedynie SF3, którego używam do projektu na studia daje mi poczucie prawdziwego kodowania

Tylko assembly daje uczucie prawdziwego kodowania! :-)
Turson
Już nie przesadzajmy wink.gif
aniolekx
Cytat(Pyton_000 @ 12.05.2016, 08:46:09 ) *
A jakoś tak wink.gif Sentymentalnie biggrin.gif
Ja przymierzam się poważniej do Pythona ale te zamiary już trwaaają wink.gif

a slyszalem ze z pythona to sie traz php smieje wink.gif

a co do innych jezykow programowania to ponoc swift zyskuje na popularnosci
nospor
Cytat
Tylko assembly daje uczucie prawdziwego kodowania! :-)
Ach...to uczucie gdy wyswietlisz przy pomocy Assemblera 'Hello World' na ekranie - masz wrazenie ze jestes w stanie po tym zrobic juz wszystko biggrin.gif
A potem pierwszy ala total comander w assemblerze... ech, wspomnienia wracaja smile.gif
Swoja droga jak jeszcze sie w pascalu pisalo i uzywalo funkcji graficznych, ktore byly stosunkowo wolne, robilo sie stawki assemblerowe, ktore grafike obrabialy nieporownywalnie szybciej.

Dobra, kto pisze ze mna strone www w assemblerze? biggrin.gif
kapslokk
Cytat
Dobra, kto pisze ze mna strone www w assemblerze?

http://lmgtfy.com/?q=forum+dla+masochistow
Myślę, że gdzieś tam znajdziesz chętnych smile.gif
nospor
Ty w czwartek zawsze taki zlosliwy czy tylko dzis dla mnie wyjatek zrobiles? tongue.gif wink.gif
kapslokk
Możesz czuć się wyróżniony, to tylko dla Ciebie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.